Mosaic (böngésző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mosaic

Fejlesztő NCSA
Legfrissebb stabil kiadás 2.6 (Unix), 3.0 (Mac OS, Windows)
(Mac OS, Unix: 1996, Windows: 1997)
Programozási nyelv C
Operációs rendszer AmigaOS, Mac OS, Unix, OpenVMS, OS/2, Windows
Platform PC, Macintosh, Amiga[1], VAX, Alpha
Kategória webböngésző
Licenc zárt
A Mosaic weboldala

A Mosaic az NCSA (National Center for Supercomputing Applications) által fejlesztett grafikus webböngésző. A fejlesztése 1992-ben kezdődött, és 1997. január 7-én ért véget.

A Mosaic a 90-es évek egyik meghatározó internetes alkalmazása volt, mivel ez volt az első olyan fejlesztés, ami az internet osztott információs szolgáltatásait multimédiás grafikus felhasználói felületen jelenítette meg. Gyors elterjedése jelentősen hozzájárult a World Wide Web népszerűségéhez, amely előtt az internet többnyire csak FTP, Usenet és Gopher protokollokon működött, főképp a felsőoktatásban és kutatási intézményekben.

A fejlesztés története[szerkesztés]

Eredetileg a Mosaicot a Unix X Window rendszere alatt fejlesztette Marc Andreessen és Eric Bina az NCSA-nál. A fejlesztés 1992 decemberében kezdődött. Az első verzió 1993. április 22-én jelent meg, amelyet két frissítés követett. A 2.0-s verzió 1993 decemberében készült el, ezzel egyidőben jelent meg az első verzió Apple Macintosh, Microsoft Windows és Amiga[1] rendszerekre is.

Nem sokkal később a fejlesztés vezetője, Marc Andreessen kilépett az NCSA-tól Jim Clarkkal, a Silicon Graphics egyik alapítójával együtt, és megalakították a Mosaic Communications Corporationt, amelyből hamarosan Netscape Communication Corporation, a Netscape Navigator böngésző létrehozója lett.

A Spyglass megvásárolta az NCSA-tól a technológiát és a védjegyeket egy saját böngésző létrehozására, de végül nem használták fel az NCSA Mosaic forráskódját. A Spyglass Mosaicot később megvásárolta a Microsoft, ahol ezt átírták és a nevét Internet Explorerre változtatták. Az Internet Explorer és a Netscape Navigator névjegyében most is benne van a hivatkozás a Mosaic böngészőre.

A Mosaic népszerűsége a Netscape Navigator megjelenése után rohamosan csökkent, míg végül 1998-ra szinte a teljes felhasználói bázisát elvesztette.

A Mosaic licence[szerkesztés]

Az NCSA Mosaic licencfeltételei igen nagylelkűek voltak egy zárt licencű alkalmazáshoz képest. Az otthoni használat az összes verzióban ingyenes volt (néhány kisebb korlátozásal). Ráadásul a unixos változatnak a forráskódja is szabadon elérhető volt, sőt a többi változat forráskódját is könnyen meg lehetett szerezni egy megállapodás aláírása után. Ennek ellenére a Mosaic soha nem jelent meg, mint szabad szoftver.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Mosaic Revision History (Old) (angol nyelven). telefisk.org . (Hozzáférés: 2023. szeptember 16.)

Irodalom[szerkesztés]