C (programozási nyelv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
C
The C Programming Language logo.svg

Paradigma imperatív (procedurális), struktúrált
Jellemző kiterjesztés .h, .c
Megjelent 1972[1]
Tervező Dennis Ritchie
Fejlesztő Dennis Ritchie & Bell Labs
Utolsó kiadás C11 (2011. december)
C99 (1999)
C89 (1989)
K&R First Edition C (1978)
Típusosság statikus, gyenge
Fordítóprogram GCC, MSVC, Borland C, Watcom C
Megvalósítások Clang, GCC, Intel C, MSVC, Turbo C, Watcom C
Hatással volt rá B (BCPL,CPL), ALGOL 68, Assembly, Pascal
Befolyásolt nyelvek awk, csh, C++, C#, ObjC, BitC, D, Concurrent C, Java, Javascript
Operációs rendszer Platformfüggetlenség

A C egy általános célú programozási nyelv, melyet Dennis Ritchie fejlesztett ki Ken Thompson segítségével 1969 és 1973 között a UNIX rendszerekre AT&T Bell Labs-nál.[2] Idővel jóformán minden operációs rendszerre készítettek C fordítóprogramot, és a legnépszerűbb programozási nyelvek egyikévé vált. Rendszerprogramozáshoz és felhasználói programok készítéséhez egyaránt jól használható. Az oktatásban és a számítógép-tudományban is jelentős szerepe van.

A C minden idők legszélesebb körben használt programozási nyelve,[3][4] és a C fordítók elérhetők a ma elérhető számítógép-architektúrák és operációs rendszerek többségére.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korai fejlesztések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kezdeti fejlesztések az AT&T berkein belül történtek 1969 és 1973 között. A legkreatívabb időszak, Ritchie-nek köszönhetően 1972-ben volt. Azért lett „C” a nyelv neve, mert egy korábbi, „B” nevű programozási nyelv sok tulajdonságát „örökölte”. A leírások különböznek a „B” név forrását illetően: Ken Thompson írt egy programozási nyelvet, a BCPL-t, de írt egy Bon nevűt is, a feleségéről (Bonnie-ról) elnevezve.

Az 1973-as évben a C nyelv elég hatékonnyá vált, így a UNIX rendszermag legnagyobb részét, melyek PDP-11/20 assembly nyelven íródtak, újraírták C-ben. Ez volt az egyik első operációs rendszer rendszermag, mely nem assembly nyelven íródott, korábbiak, a Multics PL/I-ben íródott, a Tripos BCPL-ben.

K&R C[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1978-ban megjelent a Dennis Ritchie és Brian Kernighan nevével fémjelzett A C programozási nyelv c. könyv első kiadása. Ez a könyv, melyet a C programozók csak K&R néven emlegettek, sokáig szolgált a nyelv formai leírásának forrásaként. A C nyelvnek az a verziója, melyet leírt, az a „K&R C” nyelv. (A könyv második kiadása az „ANSI C” szabványt írta le, lásd alább.)

K&R a nyelv következő tulajdonságait vezette be:

 • struct adattípus
 • long int adattípus
 • unsigned int adattípus
 • A =+ típusú értékadó operátorokat a += formára változtatták. (A 'var =- érték' túlságosan hasonlított a 'var = -érték'-hez, bár hatásuk egészen más.)

A K&R C a nyelv legalapvetőbb részének tekinthető, melyet egy C fordítónak mindenképpen ismernie kell. Sok éven keresztül, még az ANSI C bevezetése után is, a „legnagyobb közös osztó” volt a K&R, melyet a C programozók használtak, ha a legnagyobb mértékű (forrás szintű) kompatibilitásra volt szükség, hiszen nem minden C fordító támogatta a teljes ANSI C-t és a megfelelően megírt K&R C (forrás)kód megfelelt az ANSI C szabványnak is.

A K&R C megjelenése utáni években, sok „nem hivatalos” kiegészítés látott napvilágot, melyet az AT&T és néhány másik cég fordítói is támogattak.

Ilyen változtatások voltak többek közt:

 • void típusú függvény és void * adattípus
 • függvények, melyek struct vagy union típusokat voltak képesek visszaadni (return)
 • különböző struktúráknak lehetnek azonos nevű mezői (Korábban az összes struktúra összes mezője egy közös névtéren osztozott!)
 • struktúra típusú változók értékadása (korábban ezt csak a memcpy függyvénnyel lehetett megtenni)
 • const definíció, az érték írásvédettségéhez
 • szabvány programkönyvtár (library), mely a különböző cégek leggyakrabban támogatott függvényeit tartalmazta
 • felsorolások (enum)
 • az un. „single-precision” (egyes pontosságú) float adattípus

ANSI C és ISO C[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1970-es évek vége felé, a C kezdte felváltani a BASIC nyelvet a személyi számítógépeken. Személyi számítógépekre is átültették az 1980-as években, így a C nyelv népszerűsége ugrásszerűen emelkedni kezdett. Ugyanebben az időben Bjarne Stroustrup és társai a Bell Labs-nél elkezdtek dolgozni objektumorientált nyelvi elemek hozzáadásán a C nyelvhez. A nyelv, amit készítettek a C++ nevet kapta, ez ma a legelterjedtebb programozási nyelv a Microsoft Windows operációs rendszereken, míg a C a UNIX világban megőrizte népszerűségét.

1983-ban az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Hivatal (angolul: American National Standards Institute, röviden ANSI) megalakította az X3J11 bizottságot, hogy létrehozzanak egy egységes (szabvány) C definíciót. A hosszú és fáradságos folyamat végén 1989-ben elkészült a szabvány (egy évvel az első C++ ANSI szabvány után!) és jóváhagyták mint: ANSI X3.159–1989 „A C programozási nyelv”. A nyelvnek ezt a verzióját nevezik ANSI C-nek. 1990-ben az ANSI C szabványt (néhány apróbb módosítással) átvette a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (angolul: International Organization for Standardization, röviden ISO) mint ISO/EC 9899:1990.

Az ANSI C szabványosítás egyik célja az volt, hogy a K&R C-ből és a nem hivatalos bővítésekből egy egységeset alakítson ki. Belevettek azonban számos új megoldást is, mint például függvény prototípust (a C++ nyelvből) valamint egy jobban alkalmazható (fejlettebb) előfordítót (preprocessor).

ANSI C-t szinte minden fordító támogat. A legtöbb C kód, mely manapság íródott, az ANSI C-n alapul. Bármilyen program, amely a szabvány C-ben íródott, helyesen működik bármely platformon, amelyen szabványos C létezik. Vannak azonban programok, melyek csak adott platformon vagy adott fordítóval fordíthatók le, a használt nem szabvány függvénygyűjtemények miatt (például grafikus függvények) és vannak olyan fordítók, melyek nem támogatják alapértelmezésben az ANSI C szabványt.

C99[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ANSI szabványosítási folyamatot követően, a C nyelv viszonylag állandó maradt, míg a C++ fejlődött. Új C verzió, 1995-ben az első normatív kiegészítéssel jött létre, de ezt a változatot ritkán használják. A szabványt átdolgozták az 1990-es években és ebből lett az ISO 9899:1999 1999-ben. Ez a szabvány „C99” néven vált ismertté, majd 2000 márciusában bekerült az ANSI szabványok közé is.

C99 új tulajdonságai, többek közt:

 • inline függvények
 • változók definiálási helyére vonatkozó szabályai enyhítése (hasonlóképpen, mint C++-ban)
 • új adattípusok, például: long long int, hogy a 32bitről a 64bitre való átállást megkönnyítsék, explicit bool (stdbool.h) és a complex (complex.h) típus.
 • változó méretű tömbök
 • hivatalosan is bevezették az egysoros kommentár jelölést // (a C++-ból)
 • több új függvény, mint például: snprintf()
 • több új „header” állomány, mint például az inttypes.h, amely rögzített méretű integer típusokat definiál: int8_t, int16_t, int32_t, int64_t, illetve ezek előjel nélküli változatait.

Az érdeklődés a C99 új tulajdonságainak támogatásával kapcsolatban eléggé vegyes. Míg GCC (GNU Compiler Collection, korábban GNU C Compiler) és más fordítók támogatják a C99 újdonságait, addig a Microsoft és Borland által forgalmazottak nem, és ez a két cég nem is foglalkozik a C99 jövőbeli támogatásának lehetőségével jelenleg.

C11[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2007-ben kezdődött a munka a C sztenderd egy másik revíziójával kapcsolatban, amit informálisan "C1X"-nek hívtak egészen addig, míg hivatalosan is nem publikálták 2011. december 8-adikán. A C sztenderdek tanácsa elfogadta az ajánlásokat az új lehetőségek limitált beépítésére, amelyeket még nem kezdtek el tesztelni létező implementáción.

A C11 sztenderd számos új lehetőséget adott hozzá a C és könyvtárakhoz, beleértve a típus generikus makrókat, anoním struktúrákat, javított Unicode támogatást, atomi operációkat, többszálúságot és határ ellenőrző függvényeket. Továbbá elkészítették a létező C99 könyvtár néhány portolását, és javították a kompatibilitást a C++-al.

A klasszikus „Helló, világ!” C-ben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A következő egyszerű program a „Helló, világ!” szöveget írja ki alapértelmezett kimeneti eszközre, ami általában a képernyő, de lehet egy állomány vagy más is. Ennek a programnak az első változata a K&R-ben jelent meg.

#include <stdio.h>

int main(void)
{
  printf("Hello világ!\n");
  return 0;
}

A program első sora egy #include direktíva, melynek hatására az előfeldolgozó (preprocesszor) erre a helyre bemásolja a megnevezett állomány tartalmát. Ebben az esetben ez a stdio.h állomány. A hegyes zárójel (kisebb, nagyobb jel, „kacsacsőr”) arra utal, hogy az stdio.h állomány a fordító részére megadott ún. „include path” által definiált helyen van.

A következő nem üres sor a függvény definíciója. A main függvény egy speciális függvény a C programokban, amely a program indításakor legelőször hívódik meg. Az int megadja, hogy a függvény egy egész szám típusú adatot ad vissza. A void azt jelenti, hogy a függvény nem vár paramétereket vagy adatokat az őt meghívó rutintól. A kapcsos zárójel a függvény törzsének kezdetét jelzi.

A következő sor „meghívja” a printf függvényt, más szóval átadja neki a vezérlést. Az „include”-olt állomány, a stdio.h tartalmazza a printf függvény meghívásának leírását („prototípusát”, „deklarációját”). Ebben az esetben, a printf függvényt mindössze egyetlen paraméterrel hívjuk meg, mégpedig egy fix szöveggel: „Helló, világ!\n”. (A \n soremelést jelent.) A printf függvény ugyan ad vissza értéket (a kiírt karakterek számát), de ezt az értéket ez a program figyelmen kívül hagyja.

A return kulcsszó jelenti a kilépést az aktuális függvényből, és megadja a hívónak visszaadandó értéket, ebben az esetben nullát, ami a program hibátlan lefutását jelzi. (A main függvényt a programbetöltő program hívja, ami egy speciális könyvtári függvény, amivel a felhasználói programozónak általában nem kell foglalkoznia, a neve jellemzően _init.) Végül a záró kapcsos zárójellel jelezzük a függvénytörzs végét.

Felépítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

C program tartalmaz függvényeket és változókat. A C függvények hasonlítanak a FORTRAN függvényeire és alrutinjaira (function és subroutine) vagy a Pascal függvényeire és aljárásaira (function és procedure). A main() egy speciális függvény, ahol a C program „elkezdődik”, tehát minden C programnak tartalmaznia kell egy main() függvényt.

Általában a main() meghív más függvényeket a feladatok elvégzésére. Ezek a függvények vagy az adott program részei, vagy egy külső könyvtárból (library) származnak. A külső függvények elérhetősége fejléc-állományokra (header) hivatkozással biztosítható, az előfordító (preprocessor) #include direktívájával. Bizonyos könyvtári függvényeket, mint például a printf(), a C szabvány definiál, ezek a szabvány könyvtárban megtalálható függvények. Nem minden C implementációban található meg minden szabvány könyvtári függvény.

A függvény adhat vissza értéket az őt meghívó környezetnek. Emellett a cím szerint kapott paramétereket szintén meg tudja változtatni.

 void swap(int *a,int *b)
 {
  int tmp;
  tmp = *a;
  *a = *b;
  *b = tmp;
 }

 int main()
 {
 int aa = 12;
 int bb = 13;
 swap(&aa,&bb);
 }

 // Ezután aa == 13, bb == 12

A main() függvény hívója a crt0. A crt0 egy operációs rendszertől függő runtime library, ami hozzáfordul minden programhoz. Feladata többek között a kapott paraméterek feldolgozása, a main() függvény meghívása és a futási kivételek és szignálok kezelése.

Egy C függvény definíciója tehát a visszaadott érték típusa (vagy void, ha nincsen érték), egy egyedi név, a paraméterek listája zárójelben (vagy void ha nincsenek) és a függvény törzse kapcsos zárójelek között.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Ritchie, Dennis M.: The Development of the C Language, 1993. January. (Hozzáférés: 2008. január 1.) „Thompson had made a brief attempt to produce a system coded in an early version of C—before structures—in 1972, but gave up the effort.”
 2. "C/C++". The Internet encyclopedia 1. (2004). John Wiley and Sons. ISBN 0-471-22201-1. Hozzáférés ideje: 16 December 2012. 
 3. Programming Language Popularity, 2009. (Hozzáférés: 2009. január 16.)
 4. TIOBE Programming Community Index, 2009. (Hozzáférés: 2009. május 6.)