OS/2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
OS/2
IBM OS/2 Warp Connect 3.0 magyar bétaváltozat
IBM OS/2 Warp Connect 3.0 magyar bétaváltozat
Fejlesztő Microsoft, IBM
Forráskód zárt
OS-család OS/2
Programozási nyelv C
Stabil verzió4.52
(2001. december)
Kernel n/a
Felhasználói felület grafikus felhasználói felület
Licenc saját
Státusz kereskedelmi forgalomból kivonva (2005. december 23.) (Új verziókat a Serenity Systems árul eComStation név alatt.)
Weboldal 306.ibm.com/software/os/warp

Az OS/2 a Microsoft és IBM által fejlesztett operációs rendszer, melyet később az IBM egyedül fejlesztett tovább. A név az Operating System/2 kifejezés rövidítése, és azért kapta, mert az IBM Personal System/2 (PS/2) nevű második generációs személyi számítógépek előnyben részesített operációs rendszere volt. Ma már nem árulja az IBM az OS/2-t, és a támogatását is fokozatosan meg fogják szüntetni.

Az OS/2-t az MS-DOS és a Microsoft Windows védett módú utódjának tervezték. Figyelemreméltó, hogy az alapvető rendszerhívásokat az MS-DOS hívások után modellezték; a nevük is DOS-szal kezdődött, és lehetőség volt arra is, hogy a szövegmódú alkalmazásokat úgy kapcsolják, hogy azok futhattak mindkét operációs rendszeren („ugráló” programok). Ezen örökség miatt a kinézet, az érzés és a képességek terén az OS/2 nem sokban különbözik a Windowstól, de hasonlóságot mutat a Unix-szal és a XENIX-szel is.

Fejlesztési történet[szerkesztés]

Lelkes kezdetek[szerkesztés]

Az IBM és a Microsoft 1985 augusztusában írta alá az Egyesített Fejlesztési Szerződést.

Az OS/2 1.0-s verzióját 1987 áprilisában jelentették be és decemberben hozták forgalomba, kizárólag szöveges módban futó operációs rendszerként, azonban gazdag API-val rendelkezett a videomegjelenítő (VIO) vezérlésére, egér- és billentyűzetesemények kezelésére, egyfajta védett módú BIOS-szal. Nem meglepő, a videó és billentyűzet API-k elérhetőek voltak a programok közötti váltáshoz MS-DOS-on. Egy feladatváltó is elérhető volt Program Selector néven, a Ctrl-Esc billentyűkombinációval, lehetővé téve a felhasználónak, hogy váltson a többfeladatú szövegmódú folyamatok között.

A megígért grafikus felhasználói felület (GUI), a Presentation Manager az OS/2 1.1-gyel jelent meg 1988 novemberében. Ez volt a későbbi Windows 3.0 kinézetének előfutára.

Az 1.2-es verzióval megjelent a HPFS fájlrendszer, mely optimális merevlemez-kihasználtságot, gyors adatelérést tett lehetővé. Kiterjesztette a FAT fájlrendszert is, a kiterjesztett attribútumok (EA, Enhanced Attributes) nevű változó adatfolyamok bevezetésével, amelyek a HPFS-en is elérhetőek voltak.

Az 1980-as évek végén kiadott, OS/2-vel és Windows-zal kapcsolatos könyvek elismerték mindkettő operációs rendszer létezését, de az OS/2-t reklámozták a jövő operációs rendszereként.

OS/2 2.0[szerkesztés]

Az első, tisztán IBM-es OS/2 a 2.0 verzió volt (1992. április). Ez az operációs rendszer már 32 bites, amely forradalmi újdonságokat ígért: valódi, védett többfeladatosságot, a memóriakorlátok feloldását, megbízható fájl-kezelést, új 32 bites programozási felületeket (API-kat), a korszerű hardverek lehetőségeinek teljes kihasználását és a 16 bites DOS-os, windowsos programok futtathatóságát. Kihasználta az Intel 80386-os processzor által nyújtott lehetőségeket. Az új grafikus felület (Workplace Shell) lett az első PC-s objektum orientált felhasználói felület.

OS/2 Warp[szerkesztés]

Az OS/2 Warp 3 induló képernyője

Az igazi áttörést azonban az OS/2 Warp (3.0) megjelenése jelentette. Ez az új változat már valódi 32 bites operációs rendszer, hatalmas teljesítmény igénnyel, így tulajdonképpen a 486-os és a Pentium gépekre készült. Elvben már a 4 megabájtos memóriával felszerelt gépeken is fut, de ez a gyakorlatban 16 Mb-ot jelent. A Warp figyel a multimédiára is: nemcsak az ismert CD-gyártók IDE buszos meghajtóit fogadja el, hanem a SCSI eszközöket, valamint az összes SoundBlaster hangkártyaváltozatot és az ezzel kompatibilis IBM Business Sounds Systemet is. A fejlesztőket dicséri, hogy sok újdonságot is megvalósítottak, és pótolták mindazt, ami eddig hiányzott: a multimédia teljes értékű, operációs rendszer szintű támogatását, valamint a rendszerszoftver részeként adott alkalmazói programokat. A rendszerben egy peer to peer hálózati rész is található, amely az IBM Person to Person for OS/2 nevet kapta. Ez a modul kis rendszerekben teszi egyszerűvé a Warp használatát. Lehetőséget adott Windows (3.1) programok futtatására is.

Warp 4.0[szerkesztés]

Az OS/2 következő verziója a Warp 4.0 (kódnevén Merlin) újabb hatalmas áttörés az operációs rendszerek piacán. Miközben megőrzi az OS/2-re jellemző masszív, roppant üzembiztos felépítését, olyan kényelmi funkciókkal bővül, amelyek segítik és gyorsítják a munkát. Ilyen változtatás pl: A VoiceAssist amely már nemcsak a többféleképpen megírt egyszerű hangvezérlést támogatja, hanem a lényegesen bonyolultabb átfogó hangtechnikai integráltságot. Tehát a szövegszerkesztő beszéd után készíti a szöveget, teljesen szükségtelenné válik a billentyűzet. Az alkalmazásfejlesztők is felismerték az ebben a technológiában rejlő lehetőségeket és elkezdték a fejlesztést. Az első példa a Netscape Navigator, amely az interneten való barangoláshoz használja a hangvezérlést.

Jelen[szerkesztés]

Az OS/2 fejlesztését az IBM befejezte [1], és a rendszertámogatást 2006. december 31-én megszüntette. A szoftver hibajavítását egyedi szerződéseken keresztül továbbra is biztosítja.

Források[szerkesztés]

  • Computer panoráma (1994. december)
  • Új alaplap (1995. december)
  • Chip magazin (1996. évi számai; Gombár Zsolt; Molnár Gyula).

További információk[szerkesztés]