Wikipédia:Lektorálás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az említett cikk szövege tartalmi és stílusbeli okokból nem enciklopédiába illő, emiatt javításra szorul. (A megjelenés felülvizsgálatát a {{forma}} sablonnal kérhetjük.)

Néhány cikk esetében a cikk szövege sok hasznos dolgot tartalmaz, de a jelenlegi megfogalmazása nem jó, vagy a nézőpontja nem semleges. Ezen cikkeket átfogalmazhatod, csinosíthatod: a javításban segíthet a stilisztikai és a fordítási útmutató.

Régi lexikoncikk esetén[szerkesztés]

Ha a cikk szövege olyan forrásból (általában közkincsnek számító, régi lexikonból) származik, akkor a helyesírás, a fogalmazás és a tartalom felülvizsgálatra szorulhat. Ha van időd és kedved, javítsd ki a hibákat, vagy fogalmazd át a helytelen vagy régies mondatokat.

Sok esetben a legegyszerűbb módja a következetesen helytelenül vagy régiesen írt szavak javításának a szöveg átemelése egy szövegszerkesztőbe, ott a hibák keres-és-cserél módszerű javítása, majd a szöveg visszaillesztése. Ügyelj arra, hogy a másolás során ne változzanak meg olyan betűk vagy formátumozás, amelyek szándékosan vannak ott (például az idézetek).

Hol találhatóak a lektorálandó lapok?[szerkesztés]

Ezek a cikkek a Mi hivatkozik erre eszköz segítségével egyszerűen megtalálhatók. Másrészt nézelődhetsz még a figyelmet igénylő lapok között.

Lásd még[szerkesztés]