Wikipédia:Fordítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Lefordítandó szócikkek[szerkesztés]

Minél több segítőre van szükség a lefordítandó cikkek elkészítéséhez. Ha csak pár szót fordítasz le, már segítettél. A lényeg csak az, hogy bármit csinálsz, csak akkor tedd, ha pontosan teszed – a hibás fordítások csak nehezítik a munkát.

Ha lehetséges, mindenképp jelentkezz be, mielőtt bármit csinálsz! Követni is könnyebb, magadról is meg tudsz adni pár dolgot, és a beállításaid is megmaradnak.

Lásd még a Wikipédia:Kért cikkek lapot!

Fordítást segítő oldalak[szerkesztés]

Az alábbi lapok segítenek a fordítás elkészítésekor.

Megjelölt cikkek[szerkesztés]

Sok cikket megjelölt egy-egy szerkesztő, hogy abban részeket le kellene fordítani, vagy abba más nyelvű Wikipédiákból kellene tartalmat lefordítani.

A cikkek, amelyek erre a lapra hivatkoznak többnyire ilyenek, így jelezve, hogy bennük vannak még nem lefordított részek. (Kivéve, amik szövegkörnyezet miatt hivatkoznak erre a lapra, de ez értelemszerűen látható.)

Lefordítandó szócikkek[szerkesztés]

Ezeknek a listáját itt találhatod meg.

A lefordítandó sablon[szerkesztés]

Ha egy szócikk fordítását nem fejezted be, akkor ezt a {{lefordítandó}}(?) sablonnal jelezheted a többieknek, amely a következő szöveget jeleníti meg:


A közösségi lap egy része még lefordítandó. Segíts te is a fordításban!

Amennyiben idegen nyelvű Wikiből emelsz át szócikket azzal a céllal, hogy lefordítsd és megjelentetsd, úgy a még idegen nyelven található szöveget teheted megjegyzésbe (<!-- a kezdete és --> a vége), így a megjelenő szöveg nem fogja mutatni az idegen nyelvű szövegrészt. A benne lévő, más szócikkekre mutató linkeket vagy így írd át például angol nyelvű szócikk esetén: [[:en:Eredeti_szocikk_neve]] (ekkor az általad szerkesztett szövegben is az eredeti szócikkre fog mutatni a link), vagy írd át a szócikk nevét magyarra [[Elkészítendő_szócikk_neve]]. Ez utóbbi esetben a szócikk neve piros színnel fog megjelenni, emlékeztetve arra, hogy azt is el akartad készíteni... :

A leford-innen és leford-kiem sablonok[szerkesztés]

Használata: {{leford-innen|[[:en:Tiger]]}}(?)
elhelyezése a szócikk vitalapján


Nyelvtudóknak! A szócikk kiemelt szócikké tételéhez felhasználható más nyelvű Wikipédia kiemelt cikke:
nl:Hongaarse minderheid in Roemenië
Használata: {{leford-kiem|[[:nl:Hongaarse minderheid in Roemenië]]}}(?)
elhelyezése a szócikk vitalapján

Megjegyzés: Ezt a funckiót a {{cikktörténet}}(?) sablon is el tudja látni, ezért ha a vitalap ezt a sablont használja, töltsd ki annak megfelelő paraméterét és ne használd a fenti sablonokat.

Egyéb fordításnál használatos sablonok[szerkesztés]

Ha egy szócikket egy másik Wikipédiáról fordítottál, ajánlott azt a cikk forrásai közt megjelölni. Ebben segít a {{fordítás|en|Hululu|angol|oldid=17874872|n=a|4=angol}}(?) sablon: Ez a szócikk részben vagy egészben a Hululu című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Ezt érdemes lehet a szócikk vitalapján is jelezni a {{wikipédiaforrás|nyelv=angol}}(?) sablonnnal:

A fordítás fő forrása a megfelelő angol Wikipédia-szócikk.
Ez nem jelent semmi megkötést a további szerkesztések szempontjából, de a fordítás alapjául szolgáló szócikk tagolásának követése egyszerűsíti a további munkát. Például könnyebben elkerülhetők az ismétlések, könnyebben kiegészíthetők a hiányzó források. A magyar változatban található értelmi hiba esetén először érdemes az eredetiben megnézni, nem fordítási hibáról van-e szó.

Ezt a funckiót a {{cikktörténet}}(?) sablon is el tudja látni, amennyiben a vitalap a cikktörténet sablont használja, annak megfelelő paraméterét célszerű kitölteni és ne használd a {{wikipédiaforrás}}(?) sablont.

Lásd még[szerkesztés]