Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – a Wikipédiához kapcsolódó egyéb témák szekciója
Az Egyéb szekcióba írj, ha a többi egyikébe sem illik igazán a mondanivalód.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!

Karbantartóverseny 2015[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenÁkos97 почта 2015. április 20., 17:29 (CEST)

Üdv! Idén nem lesz tavaszi karbantartóverseny? Csak mert ha jól emlékszem, pár éve mindig van. --áкos9702 почта 2015. április 17., 19:18 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom (hatnám), ha lenne, mert ránk férne. Andrew69. Blue a v.svg 2015. április 17., 19:23 (CEST)

Jó lenne, főleg, ha a szokásosnál változatosabb lenne a nyeremények köre Vigyor. –Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. április 17., 19:26 (CEST)

commonsos jojó
A commonsos jojó az mindent visz. Andrew69. Blue a v.svg 2015. április 17., 19:39 (CEST)
Már bezsebeltem egyet, a szerklapomon van egy kép, hogy mi mindenem van :-). Am. Wikipe-tan plüss-, ill. PVC-figurát kellene még bevezetni többek között VigyorVigyor. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. április 17., 19:59 (CEST)

Már nyár van, nem tavasz. Apród vita 2015. június 25., 03:14 (CEST)

Szeptemberben jó lesz, őszi nagytakarítás címen? OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2015. június 27., 23:28 (CEST)

Teljesen jó lenne úgy is. :) --Ákos97 почта 2015. június 28., 08:04 (CEST)

@OrsolyaVirág: Persze, tökéletes a szeptember is, csak legyen már :-). – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. július 9., 18:52 (CEST)

@OrsolyaVirág: Nos, szeptember van. Lett takarítóverseny? Apród vita 2015. szeptember 22., 00:22 (CEST)

Mire a falevelek lehullanak..., már XX15 van és most jön még csak a neheze, hiszen a történelem ismétli az értelmetlen dolgokat. Szerintem azért várjunk vele 2019. november 7-ig és akkor ostromoljuk megint újra a kéréseinkkel azokat, akik ilyet még meg tudnak egyáltalán szervezni. Andrew69. Blue a v.svg 2015. szeptember 28., 22:46 (CEST)

Kár, hogy egy több éves hagyomány tört meg. – Ákos97 почта 2015. október 20., 18:54 (CEST)

Nemzeti Színház[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenFauvirt vita 2015. június 8., 02:58 (CEST)

Szeretném kikérni a közösség véleményét a szócikk kapcsán. Az egyik szerkesztő kihelyezett egy tartalmi lektor sablont a Nemzeti Színház szócikkre (vitalapi indoklás nélkül) "(lektorálandó - a Nemzeti Színház Budapesten nem 2000-ben jött létre, stb. stb.)" összefoglalóval. (magyarázatom a felvetett kérdésre a Vita:Nemzeti Színház#Örök téma: "új" és "régi",illetve a szócikk címe és tartalma szakaszban) - ehhez kapcsolódva:

...hasamra ütve megnevezve egy más tulajdonban, más lètező színházat): ha a főváros átnevezné a Madách Színházat Royal Színházzá és létrehozna egy teljesen új helyen, új cégformával, új társulattal egy új Madách Színházat az előbbi szellemében... akkor melyiket alapították 1940-ben?... (hozzáteszem nekem már az is félrevezető, hogy a szócikk szinte összemossa, a mai történeteként tárgyalja az 1919-20 között működött egészen más társulatot...) vagy ez így jó/enciklopédikus..?

Tehát mi lenne a megoldás? Kell-e egy ugyan nem egyért.lap, de főjelentésű Nemzeti Színház szócikk, ami a budapesti magyar nemzeti színház, azaz a 2 aktív (!), a Pesti Magyar Színházról ("régi Nemzeti") és a(z "új") Nemzeti Színházról, körülményeinek alakulásáról és történetéről szól, azokon túl? esetleg egy ilyenbe összevonni (bár ezt személy szerint ellenezném, akárcsak elcsalni egy intézmény/társulat múltját egy másik "javára"... ha már ilyen szerencsétlenül alakult)?

(a tartalmi bővítésben, pontosításban pedig örülnék a segítségnek, mivel a szócikk -szerkesztői vitalapon- kapott egy ilyen kritikát: "... koncepcionális problémáim vannak - amelyek inkább politikai jellegűnek látszanak. "..." A nemzet színházát tényszerűen és nem politikai (akár művészetpolitikai) hozzáállást tükrözve lenne helyes bemutatni." amivel nem tudok mit kezdeni, egészen eddig azt hittem, ebben a szellemben bővítettem... legalábbis a szándékom ez volt. Azóta azért igyekeztem tovább "finomítani", de tényleg örülnék forrásoknak, segítségnek. Azt én is érzem-tudom, hogy bővíteni lehet és van mit.)

Bocsánat a hosszúságért és remélem, senkit nem bántottam meg! A megoldás a célom. Bízva, Fauvirt vita 2015. június 1., 14:32 (CEST)

Ötlet: Előrevihet-e egy Nemzeti Színház (épület) és Nemzeti Színház (társulat) szétválasztás? Akela vita 2015. július 9., 19:05 (CEST)

@Akela: Köszönöm a hozzászólásod, de nem... ugyanis melyik épület, arról nem is beszélve, hogy amióta létezik a nemzeti színház, mint státus és több vidéki színház is ezen a néven "fut", ráadásul ez egy megkapható-elveszthető dolog, még jobban bonyolít a helyzeten? No meg melyik hova vezetne és miről szólna?... Fauvirt vita 2015. július 9., 19:50 (CEST)

Több cikk, évszámok szerint sorolva? Nemzeti Színház (Budapest, tól-ig). Akela vita 2015. július 9., 20:18 (CEST)

őőőm... most is két cikk (Pesti Magyar Színház és Nemzeti Színház) van... nem értem, mit tartalmaznának a cikkek a te javaslataid szerint... és miben jelentene változást a jelen helyzetben..? Fauvirt vita 2015. július 9., 22:16 (CEST)

Átolvasva az eddigieket úgy látom per pillanat, hogy a társulatokról, ha vannak más városokban is, külön-külön szócikk szóljon, de a budapestié tartalmazhatná az épülettel kapcsolatos rövid történetet is, aztán lehetne esetleg egy külön szócikk a Rákoczi úti épületről, a Blaha Lujza tériről és végül a Duna partiról. Ezekben lehetne az épületekhez kapcsolósó társulatokról is részletesebben értekezni. --Vander Jegyzettömb 2015. augusztus 14., 00:57 (CEST)

Kedves @Vander! Köszönöm, hogy csatlakoztál és próbálod megoldani a helyzetet, de egyelőre tőled is csak azt tudom kérdezni, hogy mi lenne a szócikkek címe és tartalma, illetve hogyan és miben befolyásolná ez a jelenleg is aktív két színház szócikkeit (helyzetüket), azaz
Pegasusroe-bullet-number-1-red.png a Nemzeti jogutódjaként működő Pesti Magyar Színházét (ami társulatának elődjei az általad említett két, lebontott színházépület, azaz Kerepesi ma Rákóczi úton eleve a Nemzeti Színháznak és a Blaha Lujza téren eredetileg a Népszínháznak épült épületekből átköltöztetve immár 1966 óta a Hevesi Sándor téren lévő épület falai között játszik) és
Pegasusroe-bullet-number-2-red.png az "új" Nemzeti Színházét (ami befogadására építették a Duna partján álló épületet és ami sem társulatával, sem jogi viszonyával nem kapcsolódik az előd Nemzetihez).
Vannak hasonló "történetek" (a budapesti Petőfi Színházaké kísértetiesen hasonlít a mostani Nemzetikéhez, még egy kis csavarral). Kíváncsian várom a válaszod! :o) Fauvirt vita 2015. augusztus 14., 10:17 (CEST)

Űrhajósok botozása[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben– Puskás Zoli vita 2015. szeptember 22., 13:36 (CEST)

Számos űrhajós cikkében található az alábbi, információt nem közlő szöveg: "Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésbe részesült". Kiírnám bottal történő törlésre, ha nincs kifogásotok ellene. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 4., 10:50 (CEST)

Lesz ott még több más is, már én is rég töröm a fejem ilyen megoldáson. Nézzünk jobban körül előtte. Pl. kézzel már kiirtottam egy csomó "Szakmai sikerek" fejezet(cím)et, aminek az a tartalma, hogy viselhette az űrhajós jelvényt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 4., 11:07 (CEST)

A kettő együtt szerepel, lásd Don Leslie Lind. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 4., 11:38 (CEST)
Van ott más is: „1986. áprilisában köszönt el az űrhajósoktól.” Ezt a mondatot akár „tudjukki” védjegyének is tekinthetnénk. Mindezt 370 előfordulással. Még szerencse, hogy űrhajósból kevesebb van, mint …-ból. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 4., 12:00 (CEST)
Ebben legalább van információ... – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 4., 12:02 (CEST)
És könnyű is javítani. Azért kéne összeszedni a lehető legtöbb ilyet a kategória cikkeiből, hogy ha egyszer átgyaluljuk őket, akkor a lehető legtöbb hibát javíthassuk, ne kelljen újra és újra elővenni a témát. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 4., 12:06 (CEST)

Szegény űrhajósok mit vétettek, hogy botozni akarjátok őket? Nem az ő bűnük, a tettes nem ismeretlen, és ő is ismeri jól PZoliBotot, aki a … (ki lehet találni milyen témájú) cikkeiből szokta a hasonlóan semmitmondó mondatokat százával gyomlálni. Szívesen felajánlja tapasztalatát és segítségét ebben az ügyben is, biztosan tudom, most kérdeztem meg tőle. :-)Puskás Zoli vita 2015. szeptember 4., 11:23 (CEST)

Kifogás egy szál se. – Vadaro vita 2015. szeptember 5., 11:07 (CEST)

Visszahoztam az archívumból, mert megoldanám, ha már szóba került.

 • Az „1986. áprilisában köszönt el az űrhajósoktól.” mondatot cserélném erre: „1986 áprilisában szerelt le az űrhajósoktól”.
 • A „Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésbe(n) részesült” mondatot törölném, a rokonaival együtt (pl. „Több magas rangú kitüntetés birtokosa” és „Több hazai és nemzetközi elismerés tulajdonosa”), mert ezek ellenőrizhetetlenek. Ahol ott van, hogy pontosan milyen kitüntetést kapott, az természetesen marad.
 • Az űrhajós jelvény vagy szárnyak viselését szintén.
 • Kétlem, hogy bélyegen szerepelni szakmai siker lenne, azt át kéne pakolni más szövegrészbe.
 • Az űrhajós szárnyakon legtöbbször a „Szakmai sikerek” szakasz is repülne. :-) Ha ezek után sem üres, akkor természetesen nem.

Van egyéb javaslat vagy kifogás? Legyen mondjuk mostantól három nap, ami addig érkezik, azt figyelembe tudom venni, és akkor ezek egy körben elintézhetőek lennének. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 22., 13:36 (CEST)

 • Az elsőt inkább így mondanám: xx-ben fejezte be az űrhajózást.
 • Még néhány bullshit:
  • „Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot hajtottak végre.” vagy „...kísérleti programot is végrehajtottak”
  • „Egy éves űrhajósképzésének programja:...” vagy „Két éves űrhajósképzésének programja:...” vagy „Űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés.”
  • „Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok.”
  • „Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás.”
  • „Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély.” - Ennek értelme sincs.
  • „sikeres vizsgák után megkezdhette szolgálatait”
  • „Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak”
 • javítandó (esetleg törlendő) kifejezés: „logisztikai árút (víz, élelmiszer, ruházat, személyes tárgyak, orvosi- eszközök, berendezések, kutatási- kísérleti anyagok és eszközök) szállítottak” - több változata is van, pl. az „árút” szó kétszer szerepel a mondatban, vagy más apró változások.

--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. szeptember 22., 14:49 (CEST)

@Rlevente: Mit szólsz ehhez: „Űrhajós pályafutását xxxx-ben fejezte be.” Az űrhajózást szerintem – ideális esetben – a földet éréssel fejezi be valaki. :-) – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 23., 10:28 (CEST)

Jó. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. szeptember 23., 13:00 (CEST)

Az első öt cikk javítása kész. Mit gondoltok, mehetek ezen a vonalon tovább? – Puskás Zoli vita 2015. október 17., 00:38 (CEST)

Szerintem igen. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. október 17., 11:44 (CEST)

Illetve még egy kérdés ezzel kapcsolatban: ez azért láthatóan nem egy szokványos botos szerkesztés, így nem feltétlenül tartom jó ötletnek, hogy az FV-n (aligha fogom tudni 10 másodpercenkénti mentéssel „teleszemetelni” ) és a figyelőlistákon esetleg rejtve marad PZoliBot botbitjének köszönhetően. Az AWB-t persze tudom használni a saját nevemben is, de azt már csak az adminbit miatt is hanyagolnám. Maradjon így, vagy esetleg hozzak létre egy legális zoknibábot (néha egyébként is lenne haszna, amikor csak nem biztonságos hálózat van elérhető közelségben, mert adminbittel egy ilyenről a belépés szóba sem jöhet), kérjek neki megerősített szerkesztői jogot, és azzal csináljam? – Puskás Zoli vita 2015. október 19., 10:24 (CEST)

Mivel csak szórványosan megjelenő szerkesztésről van szó, jó ötletnek tartom, hogy létrehozz nekik egy beszédes, de alternatív nevet. Az alteregód eleinte, amíg stabilizálódik a bot, akár megerősítetlen státuszú is lehet, így jobb az esély rá, hogy valaki más is ránéz a kezdeti szerkesztésekre. --Karmela posta 2015. október 20., 12:10 (CEST)

Szórványosnak azért nem mondanám, ha nekiállok, akkor azért bízom benne, hogy fél óra alatt 30-40 javítást meg tudok csinálni, utána szünet, mert azért eléggé oda kell rá figyelni. Ez nem kevés, de talán az FV elárasztását nem jelentené, szemben mondjuk egy helyesírási vagy átirányítási hiba javításával, amikor kézi ellenőrzés mellett is meg tudunk csinálni percenként 6-10 javítással egy ötvenes szériát, mire jön egy hosszabb „elakadás”. A kérdés, hogy ez felvállalható-e cserébe azért, hogy a szokásosnál nagyobb módosítások ne csak a botszerkesztéseket is figyelők, hanem mindenki számára azonnal észrevehetőek legyenek. Összesen közel 600 cikk érintett, úgyhogy biztosan el fogok vele játszani pár napig. :-) – Puskás Zoli vita 2015. október 20., 21:54 (CEST)

A Csillagászatportálon feltett felhívásból nem derül ki igazán, hogy itt a tartalomra (azaz a pongyola szófordulatok eltüntetésére), vagy a technikára (saját néven, vagy zoknibábbal) szeretnél állásfoglalást. Előbbit támogatom, utóbbiban pedig csak a klasszikust tudom idézni: "ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz":), vagyis a műhely munkája szempontjából előbbi hasznos lenne, utóbbi tök mindegy. Moonwalkr vita 2015. október 20., 21:05 (CEST)

:-) Ott természetesen inkább az előbbi kérdés miatt érdeklődtem. A választ köszönöm! – Puskás Zoli vita 2015. október 20., 21:38 (CEST)

Technikai korlátba ütköztem, mert PZolkni (vita | szerk.) még nem automatikusan megerősített szerkesztő, így egy idő után captcha kódot kér az AWB, ami nem is lenne baj, csak nem mutatja, hogy mit fejtsek meg. Vigyor De nem is baj, a közreműködései között aki akarja megnézheti mit végzett. Nem nagyon haladtam, mert sok volt az orosz, és a regex az amerikaiaknál hatékonyabb, meg annyira tragikusak ezek a cikkek, hogy nem bírom ki, hogy kézzel ne nyúljak beléjük egy-egy (hogy stílszerű legyek) orbitális hiba láttán. Most átnézem mit végeztem, aztán majd valamikor folytatom. – Puskás Zoli vita 2015. október 21., 21:01 (CEST)

További csiszolgatást igényelnek[forrásszöveg szerkesztése]

Bár az alcím szerintem szinte az összes eddig javított űrhajós szócikkre igaz, itt kiemelnék néhány olyan „gyöngyszemet”, ami a tömeges javítás közben szemet szúrt, az adott cikket esélyessé teszi a {{horror}}(?) sablon viselésére, de sem idővel, sem kellő tudással nem rendelkezem esetleg a további javításokhoz. – Puskás Zoli vita 2015. október 28., 20:26 (CET)

 • Arnaldo Tamayo Méndez – „A Föld körül 124 fordulatot tett, 7 napot, 20 órát és 43 percet tartózkodott a világűrben.” (Ezt ugyan javítottam, de van ott más is.)
 • Astrotech Corporation – A horror jelzést ez a cikk meg is kapta, a vitalapon leírtam, hogy miért.
 • Bjarni Valdimar Tryggvason – Erre a cikkre {{lektor}}(?) sablont raktam, szintén vitalapi indoklással.
 • Carl Joseph Meade – „…a Space Shuttle tesztelésében vett rész, az űrhajó fő motorjának gyártójával végzett kapcsolattartás” és „A Lockheed Martin által építő X–33 kísérleti űrrepülőgép tanácsadója.” – Puskás Zoli vita 2015. október 28., 20:26 (CET)
 • Christopher J. Cassidy – „Második űrszolgálata, az első hosszú távú küldetése. Összesen 00 napot, 00 órát és 00 percet töltött a világűrben.” (Ez olyan hosszútávú lett, hogy észre se vette? Vigyor) – Puskás Zoli vita 2015. október 28., 22:42 (CET)
Ilyen nincs az angol nyelvű cikkben. Szerintem {{horror}}(?). OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2015. november 16., 19:47 (CET)

Oh vs. OH átirányítás[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenArchívumból visszahozva. nyuszika7h vita 2015. október 19., 18:12 (CEST)

Jelenleg az Oh cikk a Helyesírás (Osiris) lapra irányít át, az OH viszont az Oh (egyértelműsítő lap)-ra. Ennek így nem sok értelme van. nyuszika7h vita 2015. október 4., 19:18 (CEST)

Takarítás He.henrikBot után[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenPuskás Zoli vita 2015. október 30., 02:10 (CET)

A korábbi megbeszélések alapján (itt és itt) elkezdtem a takarítást He.henrikBot után. Először a vitalapokon évekkel ezelőtt elhelyezett, és azóta is kitöltetlenül árválkodó {{WPZS}} értékelősablonokat kezdtem el kigyomlálni. Ennek is az első lépéseként töröltem azokat a vitalapokat, melyeken kizárólag ezek az üres értékelősablonok szerepeltek (759 db ilyen volt). A következő lépés az üres sablonok használatban lévő vitalapokról történő kigyomlálása lehet, ami azért már macerásabb, és nem is tudom mikor lesz rá időm, így erre a szakaszra kiteszek egy függőben jelzést, hogy ne archiválódjon idő előtt, mint az elődje. – Puskás Zoli vita 2015. október 30., 02:10 (CET)

Köszönöm! --Malatinszky vita 2015. október 30., 03:26 (CET)


Iszlám állam[forrásszöveg szerkesztése]

Vitatom, hogy jogi/politikai értelemben állam lenne. Ok, magukat így hívják, de ezért még nem kellene mindenkinek ezt követni, lehetne "Iraki és Levantei Iszlám Terrorszervezet" is a neve. Vagy, ha állam, azaz ország szerintetek, akkor az országok között listázni kéne: Országok és területek listája vagy legalább itt: Nemzetközileg el nem ismert de facto országok. Megjegyzem, enwiki sem listázza (kétlem, hogy bármely nyelven szerepelne ezen oldalakon). 82.144.164.207 (vita) 2015. november 17., 21:07 (CET)

Viszont angolul is Islamic State. --Tacsipacsi vita 2015. november 17., 21:10 (CET)

Kitűnő trolltéma négy nappal a merénylet után. --Malatinszky vita 2015. november 17., 21:16 (CET)

Valami konstruktív hozzászólásod nincs a témához? 82.144.164.207 (vita) 2015. november 17., 22:16 (CET)
forrás az elnevezést illetően? Ha nem Iszlám állam a neve, akkor mi más neve legyen? Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. november 18., 17:06 (CET)

Ha egyszer az a neve, hogy Iraki és Levantei Iszlám Állam, akkor így kell hívni, még ha nem is nevezhető igazán államnak. A Wikipédiának nem dolga átnevezgetni hivatalos elnevezéseket, helyettük sehol sem használtat fabrikálni. A Demokratikus Kambodzsának/Kampuchea-nek sincs sok köze a demokráciához, mégsem adhatunk neki más nevet. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. november 18., 19:17 (CET)

Konstruktív hozzászólásként: ha valaminek az a neve önelnevezésként, hogy الدولة الإسلامية في العراق والشام‎, azaz angolul Islamic State of Iraq and Syria, vagy Islamic State of Iraq and ash-Sham, (ISIS) vagy egyszerűen Islamic State (IS), akkor csak azon lehetne vitatkozni, hogy az angol elnevezéseket tartsuk-e meg, vagy magyarítsunk. Szerintem mindkét változatban az elnevezés valakinek problémás lenne, ezért a mostani tökéletesen megfelelő, annál is inkább, mert a Wikipédia (WP:NÉV) szerint a leggyakrabban használt magyar elnevezést használjuk, önkényesen nem nevezünk el semmit. Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. november 18., 20:01 (CET)

Nem "trolltéma" egy szócikk címe, hanem mindig komoly kérdés egy lexikonban. A Wikipédia egyik alapkérdése, hogy a népszerűséget és a szakszerűséget hogyan egyeztessük össze. Sőt, még az is elképzelhető, hogy idővel valamin változtatunk.
Számomra egyértelmű, hogy minden fogalomnak a hivatalos neve a szócikk címe. A nem hivatalos magyar elnevezések a sajtóban elterjedő/elterjedt kifejezésekből származnak és nagyon fontosak mint keresőszavak. Az átirányítás lehetővé teszi, hogy a népszerű névről is a hivataloshoz jussunk el. Magában a szócikknek a bevezetőjében pedig mindegyik helyesen írt változatot érdemes szerepeltetni.
Ha ez bárki számára "önkényesnek tűik, akkor nosza, érdemes felvetni a WP:NÉV szövegének egyértelművé tétlét. (Különben pl. az Amerikai Egyesült Államok szócikk címét egyszerűen Amerikára, a Puskás Ferencről szólót Puskás Öcsire, az Ovális Irodát meg Orális Irodára kellene változtatni, mondván, ezek a leggyakrabban használt magyar elnevezések.)
Egyébként bennem is felmerült, hogy az "ISIS"-t ideje lenne egyértelműsíteni, az angol Wikihez hasonlóan. Linkoman vita 2015. november 19., 01:09 (CET)
Valamelyik szervezet (talán a BBC), kiegészítette azzal, hogy az "úgynevezett" Iszlám Állam. Ők így hívják magukat, ezért az ő hivatalos nevükön van a cikk cím is. Hogy mi a helyes? Ezt még a nálunk okosabbak sem tudják biztosan. --B.Zsolt vita 2015. november 22., 21:01 (CET)

Harassment consultation[forrásszöveg szerkesztése]

Please help translate to your language

The Community Advocacy team the Wikimedia Foundation has opened a consultation on the topic of harassment on Meta. The consultation period is intended to run for one month from today, November 16, and end on December 17. Please share your thoughts there on harassment-related issues facing our communities and potential solutions. (Note: this consultation is not intended to evaluate specific cases of harassment, but rather to discuss the problem of harassment itself.)

Regards, Community Advocacy, Wikimedia Foundation

Új átirányítólapok[forrásszöveg szerkesztése]

Szükségesek ezek az 217.224.201.132 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | blokkolás) által idegen nyelvekről sorozatban gyártott átirányítólapok? Vagy szemezgessünk belőlük tetszés szerint azonnalira, aztán meglátjuk?– Vépi vita 2015. november 22., 09:46 (CET)

Na, ezen én is elgondolkodtam. Aztán nem jutottam semmire. OsvátA Palackposta 2015. november 22., 09:54 (CET)

Nem is olyan sok, több az átírányítás. Csak azt nem tudom, hogy csinálja, hisz a vitalapján azt írja, hogy nem tud magyarul (vagy csak nem akar kommunikálni??). Wikizoli vita 2015. november 22., 10:08 (CET)

@Wikizoli: Úgy látom a userboxot a tiédről másolta [[1]] s elfelejtette a címét megváltoztatni. – Pegy22 üzenet 2015. november 22., 13:20 (CET)
Tanulékony. Ez jó jel. ;-) Wikizoli vita 2015. november 22., 13:29 (CET)

Igen, az. Azért én óvatosabb lennék vele. Egy csomó nem lényeges/felesleges szerkesztéssel esetleg elaltatja az éberségeteket. – Pegy22 üzenet 2015. november 22., 13:57 (CET)

Másik IP vitalapját is buherálja. Akela vita 2015. november 22., 15:23 (CET)

Le kellene állítani! Wikizoli vita 2015. november 22., 17:32 (CET)

Az adminfalon is jeleztem. – Vépi vita 2015. november 22., 17:33 (CET)

A hegycsúcs -> hegy átirányítással nem egészen sejtem, hogy mi volt a baj, és miért kellett a redirektet törölni. Pasztilla 2015. november 22., 20:26 (CET)

Szerintem, annyira fölösleges, mint a hegyláb, hegyoldal vagy székláb (de ha tévedek, nyugodtan állítsd vissza). Wikizoli vita 2015. november 22., 20:46 (CET)
Én jelöltem törlésre a hegycsúcsot, mert pontosan ugyanúgy gondolkodtam, mint ahogyan Wikizoli leírta. Ha másként gondoljátok, természetesen nem ellenzem újbóli létrehozását. --Sphenodon vita 2015. november 22., 23:01 (CET)

A székláb természetesen bornírt hülyeség, a hegylábfelszín, valamint a hegyoldal (lejtő) pedig valóban saját jogukon geomorfológiai fogalmak, amelyeknek lehetne akár saját szócikkük is, ráadásul ezekről nem is beszéltem. A (hegy)csúccsal az a helyzet, hogy köznyelvi használatban, csiribú-csiribá, gyakorta csereszabatos a hegy szóval. Lásd például a piros hegycsúcs linket itt, az első mondatban. Pasztilla 2015. november 23., 07:33 (CET)

Valóban létezik ez a köznyelvi értelmezés, amit személy szerint nem követek. Nálam a hegycsúcs a hegy része, azaz a két fogalom rész-egész viszonyban áll egymással, nem egymás szinonimájaként. Ellenzi-e valaki, hogy az átirányító lap ismét létrejöjjön? Vissza lehet-e állíttatni a törölt lapot a laptörténetével együtt? --Sphenodon vita 2015. november 23., 23:02 (CET)
A technikai részére tudok válaszolni: indokolt esetben (ha a törlés tévedés eredménye volt, akkor nyilván indokolt) visszaállítható. – Puskás Zoli vita 2015. november 23., 23:26 (CET)
Köszönöm a válaszod, Puskás Zoli! --Sphenodon vita 2015. november 23., 23:47 (CET)
Kértem a lap helyreállítását, ami meg is történt; lásd Hegycsúcs. --Sphenodon vita 2015. november 25., 23:10 (CET)

Itt alább felsorolom azokat az lapokat amelyek valamilyen más nyelvű szót átirányítanak. Nem mondom, hogy kimondottan tévesek, csak éppenséggel nem szoktuk így csinálni. Azért vannak a baloldali oszlopban a különböző nyelvek. Itt jönnek: Komitat Klausenburg, Comitatul Cluj, European Coal and Steel Community, Erdelistan, Klojznburg, Județul Cluj, Homo sapiens neanderthalensis, Imperator Caesar Augustus divi filius, Heď, Casus, Cormobionta, Cormophyta, Tracheobionta, Orawa, Arwa, Orava, KL Auschwitz, Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau, Homo, Eláda, Ellinesz, Uilliam mac Eanric, Suomenlahti, Deutsches Reich, Partidul Democrat, Bundesrepublik Deutschland. Ezenkívül van még több fölösleges magyar nyelvű átirányítás is. – Pegy22 üzenet 2015. november 24., 15:23 (CET)

Szerintem ezek kifejezetten hasznosak, hiszen saját nyelvükön vannak. Annak semmi értelme nem lenne, hogy Finnországra a finnen kívül bármilyen más nyelvről legyen átirányítás (esetleg svéd, mert az ott fontos kisebbség), de finnről jó, ha van. Az meg nem is kérdés, hogy a biológiai témánál a latin névről legyen átirányítás. Zerind üzenőlap 2015. november 24., 15:30 (CET)

Én a Homo sapiens neanderthalensis, a Deutsches Reich, Bundesrepublik Deutschland, Imperator Caesar Augustus divi filius (lásd pl. Imperator szócikk képcíme) átirányításokat támogatom, mert ezek magyar nyelvű szövegben is előfordulhatnak. Apród vita 2015. november 24., 15:46 (CET)

@Zerind: Azért nem egészen olyan egyszerű. Például: Kolozsvárnak mi a saját nyelve, román, német vagy jiddis? Erdélynek vajon a török a saját nyelve? Az European Coal and Steel Community-nek van 6 saját nyelve? Árva megyének három nyelve van, szlovák, német, lengyel? Egy koncentrációs tábornak van-e saját nyelve s ha igen, akkor lengyel vagy német? A Finn-öböl vajon tényleg finnül beszél, vagy esetleg oroszul vagy észtül? ;-)
@Apród: A szócikkekben nagyon sok minden előfordul amihez mégsem csinálunk átirányítást. Miért pont ezeknek? Az egyetlen ok talán az lehetne, hogy ezeket már valaki megcsinálta. Vigyor – Pegy22 üzenet 2015. november 24., 16:25 (CET)

Igen, de te egyszerű emberként az olyan képcímet megértenéd, hogy Imperator Caesar Augustus divi filius dénárja? A Homo sapiens neanderthalensis pedig történettudományi szakszó. Sőt! Az angol wikin már 2013-ban szükségét érezték a Homo sapiens neanderthalensis átirányítását a Neanderthalra. A Bundesrepublik Deutschlandot pedig már nemcsak az angol, hanem francián is megnéztem, mindkettőn szerepelt átirányításként a Bundesrepublik Deutschland. 2013 óta utóbbin. Úgyhogy egyáltalán nem ördögtől valók az ilyen átirányítások.

Csak egy kérdés: Bánt valakit az, hogy ezek az átirányítások léteznek? Ettől nem tud valaki szócikket írni? Miért baj, ha van valahol a mélyben ilyen elásva? Ha egyszer előkerül, nagy valószínűséggel hasznos lesz. Szerintem bőven többet beszéltetek róla, mint ahány szót ér a téma... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. november 24., 17:30 (CET)

Szabó Magda felmenőinek törlése a szócikkéből[forrásszöveg szerkesztése]

Először Csigabi, majd Hungarikusz Firkász törölte Szabó Magda szócikkeiből a felmenőit tartalmazó táblázatot, akik egytől egyig szerepelnek Szabó Magda műveiben: A Régimódi történetben, A Für Elise-ben. Ezek az adatok fontos irodalomtörténeti információk. Az adatok forrásokkal szerepeltek a cikkben. Ennek a törlése teljesen ellentétes a wikipédia útmutatóival. - Csurla vita 2015. november 22., 20:39 (CET)

Babitsnál is hasonló jelentősége van és Móricz is beszámol felmenőiről az Életem regénye c. művében. Gyurika vita 2015. november 22., 20:43 (CET)

Csurla szerkesztőtárs nyilván véletlenül, de elfelejtette megemlíteni, hogy a szócikkből a származási táblát töröltem egy a táblákra vonatkozó megbeszélés alapján. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. november 22., 20:44 (CET)

Egyszer arra válaszoljon valaki, hogy amíg a történészeket, irodalmárokat, genetikusokat ez foglalkoztatja, addig a főszerkesztőket miért nem érdekli? A "szernitem irreleváns információ"-nál bővebb magyarázat szükséges. Gyurika vita 2015. november 22., 20:47 (CET)

Nem Te kedves Csigabi információkat töröltél ki, amelyek forrásokkal voltak ellátva. Semmi olyan megbeszélésre nem hivatkozhatsz, ami wikipédia irányelvekbe ütközik. Barbár és szégyenletesek ezek a törlések. Karinthy Ferencnél is törölted. Borzalmas amit művelsz. Csurla vita 2015. november 22., 20:50 (CET)

Kedves Adminisztrátorok! Nem látjátok, ezzel a törlési hullámmal az enciklopédia egyik értékét tüntetitek el a szócikkekből? Uralkodóknál megmaradhat, de a királyoknál gyakran fontosabb költőknél, íróknál, olimpiai bajnok sportolóknál nem? A szabályokban nem lehet hiba? --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 20:52 (CET)

Lehet, hogy nem az érvek súlya, hanem az érvelők száma a mérvadó. Gyurika vita 2015. november 22., 20:56 (CET)

@Jávori István: Nincs olyan szabály (irányelv, útmutató), hogy nem lehet származási tábla (forrásokkal) szócikkben. Volt egy fent említett kocsmafali megbeszélés, amiből nem szűrhető le egyértelmű eredmény és több, mint négy éves! Ha valaki valamit szabályozni szeretne, akkor először Szavazási javaslatot kell készítenie és utána lehet róla szavazás, de az sem ütközhet már meglévő irányelvbe. Márpedig, ha azt tiltják meg, hogy forrásokkal alátámasztott információt nem írhatsz a szócikkbe, az teljesen szabálytalan. Jelenleg egy teljesen szabálytalan elavult kocsmafali megbeszélés alapján történik két adminisztrátor közreműködésével a törlés (Csigabi töröl, ha esetleg megpróbálod visszaállítani indokkal, akkor Hungarikusz Firkász indoklás nélkül visszaállítja Csigabi szerkesztése a szócikket). - Csurla vita 2015. november 22., 21:12 (CET)

Csurla, fordítva ülsz a lovon. Jelenleg van egy érvényes megbeszélés, aminek az eredménye egyértelmű. Ha úgy gondolod, hogy ez már elavult, akkor írj ki te egy új megbeszélést vagy szavazást. Ha a többség úgy dönt, hogy a származási táblázatot vissza kell tenni, akkor én nem fogok tiltakozni. De amíg ilyen szavazás nincs, addig ne kelts hangulatot. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. november 22., 21:19 (CET)

A szavazásokkal annyi a gond, hogy mindenki „A názáretit!” kiáltja, de a hangzavarból Barabbás hallatszik. --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 21:24 (CET)

Lehetne ugyanezt a mondatot kevésbé zavarosan előadni? Apród vita 2015. november 22., 21:27 (CET)
Karinthy novellája „magáért” beszél. --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 21:40 (CET)

Nekem is van idézetem: Ha közölni szeretnél valamit, legjobb ha azt direkt módon teszed, irónia és áttételek nélkül. Ez a legjobb eszköze annak, hogy elnyerd más szerkesztők tiszteletét, egyetértését és támogatását. Apród vita 2015. november 22., 21:43 (CET)

Ez az idézet számomra hosszú és kioktató. A felvetett problémához nincs köze, velem foglalkozik. Tisztelettel kérlek, hogy Veled egyetértésben a vitatott kérdésre koncentráljunk! Támogatsz ebben? – Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 21:53 (CET)

Nem volt szavazás, csak egy kocsmafali megbeszélés. Maga Csigabi nevezzte pár hónappal ezelőtt az ilyen megbeszéléseket operettszavazásnak. - Csurla vita 2015. november 22., 21:26 (CET)

Várom a difflinket, különben elég blöffszagú a megjegyzés. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. november 22., 21:30 (CET)
Igazad van megkövetlek. Nem azt mondtad, hogy operettszavazás, "Nem lakossági fórum"-nak, és "szavazásnak csúfolt közvéleménykutatás"-nak nevezted az ilyen vitákat. - Csurla vita 2015. november 22., 21:45 (CET)
A megkövetést elfogadom. Csupán annyit tennék még hozzá, hogy nem az ilyen vitákat, hanem egy bizonyos vitát. Legközelebb figyelj jobban, és akkor nem hangzik csúsztatásnak, amit mondasz. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. november 22., 22:15 (CET)

SZABÓ MAGDA-DEDIKÁCIÓK NYOMÁBAN III. Szintén egy érdekes cikk, hogy mennyire fontosak a családi adatok és azok megfelelő feltüntetése. - Csurla vita 2015. november 22., 22:17 (CET)

Családfák eltávolítása[forrásszöveg szerkesztése]

Tudom, hogy erről már folyt vita korábban, nem is egyszer: itt és itt. Állítólag ezekre a 2011-es kocsmafali megbeszélésekre hivatkozva törli Csigabi a szócikkekből a családfákat. A vitákat végigolvasva sehol nem találtam egyértelmű utalást arra, hogy a családfák eltávolításáról bármilyen elfogadott eredményű szavazás történt volna. Annál több olyan megjegyzést olvastam viszont arról, hogy az azokban szereplő fontosabb személyeket a szócikkben kellene szerepeltetni. A mostani törlések során Csigabi több általam megnézett személynél is törölte a családfákat úgy, hogy abban több olyan felmenő is szerepelt, akikről önálló szócikk is van, ugyanakkor a megmaradt szócikkben róluk nincs még említés sem. (Csak egy példa: Horváth Ádám (rendező) esetében). Ezt így én vandalizmusnak tartom. Olyan információktól fosztjuk meg a wikipédia olvasóit, amelyek lényegesek lehetnek számukra. Azt is láttam, hogy Csigabi vitalapján ezt többen is szóvá tették. Szerintem ezt a rombolást – jelen formájában – meg kellene állítani. Ha már törlésre kerül a családfa ezeknél a személyeknél, ám legyen, de csak olyan módon, hogy az azt törlő köteles legyen a fontosabb felmenők megemlítését beépíteni a szócikkbe. – Dodi123 vita 2015. november 22., 20:50 (CET)

Szívemből szóltál: ésszel! Teljesen egyetértek! --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 20:54 (CET)

Azért szerepel táblázatban, mert úgy sokkal jobban átlátható és megérthető. Sokszor a szavakkal körülírt rokoni kapcsolatot jobban el tudja képzelni az ember, ha felrajzolva látja. Gyurika vita 2015. november 22., 21:01 (CET)

A fentiekből úgy látom, hogy az álláspontok között lehet közös nevezőt találni. Dodi123 és Jávori István egyaránt úgy gondolja, hogy elegendő "a fontosabb felmenők megemlítése" a cikkekben. Tehát az "Anyai nagyanyai dédanyja" és hasonló távoli ősök beemelésére nincs szükség (szerintem sincs). Ha megegyezés születne arról, hogy általában a nagyszülőknél távolabbi felmenőkre nem térünk ki, akkor már eleve szükségtelenné is válna táblázatokat alkotni, és gyorsan lezárulhatna ez a megbeszélés is. Vadaro vita 2015. november 22., 22:38 (CET)

@Vadaro: Kérlek áruld melyik wikipédia irányelvvel ellentétes, hogy táblázatban legyen az információ, ha az úgy értelmezhetőbb? - Csurla vita 2015. november 22., 22:41 (CET)

Én az imént nem arról beszéltem, hanem a közös nevező lehetőségéről, a fenti két hozzászólásra válaszul. – Vadaro vita 2015. november 22., 23:05 (CET)

Számomra nem közös nevező, hogy húzunk egy adminisztrativ határt a nagyszülőknél. Miért is? Mi ennek az alapja? - Csurla vita 2015. november 22., 23:36 (CET)

Családfák forrása[forrásszöveg szerkesztése]

Többször rákérdeztem már, de eddig vagy hallgatást, vagy szétbeszélést kaptam csak válaszul: mi a forrása a családfáitoknak? Talán most kapok érdemi választ is... Peyerk vita 2015. november 22., 21:30 (CET)

Sohasem kaptál szétbeszélést. Korábban is megkaptad a megfelelő válaszokat. Ott szerepel a családfáknál. - Csurla vita 2015. november 22., 21:32 (CET)
Szabó Magda vitalapján találsz példának egy forráslistát. --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 21:33 (CET)

Ha a forrásokból kiderül, hogy X-nek Y volt az apja, annak meg Z, akkor minek külön forrás? Szóval nem a családfára, hanem annak adataira kell forrás, bár amikor a felmenőknek is külön cikkeik vannak forrásolva, akkor elég feleslegesnek tűnik. Mellékesen a forrásolatlanság nem elég indok a törlésre, arra a forráskérő sablon való, ha valaki nagyon kételkedik az adatban. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 22., 21:36 (CET)

Szerintem meg kell nézni azokat a "forrásokat". Ez a dokumentum például hogyan forrás arra, hogy Szabó Magda írónő nagyapjáról van szó? (Még az se derül ki róla, hogy Elek milyen rokonságban van az elhunyt Jánossal.) Nyilván önmagában sehogy, valakinek kutatómunkát kellett folytatnia ennek kiderítésére (ha igaz). A kérdés már csak az, hogy ezt a kutatómunkát egyáltalán elvégezte-e valaki, és ha igen, akkor az a mi szerzőnk volt-e (=saját kutatás), vagy valaki más, akit viszont elfelejtettek a források között megemlíteni.

Korábban se kaptam válaszokat. Persze lehet (megint) úgy tenni, mintha ez nem volna probléma, de egyszer járt már úgy a magyar Wikipédia, hogy nem vette komolyan a források problémáját, aztán lett belőle sok pluszmunka...

Tehát a kérdés továbbra is: mi a valódi forrás?

Peyerk vita 2015. november 22., 21:43 (CET)

Egyfelől nem gondolnám a Wikipédián tiltott értelmű kutatásnak az interneten nyilvánosan fellelhető adatok felhasználását. Másfelől viszont a linkelt gyászjelentés nem feltétlenül egyértelmű, hiszen Szabó Elek több is lehetett azidőben abban a városban. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 22., 21:49 (CET)

Régimódi történet sokat elárul Szabó Magda felmenőiről. A gyászjelentés egyéb adatokat is tartalmaz (neje, gyermekei). --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 21:57 (CET)

Akkor tehát még mindig ott tartunk, hogy a megjelölt forrás bizonyosan nem az igazi forrás. Továbbra is az a kérdés: hol az igazi forrás?

Peyerk vita 2015. november 22., 22:08 (CET)

Itt van. A nagypapáról szócikkünk is van Szabó János - Csurla vita 2015. november 22., 22:14 (CET)

És ez is az - Csurla vita 2015. november 22., 22:48 (CET)

Aha. Ezek valódi források, amik valóban alátámasztják, hogy ez a Szabó János ennek a Szabó Magdának a nagyapja. Viszont a gyászjelentés nem forrás erre, a legkisebb mértékben sem. Akkor miért az van odatéve "forrásként"? Ez nem költői kérdés, nagyonis konkrétan érdekel, hogy miért. Peyerk vita 2015. november 23., 02:33 (CET)
Nyilván, aki odatette tudta a nagyapa foglalkozását és az alapján egyértelmű volt neki, hogy ez megfelelő adat, csak egyedül ez alapján nem ellenőrízhető. Egy láncszem kimaradt, de ez nem végzetes hiba, javítható és emiatt nem kell 5000 szócikket törölni. - Csurla vita 2015. november 23., 18:12 (CET)

Ha jól érzékelem, akkor az a(z egyik) fő probléma ezekkel a családfákkal (és én most sem csak és kizárólag Szabó Magda családjára gondolok, ahogyan az eredeti felvetésemnél sem), hogy nincsenek minden felmenőre vonatkozó megfelelő források megadva a családfákhoz. Ez feljogosít arra bárkit is, hogy minden felszólítás nélkül, és a benne szereplő összes személyre vonatkozó információt törölje? Azokat is, akikre van forrás, de a szócikkben máshol nem szerepelnek? Más forráshiányos esetekben felkerül a szócikkre vagy az érintett állításhoz a forráshiány-sablon, és akár évekig ott szerepel, amíg valaki észre nem veszi, és keres hozzá forrást. Ha nem található, akkor jogos a törlés. Nekem az a fő problémám, hogy itt, minden előzetes figyelmeztetés (forráshiány-sablon felhelyezése) nélkül valóban úthengerszerűen tömeges méretekben történt fontos információk eltüntetése. Nem is tudom, hogyan lehet ezt a kárt visszaállítani? A példám a korábbi (de más esetekben is előfordulhatott olyen mértékű információvesztés): Horváth_Ádám_(rendező)&oldid=16463857] szócikkének előző változatában a családfán olvasható anyai nagyanyja Vészi Margit újságíró, festő, grafikus, valamint dédapja Vészi József író, újságíró, képviselő akikről önálló szócikk is van, de Horváth Ádám szócikkében nincsenek megemlítve (csak a kitörölt családfán). De ugyanígy érdekesség apai nagyapja is, akiről ugyan (jelenleg még) nincs önálló szócikk, de mint a Telefonhírmondó igazgatója, szintén érdekes információt jelent Horváth Ádámmal kapcsolatban. Ő is csak a kitörölt családfán szerepel. Én az ilyen észnélküli törlések ellen szólalok fel. Talán még nem késő. – Dodi123 vita 2015. november 23., 00:06 (CET)

Aminek nincs forrása, az törölhető, ilyen egyszerű a szabály. Mérlegelni persze lehet, hogy mit töröl valaki és mit nem, de ez nem kérhető számon ebben a formában. Információvesztés pedig nincs, a laptörténet megőriz (szinte) mindent.

Másfelől mint megjegyeztem már, előfordult, hogy sok wikipédista rengeteg önkéntes munkáját igényelte egy nem megfelelően forrásolt információtömeg eltávolítása. Ezért a problémát teljesen ignorálni nem lehet, se elvi, se gyakorlati okokból.

Peyerk vita 2015. november 23., 02:38 (CET)

Felteszem, hogy Peyerk itt a Wikipédia:A VIL copy ügyre céloz; ha így van, akkor nem fair a párhuzam, hiszen Data Destroyer plagizált és hazudott, itt viszont jóhiszemű, jó szándékú, becsületes szerkesztők a szereplők.

Ezzel, együtt Peyerknek igaza van abban, hogy a családfák forrásolásával gyakran probléma van. Ha van egy Szabó Magda-életrajz, amelyben szerepel az a tény, hogy Szabó Magda dédanyját Szakál Veronikának hívták, akkor ez az állítás megfelel a forrásolási szabályainknak. Ha azonban nincs ilyen forrás, hanem van egy gyászjelentés, amiből kiderül, hogy Szabó Lajos özvegyét Szakál Veronikának hívták, és tizenegy gyereke közül az egyik Mária volt, aztán van egy másik gyászjelentés, amiből kiderül, hogy ennek a Szabó Máriának az egyik gyereke Elek volt, aztán van egy Szabó Magda-életrajz, amiből kitűnik, hogy az írónő édesapját Szabó Eleknek hívták, akkor annak a következtetésláncnak az összerakása, amiből a Magda > Elek > Mária > Szakál Veronika felmenői vonal összeáll, az pontosan az a „saját kutatás” néven emlegetett dolog, aminek a közlésétől a Wikipédia az idevágó irányelvében elzárkózik. Amelyik szerktárs kiókumlálta azt a tényt, hogy Szabó Magda dédanyja Szakál Veronika volt, az tett egy irodalomtörténeti felfedezést. Gratulálunk, a dolgot esetleg lehet publikálni a Literatúrgenealógiai Értesítőben, de a Wikipédia nagyon világosan nem a kutatási eredmények első közlésének helye. Malatinszky vita 2015. november 23., 04:27 (CET)

Igen, ezekről beszélek, szándékom szerint egyértelműen. És szeretnék legalább ennyire egyértelmű válaszokat kapni.

Azt a tevékenységet, amikor egyenként semmit nem jelentő források összeillesztését végzik érdemi információk kinyerése érdekében, kutatásnak nevezzük. Ennek van módszertana, és vannak buktatói is.

Ha ezekenek a genealógiai eredményeknek az első közlése itt jelenik meg, az a saját kutatás és az első közlés tilalmába ütközik. E tilalmak értelme az, hogy a kutatás önmagában nem állít elő itt közzétehető információt, ahhoz szükség van a szakmai közélet kontrolljára is. Ha viszont ezeknek a kutatási eredményeknek nem itt van az első közlése, akkor se jobb a helyzet, ugyanis akkor a valaki által elvégzett valódi kutatást elfelejtette forrásként megjelölni az, aki felhasználta, és úgy tett, mintha az elsődleges forrásokból dolgozott volna.

Szóval hogyan is keletkezik ez a rengeteg családfa? Továbbra is nagyon kíváncsi vagyok. Nem egyenként, hanem összességében szeretném tudni, mi a valódi forrása ennek az adattömegnek. Ez nem annyira bonyolult kérdés, biztos lehetne rá válaszolni egyszerűen.

Peyerk vita 2015. november 23., 19:37 (CET)

Már nagyon sokszor megválaszoltuk. Ha azokból nem sikerült megérteni, akkor reménytelen a számodra. - Csurla vita 2015. november 23., 19:47 (CET)

Sokszor hivatkoztok erre: Wikipédia:A Wikipédia nem az első közlés helye, de úgy tűnik nem olvastátok.

A „nem saját kutatómunka” kifejezés talán nem is igazán pontos. A lényege inkább az, hogy ha egy Wikipédia cikk saját kutatásokon alapul, akkor ezek a kutatások kövessék a tudományos megközelítést: követhető, elfogadott forrásokra épüljenek.

Ennek bizony megfelelnek ezek az információk. Az irányelv pedig így kezdődik:

A Wikipédia nem helye a saját kutatómunkából születő eredmények publikálásának, mint amilyenek az "új" elméletek

Hát igen. Ez az irányelv az elméletekről szól és nem olyan tényekről, amelyek forrásokkal (többel), de alátámasztható és ellenőrizhető. - Csurla vita 2015. november 23., 19:47 (CET)

"Nem egyenként, hanem összességében szeretném tudni, mi a valódi forrása ennek az adattömegnek." Erre így globálisan nem lehet válaszolni. Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, mi a forrása az életrajzoknak en bloc? Van aminek a MÉL, van aminek a KFKI honlapja, van ahol az Index vagy egyéb, mindegyiknél más. Ugyanígy a családfáknál is nyomtatott irodalomtörténeti művek, életrajzok, önéletírások, riportok, újságcikkek, anyakönyvek, gyászjelentések, stb. Gyurika vita 2015. november 23., 20:04 (CET)

No, ez a mellébeszélés, ami rendkívül veszélyes a Wikipédiára nézve. Mit is vitattok ti tulajdonképpen? Nézzük, miket állítok én!

 1. A családfáknál megadott források alapján az esetek egy nagy részében nem lehet ezeket a családfákat összeállítani, tehát nem azok a valódi források. Ezt a fenti példa nagyon jól szemlélteti minden mellébeszélés ellenére: abból a gyászjelentésből nem vezethető le az állítás, amire forrásként meg van adva.
 2. A családfák előállítása a megadott (és más) források felhasználásával kutatási tevékenység. Nem is lehet más, hiszen az elsődleges forrásokat fel kell találni, értékelni kell, kritikailag vizsgálni, és más forrásokkal összevetni.
 3. Se a cikkek forrásolásából, se az általatok leírtakból nemderül ki, hogy ki végezte el valójában ezt a kutatást, ha valaki elvégezte egyáltalán.

Csurla állítása tehát téves: nem olyan tényekről va szó, "amelyek forrásokkal (többel), de alátámasztható[ak] és ellenőrizhető[ek]". És bizony, egy ilyen közlés csupán egy elmélet csupán, ami nem lett kritikailag megvizsgálva. Ha mégis úgy volna, akkor arról van más forrás is, amit meg lehet és kell adni.

Gyurika állítása is téves: valójában pont azt feszegetem, hogy nincsenek meg a források azokra az összefüggésekre, amikből ezek a családfák összeállnak. Nem elszigetelt állítások vannak itt felsorolva, hanem több generációra kiterjedő láncolatok, összefüggések.

És igen, Malatinszky jól látja: egyre erősebb bennem a gyanú, hogy a valódi források bemutatásának elmaradásának oka van. És minél tovább nem kapok választ az egészen egyszerű kérdéseimre (mi a valódi forrás, és kinek a kutatómunkáját látjuk itt megjelenni), annál inkább.

Peyerk vita 2015. november 24., 08:53 (CET)

"A családfák előállítása a megadott (és más) források felhasználásával kutatási tevékenység." Ezen analógia alapján a szócikkírás több forrás felhasználásval összevetésével, azok kiértékelésével, feldolgozásával az ottani másodlagos forrásokban szereplő adatok elsődleges forrásokból való korrigálása (pl. hogy egy ügyvéd mikor kezdte tevékenységét, annak javítása levélrtári iratanyag alapján) is kutatás. Nincsen oka a források bemutatásának elmaradásának, számtalanszor felajánlottuk, mutass rá bármelyik cikkre, a forrásokat prezentáljuk, s azok rendszerint megtalálhatók a szócikkben. Ezeket nem lehet tömegben, csak egyesével vizsgálni. Gyurika vita 2015. november 24., 09:02 (CET)

@Peyerk: Neked előre megírt válaszod volt, mint Virág elvtársnak. Ha megadott Források alapján számodra nem egyértelmű az állítás, akkor nem biztos, hogy a forrással van a gond. Egyébként meg tök fölösleges veled vitatkozni, mert oda sem figyelsz arra amit írunk. - Csurla vita 2015. november 24., 09:48 (CET)

Ezt már vagy féltucatnyian mondták innét, hogy nem szeretnek Peyerkkel vitatkozni. Mondjuk úgy valóban nehéz, hogyha az embernek van egy előre meghatározott álláspontja és csak azt akarja hallani, minden más számára nem megfelelő válasz. Az újfent feltett kérdéseimre pedig én sem kaptam most sem választ, és szerintem ez már így is marad. Nem tudjuk meg, hogy miért nem relevánsak az adatok, magyarán nincs épkézláb törlési indok. Gyurika vita 2015. november 24., 10:25 (CET)

Kezdjük szerintem elején! Ki mikor gondolt rá először és miért érezte, gondolta az első ilyen alkalom kapcsán úgy, hogy szükség van családfákra? Másrészt mely esetekben érzékelték úgy, hogy a családfák hiánya félreértésekhez vagy hamis következtetésekhez vezethet? Én azt tudom, hogy Peter Falk kapcsán volt nagy szerepe a családfa visszakövetésének, mert sokan azt gondolták, hogy Peter Falk Falk Miksa leszármazottja. Tehát ott a családfa vissza nem követése valóban hamis következtetésekhez vezetett volna: Vita:Peter Falk. Apród vita 2015. november 24., 13:19 (CET)

Kettőt és könnyebbet. Szerintem 2010 decembere vagy az előtt. Speciel én azoknál csináltam meg, vagy írtam bele, akiknél volt már forrás különböző monográfiákban, életrajzokban vagy szerepeltek művekben (Kosztolányi, Babits, József A., Tóth Á., Móricz Zs.) vagy az azon szereplők között több híres felmenő, rokon volt (Molnár Ferenc kiterjedt rokonsága, Bródy J., Frenreisz-Bujtorék stb.). Gyurika vita 2015. november 24., 13:29 (CET)

@Dodi123: köszönöm a segítséget, a következő szakaszban általad adott kisebb felsorolás a vitalapra átmentett családfákról nagy segítség most nekünk. Megnéztem, és egyik sincs forrásolva. Némelyikben vannak gyászjelentések meg pár hasonló dokumentum hivatkozva, amikről már megállapítottuk, hogy kutatás nélkül nem elégségesek.

@Apród, Gyurika, Csurla: azt hiszem itt az ideje, hogy mutassatok néhány (mondjuk kezdetnek három) olyan családfát, akár a töröltek között a laptörténetekben, amik szerintetek megfelelően forrásolva voltak. Én továbbra sem tudok ilyenről, és általánosságokban láthatóan nem tudjuk kezelni a dolgot. Mutassátok hát meg, hogy néz ki egy korrekten forrásolt családfa!

Peyerk vita 2015. november 27., 08:02 (CET)

Pedig csak olyan van: Karinthy Frigyes, Karinthy Ferenc, Máté Péter, Papp László. Csurla vita 2015. november 27., 08:14 (CET)

Mit értesz megfelelően alatt? Én Peter Falk esetét említettem, ott teli van familysearch hivatkozásokkal a vitalap ősről ősre követve. Egyébként a Csurla esetében említett családfák most a vitalapjukon vannak - csak mert a szócikkekre linkelt, ezért említem. A családfa-áthelyezésekkel az a problémám, hogyha mégis valami megfelelően forrásolt, akkor nem kerülhet/maradhat az Érdekességek vagyis a tudod-e rovatba, mert vitalapra került a családfák megkérdőjelezése miatt. Apród vita 2015. november 27., 10:53 (CET)

Távolodás az aktualitástól[forrásszöveg szerkesztése]

Kicsit távolodjunk el az aktualitástól. Úgy veszem észre, van, akiket zavar a fél oldalnyi, egyébként nem túl csinos táblázat. Mi lenne, ha ezeket átalakítanánk becsukható, és egyébként is jobban kinéző táblákra? Az információ nem vész el, és a zavaró hatás is megszűnik. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 22., 22:51 (CET)

Az összecsukható táblázatot szerintem a többség elfogadná úgy, hogy a táblázat tartalmilag nem változna. - Csurla vita 2015. november 22., 23:03 (CET)

Erre gondoltál:

 1. Szabó János gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
 2. Egyház és kultúra 1848-tól a világháborúig
 3. Szabó Jánosné Szabó Mária gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
 4. Szabó Lajos gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
 5. Jablonczay Kálmán gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
 6. id. Jablonczay Kálmán gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
 7. Jablonczay Kálmánné Rickl Mária gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)

Csurla vita 2015. november 22., 23:23 (CET)

Igen, erre gondoltam, és ezzel a probléma egyik fele leküzdve. (Amennyiben elfogadják ezt a formát azok, akik nem szeretik a családfákat a cikkekben.) Akkor már csak az elfogadható forrásolást kell megbeszélni. Én amondó vagyok, hogy ha kék linkes felmenő van, azt nem kell külön forrásolni, és az interneten nyilvánosan fellelhető adatok felhasználhatók, az nem levéltári forrásfeltárás és első közlés. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 22., 23:56 (CET)

A legjobb az lenne, hogyha a házasságkötéseket is fel lehetne valahol tüntetni a személyek között. Gyurika vita 2015. november 22., 23:30 (CET)

Ha már szóba jött az, hogy mi lenne a legjobb, én annak is örülnék, ha valaki rávilágítana arra, hogy miért releváns az, hogy Szabó Magda dédanyját Szakál Veronikának hívták. Ha találok egy forrást arra, hogy Szabó Magda 39-es cipőt hordott, vagy hogy 1989. május 3-án barátai társaságában az Új Sipos étteremben halászlét vacsorált, akkor ezeket is beírhatom a cikkbe? Ha nem kapok kielégítő választ, akkor kivehetem ezt az irreleváns infót? Vagy az már vandalizmus, mert megbolygatnám ezt a míves táblázatot? Malatinszky vita 2015. november 23., 04:33 (CET)

Nyilván nem fogjuk beleírni, hogy mit reggelizett, ha annak nem volt jelentősége. Az viszont igenis jelentős, hogy valaki milyen kulturális háttérból jött, milyen szellemű nevelést kapott, mi volt az anyanyelve, otthon milyen nyelven beszéltek, hol éltek, pláne ha a művekben feltűnnek a szereplők, vagy ők szolgáltak mintaként. Sokszor meg több híres személy is szerepel, mint Bródynál. Valószínű többeket érdekelhet, hogy ki volt Cenci néni vagy az öreg Dörmögő, szeretnének róla többet megtudni ezért örülnek az adatoknak. Ti nem. A jellemzés pár mondatban megy a szövegtörzsbe, a száraz adatokra meg kiváló a származási tábla. Amíg én élég gyakran kapok irodalomtörténészi megkeresést ilyen-olyan adatok feltárására egy-egy nevezetes személy családi hátterére vonatkozóan, addig nektek ez lényegtelen. Gyurika vita 2015. november 23., 07:26 (CET)

Mondjuk épp Szabó Magdánál lehet érdekes, mert ő elég sokat írt a családjáról, igaz, főként a Jablonczay-ágról. Az is igaz, hogy ezt családfán lehetne jobban szemléltetni (amit itt annak hívtok, az nem az, hanem őstábla). Másoknál tényleg nem túl releváns infó a dédanyja neve. Alensha 2015. november 23., 05:25 (CET)

Vagy származási tábla, ha annyira kötekedni akarsz. Csak magamat tudom ismételni: "Egyszer arra válaszoljon valaki, hogy amíg a történészeket, irodalmárokat, genetikusokat ez foglalkoztatja, addig a főszerkesztőket miért nem érdekli? A "szerintem irreleváns információ"-nál bővebb magyarázat szükséges". Gyurika vita 2015. november 23., 07:26 (CET)

Nem kötekedni, csak pontosítani / ismeretet terjeszteni, hátha az olvasók közül valaki nem ismeri ezt a szót. Persze nem vettem figyelembe, hogy nem mindenki ismeri fel a jó szándékot (lásd még: Babits véleménye a lélekben lévő dalról). üdv, Alensha 2015. november 24., 18:11 (CET)

Az aktív törlési igyekezet koncepcióját sose értettem. A Wiki 80%-a nincs megfelelően forrásolva, mégsem törlünk mindent, mert a Wiki fő célját, az alapvető, első eligazítást jól szolgálja az is. Ha forrása elégtelen, legyen rajta forráskérő sablon. Az „irrelevancia” más kérdés: teljesen személyes megítélés. Számomra irreleváns az, ami engem személyesen nem érdekel, nem érint. Hogy az egész Wiki számára mi „irreleváns”, azon régóta vitatkozunk, én csak tíz évre látok rá. Eldöntendő kérdés: amit valaki „irreleváns”-nak minősít, az egyben objektíve tiltott-e, azaz generálisan törölhető-e? Eldöntendő szabályos szavazással, hogy a családfák, ősök adatai, szövegben vagy táblázatban, „tűrt” vagy „tiltott” kategóriába essenek-e? Rontják-e a Wiki használhatóságát, megítélését vagy okoznak-e más módon kárt? Ha némi forrással meg vannak támogatva, szerintem maradjanak a családfák. A formájukra lehet előírásokat tenni. Ha a táblázat túl hangsúlyos, legyen a fen javasolt {{ősök-kompakt5}} sablon, vagy annak változata. Helyzete a lapon lehetne alul, a navboxok között. Akela vita 2015. november 24., 12:15 (CET)

+1 Wikizoli vita 2015. november 24., 12:28 (CET)
Egyetértek Akelával. A mérlegelés nélküli, minden érintett szócikkre kiterjedő törlésnél még azt is jobb megoldásnak látnám, hogy a családfákkal rendelkező szócikkek bekerülnének egy rejtett vagy nem rejtett "Leszármazási táblával rendelkező lapok" kategóriába, amelyeket egyenként mérlegelés alá lehetne vonni, illetve lehetne hozzájuk forrásokat keresni. A törlés abban az esetben jogos lehet, ha egyértelműen kiderülne, hogy a bennük szereplő információk félrevezetőek, vagy egyáltalán nem támaszthatók alá forrással. – Dodi123 vita 2015. november 24., 12:59 (CET)

Én se értem, miért kellene ezeket törölni. Akit zavar, az nyugodtan elfogadhatja az itt javasolt összecsukható megoldást, azzal már tényleg semmi baj nem lehet. Azt hiszem, a relevancia-probléma se komoly; ha tényleg van rá ok, hogy valahol ne szerepeljen ilyen információ, azt szívesen venném, ha kifejtésre kerülne. Bár természetesen inkább csak fokozatok vannak, éles határok ritkán, azért a fokozati különbség nekem egyértelmű a felmenők és a Siposban elköltött vacsorák között. (Mondjuk én magam a rólam szóló cikkben nem venném rossz néven, bár furcsállnám, ha valaki megfelelően forrásolva megemlítené, hogy egy dédapám fővárosi törvényhatósági bizottsági tag volt, egy-egy hatodik és kilencedik felmenőm pedig református püspök, és hogy kik voltak ezek, de azt már nem igazán szeretném, ha arról értekezne benne valaki, hogy mikor vacsoráltam a mostani főpolgármesterrel a Siposban. Már csak azért se, mert vajon miféle forrásokat kellene ehhez felhasználni... Vigyor)

A megfelelő forrásolásra annál érzékenyebb vagyok viszont, és abban az ügyben még nem vagyok megnyugtatva. A további boncolgatásban nagy segítségemre lenne egy kategória, amiben megtalálhatók a családfás cikkek, tehát ennek létrehozását erősen támogatom.

Peyerk vita 2015. november 24., 14:43 (CET)

 • az összecsukható sablonnal egyetértek
 • a fenti forma az ősök sablonnal megfelelő
 • a forrásolás természetes, ahogy korábban LA leírta.
 • az elhelyezkedésének a {{jegyzetek}}(?) előtt kell lennie a forrás hivatkozások miatt.
Csurla vita 2015. november 24., 18:18 (CET)
 • rejtett kategória is lehet hozzá (családfát tartalmazó szócikkek)
Csurla vita 2015. november 24., 21:44 (CET)

Addig is, amíg valamilyen egyértelmű elhatározásra nem jutunk, a biztonság kedvéért a Csigabi által törölt családfákat átmentettem a szócikkek vitalapjaira (néhány esetben Csurla megelőzött ebben :-)). Később annak a megtalálása, hogy kiknél történt törlés, már sokkal nehezebb lenne. A vitalapjukra átmenekített családfák: Karinthy Frigyes, Szabó Bence (vívó), Magyar Bálint (politikus), Karinthy Ferenc, Szabó Magda, Sinkovits-Vitay András, Papp László (ökölvívó), Schiffer Pál (filmrendező), Gobbi Hilda, Horváth Ádám (rendező), Radványi Géza, Bródy János, Máté Péter (énekes), Sinkovits Imre. – Dodi123 vita 2015. november 26., 17:13 (CET)

@Dodi123: @Csurla: megtennétek, hogy ilyenkor a táblázat alá beszúrtok egy {{jegyzetek}}(?) sablont? Ennek az lesz a hatása, hogy a táblázathoz tartozó jegyzetek a táblázat alatt maradnak, és nem a lap alján lesznek, ami most nem jelent különbséget, de ha majd bővül a vitalap, akkor igen. Malatinszky vita 2015. november 26., 18:16 (CET)

@Malatinszky: Persze, de szerintem nem kell sokat itt lenniük ezeknek. - Csurla vita 2015. november 26., 18:18 (CET)

Tóth Árpád (költő) és Göncz Árpád cikkből is törölve lett korábban. Többen még ott van. Még... Persze az ellenérveket továbbra is várom, de valahogy nem akarnak jönni... Gyurika vita 2015. november 26., 18:21 (CET)

Nyílt hétvége az Arcanum Digitális Tudománytárnál[forrásszöveg szerkesztése]

Vélhetően sokak érdeklődésére tarthat számot, hogy – az egyébként fizetős – Arcanum Digitális Tudománytár november 28–29-én a regisztrált (de érvényes előfizetéssel nem rendelkező) felhasználók számára nyílt hétvégét tart. Regisztrálni mindenféle fizetési kötelezettség nélkül péntek éjfélig lehet. A nyílt hétvégén a regisztrált felhasználók ingyenesen hozzáférhetnek az immár 8 millió oldalnyi tartalomhoz. Szerintem érdemes kihasználni az alkalmat. – Dodi123 vita 2015. november 24., 14:56 (CET)

Kösz szépen a hírt! – Vadaro vita 2015. november 24., 19:53 (CET)

Wikihírek a Mi nem való a Wikipédiába? linken[forrásszöveg szerkesztése]

Hírek. A Wikipédia nem aktuális eseményekről szóló, a médiában is megjelent híreket tartalmaz. Ha híreket akarsz írni, arra ott a Wikihírek. Ez szerepel a Wikipédia:Mi nem való a Wikipédiába? linken. A Ha híreket akarsz írni, arra ott a Wikihírek. mondatot nem kellene kitörölni belőle? Hiszen most inkubátorban van. Apród vita 2015. november 24., 16:17 (CET)

Köszi az észrevételt, egyelőre kikommenteztem, bár valahogy lehet, hogy bele kéne fogalmazni, hogy aki igényt tart a Wikihírekre, az újraindíthatja (igaz, esélyt nem sokat látok rá). Alensha 2015. november 24., 18:14 (CET)

Köszönöm. Apród vita 2015. november 24., 18:20 (CET)

Szerintem a Wikihíreket nem lehetne "csakúgy" újraindítani, mivel a megszüntetésről a Wikipédia közössége döntött. Tehát az esetleges újrakezdéshez is a közösség véleményére, egyetértésére lenne szükség. – Vadaro vita 2015. november 24., 19:27 (CET)

A különböző Wikimédia-projektek különböző közösséggel rendelkeznek. Ha lenne pár lelkes önkéntes, aki újra akarná indítani, szerintem nem lenne szükségük a Wikipédia szerkesztőinek a jóváhagyására. De tényleg esélytelen, szóval eleve mindegy a dolog :) Alensha 2015. november 26., 14:49 (CET)

Akkor egy picit javítani kell az új szövegen. A döntés alapja a konstans érdektelenség volt, de ha ez változna, konstans érdeklődés irányba, akkor könnyen meg lehetne csinálni. – Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2015. november 24., 19:31 (CET)

A Wikihírek: halott ügy. Ezért szüntettük meg. Amatőr öntevékeny újságírók nulla eséllyel versengenének a percre friss, profi internetes sajtóval. OsvátA Palackposta 2015. november 24., 19:38 (CET)

Your input requested on the proposed #FreeBassel banner campaign[forrásszöveg szerkesztése]

This is a message regarding the proposed 2015 Free Bassel banner. Translations are available.

Hi everyone,

This is to inform all Wikimedia contributors that a straw poll seeking your involvement has just been started on Meta-Wiki.

As some of your might be aware, a small group of Wikimedia volunteers have proposed a banner campaign informing Wikipedia readers about the urgent situation of our fellow Wikipedian, open source software developer and Creative Commons activist, Bassel Khartabil. An exemplary banner and an explanatory page have now been prepared, and translated into about half a dozen languages by volunteer translators.

We are seeking your involvement to decide if the global Wikimedia community approves starting a banner campaign asking Wikipedia readers to call on the Syrian government to release Bassel from prison. We understand that a campaign like this would be unprecedented in Wikipedia's history, which is why we're seeking the widest possible consensus among the community.

Given Bassel's urgent situation and the resulting tight schedule, we ask everyone to get involved with the poll and the discussion to the widest possible extent, and to promote it among your communities as soon as possible.

(Apologies for writing in English; please kindly translate this message into your own language.)

Thank you for your participation!

Posted by the MediaWiki message delivery 21:47, 25 November 2015 (UTC) • TranslateGet help

Magyarul

Üdv mindenkinek!

Szeretnénk értesíteni minden Wikimédia-projekt szerkesztőit, hogy szavazást indítottunk a Meta-Wikin.

Mint páran már esetleg tudjátok, a Wikimédia önkénteseinek kis csoportja bannerkampányt javasolt, melynek célja az lenne, hogy értesítse a Wikipédia olvasóit egy wikipédistatársunk, Bassel Khartabil open source szoftverfejlesztő és Creative Commons-aktivista sürgős cselekvést igénylő helyzetéről. Erre a célra készült egy mintául szolgáló banner és egy magyarázószöveg, melyet önkéntesek már fél tucat nyelvre lefordítottak.

Szeretnénk, ha részt vennétek annak eldöntésében, hogy a globális Wikimédia-közösség egyetért-e egy bannerkampány indításával, melyben arra kérnénk a Wikipédia olvasóit, hogy szólítsák fel Szíria kormányát arra, hogy kiengedjék Basselt a börtönből. Tudjuk, hogy ilyen kampányra nincs precedens a Wikipédia történetében, ezért törekszünk minél nagyobb konszenzusra a közösségben.

Tekintve, hogy Bassel helyzete nem tűr halasztást, és emiatt szoros a határidő, mindenkit kérnénk arra, hogy vegyen részt a szavazásban és megbeszélésben, amennyire csak lehet, és terjessze a hírét saját közösségeiben, amilyen hamar csak tudja.

Köszönjük a részvételeteket!

(ford.: Alensha 2015. november 26., 14:38 (CET), szöveg tetszés szerinti javítás után bemásolható ide, ha kell még a terjesztéshez.)

Postázta: MediaWiki üzenetküldő 21:47, 25 November 2015 (UTC) • FordításSegítség

Hogy van a neve magyarul? Én az arab átírási irányelv és némi találgatás alapján "Bászel Hartábíl"-ra jutottam, de nem bánnám, ha egy hozzáértő megerősítené. – Tgrvita 2015. november 29., 22:55 (CET)

Egill Skallagrímsson[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Pegy22 üzenet 2015. november 26., 12:14 (CET)

Valaki meg tudja oldani, hogy ne legyen 1105 éves (mind a születési, mind az elhalálozási éve bizonytalan)? Köszönöm, – Vépi vita 2015. november 26., 11:56 (CET)

A wikidatában csak a születési idő szerepel (910), a halálozási idő nincs megadva. Több megoldás is lehetséges: 1) Meg kell adni az infobox sablonban a „születési dátum” paramétert is; 2) a wikidatába be kell írni a halálozás dátumát is. Közben megnéztem az angol wikit is, és ott születésnek 904, halálozásnak 995 szerepel, ésezekhez a dátumokhoz egy forrást is rendel (Palsson, Hermann and Edwards, Paul (Translators), Egil's Saga 1976, Penguin Classics). – Dodi123 vita 2015. november 26., 12:12 (CET)

Cikk Jean-Marie Le Penről[forrásszöveg szerkesztése]

A Jean-Marie Le Pen-ről szóló elképesztően rossz minőségben készült, feltehetően gépi fordítású cikket azonnali törlésre jelölték. Azonban Jean-Marie Le Penről szükséges lenne a cikk, ezért a bevezetőt nagyjából meghagytam, a többit kitöröltem és csonk sablont tettem rá. Kérem a téma iránt érdeklődőket, hogy építsék fel a cikket. Más Wikipédiákat is érdemes alapul venni, számos nyelven van róla cikk. --Karmela posta 2015. november 26., 14:39 (CET)

Hagy idézzem az ilyen felszólításokra szokásos felhívást! ---> Miért nem írod meg? A Wikipédiát mindenki Te is szerkesztheted! --Texaner vita 2015. november 26., 20:58 (CET)

Talán mert más szócikkek közreműködésében is kiveszi Karmela a részét. És talán mert politikai a téma. Apród vita 2015. november 26., 21:03 (CET)

Nem értem az ilyen felszólításokat. Ha valakit érdekel a téma, úgyis megírja, felszólítás nélkül is. Ha meg senkit nem érdekel, akkor felszólításra sem lesz megírva a cikk, viszont van néhány felesleges sorunk az adatbázisban. Egyetértek Texanerrel: Szerkessz bátran! :-) - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. november 26., 21:12 (CET)

Én pedig az ellenzőket. Én pl. annak idején a könyvkiadást is hasonló kocsmafali beszélgetésen felbuzdulva bővítettem Karmela kérésére. Prihoda István szócikkét pedig Vitorla kérésére írtam meg, amikor egy tudakozóbeli kérdésre válaszoltam. Ja, hogy évekkel ezelőtt másmilyen volt a kommunikáció :-)? Ja, akkor az más. Apród vita 2015. november 26., 21:17 (CET)

Ismét egy fölösleges vita! Karmela felhívta a figyelmet egy szócikkre, amelyet ő nem akar bővíteni (mindegy, hogy miért). Ennyi az egész, semmi más! Wikizoli vita 2015. november 26., 22:07 (CET)

Szócikkek felkérésre[forrásszöveg szerkesztése]

Na, ha az ilyen felszólítás hatásos, akkor nosza, mindenki álljon neki megírni a hiányzó MÉL, VIL, Katlex, Révai, Szinnyei, Pallas, Artportal, Névpont, Színházműv. lexikon, Zsidlex, m. orvoséletrajzi, győri életrajzi, kecskeméti életrajzi, zalai életrajzi kislex., munkásmozgalmi lex., IMDb, port.hu stb. cikket, hadd fogyjanak! Gyurika vita 2015. november 26., 21:23 (CET)

A nosza, mindenki álljon neki és a hadd fogyjanak Karmela és Vitorla akkori kérésében sem volt benne :-) (a port.hu pedig csak csapdába ejti az embert, összekavarva dolgokat, hadd ne mondjak ilyenre példát). Apród vita 2015. november 26., 21:28 (CET)

Ja, hogy célzottan? Akkor most csak úgy találomra rábökök egy hiányzóra: nincs kedve valakinek megírni Alapfy Andrást? Forrás többek közt itt. Várok, hátha bejön ez a módszer. Gyurika vita 2015. november 26., 21:34 (CET)

 • Akit nem érdekel a téma, az nyugodtan átléphetett volna a kérésemen, meglep, hogy van aki annyira kivetni valót talál benne, hogy még csak nem is egyszerűen ignorálja. Szokásos is, hogy különböző utakon-módokon, témaötleteket adunk egymásnak, olykor szisztematikusan, máskor ad-hoc módon. Barátságosan, nem pedig számonkérő stílusban.
Én mindenesetre úgy éreztem, hogy nagyon is szükség lenne egy online lexikonhoz méltó módon, színvonalasan megírt cikkre erről a politikusról, szívesen elolvasnám és tanulnék belőle. Megköszönném, mert sajnos keveset tudok a témáról. Ennyi.
--Karmela posta 2015. november 26., 22:07 (CET)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés - Elszomorít, hogy milyen reakciókat kap egy jóindulatú felvetés...
 1. Ha valaki az X szócikk megírását/bővítését felveti, erre nem válasz, hogy akkor a Z-t is meg kellene írni (vagy inkább azt)
 2. Furcsa következtetés, hogy aki ilyet felvet, annak nincs KEDVE bővíteni az X cikket. Pedig csak arról van szó, hogy nem tartja magát felkészültnek erre.
Karmela felvetését messzemenően támogatom. Nem szégyellem, hogy gyakran pont az a szempont vezet, hogy kitöltsem az "érdeklődési lyukakat", azaz olyan témákat/adatokat, amelyek - láthatóan - egyébként a kutyát sem érdekelnek.
Az együttműködési készség még nem jelenti a szerkesztői szuverenitás feladását. --– Linkoman vita 2015. november 26., 22:22 (CET)

És ti meg miért csináltok ekkora ügyet belőle? Hátha valakinek megjön a kedve még a hiányzókat megírni, ezért vetettem fel. Csak párezer van kb. Gyurika vita 2015. november 26., 22:24 (CET)

Most nem tudom, miért kellett így nekiesni Karmelának. Tényleg fontos lenne egy cikk Le Penről, és így, hogy kék a linkje, esetleg annak sem fog feltűnni, hogy megírandó a cikk, aki piros link esetén megírná (ezzel nem azt mondom, hogy törölni kéne, mert akit csak az alapok érdekelnek, annak ennyi is elég). Semmi rossz nincs abban, ha valaki javaslatokat tesz, hogy mit lehetne bővíteni (lehet, hogy én is belinkeltem volna valahová ebből a célból, ha én találok rá). Alensha 2015. november 26., 22:39 (CET)

Most ez miért nekiesés? Írjam oda máskor öles betűkkel, hogy "ez vicc volt, kéretik nem komolyan venni" és egyben egy ötlet? Felhasználtam egy lehetőséget, hátha valaki éppen nem tudja, mit csináljon és nekifog valaminek. Gyurika vita 2015. november 26., 22:45 (CET)

Bocsánat! Ígérem, legközelebb jobban ügyelek és nem osztom meg a véleményem senkivel. Nem akartam senkinek rosszat. - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. november 26., 23:30 (CET)

Ugyan mán, tudom én, hogy Karmela nem egy anon, neki mindent szabad!! Ennyi és ez jellemző a magyar wikipédiára! ( és csodálkoztok, hogy egyre kevesebb a szerkesztő) – Texaner vita 2015. november 27., 19:52 (CET)

Neki mindent szabad?! Mégis mi ez az abszurd fordulat, hogy valaki fontosnak tart valamit, felveti, és azzal rögtön bármire képes fehérgalléros wikibűnözővé válik, akin lehet gúnyolódni? Ez a fajta oktalan és túlzó ledorongolás pontosan ugyanúgy jellemző egyébként a Wikipédiára, és ha engem kérdezel, hát ez nagyságrendekkel jobban taszíthat új szerkesztőket a Wikipédiától, mint az, hogy valaki felvet valamit. Gyurika felvetése (a lexikoncímszavakról) például ugyanígy egy célvezérelt felvetés lehetett volna, feltéve, ha nem Karmela agyondorongolására használta volna fel. Pasztilla 2015. november 27., 20:06 (CET)

Nyilván az a dolog eredete, hogy van a Wikipédián egy troll, aki szereti névtelenül kiosztani a feladatot a szerkesztőségnek, hogy most épp miről kell cikket írni. Annak nincs nyoma, hogy ez a troll valaha is egyetlen sornyi szócikktartalmat írt volna, ellenben gyakran agresszív hangnemben, a munkánkat ócsárolva lép föl. Ő rendkívül sikeres troll; szinte soha nem tudjuk megállni, hogy ne etessük. És lám, itt már úgy is sikerült összeugrasztania szerkesztőket, hogy ebbe a szakaszba egy sort se írt. Szerintem most már hagyjuk a témát. Malatinszky vita 2015. november 27., 20:23 (CET)

Van egy francia mondás: „C'est le ton qui fait la chanson”, a németek így emlegetik: „Der Ton macht die Musik”. Meglepett, hogy noha én nem annak a bizonyos számonkérő trollnak a tónusában beszéltem, mégis az ő dallamát vélték kihallani egyesek. Így aztán nem is találták el a megfelelő hangot. --Karmela posta 2015. november 27., 20:44 (CET)

Jópofák vagytok, hozzá mer szólni valamivel az ember, vagy ne adj' Isten szmájli nélkül humorizál, aztán a fél gárdát viszik utána a lelkibeteg-gondozóba. Gyurika vita 2015. november 29., 17:11 (CET)

Asboth Oszkár[forrásszöveg szerkesztése]

Bennó ugyan 2009-ben átnevezte rövid o-ra, mert hogy állítólag "ő saját a művein így írta", és a sírkövén is így szerepel, azonban mivel az 1920-as-30-as években még kb. hasraütésszerűen írták össze-vissza rövid és hosszú magánhangzókkal a szavakat, címeket és még neveket is (1953-as kiadású Jókai kötetben cz-vel szerepelnek egyes c-t tartalmazó szavak amik nem tulajdonnevek), szándékosságot nem feltételeznék, a sírkövesek helyesírásából meg nem indulnék ki, döntöbbnek látom a házassági anyakönyvi bejegyzést és az aláírás másolatát, valamint a róla szóló szakirodalmat. Ha nincs ellenvetés, átnevezném Asbóth Oszkár (feltaláló)-ra. Gyurika vita 2015. november 26., 19:06 (CET)

Az aláírás másolata hol található? Apród vita 2015. november 26., 19:16 (CET)

[2] Középső bejegyzés, jobboldalt. Ami OSZK-ban van gyászjelentés nem az övé, hanem az 1961 novemberében elhunyt azonos nevű mérnöké. Gyurika vita 2015. november 26., 19:22 (CET)

Mikor született Hajnóczy József?[forrásszöveg szerkesztése]

Mikor született Hajnóczy József alispán, ügyvéd, királyi tanácsos, kamarai főtitkár, író? A magyar jakobinusok egyik vezető személyisége? A róla szóló szócikkben május 3. szerepel — máshol viszont szeptember 9. --Holdkóros vita 2015. november 27., 00:48 (CET)

Ott szerepel a hivatkozott keresztelési bejegyzésben. "d[ie] 3 May, [...] Samuels Hajnoci [...] und seiner Ehefrauen Maria [...] Söhnlein Josephus Chrisostomus getauft worden" Ha májusban megkeresztelték, nem születhetett később. Vagy május 3-án született, vagy pár nappal, esetleg egy-két héttel korábban, erről nem szól a bejegyzés. Gyurika vita 2015. november 27., 09:35 (CET)

Kijavítottam a szócikkekben és az évfordulós sablonokban is — talán jó lesz így. --Holdkóros vita 2015. november 27., 15:50 (CET)

Egy másik lehetőség még, hogy ez a májusi gyermek nem sokkal később meghalt, de ebben az esetben ugyanazon szülőktől semmiképpen sem születhetett volna négy hónappal később még gyermek, annak legalább 1751-esnek kellene lennie, tehát akkor már az év sem stimmelne. Gyurika vita 2015. november 27., 16:55 (CET)

Lorenzo Ghiberti[forrásszöveg szerkesztése]

Az infobox és a bevezető más-más napot jeöl meg Lorenzo Ghiberti születéseként; ha valaki utána tud nézni, kérem, javítsa. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. november 29., 08:06 (CET)

it:Lorenzo Ghiberti#Origini szerint kétséges a dátum (1380, 1381, 1382) és a hely is (Firenze, Pelago), ld. ott a külső linkek közül az utolsót (Treccani lexikon, olaszul). Oliv0 vita 2015. november 29., 09:56 (CET)

Budapestért-díj (?) és Pro Urbe Budapest-díj (?)[forrásszöveg szerkesztése]

Nézve a díjakat, zavarba jöttem, hogy hány olyan díj van, amiben Budapest benne van? Mert hol Budapest-díjat, hol Budapestért-díjat, hol Pro Urbe Budapest-díjat, hol Pro Urbe Budapestért díjat írnak.

Ha jól értem viszont, csak Budapestért-díj és Pro Urbe Budapest-díj létezik.

Pro Urbe nélküli Budapest-díj említés: 7 találat: [3];

Pro Urbe Budapestért említés: 9 találat: [4]. Apród vita 2015. november 29., 13:31 (CET)

@Apród: Ha megnézed a "Budapest-díj" találatokat, ott a válasz a másodikbannémelyikben: a Gundel művészeti díj egyik kategóriadíja 2003 óta... hogy mindenkinél jól, vagy e szerint szerepel-e azt nem néztem, de ha fontos, leellenőrizhető... Fauvirt vita 2015. november 29., 14:39 (CET) Aztán a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Fővárosi Önkormányzat díját is így hívják, ami a legjobb magyar artistaprodukciónak jár [5]. Valló Péternél kikommenteltem, mert eleve rosszul voltak az 1997-veb kapott díjai felsorolva és ahogy elnézem, a többi hely, ami még megemlíti innen lopta. Aczél Gábornál még keresem az eredetét. Fauvirt vita 2015. november 29., 15:59 (CET) már javítottam (csak a helyesírását nem tudom az "-ért"-es díjnak. Fauvirt vita 2015. november 29., 17:16 (CET)

Köszönöm a segítségedet. Apród vita 2015. november 29., 19:46 (CET)

@Apród, sőt, ha jól látom a Wikipédia:Helyesírás/Tulajdonnevek helyesírása#A kitüntetések és díjak elnevezéseinek írásformája szakaszban, mindkét díj külön (azaz nem kötőjellel) írandó: a Pro Urbe Budapest díj (opac.pim.hu) az 5., az ennek egyik díjaként létező Budapestért díj (opac.pim.hu, hirado.hu) pedig a 7. pont miatt. Fauvirt vita 2015. november 29., 21:03 (CET)