Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – a Wikipédiához kapcsolódó egyéb témák szekciója
Az Egyéb szekcióba írj, ha a többi egyikébe sem illik igazán a mondanivalód.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!

Karbantartóverseny 2015[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenÁkos97 почта 2015. április 20., 17:29 (CEST)

Üdv! Idén nem lesz tavaszi karbantartóverseny? Csak mert ha jól emlékszem, pár éve mindig van. --áкos9702 почта 2015. április 17., 19:18 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom (hatnám), ha lenne, mert ránk férne. Andrew69. Blue a v.svg 2015. április 17., 19:23 (CEST)

Jó lenne, főleg, ha a szokásosnál változatosabb lenne a nyeremények köre Vigyor. –Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. április 17., 19:26 (CEST)

commonsos jojó
A commonsos jojó az mindent visz. Andrew69. Blue a v.svg 2015. április 17., 19:39 (CEST)
Már bezsebeltem egyet, a szerklapomon van egy kép, hogy mi mindenem van :-). Am. Wikipe-tan plüss-, ill. PVC-figurát kellene még bevezetni többek között VigyorVigyor. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. április 17., 19:59 (CEST)

Már nyár van, nem tavasz. Apród vita 2015. június 25., 03:14 (CEST)

Szeptemberben jó lesz, őszi nagytakarítás címen? OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2015. június 27., 23:28 (CEST)

Teljesen jó lenne úgy is. :) --Ákos97 почта 2015. június 28., 08:04 (CEST)

@OrsolyaVirág: Persze, tökéletes a szeptember is, csak legyen már :-). – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. július 9., 18:52 (CEST)

@OrsolyaVirág: Nos, szeptember van. Lett takarítóverseny? Apród vita 2015. szeptember 22., 00:22 (CEST)

Mire a falevelek lehullanak..., már XX15 van és most jön még csak a neheze, hiszen a történelem ismétli az értelmetlen dolgokat. Szerintem azért várjunk vele 2019. november 7-ig és akkor ostromoljuk megint újra a kéréseinkkel azokat, akik ilyet még meg tudnak egyáltalán szervezni. Andrew69. Blue a v.svg 2015. szeptember 28., 22:46 (CEST)

Kár, hogy egy több éves hagyomány tört meg. – Ákos97 почта 2015. október 20., 18:54 (CEST)

Nemzeti Színház[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenFauvirt vita 2015. június 8., 02:58 (CEST)

Szeretném kikérni a közösség véleményét a szócikk kapcsán. Az egyik szerkesztő kihelyezett egy tartalmi lektor sablont a Nemzeti Színház szócikkre (vitalapi indoklás nélkül) "(lektorálandó - a Nemzeti Színház Budapesten nem 2000-ben jött létre, stb. stb.)" összefoglalóval. (magyarázatom a felvetett kérdésre a Vita:Nemzeti Színház#Örök téma: "új" és "régi",illetve a szócikk címe és tartalma szakaszban) - ehhez kapcsolódva:

...hasamra ütve megnevezve egy más tulajdonban, más lètező színházat): ha a főváros átnevezné a Madách Színházat Royal Színházzá és létrehozna egy teljesen új helyen, új cégformával, új társulattal egy új Madách Színházat az előbbi szellemében... akkor melyiket alapították 1940-ben?... (hozzáteszem nekem már az is félrevezető, hogy a szócikk szinte összemossa, a mai történeteként tárgyalja az 1919-20 között működött egészen más társulatot...) vagy ez így jó/enciklopédikus..?

Tehát mi lenne a megoldás? Kell-e egy ugyan nem egyért.lap, de főjelentésű Nemzeti Színház szócikk, ami a budapesti magyar nemzeti színház, azaz a 2 aktív (!), a Pesti Magyar Színházról ("régi Nemzeti") és a(z "új") Nemzeti Színházról, körülményeinek alakulásáról és történetéről szól, azokon túl? esetleg egy ilyenbe összevonni (bár ezt személy szerint ellenezném, akárcsak elcsalni egy intézmény/társulat múltját egy másik "javára"... ha már ilyen szerencsétlenül alakult)?

(a tartalmi bővítésben, pontosításban pedig örülnék a segítségnek, mivel a szócikk -szerkesztői vitalapon- kapott egy ilyen kritikát: "... koncepcionális problémáim vannak - amelyek inkább politikai jellegűnek látszanak. "..." A nemzet színházát tényszerűen és nem politikai (akár művészetpolitikai) hozzáállást tükrözve lenne helyes bemutatni." amivel nem tudok mit kezdeni, egészen eddig azt hittem, ebben a szellemben bővítettem... legalábbis a szándékom ez volt. Azóta azért igyekeztem tovább "finomítani", de tényleg örülnék forrásoknak, segítségnek. Azt én is érzem-tudom, hogy bővíteni lehet és van mit.)

Bocsánat a hosszúságért és remélem, senkit nem bántottam meg! A megoldás a célom. Bízva, Fauvirt vita 2015. június 1., 14:32 (CEST)

Ötlet: Előrevihet-e egy Nemzeti Színház (épület) és Nemzeti Színház (társulat) szétválasztás? Akela vita 2015. július 9., 19:05 (CEST)

@Akela: Köszönöm a hozzászólásod, de nem... ugyanis melyik épület, arról nem is beszélve, hogy amióta létezik a nemzeti színház, mint státus és több vidéki színház is ezen a néven "fut", ráadásul ez egy megkapható-elveszthető dolog, még jobban bonyolít a helyzeten? No meg melyik hova vezetne és miről szólna?... Fauvirt vita 2015. július 9., 19:50 (CEST)

Több cikk, évszámok szerint sorolva? Nemzeti Színház (Budapest, tól-ig). Akela vita 2015. július 9., 20:18 (CEST)

őőőm... most is két cikk (Pesti Magyar Színház és Nemzeti Színház) van... nem értem, mit tartalmaznának a cikkek a te javaslataid szerint... és miben jelentene változást a jelen helyzetben..? Fauvirt vita 2015. július 9., 22:16 (CEST)

Átolvasva az eddigieket úgy látom per pillanat, hogy a társulatokról, ha vannak más városokban is, külön-külön szócikk szóljon, de a budapestié tartalmazhatná az épülettel kapcsolatos rövid történetet is, aztán lehetne esetleg egy külön szócikk a Rákoczi úti épületről, a Blaha Lujza tériről és végül a Duna partiról. Ezekben lehetne az épületekhez kapcsolósó társulatokról is részletesebben értekezni. --Vander Jegyzettömb 2015. augusztus 14., 00:57 (CEST)

Kedves @Vander! Köszönöm, hogy csatlakoztál és próbálod megoldani a helyzetet, de egyelőre tőled is csak azt tudom kérdezni, hogy mi lenne a szócikkek címe és tartalma, illetve hogyan és miben befolyásolná ez a jelenleg is aktív két színház szócikkeit (helyzetüket), azaz
Pegasusroe-bullet-number-1-red.png a Nemzeti jogutódjaként működő Pesti Magyar Színházét (ami társulatának elődjei az általad említett két, lebontott színházépület, azaz Kerepesi ma Rákóczi úton eleve a Nemzeti Színháznak és a Blaha Lujza téren eredetileg a Népszínháznak épült épületekből átköltöztetve immár 1966 óta a Hevesi Sándor téren lévő épület falai között játszik) és
Pegasusroe-bullet-number-2-red.png az "új" Nemzeti Színházét (ami befogadására építették a Duna partján álló épületet és ami sem társulatával, sem jogi viszonyával nem kapcsolódik az előd Nemzetihez).
Vannak hasonló "történetek" (a budapesti Petőfi Színházaké kísértetiesen hasonlít a mostani Nemzetikéhez, még egy kis csavarral). Kíváncsian várom a válaszod! :o) Fauvirt vita 2015. augusztus 14., 10:17 (CEST)

Űrhajósok botozása[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben– Puskás Zoli vita 2015. szeptember 22., 13:36 (CEST)

Számos űrhajós cikkében található az alábbi, információt nem közlő szöveg: "Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésbe részesült". Kiírnám bottal történő törlésre, ha nincs kifogásotok ellene. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 4., 10:50 (CEST)

Lesz ott még több más is, már én is rég töröm a fejem ilyen megoldáson. Nézzünk jobban körül előtte. Pl. kézzel már kiirtottam egy csomó "Szakmai sikerek" fejezet(cím)et, aminek az a tartalma, hogy viselhette az űrhajós jelvényt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 4., 11:07 (CEST)

A kettő együtt szerepel, lásd Don Leslie Lind. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 4., 11:38 (CEST)
Van ott más is: „1986. áprilisában köszönt el az űrhajósoktól.” Ezt a mondatot akár „tudjukki” védjegyének is tekinthetnénk. Mindezt 370 előfordulással. Még szerencse, hogy űrhajósból kevesebb van, mint …-ból. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 4., 12:00 (CEST)
Ebben legalább van információ... – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 4., 12:02 (CEST)
És könnyű is javítani. Azért kéne összeszedni a lehető legtöbb ilyet a kategória cikkeiből, hogy ha egyszer átgyaluljuk őket, akkor a lehető legtöbb hibát javíthassuk, ne kelljen újra és újra elővenni a témát. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 4., 12:06 (CEST)

Szegény űrhajósok mit vétettek, hogy botozni akarjátok őket? Nem az ő bűnük, a tettes nem ismeretlen, és ő is ismeri jól PZoliBotot, aki a … (ki lehet találni milyen témájú) cikkeiből szokta a hasonlóan semmitmondó mondatokat százával gyomlálni. Szívesen felajánlja tapasztalatát és segítségét ebben az ügyben is, biztosan tudom, most kérdeztem meg tőle. :-)Puskás Zoli vita 2015. szeptember 4., 11:23 (CEST)

Kifogás egy szál se. – Vadaro vita 2015. szeptember 5., 11:07 (CEST)

Visszahoztam az archívumból, mert megoldanám, ha már szóba került.

 • Az „1986. áprilisában köszönt el az űrhajósoktól.” mondatot cserélném erre: „1986 áprilisában szerelt le az űrhajósoktól”.
 • A „Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésbe(n) részesült” mondatot törölném, a rokonaival együtt (pl. „Több magas rangú kitüntetés birtokosa” és „Több hazai és nemzetközi elismerés tulajdonosa”), mert ezek ellenőrizhetetlenek. Ahol ott van, hogy pontosan milyen kitüntetést kapott, az természetesen marad.
 • Az űrhajós jelvény vagy szárnyak viselését szintén.
 • Kétlem, hogy bélyegen szerepelni szakmai siker lenne, azt át kéne pakolni más szövegrészbe.
 • Az űrhajós szárnyakon legtöbbször a „Szakmai sikerek” szakasz is repülne. :-) Ha ezek után sem üres, akkor természetesen nem.

Van egyéb javaslat vagy kifogás? Legyen mondjuk mostantól három nap, ami addig érkezik, azt figyelembe tudom venni, és akkor ezek egy körben elintézhetőek lennének. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 22., 13:36 (CEST)

 • Az elsőt inkább így mondanám: xx-ben fejezte be az űrhajózást.
 • Még néhány bullshit:
  • „Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot hajtottak végre.” vagy „...kísérleti programot is végrehajtottak”
  • „Egy éves űrhajósképzésének programja:...” vagy „Két éves űrhajósképzésének programja:...” vagy „Űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés.”
  • „Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok.”
  • „Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás.”
  • „Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély.” - Ennek értelme sincs.
  • „sikeres vizsgák után megkezdhette szolgálatait”
  • „Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak”
 • javítandó (esetleg törlendő) kifejezés: „logisztikai árút (víz, élelmiszer, ruházat, személyes tárgyak, orvosi- eszközök, berendezések, kutatási- kísérleti anyagok és eszközök) szállítottak” - több változata is van, pl. az „árút” szó kétszer szerepel a mondatban, vagy más apró változások.

--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. szeptember 22., 14:49 (CEST)

@Rlevente: Mit szólsz ehhez: „Űrhajós pályafutását xxxx-ben fejezte be.” Az űrhajózást szerintem – ideális esetben – a földet éréssel fejezi be valaki. :-) – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 23., 10:28 (CEST)

Jó. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. szeptember 23., 13:00 (CEST)

Az első öt cikk javítása kész. Mit gondoltok, mehetek ezen a vonalon tovább? – Puskás Zoli vita 2015. október 17., 00:38 (CEST)

Szerintem igen. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. október 17., 11:44 (CEST)

Illetve még egy kérdés ezzel kapcsolatban: ez azért láthatóan nem egy szokványos botos szerkesztés, így nem feltétlenül tartom jó ötletnek, hogy az FV-n (aligha fogom tudni 10 másodpercenkénti mentéssel „teleszemetelni” ) és a figyelőlistákon esetleg rejtve marad PZoliBot botbitjének köszönhetően. Az AWB-t persze tudom használni a saját nevemben is, de azt már csak az adminbit miatt is hanyagolnám. Maradjon így, vagy esetleg hozzak létre egy legális zoknibábot (néha egyébként is lenne haszna, amikor csak nem biztonságos hálózat van elérhető közelségben, mert adminbittel egy ilyenről a belépés szóba sem jöhet), kérjek neki megerősített szerkesztői jogot, és azzal csináljam? – Puskás Zoli vita 2015. október 19., 10:24 (CEST)

Mivel csak szórványosan megjelenő szerkesztésről van szó, jó ötletnek tartom, hogy létrehozz nekik egy beszédes, de alternatív nevet. Az alteregód eleinte, amíg stabilizálódik a bot, akár megerősítetlen státuszú is lehet, így jobb az esély rá, hogy valaki más is ránéz a kezdeti szerkesztésekre. --Karmela posta 2015. október 20., 12:10 (CEST)

Szórványosnak azért nem mondanám, ha nekiállok, akkor azért bízom benne, hogy fél óra alatt 30-40 javítást meg tudok csinálni, utána szünet, mert azért eléggé oda kell rá figyelni. Ez nem kevés, de talán az FV elárasztását nem jelentené, szemben mondjuk egy helyesírási vagy átirányítási hiba javításával, amikor kézi ellenőrzés mellett is meg tudunk csinálni percenként 6-10 javítással egy ötvenes szériát, mire jön egy hosszabb „elakadás”. A kérdés, hogy ez felvállalható-e cserébe azért, hogy a szokásosnál nagyobb módosítások ne csak a botszerkesztéseket is figyelők, hanem mindenki számára azonnal észrevehetőek legyenek. Összesen közel 600 cikk érintett, úgyhogy biztosan el fogok vele játszani pár napig. :-) – Puskás Zoli vita 2015. október 20., 21:54 (CEST)

A Csillagászatportálon feltett felhívásból nem derül ki igazán, hogy itt a tartalomra (azaz a pongyola szófordulatok eltüntetésére), vagy a technikára (saját néven, vagy zoknibábbal) szeretnél állásfoglalást. Előbbit támogatom, utóbbiban pedig csak a klasszikust tudom idézni: "ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz":), vagyis a műhely munkája szempontjából előbbi hasznos lenne, utóbbi tök mindegy. Moonwalkr vita 2015. október 20., 21:05 (CEST)

:-) Ott természetesen inkább az előbbi kérdés miatt érdeklődtem. A választ köszönöm! – Puskás Zoli vita 2015. október 20., 21:38 (CEST)

Technikai korlátba ütköztem, mert PZolkni (vita | szerk.) még nem automatikusan megerősített szerkesztő, így egy idő után captcha kódot kér az AWB, ami nem is lenne baj, csak nem mutatja, hogy mit fejtsek meg. Vigyor De nem is baj, a közreműködései között aki akarja megnézheti mit végzett. Nem nagyon haladtam, mert sok volt az orosz, és a regex az amerikaiaknál hatékonyabb, meg annyira tragikusak ezek a cikkek, hogy nem bírom ki, hogy kézzel ne nyúljak beléjük egy-egy (hogy stílszerű legyek) orbitális hiba láttán. Most átnézem mit végeztem, aztán majd valamikor folytatom. – Puskás Zoli vita 2015. október 21., 21:01 (CEST)

További csiszolgatást igényelnek[forrásszöveg szerkesztése]

Bár az alcím szerintem szinte az összes eddig javított űrhajós szócikkre igaz, itt kiemelnék néhány olyan „gyöngyszemet”, ami a tömeges javítás közben szemet szúrt, az adott cikket esélyessé teszi a {{horror}}(?) sablon viselésére, de sem idővel, sem kellő tudással nem rendelkezem esetleg a további javításokhoz. – Puskás Zoli vita 2015. október 28., 20:26 (CET)

 • Arnaldo Tamayo Méndez – „A Föld körül 124 fordulatot tett, 7 napot, 20 órát és 43 percet tartózkodott a világűrben.” (Ezt ugyan javítottam, de van ott más is.)
 • Astrotech Corporation – A horror jelzést ez a cikk meg is kapta, a vitalapon leírtam, hogy miért.
 • Bjarni Valdimar Tryggvason – Erre a cikkre {{lektor}}(?) sablont raktam, szintén vitalapi indoklással.
 • Carl Joseph Meade – „…a Space Shuttle tesztelésében vett rész, az űrhajó fő motorjának gyártójával végzett kapcsolattartás” és „A Lockheed Martin által építő X–33 kísérleti űrrepülőgép tanácsadója.” – Puskás Zoli vita 2015. október 28., 20:26 (CET)
 • Christopher J. Cassidy – „Második űrszolgálata, az első hosszú távú küldetése. Összesen 00 napot, 00 órát és 00 percet töltött a világűrben.” (Ez olyan hosszútávú lett, hogy észre se vette? Vigyor) – Puskás Zoli vita 2015. október 28., 22:42 (CET)
Ilyen nincs az angol nyelvű cikkben. Szerintem {{horror}}(?). OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2015. november 16., 19:47 (CET)

Oh vs. OH átirányítás[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenArchívumból visszahozva. nyuszika7h vita 2015. október 19., 18:12 (CEST)

Jelenleg az Oh cikk a Helyesírás (Osiris) lapra irányít át, az OH viszont az Oh (egyértelműsítő lap)-ra. Ennek így nem sok értelme van. nyuszika7h vita 2015. október 4., 19:18 (CEST)

Takarítás He.henrikBot után[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenPuskás Zoli vita 2015. október 30., 02:10 (CET)

A korábbi megbeszélések alapján (itt és itt) elkezdtem a takarítást He.henrikBot után. Először a vitalapokon évekkel ezelőtt elhelyezett, és azóta is kitöltetlenül árválkodó {{WPZS}} értékelősablonokat kezdtem el kigyomlálni. Ennek is az első lépéseként töröltem azokat a vitalapokat, melyeken kizárólag ezek az üres értékelősablonok szerepeltek (759 db ilyen volt). A következő lépés az üres sablonok használatban lévő vitalapokról történő kigyomlálása lehet, ami azért már macerásabb, és nem is tudom mikor lesz rá időm, így erre a szakaszra kiteszek egy függőben jelzést, hogy ne archiválódjon idő előtt, mint az elődje. – Puskás Zoli vita 2015. október 30., 02:10 (CET)

Köszönöm! --Malatinszky vita 2015. október 30., 03:26 (CET)


Kiemelt vagy-e?[forrásszöveg szerkesztése]

A Vergilius szócikk a vitalapja szerint kiemelt minősítésű — de a szócikk előtt még sincs ott a csillag-jelzés. --Holdkóros vita 2015. november 15., 00:27 (CET)

A cikk laptörténete szerint Alensha 2010. november 7-én kikommentelte a kiemelt-csillagot a cikkben, és a kiemelt cikkek listájában is kikommentelte a cikk címét, „Jogi problémák tisztázásáig kiemelt státus felfüggesztve” megjegyzéssel. A dátum és az eredeti szerző alapján gyanítom, hogy a cikk érintve volt a A VIL copy ügyben. @Alensha, Pasztilla: emlékeztek még, hogy mi volt itt? Esetleg mások, akik annak idején részt vettek a lapátolásban? --Malatinszky vita 2015. november 15., 01:25 (CET)

Összehasonlítás

Igen, másolmányvolt a DD-féle kiemelt változat. Az egyik kiemelt kérdések egyike volt, hogy ezt mégis hogy gondolta, azert emlékszem rá, de biztos hogy a dokumentációban is megvan a nyoma. Pasztilla 2015. november 15., 04:24 (CET)

Igen, másolat volt, meg egy másik is (talán Horatius). Úgy látszik, nem voltam képben, hány helyen kell valamit módosítani. Alensha 2015. november 15., 07:23 (CET)

A helyzet az, hogy most is a DD által írt változat a cikk... Van valakinek Világirodalmi lexikonja? Alensha 2015. november 15., 07:31 (CET)

Nekem nincs, de úgy emlékszem, hogy a Homérosz (vagy valamelyik eposza) cikkel is ugyanez a helyzet. – Vadaro vita 2015. november 15., 13:39 (CET)

Elég sok azonos szövegrész található a cikkben, valójában szerintem alapos átfogalmazást igényel. A képen egy példa található. A teljes szerkezet is szinte ugyanaz. Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. november 16., 19:38 (CET)

Akelának a vitalapjára írtam erről, hogy a Vergilius szócikk Aeneis fejezete és az önálló Aeneis (epika) szócikk majdnem ugyanazt a szöveget tartalmazza. --Holdkóros vita 2015. november 16., 20:00 (CET)

Jogsértőnek jelöltem. Az újraírás után esetleg megint lehetne kiemeltnek jelölni, de újabb eljárás nélkül nem tekinteném kiemeltnek. Malatinszky vita 2015. november 16., 20:30 (CET)

Symbol question.svg kérdés Biztos, hogy a Vergilius szócikket törölni kell? A képen hivatkozott és bemutatott nagyon hasonló szövegkörnyezet elolvasva nekem nem ugyanaz a szöveg látszik csak hasonló szerkezetű az meg szerintem nem másolás. Az idézetet, meg úgy gondolom nyugodtan át lehet venni. Andrew69. Blue a v.svg 2015. november 18., 15:55 (CET)

Egyáltalán nem kell törölni; meg kell tisztítani a lopott (másolt) szövegektől. De a másolás akkor is másolás, ha mondatonként egy szót megváltoztatott a volt szerkesztőtárs. „Apám tyúkja, írta Bruckner Szigfrid” Malatinszky vita 2015. november 18., 16:50 (CET)

Andrew69. Ez a szövegrészlet azért rendkívül hasonló például mindkettőben: „A várost – több más etruszk városhoz hasonlóan – az alvilági isteneknek szentelték, nevében is magában hordozta az alvilági istenek megnevezését (mantu). ”, vagy: „bár hangsúlyozza, hogy a város ereje az etruszk vérből sarjad” az eredetiben a "bár" helyett igaz, hogy "ugyanakkor" van. Szóval lehet itt szépíteni, a többi esetében is inkább kötőszó-változtatások vannak, de ha kételkedsz, szívesen átküldöm neked az egész Világirodalmi lexikon-cikket, mondatról-mondatra összehasonlíthatod, ugyanaz a szöveg majdnem mindenhol, sajnos. A változtatások inkább annak köszönhetőek, hogy páran a feltöltés után fogalmazgatták. Ha azt akarjuk, hogy megmaradjon, gyökeresen át kell fogalmazni, nem érdemes habosítani a felszínt, mert a lényeg akkor is megmarad: kőkemény másolat. Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. november 18., 19:38 (CET)

Nem kell nekem a lexikon csak a kép alapján azt nem lehet mondani, hogy egy az egyben másolt. Ha mások pontosítottak rajta, akkor lehet egy picit még csiszolni kellene és jó is lehetne. Ezt akartam csak jelezni, de nem vagyok a másolás mellett ne értsd félre, ha valaki ctrl c és ctrl v módszerrel dolgozik azt nem szabad elfogadni. Andrew69. Blue a v.svg 2015. november 18., 19:57 (CET)

No azért az nem egészen úgy van, hogy csak a Ctrl+C/V a másolás. Kötőszavak ötletszerű cseréje, tagmondatok felcserélése ugyanúgy a másolmány kategóriájába tartoznak. Megnéztem a korabeli munkanaplót, és csodálkozással észleltem, hogy ez a szócikk valamiért nem szerepel a fájlban, azaz mintha nem néztük volna át, talán mert egy anon indította, nem tudom. De akkor miért emlékszem rá? Pasztilla 2015. november 19., 08:14 (CET)

A levlista alapján 2010. november 7-én vált világossá, hogy a Vergilius kiemelt szócikk másolmány, de kérdéses volt a Homérosz és Ovidius szócikkek másolmány mivolta is. Pasztilla 2015. november 19., 08:18 (CET)
Egy emailből: „A három volt kiemeltet kihagytuk, mert azokra még nem stempliztünk. Ovidius döntő részében copy, Vadaro írta még pár hete a kocsmafalon, hogy a Vergilius is az. Homéroszt még nem néztem, az furának tűnik, először feltöltötte DD Az ókor nagyjai copyjaként, aztán mintha felülírta volna a VIL copy szöveggel.” Pasztilla 2015. november 19., 08:23 (CET)

Kezdőlapra![forrásszöveg szerkesztése]

"Magyarország 44 év után jutott ki újra a labdarúgó-Európa-bajnokságra. Európa 50 országa közül 24 fog szerepelni a tornán." 91.83.20.12 (vita) 2015. november 15., 22:40 (CET)

Köszönjük! Csaki 10 percet késtél (már fenn volt a kezdőlapon). Wikizoli vita 2015. november 15., 23:04 (CET)

Akkor lefújás előtt 6 perccel feltettétek? Ez számomra ellentmond mindenfajta enciklopedikus szerkesztésnek. Egyébként amikor checkoltam a kezdőlapot én úgy emlékszem még nem volt fent. 91.83.20.12 (vita) 2015. november 15., 23:20 (CET)
Mivel nem néztem a meccset, én tőled tudtam meg az eredményt, és az infó ellenőrzését követően tettem ki a címlapra. – Puskás Zoli vita 2015. november 15., 23:28 (CET)

Újabb sikere ez az Orbán Viktor vezette Magyarországnak. Hála Istennek, az Nemzetnek megint olyan vezetője van, aki komolyan veszi a labdarúgást! – Hazaffy vita 2015. november 15., 23:10 (CET)

Néhány százmilliárdba bele került, de megérte. Ha 4 év múlva felemelik a résztvevő országok számát 48-ra akkor nincs az az isten, hogy nem jutnánk ki, elvégre akkor csak 2 ország nem jut ki. 91.83.20.12 (vita) 2015. november 15., 23:20 (CET)
Nem értem, miről beszéltek, csak valami magyarok jutottak ki, mi nem is. Schwarzenberg Gedeon vita 2015. november 19., 08:30 (CET)

A politizálást kéretik más fórumon folytatni. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. november 16., 07:59 (CET)

Álláslehetőség - közösségi kapcsolattartó[forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok,

a Wikimédia Alapítvány közösségi kapcsolattartót keres. Aki többféle wikiprojektben (Wikidata, Wikiszótár előnyben) és több nyelvváltozatban is ismerős, és jól beszél angolul, annak érdekes lehet. – Tgrvita 2015. november 15., 23:27 (CET)

Értesítés szabálymódosításról[forrásszöveg szerkesztése]

A Tgr által javasolt, a közösség által még el nem fogadott irányelvtervezet elején ez olvasható: "Amíg a Wikipédia közössége nem dönt az elfogadásáról, nem tekinthető mérvadónak." Ennek ellenére OrsolyaVirág a Wikipédia:Szerkesztői lap című szabályt az irányelvtervezet szövegének részletével módosította, amit visszavontam. Ezt Burumbátor előbb indoklás nélkül, majd a "magától értetődő dolgokat nem kell indokolni, szavazni sem kell róluk" indoklással vonta vissza. A két személy szerkesztéseit önkényes szabálymódosítási kísérletként értelmezem. Nem szeretnék foglalkozni a dologgal, de az igazságérzetem azt diktálja, hogy erre felhívjam a közösség figyelmét. Használjátok vagy ne használjátok ezt az információt belátásotok vagy annak hiánya szerint. SirVivor vita 2015. november 17., 12:32 (CET)

Ha jól értem tehát, dolgozni vagy megérteni nincs kedved, csak árulkodni? Nos, a szerkesztői lap jelenleg nem irányelv, hanem egy útmutató, amit bárki szabadon szerkeszthet. Te is, és én is, sőt az általad oly objektív döntnöknek gondolt "közösség" is.

Mellesleg, a triviális kijelentésekre, módosításokra a jövőben sem fogok engedélyt kérni Tőled, de még forrást sem fogok hozni rájuk. Lásd az ilyeneket, mint "Tilos lopni" vagy "Az ég kék" vagy "Szerkessz bátran a Wikipédiában". Nem lankadó nagyrabecsüléssel, – Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2015. november 17., 12:47 (CET)

Nyilván te is tudod, és te is úgy gondolod, hogy nem triviális egy akármilyen szabály módosítása azzal, hogy végleges blokkot kap az, aki ezt vagy azt csinál. Pl. ezért "árulkodtam" itt (linkelve a neved, hogy értesítést kapj), és ezért nem akartam megbeszélni veled, mert gondoltam, hogy most is játszani fogod a hülyét. De mindegy, ettől már nem lesz sokkal rosszabb a Magyar Wikipédia (amit tovább nem szeretnék támogatni). SirVivor vita 2015. november 17., 14:54 (CET)

Úgy látom, hogy Orsi – a gátját vesztett önkény mámorában tobzódva – többek között átírta a korábban az útmutatóban szereplő

Ha a központi MediaWiki oldalon regisztrálsz először, akkor az összes Wikimédia projektbe be leszel regisztrálva automatikusan azzal az azonosítóddal.

szöveget arra, hogy

Ha a központi Meta oldalon regisztrálsz először, akkor az összes Wikimédia projektbe be leszel regisztrálva automatikusan azzal az azonosítóddal.

Mármost (túl azon, hogy szigorúan véve sem a MediaWiki, sem a Meta oldalon nem lehet regisztrálni), ennek a gondolatmenetnek a hibája az is, hogy azt sugallja: aki nem a Metán regisztrál, az nem lesz beregisztrálva az összes Wikimédia projektbe automatikusan, pedig dehogynem. Akit a részletek érdekelnek és bírja az angol nyelvet, annak a m:Help:Unified login lapot ajánlom a figyelmébe.

Szerintem a legjobb volna az inkriminált bekezdést úgy ahogy van kilökni az útmutató szövegéből, de félek, hogy ha bátran szerkesztek, én is megkapom a magamét, úgyhogy, izé... Vélemények? Malatinszky vita 2015. november 17., 14:42 (CET)

Egy ideje (kb. 1 éve) valóban elegendő a magyar wikin regisztrálni, és automatikusan megtörténik az összes többibe regisztrálás is. Az útmutatónak ez a mondata elavult. – Dodi123 vita 2015. november 17., 14:58 (CET)

Nekem úgy rémlik, hogy már sokkal régebben működik a globális regisztráció. Én valamikor 2008-ban regisztráltam, eredetileg az enwikin, de ennek ellenére minden további nélkül be tudtam jelentkezni a huwikire is. Akkoriban talán az volt a rendszer, hogy ha a szerkesztői név nem ütközött valaki máséval egy másik wikin, akkor automatikusan minden wikin megtörtént a regisztráció. Szerintem ami egy éve történt, az az, hogy feloldották a konfliktusokat (ekkor keletkeztek a Gipszjakab~huwiki típusú azonosítók) és annak is globális lett az azonosítója, akié korábban nem volt az. Malatinszky vita 2015. november 17., 15:20 (CET)
Ez elképzelhető. Valószínűleg ez a konfliktusfeloldásos esemény jutott eszembe. A lényeg az, hogy az útmutatóban az idézett mondat elavult. – Dodi123 vita 2015. november 17., 15:57 (CET)
Köszönöm, eltávolítottam. --Malatinszky vita 2015. november 18., 14:35 (CET)

Láttam ugyan a módosítást, de magamtól nem szóltam volna bele. Mindenesetre nem értek egyet olyan módosítással, ami végleges kizárással fenyeget bárkit addig, amíg ezt a közösség jóvá nem hagyja. Egyébként is nonszensz a Wikipédia íratlan szabályaira hivatkozni. A törvénysértés pedig önmagában értelmezhetetlen, és ahogy a bolti kiflilopást egészen másképp büntetik, mint a fegyveres bankrablást, úgy itt sem lehet mérlegelés nélkül generalizálni. Én is tettem már törvénysértést támogató kijelentést itt a Wikipédián. Lehet azonnal kitiltani. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 17., 16:01 (CET)

Valahol azt lenne jó tisztázni, hogy mi a funkciója a kérdéses Wikipédia:Szerkesztői lap című lapnak. A szöveg nem henceg olyasmivel, hogy ez mindenkire kötelező irányelv volna, és amennyire látom, a korábbi változat mögött sincs formális szavazás. A lap a „Tudnivalók” szóval kezdődik. Ennek megfelelően felfogható ez a lap amolyan tájékoztatónak, a WP működését, a kialakult szokásokat ismertető összefoglalónak. Ebben a felfogásban amit Orsi csinált, az objektív leírása a valóságnak: a tapasztalat tényleg az, hogy nem tűrjük a szerkesztői lapon a törvénysértésre, különösen a pedofíliára való buzdítást, és konkrét tény, hogy azoknak a szerkesztőknek, akik a szerklapjukon pedofíliára buzdítottak, azoknak a 100 százaléka örökblokkot kapott. A dologhoz persze hozzátartozik, hogy ha a lap funkciója a puszta tájékoztatás, akkor nem lehet az itt leírtakra hivatkozva blokkolni valakit.

Pragmatikus szempontból persze a dolognak nem sok jelentősége van. Ha megszavazzuk Gergő irányelv-tervezetét, akkor meglesz az örökblokk-fenyegetés mögött a közösségi támogatás, ha meg nem szavazzuk meg, akkor majd kivesszük ezt a mondatot. Malatinszky vita 2015. november 17., 16:33 (CET)

A pedofilnek mondott szerkesztővel kapcsolatban másutt arra jutottunk, hogy nem követett el törvénysértést, se közvetlenül, se közvetve, és nem is buzdított ilyesmire. A jogi, erkölcsi és tudományos dimenziók kapcsolatát fejtegette. Eközben a személyes preferenciáját is világossá tette - ami azonban nem a pedofília, legalábbis én csak azt a kifejezett állítását láttam, ami szerint ő nem pedofil.

Mindezek alapján az ő esetére hivatkozva elvégzett módosítás az útmutatóban szerintem nem volt kellően megfontolt és indokolt, ezért némiképp pontosítottam, remélem nem aratok vele vihart.

Peyerk vita 2015. november 18., 12:36 (CET)

Annyival azért kiegészíteném a fentieket, hogy a definíciók – mondjuk úgy – sajátos, erősen egyoldalúnak tűnő értelmezésével jutott a saját hovatartozására vonatkozó megállapításra. --Puskás Zoli vita 2015. november 18., 12:56 (CET)

Szerintem ez nem így van. A vonatkozó tudományos álláspont és jogi helyzet pontos ismeretéről tett tanúbizonyságot, és se beteges vágyakról, se törvénysértés szándékáról nem írt, magát nem azonosította ilyesmivel. (Legalábbis abban, amit olvastam tőle.) Mások törvénysértő magatartásával szemben valóban talán túlságosan megértőnek mutatkozott, de ha ezért valakit örökre kitiltunk, akkor ezt meg kellene tennünk például azzal is, aki mondjuk a saját borát megmérgező és azzal a tolvajt meggyilkoló gazda tette feletti elmélkedésbe bocsátkozik. Peyerk vita 2015. november 18., 13:31 (CET)

Iszlám állam[forrásszöveg szerkesztése]

Vitatom, hogy jogi/politikai értelemben állam lenne. Ok, magukat így hívják, de ezért még nem kellene mindenkinek ezt követni, lehetne "Iraki és Levantei Iszlám Terrorszervezet" is a neve. Vagy, ha állam, azaz ország szerintetek, akkor az országok között listázni kéne: Országok és területek listája vagy legalább itt: Nemzetközileg el nem ismert de facto országok. Megjegyzem, enwiki sem listázza (kétlem, hogy bármely nyelven szerepelne ezen oldalakon). 82.144.164.207 (vita) 2015. november 17., 21:07 (CET)

Viszont angolul is Islamic State. --Tacsipacsi vita 2015. november 17., 21:10 (CET)

Kitűnő trolltéma négy nappal a merénylet után. --Malatinszky vita 2015. november 17., 21:16 (CET)

Valami konstruktív hozzászólásod nincs a témához? 82.144.164.207 (vita) 2015. november 17., 22:16 (CET)
forrás az elnevezést illetően? Ha nem Iszlám állam a neve, akkor mi más neve legyen? Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. november 18., 17:06 (CET)

Ha egyszer az a neve, hogy Iraki és Levantei Iszlám Állam, akkor így kell hívni, még ha nem is nevezhető igazán államnak. A Wikipédiának nem dolga átnevezgetni hivatalos elnevezéseket, helyettük sehol sem használtat fabrikálni. A Demokratikus Kambodzsának/Kampuchea-nek sincs sok köze a demokráciához, mégsem adhatunk neki más nevet. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. november 18., 19:17 (CET)

Konstruktív hozzászólásként: ha valaminek az a neve önelnevezésként, hogy الدولة الإسلامية في العراق والشام‎, azaz angolul Islamic State of Iraq and Syria, vagy Islamic State of Iraq and ash-Sham, (ISIS) vagy egyszerűen Islamic State (IS), akkor csak azon lehetne vitatkozni, hogy az angol elnevezéseket tartsuk-e meg, vagy magyarítsunk. Szerintem mindkét változatban az elnevezés valakinek problémás lenne, ezért a mostani tökéletesen megfelelő, annál is inkább, mert a Wikipédia (WP:NÉV) szerint a leggyakrabban használt magyar elnevezést használjuk, önkényesen nem nevezünk el semmit. Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. november 18., 20:01 (CET)

Nem "trolltéma" egy szócikk címe, hanem mindig komoly kérdés egy lexikonban. A Wikipédia egyik alapkérdése, hogy a népszerűséget és a szakszerűséget hogyan egyeztessük össze. Sőt, még az is elképzelhető, hogy idővel valamin változtatunk.
Számomra egyértelmű, hogy minden fogalomnak a hivatalos neve a szócikk címe. A nem hivatalos magyar elnevezések a sajtóban elterjedő/elterjedt kifejezésekből származnak és nagyon fontosak mint keresőszavak. Az átirányítás lehetővé teszi, hogy a népszerű névről is a hivataloshoz jussunk el. Magában a szócikknek a bevezetőjében pedig mindegyik helyesen írt változatot érdemes szerepeltetni.
Ha ez bárki számára "önkényesnek tűik, akkor nosza, érdemes felvetni a WP:NÉV szövegének egyértelművé tétlét. (Különben pl. az Amerikai Egyesült Államok szócikk címét egyszerűen Amerikára, a Puskás Ferencről szólót Puskás Öcsire, az Ovális Irodát meg Orális Irodára kellene változtatni, mondván, ezek a leggyakrabban használt magyar elnevezések.)
Egyébként bennem is felmerült, hogy az "ISIS"-t ideje lenne egyértelműsíteni, az angol Wikihez hasonlóan. Linkoman vita 2015. november 19., 01:09 (CET)
Valamelyik szervezet (talán a BBC), kiegészítette azzal, hogy az "úgynevezett" Iszlám Állam. Ők így hívják magukat, ezért az ő hivatalos nevükön van a cikk cím is. Hogy mi a helyes? Ezt még a nálunk okosabbak sem tudják biztosan. --B.Zsolt vita 2015. november 22., 21:01 (CET)

Harassment consultation[forrásszöveg szerkesztése]

Please help translate to your language

The Community Advocacy team the Wikimedia Foundation has opened a consultation on the topic of harassment on Meta. The consultation period is intended to run for one month from today, November 16, and end on December 17. Please share your thoughts there on harassment-related issues facing our communities and potential solutions. (Note: this consultation is not intended to evaluate specific cases of harassment, but rather to discuss the problem of harassment itself.)

Regards, Community Advocacy, Wikimedia Foundation

Pallas nagy lexikona[forrásszöveg szerkesztése]

Az Esterházy Pál Antal szócikk tartalmának eredetileg nem volt forrása: [1].

Hello world tette hozzá, hogy forrás: Pallas Nagy Lexikona: [2]. Tartalmi információt azomban nem tett hozzá Hello worldként (alias Dencey).

Most az a kérdés, hogy valóban hasonlított az eredeti változat a Pallas nagy lexikona szövegéhez vagy csak rávágta, hogy forrás (esetleg ő írta anonként a szöveg első vagy második jelentősebbik hozzáadását: [3], [4]). Apród vita 2015. november 19., 16:17 (CET)

Itt van az eredeti szöveg, ő a 63. Esterházy a leírásban. Első ránézésre hasonlít a szócikkhez, de nem vetettem össze szó szerint. Wikizoli vita 2015. november 19., 17:22 (CET)

Igazad van. Apród vita 2015. november 19., 20:46 (CET)

A Pallashoz egyébként van egy frankó forrássablonunk {{Forrásjelzés-Pallas}}(?) néven. Ha azt használod, szépen formázza a forráshivatkozást (és a Pallas nagy lexikona könyvcím is helyesen jelenik meg). Malatinszky vita 2015. november 19., 21:01 (CET)

Remete utca[forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Esetleg valakinek meg van Bp. utcanévlexikona? Zalai Béla a címjegyzék szerint 1906 táján a IX. kerületi remete utcában lakott, de mivel ilyen utcát nem találtam az interneten (meg amúgy sem, pedig IX. kerületi vagyok), gondolom megváltoztatták. Vajon ma mi a neve? Halász János vita 2015. november 20., 12:43 (CET)

Szerintem Sobieski János utca: [5]. Mivel Budapest történetének bibliográfiája 1986-1990 Remete u.-nál azt írta: lásd Sobieski János u. (IX.).

Egyébként csaltam egy kicsit, mivel a Budapest Föváros Statisztikai Havifüzeteiben szerepelt valahol valami kapcsán, hogy Telepi és Remete u. közt: [6], és már csak a Telepy utcával párhuzamos utca mai nevét kellett kiderítenem. Apród vita 2015. november 20., 19:37 (CET)

Köszönöm szépen! Akkor valószínűleg öt perc alatt beért a Mester utcai iskolába, mondjuk lesétált a Gát utcáig aztán ki a Mesterre. Elnézést, csak engem érdekelt. Érdekes valakinek tűnik, szerintem nyáron utánanézek még. @Apród: még egyszer köszi!Halász János vita 2015. november 20., 19:59 (CET)

Igen, bár a Mester utca egy jó hosszú utca. Apród vita 2015. november 20., 20:13 (CET)

Igen, de a cikk szerint "a IX. kerületi Mester utcai felső kereskedelmi iskolában oktatott", egyelőre nem vagyok 100%-ig biztos, de szerintem ez a mai Teleki Blanka. Ezt még ki kell deríteni. Halász János vita 2015. november 20., 20:15 (CET)

Omg[forrásszöveg szerkesztése]

{{{1}}}

Henri Poincaré sokkal többet érdemel egy erősen hiányos szócikknél! 91.82.164.7 (vita) 2015. november 21., 21:24 (CET)

Igazad van, egyetértek veled, írd meg nem hiányosra! Apród vita 2015. november 21., 21:26 (CET)

Új átirányítólapok[forrásszöveg szerkesztése]

Szükségesek ezek az 217.224.201.132 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | blokkolás) által idegen nyelvekről sorozatban gyártott átirányítólapok? Vagy szemezgessünk belőlük tetszés szerint azonnalira, aztán meglátjuk?– Vépi vita 2015. november 22., 09:46 (CET)

Na, ezen én is elgondolkodtam. Aztán nem jutottam semmire. OsvátA Palackposta 2015. november 22., 09:54 (CET)

Nem is olyan sok, több az átírányítás. Csak azt nem tudom, hogy csinálja, hisz a vitalapján azt írja, hogy nem tud magyarul (vagy csak nem akar kommunikálni??). Wikizoli vita 2015. november 22., 10:08 (CET)

@Wikizoli: Úgy látom a userboxot a tiédről másolta [[7]] s elfelejtette a címét megváltoztatni. – Pegy22 üzenet 2015. november 22., 13:20 (CET)
Tanulékony. Ez jó jel. ;-) Wikizoli vita 2015. november 22., 13:29 (CET)

Igen, az. Azért én óvatosabb lennék vele. Egy csomó nem lényeges/felesleges szerkesztéssel esetleg elaltatja az éberségeteket. – Pegy22 üzenet 2015. november 22., 13:57 (CET)

Másik IP vitalapját is buherálja. Akela vita 2015. november 22., 15:23 (CET)

Le kellene állítani! Wikizoli vita 2015. november 22., 17:32 (CET)

Az adminfalon is jeleztem. – Vépi vita 2015. november 22., 17:33 (CET)

A hegycsúcs -> hegy átirányítással nem egészen sejtem, hogy mi volt a baj, és miért kellett a redirektet törölni. Pasztilla 2015. november 22., 20:26 (CET)

Szerintem, annyira fölösleges, mint a hegyláb, hegyoldal vagy székláb (de ha tévedek, nyugodtan állítsd vissza). Wikizoli vita 2015. november 22., 20:46 (CET)
Én jelöltem törlésre a hegycsúcsot, mert pontosan ugyanúgy gondolkodtam, mint ahogyan Wikizoli leírta. Ha másként gondoljátok, természetesen nem ellenzem újbóli létrehozását. --Sphenodon vita 2015. november 22., 23:01 (CET)

A székláb természetesen bornírt hülyeség, a hegylábfelszín, valamint a hegyoldal (lejtő) pedig valóban saját jogukon geomorfológiai fogalmak, amelyeknek lehetne akár saját szócikkük is, ráadásul ezekről nem is beszéltem. A (hegy)csúccsal az a helyzet, hogy köznyelvi használatban, csiribú-csiribá, gyakorta csereszabatos a hegy szóval. Lásd például a piros hegycsúcs linket itt, az első mondatban. Pasztilla 2015. november 23., 07:33 (CET)

Valóban létezik ez a köznyelvi értelmezés, amit személy szerint nem követek. Nálam a hegycsúcs a hegy része, azaz a két fogalom rész-egész viszonyban áll egymással, nem egymás szinonimájaként. Ellenzi-e valaki, hogy az átirányító lap ismét létrejöjjön? Vissza lehet-e állíttatni a törölt lapot a laptörténetével együtt? --Sphenodon vita 2015. november 23., 23:02 (CET)
A technikai részére tudok válaszolni: indokolt esetben (ha a törlés tévedés eredménye volt, akkor nyilván indokolt) visszaállítható. – Puskás Zoli vita 2015. november 23., 23:26 (CET)
Köszönöm a válaszod, Puskás Zoli! --Sphenodon vita 2015. november 23., 23:47 (CET)

Itt alább felsorolom azokat az lapokat amelyek valamilyen más nyelvű szót átirányítanak. Nem mondom, hogy kimondottan tévesek, csak éppenséggel nem szoktuk így csinálni. Azért vannak a baloldali oszlopban a különböző nyelvek. Itt jönnek: Komitat Klausenburg, Comitatul Cluj, European Coal and Steel Community, Erdelistan, Klojznburg, Județul Cluj, Homo sapiens neanderthalensis, Imperator Caesar Augustus divi filius, Heď, Casus, Cormobionta, Cormophyta, Tracheobionta, Orawa, Arwa, Orava, KL Auschwitz, Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau, Homo, Eláda, Ellinesz, Uilliam mac Eanric, Suomenlahti, Deutsches Reich, Partidul Democrat, Bundesrepublik Deutschland. Ezenkívül van még több fölösleges magyar nyelvű átirányítás is. – Pegy22 üzenet 2015. november 24., 15:23 (CET)

Szerintem ezek kifejezetten hasznosak, hiszen saját nyelvükön vannak. Annak semmi értelme nem lenne, hogy Finnországra a finnen kívül bármilyen más nyelvről legyen átirányítás (esetleg svéd, mert az ott fontos kisebbség), de finnről jó, ha van. Az meg nem is kérdés, hogy a biológiai témánál a latin névről legyen átirányítás. Zerind üzenőlap 2015. november 24., 15:30 (CET)

Én a Homo sapiens neanderthalensis, a Deutsches Reich, Bundesrepublik Deutschland, Imperator Caesar Augustus divi filius (lásd pl. Imperator szócikk képcíme) átirányításokat támogatom, mert ezek magyar nyelvű szövegben is előfordulhatnak. Apród vita 2015. november 24., 15:46 (CET)

@Zerind: Azért nem egészen olyan egyszerű. Például: Kolozsvárnak mi a saját nyelve, román, német vagy jiddis? Erdélynek vajon a török a saját nyelve? Az European Coal and Steel Community-nek van 6 saját nyelve? Árva megyének három nyelve van, szlovák, német, lengyel? Egy koncentrációs tábornak van-e saját nyelve s ha igen, akkor lengyel vagy német? A Finn-öböl vajon tényleg finnül beszél, vagy esetleg oroszul vagy észtül? ;-)
@Apród: A szócikkekben nagyon sok minden előfordul amihez mégsem csinálunk átirányítást. Miért pont ezeknek? Az egyetlen ok talán az lehetne, hogy ezeket már valaki megcsinálta. Vigyor – Pegy22 üzenet 2015. november 24., 16:25 (CET)

Igen, de te egyszerű emberként az olyan képcímet megértenéd, hogy Imperator Caesar Augustus divi filius dénárja? A Homo sapiens neanderthalensis pedig történettudományi szakszó. Sőt! Az angol wikin már 2013-ban szükségét érezték a Homo sapiens neanderthalensis átirányítását a Neanderthalra. A Bundesrepublik Deutschlandot pedig már nemcsak az angol, hanem francián is megnéztem, mindkettőn szerepelt átirányításként a Bundesrepublik Deutschland. 2013 óta utóbbin. Úgyhogy egyáltalán nem ördögtől valók az ilyen átirányítások.

Dehát mit is várok ott, ahol Takács Marikára van...? Apród vita 2015. november 24., 16:36 (CET)

Ne haragudj, de nem lehetne olyat játszani, hogy három napig nem írod le a nevét? Ha sikerül, akkor megpróbálod egy hétig, majd egy hónapig stb. Szerintem elsősorban neked lenne ettől jobb, nem nekünk, bár be kell vallanom, hogy most már igencsak untat, hogy neked mindenről ő jut az eszedbe. Köszönöm! – Puskás Zoli vita 2015. november 24., 16:57 (CET)

@Puskás Zoli: Bocs, de ez már a megfélemlítés, személyeskedés és a másik megszégyenítésének keveréke részedről. Small-al is. Többek között erről beszélek, amikor a vitakultúra úgy általában vett elcsúszásáról beszélek nemcsak ebben az esetben, mert ez a kettő gyakori eszközévé vált a mostani hónapok vitakultúráinak. Vagyis úgy gondolom az ilyen jellegű hozzászólások nem segítik elő, hogy egy-egy vita mintavita legyen. Elsősorban az ilyen jellegű hozzászólás miatt nem kezdtem újra a témáról vitát. Másrészt mert ebből következőleg minden mást is belekevernek, ami nem a témáról szól.

Ja és csúsztatás, amikor valakit úgy állítsz be, hogy három naponta ír le valamit (direkt nem három napját írtam, mert a mondatod inkább a három napontát suggalta, mint a három napját). Úgyhogy ha megkérhetlek téged, hogy a megfélemlítés, személyeskedés és a másik megszégyenítésének keverékét a továbbiakban mellőzd személyem felé? Nem hiszem, hogy ez igazán nagy kérés volna személyed felé. Előre is megköszönöm. Apród vita 2015. november 24., 17:53 (CET)

Hát az átirányítástól nem fogom jobban megérteni. Egyszerűbb lenne a kép szövegét magyarul írni. Augustus római császár az isten fia, dénárja.
Apropó Takács Mária. Miért nem írsz ki egy szavazást, hátha több sikerrel jársz min én a Magellánnal. Egy biztos támogatód van. :-) – Pegy22 üzenet 2015. november 24., 17:00 (CET)

Csak egy kérdés: Bánt valakit az, hogy ezek az átirányítások léteznek? Ettől nem tud valaki szócikket írni? Miért baj, ha van valahol a mélyben ilyen elásva? Ha egyszer előkerül, nagy valószínűséggel hasznos lesz. Szerintem bőven többet beszéltetek róla, mint ahány szót ér a téma... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. november 24., 17:30 (CET)

Szabó Magda felmenőinek törlése a szócikkéből[forrásszöveg szerkesztése]

Először Csigabi, majd Hungarikusz Firkász törölte Szabó Magda szócikkeiből a felmenőit tartalmazó táblázatot, akik egytől egyig szerepelnek Szabó Magda műveiben: A Régimódi történetben, A Für Elise-ben. Ezek az adatok fontos irodalomtörténeti információk. Az adatok forrásokkal szerepeltek a cikkben. Ennek a törlése teljesen ellentétes a wikipédia útmutatóival. - Csurla vita 2015. november 22., 20:39 (CET)

Babitsnál is hasonló jelentősége van és Móricz is beszámol felmenőiről az Életem regénye c. művében. Gyurika vita 2015. november 22., 20:43 (CET)

Csurla szerkesztőtárs nyilván véletlenül, de elfelejtette megemlíteni, hogy a szócikkből a származási táblát töröltem egy a táblákra vonatkozó megbeszélés alapján. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. november 22., 20:44 (CET)

Egyszer arra válaszoljon valaki, hogy amíg a történészeket, irodalmárokat, genetikusokat ez foglalkoztatja, addig a főszerkesztőket miért nem érdekli? A "szernitem irreleváns információ"-nál bővebb magyarázat szükséges. Gyurika vita 2015. november 22., 20:47 (CET)

Nem Te kedves Csigabi információkat töröltél ki, amelyek forrásokkal voltak ellátva. Semmi olyan megbeszélésre nem hivatkozhatsz, ami wikipédia irányelvekbe ütközik. Barbár és szégyenletesek ezek a törlések. Karinthy Ferencnél is törölted. Borzalmas amit művelsz. Csurla vita 2015. november 22., 20:50 (CET)

Kedves Adminisztrátorok! Nem látjátok, ezzel a törlési hullámmal az enciklopédia egyik értékét tüntetitek el a szócikkekből? Uralkodóknál megmaradhat, de a királyoknál gyakran fontosabb költőknél, íróknál, olimpiai bajnok sportolóknál nem? A szabályokban nem lehet hiba? --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 20:52 (CET)

Lehet, hogy nem az érvek súlya, hanem az érvelők száma a mérvadó. Gyurika vita 2015. november 22., 20:56 (CET)

@Jávori István: Nincs olyan szabály (irányelv, útmutató), hogy nem lehet származási tábla (forrásokkal) szócikkben. Volt egy fent említett kocsmafali megbeszélés, amiből nem szűrhető le egyértelmű eredmény és több, mint négy éves! Ha valaki valamit szabályozni szeretne, akkor először Szavazási javaslatot kell készítenie és utána lehet róla szavazás, de az sem ütközhet már meglévő irányelvbe. Márpedig, ha azt tiltják meg, hogy forrásokkal alátámasztott információt nem írhatsz a szócikkbe, az teljesen szabálytalan. Jelenleg egy teljesen szabálytalan elavult kocsmafali megbeszélés alapján történik két adminisztrátor közreműködésével a törlés (Csigabi töröl, ha esetleg megpróbálod visszaállítani indokkal, akkor Hungarikusz Firkász indoklás nélkül visszaállítja Csigabi szerkesztése a szócikket). - Csurla vita 2015. november 22., 21:12 (CET)

Csurla, fordítva ülsz a lovon. Jelenleg van egy érvényes megbeszélés, aminek az eredménye egyértelmű. Ha úgy gondolod, hogy ez már elavult, akkor írj ki te egy új megbeszélést vagy szavazást. Ha a többség úgy dönt, hogy a származási táblázatot vissza kell tenni, akkor én nem fogok tiltakozni. De amíg ilyen szavazás nincs, addig ne kelts hangulatot. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. november 22., 21:19 (CET)

A szavazásokkal annyi a gond, hogy mindenki „A názáretit!” kiáltja, de a hangzavarból Barabbás hallatszik. --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 21:24 (CET)

Lehetne ugyanezt a mondatot kevésbé zavarosan előadni? Apród vita 2015. november 22., 21:27 (CET)
Karinthy novellája „magáért” beszél. --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 21:40 (CET)

Nekem is van idézetem: Ha közölni szeretnél valamit, legjobb ha azt direkt módon teszed, irónia és áttételek nélkül. Ez a legjobb eszköze annak, hogy elnyerd más szerkesztők tiszteletét, egyetértését és támogatását. Apród vita 2015. november 22., 21:43 (CET)

Ez az idézet számomra hosszú és kioktató. A felvetett problémához nincs köze, velem foglalkozik. Tisztelettel kérlek, hogy Veled egyetértésben a vitatott kérdésre koncentráljunk! Támogatsz ebben? – Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 21:53 (CET)

Nem volt szavazás, csak egy kocsmafali megbeszélés. Maga Csigabi nevezzte pár hónappal ezelőtt az ilyen megbeszéléseket operettszavazásnak. - Csurla vita 2015. november 22., 21:26 (CET)

Várom a difflinket, különben elég blöffszagú a megjegyzés. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. november 22., 21:30 (CET)
Igazad van megkövetlek. Nem azt mondtad, hogy operettszavazás, "Nem lakossági fórum"-nak, és "szavazásnak csúfolt közvéleménykutatás"-nak nevezted az ilyen vitákat. - Csurla vita 2015. november 22., 21:45 (CET)
A megkövetést elfogadom. Csupán annyit tennék még hozzá, hogy nem az ilyen vitákat, hanem egy bizonyos vitát. Legközelebb figyelj jobban, és akkor nem hangzik csúsztatásnak, amit mondasz. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. november 22., 22:15 (CET)

SZABÓ MAGDA-DEDIKÁCIÓK NYOMÁBAN III. Szintén egy érdekes cikk, hogy mennyire fontosak a családi adatok és azok megfelelő feltüntetése. - Csurla vita 2015. november 22., 22:17 (CET)

Családfák eltávolítása[forrásszöveg szerkesztése]

Tudom, hogy erről már folyt vita korábban, nem is egyszer: itt és itt. Állítólag ezekre a 2011-es kocsmafali megbeszélésekre hivatkozva törli Csigabi a szócikkekből a családfákat. A vitákat végigolvasva sehol nem találtam egyértelmű utalást arra, hogy a családfák eltávolításáról bármilyen elfogadott eredményű szavazás történt volna. Annál több olyan megjegyzést olvastam viszont arról, hogy az azokban szereplő fontosabb személyeket a szócikkben kellene szerepeltetni. A mostani törlések során Csigabi több általam megnézett személynél is törölte a családfákat úgy, hogy abban több olyan felmenő is szerepelt, akikről önálló szócikk is van, ugyanakkor a megmaradt szócikkben róluk nincs még említés sem. (Csak egy példa: Horváth Ádám (rendező) esetében). Ezt így én vandalizmusnak tartom. Olyan információktól fosztjuk meg a wikipédia olvasóit, amelyek lényegesek lehetnek számukra. Azt is láttam, hogy Csigabi vitalapján ezt többen is szóvá tették. Szerintem ezt a rombolást – jelen formájában – meg kellene állítani. Ha már törlésre kerül a családfa ezeknél a személyeknél, ám legyen, de csak olyan módon, hogy az azt törlő köteles legyen a fontosabb felmenők megemlítését beépíteni a szócikkbe. – Dodi123 vita 2015. november 22., 20:50 (CET)

Szívemből szóltál: ésszel! Teljesen egyetértek! --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 20:54 (CET)

Azért szerepel táblázatban, mert úgy sokkal jobban átlátható és megérthető. Sokszor a szavakkal körülírt rokoni kapcsolatot jobban el tudja képzelni az ember, ha felrajzolva látja. Gyurika vita 2015. november 22., 21:01 (CET)

A fentiekből úgy látom, hogy az álláspontok között lehet közös nevezőt találni. Dodi123 és Jávori István egyaránt úgy gondolja, hogy elegendő "a fontosabb felmenők megemlítése" a cikkekben. Tehát az "Anyai nagyanyai dédanyja" és hasonló távoli ősök beemelésére nincs szükség (szerintem sincs). Ha megegyezés születne arról, hogy általában a nagyszülőknél távolabbi felmenőkre nem térünk ki, akkor már eleve szükségtelenné is válna táblázatokat alkotni, és gyorsan lezárulhatna ez a megbeszélés is. Vadaro vita 2015. november 22., 22:38 (CET)

@Vadaro: Kérlek áruld melyik wikipédia irányelvvel ellentétes, hogy táblázatban legyen az információ, ha az úgy értelmezhetőbb? - Csurla vita 2015. november 22., 22:41 (CET)

Én az imént nem arról beszéltem, hanem a közös nevező lehetőségéről, a fenti két hozzászólásra válaszul. – Vadaro vita 2015. november 22., 23:05 (CET)

Számomra nem közös nevező, hogy húzunk egy adminisztrativ határt a nagyszülőknél. Miért is? Mi ennek az alapja? - Csurla vita 2015. november 22., 23:36 (CET)

Családfák forrása[forrásszöveg szerkesztése]

Többször rákérdeztem már, de eddig vagy hallgatást, vagy szétbeszélést kaptam csak válaszul: mi a forrása a családfáitoknak? Talán most kapok érdemi választ is... Peyerk vita 2015. november 22., 21:30 (CET)

Sohasem kaptál szétbeszélést. Korábban is megkaptad a megfelelő válaszokat. Ott szerepel a családfáknál. - Csurla vita 2015. november 22., 21:32 (CET)
Szabó Magda vitalapján találsz példának egy forráslistát. --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 21:33 (CET)

Ha a forrásokból kiderül, hogy X-nek Y volt az apja, annak meg Z, akkor minek külön forrás? Szóval nem a családfára, hanem annak adataira kell forrás, bár amikor a felmenőknek is külön cikkeik vannak forrásolva, akkor elég feleslegesnek tűnik. Mellékesen a forrásolatlanság nem elég indok a törlésre, arra a forráskérő sablon való, ha valaki nagyon kételkedik az adatban. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 22., 21:36 (CET)

Szerintem meg kell nézni azokat a "forrásokat". Ez a dokumentum például hogyan forrás arra, hogy Szabó Magda írónő nagyapjáról van szó? (Még az se derül ki róla, hogy Elek milyen rokonságban van az elhunyt Jánossal.) Nyilván önmagában sehogy, valakinek kutatómunkát kellett folytatnia ennek kiderítésére (ha igaz). A kérdés már csak az, hogy ezt a kutatómunkát egyáltalán elvégezte-e valaki, és ha igen, akkor az a mi szerzőnk volt-e (=saját kutatás), vagy valaki más, akit viszont elfelejtettek a források között megemlíteni.

Korábban se kaptam válaszokat. Persze lehet (megint) úgy tenni, mintha ez nem volna probléma, de egyszer járt már úgy a magyar Wikipédia, hogy nem vette komolyan a források problémáját, aztán lett belőle sok pluszmunka...

Tehát a kérdés továbbra is: mi a valódi forrás?

Peyerk vita 2015. november 22., 21:43 (CET)

Egyfelől nem gondolnám a Wikipédián tiltott értelmű kutatásnak az interneten nyilvánosan fellelhető adatok felhasználását. Másfelől viszont a linkelt gyászjelentés nem feltétlenül egyértelmű, hiszen Szabó Elek több is lehetett azidőben abban a városban. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 22., 21:49 (CET)

Régimódi történet sokat elárul Szabó Magda felmenőiről. A gyászjelentés egyéb adatokat is tartalmaz (neje, gyermekei). --Jávori István Itt a vita 2015. november 22., 21:57 (CET)

Akkor tehát még mindig ott tartunk, hogy a megjelölt forrás bizonyosan nem az igazi forrás. Továbbra is az a kérdés: hol az igazi forrás?

Peyerk vita 2015. november 22., 22:08 (CET)

Itt van. A nagypapáról szócikkünk is van Szabó János - Csurla vita 2015. november 22., 22:14 (CET)

És ez is az - Csurla vita 2015. november 22., 22:48 (CET)

Aha. Ezek valódi források, amik valóban alátámasztják, hogy ez a Szabó János ennek a Szabó Magdának a nagyapja. Viszont a gyászjelentés nem forrás erre, a legkisebb mértékben sem. Akkor miért az van odatéve "forrásként"? Ez nem költői kérdés, nagyonis konkrétan érdekel, hogy miért. Peyerk vita 2015. november 23., 02:33 (CET)
Nyilván, aki odatette tudta a nagyapa foglalkozását és az alapján egyértelmű volt neki, hogy ez megfelelő adat, csak egyedül ez alapján nem ellenőrízhető. Egy láncszem kimaradt, de ez nem végzetes hiba, javítható és emiatt nem kell 5000 szócikket törölni. - Csurla vita 2015. november 23., 18:12 (CET)

Ha jól érzékelem, akkor az a(z egyik) fő probléma ezekkel a családfákkal (és én most sem csak és kizárólag Szabó Magda családjára gondolok, ahogyan az eredeti felvetésemnél sem), hogy nincsenek minden felmenőre vonatkozó megfelelő források megadva a családfákhoz. Ez feljogosít arra bárkit is, hogy minden felszólítás nélkül, és a benne szereplő összes személyre vonatkozó információt törölje? Azokat is, akikre van forrás, de a szócikkben máshol nem szerepelnek? Más forráshiányos esetekben felkerül a szócikkre vagy az érintett állításhoz a forráshiány-sablon, és akár évekig ott szerepel, amíg valaki észre nem veszi, és keres hozzá forrást. Ha nem található, akkor jogos a törlés. Nekem az a fő problémám, hogy itt, minden előzetes figyelmeztetés (forráshiány-sablon felhelyezése) nélkül valóban úthengerszerűen tömeges méretekben történt fontos információk eltüntetése. Nem is tudom, hogyan lehet ezt a kárt visszaállítani? A példám a korábbi (de más esetekben is előfordulhatott olyen mértékű információvesztés): Horváth_Ádám_(rendező)&oldid=16463857] szócikkének előző változatában a családfán olvasható anyai nagyanyja Vészi Margit újságíró, festő, grafikus, valamint dédapja Vészi József író, újságíró, képviselő akikről önálló szócikk is van, de Horváth Ádám szócikkében nincsenek megemlítve (csak a kitörölt családfán). De ugyanígy érdekesség apai nagyapja is, akiről ugyan (jelenleg még) nincs önálló szócikk, de mint a Telefonhírmondó igazgatója, szintén érdekes információt jelent Horváth Ádámmal kapcsolatban. Ő is csak a kitörölt családfán szerepel. Én az ilyen észnélküli törlések ellen szólalok fel. Talán még nem késő. – Dodi123 vita 2015. november 23., 00:06 (CET)

Aminek nincs forrása, az törölhető, ilyen egyszerű a szabály. Mérlegelni persze lehet, hogy mit töröl valaki és mit nem, de ez nem kérhető számon ebben a formában. Információvesztés pedig nincs, a laptörténet megőriz (szinte) mindent.

Másfelől mint megjegyeztem már, előfordult, hogy sok wikipédista rengeteg önkéntes munkáját igényelte egy nem megfelelően forrásolt információtömeg eltávolítása. Ezért a problémát teljesen ignorálni nem lehet, se elvi, se gyakorlati okokból.

Peyerk vita 2015. november 23., 02:38 (CET)

Felteszem, hogy Peyerk itt a Wikipédia:A VIL copy ügyre céloz; ha így van, akkor nem fair a párhuzam, hiszen Data Destroyer plagizált és hazudott, itt viszont jóhiszemű, jó szándékú, becsületes szerkesztők a szereplők.

Ezzel, együtt Peyerknek igaza van abban, hogy a családfák forrásolásával gyakran probléma van. Ha van egy Szabó Magda-életrajz, amelyben szerepel az a tény, hogy Szabó Magda dédanyját Szakál Veronikának hívták, akkor ez az állítás megfelel a forrásolási szabályainknak. Ha azonban nincs ilyen forrás, hanem van egy gyászjelentés, amiből kiderül, hogy Szabó Lajos özvegyét Szakál Veronikának hívták, és tizenegy gyereke közül az egyik Mária volt, aztán van egy másik gyászjelentés, amiből kiderül, hogy ennek a Szabó Máriának az egyik gyereke Elek volt, aztán van egy Szabó Magda-életrajz, amiből kitűnik, hogy az írónő édesapját Szabó Eleknek hívták, akkor annak a következtetésláncnak az összerakása, amiből a Magda > Elek > Mária > Szakál Veronika felmenői vonal összeáll, az pontosan az a „saját kutatás” néven emlegetett dolog, aminek a közlésétől a Wikipédia az idevágó irányelvében elzárkózik. Amelyik szerktárs kiókumlálta azt a tényt, hogy Szabó Magda dédanyja Szakál Veronika volt, az tett egy irodalomtörténeti felfedezést. Gratulálunk, a dolgot esetleg lehet publikálni a Literatúrgenealógiai Értesítőben, de a Wikipédia nagyon világosan nem a kutatási eredmények első közlésének helye. Malatinszky vita 2015. november 23., 04:27 (CET)

Igen, ezekről beszélek, szándékom szerint egyértelműen. És szeretnék legalább ennyire egyértelmű válaszokat kapni.

Azt a tevékenységet, amikor egyenként semmit nem jelentő források összeillesztését végzik érdemi információk kinyerése érdekében, kutatásnak nevezzük. Ennek van módszertana, és vannak buktatói is.

Ha ezekenek a genealógiai eredményeknek az első közlése itt jelenik meg, az a saját kutatás és az első közlés tilalmába ütközik. E tilalmak értelme az, hogy a kutatás önmagában nem állít elő itt közzétehető információt, ahhoz szükség van a szakmai közélet kontrolljára is. Ha viszont ezeknek a kutatási eredményeknek nem itt van az első közlése, akkor se jobb a helyzet, ugyanis akkor a valaki által elvégzett valódi kutatást elfelejtette forrásként megjelölni az, aki felhasználta, és úgy tett, mintha az elsődleges forrásokból dolgozott volna.

Szóval hogyan is keletkezik ez a rengeteg családfa? Továbbra is nagyon kíváncsi vagyok. Nem egyenként, hanem összességében szeretném tudni, mi a valódi forrása ennek az adattömegnek. Ez nem annyira bonyolult kérdés, biztos lehetne rá válaszolni egyszerűen.

Peyerk vita 2015. november 23., 19:37 (CET)

Már nagyon sokszor megválaszoltuk. Ha azokból nem sikerült megérteni, akkor reménytelen a számodra. - Csurla vita 2015. november 23., 19:47 (CET)

Sokszor hivatkoztok erre: Wikipédia:A Wikipédia nem az első közlés helye, de úgy tűnik nem olvastátok.

A „nem saját kutatómunka” kifejezés talán nem is igazán pontos. A lényege inkább az, hogy ha egy Wikipédia cikk saját kutatásokon alapul, akkor ezek a kutatások kövessék a tudományos megközelítést: követhető, elfogadott forrásokra épüljenek.

Ennek bizony megfelelnek ezek az információk. Az irányelv pedig így kezdődik:

A Wikipédia nem helye a saját kutatómunkából születő eredmények publikálásának, mint amilyenek az "új" elméletek

Hát igen. Ez az irányelv az elméletekről szól és nem olyan tényekről, amelyek forrásokkal (többel), de alátámasztható és ellenőrizhető. - Csurla vita 2015. november 23., 19:47 (CET)

"Nem egyenként, hanem összességében szeretném tudni, mi a valódi forrása ennek az adattömegnek." Erre így globálisan nem lehet válaszolni. Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, mi a forrása az életrajzoknak en bloc? Van aminek a MÉL, van aminek a KFKI honlapja, van ahol az Index vagy egyéb, mindegyiknél más. Ugyanígy a családfáknál is nyomtatott irodalomtörténeti művek, életrajzok, önéletírások, riportok, újságcikkek, anyakönyvek, gyászjelentések, stb. Gyurika vita 2015. november 23., 20:04 (CET)

No, ez a mellébeszélés, ami rendkívül veszélyes a Wikipédiára nézve. Mit is vitattok ti tulajdonképpen? Nézzük, miket állítok én!

 1. A családfáknál megadott források alapján az esetek egy nagy részében nem lehet ezeket a családfákat összeállítani, tehát nem azok a valódi források. Ezt a fenti példa nagyon jól szemlélteti minden mellébeszélés ellenére: abból a gyászjelentésből nem vezethető le az állítás, amire forrásként meg van adva.
 2. A családfák előállítása a megadott (és más) források felhasználásával kutatási tevékenység. Nem is lehet más, hiszen az elsődleges forrásokat fel kell találni, értékelni kell, kritikailag vizsgálni, és más forrásokkal összevetni.
 3. Se a cikkek forrásolásából, se az általatok leírtakból nemderül ki, hogy ki végezte el valójában ezt a kutatást, ha valaki elvégezte egyáltalán.

Csurla állítása tehát téves: nem olyan tényekről va szó, "amelyek forrásokkal (többel), de alátámasztható[ak] és ellenőrizhető[ek]". És bizony, egy ilyen közlés csupán egy elmélet csupán, ami nem lett kritikailag megvizsgálva. Ha mégis úgy volna, akkor arról van más forrás is, amit meg lehet és kell adni.

Gyurika állítása is téves: valójában pont azt feszegetem, hogy nincsenek meg a források azokra az összefüggésekre, amikből ezek a családfák összeállnak. Nem elszigetelt állítások vannak itt felsorolva, hanem több generációra kiterjedő láncolatok, összefüggések.

És igen, Malatinszky jól látja: egyre erősebb bennem a gyanú, hogy a valódi források bemutatásának elmaradásának oka van. És minél tovább nem kapok választ az egészen egyszerű kérdéseimre (mi a valódi forrás, és kinek a kutatómunkáját látjuk itt megjelenni), annál inkább.

Peyerk vita 2015. november 24., 08:53 (CET)

"A családfák előállítása a megadott (és más) források felhasználásával kutatási tevékenység." Ezen analógia alapján a szócikkírás több forrás felhasználásval összevetésével, azok kiértékelésével, feldolgozásával az ottani másodlagos forrásokban szereplő adatok elsődleges forrásokból való korrigálása (pl. hogy egy ügyvéd mikor kezdte tevékenységét, annak javítása levélrtári iratanyag alapján) is kutatás. Nincsen oka a források bemutatásának elmaradásának, számtalanszor felajánlottuk, mutass rá bármelyik cikkre, a forrásokat prezentáljuk, s azok rendszerint megtalálhatók a szócikkben. Ezeket nem lehet tömegben, csak egyesével vizsgálni. Gyurika vita 2015. november 24., 09:02 (CET)

@Peyerk: Neked előre megírt válaszod volt, mint Virág elvtársnak. Ha megadott Források alapján számodra nem egyértelmű az állítás, akkor nem biztos, hogy a forrással van a gond. Egyébként meg tök fölösleges veled vitatkozni, mert oda sem figyelsz arra amit írunk. - Csurla vita 2015. november 24., 09:48 (CET)

Ezt már vagy féltucatnyian mondták innét, hogy nem szeretnek Peyerkkel vitatkozni. Mondjuk úgy valóban nehéz, hogyha az embernek van egy előre meghatározott álláspontja és csak azt akarja hallani, minden más számára nem megfelelő válasz. Az újfent feltett kérdéseimre pedig én sem kaptam most sem választ, és szerintem ez már így is marad. Nem tudjuk meg, hogy miért nem relevánsak az adatok, magyarán nincs épkézláb törlési indok. Gyurika vita 2015. november 24., 10:25 (CET)

Kezdjük szerintem elején! Ki mikor gondolt rá először és miért érezte, gondolta az első ilyen alkalom kapcsán úgy, hogy szükség van családfákra? Másrészt mely esetekben érzékelték úgy, hogy a családfák hiánya félreértésekhez vagy hamis következtetésekhez vezethet? Én azt tudom, hogy Peter Falk kapcsán volt nagy szerepe a családfa visszakövetésének, mert sokan azt gondolták, hogy Peter Falk Falk Miksa leszármazottja. Tehát ott a családfa vissza nem követése valóban hamis következtetésekhez vezetett volna: Vita:Peter Falk. Apród vita 2015. november 24., 13:19 (CET)

Kettőt és könnyebbet. Szerintem 2010 decembere vagy az előtt. Speciel én azoknál csináltam meg, vagy írtam bele, akiknél volt már forrás különböző monográfiákban, életrajzokban vagy szerepeltek művekben (Kosztolányi, Babits, József A., Tóth Á., Móricz Zs.) vagy az azon szereplők között több híres felmenő, rokon volt (Molnár Ferenc kiterjedt rokonsága, Bródy J., Frenreisz-Bujtorék stb.). Gyurika vita 2015. november 24., 13:29 (CET)

Távolodás az aktualitástól[forrásszöveg szerkesztése]

Kicsit távolodjunk el az aktualitástól. Úgy veszem észre, van, akiket zavar a fél oldalnyi, egyébként nem túl csinos táblázat. Mi lenne, ha ezeket átalakítanánk becsukható, és egyébként is jobban kinéző táblákra? Az információ nem vész el, és a zavaró hatás is megszűnik. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 22., 22:51 (CET)

Az összecsukható táblázatot szerintem a többség elfogadná úgy, hogy a táblázat tartalmilag nem változna. - Csurla vita 2015. november 22., 23:03 (CET)

Erre gondoltál:

 1. Szabó János gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
 2. Egyház és kultúra 1848-tól a világháborúig
 3. Szabó Jánosné Szabó Mária gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
 4. Szabó Lajos gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
 5. Jablonczay Kálmán gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
 6. id. Jablonczay Kálmán gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
 7. Jablonczay Kálmánné Rickl Mária gyászjelentése. rakovszky.net. (Hozzáférés: 2015. június 13.)

Csurla vita 2015. november 22., 23:23 (CET)

Igen, erre gondoltam, és ezzel a probléma egyik fele leküzdve. (Amennyiben elfogadják ezt a formát azok, akik nem szeretik a családfákat a cikkekben.) Akkor már csak az elfogadható forrásolást kell megbeszélni. Én amondó vagyok, hogy ha kék linkes felmenő van, azt nem kell külön forrásolni, és az interneten nyilvánosan fellelhető adatok felhasználhatók, az nem levéltári forrásfeltárás és első közlés. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 22., 23:56 (CET)

A legjobb az lenne, hogyha a házasságkötéseket is fel lehetne valahol tüntetni a személyek között. Gyurika vita 2015. november 22., 23:30 (CET)

Ha már szóba jött az, hogy mi lenne a legjobb, én annak is örülnék, ha valaki rávilágítana arra, hogy miért releváns az, hogy Szabó Magda dédanyját Szakál Veronikának hívták. Ha találok egy forrást arra, hogy Szabó Magda 39-es cipőt hordott, vagy hogy 1989. május 3-án barátai társaságában az Új Sipos étteremben halászlét vacsorált, akkor ezeket is beírhatom a cikkbe? Ha nem kapok kielégítő választ, akkor kivehetem ezt az irreleváns infót? Vagy az már vandalizmus, mert megbolygatnám ezt a míves táblázatot? Malatinszky vita 2015. november 23., 04:33 (CET)

Nyilván nem fogjuk beleírni, hogy mit reggelizett, ha annak nem volt jelentősége. Az viszont igenis jelentős, hogy valaki milyen kulturális háttérból jött, milyen szellemű nevelést kapott, mi volt az anyanyelve, otthon milyen nyelven beszéltek, hol éltek, pláne ha a művekben feltűnnek a szereplők, vagy ők szolgáltak mintaként. Sokszor meg több híres személy is szerepel, mint Bródynál. Valószínű többeket érdekelhet, hogy ki volt Cenci néni vagy az öreg Dörmögő, szeretnének róla többet megtudni ezért örülnek az adatoknak. Ti nem. A jellemzés pár mondatban megy a szövegtörzsbe, a száraz adatokra meg kiváló a származási tábla. Amíg én élég gyakran kapok irodalomtörténészi megkeresést ilyen-olyan adatok feltárására egy-egy nevezetes személy családi hátterére vonatkozóan, addig nektek ez lényegtelen. Gyurika vita 2015. november 23., 07:26 (CET)

Mondjuk épp Szabó Magdánál lehet érdekes, mert ő elég sokat írt a családjáról, igaz, főként a Jablonczay-ágról. Az is igaz, hogy ezt családfán lehetne jobban szemléltetni (amit itt annak hívtok, az nem az, hanem őstábla). Másoknál tényleg nem túl releváns infó a dédanyja neve. Alensha 2015. november 23., 05:25 (CET)

Vagy származási tábla, ha annyira kötekedni akarsz. Csak magamat tudom ismételni: "Egyszer arra válaszoljon valaki, hogy amíg a történészeket, irodalmárokat, genetikusokat ez foglalkoztatja, addig a főszerkesztőket miért nem érdekli? A "szerintem irreleváns információ"-nál bővebb magyarázat szükséges". Gyurika vita 2015. november 23., 07:26 (CET)

Nem kötekedni, csak pontosítani / ismeretet terjeszteni, hátha az olvasók közül valaki nem ismeri ezt a szót. Persze nem vettem figyelembe, hogy nem mindenki ismeri fel a jó szándékot (lásd még: Babits véleménye a lélekben lévő dalról). üdv, Alensha 2015. november 24., 18:11 (CET)

Az aktív törlési igyekezet koncepcióját sose értettem. A Wiki 80%-a nincs megfelelően forrásolva, mégsem törlünk mindent, mert a Wiki fő célját, az alapvető, első eligazítást jól szolgálja az is. Ha forrása elégtelen, legyen rajta forráskérő sablon. Az „irrelevancia” más kérdés: teljesen személyes megítélés. Számomra irreleváns az, ami engem személyesen nem érdekel, nem érint. Hogy az egész Wiki számára mi „irreleváns”, azon régóta vitatkozunk, én csak tíz évre látok rá. Eldöntendő kérdés: amit valaki „irreleváns”-nak minősít, az egyben objektíve tiltott-e, azaz generálisan törölhető-e? Eldöntendő szabályos szavazással, hogy a családfák, ősök adatai, szövegben vagy táblázatban, „tűrt” vagy „tiltott” kategóriába essenek-e? Rontják-e a Wiki használhatóságát, megítélését vagy okoznak-e más módon kárt? Ha némi forrással meg vannak támogatva, szerintem maradjanak a családfák. A formájukra lehet előírásokat tenni. Ha a táblázat túl hangsúlyos, legyen a fen javasolt {{ősök-kompakt5}} sablon, vagy annak változata. Helyzete a lapon lehetne alul, a navboxok között. Akela vita 2015. november 24., 12:15 (CET)

+1 Wikizoli vita 2015. november 24., 12:28 (CET)
Egyetértek Akelával. A mérlegelés nélküli, minden érintett szócikkre kiterjedő törlésnél még azt is jobb megoldásnak látnám, hogy a családfákkal rendelkező szócikkek bekerülnének egy rejtett vagy nem rejtett "Leszármazási táblával rendelkező lapok" kategóriába, amelyeket egyenként mérlegelés alá lehetne vonni, illetve lehetne hozzájuk forrásokat keresni. A törlés abban az esetben jogos lehet, ha egyértelműen kiderülne, hogy a bennük szereplő információk félrevezetőek, vagy egyáltalán nem támaszthatók alá forrással. – Dodi123 vita 2015. november 24., 12:59 (CET)

Én se értem, miért kellene ezeket törölni. Akit zavar, az nyugodtan elfogadhatja az itt javasolt összecsukható megoldást, azzal már tényleg semmi baj nem lehet. Azt hiszem, a relevancia-probléma se komoly; ha tényleg van rá ok, hogy valahol ne szerepeljen ilyen információ, azt szívesen venném, ha kifejtésre kerülne. Bár természetesen inkább csak fokozatok vannak, éles határok ritkán, azért a fokozati különbség nekem egyértelmű a felmenők és a Siposban elköltött vacsorák között. (Mondjuk én magam a rólam szóló cikkben nem venném rossz néven, bár furcsállnám, ha valaki megfelelően forrásolva megemlítené, hogy egy dédapám fővárosi törvényhatósági bizottsági tag volt, egy-egy hatodik és kilencedik felmenőm pedig református püspök, és hogy kik voltak ezek, de azt már nem igazán szeretném, ha arról értekezne benne valaki, hogy mikor vacsoráltam a mostani főpolgármesterrel a Siposban. Már csak azért se, mert vajon miféle forrásokat kellene ehhez felhasználni... Vigyor)

A megfelelő forrásolásra annál érzékenyebb vagyok viszont, és abban az ügyben még nem vagyok megnyugtatva. A további boncolgatásban nagy segítségemre lenne egy kategória, amiben megtalálhatók a családfás cikkek, tehát ennek létrehozását erősen támogatom.

Peyerk vita 2015. november 24., 14:43 (CET)

 • az összecsukható sablonnal egyetértek
 • a fenti forma az ősök sablonnal megfelelő
 • a forrásolás természetes, ahogy korábban LA leírta.
 • az elhelyezkedésének a {{jegyzetek}}(?) előtt kell lennie a forrás hivatkozások miatt.
Csurla vita 2015. november 24., 18:18 (CET)
 • rejtett kategória is lehet hozzá (családfát tartalmazó szócikkek)
Csurla vita 2015. november 24., 21:44 (CET)

Nyílt hétvége az Arcanum Digitális Tudománytárnál[forrásszöveg szerkesztése]

Vélhetően sokak érdeklődésére tarthat számot, hogy – az egyébként fizetős – Arcanum Digitális Tudománytár november 28–29-én a regisztrált (de érvényes előfizetéssel nem rendelkező) felhasználók számára nyílt hétvégét tart. Regisztrálni mindenféle fizetési kötelezettség nélkül péntek éjfélig lehet. A nyílt hétvégén a regisztrált felhasználók ingyenesen hozzáférhetnek az immár 8 millió oldalnyi tartalomhoz. Szerintem érdemes kihasználni az alkalmat. – Dodi123 vita 2015. november 24., 14:56 (CET)

Kösz szépen a hírt! – Vadaro vita 2015. november 24., 19:53 (CET)

Wikihírek a Mi nem való a Wikipédiába? linken[forrásszöveg szerkesztése]

Hírek. A Wikipédia nem aktuális eseményekről szóló, a médiában is megjelent híreket tartalmaz. Ha híreket akarsz írni, arra ott a Wikihírek. Ez szerepel a Wikipédia:Mi nem való a Wikipédiába? linken. A Ha híreket akarsz írni, arra ott a Wikihírek. mondatot nem kellene kitörölni belőle? Hiszen most inkubátorban van. Apród vita 2015. november 24., 16:17 (CET)

Köszi az észrevételt, egyelőre kikommenteztem, bár valahogy lehet, hogy bele kéne fogalmazni, hogy aki igényt tart a Wikihírekre, az újraindíthatja (igaz, esélyt nem sokat látok rá). Alensha 2015. november 24., 18:14 (CET)

Köszönöm. Apród vita 2015. november 24., 18:20 (CET)

Szerintem a Wikihíreket nem lehetne "csakúgy" újraindítani, mivel a megszüntetésről a Wikipédia közössége döntött. Tehát az esetleges újrakezdéshez is a közösség véleményére, egyetértésére lenne szükség. – Vadaro vita 2015. november 24., 19:27 (CET)

Akkor egy picit javítani kell az új szövegen. A döntés alapja a konstans érdektelenség volt, de ha ez változna, konstans érdeklődés irányba, akkor könnyen meg lehetne csinálni. – Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2015. november 24., 19:31 (CET)

A Wikihírek: halott ügy. Ezért szüntettük meg. Amatőr öntevékeny újságírók nulla eséllyel versengenének a percre friss, profi internetes sajtóval. OsvátA Palackposta 2015. november 24., 19:38 (CET)