Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – a Wikipédiához kapcsolódó egyéb témák szekciója
Az Egyéb szekcióba írj, ha a többi egyikébe sem illik igazán a mondanivalód.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!

Karbantartóverseny 2015[szerkesztés]

Függőben FüggőbenÁkos97 почта 2015. április 20., 17:29 (CEST)

Üdv! Idén nem lesz tavaszi karbantartóverseny? Csak mert ha jól emlékszem, pár éve mindig van. --áкos9702 почта 2015. április 17., 19:18 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom (hatnám), ha lenne, mert ránk férne. Andrew69. Blue a v.svg 2015. április 17., 19:23 (CEST)

Jó lenne, főleg, ha a szokásosnál változatosabb lenne a nyeremények köre Vigyor. –Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. április 17., 19:26 (CEST)

commonsos jojó
A commonsos jojó az mindent visz. Andrew69. Blue a v.svg 2015. április 17., 19:39 (CEST)
Már bezsebeltem egyet, a szerklapomon van egy kép, hogy mi mindenem van :-). Am. Wikipe-tan plüss-, ill. PVC-figurát kellene még bevezetni többek között VigyorVigyor. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. április 17., 19:59 (CEST)

Már nyár van, nem tavasz. Apród vita 2015. június 25., 03:14 (CEST)

Szeptemberben jó lesz, őszi nagytakarítás címen? OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2015. június 27., 23:28 (CEST)

Teljesen jó lenne úgy is. :) --Ákos97 почта 2015. június 28., 08:04 (CEST)

@OrsolyaVirág: Persze, tökéletes a szeptember is, csak legyen már :-). – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. július 9., 18:52 (CEST)

Nemzeti Színház[szerkesztés]

Függőben FüggőbenFauvirt vita 2015. június 8., 02:58 (CEST)

Szeretném kikérni a közösség véleményét a szócikk kapcsán. Az egyik szerkesztő kihelyezett egy tartalmi lektor sablont a Nemzeti Színház szócikkre (vitalapi indoklás nélkül) "(lektorálandó - a Nemzeti Színház Budapesten nem 2000-ben jött létre, stb. stb.)" összefoglalóval. (magyarázatom a felvetett kérdésre a Vita:Nemzeti Színház#Örök téma: "új" és "régi",illetve a szócikk címe és tartalma szakaszban) - ehhez kapcsolódva:

...hasamra ütve megnevezve egy más tulajdonban, más lètező színházat): ha a főváros átnevezné a Madách Színházat Royal Színházzá és létrehozna egy teljesen új helyen, új cégformával, új társulattal egy új Madách Színházat az előbbi szellemében... akkor melyiket alapították 1940-ben?... (hozzáteszem nekem már az is félrevezető, hogy a szócikk szinte összemossa, a mai történeteként tárgyalja az 1919-20 között működött egészen más társulatot...) vagy ez így jó/enciklopédikus..?

Tehát mi lenne a megoldás? Kell-e egy ugyan nem egyért.lap, de főjelentésű Nemzeti Színház szócikk, ami a budapesti magyar nemzeti színház, azaz a 2 aktív (!), a Pesti Magyar Színházról ("régi Nemzeti") és a(z "új") Nemzeti Színházról, körülményeinek alakulásáról és történetéről szól, azokon túl? esetleg egy ilyenbe összevonni (bár ezt személy szerint ellenezném, akárcsak elcsalni egy intézmény/társulat múltját egy másik "javára"... ha már ilyen szerencsétlenül alakult)?

(a tartalmi bővítésben, pontosításban pedig örülnék a segítségnek, mivel a szócikk -szerkesztői vitalapon- kapott egy ilyen kritikát: "... koncepcionális problémáim vannak - amelyek inkább politikai jellegűnek látszanak. "..." A nemzet színházát tényszerűen és nem politikai (akár művészetpolitikai) hozzáállást tükrözve lenne helyes bemutatni." amivel nem tudok mit kezdeni, egészen eddig azt hittem, ebben a szellemben bővítettem... legalábbis a szándékom ez volt. Azóta azért igyekeztem tovább "finomítani", de tényleg örülnék forrásoknak, segítségnek. Azt én is érzem-tudom, hogy bővíteni lehet és van mit.)

Bocsánat a hosszúságért és remélem, senkit nem bántottam meg! A megoldás a célom. Bízva, Fauvirt vita 2015. június 1., 14:32 (CEST)

Ötlet: Előrevihet-e egy Nemzeti Színház (épület) és Nemzeti Színház (társulat) szétválasztás? Akela vita 2015. július 9., 19:05 (CEST)

@Akela: Köszönöm a hozzászólásod, de nem... ugyanis melyik épület, arról nem is beszélve, hogy amióta létezik a nemzeti színház, mint státus és több vidéki színház is ezen a néven "fut", ráadásul ez egy megkapható-elveszthető dolog, még jobban bonyolít a helyzeten? No meg melyik hova vezetne és miről szólna?... Fauvirt vita 2015. július 9., 19:50 (CEST)

Több cikk, évszámok szerint sorolva? Nemzeti Színház (Budapest, tól-ig). Akela vita 2015. július 9., 20:18 (CEST)

őőőm... most is két cikk (Pesti Magyar Színház és Nemzeti Színház) van... nem értem, mit tartalmaznának a cikkek a te javaslataid szerint... és miben jelentene változást a jelen helyzetben..? Fauvirt vita 2015. július 9., 22:16 (CEST)

Átolvasva az eddigieket úgy látom per pillanat, hogy a társulatokról, ha vannak más városokban is, külön-külön szócikk szóljon, de a budapestié tartalmazhatná az épülettel kapcsolatos rövid történetet is, aztán lehetne esetleg egy külön szócikk a Rákoczi úti épületről, a Blaha Lujza tériről és végül a Duna partiról. Ezekben lehetne az épületekhez kapcsolósó társulatokról is részletesebben értekezni. --Vander Jegyzettömb 2015. augusztus 14., 00:57 (CEST)

Kedves @Vander! Köszönöm, hogy csatlakoztál és próbálod megoldani a helyzetet, de egyelőre tőled is csak azt tudom kérdezni, hogy mi lenne a szócikkek címe és tartalma, illetve hogyan és miben befolyásolná ez a jelenleg is aktív két színház szócikkeit (helyzetüket), azaz
Pegasusroe-bullet-number-1-red.png a Nemzeti jogutódjaként működő Pesti Magyar Színházét (ami társulatának elődjei az általad említett két, lebontott színházépület, azaz Kerepesi ma Rákóczi úton eleve a Nemzeti Színháznak és a Blaha Lujza téren eredetileg a Népszínháznak épült épületekből átköltöztetve immár 1966 óta a Hevesi Sándor téren lévő épület falai között játszik) és
Pegasusroe-bullet-number-2-red.png az "új" Nemzeti Színházét (ami befogadására építették a Duna partján álló épületet és ami sem társulatával, sem jogi viszonyával nem kapcsolódik az előd Nemzetihez).
Vannak hasonló "történetek" (a budapesti Petőfi Színházaké kísértetiesen hasonlít a mostani Nemzetikéhez, még egy kis csavarral). Kíváncsian várom a válaszod! :o) Fauvirt vita 2015. augusztus 14., 10:17 (CEST)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (June 2015)[szerkesztés]

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

Today The Wikipedia Library announces signups for more free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

 • Taylor & Francis — academic publisher of journals. The pilot includes two subject collections: Arts & Humanities and Biological, Environment & Earth Sciences. (30 accounts)
 • World Bank eLibrary — digital platform containing all books, working papers, and journal articles published by the World Bank from the 1990s to the present. (100 accounts)
 • AAAS — general interest science publisher, who publishes the journal Science among other sources (50 accounts)

New French-Language Branch!

 • Érudit (en Francais) — Érudit is a French-Canadian scholarly aggregator primarily, humanities and social sciences, and contains sources in both English and French. Signups on both English and French Wikipedia (50 accounts).
 • Cairn.info (en Francais) — Cairn.info is a Switzerland based online web portal of scholarly materials in the humanities and social sciences. Most sources are in French, but some also in English. Signups on both English and French Wikipedia (100 accounts).
 • L'Harmattan — French language publisher across a wide range of non-fiction and fiction, with a strong selection of francophone African materials (1000 accounts).

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including an expansion of accounts for Royal Society journals and remaining accounts on Project MUSE, JSTOR, DeGruyter, Highbeam Newspapers.com and British Newspaper Archive. If you have suggestions for journals or databases we should seek access to make a request! Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 22:08, 15 June 2015 (UTC)

We need your help! Help coordinate Wikipedia Library's account distribution and global development! Please join our team at our new coordinator signup.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List

Nagyeszű sündisznócska[szerkesztés]

Függőben Függőben--PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. július 6., 08:57 (CEST)
Az évszám ugyan nem látható, de ahogyan Csigabi megfejtette 1961. december 24. vasárnapra esett és ez viszont látszik.
eleje főcím a sorozat címével
eleje főcím az epizód címével

Az alábbi dologban kérnék szépen segítséget. Kende Júliától Kende Márta rendező lányától kaptunk egy levelet, amiben jelzi, hogy az édesanyja rendezésében bemutatott A nagyeszű sündisznócska bábfilm szócikkében megpróbálta kijavítani a bemutatás dátumát 1981-ről 1961-re, de a szerkesztést visszavonták és nem tudja, hogy kell forrást mellékelni. A birtokában van egy 1961-es TV-újság, amiben olvasható, hogy 1961 decemberében volt a bemutató. Az újságot beszkennelve elküldte, de sajnos azon nem látható az évszám (próbáltam a többi műsorcímmel összevetni, hogy reális -e az 1961, de sajnos olyan jellegtelen címek vannak a szkennelésben, hogy ez az út nem tűnik járhatónak). Megkértem, hogy szkennelje be úgy, hogy látható legyen, de nem tudom, hogy reagál -e erre. Megpróbáltam forrást keresni interneten az 1961-es dátumra, de úgy tűnik, hogy ezt az 1981-et már rengeteg helyen átvették, mert például az IMDb is ezt a dátumot hozza (a port.hu meg semmilyet). Magam is úgy emlékszem és szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy jóval korábbi a bábfilm, mint 1981, de nem találok hiteles forrást a pontos évre. Ha esetleg tud valaki ilyet akkor kérem jelezze, vagy tegye bele a cikkbe (persze közben azért én is kutatok, meg talán Kende Júlia is tud küldeni újság szkennelést). --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. június 28., 13:24 (CEST)

A Magyar Televízió archívumában ezt találtam:

Műsorújság adatai: 4. rész: Sündisznócska lakodalma (magyar bábfilmsorozat) (nincs kh.) (színes, magyar bábfilmsorozat) Tüske Ági árva, ezért Mackó néni megsajnálja és felfogadja szolgálónak. Mikor Mackó bácsi megbetegszik, a doktornak öltözött Sündisznócska meggyógyítja, de leleplezik és Ágival együtt a kamrába zárják.

A bábfilm bevezetőjét meg is néztem, valóban színes. A stáblista pontos, úgy ahogy a szócikkünkben is áll. Sündisznócskának Meixler Ildikó kölcsönözte a hangját, aki 1961-ben 15 éves volt. Az operatőr, Dobay Sándor 1961-ben kezdett járni a főiskolára. Nem lehet, hogy két külön feldolgozásról beszélünk? CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. június 28., 14:04 (CEST)

A Pallertinek küldött újságszkennelésen december 24., vasárnap látható. 1961-ben valóban vasárnapra esett december 24. Viszont a szócikkben listázott további szereplők többsége akkor 9-12 éves volt. Az műsorújság szerint az operatőr Kocsis, Király és Zsombolyai voltak, míg a szócikk szerint az éppen főiskolát kezdő Dobay. Valami nem gömbölyű. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. június 28., 14:37 (CEST)

Álljon meg a menet! Ez a Sündisznócska lovagol a műsorújságban, a fenti rész meg a A nagyeszű sündisznócska cikkről szól! Az előbbi valóban 1961-es Kende Márta cikkében is. Valami félreértésről lehet szó, nem? - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. június 28., 14:59 (CEST)

@Gaja: Nem, A nagyeszű sündisznócska a sorozat címe, a sorozat négy epizódból áll, amelyből az első a Sündisznócska lovagol, a többi három (ebben a sorrendben a Nagyhatalmú Sündisznócska, Sündisznócska zenekara és a Sündisznócska lakodalma. ) --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. június 28., 16:36 (CEST)
@Pallerti: Akkor miért van Kende Márta cikkében minda a négy epizód (1961-gyel) plusz A nagyeszű sündisznócska (1981-gyel) benne? - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. június 28., 20:28 (CEST)
@Gaja: Nem tudom. Ezekre a kérdésekre keresem a választ, ezért nyitottam ezt a szakaszt és nagyjából ezt a kérdést tettem fel a szakasz elején. Amúgy nem csak abban a cikkben van az 1981-es dátum, hanem rengetegben, google-os keresésekkel rendre beleszaladtam. Annyit tudok, hogy nekem meg van négy rész (tudomásom szerint az összes). Az eleje főcím úgy van, hogy „A Magyar Televízió bemutatja A nagyeszű sündisznócska” – (<-tehát a sorozat címe) aztán a következő snittben pedig „I. rész Sündisznócska lovagol” (<-tehát az epizód címe). --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. június 29., 12:01 (CEST)

A port.hu-n a „Sündisznócska zenekara” 1963-as ([1]). Bennem az merült fel, hogy a négy Sündisznócska-epizód más és más időpontban, és más stábbal készülhetett, de ez még csak feltételezés.(áthúzva:--Sphenodon vita 2015. június 28., 15:40 (CEST)) --Sphenodon vita 2015. június 28., 15:09 (CEST)

Szintén a port.hu-n az egyik hozzászóló az alábbit írta 2010. október 17-én: „Én azok közé tartozom,akik már a mese első sugárzását(1961) is látták.Nagyon örülök ,hogy a mostani gyerekek is megismerhetik ezt a zseniálisan megrendezett mese klasszikust.” ([2]) Habár ez forrásként nem használható, de azért bizonyos megerősítést adott nekem. :) --Sphenodon vita 2015. június 28., 16:24 (CEST)

Csak azért, hogy ezeket a köröket más már ne fussa le: megnéztem az összes rész eleje- végefőcímét, de sajnos egyikben sincs dátum. Annak ellenére, hogy mindenhol az 1981-be botlok bele (gyaníthatóan rengeteg helyen átvették a Wikipédiából) én szinte biztos vagyok az 1961-ben. Ez a beszkennelt újság mindenképpen erősíti, ugye '61-ben esett vasárnapra december 24-e, másrészt az teljesen biztos, hogy 1981-ben ekkora lukak nem voltak a műsorszórásban, hogy 9:30-kor kezdődik egy híradó és aztán a következő műsor csak 16:00-kor – főleg nem szenteste napján. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. június 28., 19:24 (CEST)

Egyre inkább az a gondolat foglalkoztat, hogy itt két külön feldolgozásról beszélünk, mindkettőt Kende Márta rendezhette. A beszkennelt műsorújság az 1961-es változatra vonatkozhat, amit Zsombolyai filmezett, és amelyben Szőllősi Irén volt Sündisznócska. Megnéztem a bábfilm végefőcímét. A stáblista a jelenlegi szócikknek felel meg, operatőr Dobay Sándor, Sündisznócska Meixler ildikó. A szereplők jó része 1961-ben 9-13 éves volt, Dobay 1965-ben végezte a Színművészetit. Kevésbé valószínű, hogy gyerekek (hangjai) szerepeltek a filmben és egy olyan operatőrt kértek fel, aki abban az évben kezdte a Színművészetit. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. június 28., 21:07 (CEST)

Abban a sorozatban, ami nekem van meg (feltételezve, hogy arról beszélünk, hogy van egy eredeti 1961-es, meg egy későbbi remake) a stáblistában Meixler Ildikó a Sündisznócska hangja és felnőtt hangnak tűnik, 1946-ban született, tehát 1961-ben 16 éves volt. Az még elképzelhető, hogy 16 évesen mutálás utáni kialakult felnőttes orgánuma volt, viszont az bennem is megfogalmazódik, hogy miért egy 16 éves lányt kérnek fel szinkronizálni (de persze nem lehetetlen ez sem). Azt azért itt vegyük figyelembe (az 1961-es változatnál maradva), hogy egy mindössze négy éve működő televízióról van szó, így nem lehettek a szakmában régi nagy öregek, akik képzettek (bár nyilván tapasztalt filmes operatőrökből lehetett választék, de a televíziózás, főképpen a bábfilm fényképezés merőben új volt és akár az sem lehetetlen, hogy méltóságon aluli munkának érezhette ezt a munkát egy befutott nagyfilmes operatőr). --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. június 29., 12:13 (CEST)

A cikk végén 3 forrás van, közülük kettő Móra Ferenc meséje, a harmadik pedig megnevez két alkotót és arról szól, hogy a bábfilmet 1981 karácsonyán sugározta a tv - de azt nem állítja, hogy ekkor mutatták be először, sőt hozzáteszi: "A sündisznócska igazi klasszikus volt." Tehát a cikk - sok animációs film-cikkünkhöz hasonlóan -, érdemi forrást nem ad a benne felsorolt sok névre, és a készítés idejére sem. Ha a cikkben felsorolt stáblista igaz, (amit forrás híján nem tudunk ellenőrizni), akkor ez a film nyilvánvalóan nem azonos azzal, amit a régi tv-újság közölt; ekkor Kende Júlia kérésének nem lehetne helyt adni. Így viszont legfeljebb kutatni vagy találgatni tudunk; lehetséges, hogy a korábbi film fekete-fehér volt, és később az eredeti bábokkal, de már új stábbal színesben ismét felvették. De jelenleg ez is csak találgatás. --Vadaro vita 2015. június 29., 00:38 (CEST)

A kérdést feltettük Dobay Sándornak. Amint válasz érkezik, tisztábban fogunk látni. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. június 29., 12:06 (CEST)

A kép szélén látható a Revizor, amit a Színház- és Filmművészeti Főiskola IV. évfolyamos végzős hallgatói mint vizsgaelőadást adnak elő, felvételről sugározták. A szereposztást megnézve Huszár László, Győry Franciska, Falvay Klára, Pécsi Ildikó mind 1962-ben végzett. Nyilván leadhatták később is, azonban a kivágás az RTV újságból való, ami 1966-ben futott még ezzel az elrendezéssel, ami a képen is látható: [3] és 1967-ben, amikor megint vasárnapra esett dec. 24, akkor már így nézett ki: [4], és így 1979-ben: [5]. Tehát az biztos, hogy az újságkivágás 1961-es. Viszont a betűtípusokat elnézve ezek a képek [6] [7] azt sugallják, hogy egy 1970-es évek második fele és 1980-as évek vége közötti produkcióról van szó, nem illik az 1960-as évek elejéhez. Nem lehet inkább, hogy két produkció keveredik, egy régi fekete-fehér és az új 1980/1-es színes sorozat? Nem is említi az újság, hogy több részes lenne, míg balra Robin Hoodnál igen, meg a Futrinka utcánál is, ami ráadásul fekete-fehér: [8] ezután logikátlan, hogy a régi verzió színes lett volna 1961-ben. Inkább a mozifilmeket forgatták színesben akkoriban. Gyurika vita 2015. június 29., 12:59 (CEST)

Már csak azért is biztos, hogy az újságkivágás 1961-es, mert az újság alján 19 órai kezdettel szerepel az Élőújság, amiről a Magyarország a XX. században egyik kötete azt írja: 1959 januárjától három éven át volt műsoron a tévé vasárnapi képes hetilapja, az Élőújság. (Politikai műsorok) Apród vita 2015. június 29., 13:43 (CEST)

Akkor még én is beszállok a link-vadászatba... ;o) az egyik az ODR oldalán a A nagy eszű sündisznócska, (mozgókép): I-IV Teljes verziójában olvasható "A film 1980-ban kész" megjegyzés, uakkor az MTV Zrt Kende Mártáról szóló oldalán mind a 4 résznél (Sündisznócska lovagol, A nagyhatalmú sündisznócska, Sündisznócska zenekara, Sündisznócska lakodalma) az 1961-es dátum szerepel. Dunavölgyi Péter (aki az MTV több évtizedes dokumentumát elkészítette és publikálta) Hunyadi Lászlóról szóló oldalán (Nekem nagyon jó érzés, amikor látják, hogy az ember sportbolond) a Lábjegyzeteknél Török Vidor életrajzi leírásában ez szerepel: "Sündisznócska zenekara (1963, tv bábfilm)". Amúgy pedig kéne egy olyan könyvtár, ahol megvan ez az újság és/vagy megkér(dez)ni Kende Júliát, hogy scannalje be az újság egész lapját, ill címoldalát és kiírni a pontos adatokat, betenni forrásnak és kész... nem? Fauvirt vita 2015. június 29., 13:56 (CEST)

Még egy forrás... A Lévai Sándor televíziós munkássága - A televíziós évek. 1960 – 1997. című dokumentumban (online: http://takacsvera.hu/levai_kesz.docx) a(z) "1. Hatvanas évek: Kende Márta művészeti vezető műhelyében" részben szerepel az A Nagyravágyó Sündisznócska sorozat, azon belül is a Sündisznócska lovagol. - most már csak az a kérdés számomra, hogy volt-e újrafeldolgozás... Fauvirt vita 2015. június 29., 15:27 (CEST)
TV-műsor 1961. december 25. Mackó Bácsi szinkronhangja az 1978-ban elhunyt Dalmady Géza

Bemész az OSZK-ba, ott van műsorújság gyűjtemény és meg tudod nézni. Azért jó lenne megnézni az akkor vetített filmet, mert még mindig nem vagyok meggyőződve, hogy ugyanaz a produkció. Gyurika vita 2015. június 29., 14:04 (CEST)

Gyurikának lehet igaza, hogy ezt kétszer forgatták le. Talán a bábok is megvoltak. 1961-ben biztos nem készült színesben semmi. „1981. június A gyerekek régi kívánsága teljesül: immár színesben jelentkezik a tévémaci...” Lévai Béla: A rádió és a televízió krónikája 1979–1985 (kiemelések az eredetiben). – Sir Morosus vita 2015. június 29., 14:10 (CEST)

A Magyarország a XX. században azt írja (online: MEK), hogy "1966-ban 23 budapesti és 20 vidéki színházi előadást, 25 tévéjátékot, illetve -filmet és 5 zenés játékot mutattak be. .... 1967-ben ünnepelték az egymilliomodik előfizetőt, az Ikladon élő özv. Raffai Jánosnét. A televíziózás fejlődését jelzi, hogy immár színesben készült Bartók: A csodálatos mandarin c. balettjének felvétele, és hogy az Orion gyár bemutatta új színes készülékét, a Coloriont." - de még mindig nem '61, csak '67...
Az "A magyar filmarchívum története" szerint (online: mandarchiv.hu) már 1941-ben volt színes film ("A beszélő köntös (1941, Radványi Géza)"), az első színes híradó pedig 1949-ben elkészült... Fauvirt vita 2015. június 29., 15:27 (CEST)

Ha más nem tette meg, most írok az MTVA Archívum és tartalomkereskedelmi igazgatóságának... remélem válaszolnak. Fauvirt vita 2015. június 29., 14:14 (CEST)

Fejlemény: Kende Júliától megkaptam a másnapi, 1961. december 25-ei TV-újság szkennelését, amiben olvasható, hogy a Nagyeszű Sündisznócska második rész volt műsoron. Ugyanott olvasható, hogy Mackó Bácsi szinkronhangja Dalmady Géza volt, aki 1978-ban hunyt el, tehát egyre inkább valószínűsíthető a feltételezés, hogy van egy újraforgatott, 1981-es változat is új stábbal. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. július 6., 09:31 (CEST)

Egy másik forrásból megtudtam, hogy a bábfilmet az 1980-as évek elején színesben újraforgatták. Ez egy szóbeli közlés volt az MTV egyik munkatársától, aki a kérdéses időszakban ott dolgozott. Most várok tőle forrásként felhasználható anyagot. (Sajnos Dobay Sándor eddig nem válaszolt.) CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. július 6., 09:47 (CEST)

Ez a másik forrás, Takács Vera dramaturg nekem küldött e-mailben megerősítette, hogy Sündisznócskának két feldolgozása volt. Mindkettőt Kende Mária rendezte. Az első két epizód 1961-ben, a második kettő 1963-ban készült. 1981-ben újra feldolgozták, erről a változatról szól a jelenlegi, A nagyeszű sündisznócska című szócikk. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. július 6., 12:14 (CEST)

Még arra lennék kíváncsi, hogy a két változat mennyire különbözik, effektív újrabábozták, vagy vajon a mastert használták -e újraszinkronhoz. Azért is jó lenne tudni, hogy eldönthessük, hogy indoklolt lenne -e két különböző cikk, vagy a jelenleg létező cikkben kellene -e kifejteni. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. július 8., 03:24 (CEST)

1961-ben még nem volt színes tévérögzítés és adás, csak 1969-től, ahogy a [9]-n írják: „1969. április 5-én sugározták az első színes adást...”. Az 1981-es változat képben és hangban is új.--Mltrqq vita 2015. július 13., 11:30 (CEST)

@Mltrqq: mint feljebb már írtam többek között az első színes híradó 1949-ben készült... attól még mert akkor sugároztak először színesben, a rögzítésre a technika már jóval korábban adott volt, legalábbis a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet szerint... az ugyan igaz, hogy az első színes kifejezetten tévéfilmet közönség 1968-ban láthatta, bár az első tv-s rögzítés 1966-ban egy balettelőadás, az első (fekete-fehér 1957-ben, a) színes tévésugárzás pedig 1969-ben volt (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap). A teljesség kedvéért, a többi stimmelhet a többiek által már leírottak alapján. Fauvirt vita 2015. július 13., 12:55 (CEST)

A Verona szócikk visszanevezése[szerkesztés]

Áthozva innen: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala#Verona szócikk visszanevezése. Ha van adminintézkedést igénylő eredménye a vitának, azt kérjük az AÜ-n jelezni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. július 22., 23:28 (CEST)

{{megoldva|Verona ismét Verona néven szerepel, visszaállítva a status quo-t. A nevek és átirányítások további megbeszélése nem az AÜ-re tartozik, ezért itt megoldottnak tekintendő az ügy. [[User:Hungarikusz Firkász|Hungarikusz Firkász]]<sup> [[User vita:Hungarikusz Firkász|Ide írkássz!]]</sup> 2015. július 22., 16:59 (CEST)}}

Függőben FüggőbenSzámomra indifferens, hogyan alakul a dolog, de a tartalmi megbeszélésnek nem az AÜ-n van a helye. A megoldva sablont nowikibe tettem, hogy látszódjék, volt adminisztrátor, aki intézkedett volna. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. július 22., 19:30 (CEST)

Sziasztok,
Egy kezdő szerktársunk tévedésből átnevezte a Verona szócikket Verona (település) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)-re.
Próbáltam visszanevezni, de "Ilyen névvel már létezik lap" hibaüzenetet kapok.
Azt a megoldást szeretném követni, ahogy az angolok megoldották az egyértelműsítést: először beküldik az olvasót a település szócikkhez és onnan
léphet tovább az egyértelműsítő lapra.
Előre is köszönöm a segítséget ! --Rendes Kis vita 2015. július 22., 06:39 (CEST)

Nem vagyok biztos benne, hogy a település az elsődleges jelentés, vagyis, hogy a keresztnév és az autómodell is onnan kapta a nevét. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. július 22., 06:53 (CEST)

A keresztnév biztosan nem onnan (hanem a Veronika névből) ered, mégis a városnév az elsődleges
jelentés, mert ennek a női névnek a használata olyan ritka, hogy még szórványosnak sem mondható. --Rendes Kis vita 2015. július 22., 07:11 (CEST)
Az autómodell azért nem probléma, mert ott a Verona név nem önállóan, hanem a márkanévvel együtt
szerepel, senki sem fog anélkül rákeresni (és emiatt az egyértelműsítő lapra tévedni). --Rendes Kis vita 2015. július 22., 07:31 (CEST)

Hogy érzékeltessem a probléma súlyát: A(z) „Verona (egyértelműsítő lap)” lapra hivatkozó lapok
--Rendes Kis vita 2015. július 22., 07:49 (CEST)

(Megpróbáltam az egyértelműsítő lapot átnevezni, hogy ne blokkolja a visszanevezést, de az is létrehozott
magáról egy másolatot, ami továbbra is blokkol ...) --Rendes Kis vita 2015. július 22., 10:52 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Mexikóban, Alsó-Kalifornia államban létezik egy Verona nevű település. Igaz, csak 4 lakója van, de van. Emiatt nem a Verona (Olaszország) lenne a jó elnevezés? Zerind üzenőlap 2015. július 22., 11:20 (CEST)

A mexikói Veronára ki kell találni valamit, de a visszanevezést ellenzem. A lap egyértelműen egyértelműsítendő. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. július 22., 11:26 (CEST)

Velence (Olaszország) / Velence megye pároshoz hasonlóan lehetne Verona (Olaszország) / Verona megye páros. Akela vita 2015. július 22., 11:45 (CEST)

Gyerekek (@Zerind:, @Laszlovszky András:): az angol nyelvterületen (az Egyesült Államokban, Kanadában) legalább 20 Verona nevű város van: Verona (disambiguation),
mégis, az ő számukra is az olaszországi város az elsődleges jelentés: Verona enwiki szócikk és csak a többieket egyértelműsítik.
@Akela:: a Velence (Olaszország) is határeset: nem a Velence megye, hanem a Velence (Magyarország) miatt kell egyértelműsíteni,
de ez a két szócikk sincs azonos súlycsoportban: az olaszországi Velence legalább 2 nagyságrenddel fajsúlyosabb. --Rendes Kis vita 2015. július 22., 12:06 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)

Kérdés, hogy szükség van-e kb. 10 ember által használt, önálló szócikk nélküli név és egy 4 fős "település" miatt "egyértelműsíteni" egy ilyen fontos várost? A Verona megye meg az autó nem ütközik a Verona névvel, ahogy Veszprém se Veszprém megyével és a vas se Vas megyével. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. július 22., 12:10 (CEST)

Az enwiki nem szent tehén, amire állandóan mutogatni kell. Az egész egyértelműsítési rendszerük más, mint a miénk. Ott a WP:EGYÉRT, világosan leírja, hogy egyértelműsítő taggal kell ellátni az azonos karaktersorral leírt fogalmakat. Ez alól csak néhány nagyon nyomós kivétel van. Verona semmivel sem különb, mint Velence, vagy bármi, aminek a leírt alakja több mindent jelenthet. A jelenlegi helyzet megfelel az irányelvnek. Felesleges azon polemizálni, hogy melyikük a fajsúlyosabb. Teljesen mindegy, mindenki megtalálja, amit akar, méghozzá egy átlátható rendszerben. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. július 22., 12:52 (CEST)

Attól tartok, hogy a WP:EGYÉRT változtatásra szorul.
Nem kell majmolni az angolokat, de ebben a kérdésben náluk az igazság. --Rendes Kis vita 2015. július 22., 13:20 (CEST)

Akkor ez nem adminisztrátori téma, mert intézkedést nem igényel. A javaslatok kocsmafalán felvetheted a kérdést. Az angol wiki egyértelműsítési rendszere egyébként maga a rendszertelenség, a katasztrófa. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. július 22., 13:23 (CEST)

Sőt, nem is kell módosítani a WP:EGYÉRT-et, csak be kell vezetni a NULL egyértelműsítő tag fogalmát. A default. Az alapértelmezés. --Rendes Kis vita 2015. július 22., 13:27 (CEST)

Ez azért adminisztrátori téma, mert a visszanevezés technikailag nem működik. --Rendes Kis vita 2015. július 22., 13:30 (CEST)

Azért nem adminisztrátori kérdés, mert az irányelvnek megfelelő állapoton nincs mit visszanevezni. Csak megbeszélés után. A default pedig létezik, alapesetben az átirányítás az egyértelműsítő lapra. Semmi mást nem kell bevezetni, legfeljebb megbeszélés, szavazás után. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. július 22., 16:04 (CEST)

Nem pontosan látod a helyzetet.
A Verona (keresztnév) lap ugyanis nem létezik, az csak a Veronika (keresztnév) szócikknek egy albejegyzése.
És ez így pont jó is.

Tehát a kérésem az adminisztrátorhoz:

Előre is köszönöm. --Rendes Kis vita 2015. július 22., 16:23 (CEST)

Szerintem pedig van adminisztrátori feladat. Ha a közösség szerint nem egyértelmű az elnevezés az valóban meg kell vitatni, de addig az eredeti állapotot kell fenntartani azaz a Verona elnevezéssel a várost. További problémák milyen elnevezés ez Verona (leendő egyértelműsítő lap). Nagyon nagy a hőség, de ennyire?! A főjelentésre jelenleg 92 interwiki cikk van és talán ha három egyértelműsít a városra a többinél simán Verona név! Ezért szerintem szükséges a Verona (település) visszanevezése Verona szócikkre elnevezésre, aztán aki akar vitatkozhat róla és ha többség úgy dönt hogy indokolt az átnevezés, akkor mehet. Már csak azért is mert nagyon sok linket kell utána javítani, amit az utóbbi időben szinte minden átnevező szerkesztő elfelejt és ezzel sok hibás linket gyárt! - Csurla vita 2015. július 22., 16:31 (CEST)

Kíváncsi vagyok, sokan fognak-e szavazni és mi szerint? Nem véletlenül nem merek ugyanis belekezdeni egy másik szócikk visszaszavaztatásába támogatom - ellenzem gombok szerint és nem pedig beszélgetve támogatom - ellenzem gombok nélkül. Apród vita 2015. július 22., 16:38 (CEST)

Csurla szerktárs egy kicsit belepiszkált, de ettől nem változott érdemben a feladat.
Magánban megbeszéltük, hogy kérjük a T. admin szerktársak segítségét. --Rendes Kis vita 2015. július 22., 16:44 (CEST)

Egy ilyen ügyet sokkal hatékonyabban meg kellene oldania az adminisztrátoroknak. Várunk türelemmel. - Csurla vita 2015. július 22., 16:46 (CEST)

Félreértés elkerülésére: Csurla szerktárssal tökéletesen egyetértünk, csak egyikünk sincs
abban a helyzetben, hogy segítség nélkül megoldjuk a feladatot. --Rendes Kis vita 2015. július 22., 16:52 (CEST)

De jó nektek! Apród vita 2015. július 22., 17:02 (CEST)

A két veronai nemesnek már égnek áll a haja:

 Ki otthon ül, nem nő túl otthonán.
 Ha ifjú életed nem volna rab
 Szerelmesed szép szemének bilincsén,
 Bizony, arra kérnélek, jöjj velem,
 Nézd meg inkább a nagyvilág csodáit,
 Mint itthon gubbassz, unatkozva, lustán,
 S legszebb éveid céltalan fecséreld.

OsvátA Palackposta 2015. július 22., 17:54 (CEST)

Álljunk meg egy szóra! Mondhatnám nemaddiga! Ha a kérdés nem egyértelmű, akkor az irányelv szerinti állapotról nem állítgatjuk vissza az eredeti állapotot. Ez a lépés hibás volt. Most már van adminisztrátori feladat: visszaállítani az irányelv szerinti állapotot, és a megbeszélés lezártáig úgy tartani. Nem lehet az irányelvtől szimpátiaalapon eltérni. Nektek kettőtöknek a natúr a szimpatikus, másoknak meg nem.

Kérem az egyértelműsítés visszaállítását az adminisztrátoroktól. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. július 22., 17:56 (CEST)

Csak tudnám, minek vannak az irányelvek, ha nem csak el lehet tőle térni ötletszerűen, hanem az irányelvszerű állapot létrehozását simán vissza lehet állítani. Messzemenően nem értek egyet ezzel a lépéssel. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. július 22., 18:10 (CEST)

Nem folytam és nem folyok bele a tartalmi vitába, mert sem szerkesztőként, sem adminisztrátorként nem érdekel a téma. Ami viszont érdekel, hogy a tartalmi megbeszélésnek (ami most itt zajlik), nem itt van a helye, hanem valamelyik kocsmafalon vagy témához tartozó szócikkek vitalapjainak egyikén. Nekem mindegy, mi lesz a végeredmény. Sőt most már az is, hogy itt tárgyaljátok-e meg vagy máshol. Ha kell majd egy másik adminisztrátor (is) intézkedik. Felteszem, azzal meg a mostani intézkedéssel egyetértők nem fognak egyetérteni, de hát C'est la vie. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. július 22., 19:30 (CEST)

A tartalmi kérdést már megpróbáltam más mederbe terelni, de nem sikerült, és már nem is fog, mert megvan, amit akartak. Ha valaki nem ért egyet az irányelvvel, előbb kell megvitatni az eltérést, aztán alkalmazni, ha szabad utat kap. Nekem sem Verona a szívügyem, hanem az egyértelműsítés rendszere és szabályai. Aki vitatja az irányelvet, írjon ki ellene szavazást, az egyértelműsítési irányelvtől néha eltérünk, de esetileg, eseti megbeszélés után. Továbbra is kérem az egyértelműsítés helyreállítását, az azt vitatók pedig fáradjanak a kocsmafalra megbeszélni. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. július 22., 19:45 (CEST)

Mivel időközben kiderült, hogy nem csak Mexikóban van ez a pici faluszerűség, hanem az USA-ban több, nagyobb Verona is létezik, így már teljesen egyértelmű szerintem, hogy Verona (Olaszország) lenne a helyes cím. Zerind üzenőlap 2015. július 23., 08:08 (CEST)

Egyetértek. Ha vége ennek a megbeszélésnek, és az eredmény támogatja ezt a megoldást, én is támogatom. Addig is általában az egyértelműsítésről a helyesírási kocsmafalon folyik a vita. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. július 23., 08:11 (CEST)

Nevek elrendezése, információk az egyértelműsítő lapon[szerkesztés]


A vonalak közötti rész csupán az előzmény, a megpingeltek kérem, hogy olvassák el, a többieknek nem kötelező! Szeretném, ha lenyugodnának végre a kedélyek és hagynánk egymást dolgozni. Én elhiszem, hogy Mária vs. Marika névpáros kinek-kinek melyik tagja fontos lehet, de a magánvélemény miatt ne vigyük már félre az olvasót. Direkt nem nyúltam a szócikk címéhez, jelen pillanatban a bemondónő életrajzát egészítem ki, a szócikk címe most még számomra irreleváns. Egy biztos, hogy a Mária / Mari / Marika hasonló mértékben/számban fordul elő az interneten attól függően, milyen hírforrás illetve ki és milyen célzattal említette/említi. Tehát egyik sem nyom a latba olyan erővel és egyik sem hamis vagy helytelen, hogy e miatt "elrejtsük" az olvasók elől. Takács Mária tudtommal nem változtatott nevet - mondom ezt arra alapozva, hogy levelezésben állok a lányával, aki sajnos most egy hétig nem elérhető - de - még nincs megjelent forrásom, épp azon ügyködöm, hogy legyen, csak a lánya által mondottak szerint állítom, hogy - tény, a Mari, Marika megnevezést jobban szerette. Számos kollégája (bemondóktól az újságírókig) és rokona becézve szólította, hívta, nevezte (ahogyan ez most is szokás, nézzetek meg egy-egy színészekkel készített műsort, de tessék, egy Bánki Iván interjú: „…a pincében volt a bemondó fülke, ott volt hol Tamási Eszti, Takács Mari, Varga Jóska, no meg a Híradós Bán Gyuri … nem lehetett felvinni a filmbejátszásokat és a magnó anyagot, - mert félő volt, hogy demagnetizálódik a bejátszandó anyag a Fogason -, ezért Palásti Pali …”). Ebből nekem az jön le, hogy mindkét tábornak igaza van, de ha előállna egy Takács Maris tábor, nekik is igazuk lenne. Tudom, olvastam, hogy síremlék és emléktábla alapján döntöttek egyesek úgy, hogy az a népszerűbb megnevezés és lett e miatt a szócikk jelenlegi címe az, ami, – magánvéleményem, hogy azok egy-egy a sokszáz többi megnevezés mentén – és ismétlem, egyelőre nem vitatom el, mert nem szeretnék újabb vitákba bonyolódni és megkérem @Apród: szerkesztőt is, hogy most ebbe ne menjünk bele!! Ezt azért írtam le, hogy a többszáz eddigi hozzászólást summázzam. DE


A tegnapi nap folyamán, a linkhez nem nyúlván, kiegészítettem a Takács Mária (egyértelműsítő lap) lapot (is), hogy az onnan tájékozódni próbáló olvasó is a megfelelő helyre navigálhasson, de ezt @Voxfax:@Csigabi: járőrözése által jóváhagyva gyakorlatilag kitörölte...

Szeretném megkérdezni, hogy

 1. jogosan lettek-e törölve az információk? Tehát egyértelműsítő lapon kerülendő-e a további lehetséges/előforduló névformák (vagy ahogy a WP:NÉVben áll "kifejezés"ek) kiírása?
 2. az egyértelműsítő lapok funkciója szerint melyik a követendő:
  a) hogy akik azonos alakban lelhetőek fel, azokat az azonos alakban különböztessük meg, akkor is, ha a szócikk címe alapján más formát használunk a Wikipédián [[szócikk címe|az egyértelműsített alak]] formában, amennyiben az használatos megnevezés, nem csupán hasonló alak;
  b) hogy a szócikk címe szerinti formát "kiragadva" a hasonló vagy hasonló hangzású kitétel alá sorakoztatva írjuk?

Még egyszer kérek mindenkit, hogy az adott szócikk címének helyességétől most vonatkoztassunk el és az egyértelműsítő lappal kapcsolatban feltett kérdésre koncentráljunk általánosságban, (akár) a konkrét példa mentén. Köszönöm! Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 11:32 (CEST)

A hasonló nevűeknek ott a helye az egyért lapon. Pláne ilyen egyértelmű esetben. Nem értem a törlés, pláne úgy, hogy nincs szerkesztői összefoglaló az okokról. - Csurla vita 2015. augusztus 5., 11:33 (CEST)

Most néztem végig a teljes laptörténet. Szerintem Voxfax megoldása helyes. Jó helyen van Takács Marika néven. - Csurla vita 2015. augusztus 5., 11:36 (CEST)
@Csurla:Bocs, de nem értem, hogy mire/mi alapján válaszoltál... megtennéd azt, hogy a számozott kérdéseimre is megfogalmazod a választ? (nehogy pártoskodással vádoljon bárki bárkit.) Köszönöm. Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 11:44 (CEST)
Szerintem az a verizó, ami most van jó. Ugyanazt a személyt nem szoktuk kétszer beírni vagy más alakban beírni, ha az eredeti szócikk névvel is szerepel. - Csurla vita 2015. augusztus 5., 11:48 (CEST)
Már megbocsáss, de nem szerepelt kétszer, csupán az egyértelműsítő lap - adott esetben Takács Mária - szerinti és használatban levő megnevezése szerint lett felsorolva. Kérlek, hogy a számozott kérdésekre (1.; 2. a vagy b) válaszolj. (ahogy te fogalmaztál nemrég, "ne térj el a témától" ;o) ) Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 11:53 (CEST)
Nem is írtam azt, hogy kétszer volt. - Csurla vita 2015. augusztus 5., 12:00 (CEST)
Akkor félreértettem a "nem szoktuk kétszer beírni vagy más alakban beírni"-t... viszont ez miért fontos személyeknél? Miben különbözik egy többféleképpen nevezett személy pl. enciántól? Ez egy enciklopédia és mivel használatos rá a Mari és Mária megnevezés is, szerintem ott a helye az egyérten, hogy a tájékozódni szándékozó tudja, hogy nem helytelenül olvasta, csupán egy alternatív megnevezéssel... ezek szerint ez ellen van kifogásod? Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 12:06 (CEST)
Azaz ha pl Gáspár Győzőből lenne több, nem lenne e helye az egyértelműsítő lapon a Győzike megnevezésnek? Arról nem is beszélve, hogy mint az most is még látszik, - mivel az orvosnál érdekesmód nem irritál senkit, hogy ott vannak az alternatív megnevezések, illetve van más Takács Mari is - hogy az alternatív neveivel is vannak egyezések, még fontosabb - szvsz - ezeket feltüntetni (ismétlem nem helytelen és/vagy használaton kívüli nevekről beszélünk)... Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 12:10 (CEST)


Kérlek, ne írjál ilyen apró betűkkel, mert ez nem segíti a tájékozódást, csak tovább rongálja a sok monitornézés miatt amúgy is veszélyeztetett szemünket! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. augusztus 5., 11:41 (CEST)

OFF: Ez egy urban legend. Feleségem szemész, ő mondta, hogy attól nem romlik a szem, maximum fárad... :-) - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. augusztus 5., 11:50 (CEST)
Így jobb? Bocs... Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 11:44 (CEST)

Szerintem mindenképpen indokolt mindhárom közismert névváltozat megjelenítése (a sorrendjükön lehet vitatkozni). Nekem logikusabb a listában Marika néven szerepeltetni (ha már most éppen ez a szócikk címe) és a Mária, Mari verziókat utána írni, de megértem a Te verziódat is, ha valakinek nem tetszik akkor az átszerkesztése és nem a kitörlése lett volna a jó megoldás. Amúgy nem lehetne kihagyni a “Hasonló nevek” elválasztást, és egybedolgozni a listát, csökkentve ezzel a feszültséget? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. augusztus 5., 12:08 (CEST)

Részemről megoldáspárti vagyok. :o) Mint írtam, a névhez nem nyúltam, csupán kiegészítettem az egyértelműsítő lapot. Ha csupán átfogalmazva "lejjebb csúszott" volna, nekem nem okozott volna problémát, ide is általánosan felvetve írtam a konkrét példa kapcsán - épp a feszültségek miatt. Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 12:14 (CEST)

Ügyrendi kérésem, hogy ha már folyik egy vita egy közösségi lapon, akkor adjunk időt rá, mert ha nem egész három órával a kezdete után már szerkesztgetünk is, akkor nem tűnik őszintének a véleménykérés.

Tartalmilag:

 1. Az „említik még Takács Mari” jellegű borzadmányokat örökre el kéne felejteni, ez egyszerűen szintaktikai hibás, értelmetlen szöveg. Épp eleget dolgozunk a Wikipédia nyelvi színvonalán enélkül is, tartsuk meg az igényes fogalmazás minimumát. A toldalékok ingyen vannak!
 2. Teljesen felesleges az egyértelműsítő lapokat telezsúfolni az egyébként más szálon folyó elnevezési viták melléktermékeivel, ezek ugyanis a szerkesztési összefoglalóval szemben nem szolgálják senkinek a tájékozódását. Próbálja valaki elhitetni velem, hogy Takács Mária/Mari/Marika tévébemondónő szócikkére azért nem bír bármelyik olvasó rákattintani, mert nincsen zárójelben felsorolva az összes névalakja és beceneve, és ezért azt hiszi, hogy egy másik tévébemondónő cikke van ott, és nem azé, akit keres! A részleteknek és variánsoknak pedig a szócikkekben van a helyük. Az egyértelműsítő lap akkor jó, ha egyszerű, áttekinthető, gyorsan megtalálja rajta az ember, amit keres, és nem akkor, ha járulékos információkkal borítjuk el (ez a káros redundancia tankönyvi példája). Tehát abszolút Symbol oppose vote.svg ellenzem a névhalmozást, nincs semmi haszna vagy értelme.

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. augusztus 5., 14:29 (CEST)

Ami az ügyrendet illeti, nyakam behúzom (amúgy lehet, hogy ilyen esetben "védeni" is kellene ezek szerint a lapokat a szerkesztések ellen). Ami a ragozást illeti, a szerkessz bátran számomra irányadó, ha elrontottam, lehet javítani, én is tanulok belőle.

Az "az egyébként más szálon folyó elnevezési viták melléktermékei" megjegyzés viszont már elnézést, de hogy jön ide? Direkt megkértem mindenkit, hogy az elnevezéssel kapcsolatos véleményének nyilvánítását tartsa távol ettől a megbeszéléstől, akár ebben a formában is. Tehát akkor szerinted a "Takács Mária" és a "Takács Mari" alak az előfordulásuk helyein helytelenek? Mert ha a Wikipédia a miatt dönt egy alak mellett, mert egy szócikknek csak egy címe lehet, ugyanakkor egyértelműen hívnak másképpen is valakit/valamit (könyörgöm, távolodjatok el a csak a konkrét példától!) annak nincs helye az egyértelműsítő lapon, akkor pl. a külföldi filmek nem szócikk-címként szereplő neveinek sincs helyük, növények alternatív megnevezéseinek sincs helyük, cégek rövidített, hosszított, mozaikszavas megnevezésének nincs helyük stb. Biztos hogy ez a megcélozandó irány? Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 14:47 (CEST)

Nincs. Nincs helye, valóban. Erre valók a szócikkek. Egyébként hiába kéred, ha egyszer nyilvánvalóan összefüggenek a dolgok, és aki csak egy kicsit is figyel a történésekre, az nem tudja nem észrevenni, hogy a vízcsapból is ez az ügy folyik. Az egyértelműsítő lapon csak annyi információnak van helye, ami az egyértelműsítést lehetővé teszi, és elvezeti az olvasót a szócikkhez. Esetleg még lehetne vitatkozni olyan eseteken, amikor még nincs szócikk az illetőről, bár én ott is ellenzem az információhalmozást. De ahol van, ott az összes ilyennek a cikkben a helye. Miért pont a névváltozatok legyenek az egyértelműsítő lapon? Másképp kérdezem: milyen konkrét problémát old meg ez a telezsúfolás? Melyik az a use case, amikor az olvasó a névváltozatok nélkül nem tudja eltalálni, melyik cikkre kattintson, de velük már igen? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. augusztus 5., 14:53 (CEST)

Ezért tettem fel a kérdést és mint látod, bár ragaszkodsz ahhoz, hogy mennyire rányomja stb., mégis a végkövetkeztetésed általános és azt gondolom, hogy éppen ez vezet a megoldáshoz, ha látjuk, mi áll a vélemények mögött. A problémám csupán az, hogy a Wikipédia:Egyértelműsítő lapok#Formázás, azaz a jelen pillanatban érvényes útmutató szövege a következő: „Az egyértelműsítő lap egy értelmes mondatokból álló felsorolás” … „A felsorolás egyes elemeit ebben a formában add meg: * [[<egyértelműsített cikkcím>|<közös név>]], <magyarázat> Személyek neveinek egyértelműsítése esetén pedig ebben a formában: * [[<egyértelműsített cikkcím>|<közös név>]] (1896–1965) <magyarázat>” … „Az egyértelműsített cikkcím nem csak zárójelezett lehet, mint például [[Erzsébet (település)|Erzsébet]], hanem például ilyen is: [[Wittelsbach Erzsébet magyar királyné|Erzsébet]] Technikai okokból az egyértelműsítő lapokon csak az egyértelműsítendő címek lehetnek belső hivatkozások, a magyarázatok szövegében előforduló további fogalmak nem.” → Ha jól értem Csurla és Bináris szerint is, ettől is el kellene térni? (mint említettem, megoldáspárti vagyok, ezért igyekszem a lehetséges valódi problémaforrásokra megoldást találni. Jó lenne, ha csatlakoznának @Karmela: is, illetve akikről még tudjátok, hogy az egyértelműsítésben - általánosságban!!! - "érintettek", pingeljétek meg őket. Köszönöm!) A konstruktivitás jegyében, Fauvirt vita 2015. augusztus 5., 15:07 (CEST)

Bocsánat, de azt gondolom értelmes kérdéseket tettem fel, értelmes módon megfogalmazva, hogy NEM egy szócikk elnevezéséről folyna itt megbeszélés, hanem hogy egy egyértelműsítő lapra hogyan vigyünk föl egy vagy több hasonló elnevezésű szócikkcímet, aminek technikai okokból egy cím-neve, cím-megnevezése, ha úgy tetszik "főcíme" van, de ettől függetlenül több helyes, helytálló és használatos megnevezése létezik. Tudom, hogy találkoztam már ilyenekkel, de most egy sem ugrik be, szerencsétlen eset, hogy pont ezzel kapcsolatban jött most elő. Szóval kérlekszépen titeket, próbáljuk meg megbeszélni a feltett kérdéseket:

1. Szükséges-e megváltoztatni az útmutató által leírt megjelenítési módot, ami zárójeles és zárójel nélküli egyértelműsítéseknél is a * [[<egyértelműsített cikkcím>|<közös név>]] formát javasolja?
2. Eddig sehol nem volt leírva, hogy amennyiben valaminek több helyes és használatban levő megnevezése is van (rövidítések, becenevek, mozaikszavak, születési nevek, stb.), azt megjelenítsük-e az egyértelműsítő lapokon?

Eddig Csurla mondta el a véleményét, miszerint az útmutatón változtatni szükséges (bár ezt így nem mondta ki, de erről írt) és Binálissal együtt ő is a mellett beszélt, hogy a további megnevezések ne kerüljenek az egyértelműsítő lapokra, míg EniPort szerint az útmutatóban leírt forma és a megnevezések feltüntetése lenne a jobb. Tehát várom a további véleményeket is a kérdésben. Köszönöm!

Nem merném azt állítani, hogy világosan értem az egész vita és az eddig kifejtett álláspontok lényegét, de nekem úgy tűnik, hogy a vitatotthoz hasonló helyzet szerepel például a Horváth Károly (egyértelműsítő lap) oldalon, amennyiben Horváth Charlie anyakönyvezett neve, születési adata és hivatásának megnevezése mellett ott szerepel a „Charlie” név is, hogy a publikum őt kereső része ennyivel is könnyebben felismerhesse, hogy őt keresi. Ennek analógiája működhet a szóban forgó (TM) probléma esetén is. [Ha félreértettem a probléma lényegét, akkor nem szóltam...] Solymári vita 2015. augusztus 10., 02:24 (CEST)
A példád szinte tökéletesen leképezi a problémát, annyi különbséggel, hogy nem Horváth Charlie a szócikk címe. Adott esetben ugyanis az történt, mintha a jelenleg a Horváth Károly egyértelműsítő lapon szerkesztési módban látható, a útmutatónak teljesen megfelelő * [[Horváth Károly (énekes)|Horváth Károly]] (1947) [[Liszt Ferenc-díj]]as énekes, zenész („Charlie”) felsorolási pontot nem csupán kékítették volna, azaz – ha az lenne a szócikkcím, – Horváth Charlie-ra változtatva a belső linket és kitörölték volna a („Charlie”) zárójeles alternatív megnevetést, hanem a megbeszélés alapja az, hogy Voxfax változtatását helyeselve az a nézőpont alakult ki néhányakban, hogy hasonló névként, külön, így kellene szerepeltetni: * [[Horváth Charlie]] (1947) énekes, zenész. Bináris szavaival élve különben az egyértelműsítő lapokat "járulékos információkkal borítjuk el", amik a szócikkekbe valók. Én ezt is megértem, félreértés ne essék, hogy az egyértelműsítő lapokon minél tömörebb információ legyen, csak az jelenleg nem fedi a fentebb már idézett útmutatót sem tartalmi („Az egyértelműsítő lap egy értelmes mondatokból álló felsorolás”), sem formai (* [[<egyértelműsített cikkcím>|<közös név>]]) szempontból.
Azt szeretném megtudni, hogy a közösség véleménye változott-e az útmutató kialakítása óta e téren. Mert ha ez közösségi igény, akkor meg kell változtatni azt, ha nem, akkor pedig belátni, hogy az a bevált, alkalmazandó minta. Én, mint a megbeszélést kiíró, egyelőre nem tettem le a "voksom", szeretnék minél több véleményt látni. Úgy néz ki, hogy jelen pillanatban: az útmutató jelen formája mellett van EniPort és te, megváltoztatása mellett pedig Bináris és Csurla, más erről nem mondott még véleményt, illetve ez is csupán következtetés a részemről a leírtak/olvasottak alapján (ugyanis a folyó elnevezési vita miatt nehéz szétválasztani az aktuális példát az aktuális „harci sérülésektől” - ezért hálás vagyok az alternatív, – személyedben az attól a vitától szerkesztőként is – független példáért!). Fauvirt vita 2015. augusztus 10., 11:51 (CEST)
 • Szívesen venném, ha változtatnánk azon a megállapodáson, hogy a sorok elején az egyes cikkre * [[<teljes tényleges cikkcím>|<egyértelműsítendő közös név>]] formában hivatkozunk, tehát hogy elrejtjük a cikk tényleges címét. A megállapodás egy informális, de széleskörű szavazás keretében született, és ha jól értettem a rászavazók érveit, akkor ők esztétikusabbnak érezték az egymás alatt, glédában álló azonos megnevezéseket a különféle tényleges cikkcímeknél. Azonban jobban örülnék, ha az egyes sorokban látható lenne a cikkcím maga is, ez nem érdektelen vagy elrejtendő információ szerintem.
 • Ha valamiről/valakiről még egy csonk sincs a Wikipédián, akkor hasznos lehet az olvasónak, ha átmenetileg az egyértelműsítő lapon jelölünk meg egy-egy ígéretes, ám nem evidens forrást, és ha esetenként megadjunk a tömörre fogott, néhány szavas definíciót is. Olykor pedig azt bizonyítja a forrás, hogy wikiképes valakiről/valamiről van szó, olyan tételről, amit figyelembe kell venni a címadásokban. Miután létrejött a cikk, már elég annyi magyarázat az egyértelműsítő lapon, amennyi alapján kiválasztható a keresett cikk. Ha a becenév-művésznév, vagy egy másik névváltozat az adott esetben segíthet a kiválasztásban, akkor az is odavaló, – de nem elve és mechanikusan.
--Karmela posta 2015. augusztus 12., 07:53 (CEST)

A de nem elve és mechanikusan előzetes közösségi megbeszélést, beszélgetést jelent? Apród vita 2015. augusztus 12., 18:03 (CEST)

 • @Apród: Nem. Elég szerintem, ha a lap készítője vagy kiegészítője úgy gondolja, hogy akad, aki éppen az alapján fogja tudni, hogy melyik sorra kattintson. Ilyenkor tegye bele önállóan, és elégnek tartom a külön megbeszélést olyankor, amikor valaki vitatja, hogy a kiegészítés segíthet az olvasóknak. Viszont ne készüljenek ilyen kiegészítések minden meggondolás nélkül, pláne ne sorozatban. --Karmela posta 2015. augusztus 20., 15:42 (CEST)
@Karmela: ez pl. a Petőfi Színház (egyértelműsítő lap) esetén hogyan nézne ki úgy, hogy ne legyenek a színházak összekeverhetőek?
Persze igazából nem egy-egy konkrét példát szeretnék kivesézni csupán (bár fontosnak tartom megismerni ezeket), hanem az lenne a jó, hogy ha meg tudnánk határozni, mi az a közös mezsgye (logika), ami mentén a lehető legtöbb egyértelműsítő lap (amik ugyebár eleve azért jönnek létre, mert tisztázandó helyzet van függetlenül attól, hogy kinek mennyire ismert a tisztázandó helyzet, alak, vagy tény1) felépíthető lenne... Tehát ami a Takács Mária egyértelműsítőn keresztül a Horváth Károlyon át az enciánon keresztül a Petőfi Színházig (hogy a csak itt felmerülteket soroljam), mindre egy könnyen átlátható kialakítást tesz lehetővé figyelemmel a technikai és formai (enciklopédikus) igényekre.
1 véleményem szerint egy enciklopédiában sose abból induljon ki az ember, hogy mi az, amit már tudhat az olvasó, hanem hogy mi van, ha nem tudja/ismeri azt, ami nekünk akár evidensnek tűnik (nyilván nem, a nappali, felhőtlen ég színéről beszélek... ;o) ). Fauvirt vita 2015. augusztus 14., 12:53 (CEST)
 • @Fauvirt: Igen, az külön tészta, hogy mit választunk a cikk címéül, és hogy mit érdemes közölni az egyértelműsítő lapon. A cikk címének tömörnek kell lennie, elegendő azt elérni, hogy a címek ne legyenek betűről betűre azonosak. Ez azonban - esetenként - kevés lehet az olvasónak, és az egyértelműsítő lapon éppen abból kell kiindulnunk, hogy az olvasó még nincs a birtokában a cikkbeli ismereteknek.
Ami a Petőfi Szinházat illeti: az aktuális egyértelműsítő lap nekem tetszik, a jelenleg adott keretek között megfelelő.
Persze jóval egyszerűbb lenne a kialakítása, ha megengedett lenne, hogy a cikkcímeket láthatóvá tegyük. Vagy éppen az a kérdésed, hogy akkor hogyan nézne ki a lap?
Mellékes, de a A "Petőfi Színház (Budapest 1960–1964)" címben nem kéne egy vessző a Budapest után?
--Karmela posta 2015. augusztus 20., 15:42 (CEST)
@Karmela: Tulajdonképpen igen, valahol az is érdekelne, hogy akkor hogyan nézne ki, mert pl. az 1954–1960 közötti Petőfi Színház valójában (és jelenleg) az Ifjúsági Színházzal kékülne... Ebben az esetben nem csupán hasonló, hiszen az egyik megnevezése (egy bizonyos időszakban) tényleg Petőfi Színház volt (ha úgy vesszük, egy évvel tovább, mint Ifjúsági)... ezért is zöld jelenleg, hogy "magyarázatot" kapjon az 1960–1964 közötti Petőfi Színház zárójeles egyértelműsítésének mikéntje.
Mellesleg ez egy igen jó kérdés... nem tudom.
Fauvirt vita 2015. augusztus 25., 14:59 (CEST)

Petőfi-szobrok ugyanott[szerkesztés]

Némi zavar keletkezett, miután átneveztem egy szócikket: [10]. Most van Petőfi Sándor-szobor (Dunavecse) és Petőfi-szobor (Dunavecse). Két különböző szoborról van szó, de ettől még elég furcsa helyzet. Ötletek? – Pagony foxhole 2015. augusztus 17., 15:37 (CEST)

Biztos, hogy kell külön cikk mindkettőről? – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 17., 15:41 (CEST)

Lehetne pl. Petőfi Sándor-szobor (Dunavecse, XXX tér). Gyurika vita 2015. augusztus 17., 15:42 (CEST)

Vagy évszámmal is lehetne egyértelműsíteni, de szerintem elég rövid cikk mindkettő, be lehet tenni akár a település cikkébe is (bár akkor nem lehet bekategorizálni a szobrok közé és Petőfihez), de lehetne akár egy cikke is a kettőnek, vagy lehetne egy „Petőfi Sándor emlékezete Dunavecsén” cikk, mert kötődött a településhez és emlékkiállítása is van. Alensha 2015. augusztus 17., 15:44 (CEST)

Egyáltalán miért kell bekategorizálni a szobrokat Petőfihez? Általában az alkategóriák a főkategória részhalmazát jelentik, nem a hozzá kapcsolódó témák összességét. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 17., 16:00 (CEST)

Előre szólok, hogy Pilisvörösvárott is két Petőfi-szobor van; nem gondolnám, hogy bármelyikről külön cikket akarna írni valaki, de a dunavecseiekéhez hasonló terjedelmű cikket könnyen meg lehetne írni mindkettőről. Solymári vita 2015. augusztus 17., 17:37 (CEST)

Betegyem őket Dunavecse cikkébe? Nekem nem fontos, hogy külön legyenek, az egész témára úgy akadtam rá, hogy a soknevű szerkesztő után takarítok. Alensha 2015. augusztus 24., 11:43 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 24., 11:48 (CEST)

Szerintem is elég lenne a település cikkében írni róluk. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 24., 11:52 (CEST)

@Alensha: Az jó lenne, megköszönném. – Pagony foxhole 2015. augusztus 24., 12:19 (CEST)

Egyberaktam, meg akkor már helyrepofoztam a dunavecsei református templomot is, amit az eredeti cikk szerint 1743-ban tervezett a negyven évvel később született Hild József... Alensha 2015. augusztus 24., 12:43 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Hiába, aki tud, az tud! Nekünk egy templom helyrepofozása több hónapig tartó munkát jelentett, te meg így lazán, előételként letudtad. :-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 24., 12:47 (CEST)

:-) – Pagony foxhole 2015. augusztus 24., 12:44 (CEST)

Csak kicsit kellett átépíteni, meg a füvet lenyírni előtte, nem nagy kunszt :) Alensha 2015. augusztus 24., 12:49 (CEST)

Steinmann Bódog[szerkesztés]

Allapon elkészítettem Steinmann Bódog szócikkét, szerintetek elég nevezetes? Azaz mehet a fő névtérbe? Halász János vita 2015. augusztus 18., 10:42 (CEST)

Én máris okosabb lettem tőle, és szerintem olyan szintű említésből, mint a Tanár úr kérem, egy is kitesz három másikat, de a forrásoltságát hiányosnak látom, mert csak anyakönyvek állnak mögötte, és pont a cikk lényegi mondanivalójához nem látom a forrást, hogy valóban róla mintázta Karinthy a jó tanulót. Ezekkel az elsődleges forrásokkal ez csak feltételezés vagy saját kutatás. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. augusztus 18., 10:52 (CEST)

Hát arra, hogy tényleg róla mintázta, nem hiszem hogy van/található konkrét forrás. Anno volt Karinthyról egy kiállítás a PIM-ben, ott láttam Steinmann Bódog nevét, a második legjobb tanuló volt az osztályban. Időközben ezt találtam: "Gyermekkori élményei elevenednek meg előtte, melyeket Tanár úr kérem címmel novelláskötetben is megörökített korábban." (Forrás: PORT.hu - mivel ezek szerint a saját gyermekkori élményeire támaszkodva írta meg, ez elég szerinted? Ez?: "A mű keletkezése: A gyermekkori éveit és a gyermekkori csínytevéseket eleveníti fel az író." Vagy továbbra sem igazolja, hogy tényleg róla mintázta? Halász János vita 2015. augusztus 18., 11:01 (CEST)
Tehát, ha jól értem Steinmann Bódog a második legjobb tanuló volt az osztályában, és van egy érettségije. Ez roppant kevés az ismertséghez, ezt cirka 200000 (élő) magyar is elmondhatja magáról. A ködös irodalmi kötödéssel együtt is nagyon kevés ez az ismertséghez. 91.82.30.99 (vita) 2015. augusztus 18., 15:58 (CEST)
Természetesen nem azon van a hangsúly, hogy a második legjobb tanuló volt és hogy érettségije van, hanem hogy valószínűleg őróla mintázta Karinthy Steinmannt. Mivel konkrét forrás nincs erre, ez így egyelőre egy erős feltételezés marad. Amennyiben bebizonyosodik (ha bebizonyosodik) ez az állítás, nyilvánvalóan megvan a nevezetessége. Halász János vita 2015. augusztus 18., 16:22 (CEST)
Szerintem akkor is bőven elég a mű cikkében megemlíteni. Alensha 2015. augusztus 24., 11:45 (CEST)

Már elkezdődött az adminválasztás?[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMost már elkezdődött. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 20., 18:04 (CEST)

Ez már elkezdődött? Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Rodrigo (admin) Apród vita 2015. augusztus 20., 02:22 (CEST)

Nem. „A jelölés akkor érvényes, ha a jelölt elfogadta a jelölést, tehát a szavazás a jelölés elfogadása UTÁN indul.” (Az idézet a Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására oldal bevezetőjének „Jelölési eljárás” lapjáról származik.) – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 20., 09:20 (CEST)

Gyanús volt, hogy annyira azért nem népszerűtlen Rodrigó, hogy még szavazni se szavazzanak mellette. Csak az zavart meg, ami hálistennek, most már el lett rejtve. Köszönöm. Apród vita 2015. augusztus 20., 13:10 (CEST)

Bocs', nem figyeltem, mert kánikula van, zuhog az eső, hamis a kutyám stb. Ne haragudjatok! --Ronastudor a sznob 2015. augusztus 20., 14:12 (CEST)
@Ronastudor: Ami Apródot megzavarta, és aminek az eltávolításának örül, az szerintem nem a szavazatod volt, hiszen azt hajnali 2-kor csak akkor láthatta volna ha a jövőbe lát, hanem az időmérő sablon, ami valószínűleg téged is megtévesztett, és amit azóta elrejtettem. :-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 20., 14:37 (CEST)
:-) – Ronastudor a sznob 2015. augusztus 21., 10:19 (CEST)

Tényleg nem Ronastudor szavazatára gondoltam az elrejtés fogalma alatt, hanem az időmérő sablon elrejtésére :-). Apród vita 2015. augusztus 20., 16:42 (CEST)

Közben rájöttem, hogy az elmúlt néhány óra alatt mégiscsak elkezdődött a szavazás. Apród vita 2015. augusztus 20., 17:19 (CEST)

Tóth László + Tóth Laci + még egy Tóth Laci[szerkesztés]

A Híres kolozsváriak listája szócikkben szerepel egy Tóth László nevű 1933-ban született színész.

A Légy jó mindhalálig (film, 1960)-ben ez olvasható „Tóth László[1] (Nyilas Misi)

 1. Tóth László egy évvel a Móricz-regény főszerepe után újabb filmben, mégpedig Keleti Márton Puskák és galambokjában tűnt fel, Boda Ferkó szerepében, majd a Családi kör című sorozat (1980-1981) négy epizódjában szerepelt. Palásthy György 1981-es A szeleburdi család című filmjében ő volt Faragó Feri. Ezt követte 1984-ben Maár Gyula Felhőjátékának karakterszerepe. Egy évvel később A vörös grófnő következett – Kovács András filmje -, majd hosszabb kihagyás után 1999-ben szerepet kapott: Enyedi Ildikó Simon mágus című alkotásában. Vidnyánszky Attila 2007-es Liberté ’56 című filmjében nagyobb szerepet kapott: ő keltette életre Aljosát. (IMDb - László Tóth)

Vagyis ez a (másik) Tóth László (meg valószínűleg az is, aki a Puskák és galambok (film)-ben szerepelt) valamikor 1947-1948 táján született... A szeleburdi családban, ami 1981-ben készült, viszont biztosan nem ő játszotta a hatodik osztályos általános iskolás Laci szerepét. Valami tévedés lehet az IMBD-oldalon szerintem (egyébként ott Faragó Laci - itt a jegyzetben (a hetedikes vagy nyolcadikos) Feri szerepel). – Holdkóros vita 2015. augusztus 20., 02:48 (CEST)

Tisztségviselő-választási eljárás ésszerűsítése[szerkesztés]

A fentebbi Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Már elkezdődött az adminválasztás? szakaszban tárgyalt probléma megoldására szeretném a WP:SZI szövegét korrigálni.

Az irányelv jelenlegi szövege szerint amikor tisztségviselőket választunk, akkor valaki kiír erről egy szavazást, de a tényleges voksolás csak azután kezdődik meg, hogy a jelölt elfogadta a jelölést. Ebből folyton töketlenkedés származik, mert valaki mindig megörül a jelölésnek és még a jelölt elfogadó nyilatkozata előtt leszavaz, amit aztán valki más folyton fontosnak tart visszavonni, az irányelv betűjét betartandó (ami elvileg nagyon helyes, csak gyakorlatilag tűnik fölösleges betűcséplésnek). Ez történt itt, meg itt, meg Pagony admin- és Csigabi IP-ellenőrválasztásánál is, de ott legalább nem csináltunk ügyet belőle. A követelmény, hogy várjuk meg a jelölt elfogadó nyilatkozatát, annyiban is bonyolítja az eljárást, hogy a szavazás majdani lezárásának időpontját nem lehet mindjárt a szavazás kiírásakor megállapítani, hanem a kiírónak még egyszer vissza kell térnie a kiíráshoz.

A követelmény, hogy a személyi szavazások elindításához meg kell várni a jelölt beleegyezését, hét évvel ezelőtt került bele az irányelv szövegébe, amikor Cassandro „egyértelműsítés” magyarázattal megváltoztatta az addigi „2 héttel a kiírás után” szöveget arra, hogy „2 héttel a jelölés elfogadása után”. Ezen a helyen látok utalást valamilyen vitára, de nem tudom, konkrétan milyen közösségi döntés előzte meg ezt a szövegváltoztatást.

Van valakinek kifogása az ellen, hogy az irányelv szövegét visszaállítsam az eredeti „2 héttel a kiírás után” alakra? Ennek a szövegkorrekciónak a nyomán a személyi szavazások a kiírás pillanatában kezdődnének, és nem lenne többet ez a hercehurca, mint ami most Rodrigo adminszavazásán is előfordult. Elvileg előfordulhatna, hogy valakit akarata ellenére választunk meg tisztségviselőnek, de a gyakorlatban ennek csekély veszélyét látom. Malatinszky vita 2015. augusztus 21., 10:57 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom, mint minden ésszerűsítést, egyszerűsítést. Ne használjuk általános szabályokat végtelenül ritkán előforduló esetek kezelésére.--Szilas vita 2015. augusztus 21., 11:37 (CEST)
 • Én is Symbol support vote.svg támogatom. Ha valaki szavaz, lehet, hogy néhány óra múlva már nem tud szavazni, esetleg úgy adja le az érvénytelen szavazatát, hogy azt hiszi, érvényes és utána elmegy két hétre wikiszabadságra, majd visszajön két hét múlva és azt látja, érvénytelen volt a szavazata. Apród vita 2015. augusztus 21., 13:24 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom, nincs kifogásom a módosítás ellen. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. augusztus 21., 13:40 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Minek bonyolítsuk az életünket, ha egyszerűsíthetünk is? :-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 21., 23:39 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom, egyben javaslom azt is visszahozni, hogy a kiíró ebben az esetben szerezze be kiírás ELŐTT a jelölt egyetértését, és azt tudja kérésre belinkelni. – Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2015. augusztus 22., 09:07 (CEST)
Ez ha jól gondolom igazából mindig is így volt, nem tudok olyan választásról ahol a jelölt ne tudott volna a jelölésről (persze ettől még lehetett ilyen), teljesen felesleges hókusz-pókusz még utána „hivatalosan” is elfogadni a szavazási lapon. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. augusztus 22., 09:37 (CEST)
Igen. Annak változtatásnak a lényege a tartalmi beleegyezés formai rögzítése (adminisztrációja) volt, emlékeim szerint. – Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2015. augusztus 22., 09:43 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: +1. A követelmény azért került bele, mert indőnként kiírtak választást az érintett megkérdezése nélkül, aki félúton közölte, hogy nem vállalja, ami mindenkinek kínos helyzet volt. Az optimális megoldás az lenne, amit Burumbátor mond. – Tgrvita 2015. augusztus 22., 23:47 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: nekem nagyjából mindegy. Csak egyben vagyok biztos: minél több az irányelv, szabály, és minél gyakrabban vannak bennük változások, annál nehezebb a Wikipédiát csinálni. (Pláne az újaknak). OsvátA Palackposta 2015. augusztus 22., 09:42 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. augusztus 22., 11:59 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2015. augusztus 23., 00:16 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom, talán azzal a megszorítással, hogy akkor legyen érvényes, ha a jelölő tesz rá valami utalást, hogy egyeztetett a jelölttel és nincs ellene. Így elkerülhető, amit Tgr említett, hogy kínos, ha nem vállalja. Alensha 2015. augusztus 24., 11:06 (CEST)

Most jöttem rá, hogy amiről beszéltünk, Alensha évekkel ezelőtt már megírta a Szerkesztő:Alensha/Útmutató Alensha-felidegesítés elkerülésére allapon: "Az admin (és sok más egyéb) megválasztásának folyamata az, hogy kiírják a jelölést, a jelölt odaírja, hogy vállalja, majd érkeznek a támogató vagy ellenző szavazatok. Gyakran előfordul, hogy valaki már azelőtt bevési a szavazatát, hogy a jelölt elfogadta volna a jelölést (ami egyébként formaság, minden esetben egyeztetve van előre a jelölttel, hogy ő most jelölve lesz), ilyenkor normális ember azt hinné, hogy a szavazat onnantól érvényes, hogy a jelölt elfogadta a jelölést. De nem, mindig jönnie kell valakinek, aki „érvénytelen!” felkiáltással buzgón átpakolja a szavazatokat egy „érvénytelen szavazatok” részbe, és a szavazó mehet vissza újra leadni a szavazatát. Értelme nincs, de legalább egy ember jól érzi magát, hogy ő most itt jól betartatott egy Szabályt."

Remélem @Alensha: nem haragszik azért, hogy idéztem őt, de úgy vagyok vele, hogy időnként érdemes visszanézni, miket ír(t) rajta, még mindig hasznosak. Apród vita 2015. augusztus 23., 19:50 (CEST)

még mindig van, aki nem ismeri? irgumburgum... :) Alensha 2015. augusztus 24., 11:06 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. augusztus 24., 11:14 (CEST)

Mellékszálként megjegyzem, nekem egyáltalán az adminisztrátorok megválasztásának módja nem tetszik különösebben: felesleges felhajtás. Az adminisztrátor egy olyan szerkesztő, akinek egy kicsivel több jogosultsága van, mint egy járőrnek, akinek viszont kicsivel több, mint egy megerősítettnek, stb. Én pont elegendőnek találnám az adminsághoz a büróüzenőt és annak gyakorlatát. Ugyanúgy a megvonásához is. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. augusztus 24., 11:14 (CEST)

Köszönöm a támogatást, elvégeztem a megfelelő változtatásokat a WP:SZI és a Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Fejrész szövegében. Malatinszky vita 2015. augusztus 25., 23:55 (CEST)

Polihisztorok[szerkesztés]

Kedves Wiki-közösség!

Kíváncsi lennék véleményekre, hogy a Honti György (vegyészmérnök) és a Kerese István szócikkek bevezetőjében indokolt-e a polihisztor megnevezés. Szerintem 20. században már nem jellemző, hogy valaki polihisztor legyen, ezért ezzel a jelzővel óvatosan kellene dobálózni, de még ha netalán az is, akkor sem feltétlenül való szócikk bevezetőbe, mint "rövid leírás a foglalkozásáról" (Wikipédia:Bevezető). --Tudor987 vita 2015. augusztus 21., 17:56 (CEST)

Átfutva a két szócikket, nem hiszem, hogy a polihisztorság ezen esetekben indokolt lenne.

Egyébként 20. századi egyénre is volt már használva a polhisztor fogalma (Benedek István (író)ra is mondták, írták). Apród vita 2015. augusztus 21., 18:03 (CEST)

Benedek Istvánra illett is, de itt egyetértek, megfoghatatlan, fölösleges kitétel. – Pagony foxhole 2015. augusztus 21., 18:10 (CEST)

Azokat nevezem polihisztornak, akik számos tudomány (természet-, társadalom- és műszaki tudományok, stb.) illetve a művészetek területén is egyaránt jártasak, sok nyelvet beszélnek, rendelkeznek kellő nemzetközi kitekintéssel, történelmi és egyházi kérdésekben is átfogó ismereteik vannak, és több tudományágban is maradandót alkottak. Én is úgy gondolom, hogy napjainkra részben a mostani oktatási rendszer, részben az emberek célirányosabb, egy szakterületre történő specializálódása miatt kihalnak a polihisztorok, de számos 20. század elején tanult, az élete során sok területen bizonyító tudósra, kutatóra igaz még ez a jelző. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. augusztus 22., 04:45 (CEST)

információs weboldalak[szerkesztés]

Sziasztok Wikipédisták! Megszeretném kérdezni a következő információs weboldalakról véleményeiteket, melyek azok, amelyek mehetnek a forrás szakaszba, ha felhasználták azokat cikk íráskor, és melyek azok amelyek csak a további információk szakaszba mehetnének, mert nem elég megbízhatóak, hogy minden infót helyesen adtak meg benne. port, imdb, filmkatalógus, tv.com, hivatalos weboldal, iszdb, rotten tomatoes, box mojo, nava, mafab, wikia, movieweb, allmovie, ann anime. --Vakondka vita 2015. augusztus 22., 18:21 (CEST)

Nem vagyok benne biztos, hogy lenne a jó, mert kinézetre szerintem úgy a legjobb, ha a PORT.hu, IMDb, hivatalos weboldal mind a "Források" alatt van, és esetleg a "További információk"-ban van Wikia, esetleg egy bemutató videó (bár utóbbi nem biztos, hogy wikibe illő). Ha ez mind egy szakasz alatt van, az nem jól néz ki. Az a baj, hogy az IMDb nem feltétlenül megbízható forrás. Valamilyen szintű ellenőrzés van, de magam is láttam, hogy sokszor valaki beír valami rosszat, amit elfogadnak, és sokáig úgy marad.
Ráadásul a Wikipédia:Szócikkek felépítése#A jegyzetek és források szakaszai szerint azokat kell a "Források"-ba rakni, amiket "amiket az adott szócikk szerzői ténylegesen fel is használtak a szócikk megírásához". Ezzel nem igazán értek egyet. Ha a cikk írója eredetileg nem használta fel a PORT.hu-t a cikk írásához, de valaki hozzáad onnan valamilyen információt, akkor most az átkerüljön a "További információk"-ból a "Források"-ba? nyuszika7h vita 2015. augusztus 22., 18:42 (CEST)
Akkor nem a "Források"-ba, hanem "ref"-fel a "Jegyzetek"-be kerül (ha a "További információk"-ban benne van, akkor ilyen esetben onnan érdemes törölni). Így már nyugodtan egyetérthetsz a leírással. – Vadaro vita 2015. augusztus 22., 19:20 (CEST)
Ha egy cikkhez hozzáadok valami információt, attól a pillanattól kezdve már én is a cikk szerzője vagyok, és azt a helyet ahonnan az infót vettem, nyilvánvalóan ténylegesen felhasználtam. Innentől kezdve elég egyértelműnek tűnik, hogy az új infó forrása a cikknek is forrása lesz, tehát át kell rakni oda. És mindez kétszintű forrásolással is történhet, azaz lehet használni a "ref"-et is. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 22., 22:21 (CEST)
Az én értelmezésemben a “Források” nem a “lehetséges egyéb információforrások”, hanem a “szócikk megírásához felhasznált forrásanyagok”. Tehát ha bővítem a szócikkedet, akkor beleírhatom az új információk forrását a “Források” közé, de ha csak arról van szó, hogy találtam még két kapcsolódó WEB-oldalt, akkor azok linkjét a “Külső hivatkozások” közé kell tennem.
Rossz példaként említeném a Barna Ilona szócikket, amelyhez az érintett minden nap hozzáír további két “forrást”, ezzel a szócikk azt a látszatot kelti mintha egy jól forrásolt hiteles szócikk volna, pedig valójában szinte forrástalan öncikkről van szó végén egy linkfarmmal. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. augusztus 22., 23:31 (CEST)
Anélkül, hogy egy újabb terméketlen vitába beszállnék, csak megjegyzem: a “Külső hivatkozások” szakaszcím használata évekkel ezelőtt megszűnt. Lásd a "Szócikkek felépítésé"-t. – Vadaro vita 2015. augusztus 23., 10:26 (CEST)
Nagyon jó, hogy írod, ez elkerülte a figyelmemet hogy ez intézményesítésre került. Tehát most "További információk" lehet a külső linkek szakaszcíme, köszi hogy jelezted. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. augusztus 23., 11:27 (CEST)

Idei Wikimánia[szerkesztés]

Sziasztok!

Felraktam a blogra egy rövid beszámolót az idei Wikimániáról. Ha valakinek van esetleg kérdése az ott történtekkel kapcsolatban, szívesen válaszolok. Ahogy a blogon is kiemeltem, ajánlom mindenkinek a Tartalomfordító kipróbálását és visszajelzés küldését a fejlesztőknek.

Üdv, – Dami vita 2015. augusztus 22., 20:29 (CEST)

Értelmetlen törlések?[szerkesztés]

Az éppen zajló tisztségviselő-választáson szavazatának indoklásában megakadtam @Andrew69. szerkesztőtársunk ezen megjegyzésén: „Szerintem az értelmetlen törléseknek is köszönhető, hogy alig jönnek az elviekben szabad enciklopédiánkba új szerkesztők és sorra mennek el vagy függesztik fel tevékenységüket a besokallt régiek.”

Több oka is van annak, hogy úgy gondolom ez egy olyan felvetés, amiről érdemes, sőt, kell beszélni:

 1. Időről időre vissza-visszatérő momentum az, hogy a törlést, vagy az azt végrehajtó admint/adminokat valamiféle mumusként említi meg valaki.
 2. Szintén többször találkoztam már olyan megjegyzéssel, ami azt sugallta, hogy egy admin bármit törölhet, ahogy azt épp jónak látja. (Egy példa: „Neked jogod van törölni!”)
 3. Fontos kérdés az is, hogy miért nincsenek új szerkesztők, és miért mennek el a régiek, akkor is ha a törlés ennek a legfőbb oka, meg akkor is ha nem.

A 2. pontban leírtakkal kezdeném. Először is szeretném leszögezni, hogy valójában egyetlen adminisztrátornak sincs joga bármit is törölnie a Wikipédiáról. Amihez jogunk van, az a közösség által törlésre ítélt oldalak eltávolításának (valójában csak elrejtésének, ami szintén fontos) gyakorlati végrehajtása. A vonatkozó irányelvünk szerint két úton kaphatjuk meg az erre vonatkozó felhatalmazást:

 • azonnali törlési kérelem útján, vagy
 • törlési megbeszélés eredményeként.

Az első esetben az eljáró adminisztrátornak el kell döntenie, hogy a beérkezett kérelemben leírtak megfelelnek-e az azonnali törlés szigorú feltételeinek, és a törlést csak akkor hajthatja végre, ha azok minden kétséget kizáróan teljesülnek. Itt adódhat a kérdés, hogy ha egy admin talál ilyen cikket, akkor mi a teendője: törölheti azonnal, vagy neki is jelölnie kell azonnali törlésre, hogy azt egy másik admin törölje. Én például (a kirívóan obszcén, fenyegető vagy sértő tartalmak kivételével) azt szoktam csinálni, hogy felveszem a figyelőlistámra, megvárom míg valaki jelöli, és akkor törlöm. Azt hiszem 10 percnél többet még egyszer sem kellett erre várnom.

A másik lehetőség a törlési megbeszélés (a továbbiakban TMB). Ennek is megvannak a szabályai, a legfontosabb, hogy a véleményt indokolni kell. A lezáró adminisztrátor pedig az érvek és ellenérvek alapján dönt, leírja a döntés indoklását, és végrehajtja azt. Ebből előfordulnak utólag viták, bár érzésem szerint a szócikkek és a TMB-k számához viszonyítva sem mondható, hogy ez gyakori, pláne az, hogy rendszeres lenne. Teljes egyetértést meg valószínűleg hiába is várnánk.

Előfordulhatna esetleg még az, hogy az „adminkar” összefog, és TMB-nek álcázva szabadul meg a nemkívánatosnak ítélt oldalaktól. (A admin kiírja, B, C és D adminok ráteszik a Symbol delete vote.svg törlendő sablont, E admin pedig lezárja és törli.) Annak bemutatására, hogy ez mennyire nem így van, összegyűjtöttem néhány adatot a június 1. és augusztus 22. között kiírt TMB-kről. Ez idő alatt 36 szerkesztő összesen 103 megbeszélést indított (2,86 db/fő), a köztük lévő 10 admin 29-et (2,9 db/fő). (Utóbbiban ráadásul benne van több olyan eset is, amikor F szerkesztő azonnalira jelölt egy oldalt, G szerkesztő azt megkifogásolta, ezért H adminisztrátor kiírta a TMB-t.) Biztosan lehetne mélyebb elemzést készíteni erről, ha úgy alakul ez a beszélgetés, hogy erre szükség lenne, akkor még talán meg is csinálom, de első ránézésre ezek az adatok nekem nem azt mutatják, hogy az adminok a többi szerkesztőtől eltérő mértékű érdeklődést mutatnának a TMB-k iránt. (Nyilván lehetne azt is mondani, hogy harmincegynéhány adminra jutott az a 29, és x ezer aktív szerkesztőre a maradék 74, ha valaki nélkülözhetetlennek tartja, akkor beszélgethetünk arról is, hogy ez miért sántít, de úgy gondolom, hogy ez nagyon mellékvágányra vinne.)

A fenti 1. és 3. pontban leírtakra is visszatérnék még a későbbiekben, hiszen mint írtam, azok is fontos kérdéseket vetnek fel, de vitaindítónak most ennyit gondoltam. Már így sem lett rövid, ezért elnézést is kérek mindenkitől, és köszönöm, ha végigolvastátok. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 23., 01:57 (CEST)

Andrew egy törlési megbeszélésen elejtett mondatából azt sejtem, hogy konkrétan bizonyos sportolói szócikkek törlését nehezményezheti Andrew (Maradhat, bár tőle nevezetesebb sportolókat simán szoktak törölni a törölők.). Forrás: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Kollár-Klemencz László Apród vita 2015. augusztus 23., 02:15 (CEST)

Egyébként lehet, hogy érdemes volna az azonnali és a törlésre javasolt lapok megbeszélése mellett mindig számba venni, hogy a törlő olyan esetekben a kocsmafalon felvesse, ahol számítani lehet nagyobb érdeklődésre a téma miatt vagy esetleg felmerül a törölni kivánóban, hogy megmutatva a törölni kívánt szócikket, talán akad érdeklődő a törölni kívánt szócikk teljesebbé tételére vagy átírására, elkerülve ezzel a törlési procedúrát vagy éppen előkészítve azt hangulatilag a törlésre - mindkét eshetőségnek haszna van. Tulajdonképpen nem hivatalosan már eddig is voltak erre példák, hogy a kocsmafalról vezetett az út a törlésre javaslásra vagy éppen a kocsmafalról kiindulva lett teljesebb egy szócikk, de nem így megfogalmazva, tudatosan, csak úgy véletlenszerűen voltak ezek.

Olyankor is érdemes előzetes kocsmafali megbeszélést tartani törlésre javasolt lapok esetében, amikor a szócikk látogatási statisztikájából az derül ki, hogy olyan napokon, heteken is tartósan kétszámjegyű a látogatási aránya, amikor máskülönben nem szerkesztett benne senki vagy maximum a bot. Kollár-Klemencz László esetében pl. júniusban is volt olyan nap, amikor harmincheten látogatták meg, pedig nem szerkesztette aznap senki. Míg más egyszerű, Wikipédiába való szócikkek esetében tartósan 10 alatt szokott lenni látogatók száma. Apród vita 2015. augusztus 23., 03:03 (CEST)

Már korábban elmondtam és leírtam a véleményemet. De a lényeget ideírom megint: Egy olyan helyzetben, amikor azt gondolom már a rendszeresen törölgetők előtt is teljesen világos, hogy nem kell törölni a vitatott nevezetességű sportolókat és játékvezetőket. A jelenlegi irányelveink és útmutatásaink szerint ugyanis csak lehet és ez azt jelenti minden egyes ilyen kitörölt cikk szubjektív, a lezáró admin döntésén alapszik. Ezért például hiába volt már akár 7-2-es maradjon szavazás, akkor is kitörölték a cikket. Elmondtam már és szóvá tettem, hogy rossz ez az irány és nem én ülök fordítva a lovon, hanem azok a közösség által választott adminok, akik nem értik meg, hogy egy semleges és szabad Népenciklopédiában bizony akár egy megerősített (vagy nem) szerkesztő véleménye is fontos a törlési megbeszélésen. Így ha valaki megírta a cikket neki az biztos, hogy fontos valamiért, tehát függetlenül az olyan szubjektív véleményektől, hogy mennyire szereti valaki a sportot vagy mennyire ellenszenves neki a szócikk szerzője vagy éppen annak a stílusa akkor ilyen esetben ki lehet jelenteni, hogy az érintett sportoló, játékvezető vagy akár legyen zenész neveztessége többek által is elfogadott, tehát igen nagy felelősség úgy dönteni, hogy nekünk (a Wikipédiának) még sem elég nevezetes az érintett sok esetben még ráadásul élő személy. Egyébként hiába írja oda öt vagy akár hét másik szerkesztő, hogy törlendő a cikk, mert egész egyszerűen nem lenne szabad ilyenkor kitörölni, ugyanis szerintem ebben az esetben ez értelmetlen és felesleges (Sok esetben lehet kiskapu is, hiszen azt kell mondani teljesen semleges áláspontot képviselve, hogy a nevezetessége vitatott és átteszem szubcsonkra ha egyébként az a cikk). Az egyéb törléseknél meg szépen leírtad, hogy nincs senkinek mondjuk ki magyarul pallosjoga. Ezért minden olyan tartalmi törlést ami nem egyértelmű rongálást, obszcenitást vagy oltári nagy tévedést okoz azt vita kellene, hogy megelőzzön. Például nem értem, hogy a kezdőlapon az aktuális rovatban rendre előforduló saját szakállra történő törléseket miért nem előzi meg vita. A magam részéről évekig szerkesztettem az ottani rovatokat de abbahagytam, mert értelmetlen dolgokra kár időt pazarolni és foglalkozzon az vele akinek az ott folyó gyakorlat tetszik. Nekem sajnos nem (csak hab a tortán, hogy a kezdőlap nézettsége mutatja, hogy nem vagyok ezzel egyedül). Az értelmetlen törléseket forduljanak elő bárhol, azonban szóvá fogom tenni minden lehetséges fórumon egészen addig, míg ez a helytelen most már sajnos elég sűrűn előforduló és teljesen rossz gyakorlat folytatódik. Andrew69. Blue a v.svg 2015. augusztus 23., 09:50 (CEST)

Ebből a hozzászólásodból azt értettem, hogy leginkább a nevezetességi irányelvvel van gondod, és valami lényeges lazítás lenne a kedvedre való (ha „valaki megírta a cikket neki az biztos, hogy fontos valamiért, tehát függetlenül az olyan szubjektív véleményektől, hogy mennyire szereti valaki a sportot vagy mennyire ellenszenves neki a szócikk szerzője vagy éppen annak a stílusa akkor ilyen esetben ki lehet jelenteni, hogy az érintett sportoló, játékvezető vagy akár legyen zenész neveztessége többek által is elfogadott”). Ennek viszont semmi köze az adminisztrátori tisztséghez; szerintem többen is vagyunk nemadminok, akik a nevezetességi irányelv jelenlegi változatát tartjuk az alappillérekkel összhangban levőnek.

A kezdőlapot illetően nem tartom jónak a törlés előzetes vitára bocsátását, mert a beírást sem előzi meg vita. Tehát ha valaki bármi vitatható dolgot beír, akkor az szerinted maradjon is kint egy hétig, amíg a törlési megbeszélés lezárul? Nekem úgy tűnt, hogy működőképes az a megoldás, hogy a törlő a szerkesztési összefoglalóban indokol, és ha valaki nem ért vele egyet, akkor mennek csak a vitalapra, de addig is a vitatott tartalom nincs a vitrinben. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 23., 14:58 (CEST)

Teljesen félreérted, hiszen az alappillérekkel sem és a nevezetességi irányelvvel sincs bajom. Azt gondolom és ez a korábbi hozzászólásaimból is látható, hogy szerintem pl. a neked rendre nem nevezetesnek tűnő cikkeket nem kell törölni (nincs kényszer), hanem valójában csak lehet. Ha pl X megírja és te azt mondod nem nevezetes és jöhet hozzá másik szerkesztő aki azt mondja nem kell, de Y vagy valaki más szürke kisegér meg azt mondja szerinte(tük) nevezetes, akkor nem kell kitörölni. Ennyit mondtam és ezért szoktam tiltakozni, mert szerintem ha vita van valamiről, akkor a legrosszabb megoldás a törlés. A kezdőlapot is említetted mindössze példának hoztam (lehet rossz), de ha szerinted rendben van, hogy ne beszéljük meg és ott bátran lehet törölni, akkor nem akadékoskodok írtam, hogy mostanában nem nagyon szerkesztem és egyébként meg örülök, hogy legalább az évfordulókat kézbe vetted, szépen rendezed és sokat dolgozol rajta. Andrew69. Blue a v.svg 2015. augusztus 23., 16:18 (CEST)
Akkor tehát azt szeretnéd, ha a nem nevezetes cikkeket csak akkor lehessen törölni, ha nincs ellenvélemény? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 23., 19:44 (CEST)
Mivel nincs előírva, hogy törölni kell és ha nincs konszenzus a törlést illetően akkor nem törölném ki. Minek a felesleges konfliktus? Természetesen szubcsonk szintet meg kellene haladnia. Ezt mondom már egy ideje, hiszen ez teljesen járható út és megszüntetne egy szerintem nem helyénvaló gyakorlatot. Andrew69. Blue a v.svg 2015. augusztus 23., 20:02 (CEST)
Valamit nagyon félreértesz. (1) A nevezetességi irányelvben világosan le vannak írva a kritériumok. Ha valaki jelöl egy cikket törlésre azzal, hogy nincs két független forrás, ami kellő részletességgel tárgyalná az illető cikk alanyát vagy tárgyát, az egy konkrét kifogás. Erre azt a választ adni, hogy „szerintem nevezetes” nem konkrét ellenérv, élő személyek esetében meg aztán végképp nem az (lásd: WP:ÉLŐ). A kérdés ugyanis nem az, hogy ki szerint nevezetes és ki szerint nem, hanem az, hogy a szabályaink szerint az-e. A lezáró adminnak ezt kell mérlegelnie, illetve azt, hogy erre vonatkozóan milyen érvek érkeztek. (2) Ha valakiről a monogramján kívül annyit tudunk, hogy egy Szent Patrik-szigetek–Antarktisz vb-selejtező mérkőzés partjelzője volt, akkor a róla írt szócikk nem lehet szubcsonk, mert esélye sincs arra, hogy legalább csonk legyen belőle. Amúgy meg mi értelme lenne szubcsonkként megjelölni egy TMB végén? Egy TMB minimum 4-5 napig tart, ha ezalatt nem tudtunk meg az illetőről semmit, akkor a következő 4-5 napban mi fog történni? Az nem megoldás, hogy felturbózzuk a cikket a labdarúgás szabálykönyvéből a partjelzőről szóló fejezetben leírtakkal, mert akkor folytathatnánk a Szent Patrik-szigetek és Antarktisz történelmével, utána ugyanabban a cikkben írhatnánk Amundsenről és Scottról is, és ha már így eljutottunk 1912-be, meg hideg is van, akkor jöhet a Titanic! :-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 23., 23:22 (CEST)
Lehet nem akarod megérteni. A jelenlegi nevezzük úgy előírásaink arra adnak útmutatást, hogy mit lehet automatikusan nevezetesnek tekinteni. Elviekben a műhelyek mondják meg, pl. hogy egy NB II-es magyar focista és az ezzel hasonló színvonalú bajnokságban játszó labdarúgót lehet nevezetesnek tekinteni. De például ez szerintem nem zárja, ki ha X magyar de akár lehet ez külföldi kisvárosban szobrot emelnek Csupacsel Ferkónak, aki húsz éven keresztül kétszázötvenhárom III-ad osztálybeli gólt lőtt és megírják a helyi sikolyban milyen nagyszerű sportoló volt és mellette egyébként egész életében a helyi hentesboltban eladóként dolgozott. Ez mondjuk felkerül a netre és máris van forrás és szerintem bár nem olyan nevezetes sportoló, de miért ne lehetne róla cikk. Van forrás és lehet képet készíteni róla sőt a helyi kocsmáros az ivót is átnevezi a tiszteletére és a korábbi Nádas Büfé már Csupacsel néven vonzza a szomjas ajkakat. Ez a helyzet a nevezetességgel, amit te mondasz az egyébként úgy igaz, ahogy mondod nem kellenek sablonos mondatok és felesleges szubcsonkok, de nem az a módszer, hogy az érintett szócikket azért töröljük, mert nem nevezetes a személy akiről írták. Szerintem az és Hkoala szerint meg nem neveztes, ilyenkor ha te leszel a lezárást végző jössz szépen, mint választott adminisztrátor és betartva minden szabályt nem kitörlöd, hanem megítéled, hogy szubcsonk-e vagy sem és azt mondod a cikk nevezetessége vitatott, de nem éri el a kívánt szintet és teszed a dolgot amire megválasztottak. Nem feleslegesen borzolod a szerzők és a támogatók kedélyeit azzal, hogy lezárod, majd törlöd azzal, hogy nem volt nevezetes. Andrew69. Blue a v.svg 2015. augusztus 24., 14:59 (CEST)
Idézet a nevezetességi irányelvünkből: „Egy téma vélhetően akkor elég nevezetes és alkalmas arra, hogy önálló szócikk szülessen róla, hogyha megbízható másodlagos források, melyek a tárgytól függetlenek, jelentős mértékben (nem triviális említések szintjén) feldolgozták azt. … Tehát egy téma, amelynél közmegegyezés szerint teljesül a fenti kritérium, az általában említésre méltó és ezzel kielégíti annak az egyik feltételét, hogy önálló szócikke legyen az enciklopédiában. Azok az ellenőrizhető tények és tartalmak, amelyeket nem támaszt alá több független forrás még hasznosak lehetnek egy másik szócikkhez.”
Az első kiemelés lényege a többesszám. A másodiké pedig az, hogy ha valaki a szabályokra történő helytálló utalásokkal megkérdőjelezi a nevezetességet, akkor ugye nyilvánvalóan nincs közmegegyezés. Ami ezután jön, az pedig nem szavazás, hanem megbeszélés. Ennek az a lényege, hogy nem az a kérdés, hogy ki szerint nevezetes és ki szerint nem (ha így lenne az lenne a szavazás), hanem meg kell dönteni a másik fél érveit. Vagy úgy, hogy találunk forrást a cikk tárgyáról, vagy úgy, hogy megmutatjuk, hogy melyik szabályunk az, ami alapján megdől a kiíró, vagy más, a törlést támogató szerkesztők érvelése.
Ha elfogadnám a te értelmezésedet (amit egyébként ha megfeszülök se tudok levezetni az idézett szövegből vagy bármely más szabályunkból), akkor könnyen belátható, hogy soha egyetlen TMB se vezetne eredményre, hiszen bőven elegendő lenne egyetlen Symbol keep vote.svg maradjon sablont akár obstrukciós céllal anonként elhelyezni, máris kijelenthetnénk, hogy a nevezetessége csupán vitatott. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 24., 17:02 (CEST)
Hadd hozzak fel egy példát egy nemrég lezárt TMB-ből, ahol összefoglaltam a törlés és a maradás melletti érveket:
Symbol delete vote.svg törlendő: a WP:NEV szerint nem nevezetes;
Symbol delete vote.svg törlendő: a WP:SPORT szerint sem nevezetes;
Symbol delete vote.svg törlendő: szubcsonk
Symbol keep vote.svg maradjon: szerepel az enwikin is;
Symbol keep vote.svg maradjon: olimpikon és kép is van róla;
Symbol keep vote.svg maradjon: ellenszenves kimondani, hogy nem nevezetes;
Symbol keep vote.svg maradjon: Brazília is büszke lehetett rá;
Symbol keep vote.svg maradjon: lehet, hogy bővíteni fogják;
Symbol keep vote.svg maradjon: a létrehozó szerkesztő sem érdemli meg, hogy töröljék.
Hiába van kevesebb bejegyzés a törlés mellett, a TMB nem szavazás, tehát az érveket kellett figyelembe venni. Mivel a törlés melletti érvek irányelveken és útmutatókon alapulnak, a maradás mellettiek pedig szubjektívek, a cikk törlésre került. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 25., 08:30 (CEST)


A Wikipédia szabályai szerint az Adminoknak joguk van törölni. Ahol jog van ott jelen van az avval való visszaélés is.

Ez a fejezet szerintem két vonalra oszlott:

 • Mikor lehet egy cikket törölni?
 • A cikkek eszetlen törlése miatt mennek-e el a szerkesztők?

Véleményem szerint a törlések viszonylag ritkák. Régóta szerkesztek, csak 3 olyan törlés volt, amivel nem értettem egyet, illetve ha olyan cikket akartam töröltetni, ami szerintem nem ütötte meg a mércét, inkább a szerkesztőtársak feljavították. Ennél sokkal súlyosabb probléma a civilizált viselkedésre felszólító irányelv szelektív kezelése:van akivel szemben megkövetelitek, van akivel szemben nem (Ha kell nevesítek privátban). Karmela összeszedte mik a legsúlyosabb problémák.[11]. Úgy látom itt az ügy megállt. A megoldás senkit sem érdekel...

Az utolsó bekezdésben szereplő izlandi játékvezető esetén pedig érdekes kérdés, hogy a magyar wikiben van-e a helye vagy az izlandiban (Csak a kérdést látom a választ a közösségnek kell megadnia). Mindenesetre a szubcsonk definíciója szerint a TMB végén szubcsonkot tenni egy cikkre abszurd.

A kedvencem, amikor egy alig több, mint szubcsonk cikket addig rövidítetek, amíg "ez szubcsonk" hivatkozással törölni tudjátok, de mint említettem a szerkesztők megtartása szempontjából ezt mellékesnek gondolom.

Robogos vita 2015. augusztus 24., 08:11 (CEST)

Értsük már meg, hogy egy adminnak épp annyira van joga egy cikket törölnie, mint amennyire egy rendőrnek joga van lelőnie valakit! Egy eszköz van a kezükben, amit jól meghatározott esetekben, jól meghatározott feltételekkel használhatnak. Szubcsonkká rövidítésre egyébként nem emlékszem, de tény, hogy százával, talán ezrével vannak olyan szócikkeink, amiknek a szubcsonkságát a fenti módszerrel takarja el a szerzőjük, sőt, rosszabb, mert nem a Titanicról ír bennük, hanem egyszerűen „információkat” költ. (Amúgy honnan sikerült megtudnod, hogy a példámban szereplő játékvezető izlandi? Kérlek add meg a forrást! :-)) – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 24., 10:38 (CEST)

Nem olyan nagyon nagy baj az, ha egy izlandi játékvezetőről van egy szócikk. Nem olyan nagyon nagy baj az sem, ha azt soha senki nem fogja elolvasni (mert hátha mégis). A nagyon nagy baj az, ha egy szócikk tartalma a.)hülyeség, b.)nem igaz, c.)méltatlan arra, hogy bármely enciklopédiában szerepeljen. Ezekben a problémákban pedig olykor nem könnyű okosnak, tájékozottnak lenni. OsvátA Palackposta 2015. augusztus 24., 08:43 (CEST)

Értsük már meg, hogy egy adminnak épp annyira van joga egy cikket törölnie, mint amennyire egy rendőrnek joga van lelőnie valakit! Juj, ez fájt!

Bírósági tárgyalás: Bíró: miért lötte le az áldozatot?

Rendőr: De kérem, a wikipédia is írta, hogy egy rendőrnek joga van lelőnie valakit! Apród vita 2015. augusztus 24., 15:10 (CEST)

Hát, a szövegėrtės nem tartozik az erősségeid közé, az biztos. 37.76.98.34 (vita),

:Kedves @Voxfax:! Attól, hogy még anonként jelentkezel be, attól még kis utánjárással és gondolkozással tudom, hogy te írtad. És nem fogok belemenni itt ezen a helyen ama témáról szóló vitába (esetleg máshol, de még ez sem biztos), bármennyire szeretnéd, mert ama téma formailag és egyik mondatot tekintve sem ide tartozik! Apród vita 2015. augusztus 24., 17:32 (CEST)

Kedves @Apród:, légy szíves citálni, a fent említett, gyanúd szerint nekem felróható szerkesztést, mivel egész nap nem voltam gépközelben, így azt sem tudom, mivel gyanúsítasz. Csak véletlenül szoktam, mobilról IP-címmel szerkeszteni, meg régebben, amikor nem tudtam bejelentkezni. Nyugodtan kérj IP-ellenőrzést. Voxfax vita 2015. augusztus 24., 22:43 (CEST)
A mondatomat így kiragadva a környezetéből persze lehet félreértelmezni, de kéretik inkább az eredeti szövegkörnyezetben értelmezni azt. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 24., 18:25 (CEST)

@Andrew69."…nem kell törölni a vitatott nevezetességű sportolókat és játékvezetőket. A jelenlegi irányelveink és útmutatásaink szerint ugyanis csak lehet…" Valóban, lehet. A TMB-n egy-egy cikkről éppen erről folyik megbeszélés, vita, véleménycsere (jó esetben). De nem szavazás! És mivel ez nem szavazás, az eredmény meghozatala – akár a törlés, akár a meghagyás – "a lezáró admin döntésén alapszik." Pontosan így van, ahogy Andrew69 írta. Mi ezzel a bajjal? Szerintem semmi, sőt: nagyon jó, hogy vannak adminok, akik vállalják ezt a feladatot (is). Hogy előfordulnak hibás vagy erősen vitatható döntések? Biztosan. Semmi nem "tiltja", hogy a TMB-n egy-egy vita lezárásának elhalasztását lehessen kérni (voltak cikkek 2-3 hétig is lezáratlanul); semmi nem "tiltja", hogy kirívóan hibásnak ítélt döntés visszavonásáról a Kocsmafalon megbeszélést lehessen kezdeni és így esetleg a döntést megváltoztatni.

Sportolók és játékvezetők: az ilyen témájú szócikkek távol állnak az érdeklődési körömtől, ezért csak óvatosan szólok róla. 1) Talán a két "foglalkozást" külön kellene kezelni. 2) Általánosságban: egy kis lélekszámú falu képviselőtestületének tagjairól többnyire nem születnek cikkek; ha mégis, akkor TMB-n döntjük el, hogy nevezetesnek tekinthetők-e. Önmagában az az információ, hogy a település képviselőjévé választották (+ születési adatok, iskola), nyilván nem elégíti ki a nevezetesség feltételeit. Azt hiszem, hasonló a helyzet egy III. osztályú sportoló cikkével is (ilyen-olyan versenyen ilyen-olyan eredménye volt). Ha viszont egy Csupacsel nevű sportolóról (vagy egy helyi képviselőről) szobrot állítottak, akkor esetleg találhatók róla érdemi információk, ami elég lesz ahhoz, hogy nevezetesnek tekintsük őt, függetlenül attól, hogy III. osztályú sportoló.– Vadaro vita 2015. augusztus 24., 18:13 (CEST)

Retorziós, szívatós törlések

A vitatkozni merő, "renitens" szerkesztők regulására több lehetőség is van, a törlésekkel való visszaélésekkel. Nem szeretnék általánosítani, mert félő, hogy nem csak az aktív szerkesztők száma csökken rohamosan, hanem az admin és egyéb feladatokat vállaló szerkesztők is egyre kevesebben vannak. Én egyetlen admin velem kapcsolatos vegzálásaira próbálom felhívni a figyelmet. Túlzásokba azonban nem esek, nem szeretnék ötletekkel szolgálni

 • Törlési megbeszélés nélkül egy sorozat képemet törölt a több (szerintem összeférhetetlen) beosztással visszaélő szerkesztő. Karácsony előtti napon törölte a képeket (így kívánt kellemes ünnepet), majd az ünnep záró estéjén visszaállította azokat. Vajon mi történt az ünnepek alatt. Semmi. Ezt egy vizsgálat is megerősítette.
 • Az irányelvek kijátszására elég egy -máig- hivatalosan nem létező műhelyre hivatkozni. A világtól elzárkózva, hozz létre egy törlési megbeszélést. A szavazás kimenetele biztosított. Így egy, több év munkájával létrehozott, többszörösen auditált, több éven át nem kifogásolt cikksorozatot el lehet távolítani. A palástolt indok a személyem ellen folyamatosan fenntartott vegzálás volt. Igaz ennek érdekében a wikipédia olvasói elől elzártak egy közkincsnek számító információs sorozatot

– 86.59.205.76 (vita) 2015. augusztus 24., 14:14 (CEST) korábban: Kispados (A hozzászólásom hitelessége. nyitott email címen segítségével ellenőrizhető)


A törlésekkel (mint eljárással) az a bajom, hogy esetleg egy szubcsonkban is lehet rengeteg munka (a "Közel állandó idejű periódusidőmérés" c. cikkben rengeteg munka volt, annak ellenére, hogy a legkisebb baj volt vele, hogy szubcsonk, tehát egy-egy nagyon rossz cikkben is lehet nagyon sok munka (akár sokkal több is , mint egy jóban), tehát egy törlés (most tudom, hogy ezzel az állítással sértem a "cikknek nincsen gazdája" irányelvet) a cikk íróját komolyan sértheti. Ennek a másik oldala, hogy egy (rakás) vacak cikk az egész projektre rossz fényt vet, ezért az eljárás szükséges.

Ahhoz nem tudok hozzászólni, hogy milyen cikkekre van szükség, csak a törlés egy másik vetületét szerettem volna felvázolni.

Rengeteg vacak cikkünk van. Rengeteg TMB-t lehetne/kéne lejátszani, de ezzel együtt teljesen mindegy hol van meghúzva a határ, aki a törölt cikkel sokat dolgozott joggal gondolja, hogy "miért az én cikkemet törlik, amikor rengeteg rosszabb van"

Értelmetlen törlés/ értelmetlen "nem törlés" nincs. Mind két eset befolyásolja a szerkesztők magatartását. Ha az UFC együttesnek, amelynek már egyszer majdnem volt egy próbája lehet/nem lehet szócikke akkor ez irányt ad annak a szerkesztőnek aki cikket tervez írni Asdf Gds piréz játékvezetőről, aki egyszer már majdnem látott egy meccset

Szerencsére nem vagyok admin (nem is leszek), tehát ezeken a ti feladatotok elmerengeni

Robogos vita 2015. augusztus 24., 21:34 (CEST)

Rendőr, fegyver és a hasonlataim – Utoljára[szerkesztés]

Mielőtt futótűzként tovább terjedne az általam elmondottak szándékaimmal ellentétes értelmezése (eddig minimum három helyen találkoztam vele), összefoglalnám a lényeget.

 • A téma bevezetőjében ezt írtam: „Először is szeretném leszögezni, hogy valójában egyetlen adminisztrátornak sincs joga bármit is törölnie a Wikipédiáról. Amihez jogunk van, az a közösség által törlésre ítélt oldalak eltávolításának (valójában csak elrejtésének, ami szintén fontos) gyakorlati végrehajtása.” (PZ 2015. augusztus 23., 01:57 (CEST))
 • Úgy gondolom, hogy a magyar Wikipédia szerkesztői közösségének minden tagja ismeri annyira Magyarország törvényeit, hogy tudja, egyetlen rendőrnek sincs joga bárkit is lelőnie az utcán. Erre alapozva írtam fentebb egy hasonlatot, amit – nehogy félreérthető legyen – kiegészítettem még egy mondattal: „Egy eszköz van a kezükben, amit jól meghatározott esetekben, jól meghatározott feltételekkel használhatnak.” (PZ 2015. augusztus 24., 10:38 (CEST))
 • Az elmúlt két nap eseményeinek következtében be kell látnom, hogy hibáztam. Nem tudom eldönteni, hogy a megfogalmazás pontatlansága, vagy az általam leírtak felületes elolvasása miatt, de többen is félreértették amit mondani akartam.
 • Sajnálom, hogy egy általam fontosnak ítélt kérdés megbeszélését ezzel sikerült végképp tévútra vinnem. Csak remélni tudom, hogy nem véglegesen.
 • A továbbiakban igyekezni fogok a mondandómat még egyértelműbben, hasonlatok nélkül megfogalmazni, a leírtakat nem kétszer, hanem háromszor újraolvasni mielőtt beküldeném. A rendőr és a fegyver szavakat pedig a WP kocsmafalain és vitalapjain most írtam le utoljára.

Egyúttal szeretnék mindenkitől elnézést kérni, akiben megbotránkozást vagy bármi egyéb negatív érzelmet váltottak ki akár az általam leírtak, akár annak különböző interpretációi. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 26., 20:29 (CEST)

Tényleg félreérthető volt, de te se végy magadra minden bírálatot. Adminként sokkal nagyobb figyelmet kapnak a szavaid és ezzel tényleg vigyázni kell és el kell viselni, hogy esetleg kiforgatják vagy félreértik a mondandódat. Egy megoldás van, hogy nem kell hangoskodni a kocsmában azt meg kell hagyni a köznépnek vagy el kell menni egy olyan kocsmába kiabálni, ahol szintén adminok vannak. Ne értsd félre nem oktatni akarlak csak gondoltam reagálok erre a szép megnyilvánulásra, amit itt tettél. További szép napot és tartalmas szerkesztéseket kíván. Andrew69. Blue a v.svg 2015. augusztus 27., 12:58 (CEST)

Szank sportélete és egyebek[szerkesztés]

Kell-e az összes tekejátékost és labdarúgót felsorolni a Szank szócikknek a település sportéletéről szóló részében? Egy névtelen szerkesztő nyolc évvel ezelőtt beírta őket... Azóta közülük valószínűleg sokan elköltöztek, vagy nyugdíjba mentek... Szerintem célszerű lenne törölni onnan mindenkit. Még a vitalapon sincs szükség rájuk. --Holdkóros vita 2015. augusztus 26., 20:54 (CEST)

Szerintem teljesen felesleges. Andrew69. Blue a v.svg 2015. augusztus 27., 13:32 (CEST)

Halálozási évszám egyértelműsítésben, stb.[szerkesztés]

Kb 123-adszorra kerül már ez elő, de a Wikipédia:A fokozatos szűkítés elve a címek egyértelműsítésében és ez egyszerűség/józan ész jegyében valóban logikus, hogy pl. a jövőben Gipsz Jakab (tanár, 1823–1896) helyett simán Gipsz Jakab (tanár, 1823) legyen, ha nem volt két ugyanolyan évben született azonos foglalkozású személy, mint a sportolóknál is. Csak mivel erről nem volt konszenzus, jó lenne megszavazni, hogy legyen erről is konkrét állásfoglalás, t.i. hogy akkor ezentúl csak feltétlenül szükséges esetekben tegyük ki a halálozási évet is egyértelműsítésnél (Vagy találjunk más módot.) Valamint kerüljük a túlbonyolított egyértelműsítéseket, mint Lassu István (statisztikai és földrajzi író).

Kifogásolták pl. a Puskás Ferenc (labdarúgó) és Puskás Ferenc (labdarúgóedző) megoldásokat is, mivel mindkettő volt labdarúgó és edző is, illetve Wekerle Sándorok esetében, míg az egyik volt miniszterelnök, de a másik nem, csak pénzügyminiszter, viszont a miniszterelnök is volt pénzügyminiszter, ezek félrevezetőek lehetnek. Akkor nem nagyon szólt bele ebbe senki, de várom a jobb megoldási javaslatokat. Gyurika vita 2015. augusztus 27., 12:48 (CEST)

idősebb Puskás Ferenc labdarúgóedzőként sikeresebb volt, mint labdarúgóként. Ráadásul játékoskorában még Purczeld volt a neve, pont 1937-ben az edzői diploma megszerzése miatt változtatta a nevét Puskásra. Így anakronisztikus is lett volna Puskás Ferenc (labdarúgó, 1903) néven szócikket írni róla. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 17:38 (CEST)

Tényleg sokadszorra kerül elő, lásd a legutóbbi előkerülésnél a Karmela által készített kronológiát. Azt viszont nem látom, hogy mi az az új érv, ami alapján úgy gondolod, hogy most sikerül konszenzusra jutni. A "józan ész" például nekem nem azt mondja, mind neked: szerintem a halálozási dátum mint többletinformáció segíti az egyértelműsítő lapra mutató hivatkozások javítását. Idézem magam a legutóbbi vitából: pl. a halálozási dátum alapján el lehet dönteni, hogy Csák Bendegúz (főispán, 1533-1588) vagy Csák Bendegúz (főispán, 1542-1577) közül melyik vett részt az 1581-es mohakői csatában.

Lassu István (statisztikai és földrajzi író) átnevezésével viszont egyetértek, tényleg túl volt bonyolítva. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 27., 14:09 (CEST)

Én ha egyértelműsítek, akkor megnyitom az érintett oldalakat és minden csataszerű kérdés ez alapján eldönthető. Neked is ezt javaslom, ezért felesleges betenni a címbe a halálozást. Amúgy a halálozási év az egyért lapon is szerepel. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 14:24 (CEST)
Ha bottal egyértelműsítesz, akkor csak a címet látod. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 27., 14:29 (CEST)
Gondolom nem tilos közben megnézni más oldalt, ahol az infó van. Szerintem ajánlatos is, mert csak egy címből dönteni hibát okozhat. Csurla vita 2015. augusztus 27., 14:37 (CEST)

Egyetértek Hkoalával. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. augusztus 27., 14:33 (CEST)

A legutóbbi (2013-as) vitában ezek az érvek hangzottak el:

Érvek a halálozási dátum feltüntetése ellen:

 • haláleset utáni átnevezési kényszer
 • egyszerűség, lehető legkevesebbet feltüntetni, ami kell a megkülönböztetéshez

Érvek a halálozási dátum feltüntetése mellett:

 • kereső a legördülő listájában csak a cím látszik
 • segíti a (botos) egyértelműsítést
 • sok esetben nem ismert a születési év, vagy bizonytalan; régen élt elhíresült emberek halálát többnyire feljegyezték
 • ha csak egy évszám van, nem egyértelmű, hogy az mire vonatkozik

Ezekhez képest tudunk újat mondani? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 27., 14:53 (CEST)

Túl sok új érv nem fog elhangozni, viszont egy szavazással elfogadtathatjuk végre valamelyiket kötelező érvényűnek, hogy egységes legyen minden. Joeyline pl. sportolóknál rendre visszavonta a halálozási évet tartalmazó egyértelműsítő tagos átnevezést, más meg Nagy Sándort csak születési évvel hozta létre, még megint mások a két évszámot használják. Azaz jelenleg az a gyakorlat, hogy a szerkesztők egyik fele így, a másik úgy csinálja. El kellene végérvényesen billenteni a mérleget valamelyik irányba és mindent egységesíteni. Gyurika vita 2015. augusztus 27., 15:10 (CEST)

Akkor szavazzunk. Amúgy is meglehetős nonszensznek gondolom, hogy egy műhely saját nomenclaturát állít fel, ami eltér a gyakorlattól. Ha a szavazás eredménye a halálozási évszámot támogatja, akkor a sportműhelynek is el kell fogadnia. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. augusztus 27., 15:23 (CEST)

Érdekes látásmód. Van egy elv, a fokozatos szűkítés elve a címekben, amit sportolóknál betartunk. Nem a sportműhely tér az elvtől, hanem néhány szerkesztő. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 15:31 (CEST)

Érdekes látásmód. A fokozatos szűkítés elve egy általános megállapítás, miközben a személyekre vonatkozó egyértelműsítési útmutató minden példája szül-halos, és bár konszenzus nem volt, egyértelmű többsége volt minden egyes megbeszélésen a szül-halnak. Csak a sportműhely az, amelyik eltér az általános gyakorlattól. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. augusztus 27., 16:05 (CEST)

Egy útmutató példáira hivatkozol? Ez komoly? Vigyor- Csurla vita 2015. augusztus 27., 17:40 (CEST)

Ki vállalja, hogy kiírja a szavazást? Látom, közben az útmutató átírása is beindult Gyurika vita 2015. augusztus 27., 17:55 (CEST)

Érvek a halálozási dátum feltüntetése mellett:

 1. kereső a legördülő listájában csak a cím látszik
A fenti főispános példánál maradva ha ez egyik csak alispán lenne, máris nem látnánk egyik esetben sem a születési, sem a halálozási évet. Tehát speciális esetről van szó.
 1. segíti a (botos) egyértelműsítést
Itt is rendkívül kevés esetről van szó és alapvetően minden esetben a szócikket kell ellenőrizni, nem elég csak a nevét. Sokszor plusz netes keresés kell mert a szócikkből sem derül ki egyből kire vonatkozik a link. A legtöbb problémás eset nem évhez köthető. Találkoztam olyan esettel is amikor különböző volt az egyértelműsítő foglakozás (pl. író, újságíró) és további keresésre volt szükség. Nem jó, sőt veszélyes csak a névből dönteni.
 1. sok esetben nem ismert a születési év, vagy bizonytalan; régen élt elhíresült emberek halálát többnyire feljegyezték
erre nagyon jó lenne példa, mert szerintem ez is tömegével, hogy emiatt a halálozást fel kellene tüntetni.
 1. ha csak egy évszám van, nem egyértelmű, hogy az mire vonatkozik
Ha csak a születés tüntetjük fel, akkor nagyon is egyértelmű.

Ne használjuk általános szabályokat végtelenül ritkán előforduló esetek kezelésére. Ne felejtsük el, hogy az születési év kiírása csak akkor szükséges, ha azonos a foglalkozás is! Továbbá érdemes használni az egyértelműsítő lapot, mert pont ezért van! -Csurla vita 2015. augusztus 27., 18:00 (CEST)

Kiemelt cikkek sablonjának indokolatlan használata[szerkesztés]

Az újonnan keletkezett szócikkek sorát böngészve akadtam erre a gyöngyszemre: Füstölgő ászok (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd), Dancilynch (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) alkotása.

– Rosszkornyifog vita 2015. augusztus 27., 15:53 (CEST)

Rájött. Sablon kivéve. Megoldva. Apród vita 2015. augusztus 27., 16:10 (CEST)

Adminmunka véleményezése[szerkesztés]

Az éppen folyó adminválasztási eljárásban (ismételten) felmerült az adminisztrátorok alkalmasságának kérdése, illetve a munkájuk értékelése, megmérettetés, stb. Ennek apropóján a Wikipédia:Szerkesztők véleményezése/rlevente oldalon szeretném kérni a tisztelt szerkesztőtársakat arra, hogy mondjátok el a véleményeteket az adminisztrátori (esetleg a szerkesztői) tevékenységemről. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 27., 17:16 (CEST)

Én is ezt kérem tőletek. --Malatinszky vita 2015. augusztus 27., 19:00 (CEST)

Ha nem haragszotok (de ha igen, akkor is), én nem értek egyet ezzel, ezért aztán nem is véleményezek. Sőt nem szerepel a terveimben mások véleményének megnézése sem. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. augusztus 27., 20:12 (CEST)