Szerkesztővita:Akela

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2019
július
15
hétfő

2019. év[szerkesztés]

„Az év szócikke 2018” verseny[szerkesztés]

Szia, Akela!
A 2018-as év folyamán megírtad az I. Károly Emánuel savoyai herceg, a Höhlenstein-völgy szócikket és hozzájárultál a Kövess Hermann szócikk bővítéséhez.
Ezt egyfelől köszönjük, másfelől értesítünk arról, hogy ezeket a szócikkeket a Wikipédia közössége jelölte a 2018-as „Az év szócikke” versenyen.
A szavazás hétfőn, január 21-én 0:00 órakor indul és a Wikipédia szerkesztői 2019. március 3-án éjfélig adhatják le voksukat az általuk legjobbnak ítélt szócikkekre több kategóriában is. Arra kérünk, vegyél te is részt a szavazásban, ismerd meg a 2018-as Wikipédia-termés legjavát, szavazatoddal erősítsd meg szerkesztőtársaid munkáját, megjelenéseddel buzdíts másokat is a közös munka értékelésében való részvételre, így végső soron mások is jobban megismerhetik a te hozzájárulásodat. (Arra felhívjuk azonban a figyelmedet, hogy a kiírás szellemében az általad indított vagy jelentősen bővített szócikkekre szavazni nem etikus.)
Hétfőtől várunk a lapon!
Pasztilla 2019. január 18., 20:08 (CET)

Szia, Akela! A verseny két hete zajlik, ez úton is köszönjük, hogy vetted a fáradságot, és már szavaztál 8 kategóriában! Reméljük, március 3-áig lesz alkalmad, figyelmed és időd, hogy a további kategóriákban is szavazz. Pasztilla 2019. február 4., 09:29 (CET)
Szia, Akela! Már csak tíz nap, és lezárul a verseny. Gyere, szavazz még 4 kategóriában! Vigyor Pasztilla 2019. február 21., 20:14 (CET)
Még öt nap. Még öt nap… Pasztilla 2019. február 27., 08:02 (CET)

Parthenopéi Köztársaság[szerkesztés]

Szia! Több cikkben (Lipót nápoly–szicíliai királyi herceg, I. Ferenc nápoly–szicíliai király, Bourbon Mária Izabella nápoly–szicíliai királyné az szerepel, hogy 1799. január 24-én kikiáltották a Parthenopéi Köztársaságot. A köztársaság cikkében azonban január 23 szerepel. Utánanéznél, hogy melyik a helyes? A mai évfordulókhoz akartam volna betenni, de bizonytalanra nem mertem. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. január 24., 07:01 (CET)

Hm. Enwikiben a kikiáltásra január "21 vagy 23" szerepel, utóbbira a Britannica a forrás. Németben január 22, olaszban 20-án kitör a forradalo, 23-án kikiáltják a Köztársaságot, mindenütt forrás nélkül. Franciáknál elegánsan csak "január végén". Legyen okos az emberfia. Akela vita 2019. január 31., 00:11 (CET)

Monszun csoport[szerkesztés]

Szia! Korábban támogattad az atlanti csatáról írt cikkemet, ezért szeretném figyelmedbe ajánlani a Monszun csoport tengeralattjáróiról szóló írásomat. Lehetőségeimhez mérten tárgyilagosan, minden elérhető forrást felkutatva írtam meg, szerintem érdemes a csillagra. Ha van időd, kukkants rá, és ha úgy érzed, hogy megfelel az elvárásoknak, támogasd! Nagy-nagy köszönettel, Dudva Skull and Crossbones.svg vitalap 2019. február 8., 8:06 (CET)

New article[szerkesztés]

Hello Akela! Could you please check and correct my Hungarian in this subpage? Many thanks for you help! Red Tree 50 vita 2019. február 13., 08:52 (CET)

Fájl:Wolfner József (1856-1932).jpg[szerkesztés]

Szia! Ennek a képnek sajnos hiányzik a forrása. Az eredeti pdf-ben sem volt megjelölve. Egyébként van másik fotó Wolfnerről: File:Jozsef Wolfner Hungarian Publishing, the company's director of Singer and Wolfner - Képes Pesti Hírlap Feruary 18 1932.jpg. – Regasterios vita 2019. április 3., 21:05 (CEST)

Szia. Hadd kérjek kis eligazítást, csak hogy jobban megértsem a képtörlés és -megtartás logikáját (pontosabban a két kép kezelése közötti különbség logikáját):

A második kép feltüntetett forrása szerint megjelent az újságban, 1932-ben. Szerzője ismeretlen, nincs feltüntetve. A kép Wolfnert ábrázolja, aki 1932-ben elhunyt, a kép tehát teljes biztonsággal 1932-ben vagy azelőtt készült, ennél régebbi nem lehet. A kép a Wikipediába feltölthető, legalábbis, gondolom, hogy annak tekinted, különben nem ajánlanád a törlésre jelölt kép helyett "másik képként".

Az első kép az internet ezen oldalain szerepel, nyilvánvalóan az ott forrásként megadott valamelyik könyvből való. Szerzője ismeretlen, nincs feltüntetve. A kép ugyanazt a Wolfnert ábrázolja, mint a második kép. Ő 1932-ben elhunyt, a kép tehát teljes biztonsággal 1932-ben vagy azelőtt készült, ennél régebbi nem lehet. A képet forrásmegjelölési problémák miatt törlésre jelölöd.

Ha a második kép szerző megjelölése nélkül, pusztán 80 évnél régebbi megjelenési indokkal elfogadható, akkor az első képnél (amely ugyanakkor, ugyanarról a személyről készült, és ugyanakkor (vagy korábban!) jelent meg, és szerzőjét ugyanúgy nem ismerjük, mint az elsőét, akkor (ha mindez helytálló) nem mindegy-e vajon, hogy mi lehetett a kép feltételezhető forrása? Akela vita 2019. április 4., 13:39 (CEST)

Rendben, értem, köszönöm. Akela vita 2019. április 4., 17:33 (CEST)

Nem mindegy, a következő okokból. A második képnek ismerjük az eredeti, vagy legalábbis 70 évnél régebbi forrását, ahol a szerzőt nem tüntették fel. A szerzői jogi törvény szerint ha a szerző nem ismert, tehát a személye nem deríthető ki a legalaposabb utánajárással sem, akkor az első publikálástól számított 70 évig jogvédett az alkotás, annak lejártával közkincs. Ez esetben az történt, hogy az 1932-es Képes Pesti Hírlapban, gondolom, Wolfner nekrológjának illusztrációja gyanánt megjelentették ezt a fotót, de a fotós nevét nem tüntették fel. A(z első?) publikálástól számított 70 év tehát letelt. Én amondó vagyok, mivel ott és akkor nem tüntették fel a szerző nevét, tekinthetjük a személyét ismeretlennek, egészen addig persze, amíg elő nem kerül esetleg egy másik forrás, amelyből kiderül a fotós neve (erre egy, pontosabban három példát is tudok mutatni).

Az első képnek viszont nem ismerjük az eredeti, vagy legalábbis 70 évnél régebbi, sőt semmilyen forrását, és a Google is nyilvánvalóan (az általad írtaktól eltérően) olyan találatokat dob fel, ahol az általad feltöltött verziót használták fel. Még ha utóbbi nem is lenne igaz, semmilyen jelentősége nincs annak, hogy egy internetes felületen nem tüntették fel a szerző nevét (ha érdekel, leírom, miért nem). Az eredeti feltöltő egyszerűen elmulasztotta megjelölni a forrását, ami a megadott licenc valódiságának ellenőrzését lehetetlenné teszi. A kép ugyan biztosan 70 évnél régebben készült, de 70 évnél régebbi publikálásról nem tudunk, és eredeti forrás híján azt sem állíthatjuk, hogy ismeretlen a szerző. Az ismeretlen szerző ugyanis nem azt jelenti, hogy te vagy én nem tudjuk ki a szerző, hanem hogy nem deríthető ki a személye. Még ha feltételezzük is, hogy a publikálás megtörtént valamikor Wolfner életében (sőt, ennek én nagyobb valószínűségét látom, mint annak, hogy nem), egyet biztosan nem jelenthetünk ki forrás híján: azt, hogy ismeretlen a szerző. Ha egy 200 éves képről volna szó, nem jelentene ez akkora problémát, de ez egy 20. századi portrékép, és a portréképek készítői bizony gyakrabban ismertek, mint nem. Simán előfordulhat, hogy feltüntették a szerző nevét abban a könyvben, ahonnan a feltöltő szedte a képet, vagy esetleg annak a forrásában, és hogy az illető 70 éve még élt. Akkor pedig nem közkincs a kép. Szóval ez a különbség véleményem szerint. – Regasterios vita 2019. április 4., 15:36 (CEST)

Jó szócikk[szerkesztés]

Gratulálok a Gaston herceg jó szócikk státuszához! Szép munka volt. Előre a kiváló szócikk státuszért is!Peadar vita 2019. április 13., 22:55 (CEST)

Mária Terézia[szerkesztés]

Forrást kértél arra, hogy II. Mária néven is ismert. A forrás az ellenőrzött szócikk 2. jegyzetében van (a bevezető utolsó mondatában szerepel.) Wikizoli vita 2019. április 27., 08:59 (CEST)

Kommunista kiáltvány[szerkesztés]

Szia! Köszi, hogy támogattad a szócikk kiemelését. A túl sok idézetet felrovó kritikákat elismerem, s elkezdtem a tartalmi rész átdolgozását, de szükségem lenne egy hét hosszabbításra. (Bringás balesetet szenvedtem, elég durva sérüléseket szereztem, ami kivont a munkából több mint egy hétig.) Ezt már két napja jeleztem a kiemelési eljárás oldalán, de még semmilyen visszajelzés nem történt. Üdv. Composer vita 2019. május 7., 13:44 (CEST)

Szabad képek vs. filmkockák[szerkesztés]

Ha annyira szíveden viseled a szócikkek portréképekkel való ellátását, azt tudom javasolni, keress olyan magyar fotográfusokat, akik több mint 70 éve meghaltak, aztán vagy a Hungaricana képcsarnokában, vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum képgyűjteményében, vagy az Iparművészeti Múzeum oldalán, vagy a Manda honlapján keress rá a nevükre, hátha találsz olyan személyt a fotóalanyaik között, akiről még nincs kép a Wikipédián, vagy csak sokkal rosszabb minőségű. Meglepődnél, ha tudnád, mennyi ilyen van. Azt az igényedet megértem, hogy képet tegyél a cikkekbe, de hogy ezt szinte mindig filmkockákkal oldod meg, már a legkevésbé sem. Persze én is tudom, hogy egy 10 éve elhunyt emberről nem találunk 100 éves közkincs képet, csak arra szeretnék rámutatni, hogy bőven vannak olyan fehér foltok a magyar Wikipédián képügyileg, ahol minden vita nélkül és sokkal értelmesebben meg lehet valósítani az igényedet. – Regasterios vita 2019. május 10., 20:09 (CEST)

Mária Izabella Bourbon–parmai hercegnő[szerkesztés]

Szervusz! Ezt a szócikket te hoztad létre 12 ével ezelőtt. Jó lenne, ha bekapcsolódnál a megvitatására itt. Köszönjük! Napkirály postaláda 2019. május 31., 18:18 (CEST)

Gyújtogatás stb.[szerkesztés]

Szia, ezeket mind meg akarod írni? Mert a gyújtogatás most piros. Ráérne a linkelés utána is, nem? – Pagony foxhole 2019. június 2., 01:27 (CEST)

Ne legyen? Akela vita 2019. június 2., 01:28 (CEST)

Fájl:Borszeky D41 01.jpg[szerkesztés]

Szia! Mivel Borszéky Frigyes 1955-ben hunyt el, így a művei 2026-ig jogvédettek. – Regasterios vita 2019. június 15., 20:23 (CEST)

Szia. Gondolom a tudomásulvételen kívül mást nem mondhatok. Akela vita 2019. június 15., 20:42 (CEST)

Miért ne mondhatnál? Ha nem érted, miért kell törölni, természetesen leírom részletesebben. – Regasterios vita 2019. június 15., 21:02 (CEST)

A formális indokot természetesen értem, többször elmagyaráztad. Amit nem értek, az a Te aktivitásod belső indoka, az a szívós keresés, amivel pucolod a képeket a Wikipédiáról. Az ilyeneket is, amelyek már pont 10 éve békésen itt vannak, a kutya sem akadt beéljük, és és ugyanilyen nyugodtan ott lehetnének még 7 évig, vagy akármeddig. 10 éven át senki sem szólalt fel, hogy a magántulajdonban lévő tárgy fotója révén jogsérelmet szenvedett volna el (mint ahogy nem is szenvedett semmilyen anyagi vagy erkölcsi hátrányt a jogtulajdonos, ha egyáltalán létezik ilyen, sőt, a következő években sem fog felszólalni senki semmi ilyesmi miatt. Egy saját magunknak kitalált formáljogi buborékba zártuk magunkat, önként. Ezt elfogadom, mint az időjárást. De azt, hogy saját szerkesztőnk a saját kezdeményezéséből aktívan kutatja, keresi, hol lehetne még tovább silányítani, szegényíteni a saját közös művünket, ez az egyetlen dolog, amivel sosem értettem egyet és soha nem is fogok. Persze tökmindegy, hogy egyetértek-e. A formáljogi szabály betartása minden előtt való. Ezért: Nyilatkozom, hogy a konkrét kép törlésével kapcsolatban semmilyen ellenvetést nem teszek, mert semmi értelmét nem látom. Akela vita 2019. június 15., 21:44 (CEST)

Köszönöm a véleményedet. Sok összetevős a dolog, de nyilván kell hozzá habitus is. Nem ezzel kezdtem az itteni tevékenységemet több mint nyolc évvel ezelőtt. Én is úgy menekültem a képektől, mint sok más szerkesztő a mai napig (tudod, hogy értem). Aztán fokozatosan ráéreztem. Amire pedig ráérez az ember, azt általában szereti csinálni. Az már csak a körülmények összjátéka, hogy tízezer számra voltak jogsértő képek a magyar wikin, sok évre visszamenőleg is, vagyis volt mit pucolni. Talán éppen az vonzott benne, hogy végtelennek tűnt az egész. Úgy gondolom, ez összhangban van a Wikipédia céljaival. Hozzáteszem, az általam értelmezett céljaival, mert tudom, hogy ebben sem értünk egyet. Kétségtelen persze, nem ez a kép a magyar Wikipédia legnagyobb problémája, de kreatív alkotás, hát jogvédett. Nos, ennyi. Elnézést, ha untattalak. – Regasterios vita 2019. június 16., 21:14 (CEST)

Nem, semmiképpen sem unalmas. Köszönöm, hogy őszintén elmondtad. Üdv. Akela vita 2019. június 16., 21:23 (CEST)

Nurbanu szultána[szerkesztés]

Ez helyes vagy tévedés? Apród vita 2019. július 13., 01:11 (CEST)

Passz. A specialisták döntsenek. Az anon többi szerkesztésében sok a hülyeség, de van ahol csak szőrszálhasogató fontoskodás. Itt is kétszer írta be ugyanazt a házastársat. Itt ehhez a szócikkhez nem tudok hozzászólni. A fiatalon meghalt gyerekek (szövegben piros link), infoboxban nem voltak, ő beírta pluszban. Ha kihúzom infoboxból az egész sort, a wikidatából megint részben más nevek jönnek be. Akela vita 2019. július 13., 01:44 (CEST)