Szerkesztővita:Hungarikusz Firkász

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 

Hungarikusz Firkász
Hungarikusz Firkász firkarögzítője
Szerkesztővita:Hungarikusz Firkász 
„A vitatkozás is egy készség, amit edzeni kell, de a vitalapom nem edzőgép.” (Hungarikusz Firkász)
Jelen vitalap alkalmas a velem történő kapcsolat felvételére és a kapcsolattartásra.
  • Ha rólam/velem van közölni valód, azt legyél szíves itt tegyed! Ez a lap erre való.
  • Ha már írtam neked a vitalapodra, akkor a figyelőlistámon vagy, de ha kimondottan nekem szánsz üzenetet, főleg ha sürgős választ vársz, akkor ide írj!
  • Ambox warning pn.svg A vitalapomon hagyott üzenetekre a könnyebb követhetőség kedvéért itt válaszolok, és ezt igyekszem be is tartani.
  • Mindenkinek köszönöm a húsvéti kívánságot, de én nem fogom se kívánni, sem viszont kívánni. A húsvétot sem ünnepnek, sem kellemesnek nem tartom. Elnézést kérek mindenkitől, aki eddig ezzel kapcsolatban írt, vagy írni fog.Raszputyin

Szia. Itt az átnevezés és az indoklás körül valami zavart érzek az erőben. A Grigorij Jefimovics pusztán annyit jelent, hogy Jefim fia Grisa. Ez nem nagyon lehetett a teljes neve. Lehet, hogy az angol wiki is téved, de szerintük az apja neve Yefim Yakovlevich Rasputin volt. Nem lehet, hogy ez valami házilagos etimologizálás? Nem ismerem a forrásként jelölt Paléologue-t. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. január 14., 20:36 (CET)

András: Sajnos nem tanultam oroszul. Palélouge pontosan ezt írja (a kiemelés tőlem): Grigorij Raszputyin 1871-ben született [...] Apja egyszerű muzsik volt, részeges, tolvaj lókupec; a neve Jefim Novij. A Raszputyin ragadványnév, társai adták a fiatal Grigorijnak, jól jellemzi életének ezt a korszakát, és utal a jövőjére is; ez a szó ugyanis a paraszti nyelvben használatos raszputnyikból ered, melynek jelentése züllött, csavargó, szoknyavadász. A könyv a neten is megtalálható angolul (Monday, September 28, 1914.) hátha segít. Palélogue, szerintem a legautentikusabb forrás. Művét az akkori kor egyik legelismertebb kordokumentumának tartják. Persze ez nem jelenti azt, hogy tévedhetetlen lenne. Szerintem a szócikket Raszputyin néven kell szerepeltetni és Grigorij Jefimovics Raszputyint meg átirányításként meghagyni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 14., 20:57 (CET)

Ha érdekel a könyv szívesen odaadom, szerintem érdekes olvasmány, én már többször is elolvastam. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 14., 20:58 (CET)

Így már jónak tűnik, az apa apai neve ugyan nincs meg, de a Jefim Novij stimmel a Grigorij Jefimovicshoz. Ez esetben az angol wikin egyszerűen feltették csak, hogy az apja neve is Raszputyin volt. Külön szép. Viszont akkor delikvensünk neve Grigorij Jefimovics Novij volt. Kérdéses, hogy a Raszputyin tekinthető-e művésznévnek, hogy a személynév helyett szerepeljen. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. január 14., 21:07 (CET)

A Monday, September 28, 1914. dátum alatti 5. sor végén kezdődik a mondat: „His father was a simple moujik, a drunken, thieving horse-dealer. His name was Eflin Novy.” Nem hinném, hogy Raszputyint a szó szoros értelmében művésznek lehetne nevezni, esetleg életművésznek, de nála, szerintem azt kell figyelembe venni, hogy azon a néven kell szerepeltetni, ahogy mindenki ismeri. Nem hiszem, hogy sokan tudnák, ki az a Grigorij Jefimovics Novij. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 14., 21:15 (CET)

Bocs, hogy beleszólok, de nekem Paléologue információja egyáltalán nem tűnik megbízhatónak. Először is az apa nevét "Eflin Novy"-ként adja meg, ahol a Novy persze lehet a Novij átírása, de az Eflin nyilván tökrossz. Ez egy kicsit úgy néz ki, mint valami társaságban elhallott pletyka visszaadása.

Az orosz wiki szerint Raszputyin a cár engedélyével 1906-ban Raszputyin-Novihra (Распутин-Новых) változtatta a nevét, mondván, hogy a falujában több Raszputyin is van, és ez félreértésekre ad okot. Talán innen jön a nagykövet tévinformációja.

Mindenesetre az angol wiki forrásai között szerepel ez a cikk, amely szerint fellelhető az egykori templomi anyakönyv, amelyben pedig szerepel az apa neve Jefim Jakovlevics Raszputyinként. Az orosz Wiki is ezt a nevet adja meg az apja neveként.

Szóval én visszanevezném a cikket Grigorij Jefimovics Raszputyinra, Paléologue történetét pedig legfeljebb mint érdekes, de egyéb tényekkel alá nem támasztott pletykát tálalnám. Malatinszky vita 2016. január 14., 21:32 (CET)

Ennek az információnak az ismeretében természetesen nem látom akadályát a szócikk visszanevezésének. Köszönöm, hogy beleszóltál. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 14., 21:45 (CET)

Visszaneveztem a korábbi nevére. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 14., 22:21 (CET)

Köszönöm. Bár ilyen elegánsan lehetne elintézni minden vitát a Wikipédián! Malatinszky vita 2016. január 15., 17:34 (CET)

Az orosz wiki még azt is mondja egy 2001-es forrásra hivatkozva, hogy már a 19. század eleje óta Raszputyinok voltak, sőt szerinte a "sáros út", "sárvidék", ill. "keresztút" jelentésű szavakból ered a név. --Pagony foxhole 2016. január 14., 22:29 (CET)

Én is köszi a beleszólást is, meg a visszanevezést is. Bár nekem csak a szólóban maradó Grigorij Jefimovics tűnt fel, meg hogy miért is nincs teljes a neve a páciensnek. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. január 15., 19:00 (CET)

Útmutató-tervezet a bottal tömegesen létrehozott szócikkekről kész

Szia HuFi, rég találkoztunk itt! Szerintem az útmutató tervezet kész. Ha van hozzáfűzni valód, akkor megköszönöm, ha leírod a vitalapján. Üdv: Piraeus vita 2016. január 20., 23:46 (CET)

Szia Piraeus! Köszi, hogy szóltál. Átnéztem, de őszintén szólva már belefásultam ebbe a téma. Szerintem senki sem fogja ezeket betartani, aki botozással akar létrehozni szócikkeket. Legalábbis addig nem amíg ilyen magas fokon égő szócikkszámláz van. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 21., 01:47 (CET)

Igen, más is belefásult. Kínos, mert engem alapvetően, csak annyiban érdekel a téma, mint a legtöbbünket: szeretném megőrizni az enciklopédia színvonalát. Az előzményekből pedig az jött ki, hogy ehhez ezt az útmutató-elfogadási folyamatot végig kell csinálni. Elég hálátlan feladat és mivel én tettem szóvá a problémát, rám maradt. Ezért nem is hajtom, hanem csak szépen lassan tologatom előre a dolgot.
Hogy betartják-e majd, nem tudom, de ha sikerül konszenzussal elfogadtatni az útmutatót, akkor talán kevesebb lesz a hasonló eset és könnyebb lesz kezelni. Ezért lehet értelme. Piraeus vita 2016. január 21., 10:46 (CET)

Pápa

HuFi, pontosan tudtam, hogy Te olvasod a többi vitalapot is. Az a véleményem, hogy egyes ügyekben túlságosan vaskalapos véleményen vagy, túlságosan kívánsz ragaszkodni a szabályzatok betűjéhez, a megbeszélési eredmények leírt betűjéhez. Hidd el, hogy vannak esetek, amikor ez a fogcsikorgató ragaszkodás felesleges. Vannak olyan esetek, amikre nem kell és nem is szabad ráhúzni a leírt szabályzatok, irányelvek, útmutatók betűjét; alkalmat kell teremteni arra, hogy egy senkit nem érdeklő részletkérdés, egy vitalap, amelyik egy törölt képről két évvel ezelőtti nyavalyt tartalmaz - eltűnhessen a történelem süllyesztőjében. Mindig fel kell tudni mérni azt, hogy mekkora kárt szenved a projekt a vitalap eltűnésével (ebben az adott esetben), és ha maga a bejegyzés elhelyezője sem gondolja már azt, hogy a világtörténelem gyarapodását szolgálná saját két éve tett bejegyzése, nos, el kell tudni engedni. Bízz bennem, ez nem rossz a Wikipédiának. Nem lankadó tisztelettel, – Burumbátor Súgd ide! 2016. január 22., 15:44 (CET)

Egyesület a Magyar Szinkronért videói

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMivel Sasuke88 megkapta a kívánt választ, nincs értelme tovább ragozni itt a kérdést, ezért a kérdés megoldva. További két személlyel beszélgettem erről a kérdésről (köztük Rleventével) és meggyőztek arról, hogy rendben van ez így. Ettől függetlenül továbbra is szerencsésebbnek érzem a szerzővel való egyeztetést. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 19:10 (CET)

Szia! Az Egyesület a Magyar Szinkronért rendszeresen készít videointerjúkat színészekkel (pl. [1]), a videókat pedig Creative Commons Forrásmegjelölés (újbóli használat engedélyezett) licenc alatt tölti fel a YouTube-ra, ami a részletes leírás szerint CC BY licencnek felel meg. Az lenne a kérdésem, ha ezekből a videókból kiveszek egy színészt ábrázoló képkockát, azt feltölthetem a Wikipédiába CC-BY licenc alatt? Gondolom igen, de a biztonság kedvéért inkább előbb kérdezek és csak utána cselekszem :-). --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 24., 15:07 (CET)

Sasuke88 kis türelmedet kérem, amíg utánajárok. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 24., 18:38 (CET)

Sasuke88: azt gyanítom, hogy ilyen műsorból kivágott jelenet nem használható fel Cc-by-sa licenc alatt, mivel az engedélyük nem tér ki a szabadon módosíthatóságra. Így pedig a nem szabad CC-BY-ND licencnek felel meg. Azért még kérdezd meg erről Timit vagy Tgr-t. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 13:18 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)

Nem értem, hogy miért lenne ND, a CC-BY még a CC-BY-SA-nál is szabadabb licenc. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 28., 13:52 (CET)
A CC-by licenc teljesen elfogadott szabad licenc a Wikimédia által. Az, hogy nincs -sa- a végén, nem azt jelenti, hogy ne lehetne derivatívot készateni belőle, akkor ott lenne a végén az ND eredetileg is. Az -sa- megkötés azt jelenti, hogy share-alike, vagyis a derivatív munkát is cc-by-sa alatt kell közzétenni. A sima CC-BY esetében nincs ilyen kitétel, csak azt követeli meg a licenc, hogy fel kell tüntetni az eredeti forrást/szerzőt, hogy milyen licenccel adod tovább, az mindegy. @Sasuke88: nyugodtan lehet kivágni képkockát belőle, cc-by licenccel feltölteni, de csak akkor, ha a jelenetben nem szerepel más jogvédett alkotás (pl. film részlete, jogvédett fénykép stb). Xia Üzenő 2016. január 28., 13:41 (CET)
Rendben! --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 28., 13:52 (CET)
Akkor viszont itt javítani kéne, mert itt nem ezt írja. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 13:44 (CET)
Én mindent rendben látok: CC-BY --> A Wikipédia szempontjából szabad licenc. :-) – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 28., 13:55 (CET)
Hát persze, hogy te mindent rendben látsz, hiszen szeretnéd feltenni a képeket, tehát neked az az érdeked, hogy ha megtalálsz/megkapsz egy kiskaput, azon bemenjél. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 13:59 (CET)
Érdekes a válasz annak a fényében, hogy ha egy képen nincs feltüntetve, hogy szabad licenc alatt használható, akkor azt jogvédett képnek tekintjük, és az ilyen feltöltéseket töröljük, ha viszont a szerző kifejezi azt, hogy Cc-by licenc alatt felhasználható, akkor abból az is következik, hogy SA alatt is. Ez így elég logikátlan. Annak fényében is, hogy még a Google is külön szűri a szabadon felhasználható és módosítható képeket a szabadon használható, de nem módosítható képektől. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 13:59 (CET)

Nekem végül is mindegy. Innentől kezdve a te és Timi felelőssége a képek feltöltése. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 14:01 (CET)

Mégis ki keres kiskaput? Én csak jeleztem, hogy az általad belinkelt oldalon én mindent rendben látok. A videó licencében egyértelműen meg van határozva, hogy az CC-BY, mégis minek kellene még mellé SA? Az már egy másik licenc lenne, ami további korlátozást tartalmaz, vagyis a derivatív munkát is cc-by-sa alatt kell közzétenni ahogy Teemeah mondja feljebb. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 28., 14:12 (CET)
Mint mondottam volt, innentől a ti felelősségetek. Ha úgy van, ahogy gondoljátok, akkor jó, ha mégsem, akkor meg a ti balhétok. Szerintem a legjobb az lenne, ha megkérdeznétek magukat a szerzőket, és nem feltételezésekbe meg fejtegetésekbe bocsátkoznátok. De ti tudjátok. Ha nekem kellenének ezek a képek én utóbbi módon járnék el, nem kockáztatva egy – esetleges – későbbi törlést. De te tudod, a neked így is jó, akkor csináld így. A te döntésed. Gondolom, így is úgy is, megoldódott a kérdés, úgyhogy részemről lezárva. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 14:16 (CET)
Én nem tudom, hogy kerül számodra ide a cc-by-sa licenc, de valamit nagyon összekavarsz másvalamivel szerintem. Egy képnek nem kell cc-by-sa alatt lennie ahhoz, hogy felhasználható legyen a wikin. A cc-by és a cc-by-sa egyaránt olyan licenc, ami megengedi a módosítást (ha egy licenc nem engedi meg a módosítást, akkor szereplnie kell benne az ND rövidítésnek). A két licenc között annyi a különbség, hogy az sa megköveteli, hogy a derivatív munka is cc-by-sa alatt legyen közzétéve, a cc-by pedig nem követeli meg, hogy ugyanolyan licenccel add tovább, amilyen alá a szerző tette. A két licenc leírásában mindez benne van. Az általad belinkelt oldalon pedig semmilyen hiba nincs. Lásd még Commons:Category:CC-BY-3.0. Senki sem találgat itt, ezek le vannak írva a creative commons oldalán mindkét licencnél, hogy mire használható. A CC-BY elfogadott licenc a Wikipédián képekre, és szabad derivatív munkákat készíteni az ilyen alkotásokból. You are free: to share – to copy, distribute and transmit the work, to remix – to adapt the work. Kiemelés tőlem. Xia Üzenő 2016. január 28., 15:58 (CET)
Kedves Timi! Mi nem világos abban, hogy részemről le van zárva a téma? Mint mondottam volt, innentől a ti felelősségetek. Én másképpen állok hozzá, ti meg megint másképpen. Ennyi! Tegyetek, amit akartok. Ahelyett, hogy engem győzködtök már réges-régen megkérdezhettétek volna a szerzőket. Amúgy ajánlom figyelmedbe az Alfahír-engedélyt, ahol Rlevente még az engedély az impresszum leírásának OTRS-levélben küldött kiegészítésével sem fogadta el Cc-by-sa licencűnek a képeket. Ezeknél meg ilyen nincs Na itt az ellentmondás. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 16:05 (CET)
Az Alfahíresekre még rá fogok írni valamikor, hogy tisztázódjon a helyzet. Ez az ügy viszont részemről is lezárva, mert egyértelmű a licencmegjelölés, engedélyezett remix készítése a videóból (szabad módosítás), amit Teemeah és a fentiek szerint Rlevente, illetve még egy szerkesztő is megerősített. Ezúton köszönöm a válaszokat! --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 28., 21:55 (CET)
Az alfahíressel kapcsolatban lásd Teemeah vitalapját. Leventének nem válaszoltak mindeddig. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 21:58 (CET)

Tajti Mátyás

Szerintem az oldal levédését elhamarkodtad. Oldd fel. - Csurla vita 2016. január 24., 22:35 (CET)

Szerintem meg ne oldja fel. Vagy ha mégis, akkor egyúttal Csurlát blokkolni kell demonstrációért. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2016. január 24., 22:36 (CET)

Na ez melyik szabályból jött ki, hogy engem blokkolni kellene? Nem demonstráltam. Te viszont ismételten visszaélsz az adminságoddal! - Csurla vita 2016. január 24., 22:38 (CET)

Hands-on.png (Két szerkesztési ütközés után) Kedves Csurla! Egy. Nem vagyok a szolgáld, hogy parancsokat osztogassál nekem. Kettő: azért védtem le, hogy elsősorban téged megóvjalak attól, hogy véletlenül a 3VSZ szabályt megsértsd. Próbáld meg megbeszélni a dolgot Csigabival (amúgy nem azért védtem le, mert Csigabi szerkesztése lett visszaállítva, csak szólók, mielőtt ez előkerülne). Esetleg kérd meg az AÜ-n a többi adminisztrátort a feloldásra (ha valaki úgy találja, részemről semmiféle neheztelés forma sincs a feloldásért). Én tartalmi szempontból nem szeretnék beleavatkozni, de nem szeretném azt sem, hogy ide-oda legyen állítgatva a szócikk feleslegesen (vagy nem feleslegesen – ebbe sem akarok véleményt nyilvánítani). Köszönöm megértésedet! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 24., 22:45 (CET)

Kieg: fentebb. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 24., 22:45 (CET)

Az én érdekemben nem kell levédened. Felnőtt vagyok, tudok vigyázni magamra :-) - Csurla vita 2016. január 24., 22:50 (CET)

Világos beszéd, de én azt írtam, hogy elsősorban téged. Látom, írtál az AÜ-re. Én is írtam. Inkább ott folytatódjon le a további eszmecsere. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 24., 22:53 (CET)

Kiemelési hirdetőtábla

Szia! Én takartam ki (legalábbis én vezettem be ezt a szokást) a hirdetőtáblán az üres szakaszokat, mert szerintem hülyén nézett ki, hogy hetekig (talán hónapokig?) egyetlen képkiemelés vagy jószócikkmegvonás nem indult, a cím mégis ott állt üresen. A többi szakasznál úgy vettem észre, hogy ettől függetlenül működött eddig a frissítés (ha más nem, akkor én megcsináltam). A képeket valóban nem figyeltem, de akkor fölveszem azt az oldalt is a figyelőlistámra, mert áttekinthetőbb a lista üres szakaszcímek nélkül. Persze csak ha nincs ellenvetésed, vagy persze bárki másnak. Ami még segíthet, ha a képkiemelési útmutatóba (ha van ilyen) beleírjuk, hogy ezt a sablont is frissíteni kell. Ez a kiemelt és jó cikkeknél viszonylag hatásosnak bizonyult. --Puskás Zoli vita 2016. február 3., 20:39 (CET)

@Puskás Zoli, Hungarikusz Firkász, így jó lesz? Fauvirt vita 2016. február 3., 21:17 (CET)

@Fauvirt: Szerintem tökéletes. Köszi! – Puskás Zoli vita 2016. február 3., 21:31 (CET)

Sert - happy smile.svg Fauvirt vita 2016. február 3., 21:51 (CET)

Re: Színkódok preferálása

Szia! EZ már szerintem kezdi kimeríteni a trollkodás fogalmát. Nem tudom, hogy direkt csinálja az anon vagy csak ennyire futja a kobakjából – már elnézést –, de engem már nagyon irritál, annak ellenére, hogy vannak hasznos szerkesztései. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. február 4., 11:17 (CET)

Sasuke88: Én úgy látom, hogy utóbbi helyzet áll fent. Nem baj, majd misibacsi mentorálja. Hátha ő tud bánni vele és többre jut. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 5., 18:48 (CET)

Pósa kép

Sajnálom, hogy törölted a képet. Volt rá engedély, személyesen kérdeztem meg a készítőt, hogy feltehetem-e. Igyekeztem ezt jelezni a feltöltésnél. De most, hogy törölted a képet, most már nem tudom ellenőrizni sem. Na, mindegy, ha nem kell a kép, akkor nem kell. Péter 2016. február 4., 21:39 (CET)

Péter : a képet visszaállítottam, 30 napod van rá, hogy intézd az engedélyeztetést, konkrétan azt, hogy Simonovits Miklós a OTRS emailcímére eljuttassa az engedélyező szabványszöveget értelemszerűen kitöltve. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 5., 18:44 (CET)

Véletlen szerkesztés

Szervusz, Hungarikusz Firkász!

Bizony véletlen volt Timi vitalapján a szerkesztésem! Mellényúltam a figyelőlapomon, köszönöm a javítást és kellemes hétvégét! – Ronastudor a sznob 2016. február 6., 09:02 (CET)

Torgyán

Torgyánról végre kép, már évek óta zavart, hogy róla egy fotó sincs. Köszönöm. :) – Norden1990 2016. február 6., 18:00 (CET)

Igazán nincs mit! Nagyon szívesen segítek, ahol tudok. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 6., 18:02 (CET)

Re:Amber Heard

Valóban, igazad van erről megfeledkeztem. Az angol cikkben van rá forrás de ettől függetlenül nem kívánok mélyebben elmerülni a témában szóval inkább akkor ne legyen bekategorizálva oda. Köszi hogy figyeltél (ha már én kevésbé). Üdv, --XXLVenom999 vita 2016. február 10., 22:33 (CET)

Ez a jó hozzáállás, örülök neki hogy így látod. :-) A másodikban is igazad van, magam is így látom. Ha már e témánál vagyunk, holnap keresek akkor forrást hogy ne maradjon függőben a dolog de ma már nem vállalom. Üdv, --XXLVenom999 vita 2016. február 10., 22:40 (CET)

Re: 3VSZ

Köszönöm a figyelmeztetést, mert nem tudtam, hogy a különböző tartalmak visszavonása is beleszámít. Ezt csak most olvastam, amikor egy másik hasonló eset miatt elolvastam az erre vonatkozó leírást. Dodi123 vita 2016. február 12., 14:50 (CET)

Trócsányi László

Ha esetleg lesz időd/kedved/türelmed, megfontolandó lenne Trócsányi Lászlóról is beszerezni hasonló úton képet. Ő az egyetlen jelenleg hivatalban lévő miniszter, akiről nincs kép. Annak idején, 2011-ben, a kormany.hu-tól kértem engedélyt jó pár fotó feltöltésére, elég készségesek voltak. – Norden1990 2016. február 12., 20:44 (CET)

P.s. tévedtem, Lázár Jánosról sincs kép, csak elfelejtettem, hogy ő már nem államtitkár. – Norden1990 2016. február 12., 20:46 (CET)

Norden1990: nem ígérek semmit, de megpróbálkozom. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 15., 17:14 (CET)

Védelen

Köszi, nem szeretném egyelőre, mert én híve vagyok a beszélgetésnek, mint az álláspontok ismertetésének egyetlen módjának. Szóval ha lehet, nem akarom korlátozni a hozzáférést, bár ha ez a fajankó nagyon rám szokik, lehet, hogy később mégis igénybe veszem. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. február 14., 18:28 (CET)

Fátimidák

Szia! Lehet, hogy nem itt kellene kérnem, hanem az AÜ-n, de mégis. Megtennéd, hogy a Fátimida-dinasztia és a Fátimidák elnevezéseket megcserélnéd? Jelenleg ez utóbbi mutat az előbbire, és az nem jó, mert a dinasztiának lesz majd külön szócikke, ill. listája, addig viszont jobb ha a Fátimidák szócikkre mutat. Előre is kösz, Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. február 21., 16:05 (CET)

Köszönöm! Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. február 21., 16:11 (CET)
Igazán nincs mit! Cégünk mindig az Ön rendelkezésére áll. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 21., 16:12 (CET)
Akkor most itt a csőbe belejövés esete, jelenleg semmi interwiki nincs, pedig a wikidatában átírtam a en:Fatimid Caliphate wikidatás lapját Fátimidákra, csatolni pedig nem enged. Egyszerű kérdésem van: miért? Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. február 21., 16:25 (CET)
Hát eztet nem tudom. Nem ismerem a Wd khm. kiváló tulajdonságait. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 21., 16:27 (CET)
Hozzácsatoltam a wikidatához. Remélhetőleg nem rontottam el semmit :) – Dodi123 vita 2016. február 21., 16:31 (CET)
Köszönöm, nem tudom, nekem miért nem engedte, lehet hogy türelmetlen voltam? Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. február 21., 16:33 (CET)

jajj de fáj

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaNekem az idevágó témában nincs olyan, ami fájdalmat okozna, mivelhogy nem vagyok IP-ellenőr Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 24., 21:13 (CET)

az igazság! Ramakuni vita 2016. február 24., 21:03 (CET)

Polgár Lászlóné

Mondhatnám, hogy Polgár Lászlóné néven, mivel 2011 március 24-én így lett beírva. Ugyanakkor az is bennem van, hogy van más nevezetes Polgár Lászlóné? Aki eddig elvben számításba jött hasonló néven, az a szegedi kisdedóvó jótékony nőegylet elnöke volt (A régi Szegedből az újba), de nem tudom, híresnek számít-e egy megyeszékhely nőegyletének az elnöke. Apród vita 2016. február 26., 21:19 (CET)

Úgy is össze lehet foglalni a helyzetet, hogy sakk :-)! Apród vita 2016. február 26., 21:44 (CET)

Jé, mit találtam! Már több mint öt éve felvetődött Polgár Lászlóné, vagyis Altberger Klára szócikkének a megírása Gundel Katalin törlési megbeszélésén :-). Ezt nem tudtam. Apród vita 2016. március 2., 14:05 (CET)

re Szerklap

Köszönöm az odafigyelést! – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. február 29., 07:11 (CET)

Átméretezendő kép sablonba dátum

Szia. {{Átméretezendő kép}}(?) szövegébe nem lenne-e hasznos dátumot feltüntetni, hogy ne kelljen a laptörténetben keresni, mikor tették ki, tegnap vagy régebben? Akela vita 2016. február 29., 15:10 (CET)

Nem tudom, ez mennyiben segíti az eljárást, de úgy gondolom, kárt sem okoz, ezért megcsináltam időbélyegzősre (remélem! :-)) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 29., 15:23 (CET)

Valóban nem létfontosságú, de én szívem szerint minden hasonló figyelmeztető sablonra tennék időpont-jelzést. Talán motíválhatja a javító szándékot. Köszönöm! Akela vita 2016. február 29., 15:30 (CET)

Ebben a motivációs dologban lehet valami... Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 29., 15:34 (CET)

Re: Keresztes Kata

Upsz. Vigyor - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2016. március 4., 13:25 (CET)

Képméret

Szia!

Mekkorának szabad lennie egy képnek, mekkorára kellene átméretezni? Egyébként 640×480 pixel a jelenlegi mérete pl. ennek: Fájl:Deathstar-inquizition.jpg. Ez vonatkozik rá?: "filmkocka, képregénykocka, képernyőkép 480×480 pixel"? Elég amatőr lehet, aki ezt kitalálta. Az erről szóló szavazás linkjét meg tudod adni? Az eredeti oldal már nem elérhető, amire Teemeah hivatkozik a módosításában. misibacsi*üzenet 2016. március 8., 18:31 (CET)

Szia!

Igen, a sablonban olvasható 480x480 a limit. Persze arányváltozó, de a kettő közül egyik irányban sem haladhatja meg a 480-at. Az irányelv (WP:NEMSZABAD) szavazása itt van: Wikipédia:Szavazás/Nem szabad tartalom felhasználásának irányelve, 2015. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. március 8., 18:37 (CET)

File:Luzsicza_Lajos.jpg

Szia! Ennek a ticketjét kezelem épp, és látom, hogy betetted a ticketszámot, de kikommentezve. Valami gond van vele? Köszi, Xia Üzenő 2016. március 9., 12:33 (CET)

Szerkesztések törlése

Üdv! Szeretném tudni miért lettek törölve vagy nem engedélyezve a szerkesztéseim a Qtracker lapon a "törlés sablon" törlésén kívül. InterCity(IC)

OTRS

Szia, látom, OTRS-jogaid vannak: jó lenne rendbe tenni c:File:Nagy László 1972.jpg-ben az engedélyt, amit megpróbáltam lefordítani hu:File:Nagy László 1972.jpg-ről, még ki kell tölteni rendesen az OTRS sablont és ellenőrizni, hogy tényleg ott lehet a Commonsban, vagy pedig törölni onnan. Előre is köszönöm! Oliv0 vita 2016. március 18., 22:49 (CET)

Oliv0: nem értem a problémát. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. március 19., 07:26 (CET)

Akkor talán az a jele, hogy minden jó. Arra gondoltam:

Biztosan nem annak a jele, hanem inkább annak, hogy nem értettem, hogy mit mondasz. :-)

  • Betettem az OTRS-sablon az engedély sorszámával.
  • A Balla Demeter-engedély említése mindenképpen jó lenne, sőt még jobb lenne ha lehetne angolítani (de szép szó), hogy ugyanazokat a funkciókat tudja, mint az itteni.
  • Ami az utolsó pontot illeti: szándékosan nem a Commonsba töltöttem/töltöm a Szép versekből (és most már a Körképből) származó képeket, mivel itt tudom ezeket könnyebben rendszerezni és kategorizálni és a sablon használatával gyorsabban és könnyebben feltölteni és korrigálni, ha becsúszik valami tévedés. Jó lenne, hogy amíg nem vagyok kész ezzel, addig nem lennének törölve (meg áttöltve se nagyon, bár ezt úgysem tudom megakadályozni). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. március 19., 08:43 (CET)

Durga

Szia! Átnevezték ezt a lapot Durga-ról Durgá-ra, de helytelenül, mert a WP:ÚJIND szerint a szó végi magánhangzók rövidek, tehát helyesen Durga. Ezt nem tudom visszacsinálni, vagy mégis? Vagyis meg kellene fordítani az átirányítást, hogy a cikk címe Durga legyen. Üdv. Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. március 27., 08:22 (CEST)

Köszönöm! Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. március 28., 08:38 (CEST)

Húsvét

Boldog húsvétot kívánok! Szalakóta vita 2016. március 28., 17:58 (CEST)

Móricz feltámadott

...és feltöltött a commonsra! Szia! Ránéznél erre? Nekem ez egy kicsit gyanús. Egyrészt hamarosan úgyis törlik, másrészt meg ha visszavonom, az előző kép is gyanús lesz. Vagy mi legyen? Addig le nem ellenőrzöm, amíg a képek helyzete nem tiszta. Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. március 31., 17:02 (CEST)

Ok, Kösz! Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. március 31., 17:08 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Hát...izé...én ezt visszavontam. Nem lehet egy könyvnek két első kiadása. Ha az előző volt az, akkor ez a mostani biztosan nem az. Az nem biztos, hogy törlik a Commonsból a fájlt, mert könnyen előfordulhat, hogy a kora miatt már közkincs. Ennek így konkrétan most nem néztem utána. Viszont az előző borító képe jobb minőségű is, inkább az legyen a szócikk elején, még ha a másik meg is marad. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. március 31., 17:10 (CEST)

A Facebook nem forrás.

Szia! A Facebook nem forrás, ha van másik forrás, amíg nincs, addig elfogadható a facebook is. Persze amint van nem facebook-os forrás lecserélhető. Üdv, Csurla vita 2016. április 2., 13:40 (CEST)

Megtörtént. Üdv! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 2., 13:41 (CEST)

[www.radnotiszinhaz.hu Radnóti Színház] ez talán elég jó. – Burumbátor Súgd ide! 2016. április 2., 13:44 (CEST)

Azt tettem be, amit voltál szíves visszavonni! :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 2., 13:45 (CEST)
Bocsi!!! :) Előbb nyomtam, azután olvastam. – Burumbátor Súgd ide! 2016. április 2., 13:46 (CEST)
Ilyen ez a popszakma. Vigyor Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 2., 13:46 (CEST)

képek

Szia!

Miért vonod vissza az összes kép beillesztésemet a szócikkekből? Tudtommal azok a személyek vannak rajta, akikhez betettem őket! --Gbarta vita 2016. április 2., 14:05 (CEST)

Lásd a választ a vitalapodon! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 2., 14:06 (CEST)

Bartók

Szia! Az átnevezésiA szerkesztési háború miatt levédtem a lapot. Kérem, egyezzetek meg a vitalapon! – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. április 7., 22:06 (CEST)

Milyen átnevezési háború??? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 7., 22:07 (CEST)

Jó, akkor szerkesztési. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. április 7., 22:17 (CEST)

Szegény Bartók Bélák :-). Nem akarják megérteni, hogy nem egy van belőlük. Apród vita 2016. április 7., 22:09 (CEST)

Nem értem

"„A” típus, az útmutatókban ajánlott módszer: a „főjelentés” ugyanúgy egyértelműsítő toldalékot kapott, mint a többi cikk címe, az alapforma átirányító lapot képzett, és ez az átirányítás a „főjelentésre” mutatott az egyértelműsítő lap helyett."

A1: Változtassunk, a jövőben ne hozzunk létre „A” típusú „főjelentéseket”, – és szüntessük meg az eddig létrehozottakat is. A2: Változtassunk, a jövőben ne hozzunk létre „A” típusú „főjelentéseket”, – de hagyjuk meg az eddig létrehozottak közül azokat, amelyek megbeszélés keretében születtek

"AX: Ne változtassunk, maradjon meg az „A” típusú „főjelentések” létrehozásának lehetősége."

A1 = 20 A2 = 1 AX = 22

Szóval aszondod, hogy félreértelmeztem a szavazás értelmezését? --Holdkóros vita 2016. április 7., 22:10 (CEST)

Igen, félreértelmezted: Maradjon meg a főjelentések létrehozásának a lehetősége. Ezt mondja. Először is ez létrehozásról beszél, nem módosításról. Másodszor lehetőségről és nem kötelező érvényességről. Vagyis, ha megegyezés van arról (ahogy Bartók esetében van is, és a Deák esetében ezért nem vontam vissza, mert arról nem tudok, hogy lenne, ami persze nem kizárt, de én nem tudok róla), hogy ne a főjelentésre mutasson, akkor mutathat az egyértelműsítő lapra is. Ráadásul az átirányító lap módosítása nem főjelentés létrehozása. Tehát az AX nem arról rendelkezik, hogy a csupasz lehetőség hova mutasson. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 7., 22:13 (CEST)

Filmkockák

Tegnap óta nem tudok képeket feltölteni (filmkockákat). Mindig ezt írja ki: [8abdc24c88384351314e3091] 2016-04-11 08:18:01: Végzetes kivétel: „UploadStashFileException”

Mi lehet ez? Ha tudsz, segíts! Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2016. április 11., 10:21 (CET)

Dudva: sajnos nem tudom, mi van, néha szoktak lenni ilyen hibák, de úgy látom, azóta más már töltött fel képeket. Ha továbbra is fennáll a probléma nálad, akkor érdemes a műszaki kocsmafalra írni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 12., 09:52 (CEST)

Köszi! Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2016. április 13., 14:27 (CET)

Szép versek

Szia! Ezt a kategóriát: Kategória:Szép versek be kellene illeszteni vmely kategória alá. Vagy jó ez így? OsvátA Palackposta 2016. április 15., 20:05 (CEST)

Betettem a Képek kategóriába. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 15., 20:08 (CEST)

Metamorphoses

Ez kicsit érdekes kérdés. Elsőre arra gondoltam, hogy legyen Metamorphoses, de aztán rájöttem, hogy Jean-Michel Jarre miatt az se lehet egyértelműsítés nélkül. Irodalmi műveket műfajjal szoktunk egyértelműsíteni (regény, novella, vers, stb), így első blikkre a verssorozat ugrott be, de ez nem hangzik túl jól. A versgyűjtemény meg nem igaz. Talán egyszerűen Átváltozások (Ovidius) lehetne, ha ennyi kilengést megengedünk a szokástól. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. április 20., 22:03 (CEST)

Tkp. elbeszélő költemény. – Pagony foxhole 2016. április 20., 22:06 (CEST)

Mivel Pagony is hozzászólt, inkább itt válaszolok: a Metamorphoses – szvsz – azért sem lenne jó, mert a mű magyarul is megjelent és magyar címén hivatkoznak rá (például Tótfalusi). Az Ovidius változat nekem tetszik, de eszembe jutott még az Átváltozások (mitológia) is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 20., 22:09 (CEST)

Igen, elbeszélő költemény. Azért dilemmázok, mert epizódszerű, és az elbeszélő költemény kifejezésről egyetlen vers, vagy egy tematikus eposz, óda, stb. jut eszembe (pl. a Toldi). A mitológia talán azért nem jó, mert ugyan mitikus témájú, de ezzel a mitológiai alakokat szoktuk egyértelműsíteni, míg a mitikus irodalmat műfajjal (eposz, dráma, vers, regény, stb). Egyelőre nem tudok dönteni. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. április 21., 08:25 (CEST)

Akkor legyen egyelőre az (Ovidius) változat, legfeljebb ha felmerül megfelelőbb akkor majd átjavítjuk a linkeket. Szócikke sajnos még úgy sincsen, így átnevezéssel nem kell bíbelődni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 21., 12:24 (CEST)

A Metamorfózis (egyértelműsítő lap)-on „Metamorphoses (Ovidius)” változat van. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 21., 12:28 (CEST)

Parittya

Na hello. 1.) Ez a kép 10 éve felvan töltve wikire, azóta senki sem szólt h zavarná a jogait 2.) szabad felhasználású a MEK OSZK-ból kinyerhető infok alapján 3.) 1981-es könyv trillió szerzővel mégis kinek kéne irni? ha ott a forráshivatkozás miért nem elég? régen bőven elég volt... Cheers, Zoli

Üdv!

1. Az, hogy sokáig fent volt problémásan az nem jelenti azt, hogy jogosan volt fent. Sajnos sok az ellenőrizetlen kép és nagyon kevés a képjárőr, aki ezeket ellenőrzi. 2. A MEK leírása alapján pont, hogy nem szabad felhasználású, hiszen a kép mellett nem szerepel a Creativ Commons jelzés, ahogy azt a MEK ezzel foglalkozó része írja. 3. Ha 1981-es a könyv, és nem ismert a kép szerzője, akkor az 1981+70 év múlva válik közkinccsé abban az esetben, ha a képnek ez az első ismert közlése. Ha ismert korábbi, akkor természetesen az. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 22., 03:01 (CEST)

Asperger-szindróma

Szia! Ylevental google fordítóval rak be szövegeket a cikkbe, én meg visszavonogatom, de már nincs sok lehetőségem a 3 vsz miatt. Hogyan lehet leállítani? Tudom, AÜ., de gondoltam így gyorsabb. Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. április 25., 23:22 (CEST)

Bocsánat, sajnos nem voltam gépközelben. Így sajnos nem lett gyorsabb az intézése a dolognak de, úgy látom, közben rendeződött is. A gépi fordítású szövegek eltávolítására nem vonatkozik a 3VSZ, mert a gépi fordítású szövegek értelmetlenek, ezért eltávolítandóak, visszahelyezésük pedig vandálkodásnak minősül. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. április 26., 13:14 (CEST)

Ok, köszönöm! Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. április 26., 13:17 (CEST)

A Wikidata árnyoldalai

Szia! Elgondolkoztatott, amit a sablonnal kapcsolatban írtál, azaz hogy szkeptikus vagy a Wikidatával kapcsolatban. Nagyon érdekelne, hogy miért.

Engem ugyanis első találkozáskor igazán lenyűgözött: a kereshetetlen adathalmazhoz szemantikát ad, egyszerű a szerkezete, szép és letisztult. Később megláttam az árnyoldalait:

  • Nincs benne igazi egyértelműség, egy kapcsolatot két adat között többféleképpen is meg lehet adni.
  • Bizonyos dolgok kifejezhetetlenek.
  • A lekérdezés összetett, fapados.

Satöbbi. Na de ezek főleg technikai gondok, amikre technikai választ kell adni. Így magamban egyelőre le is zártam a dolgot azzal, hogy itt egy éppen kibontakozó, de alapvetően azért jó dologról van szó. Viszont nagyon érdekelne, hogy szerinted elvi probléma is van-e a Wikidatával. Mi az, amiben nem illeszkedik a Wikipédiához? Elvi, vagy technikai jellegűek az ellenérzéseid?

Nagyon érdekel a magánvéleményed is, vagy ha erről valahol, valamikor folyt már polémia magasabb szinten, hát az is.

Üdv: Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. május 1., 23:36 (CEST)

Szia Vince !

Vannak elvi és vannak technikai jellegű kifogásaim is a Wd-vel kapcsolatban. Leírom, és majd kiválogatod, melyik hova tartozik.

A Wd megjelenése óta a huwikit elárasztották a botos létrehozású khm. „szócikkek”, amik közül egyet megmutattam a sablonoddal kapcsolatos beszélgetésben. Egy kezdő szerkesztő ha egy ilyent megnyit szerkesztésre, nem fogja szerkeszteni, meg nagy valószínűséggel semmi mást sem, mert nem javítandó/javítható adatokat fog látni, hanem mindenféle kriksz-kraksz kódot. Ezek miatt a létrehozások miatt rengeteg veszekedés és ide-oda sértegetés volt, ami mérgezi a levegőt, ami szintén nem tesz jót a közösségnek, illetve annak gyarapodásának érdekében.

A Wd-vel kezdünk nagyon profizmus felé menni és lassan mindent Wd-vel meg sablonokkal igyekszünk megoldani. Én ezt leginkább az ipari forradalomhoz tudnám hasonlítani, amikor a gépek miatt megszűntek a dolgozók munkahelyei. Röviden: a gépek eddig kiszorították az embereket a munkahelyükről és ebben az esetben immár a kikapcsolódásukból is.

Nem tetszik továbbá, hogy ha én a magyar WP-t szeretném bővíteni/fejleszteni, akkor bizonyos esetekben rá vagyok, rá leszek kényszerítve arra, hogy egy másik projektben dolgozzam. Ráadásul olyan projektben, ahol nagy eséllyel idegen nyelven kéne megmagyaráznom valakinek, hogy amit csináltam, azt miért csináltam (kiváló példa erre, hogy élő személyről csak forrásolt adat szerepelhet. Az információt a Wd-ben kellett eltávolítanom, de mivel szerkesztői információt ilyenhez amúgy sem lehet írni, nem informáltam az ottaniakat arról, hogy miért is tettem. Vissza is lett állítva. Én meg nem fárasztottam azzal magamat, hogy angolul próbáljam meg elmagyarázni egy nem magyar szerkesztőnek egy másik projektben, hogy mi szerepelhet egy magyar szócikkben). Továbbá az sem szimpatikus, hogy ha itt átnevezek valamit, akkor az úgy jelenik meg a Wd-ben, mintha ott szerkesztettem volna. Holott nem. Aztán meg egyre több olyan kütyüt találnak ki a Wd-hez amit majd használni kell, mert anélkül nem lehet majd összerakni egy szócikket.

Hát kb. ennyi. Valószínűleg tudnék még okokat mondani, de szerintem egyszerre így ennyi is elég. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 2., 19:40 (CEST)

Szia! Köszönöm, hogy ezt leírtad. Nekem nagyon tetszik a wikidata néhány tulajdonsága, de érdemes figyelni az árnyoldalakra is. De teljesen egyetértek azzal, hogy a személyes szerkesztést nem szabad visszaszorítani, mert például "kiemelt" minőségű szócikket csak ember képes létrehozni, és ezek a legjobban használható cikkek. Az ember-szerkesztők tudják csak eltalálni, mire kíváncsi az ember-olvasó.

Ami a botos szerkesztéseket illeti, a magyar wiki saját hatáskörben jobban is szabályozhatná. Tehát lehet, hogy hiányoznak itt valami házi szabályok? Lehet, hogy csak nem jól alkalmazunk dolgokat? Nem vagyok botgazda, nem értek hozzá, a felvetésem csak annyi: lehet, hogy a botok üzemeléshez más/több etikai szabályt kellene közösen lefektetni a magyar wikin.

A wikidata beillesztésekről: észszerűnek tűnik, hogy ahogy írod, ne szerepeljenek WD-beillesztések a szövegben, mert akkor egy idő után a forráskód igazi fércmunka lesz (avagy spagettikód). Ha viszont a nyers wd-hivatkozások mindig sablon belsejében vannak, akkor eltakarják/juk azokat a programozás iránt nem érdeklődő, de hasznos hozzájárulást tenni képes szerkesztőktől. És fontos, hogy a burkoló sablonnak mindig jelentése legyen. Azaz ne csak egy hosszú szöveget lerövidítő eszköz legyen a sablon, hanem valódi "objektuma" legyen a szövegnek. Ahogy most azok az infoboxok is: a kódban önálló egység a szócikkben is önálló egységet képez. Ha biztosítani lehet, hogy a szövegbe csak értelem szerint kerülhetnek sablonok, és ezek a sablonok nevükben, megjelenésükben annyira intuitívak, hogy nem kell hozzájuk programozási ismeret, akkor a szerkesztés a nem-programozók előtt is nyitva marad. És akkor már talán nem gond, hogy egy ilyen tesztelt, működőképes, karbantartott, és kifelé egységes API-t kínáló sablon belül, a motorházteteje alatt a wikidatát bőgeti.

Mit gondolsz erről? Érdekel a véleményed. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. május 3., 10:14 (CEST)

A WD tényleg marha jó, és tényleg vannak árnyoldalai. Amibe én (többször már) belefutottam filmes infoboxszokkal összeütközve: a műfaj sorban (alkalmasint más sorban is) néha kapitális hülyeségeket jelenít meg magyarul. Csak egy példa: haverfilm. Felteszem, valamelyik haverunk belejavította a Wikidatába. Lefordította fejletlen agyával, vagy a gugli segítségével. Alig bírtam kiírtani. OsvátA Palackposta 2016. május 3., 10:54 (CEST)

Viszont így sokkal hamarabb feltűnik, ha valaki elront valamit a WD-ban, illetve elég egy helyen javítani, és mindenhol jó lesz. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. május 3., 11:03 (CEST)

Ez egyfelől teljesen igaz. Másfelől a wd-ban javítani elég faxnis. Ha elügyetlenkeded: a mentést nem fogadja el. Én így szoktam járni többnyire. OsvátA Palackposta 2016. május 3., 11:17 (CEST)

Vince! Volt egy útmutató tervezet a botos szócikkekről, de elsikkadt, ami valószínűleg oda vezethető vissza, hogy a szerkesztők megunták az állandó hadakozást, mivel bármit is mondtak, sorozatosan és folyamatosan lettek létrehozva hibásan a szócikkek és (az ígért) javítások helyett újabbak és újabbak kerültek fel. Ahogy én ezt ki szoktam fejezni: szócikkszámláz (az aranyláz analógiájára) van/volt. Szerintem a Wd még kiforratlan, de a Wd-sek nem egy-egy részterület tökéletesítésén fáradoznak, hanem mind újabbakba kapnak bele és nyomják le a torkunkon lásd most a Wd-s táblázatokat, amelyek frissítéséhez rákényszerítik a szerkesztőket a Wd és valami izé (SPARQL-lekérdezés) használatára, amihez „nem kell programozni tudni.” Szerintem meg azért valamit csak kell tudni hozzá és plusz egy szükséges lépéssel többet jelent, mint az, ha egy táblázatot szimplán megnyítok szerkesztésre és bővítem/javítom. Végezetül nem tetszik az, hogy az "új szerkesztőknek azt kell látniuk, mennyire hasznos a Wd" miközben ki tudja, hogy mennyi régi szerkesztőt veszítünk el amiatt, mert ők nem látják, hogy milyen jó a Wd, vagy mennyi újat szintén ugyanebből az okból kifolyólag. Természetesen nem tagadom el, hogy vannak hasznos és kifejezetten hasznos részei is a Wd-nek, de egyelőre úgy érzem, a Wd-nek alárendelték az összes WP-t és mindent úgy kell csinálni, hogy a Wd-nek jó legyen. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 4., 10:32 (CEST)

Elnézést a beleszólásomért: a WD szerintem olyan, mint a kommunizmus: elméletileg nagyon jó, csak a jóságát megvalósítani nem lehet, ahogy az élet megmutatta. --Porrimaeszmecsere 2016. május 4., 14:58 (CEST)

Bartók Béla még mindig

Szia! Én is unom, hogy harcolnom kell a jogaimért, de ezt a dolgot le kell zárni, különben állandó viták forrása marad.

A „nagy” szavazáson a közösség úgy döntött, hogy szabad főjelentést csinálni. Azt pedig a „kis” szavazáson sem vitatta senki, hogy a zeneszerző Bartók Béla főjelentés. Nincs olyan, hogy „szerintem a közösség szerint...”, meg „ez esetben”. A közösség döntött. Pont. A közösségi döntés pedig törvény.

Nem muszáj egyetérteni a döntéssel, de be kell tartani. Amit viszont Te – másokkal együtt – teszel, az az, hogy – miután a véleményed kisebbségben maradt – akadályozod a döntés végrehajtását.

A „nagy” demokráciában a törvény végrehajt(at)ása a hatóság feladata, a hatóság akadályozása pedig bűncselekmény és büntetendő. E nélkül nem működik a demokrácia.

Ha vezetőségi tagként nem tartod be a közösségi döntéseket, milyen alapon várod, hogy mások betartsák?

Ma kevés időm lesz wikivel foglalkozni. Este megcsinálom a főjelentést Bartókra. Ha visszaállítod a szerkesztést vagy levéded a lapot, panaszt teszek ellened az admin kocsmafalon.

Lakatos Sándornál a főjelentést valaki vitatta, úgyhogy ez ügyben nem fogok lépni megbeszélés nélkül. Egyelőre a másik kettőhöz sem nyúlok. Gyimhu vita 2016. május 7., 07:44 (CEST)

A szavazáson a döntés úgy szólt, hogy lehet főjelentést csinálni, nem pedig úgy, hogy kötelező érvényűen el kell fogadni azt, ha valaki mások torkán akarja erőszakkal lenyomni az akaratát. Azon, amit te "kis" szavazásnak hívsz, viszont azok maradtak alul, akik a Bartók Bélát főjelentésként akarják kezelni. Vagyis a közösség döntött. Pont. A közösségi döntés pedig törvény. Elképesztően visszataszítónak tartom azt, hogy másoknak rovod fel azt, hogy nem tartják be a közösségi döntést, holott te magad sem tartod be. A legtisztább eljárás az volna (bár persze tudom, hogy ezt nem léped meg, mert félsz, hogy nem a te akaratod győzne), ha a Verona-egyértelműsítéses szavazáshoz hasonlóan kiírnál Bartók Béláról egy szavazást, hogy főjelentés(ként kell kezelni) vagy sem. Annak a végeredményét biztos, hogy majdnem mindenki vita nélkül elfogadná. Te vajon köztük lennél? A fenyegetőzéseiddel pedig menj olyanhoz, aki arra fogékony, nálam ugyanis nem veszi ki jól magát az, ha valami nem úgy megy, ahogy valaki akarja, akkor elkezd fenyegetőzni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 7., 08:31 (CEST)

Hands-on.png (Két szerkesztési ütközés után)

@Gyimhu: El nem tudom képzelni, mit lehet ezen ennyit nyüglődni, hogy kinek és miért jó kivételeket csinálni, de muazáj jeleznem, hogy volt aki vitatta Bartókot is. Én például konkrétan is, de nyilván mindenki más is, akik magát a főjelentésmizériát nem fogadják el. A kocsmafalon is többen leírták, hogy a zeneszerző sem Bartókabb egyik másik Bartóknál sem, és tulajdonnevek esetén semmi értelme nincs főjelentés után kutatni, mert nem arról szól a főjelentés, hanem a szinonimákról. Elsősorban az irányelvet kell végre egyértelművé tenni.

Amennyiben HuFi netán megijedne a fenyegetéstől, és nem állítja vissza, majd én megteszem. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. május 7., 08:33 (CEST)

Nem az vitatta, hogy a zeneszerző főjelentés, hanem személyek esetén elvileg nem értett egyet a főjelentés létrehozásával. Vagyis: ő is szabotálta a közösségi döntést.
Teljesen mindegy, ki állítja vissza. Számomra ez nem személyes ügy, nem is fenyegetés, hanem precedens arra, van-e a wikin értelmük és jelentőségük a szavazásoknak. Néhány eltávozott szerkesztő írt nekem magánban, hogy szerinte nincs. Én ezeket akkor elutasítottam, bár nem néztem meg, mit tettek, ami miatt távozniuk kellett.
Ha Bartók nem főjelentés, akkor főjelentés de facto nem létezik, csak de jure. Ez az áldemokrácia. Gyimhu vita 2016. május 7., 08:54 (CEST)
Vagyis az az áldemokrácia ha nem az történik amit te akarsz. Világos. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 7., 08:56 (CEST)
Nem én. Mint említettem – és Te is tudod –, a közösség. Gyimhu vita 2016. május 7., 09:06 (CEST)

Erre reagálok. Ha szabad főjelentést csinálni, akkor már csak az a kérdés, főjelentés-e Bartók Béla. Ezt pedig senki sem vitatta. Vicces lenne, ha valaki azt állítaná, hogy nem egyértelmű, a zeneszerző híresebb-e, mint a fia. Vagyis – állításoddal ellentétben – a kis szavazás nem utasította el a Bartók főjelentést, csak volt egy pár érvénytelen szavazat, ami szembement a közösségi döntéssel. Gyimhu vita 2016. május 7., 09:16 (CEST)

Ha jobban megnézed, akkor észre fogod venni (csak nem struccpolitikában), hogy az utolsó (de talán az utolsó kettőn is) Bartók Béla-vitában a közösség hozzászólóinak többsége azt támogatta, hogy a Bartók Béla (plusz személyek esetében senki más se) ne legyen főjelentés(ként kezelve). A szavazáson az lett az eredmény, hogy lehessen főjelentéseket csinálni, de a bartókos vitákban a közösség úgy döntött, hogy a Bartók ne legyen főjelentés(ként) kezelve. Ennyi. Ha nem fogadod el a közösség döntését, akkor nincs miről beszélnünk. Ajánlott olvasmány: A Wikipédia nem demokrácia. Nekem nincs több mondanivalóm a témáról. Minden oldalról meg lett világítva, hogy miért nem főjelentés a Bartók Béla és, hogy miért nem jó akként kezelni. Elvi oldalról is, technikai oldalról is. Ha az fontosabb, hogy márpedig dafke csak azért is főjelentés legyen a Bartók Béla, aki zeneszerző, és meg sem akarod érteni a másik oldal érveit, akkor nincs miről beszélni. Kérlek, ne is írogass nekem ebben a témában többet. Természetesen más témákban szívesen szóba állok veled a továbbiakban is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 7., 09:18 (CEST)

Gerevich Aladár

Kérlek, add meg a törlésre jelölt Fájl:Gerevich Aladár.jpg helyett talált szabad fájl lelőhelyét, itt vagy más más alkalmas helyen, feltölteném a törlendő helyett. Köszönöm! Armadillo vita 2016. május 8., 07:39 (CEST)

Armadillo: Itt, de lehet, hogy meg kell vágni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 8., 13:44 (CEST)

Köszönöm, megműtöm (gondolom ő az, aki balra van Farkas mögött). Armadillo vita 2016. május 8., 14:15 (CEST)

Itt van a kép leírása. Szerintem jól tippeltél. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 8., 14:19 (CEST)

Megvannak: Gerevich és egy füst alatt Németh Imre is. Armadillo vita 2016. május 8., 15:10 (CEST)

Egy díj neked!

Brilliant Idea Barnstar Hires.png Jó Ötlet!-Csűrcsillag
Kiváló munkáért. :) Professor Oogway vita 2016. május 8., 17:46 (CEST)

Választás

Egyébként ha nem léptél volna vissza a wikitanácstag-indulástól, melletted szavaztam volna. Egyszerűen azért, mert maradandó tüskét nem hagytál bennem. Szép napot! Apród vita 2016. május 10., 14:36 (CEST)

Apród: köszönöm szépen szavaidat! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 11., 16:26 (CEST)

Mi volt az oka, hogy visszaléptél? (Lehet volt róla szó valahol, csak az elmúlt hetekben nagyon keveset jutottam gép elé.) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. május 12., 12:39 (CEST)

EniPort: Nem volt róla szó. Valójában nem akartam/akarok indulni, csak meg akartam mozgatni a lapot a friss változtatások között és a figyelőlistákon, hátha valaki kedvet kap, ha éppen akkor a szeme elé kerül (meg abban bíztam, hogy úgy funkcionál majd mint a tánc a bulikon, hogy kell egy első aki elkezdi és a többiek csatlakoznak :-)). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 12., 14:32 (CEST)
Bejött a módszered, mert elindult a feliratkozás :-). Gondolkodom én is, hogy esetleg nevezzek, de nem határoztam még el magam, és elgondolkodtatott az a tény, hogy Te visszaléptél. De ezek szerint nem volt extra oka, köszi a választ. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. május 12., 22:55 (CEST)
EniPort én szívesen látnám a nevedet az indulók között. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 13., 13:15 (CEST)
Megtisztelő, amit írsz, ezzel meg is adtad a hiányzó lökést :-). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. május 13., 21:30 (CEST)

Egy díj neked!

Original Barnstar Hires.png Nagy-nagy barnstar
Magyar írók, költők zsákszámnyi fotóinak beszerzésért! OsvátA Palackposta 2016. május 11., 17:35 (CEST)
Köszönöm szépen! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 11., 17:59 (CEST)

Nem tudtam mit csinálni

Nem tudtam mit csinálni. Már napok óta a számítógépemen volt az elhunyt személyekről szóló linkek közül némelyik, mást ma láttam... A listába való beírás pedig elfogadhatatlanná vált, mivel a Halálozások 2016-ban listában tett változtatásom Wels Péter Péter Mátyás esetében május 3-ról május 3+közlés napja sablonra elutasításra talált, holott abszolute nem volt senki ott, amikor meghalt. Amikor az egyebes kocsmafalon felvetettem hétvégén, gyér volt a hozzászólás. A közlés napja sablon kitalálásánál jelen levő személyek közül csak egy személy szólt hozzá, igaz, többen nem szerkesztettek mostanában az akkori javaslattevésben résztvevők közül.

A bírót a Pro Urbe-díja, a másik három személyt perjelnői, tartományfönöknői vagy éppen kateketikai munkássága miatt éreztem wikiképesnek és ezáltal a listába illőnek.

És mivel azt látom, hogy az egyebes kocsmafalon a visszautasító személy csak arra reagált, amire akart (pl. nem reagált a körbehivatkozásról mondottakra vagy arra sem, hogy nem feltételezni semmit, csak a holtbiztosat írni), volt, amikor önmagát kérdezte és önmagának válaszolt egyhuzamban, ezt így egymás mellett elbeszélésnek tartom. Apród vita 2016. május 11., 21:27 (CEST)

Ne töröljǃ

Szia! Kezdem unni, hogy állandóan velem foglalkozol. Megkérhetnélek, hogy ezt hagyd meg más szerkesztőknek? Nem tudom, miért kell kétszer benne lenni a commonskat-nak. A személy infobox sem tüntetett el semmit. Akkor mire ez a nagy vehemencia? Foglalkozzál inkább a zászlókkal. Üdv. Tambo vita 2016. május 12., 13:53 (CEST)

Adatokat törölsz a szócikkekből és még te vagy felháborodva? Ha nem tudod normálisan használni az infoboxot, akkor ne cserélgesd károkozással. Máté leírta már, hogy hogyan kell normálisan használni. De mégsem úgy csinálod, hanem úgy, hogy közben adatokat törölsz. Ez rombolás. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 12., 13:56 (CEST)

Re:tavaly

Szia! Tavaly ilyenkor már nagyon rég volt, segíts kicsit, miről lenne szó? :-) – XXLVenom999 vita 2016. május 14., 18:00 (CEST)

Ezek szerint nem kaptad meg az e-mailt... :-( Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 14., 18:01 (CEST)

Nem, sajnos valóban nem, megjegyzem az e-mail címmel mindenféle problémák voltak, meg nem is nézem gyakran hogy őszinte legyek. Ha gondolod próbáld meg újra elküldeni, jó eséllyel most meg is fogom kapni. – XXLVenom999 vita 2016. május 14., 18:05 (CEST)

Úgy legyen! :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 14., 19:54 (CEST)

Na meg is kaptam :))

Itt válaszolok, ha nem gond, szerintem nincs ebben semmi rejtegetnivaló. Nagyra értékelem a támogatásod, hálásan köszönöm a bizalmat, ugyanakkor nem hinném hogy én elég érett lennék erre a feladatkörre, ahogy eddig láttam nagy felelősség, én magam nem érzem úgy hogy megfelelően helyt tudnék állni, még így egy év elteltével sem, lévén (ahogyan az már régebben kiderült) szerkeszteni jobban tudok mint konfliktusokat kezelni, még akkor is ha utóbbi területen is sokat fejlődtem. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy támogatásodról és bizalmadról biztosítasz, de úgy vélem szép számmal vannak nálam érettebb, tapasztaltabb, szélesebb látókörű és nagyobb köztiszteletnek örvendő szerkesztők, nem hinném hogy hiány lesz megfelelő emberekből.

Ettől függetlenül nem zárkózom el teljesen a dologtól, és alkalomadtán adhatunk egy esélyt a dolognak, de van egy olyan rossz előérzetem hogy többet ártanék mint használnék vele. De lehet nincs igazam, ki tudja? :-) Üdv, --XXLVenom999 vita 2016. május 14., 19:55 (CEST)

Persze, hogy nincs igazad. Ne feledd, kivel beszélsz! Vigyor Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 14., 19:56 (CEST)

Igazad van, mea culpa. Mit tanácsolsz? Vigyor --XXLVenom999 vita 2016. május 14., 20:27 (CEST)

Nincs más hátra mint előre. Tudod, mit és hogyan kell szerkesztened. És gondolj arra: vesztenivalód nincs. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 14., 20:31 (CEST)

A WT azért kissé nagyobb falat mint a hétköznapi szerkesztgetés. Nekem valóban nincs sok vesztenivalóm, talán inkább a közösségnek lehet. Az alszok rá egyet megfelelő válasz ilyen esetekben? :-) --XXLVenom999 vita 2016. május 14., 20:35 (CEST)

VAOE2

Szia, most működik a négyes, ezen a két képen megnézheted: ezen be van kapcsolva a paraméter, ezen pedig nincs. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. május 15., 02:49 (CEST)

Szuper! A köszönetet, kérlek, helyezd a másik ezer mellé. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 15., 16:50 (CEST)

Segítesz az egyértelműsítő lapra átirányító nem alapalakok átnézésében?

Szia HuFi!

Amint írtam, 3105 (de már kevesebb) egyért. lapra irányítás van. Ha elismered azt, hogy van közöttük olyan, aminek nem oda célszerű mutatni, és van is időd-kedved átnézni, javítani, akkor szívesen felteszem a listát egy allapra. Jelenleg a B betűsök elején tartok. --Porrimaeszmecsere 2016. május 19., 13:21 (CEST)

Tudod mit? Csinálj amit akarsz? Miért segítsek? Azért, hogy utána ugyanúgy a "főjelentésű" Marosán Györgyre irányítsd/irányítsátok a mezítlábas alakot? Nyugodtan nézz körül a szerkesztéseim között. Láthatod, hogy nem egy-kettő egyértelműsítést tettem már a helyére. Legutóbb a Vas Istvánt csináltam, de most nem tudom, siessek-e befejezni még azelőtt, hogy megnehezítitek a dolgot a "főjelentés"re mutatással vagy hagyjam a csudába? Ha már írtál, megírhattad volna azt is, hogy mi az értelme személyeknél a főjelentésnek. Mert erre még mindig nem kaptam/tunk választ. Abban bízom (bár gyanítom, hogy hiába), hogy ott ahol már megvannak csinálva a szócikkekben a linkek, ott nem fogjátok visszaállítgatni! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 19., 13:40 (CEST)

Én bevallom, hogy nem vagyok olyan jóstehetség, mint Te: arra számítottam, hogy szívesen átnéznéd a listát.

Viszont közben már válaszoltam kérdésedre Marosánnál a vitalapomon. Abból kitűnik, hogy szerintem a főjelentés teljesen független attól, hogy személyről van szó, vagy nem; nem „Bartókabb”, csak sokszorta ismertebb. (De sokszor le lett már írva mindkét részről, de minek?) --Porrimaeszmecsere 2016. május 19., 13:54 (CEST)

Rajhona Ádám

Szia!

Most forrással indokoltam Budapestet. Elnézésedet kérem, hogy előbb ezt nem tettem, de emlékeztem, hogy Budapesten lakott.

További jó szerkesztést kívánok! -- Lacika455vita 2016. május 21., 15:59 (CEST)

A szomszéd nyilatkozata a Baross utcából, amikor a mentő érkezett. Továbbá a pék mondatai, mind ezt igazolják. -- Lacika455vita 2016. május 21., 16:10 (CEST)

Igazad van a bulvárral kapcsolatban, de máshonnan nem lehet ezt megtudni, mivel mindegyik portál a MTI gyászjelentését közli le, amiben nem szerepelt, hogy Budapesten hunyt el. -- Lacika455vita 2016. május 21., 16:15 (CEST)

Szerintem

Szia! Ezeket a szerkesztési infókat szerintem el kellene rejteni, telefonszám, ilyenek. Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. május 26., 20:16 (CEST)

Szerintem is! Megtörtént. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 26., 20:42 (CEST)

Ok! Köszönöm! Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. május 26., 20:45 (CEST)

Én is a jelzést! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 26., 20:46 (CEST)

Kérés egy képpel kapcsolatban

Szia. Én nem értek a Commonshoz. Ennek a képnek megpróbáltam egy régi változatát feltölteni, illetve visszaállítani a május 6. előtti állapotát, de valahogy még mindig azt látom, amit nem kéne. Egy féleszű német a 7. században odaírta a vlachokat Havasalföldre, és azt nem kéne ott hagyni. Kérdés: sikerült-e visszaállítanom a képet, és csak én nem látom, vagy valamit nem jól csináltam? – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. május 29., 20:30 (CEST)

Bocs, tárgytalan. Egy Ctrl+F5 megoldotta a kérdést. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. május 29., 20:31 (CEST)

@Laszlovszky András: az a német valójában román, úgyhogy jobb, ha időnként ránézel a képre a továbbiakban is. – Regasterios vita 2016. május 29., 21:01 (CEST)

@Regasterios: Igen, közben én is láttam. Szörnyű, hogy mindenhol ott nyomulnak a történelemhamisításaikkal. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. május 29., 21:13 (CEST)

Bocsánat András, nem voltam gépközelben. Örülök, hogy azért nélkülem is megoldódott a probléma! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. május 30., 15:38 (CEST)