Szerkesztővita:Hungarikusz Firkász

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 

Hungarikusz Firkász
Hungarikusz Firkász firkarögzítője
Szerkesztővita:Hungarikusz Firkász 
„A vitatkozás is egy készség, amit edzeni kell, de a vitalapom nem edzőgép.” (Hungarikusz Firkász)
Jelen vitalap alkalmas a velem történő kapcsolat felvételére és a kapcsolattartásra.
  • Ha rólam/velem van közölni valód, azt legyél szíves itt tegyed! Ez a lap erre való.
  • Ha már írtam neked a vitalapodra, akkor a figyelőlistámon vagy, de ha kimondottan nekem szánsz üzenetet, főleg ha sürgős választ vársz, akkor ide írj!
  • Ambox warning pn.svg A vitalapomon hagyott üzenetekre a könnyebb követhetőség kedvéért itt válaszolok, és ezt igyekszem be is tartani.
  • Mindenkinek köszönöm a húsvéti kívánságot, de én nem fogom se kívánni, sem viszont kívánni. A húsvétot sem ünnepnek, sem kellemesnek nem tartom. Elnézést kérek mindenkitől, aki eddig ezzel kapcsolatban írt, vagy írni fog.Raszputyin

Szia. Itt az átnevezés és az indoklás körül valami zavart érzek az erőben. A Grigorij Jefimovics pusztán annyit jelent, hogy Jefim fia Grisa. Ez nem nagyon lehetett a teljes neve. Lehet, hogy az angol wiki is téved, de szerintük az apja neve Yefim Yakovlevich Rasputin volt. Nem lehet, hogy ez valami házilagos etimologizálás? Nem ismerem a forrásként jelölt Paléologue-t. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. január 14., 20:36 (CET)

András: Sajnos nem tanultam oroszul. Palélouge pontosan ezt írja (a kiemelés tőlem): Grigorij Raszputyin 1871-ben született [...] Apja egyszerű muzsik volt, részeges, tolvaj lókupec; a neve Jefim Novij. A Raszputyin ragadványnév, társai adták a fiatal Grigorijnak, jól jellemzi életének ezt a korszakát, és utal a jövőjére is; ez a szó ugyanis a paraszti nyelvben használatos raszputnyikból ered, melynek jelentése züllött, csavargó, szoknyavadász. A könyv a neten is megtalálható angolul (Monday, September 28, 1914.) hátha segít. Palélogue, szerintem a legautentikusabb forrás. Művét az akkori kor egyik legelismertebb kordokumentumának tartják. Persze ez nem jelenti azt, hogy tévedhetetlen lenne. Szerintem a szócikket Raszputyin néven kell szerepeltetni és Grigorij Jefimovics Raszputyint meg átirányításként meghagyni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 14., 20:57 (CET)

Ha érdekel a könyv szívesen odaadom, szerintem érdekes olvasmány, én már többször is elolvastam. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 14., 20:58 (CET)

Így már jónak tűnik, az apa apai neve ugyan nincs meg, de a Jefim Novij stimmel a Grigorij Jefimovicshoz. Ez esetben az angol wikin egyszerűen feltették csak, hogy az apja neve is Raszputyin volt. Külön szép. Viszont akkor delikvensünk neve Grigorij Jefimovics Novij volt. Kérdéses, hogy a Raszputyin tekinthető-e művésznévnek, hogy a személynév helyett szerepeljen. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. január 14., 21:07 (CET)

A Monday, September 28, 1914. dátum alatti 5. sor végén kezdődik a mondat: „His father was a simple moujik, a drunken, thieving horse-dealer. His name was Eflin Novy.” Nem hinném, hogy Raszputyint a szó szoros értelmében művésznek lehetne nevezni, esetleg életművésznek, de nála, szerintem azt kell figyelembe venni, hogy azon a néven kell szerepeltetni, ahogy mindenki ismeri. Nem hiszem, hogy sokan tudnák, ki az a Grigorij Jefimovics Novij. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 14., 21:15 (CET)

Bocs, hogy beleszólok, de nekem Paléologue információja egyáltalán nem tűnik megbízhatónak. Először is az apa nevét "Eflin Novy"-ként adja meg, ahol a Novy persze lehet a Novij átírása, de az Eflin nyilván tökrossz. Ez egy kicsit úgy néz ki, mint valami társaságban elhallott pletyka visszaadása.

Az orosz wiki szerint Raszputyin a cár engedélyével 1906-ban Raszputyin-Novihra (Распутин-Новых) változtatta a nevét, mondván, hogy a falujában több Raszputyin is van, és ez félreértésekre ad okot. Talán innen jön a nagykövet tévinformációja.

Mindenesetre az angol wiki forrásai között szerepel ez a cikk, amely szerint fellelhető az egykori templomi anyakönyv, amelyben pedig szerepel az apa neve Jefim Jakovlevics Raszputyinként. Az orosz Wiki is ezt a nevet adja meg az apja neveként.

Szóval én visszanevezném a cikket Grigorij Jefimovics Raszputyinra, Paléologue történetét pedig legfeljebb mint érdekes, de egyéb tényekkel alá nem támasztott pletykát tálalnám. Malatinszky vita 2016. január 14., 21:32 (CET)

Ennek az információnak az ismeretében természetesen nem látom akadályát a szócikk visszanevezésének. Köszönöm, hogy beleszóltál. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 14., 21:45 (CET)

Visszaneveztem a korábbi nevére. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 14., 22:21 (CET)

Köszönöm. Bár ilyen elegánsan lehetne elintézni minden vitát a Wikipédián! Malatinszky vita 2016. január 15., 17:34 (CET)

Az orosz wiki még azt is mondja egy 2001-es forrásra hivatkozva, hogy már a 19. század eleje óta Raszputyinok voltak, sőt szerinte a "sáros út", "sárvidék", ill. "keresztút" jelentésű szavakból ered a név. --Pagony foxhole 2016. január 14., 22:29 (CET)

Én is köszi a beleszólást is, meg a visszanevezést is. Bár nekem csak a szólóban maradó Grigorij Jefimovics tűnt fel, meg hogy miért is nincs teljes a neve a páciensnek. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. január 15., 19:00 (CET)

Útmutató-tervezet a bottal tömegesen létrehozott szócikkekről kész

Szia HuFi, rég találkoztunk itt! Szerintem az útmutató tervezet kész. Ha van hozzáfűzni valód, akkor megköszönöm, ha leírod a vitalapján. Üdv: Piraeus vita 2016. január 20., 23:46 (CET)

Szia Piraeus! Köszi, hogy szóltál. Átnéztem, de őszintén szólva már belefásultam ebbe a téma. Szerintem senki sem fogja ezeket betartani, aki botozással akar létrehozni szócikkeket. Legalábbis addig nem amíg ilyen magas fokon égő szócikkszámláz van. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 21., 01:47 (CET)

Igen, más is belefásult. Kínos, mert engem alapvetően, csak annyiban érdekel a téma, mint a legtöbbünket: szeretném megőrizni az enciklopédia színvonalát. Az előzményekből pedig az jött ki, hogy ehhez ezt az útmutató-elfogadási folyamatot végig kell csinálni. Elég hálátlan feladat és mivel én tettem szóvá a problémát, rám maradt. Ezért nem is hajtom, hanem csak szépen lassan tologatom előre a dolgot.
Hogy betartják-e majd, nem tudom, de ha sikerül konszenzussal elfogadtatni az útmutatót, akkor talán kevesebb lesz a hasonló eset és könnyebb lesz kezelni. Ezért lehet értelme. Piraeus vita 2016. január 21., 10:46 (CET)

Pápa

HuFi, pontosan tudtam, hogy Te olvasod a többi vitalapot is. Az a véleményem, hogy egyes ügyekben túlságosan vaskalapos véleményen vagy, túlságosan kívánsz ragaszkodni a szabályzatok betűjéhez, a megbeszélési eredmények leírt betűjéhez. Hidd el, hogy vannak esetek, amikor ez a fogcsikorgató ragaszkodás felesleges. Vannak olyan esetek, amikre nem kell és nem is szabad ráhúzni a leírt szabályzatok, irányelvek, útmutatók betűjét; alkalmat kell teremteni arra, hogy egy senkit nem érdeklő részletkérdés, egy vitalap, amelyik egy törölt képről két évvel ezelőtti nyavalyt tartalmaz - eltűnhessen a történelem süllyesztőjében. Mindig fel kell tudni mérni azt, hogy mekkora kárt szenved a projekt a vitalap eltűnésével (ebben az adott esetben), és ha maga a bejegyzés elhelyezője sem gondolja már azt, hogy a világtörténelem gyarapodását szolgálná saját két éve tett bejegyzése, nos, el kell tudni engedni. Bízz bennem, ez nem rossz a Wikipédiának. Nem lankadó tisztelettel, – Burumbátor Súgd ide! 2016. január 22., 15:44 (CET)

Egyesület a Magyar Szinkronért videói

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMivel Sasuke88 megkapta a kívánt választ, nincs értelme tovább ragozni itt a kérdést, ezért a kérdés megoldva. További két személlyel beszélgettem erről a kérdésről (köztük Rleventével) és meggyőztek arról, hogy rendben van ez így. Ettől függetlenül továbbra is szerencsésebbnek érzem a szerzővel való egyeztetést. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 19:10 (CET)

Szia! Az Egyesület a Magyar Szinkronért rendszeresen készít videointerjúkat színészekkel (pl. [1]), a videókat pedig Creative Commons Forrásmegjelölés (újbóli használat engedélyezett) licenc alatt tölti fel a YouTube-ra, ami a részletes leírás szerint CC BY licencnek felel meg. Az lenne a kérdésem, ha ezekből a videókból kiveszek egy színészt ábrázoló képkockát, azt feltölthetem a Wikipédiába CC-BY licenc alatt? Gondolom igen, de a biztonság kedvéért inkább előbb kérdezek és csak utána cselekszem :-). --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 24., 15:07 (CET)

Sasuke88 kis türelmedet kérem, amíg utánajárok. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 24., 18:38 (CET)

Sasuke88: azt gyanítom, hogy ilyen műsorból kivágott jelenet nem használható fel Cc-by-sa licenc alatt, mivel az engedélyük nem tér ki a szabadon módosíthatóságra. Így pedig a nem szabad CC-BY-ND licencnek felel meg. Azért még kérdezd meg erről Timit vagy Tgr-t. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 13:18 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)

Nem értem, hogy miért lenne ND, a CC-BY még a CC-BY-SA-nál is szabadabb licenc. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 28., 13:52 (CET)
A CC-by licenc teljesen elfogadott szabad licenc a Wikimédia által. Az, hogy nincs -sa- a végén, nem azt jelenti, hogy ne lehetne derivatívot készateni belőle, akkor ott lenne a végén az ND eredetileg is. Az -sa- megkötés azt jelenti, hogy share-alike, vagyis a derivatív munkát is cc-by-sa alatt kell közzétenni. A sima CC-BY esetében nincs ilyen kitétel, csak azt követeli meg a licenc, hogy fel kell tüntetni az eredeti forrást/szerzőt, hogy milyen licenccel adod tovább, az mindegy. @Sasuke88: nyugodtan lehet kivágni képkockát belőle, cc-by licenccel feltölteni, de csak akkor, ha a jelenetben nem szerepel más jogvédett alkotás (pl. film részlete, jogvédett fénykép stb). Xia Üzenő 2016. január 28., 13:41 (CET)
Rendben! --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 28., 13:52 (CET)
Akkor viszont itt javítani kéne, mert itt nem ezt írja. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 13:44 (CET)
Én mindent rendben látok: CC-BY --> A Wikipédia szempontjából szabad licenc. :-) – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 28., 13:55 (CET)
Hát persze, hogy te mindent rendben látsz, hiszen szeretnéd feltenni a képeket, tehát neked az az érdeked, hogy ha megtalálsz/megkapsz egy kiskaput, azon bemenjél. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 13:59 (CET)
Érdekes a válasz annak a fényében, hogy ha egy képen nincs feltüntetve, hogy szabad licenc alatt használható, akkor azt jogvédett képnek tekintjük, és az ilyen feltöltéseket töröljük, ha viszont a szerző kifejezi azt, hogy Cc-by licenc alatt felhasználható, akkor abból az is következik, hogy SA alatt is. Ez így elég logikátlan. Annak fényében is, hogy még a Google is külön szűri a szabadon felhasználható és módosítható képeket a szabadon használható, de nem módosítható képektől. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 13:59 (CET)

Nekem végül is mindegy. Innentől kezdve a te és Timi felelőssége a képek feltöltése. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 14:01 (CET)

Mégis ki keres kiskaput? Én csak jeleztem, hogy az általad belinkelt oldalon én mindent rendben látok. A videó licencében egyértelműen meg van határozva, hogy az CC-BY, mégis minek kellene még mellé SA? Az már egy másik licenc lenne, ami további korlátozást tartalmaz, vagyis a derivatív munkát is cc-by-sa alatt kell közzétenni ahogy Teemeah mondja feljebb. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 28., 14:12 (CET)
Mint mondottam volt, innentől a ti felelősségetek. Ha úgy van, ahogy gondoljátok, akkor jó, ha mégsem, akkor meg a ti balhétok. Szerintem a legjobb az lenne, ha megkérdeznétek magukat a szerzőket, és nem feltételezésekbe meg fejtegetésekbe bocsátkoznátok. De ti tudjátok. Ha nekem kellenének ezek a képek én utóbbi módon járnék el, nem kockáztatva egy – esetleges – későbbi törlést. De te tudod, a neked így is jó, akkor csináld így. A te döntésed. Gondolom, így is úgy is, megoldódott a kérdés, úgyhogy részemről lezárva. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 14:16 (CET)
Én nem tudom, hogy kerül számodra ide a cc-by-sa licenc, de valamit nagyon összekavarsz másvalamivel szerintem. Egy képnek nem kell cc-by-sa alatt lennie ahhoz, hogy felhasználható legyen a wikin. A cc-by és a cc-by-sa egyaránt olyan licenc, ami megengedi a módosítást (ha egy licenc nem engedi meg a módosítást, akkor szereplnie kell benne az ND rövidítésnek). A két licenc között annyi a különbség, hogy az sa megköveteli, hogy a derivatív munka is cc-by-sa alatt legyen közzétéve, a cc-by pedig nem követeli meg, hogy ugyanolyan licenccel add tovább, amilyen alá a szerző tette. A két licenc leírásában mindez benne van. Az általad belinkelt oldalon pedig semmilyen hiba nincs. Lásd még Commons:Category:CC-BY-3.0. Senki sem találgat itt, ezek le vannak írva a creative commons oldalán mindkét licencnél, hogy mire használható. A CC-BY elfogadott licenc a Wikipédián képekre, és szabad derivatív munkákat készíteni az ilyen alkotásokból. You are free: to share – to copy, distribute and transmit the work, to remix – to adapt the work. Kiemelés tőlem. Xia Üzenő 2016. január 28., 15:58 (CET)
Kedves Timi! Mi nem világos abban, hogy részemről le van zárva a téma? Mint mondottam volt, innentől a ti felelősségetek. Én másképpen állok hozzá, ti meg megint másképpen. Ennyi! Tegyetek, amit akartok. Ahelyett, hogy engem győzködtök már réges-régen megkérdezhettétek volna a szerzőket. Amúgy ajánlom figyelmedbe az Alfahír-engedélyt, ahol Rlevente még az engedély az impresszum leírásának OTRS-levélben küldött kiegészítésével sem fogadta el Cc-by-sa licencűnek a képeket. Ezeknél meg ilyen nincs Na itt az ellentmondás. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 16:05 (CET)
Az Alfahíresekre még rá fogok írni valamikor, hogy tisztázódjon a helyzet. Ez az ügy viszont részemről is lezárva, mert egyértelmű a licencmegjelölés, engedélyezett remix készítése a videóból (szabad módosítás), amit Teemeah és a fentiek szerint Rlevente, illetve még egy szerkesztő is megerősített. Ezúton köszönöm a válaszokat! --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. január 28., 21:55 (CET)
Az alfahíressel kapcsolatban lásd Teemeah vitalapját. Leventének nem válaszoltak mindeddig. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 28., 21:58 (CET)

Tajti Mátyás

Szerintem az oldal levédését elhamarkodtad. Oldd fel. - Csurla vita 2016. január 24., 22:35 (CET)

Szerintem meg ne oldja fel. Vagy ha mégis, akkor egyúttal Csurlát blokkolni kell demonstrációért. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2016. január 24., 22:36 (CET)

Na ez melyik szabályból jött ki, hogy engem blokkolni kellene? Nem demonstráltam. Te viszont ismételten visszaélsz az adminságoddal! - Csurla vita 2016. január 24., 22:38 (CET)

Hands-on.png (Két szerkesztési ütközés után) Kedves Csurla! Egy. Nem vagyok a szolgáld, hogy parancsokat osztogassál nekem. Kettő: azért védtem le, hogy elsősorban téged megóvjalak attól, hogy véletlenül a 3VSZ szabályt megsértsd. Próbáld meg megbeszélni a dolgot Csigabival (amúgy nem azért védtem le, mert Csigabi szerkesztése lett visszaállítva, csak szólók, mielőtt ez előkerülne). Esetleg kérd meg az AÜ-n a többi adminisztrátort a feloldásra (ha valaki úgy találja, részemről semmiféle neheztelés forma sincs a feloldásért). Én tartalmi szempontból nem szeretnék beleavatkozni, de nem szeretném azt sem, hogy ide-oda legyen állítgatva a szócikk feleslegesen (vagy nem feleslegesen – ebbe sem akarok véleményt nyilvánítani). Köszönöm megértésedet! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 24., 22:45 (CET)

Kieg: fentebb. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 24., 22:45 (CET)

Az én érdekemben nem kell levédened. Felnőtt vagyok, tudok vigyázni magamra :-) - Csurla vita 2016. január 24., 22:50 (CET)

Világos beszéd, de én azt írtam, hogy elsősorban téged. Látom, írtál az AÜ-re. Én is írtam. Inkább ott folytatódjon le a további eszmecsere. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. január 24., 22:53 (CET)

Kiemelési hirdetőtábla

Szia! Én takartam ki (legalábbis én vezettem be ezt a szokást) a hirdetőtáblán az üres szakaszokat, mert szerintem hülyén nézett ki, hogy hetekig (talán hónapokig?) egyetlen képkiemelés vagy jószócikkmegvonás nem indult, a cím mégis ott állt üresen. A többi szakasznál úgy vettem észre, hogy ettől függetlenül működött eddig a frissítés (ha más nem, akkor én megcsináltam). A képeket valóban nem figyeltem, de akkor fölveszem azt az oldalt is a figyelőlistámra, mert áttekinthetőbb a lista üres szakaszcímek nélkül. Persze csak ha nincs ellenvetésed, vagy persze bárki másnak. Ami még segíthet, ha a képkiemelési útmutatóba (ha van ilyen) beleírjuk, hogy ezt a sablont is frissíteni kell. Ez a kiemelt és jó cikkeknél viszonylag hatásosnak bizonyult. --Puskás Zoli vita 2016. február 3., 20:39 (CET)

@Puskás Zoli, Hungarikusz Firkász, így jó lesz? Fauvirt vita 2016. február 3., 21:17 (CET)

@Fauvirt: Szerintem tökéletes. Köszi! – Puskás Zoli vita 2016. február 3., 21:31 (CET)

Sert - happy smile.svg Fauvirt vita 2016. február 3., 21:51 (CET)

Re: Színkódok preferálása

Szia! EZ már szerintem kezdi kimeríteni a trollkodás fogalmát. Nem tudom, hogy direkt csinálja az anon vagy csak ennyire futja a kobakjából – már elnézést –, de engem már nagyon irritál, annak ellenére, hogy vannak hasznos szerkesztései. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. február 4., 11:17 (CET)

Sasuke88: Én úgy látom, hogy utóbbi helyzet áll fent. Nem baj, majd misibacsi mentorálja. Hátha ő tud bánni vele és többre jut. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 5., 18:48 (CET)

Pósa kép

Sajnálom, hogy törölted a képet. Volt rá engedély, személyesen kérdeztem meg a készítőt, hogy feltehetem-e. Igyekeztem ezt jelezni a feltöltésnél. De most, hogy törölted a képet, most már nem tudom ellenőrizni sem. Na, mindegy, ha nem kell a kép, akkor nem kell. Péter 2016. február 4., 21:39 (CET)

Péter : a képet visszaállítottam, 30 napod van rá, hogy intézd az engedélyeztetést, konkrétan azt, hogy Simonovits Miklós a OTRS emailcímére eljuttassa az engedélyező szabványszöveget értelemszerűen kitöltve. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 5., 18:44 (CET)

Véletlen szerkesztés

Szervusz, Hungarikusz Firkász!

Bizony véletlen volt Timi vitalapján a szerkesztésem! Mellényúltam a figyelőlapomon, köszönöm a javítást és kellemes hétvégét! – Ronastudor a sznob 2016. február 6., 09:02 (CET)

Torgyán

Torgyánról végre kép, már évek óta zavart, hogy róla egy fotó sincs. Köszönöm. :) – Norden1990 2016. február 6., 18:00 (CET)

Igazán nincs mit! Nagyon szívesen segítek, ahol tudok. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. február 6., 18:02 (CET)