Szerkesztővita:Voxfax

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Voxfax!
English language.svg If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a Insert-signature.png gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

Internet-mail.svg  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: misibacsi*üzenet 2012. november 7., 16:48 (CET)

Archívum

Archívum (?)


1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20


Tartalomjegyzék

Véletlen hangalaki egyezések[szerkesztés]

@Pagony:[1] igen szoglászna lett volna a helyesírása, ezt elvétettem, csakhogy itt hangalaki egyezést keresünk. Helyes kiejtése szaglászna, mivel a hangsúlytalan o az oroszban a-nak ejtendő (persze nem magyar a hang, hanem röviden ejtett á). Voxfax vita 2017. március 12., 20:17 (CET)

Pardon, nem gondolkodtam. Magyarázni nekem nem kell, ha vetsz egy pillantást a szerkesztői lapomra. :) Visszatettem. – Pagony foxhole 2017. március 12., 20:45 (CET)

Aha. Voxfax vita 2017. március 13., 06:52 (CET)

@Zerind: http://tablet.hvg.hu/tudomany/20101121_huj_huj_hajra mindjárt eldobom az agyam, nem magyar csatakiáltás? De vigyázz, mert Itáliában sokfelé meg ez (minchia) jelenti ugyanazt! Voxfax vita 2017. március 13., 06:52 (CET)

Fordítandó[szerkesztés]

Oszoli Piroska[szerkesztés]

Egyszer kérdezted tőlem, hogy él-e még Oszoli Piroska. Tájékoztatlak, hogy meghalt 98 éves korában ezen a héten.– RuIsZa Blue old car.svgbevitel 2017. március 25., 06:28 (CET)

Nagyon szépen köszönöm. Múlt nyáron még lefényképeztem, nejem pedig megfestette a portréját. R.I.P. Ha volna kedved, megírhatnád a szócikkét, mert én büntetésben vagyok bizonytalan ideig. A Tolnaart.hu-n is van Róla: [2], [3]. Névery Piroska néven született 1919. január 21-én. Férje Oszoli István gimnáziumi biológia-kémiatanár volt. Fiai István (1950?) és András (1953?). Üdvözlettel. Voxfax vita 2017. március 27., 15:42 (CEST)
Addig is összeütöttem valamit az enwikin: en:Piroska Oszoli. Hálás lennék, ha ellenőriznéd azt is. Megpróbálom az olasz és a német wikire is föltenni. Voxfax vita 2017. március 27., 17:10 (CEST)

Paff: Oszoli Piroska, laptörténete. Apród vita 2017. április 7., 01:59 (CEST)

@Csurla: Köszönöm, hogy föltetted. A többi alábbi adatot is átveheted, mert nekem még több mint három hétig tart a blokkom, a tatarozás meg nem biztos, hogy kint lehet addig. Ucsidát is felteheted az alábbiak szerint. A szerktörténetet pedig 30. után írd át nekem. Vagy hagyd így, ha azt utólag nem lehet átírni és a lényeget majd betöltöm én. Köszönöm. Voxfax vita 2017. április 7., 05:17 (CEST)

Egyébként nem rosszindulatból írtam meg, hogy elkezdték írni (muszáj így kezdenem, mivel tisztában vagyok hogy olykor ott is rosszindulatot keresnek, amikor csak tartalmi vagy formai dolgokkal akarok kifejezetten csak foglalkozni szócikkben vagy máshol), hanem mert belegondoltam, hogy nem egyszerűen csak ennek a szócikknek a megalapozásához hamarabb kezdtél neki, hanem sok energiát áldoztál a szócikk felépítésére is, nem tíz-húsz-harminc bájtnyit, emiatt jogod (nem jut jobb szó eszembe) volt tudni a szócikk megkezdéséről. Ha bárki mégis rosszindulatot feltételez emögött, elnézést kérek tőle (bocs, este kiborultam valamitől). Apród vita 2017. április 8., 00:00 (CEST)

Köszönöm, hogy szóltál, bár nem Neked illett volna. Képzeld, milyen arcot vágtam volna, amikor a bizonytalan jövőben elkezdtem volna áttenni! Így viszont egy harmadik szerkesztő, aki nem tudja, hogy valaki már elkezdte, nem öl bele túl sok energiát. Üdv. Voxfax vita 2017. április 8., 07:01 (CEST)

Szia! Amit tudtam bedolgoztam a szócikkbe. Köszi, Csurla vita 2017. április 7., 09:02 (CEST)

Ez most büntetés vagy feloldozás?[szerkesztés]

Kedves @Pallerti: nem értem a két 30-ai blokkolásod. Vagy ezzel hozod tudtomra, hogy egy hónap múlva lejár a 8 hónapos blokkolásom? Mert én aznap nem játszottam ki a blokkot, pláne nem ötórás különbséggel kétszer is. Csak a vitalapomra irkáltam, meg idegen wikikre. A hu.wikit csak olvasgattam. Voxfax vita 2017. március 31., 20:59 (CEST)

Nem volt nyolchónapos blokkolásod, mert amikor szerkesztesz, akkor nem vagy blokkolva, de ezt már leírtam. Beállítottam arra a lejáratra, ami az utolsó ismert blokksértésedet követő három hónap. Az első blokkolásnál elvétettem az időbeállítást, ne vedd figyelembe. Szeretném kérni az együttműködésedet, bírd ki ezt a rövid időt most már. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. március 31., 21:05 (CEST)
Az első mondatod nem értem. Szóval így közölted a feloldozást. Köszönöm, mert tényleg fogalmam se volt arról, hogy ti mikortól számítjátok. Voxfax vita 2017. március 31., 21:14 (CEST)
Nem tudom mit nem értesz ezen, bár nem is biztos, hogy kell tudnom. Ha január elsején kapsz egy három hónapos blokkot (ami annyit jelent, hogy három hónapig nem szerkesztheted a Wikipédiát) és február elsején anonként/zoknival szerkesztetted, akkor nem töltötted ki a három hónapos blokkot, hanem csak egy hónapot töltöttél blokk alatt, mert egy hónap után szerkesztetted a Wikipédiát. Nem igazán tiszta, hogy ezen mit nem lehet érteni, de alapvetően ez mindegy is. Mondtam ezt is: nem technikai oka van, hogy nincs blokk alatt a komplett tartományod: rád van bízva, hogy elfogadod -e a közösség szabályait, vagy nem. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. március 31., 21:22 (CEST)
Azt nem értettem, hogyan szerkeszthetek blokkolás alatt. Azt szeretném tudni, hogy ezek szerint január 30-án 15.03-kor mivel követtem el blokksértést. Ha nem top secret. Köszönöm. Voxfax vita 2017. március 31., 21:31 (CEST)
Sajnos az. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. március 31., 21:39 (CEST)

@Linkoman, Pallerti: Nem tűnik korrekt eljárásnak, hogy valaki elől eltitkolják, mivel vádolják. Az ilyesmit lelki terrornak nevezik és a célja a másik ember megtörése. Jogállamban gondolom tilos használni ilyesmit. misibacsi*üzenet 2017. április 1., 09:41 (CEST)

Miért éppen Linkoman van linkelve? Apród vita 2017. április 1., 09:54 (CEST)

Hátha a jogi részhez hozzászól. misibacsi*üzenet 2017. április 1., 09:58 (CEST)
Köszönöm, hogy figyelitek, mi történik velem. Voxfax vita 2017. április 1., 10:00 (CEST)
@Misibacsi:Rendben, legyen, akkor legyünk korrektek, de akkor ne csak én: Voxfax szerkesztett azon a napon, többször is, a beállított 15:03 a GMT szerveroldali idő, de egyébként még ez kedvezményes is, mert néhány perccel ezután is sértett blokkot, de néhány percből három hónapos blokknál nem csinálunk kázust. Ha már ennyire korrektek vagyunk, akkor – csak azért, hogy esetleg kiderülhessen, hogy nem Voxfax tehet a kialakult helyzetről, akkor légy szíves Voxfax legyél olyan korrekt Misibacsival, hogy elmondod neki (nekem nem kell, mert én látom, nem csak ezt, hanem az összes többit is) ennek a lapnak a laptörténete alapján, hogy szerkesztettél -e azon a napon, vagy nem. Légy szíves egy konkrét mondat leírásával tedd ezt meg, mondjuk valahogyan így: nem, aznap nem szerkesztettem, nem sértettem blokkot. Vagy: igen blokkot sértettem azon a napon. Azt hiszem én a többihez nem annyira kellek már, megtudjátok egymás között is beszélni. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 1., 13:29 (CEST)
Igen, beismerem, hogy aznap 16.08-ig a blokksértéseket én követtem el. Csak erre voltam kíváncsi, mert nálunk a szolgáltató áramkimaradáskor új IP-t ad, így magam sem tudtam, hogy mikor „javultam meg”. Mindnyájatoktól elnézést kérek! Voxfax vita 2017. április 1., 13:46 (CEST)
Közben valaki nyomtalanul eltüntette a 10.15 utáni javításokat. Nagyon titokzatos! Kár volt elárulnom, hogy viszonylag kis munkával meg tudom menteni! Voxfax vita 2017. április 2., 12:43 (CEST)
Köszönöm, ez korrekt. Nézd, tőlem semmiképpen ne kérj elnézést, semmilyen negatív gondolatom nincsen Veled szemben. Senkinek nem jó ez a kialakult helyzet és senki nem akarja ezt fenntartani, arra kérlek, hogy a továbbiakban légy együttműködő, bírd ki ezt a kicsi időt – kizárólag a Te kezedben van a megoldás. Én egészen biztosan nem fogok utánad nyomozni (eddig sem tettem, de más IP-ellenőr sem) Láthatod, a vitalapodat tudod szerkeszteni, bogarászd rajta össze, ahogyan eddig, hogy mivel szeretnél majd dolgozni és várunk vissza a blokkod letelte után. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 1., 15:24 (CEST)
Köszönöm. Voxfax vita 2017. április 1., 15:35 (CEST)

Akkor ez legalább tisztázódott. Nem tudom lehetséges-e, de a Próbalapodat sem tudod szerkeszteni? Próbáltad-e már korábban és ment vagy nem ment? Mert ott nyugodtan lehetne szerkeszteni saját magad számára. Viszonylag nem túl régi dolog ez a Próbalap-funkció, tehát lehetséges, hogy az is blokkolva van ilyenkor. Ha ki akarod próbálni, mindenképpen bejelentkezve próbáld! misibacsi*üzenet 2017. április 1., 20:28 (CEST)

Sajnos azt sem tudom szerkeszteni. Eleinte ezt sem lehetett, véletlenül vettem csak észre, hogy legalább már így tudok üzenni nektek. Az idegen próbalapokat viszont tudom erre használni, ui. ott nem törlik azonnal, ha idegen nyelvű szöveg van benne. Pl. https://it.wikipedia.org/wiki/Utente:Voxfax/Sandbox/Ucsida_Micuko . Volt néhány új oldalam, amiket az angol-német-olasz wikiből azonnal töröltek is emiatt, akkor vezettek rá erre a lehetőségre. Keserves volt visszaszerezni, ha a huwiki homokozójában kipróbálhatnám őket, az nagyon jó lenne! Üdvözlet: Voxfax vita 2017. április 2., 06:24 (CEST)

Homokozó blokkja[szerkesztés]

Kedves @Pallerti:, szeretném megkérdezni, hogy volna-e lehetőség a Homokozót is érintő blokkolásomat különválasztani a főnévtértől, vagy a rendszer ezt csak együtt tudja kezelni? Magam úgy képzelem, hogy ezt az adminok ugyanúgy adminbit beállításával tudják szabályozni, ahogyan az e-mail vagy a vitalap blokkolását. A fentebb Misibacsinak írt panaszomból látszik, hogy idegen wikiken gyakorlatilag lehet ugyan partizánkodni a huwiki későbbi javára, viszont nem lehet az itteni szabályokat, hivatkozásokat ellenőrizni. Félő, hogy egyszerűen szemétre dobja ott is valaki az esetleg több napos-hetes munkámat. A saját gépen való szerkesztgetést azért nem tartom jónak, mert ha velem történik valami, a használható közérdekű munkák is elvesznek. Ha megoldható volna, és elveiddel sem ellenkezik, kérnélek erre. Sajnos a más nevében tett kijelentésedet, miszerint más IP-ellenőr se utazott volna rám, cáfolni látszik a rengeteg visszaállított szerkesztésem, amiket szerencsére vissza tudok majd állítani, tudván kiről van szó. Tényleg nem tudom viszont, hogy profil (op.rendszer, böngésző, kedvelt témák stb.) vagy milyen legális eszközök alapján valószínűsítitek a blokksértés elkövetőjét, hiszen most látom, hogy pl. az ominózus januári 145. helyett most éppen 84. a kezdőszámom. Tényleg érdekelne, hogy milyen személyes adatok vizsgálatára-tárolására van jogosítványotok ilyen, valóban nem közbiztonságot érintő témában, mint egy önkéntes enciklopédiaszerkesztés. Ha ui. olyan vétkek merüln(éne)ek fel, a rendvédelmi szerveket kell(ene) értesíteni, amelyeknek joguk lehet titkosszolgálati eszközök segítségével a közveszélyes elemeket azonosítani. Köszönöm figyelmed. Voxfax vita 2017. április 2., 08:46 (CEST)

Az IP-ellenőri eszközökkel kapcsolatosan nincs lehetőségem információk kiadására, ezt meg kell értened. A névterek különválasztására blokk esetén nincs technikai lehetőség, ezt nem tudják az adminisztrátorok megcsinálni, egyetlen kivétel ez alól a saját vitalap – az is csak azért, hogy a kommunikáció továbbra is működhessen. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 2., 09:51 (CEST)
Köszönöm, bár nem értem, hiszen személyes adataim kezeléséhez jog szerint hozzá kellett volna járulnom. Nem ártana felhívni a „delikvensek” (a. m. bűnözők) figyelmét arra, ha vitalapjuk szerkeszthető, mert én is csak véletlenül fedeztem fel negyedévvel a nevetséges ürüggyel kiszabott blokkolásom után. Üdv. Voxfax vita 2017. április 2., 10:33 (CEST)

Zách Felicián[szerkesztés]

@Cs-mester:@Misibacsi:, Mi a véleményetek arról az észrevételemről, hogy a merénylet nem szerdán, hanem kedden zajlott le?[4] Akkor a julián naptár szerint kellett számolni, és az idézett Képes krónika is bő két évszázaddal a legutóbbi naptárreform előtt keletkezett. Mégis úgy tűnik, hogy az „idézetben” már Gergely-naptárra korrigált nap szerepel. Ha korhűek kívánunk lenni, ezt a korrekciót csak megjegyzésben lehetne megtenni. A húsvét biztos, hogy 15-ére esett akkor? (@Adam78: Más kérdés, hogy a Zách nem cs-vel ejtendő-e, hanem szlávos-németes erős h-val. A vezetéknév miért nem hagyománykövető itt, mint a Madách?) Áldott húsvétot kívánva mindenkinek, Voxfax vita 2017. április 17., 09:51 (CEST)

Nekem úgy tűnik a Julián-naptár szerint, hogy ez keddi nap volt, ahogy a timeanddate.com is megadja. Nem tudom, van-e jelentősége, de ha már az idézetben benne van a nap említése, korrigálni kellene "kedd"-re. misibacsi*üzenet 2017. április 17., 10:19 (CEST)
Azért szóltam, mert a szó szerinti idézetbe nem szívesen javítanék bele, de nagyon úgy néz ki, hogy ezt valaki valamikor már úgyis megtette. Sőt még az a gyanúm is támadt, hogy mivel a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte mindjárt másnap, azaz március 22-én volt, húsvét március 25-re kellett essen, nem? Voxfax vita 2017. április 17., 13:24 (CEST)

Én a "szerda" szót látom a cikkben leírva 1330. április 17.-re vonatkozóan (az idézet első sorában van).

A másik kérdésedet túlbonyolítottad. A szöveg szerint húsvét ápr. 17. előtt volt (nem 22-én, ahogy te írod) - vagy ez a dátum is kétséges? A "másnap" melyik napra vonatkozik? Az 1330 márciusi holdtölte dátumát melyik oldalon láttad? Próbáltam rákeresni, de sok helyen nem lehet 1600 előtti dátumot választani, eddig csak egy helyet találtam, ahol ez megadható. Ez március 5.-öt adja meg holdtöltének.

Persze tudni kellene, hogy az "1330. április 17." az Gergely-naptár szerint értendő-e, hiszen ha jól tudom, az akkor még nem volt érvényben. misibacsi*üzenet 2017. április 17., 17:54 (CEST)

Igen, az már a mostani naptár visszavetítése. Ezért nem lehet a Képes krónika szószerinti idézete. A timeanddate.com-on látom a március 22-én a holdat, de lehet, hogy az nem a holdtöltét jelenti? Mert ha igen, akkor a húsvét az utána következő vasárnap, azaz 25-e, szóval nem is áprilisban volt akkor. Gondolj az október 25-i NOSZF-ra, ami a Gergely-naptár szerint november 7-ére esett. Voxfax vita 2017. április 17., 18:29 (CEST)

Szóval a merénylet 1330 húsvétja utáni kedden kellett legyen, nem szerdán. Vagy 18-án történt az esemény. Voxfax vita 2017. április 18., 07:56 (CEST)

Az alábbi holdfázisvizsgálat azt látszik bizonyítani, mivel a merénylet dátumaként minden általam elérhető forrás április 17-ét (egy helyütt szerdát) jelöli meg, hogy minden „forrást” a Gergely-naptárra korrigáltak vissza. Voxfax vita 2017. április 20., 07:02 (CEST)

Mit bizonyít az, hogy mai tudományos eszközökkel, ki tudjuk-e számítani, hogy mikor volt 1330-ban csillagászati telihold meg napéjegyenlőség??? Az a kérdés, hogy a középkori egyházi vezetők mi alapján tudták ezt kiszámítani. Hiszen nem akkor volt Húsvét, amikor felnéztek a Holdra, és amikor látták, hogy telihold van, akkor közölték, hogy jövő vasárnap Húsvétot ünnepelünk!!! Hanem azt jóval előre kiszámították és kiadták (lásd: Húsvétszámítás). Teljesen mindegy, hogy aztán tényleg akkor kövekezett-e be a napéjegyenlőség meg telihold v. sem. (Inkább: vagy sem, hiszen kénytelenek voltak a naptárat megreformálni). Dionysius Exiguus számításai alapján, amit Beda Venerabilis terjesztett ki további évekre: 1330-ban a Julián naptár szerint árprilis 8-án volt Húsvétvasárnap. (Amúgy meg mire alapozod azt a FELTÉTELEZÉSt, hogy Geréb László (író) a latin mű fordításakor a dátumot átkonvertálta volna???) JSoos vita 2017. április 30., 19:50 (CEST)

Tévedsz. A napéj-egyenlőséget és az azt követő holdtöltét már az ókorban is előre pontosan meg tudták határozni. Gondolj csak a Stonehenge pontos megépítésére! Ez a középkorban sem csak a promt megfigyelésen alapult, tekintettel arra, hogy ehhez nem feltétlenül kell a heliocentrikus világkép. Az április 8-át lejjebb már megállapítottam a julián naptár szerint. A ferdítésben ez már 14-e, ha a 17-e tényleg szerda. Logikusnak látszik, hogy inkább 15-e volt húsvét és 17. kedd volt. Sajnos a fakszimile eredeti latin szöveg nem áll rendelkezésemre. Ha neked megvan, nem kell találgatnod. Voxfax vita 2017. április 30., 20:35 (CEST)

Én tényekkel dolgozom, Te találgatsz és feltételezel. A Húsvétszámítás szócikkben pl. pontosan le van írva, hogyan számította az egyház az ünnep dátumát. Bár Galilei is tudta, hogy nem a föld körül forog a nap, ez az egyházat nem nagyon érdekelte, ahogy gondolom Stonehenge sem. De ha tudsz forrást ilyesmire, tedd bele kérlek abba a szócikkbe, és ne vádolj meg fordítókat, hogy latin szövegek dátumát megmásítanák. Ne magadból indulj ki, hogy valaki már úgyís belejavított az idézetbe. Talán esetleg maga a Krónika szerzője tudta rosszul azt, éppen melyik napon is történt az eset. Veled még nem fordult elő pl. hogy azt hitted kedden, hogy szerda van? Képzeld el ugyanezt a 14. században! És mi van ha csak véletlenül kihagyott egy szót, pl. hogy a húsvétot követő hét keddjén történt. De teljesen mindegy is, miért nem stimmelnek a dátumok. A lényeg, hogy tényeket kell közölni, akkor is, ha azok anno hibásan lettek megírva. Ne ragaszkodj ahhoz a feltételezéshez, hogy az eltérés oka a naptárreformra történő konvertálás lenne. Bármi lehet. De miért is fontos ez??? JSoos vita 2017. április 30., 21:13 (CEST)
Amit a régi korok egyszerű embere is betéve ismert, az a kalendárium volt, hiszen egész éves programjának az volt a váza, akár szántóvető, akár vásárra járó iparos-kereskedő volt. Egyébként nem javítottam bele a szövegbe, kételyeimet is mostanáig csak itt tudtam fölvetni. Hátha másnak is fontos a hiteles tájékoztatás. Voxfax vita 2017. április 30., 21:32 (CEST)
A "régi korok egyszerű embere" biztos nagyon okos volt, bezzeg a mai ortodox egyházak vezetői képtelenek rendesen kiszámolni a csillagászati időpontot, nyilván azért tér el náluk a húsvét időpontja... :-))) JSoos vita 2017. április 30., 21:56 (CEST)
Amúgy meg, arra céloztam, Hogy a Csontváry szócikkben anno átírtad az idézetet, azt feltételezve, hogy nyilván a filmben elhangzottakat valaki rosszul idézte. Akkor sem tudtalak meggyőzni az ellenkezőjéről. És persze nem Te voltál, aki elment a könyvtárba leellenőrizni. Erről mondjuk itt a vitalapodon volt szó, de ezt úgy látom nem csak az emlékezetedből, hanem még az archivumból is törölted... JSoos vita 2017. április 30., 22:13 (CEST)

Ami engem mégis nyugtalanít, az az, hogy a NOSZF október 25-én volt, ami november 7-énél 13 nappal korábbi, vagy az ortodox karácsony, ami nálunk vízkeresztre esik, ami szintén 13 napos különbség. Akkor hogy lehet az, hogy az április 8. és 15. között csak egy hét különbség van? Jó lenne egy csillagász vagy naptártudós véleményét kikérni, ha már ismerjük az eredeti latin szöveget! Voxfax vita 2017. április 30., 20:48 (CEST)

Ha valóban a tények érdekelnének, akkor vennéd a fáradságot, és elmennél egy könytárba megnézni. Úgy tűnik neked valamiért "logikus" azt feltételezni, hogy a 14. században biztos jobban tudták egy 30 évvel azelőtti dátumról: milyen nap is volt, tehát a fordító megmásította a dátumot... mintsem fordítva. JSoos vita 2017. április 30., 21:42 (CEST)
Szívjuk el mármost a békepipát, evvel a témával meg menjünk át a cikk vitalapjára, mert ott két helyen is megtalálható a válasz: 17., KEDD volt a merénylet pontos dátuma a julián naptár szerint, tehát a Képes krónikát valaki, valamikor nagyon elszúrta. @Misibacsi:t is invitálom, nem kell már naptártudós sem, a korabeli források, még szájról-szájra hagyományozva is jobban tudták. A május 15-i ítéletlevél is egybecseng mindezzel. Voxfax vita 2017. április 30., 22:48 (CEST)
Csak ma láttam a dátum kérdésében kezdeményezett vitát. Az ítéletlevél eredetinek tekinthető szövegét itt találod: Fejér, Georgius: Codex diplomaticus Hungariae ecclesiasticus ac civilis. Tomi VIII. Vol. 3. (Budae, 1832.) - 419. oldal ; a dátumra vonatkozó szövegrész: "terlia feria proxima post octauas festi Dominice resurrectionis comitaretur". Üdv.: - Cs-mester vita 2017. június 22., 12:03 (CEST)

Holdtölte dátumai a múltban[szerkesztés]

Szia!

Elsőnek ezt az oldalt találtam, ahol a holdtölte dátumát meg lehet nézni egy megadott múltbeli év és hónap szerint:

http://www.paulcarlisle.net/mooncalendar/ A teleholdat kis fehér pötty jelzi az adott napon.

Most találtam egy másik oldalt is: http://www.astropixels.com/ephemeris/phasescat/phases1301.html (más évszázad is választható, ez az 1300-as évekre vonatkozik)

Ez is ezt adja meg 1330 március-áprilisra: holdtölte: március 5., április 4.

Tehát a két oldal ugyanazokat a dátumokat hozza ki erre a két hónapra, ami elég jó eredmény. misibacsi*üzenet 2017. április 18., 17:06 (CEST)

Hűha! Ez viszont azt jelenti, hogy a húsvét április 8-án kellett legyen, az utána következő szerda pedig 11-e, nem 17. Az egyest nézhette valaki valamikor 7-nek a Képes krónika modernizálásakor? Kicsit megkapartuk és mik derültek ki! Voxfax vita 2017. április 18., 19:08 (CEST)

Pátriárka[szerkesztés]

@Rakás:, de patriarchátus. Voxfax vita 2017. április 24., 10:55 (CEST)

Vitézi rend[szerkesztés]

Vitézi rend mai lapváltozata. Aztán hogy itélitek meg egymás között, rátok van bizva. Azt tudom, hogy az ilyen rangok wikipédiabeli megitélése érdekel téged. Apród vita 2017. április 29., 12:42 (CEST)

Köszönöm. Voxfax vita 2017. április 29., 14:41 (CEST)

Vissza lett vonva más által: Visszavonás. Apród vita 2017. április 30., 01:10 (CEST)

Melyik időzóna szerint szűnik meg a blokkolásom?[szerkesztés]

Kedves @Pallerti, Malatinszky, Pagony: a CET szerint már 110 perce szerkeszthetnék. Van valami újabb büntetésem, amiről nem tudok? Szép munkás Szent József ünnepet Mindnyájunknak! Voxfax vita 2017. április 30., 16:54 (CEST)

Két dátumot is rendbe tehetünk egy vitalapi szakaszban, kezdjük Szent József ünnepével, ami március 19. tehát egy kicsit megkésettnek érzem a jókívánságot, a másik kérdésed viszont még belefér – pontosan négy perc múlva, 17:03-tól szerkeszthetsz. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 16:59 (CEST)
...nahát, ezt nem is tudtam. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 17:03 (CEST)
Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Pont ezt akartam írni. :) Örülök, hogy újra szerkeszthetsz, Voxfax, jó munkát! – Pagony foxhole 2017. április 30., 17:05 (CEST)
@Pagony: ...mindig tanul az ember, érdemes volt beleolvasni, azt is megtudtam, hogy a kádárok védőszentje nem Thürmer Gyula. Üdv újra itt Voxfax, jó munkát! --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 17:09 (CEST)

Köszönjük, Voxfax! Világ proletárjai, egyesüljetek! – Malatinszky vita 2017. április 30., 17:04 (CEST)

Köszönöm Mindhármotoknak! Nálam ugyan mindenhol 15:03-at írt ki a rendszer, de két órát már kézenállva is kibírtam volna. :)Voxfax vita 2017. április 30., 17:10 (CEST)

Engem is összezavar néha ez a dolog, mert van ahol GMT-t használ a rendszer, és van ahol a CET/CEST zónát. – Malatinszky vita 2017. április 30., 17:14 (CEST)

Búza Barna[szerkesztés]

Szia! Egy váci facebook csoportban megpróbálom kinyomoztatni, hogy hol lehet az egykori Április 4. tér, eddig annyi választ kaptam, hogy Erzsébet / Zrínyi Miklós utca, ma már nincs az elnevezésében „tér” szó; ebből arra gyanakszom, hogy a váci buszállomás területéről lehet szó (https://www.google.hu/maps/place/Aut%C3%B3busz%C3%A1llom%C3%A1s/@47.7814644,19.1304623,17z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x9b98c152b9f92ab3!8m2!3d47.781457!4d19.1301041?hl=hu). Ha ennél is biztosabb / pontosabb infóhoz jutok a szobor helyét illetően, javítom a cikkben. Üdv: Solymári vita 2017. május 1., 16:21 (CEST)

Köszönöm szépen. Lehet, hogy a szobor sincs már a helyszínen, mert sehol se találom. Jól látom, hogy ez ma a Szent István tér? Üdvözlet mindenkinek! Voxfax vita 2017. május 1., 16:59 (CEST)

Pompás vitát sikerült indítanom a felvetésemmel az ominózus váci facebook-csoportban; momentán senki sem tud semmit a szoborról, sem az egykori felállítási helyéről, de érzésem szerint érdemes még várni. Solymári vita 2017. május 1., 20:14 (CEST)

alkalmasint[szerkesztés]

Szia! Nem értem ezt a változtatásodat. Az alkalmasint partikula jelentése A magyar nyelv nagyszótára szerint: ’voltaképpen’. Vagyis kötőszóként a megelőző tagmondat állítását ellentételezi ’valójában, holott’ értelemben. Nem tudjuk, hogy Gárdonyi „többnyire” vagy „rendszerint” tartotta-e zárva az ablaktáblákat, csupán az előző tagmondat vélekedéseit cáfolja az ’alkalmasint’-tal bevezetett tagmondat. Mikszáth Kálmánnál például: „Az igazság […] alkalmasint az, hogy az Isten egyenletesen osztotta el teremtményei közt a tehetségeket.” Vagyis ez a szócsere most értelemmódosulással járt. Pasztilla 2017. május 1., 19:52 (CEST) ♠

Lehet, hogy neked igazad van, de Mikszáthnak, ebben az esetben, nyilván nincs. ;) Voxfax vita 2017. május 1., 20:03 (CEST)

Hát az attól függ, mit számított a "tehetség" kategóriába. ;) A nagyszótár nem írja ugyan, de én is érzem ezt a "biztosat nem tudok, de úgy vélem" tartalmat az alkalmasint mögött. Pasztilla 2017. május 1., 22:02 (CEST)

Ács Gábor (építész)[szerkesztés]

Szia, a Watergate-botrány szakasz mit keres benne, főleg így? – Pagony foxhole 2017. május 3., 15:53 (CEST)

Szia, az itwikiről így vettem át. Talán magyarázat a Watergate-re. Még csiszolgatni kell. Voxfax vita 2017. május 3., 15:59 (CEST)

Koháry-kúria (Fülek)[szerkesztés]

Nem tudom kastély vagy kúria, de miért kell az egyértelműsítés? Van másutt is Koháry-kúria? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 5., 15:47 (CEST)

Van, pl. Litkén. (A kastély emeletes lenne egyébként.) Voxfax vita 2017. május 5., 15:52 (CEST)
Köszi, akkor viszont kéne egy egyértelműsítő lapot csinálni hozzá, aztán majd megírja a litkei cikket, aki akarja. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 5., 15:55 (CEST)

Egyértelműsítő lapok[szerkesztés]

Kedves Voxfax!

Egyértelműsítő lapok létrehozásakor ne felejts el a végére kitenni az "egyért" sablont! – Tudor987 vita 2017. május 5., 17:48 (CEST)

Emilio Alessandrini park[szerkesztés]

Szia! Az ilyen jellegű fordítási munkákra szolgál a saját allap. Átnevezed magad, vagy tegyem meg én? CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. május 7., 10:32 (CEST)

Köszönöm, ne fáradj! Az angol (mostanáig hibás) cikk sokkal rövidebb. A tatarozás sablon pár napig engedi, hogy itt dolgozzunk. Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy többen is elkezdjük ugyanazt a cikket. Voxfax vita 2017. május 7., 10:49 (CEST)

Nem, ez nem így működik. A tatarozás sablon azt engedi, hogy egy szócikket fejlesztgess. Az ilyen, idegen nyelvű szócikket viszont eltévedt tartalom jelzéssel töröljük. Még egyszer megkérdem: átnevezed? CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. május 7., 10:52 (CEST)

Nem akarok kiszúrni veled, ezért jelzem, hogy 11:05-kor átnevezem a szócikket az allapoddá. Ha valamit el akarsz menteni, akkor most tedd meg. A szabályok rád is vonatkoznak, a tatarozó sablonra való hivatkozás visszaélés a szabályokkal. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. május 7., 11:00 (CEST)

Köszönöm megkülönböztetett figyelmed, de amit állítasz, nem derül ki ebből: „A cikk aktuális építőjének: Ha az építés várhatóan néhány napnál tovább tart, inkább saját allapon végezd! A többieknek: amíg az építés nem fejeződik be, használd a vitalapot, hogy elkerüld a szerkesztési ütközéseket a cikk aktuális építőjével!”. Miért adsz egyéni értelmezést a fentieknek? Máris kitoltál velem, mert csak 11.12-kor olvastam, hogy 11-kor mire készülsz. Elfelejtetted megírni, hogy hová kutyítottad a munkámat. Szállj le végleg rólamǃ 8 hónapig másokon élted ki magad, tégy most is úgy, légy az anon vandálok lángpallosú üldözője, engem meg hagyj végre dolgozniǃ @Regasterios: tegnap elnézést kért, amikor véletlenül beleszaladt a több órás munkámba. Ezt tőled nem várom el, csak azt, hogy számomra ne eszkábálj össze külön szabályokatǃ Voxfax vita 2017. május 7., 11:25 (CEST)

Az építés természetesen magyar szövegű építést jelent, elvégre a magyar nyelvű Wikipédián vagyunk. Az idegen szövegeket "eltévedt" jelszóval azonnal törölni szoktuk. Ehhez képest Csigabi igen körültekintően járt el. – Pagony foxhole 2017. május 7., 11:29 (CEST)

Casino de Monte-Carló[szerkesztés]

Miért kötőjel, és miért hosszú ó? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 11., 10:32 (CEST)

Ezt én nem állítottam, de a linkemen megnézheted szakszerűbben. Voxfax vita 2017. május 11., 10:34 (CEST)

Közben rájöttem, hogy franciául is kötőjel. Viszont akkor érdemes volna az egész szócikket egységesíteni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 11., 10:52 (CEST)
Kezdve a szócikk címével :) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 11., 10:56 (CEST)

ːːAzért írtam a szócikk vitalapjára. Közben valaki már bepanaszolt emiatt a Kocsmafalon is. ːD Voxfax vita 2017. május 11., 11:05 (CEST)

Monte Carlo kaszinó[szerkesztés]

Szia!

A Casino de Monte-Carlo helyes, hivatalosan nem hosszú az ó betű a végén. A hozzátartozik miért lenne két külön szó? A szórakoztató központ miért lenne kötőjellel írva? Gg. Any vita 2017. május 11., 10:37 (CEST)

Szia, 1/ Itt megtalálod a választː http://www.e-nyelv.hu/2012-04-26/monte-carlo-monte-carloi/ 2/ tanulmányozd a http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12 139. pontját (és általában az egészet), mert gyakran saját szabályaidat használod (pl. egyenlőre az egyelőre helyett stb.). Főleg, mielőtt hibásan visszavonsz valamit, amit már nem először tapasztaltamǃ Üdv. Voxfax vita 2017. május 11., 10:45 (CEST)

Én pedig ajánlanám figyelmedbe a hivatalos web lapot is (többek között) http://www.casinomontecarlo.com/casinos-2/casino-monte-carlo-2/about-casino/. Hivatalos elnevezést említett a szócikk. Hivatalosan nem hosszú az ó a név végén. A többi ügyben is írtam a kocsmafalra, majd dönt a többség. Különben, képzeld én is szoktam hibázni (mint ahogy szerintem mindenki), párat már akkor észrevettem mikor megejtettem és gyorsan visszavontam, ilyenkor éjszaka abba is hagyom azonnal a wikizést, de előfordulhat, hogy már észre sem veszem. Ilyen volt pl. a szenbennálló. Fogalmam sincs, hogy sikerült, soha nem írnám így, még belegondolni is szörnyű, hogy lenne ilyen szó, hogy nálló, de aznap volt több mint 80 szerkesztésem és belecsúszott. Azért írtam, nehogy kimaradjon valami a listádból. Most már ezt is tudod! Saját szabályaim sincsenek a helyesírásban. Gg. Any vita 2017. május 11., 11:03 (CEST)

Ha figyelmesebben olvasnád a szabályt, látnád, hogy a magyar toldalékolás miatt nyúlik meg a szó végi magánhangzó. Voxfax vita 2017. május 11., 11:09 (CEST)

A szórakoztató-központ azért kötőjeles összetett szó, mert három tagból áll és hat szótag fölött ez már így dukál. A szórakoztató központ lehet pl. olyan telefonközpont vagy cégközpont, amelyik nem hivatalból szórakoztat. Ez a 139-es pontból kiolvasható (lett volna). Voxfax vita 2017. május 11., 11:21 (CEST)

Egyébként még vár egy kérdés Whitepixelstől a monte-carlói kaszinó előtti névelőről. Apród vita 2017. május 11., 20:44 (CEST)

Mert nem tulajdonnév és csak egy van. Voxfax vita 2017. május 11., 21:13 (CEST)

Jó, de nem én kérdeztem, bár az se baj, ha én is tudom. Apród vita 2017. május 11., 21:51 (CEST)

Kategória:Helyesírási segítségre váró vitalapi problémák[szerkesztés]

Az jutott eszembe, hogy elküldöm neked is (a nyelvi kocsmafalnak már elküldtem), mik szerepelnek a Kategória:Helyesírási segítségre váró vitalapi problémákban, hátha van olyan, amin tudsz vagy csak reméled, hogy tudsz segíteni. Esetleg a szerkesztőlapodon is elhelyezheted ezt a kategóriát ilyen formában, hogy időnként át tud tekinteni, hol várnak nyelvészeti segítséget. Apród vita 2017. május 14., 15:51 (CEST)

Sír a művész[szerkesztés]

Legalább a művész ne sírjon: [5]. Apród vita 2017. május 14., 18:09 (CEST)

Köszönöm. Apród vita 2017. május 15., 16:19 (CEST)

Milloss Aurél[szerkesztés]

Ezek a városi színházak mind nagy V és nagy Sz? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 15., 01:14 (CEST)

Megfontolandó, ha nem magyarok, mert ott nem ez a nevük. Úgy hagytam, ahogy voltak, csak a nyilvánvaló elütéseket javítottam. Köszönöm. Voxfax vita 2017. május 15., 07:51 (CEST)

Szilágyi család[szerkesztés]

Azért arra kiváncsi volnék, hogy Kisfaludy Károly Szilágyi Mihály szabadulása színművéből mit tudtak meríteni az angol wikiben... A Szilágyi – Hunyadi Liga is meg lesz írva? Mert ha nem, akkor átpirosítom az en:Szilágyi – Hunyadi Liga jelzést. Apród vita 2017. május 23., 21:56 (CEST)

Úgy vélem, eddig is főként magyar szerkesztők ügyködtek a cikken. Szeretném majd a kapcsolódó szócikkeket itt is elérhetővé tenni. Köszönöm, Voxfax vita 2017. május 23., 22:26 (CEST)

Akkor jó. Apród vita 2017. május 23., 22:30 (CEST)

Trichomoniázis[szerkesztés]

Hogy teheti ki valaminek az 510 %-át? Ez magyarul az ötszörösét, de az meg nem valaminek egy része. Van erre valami forrás? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 21., 23:06 (CEST)

Nagy kezdőbetű?[szerkesztés]

Szia!

Miért is?

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Kenguruf%C3%A9l%C3%A9k&curid=154202&diff=18883583&oldid=18499492

Remélem csak azért, mert képaláírásokról van szó.

misibacsi*üzenet 2017. július 3., 17:14 (CEST)

Kösz, megnyugtató, hogy én is lehetek kissé figyelmetlen (amit pár percen belül észreveszek és korrigálok).Vigyor De akkor már nem akartam törölni a hsz-emet. misibacsi*üzenet 2017. július 4., 16:21 (CEST)

Allapok[szerkesztés]

Szia! Javítandó cikkek részére létrehozott, már felesleges szerkesztői allapjaidra szükséged van még? – Burumbátor Súgd ide! 2017. július 6., 15:51 (CEST)

Szia! Köszönöm, nincs. Voxfax vita 2017. július 6., 15:56 (CEST)

Átnevezés[szerkesztés]

Szia! Csak az iránt szeretnék érdeklődni, hogy a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumot mi alapján nevezted át? Látom, hogy 2016-ban megváltozott az intézmény neve, de nem Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumra, hanem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumra (a honlapon található alapító okirat újításban)... csak arra próbálok rájönni, hogy egy anon-szerkesztés alapján nevezted át a szócikket vagy van-e más olyan alapja, amit én figyelmen kívül hagytam. Megkérhetlek, ha szükséges és jogos, akkor nevezd át a helyes névre? Természetesen ha van, amit figyelmen kívül hagytam, akkor kíváncsi lennék mi az. Köszönöm! Fauvirt vita 2017. július 11., 23:18 (CEST)

Megbíztam az anon szerkesztésben, nem néztem utána. Nyilván ez az új helyes név. Mea culpa. Voxfax vita 2017. július 12., 05:33 (CEST)

Gömörsid[szerkesztés]

Ezt még nem vettem észre, de mi itt Füleken sídnek ejtjük. A a sídet könnyebb kiejteni, mint a sidet, legalábbis szerintem. Érdekes még hogy a Google térképen Gömörsidnek van feltüntetve, de amikor az utcaképeket nézzük akkor a falu elején a táblán az áll hogy: šíd alatta magyarul síd. Véglegesen szerintem az inkább Síd, mint Sid. Üdv! – Füleki vita 2017. július 14., 21:39 (CEST)

Elméletileg igen, csak nekünk otthon Digi van és hát elég sokat kell füzetnünk a magyar csomagért, de nincs benne az M4. De hamarosan új házba költözünk ott már UPC lesz. Üdv! – Füleki vita 2017. július 14., 22:05 (CEST)

Raccsolás[szerkesztés]

Mondd, nem szégyelled magad? – Pagony foxhole 2017. július 20., 21:06 (CEST)

Nem rasszizmus a tény közlése. Meg tudod cáfolni? Tudsz egyetlen ellenpéldát? Ezt különben az emlékezetes, kilenchónapos eltiltásom előtt írtam. Remélem, nem akarsz ugyanazon hamis vád alapján újra büntetni! Mi gojok meg hülyék vagyunk az üzlethez. (Itt azért vannak ellenpéldák.) Ezért meg a gojok háborodhatnának fel, és kérhetnének elégtételt? Voxfax vita 2017. július 20., 21:17 (CEST)

Ez viszont, hogy @Pagony: figyelmeztetése után egy órával képes voltál egy holokauszt túlélőt ledegradálni "elkerülő"-vé", csak azért mert 14 évesen nem hurcolták haláltáborba, hanem elrejtették... GYOMORFORGATÓ!!! JSoos vita 2017. július 22., 20:48 (CEST)

Figyelmeztetés egy évvel korábbi eseményre, attól aktuális, hogy valakinek most sérti a finom lelkét? Holokauszt-túlélő, akit elvittek és mégis túlélte. Ő ügyesen elkerülte, miközben zsidójavak elkonfiskálásában működött közre. Gyomorforgató az, amikor cinikusan azzal védekezik, hogy ha nem ő, más úgyis megtette volna! Te nem olvasol újságot, még a ti térfeletekről valót sem? Voxfax vita 2017. július 22., 21:02 (CEST)
Utólag speciel attól aktuális, hogy MOST is képes voltál az anon visszavonása után visszatenni... – Pagony foxhole 2017. július 22., 21:18 (CEST)
Mert ez nem rasszizmus, talán a gyermekkorban megismert sok nyelv következménye. Egyszerű figyelmetlenség a magyar nyelv iránt. De te nem akkor pirítottál rám, hanem két perccel korábban, amikor valaki sérelmezte. Szerintem ne hecceljétek egymást JSoossal, mert a múltkor is egymásnak adtátok fel a labdát, hogy kigolyózhassatok. Hagyjatok békén, ha valami nem tetszik, töröljétek, nem vagyok megerősített. Voxfax vita 2017. július 22., 21:35 (CEST)

Az hogy nem vagy megerősített szerkesztő az pont azért van mert olyan szerkesztéseid vannak, amik nem valók egy lexkonba. Ez viszont nem azt jelenti, hogy felelősség nélkül zsidózhatsz, mert te úgy gondolod, hogy a zsidók raccsolnak, vagy, hogy csak azt lehet túlélőnek nevezni akit el is vittek haláltáborba, és azt akinek mondjuk az egész családját kisemmizték, kiirtották, és ő tizenévesen megmaradt azt nem. A holokauszt lényege, célja egy egész nép kiirtása volt. De ha gondolod vigyük át az admisztrátorokhoz ezt a megbeszélést, hogy vajon a zsidó raccsolás és a holokauszt elkerülés, nem jutalmazandó-e újabb kitiltással! (amúgy megint vádaskodsz, nem volt soha Pagonnyal közös hozzászólásom) JSoos vita 2017. július 22., 22:03 (CEST)

Rudolf Höß[szerkesztés]

Szia! Mi alapján javítottad ki a kiejtést rövid sz-re a szócikkben???

(Amúgy megint belejavítottál idézetekbe!!! Kérlek figyelj oda!)

JSoos vita 2017. július 22., 16:36 (CEST)

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul! (Sebestyén István (lelkész) közismert szállóigéje)[6]. Az idézeteket magyarul írták, vagy fordítások? Mert így jobb a fordításuk. Nem látom, hogy közben némettanárrá képezted magad. Talán az új, kéthetes módszerrel? Akkor még nem gratulálok. Ha kötekedni akarsz, válassz olyan témát, amiben jártas vagy! Voxfax vita 2017. július 22., 16:41 (CEST)

Kérlek a szokásos személyeskedésedet hanyagold, és szorítkozz a szakmai érvekre! Ha szeretnél referenciát beszúrni a kiejtéshez a szócikkbe, akkor azt tedd meg rendesen < ref >. Másrészt ha meghallgatod pl. ezt: [7] akkor már egy másik olvasó hosszan ejti...

(A idézeteknél meg van adva a magyar forrás [8], ill. a Gilbert féle eredetileg angolul van, nem is németül!)

JSoos vita 2017. július 22., 17:31 (CEST)

Személyeskedésnek a három kérdőjeledet tekintem, amivel kétségbe vontad hozzáértésem. A figyelj oda is az volt részedről. Vegyél elő egy alapfokú német fonetikai ismertetőt, amelyből megtudhatod, hogy a német (akárcsak az angol, amiben profi vagy) nem ejti hosszan a kettőzött mássalhangzókat. A példádhoz pedig audiológiai vizsgálatot javasolnék. Én nem mondtam, hogy német az eredeti, csak azt, hogy lehet jobb fordítás is. Akárhol találta, aki hivatkozott rá. Elég nagy a WP, találj magadnak hozzád illő partnert, én nem vagyok vevő a megalapozatlan kioktatásaidra. Voxfax vita 2017. július 22., 17:49 (CEST)

Egy név kiejtésénél teljesen mindegy, hogy egyébként mi a nyelvi szabály: Batthyány-t se Batt-hiány -nak ejtjük ugyebár. Jellemző mondjuk hogy nem a kérdésemre, hanem a három kérdőjelre koncentrálsz Nyugodtan veheted kötözkötésnek is a kérdésemet, ettől még sok más szerkesztő rajtam kívül is a hosszú sz-t gondolta helyesnek immáron 3 éve... Bocsáss meg, hogy meg mertem kérdezni, te miért gondolod másképp. Szerintem egyértelműen hallható a két kiejtés közötti különbség, szóval ha te nem, akkor lehet nem velem van a probléma, de persze megint egyszerűbb személyeskedni...

(Ha pedig nem tetszik egy fordítás, és téged az annyira zavar, akkor nem írjuk át, hanem keresünk egy olyan forrást, amiben nekünk jobban tetsző szófordulatok vannak. A "figyelj oda" arra vonatkozik, hogy ezt a szerkesztői hibát már máskor is elkövetted, és vitáztunk erről. Naivan azt gondolom, hogy az ember tanul a hibáiból. Egyeszerűen képtelen vagy beismerni, hogy nem figyeltél oda és nem nézted meg a hivatkozást, vagy esetleg nem is vetted észre, hogy idézetről van szó... Én is hibázok, és ahelyett, hogy megpróbálnám magam kimagyarázni, inkább örülök, ha valaki szól, mert úgy érzem ettől jobb szerkesztő leszek, és legközelebb odafigyelek.)

JSoos vita 2017. július 22., 18:26 (CEST)

Nyilván nem olvasta azóta hozzáértő. De ez nem jelenti azt, hogy jó volt úgy. A Rudolf Heß szócikkben is benne volt ez a hiba. De minek írja be, aki nem (jól) tudja? És kérdezés előtt miért „javítja” ki egy másik a témában járatlan? A batthyánys párhuzam teljesen alkalmatlan ennek a ténynek a cáfolatára. Kérlek, ne válaszolj e költői kérdésekre. Voxfax vita 2017. július 22., 18:48 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Próbáljatok meg mindketten a felesleges személyeskedést elkerülve, kulturált stílusban, egymást tisztelve vitázni. Nincs szükség a másik kioktatására, ha úgy érzitek téved a másik, akkor ezt kedvesen, elegánsan jelezzétek, hogy abból a segítőkészség, és ne egymás támadása érződjön. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. július 23., 03:39 (CEST)

Levelezési sakk[szerkesztés]

Kedves Voxfax! Ahogy a szerköfben is írtam, nem az egyszerűsítéssel van problémám, hanem azzal, hogy az egyszerűsítés révén megváltozott a mondat értelme. A változtatásodból az jön le, hogy eleinte kizárólag a postai levlap volt a közvetítő eszköz. Hogy ez miért nem igaz, az magában a szócikkben elolvasható. A telex meg a távirat lényegében ugyanaz, a telexgépet nem véletlenül nevezték géptávírónak is. Apróbb-nagyobb szövegmódosítást el szoktam fogadni, ha az nem változtatja meg a szöveg értelmét. Tekintettel azonban arra, hogy az eredeti szócikket én írtam, ragaszkodom a történeti hűséghez. – Dodi123 vita 2017. július 25., 22:10 (CEST)

Figyelmeztetlek a WP:3VSZ szabályára. A következő visszaállításod automatikusan 24 órás blokkot von maga után. – Dodi123 vita 2017. július 25., 22:16 (CEST)

Köszönöm, nem futok bele. A főként szó elég lett volna! Viszont hálózat nélkül nem tudom, hogyan működött a „faxváltás”. Távirat (nem távmondat) az, amit (többnyire) a posta kézbesít, előbb Morse-távíró, később telex felhasználásával, ami menőbb cégek közvetlen írógépes kapcsolatára kiépített, tárcsázható, telefonhoz hasonló hálózat volt. Vagy mégis én emlékszem rosszul? Voxfax vita 2017. július 25., 22:33 (CEST)

Ezt én nem vitatom és nem vitattam eddig sem. A visszavonásom indoka az, hogy „A leggyakoribb közvetítő eszköz hosszú időn át a speciális postai levelezőlap volt” helyett az „Ez hosszú időn át a speciális postai levelezőlap volt” megváltoztatta a mondat tartalmát. Most vettem észre, hogy az utolsó visszavonásodnál beillesztetted a "főként" szót, amivel már pontos értelmet nyer a mondat, ezért az utolsó visszavonásért elnézést kérek. Így már megfelelő lesz. A fax helyett a telex feltüntetése viszont nem pontos, mert a telex az 1930-as évektől, a fax az 1970-es évektől ugyancsak szerepet játszott a lépések továbbításában, így mindkettő feltüntetése indokolt. – Dodi123 vita 2017. július 26., 10:19 (CEST)
Köszönöm. A faxot összekevertem a xeroxszal, azért zavarodtam bele. Ez a sok x! Voxfax vita 2017. július 26., 11:10 (CEST)

Universidad de Chile[szerkesztés]

Szia! Látom az Universidad de Chile témakörrel te foglalkoztál. Légyszíves nézz rá az egyértelműsítő lapra, és pontosítsd az átirányítást/átnevezést, ahogy gondolod, mert így az egyértelműsítő lapon az egyetemre hivatkozó link a focicsapatra irányítódik. Köszönettel: ιυlιυѕ aegιdιυѕ Csak szépeket! 2017. július 30., 12:25 (CEST)

Salve, sajnos nem tudom, hogy lehet törölni. Tudnál segíteni? Voxfax vita 2017. július 30., 12:49 (CEST)
Én is maximum az azonnal törlendő sablont tudom rárakni, így: {{azonnali|1=indoklás|2= – ~~~~}}. ιυlιυѕ aegιdιυѕ Csak szépeket! 2017. július 30., 12:55 (CEST)
Látom, mit szeretnél, megoldottam.ιυlιυѕ aegιdιυѕ Csak szépeket! 2017. július 30., 13:01 (CEST)

Re Visszavonultál[szerkesztés]

Szervusz, Szerkesztő:Voxfax

Tökéletesen igazad van, de ennek több oka van: 1/olyan szép az a csík, imádom nézni; 2/az egészségi állapotom, és ami a rosszabb, a kutyámé valahol a béka feneke alatt van. Magánügy, de mindenféle vizsgálaton kell megjelennem, a terheléses szívvizsgálattól kezdve különböző szkópikus (van ilyen szó?) és egyéb kellemes beavatkozáson. Ha van időm, néhányszor tíz percet itt töltök, mert egyszerűen nem tudok wiki nélkül lenni (fúj, stréber!). Lehet, hogy hibázom (ikes ige, jól ragoztam?), ezért elnézést kérek... – Ronastudor vita 2017. augusztus 1., 09:03 (CEST)

Köszönöm, már megvolt! :-) – Ronastudor vita 2017. augusztus 2., 10:02 (CEST)

Már üdvözölni sem tudok rendesen, de mindegy, maradjon így! Sajnálom... :( – Ronastudor vita 2017. december 27., 11:24 (CET)

Figyelmesebben[szerkesztés]

Kicsit nagy a hőség. – – –Dencey vita 2017. augusztus 3., 12:36 (CEST)

Amint jeleztem, rossz a cím. Ha Pest és Buda történelmi települések voltak az egyesítéskor, akkor Óbuda is az volt. Nem helyes a mai városrésszel keverni. Hőség esetén sem. Voxfax vita 2017. augusztus 3., 12:40 (CEST)
Nincs olyan történelmi városrészes cikk ÓbUdáról. Valaki városrészesre zöldítette. Hőség esetén is. – – –Dencey vita 2017. augusztus 3., 13:04 (CEST)

Léva szerk. visszavonás (oldid: 18976419)[szerkesztés]

Szia! Nem értek egyet a visszavonásoddal, mert: 1) A felsorolás minden tag formátumának illik egyformának lennie, jelen esetben vagy van mindegyik végén írásjel, vagy nincs. Így most nagyon ronda, ezért raktam ki a hiányzó pontokat. 2) A vesszőket azért raktam ki, mert egy dolog tulajdonságainak felsorolását vesszővel választjuk el egymástól. Jelen esetben a harang tulajdonságainak felsorolása történt, tehát szerintem kell a vessző. Ezért kérlek, hogy legyél szíves visszavonni a visszavonásod. Langbein vita 2017. augusztus 3., 13:28 (CEST)

Kivéve, ha így, táblázatszerû felsorolásban van a hiányos mondat. Nem tetszés kérdése. Mindenütt így van. Voxfax vita 2017. augusztus 3., 13:34 (CEST)
Hát nincs mindenütt így, csak az igénytelenebb oldalakon, ami úgy néz ki, mint az ökörhugyozás. Az igényesebb oldalakon figyelnek a formátumra is – elég sok példát tudok rá, ahol kirakták az írásjeleket. Langbein vita 2017. augusztus 4., 08:19 (CEST)
Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek vannak. Egy újszülöttnek minden vicc új. Természetes, hogy neki semmi se jó úgy, ahogy mások kitalálták. Idõvel majd elmúlik. Voxfax vita 2017. augusztus 4., 18:58 (CEST)
Nos, szerintem az öreg emberek múlnak el előbb... :) Langbein vita 2017. augusztus 21., 08:13 (CEST)

Idézet szövegébe ne módosíts kérlek[szerkesztés]

Kérlek szépen Szent Gellért püspök nagy legendájának szövegébe máskor ne módosíts. Köszi– – –Dencey vita 2017. augusztus 3., 16:36 (CEST)

Rendben, bár egy pár lejterjakab és az 1047-es év nem teszik hitelessé. Voxfax vita 2017. augusztus 3., 19:08 (CEST)
Fordított szöveg ez, de minden forrás ezt használja, a mult pedig bezárult, ez a Gellért legenda maradt ránk csóri utódokra, itt a wikipédián pedig tiltott a forrásokat újraírni és csinosítani.– – –Dencey vita 2017. augusztus 3., 20:23 (CEST)
S ezentúl minden másképp volt. Javíthatom e „forrás” alapján halála évét 1047-re? (költői kérdés) Voxfax vita 2017. augusztus 3., 20:38 (CEST)
1046 a helyes Szegfű László szerint. – – –Dencey vita 2017. augusztus 3., 21:04 (CEST)

Büdös széklet[szerkesztés]

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy honnan származik az az információ, amit az Ürülék szócikkbe beszúrtál, hogy a babák ürülékének kellemetlen szaga főként abból származik, hogy elkezdenek HÚSt enni? Köszönöm, JSoos vita 2017. augusztus 8., 15:10 (CEST)u

Kiegészítettem állati fehérjékre.[9] A kén-hidrogén szócikk is utal erre. Voxfax vita 2017. augusztus 8., 17:48 (CEST)

Az említett forrás nem tartalmaz a széklet szagára és a táplálékra vonatkozó összefüggéseket, amiket a szócikkbe beírtál. Csatlakoznék a "mögöttem" szólóhoz: ahelyett, hogy újabb forrásolatlan állításokkal bővülne a szócikk, inkább több forrás javítana rajta. Szerintem keveredik a bélgázok, és a széklet szaga a beiktatott állításokban. Az általam olvasott források egész máshogy írják le azt, hogy mi okozza a babák székletének kellemetlen szagát. JSoos vita 2017. augusztus 8., 20:42 (CEST)

Ürülék + babák[szerkesztés]

Szia!

Nem vagyok szagértője a témának, de paraszti logikával belátható (ami nekem is van), hogy mivel az anyatej = nagyrészt zsír + fehérje (+egyéb anyagok), a hús pedig = nagyrészt zsír + fehérje (+egyéb anyagok), a húsevésre való áttérés nem jelent drasztikus változást az emésztés végtermékének tartalma tekintetében. Persze az állaga nyilván megváltozik, de ez sok más étel fogyasztásakor megfigyelhető.

A vegán étkezésre vonatkozó infó is szerintem helytelen lehet (ha akarod, keresek rá forrást, persze előbb neked kellene ezt megtenned, hiszen te állítottál valamit a szócikkben). Ugyanis a vegán étrend nem jelenti azt, hogy a széklet és egyéb végtermékek szagtalanná válnának, sőt, ez az étrend jellegzetes szaggal jár, például a gázképződés is jelentős.

Ezeket a forrás nélküli állításokat ki kellene venned a cikkből. misibacsi*üzenet 2017. augusztus 8., 19:13 (CEST)

Botcsinálta „szagértők”[szerkesztés]

Kedves @EniPort, Kohlins, Reggel, Szabarbi: Szeretném, ha ti mint nálunk jobban hozzáértők is hozzászólnátok e nemes témához, mielőtt nagyon elmerülnénk benne! Voxfax vita 2017. augusztus 8., 21:35 (CEST)

Szerintem éppen azért van szükség a forrásokra, mert azt bárki le tudja ellenőrzni, és utána tud nézni, hogy "szagértő" írta-e, vagy sem. Bármi is kerül itt kifejtésre, azok csak vélemények maradnak források nélkül. Tehát most másokat kérsz arra, hogy a szócikkbe bekerült véleményedhez forrásokat találjanak:
 • az emésztéskor az állati és a növényi fehérje máshogy bomlik le
 • az állati fehérjék tartalmaznak nitrogént (vagyis a növényi nem!)
 • a bilirubin hiánya kizárólag az epe hiányára vezethető vissza (hibás májfunkció nem okozhatja) (ez már törlésre került)
JSoos vita 2017. augusztus 8., 22:20 (CEST)

Sajnos nem vagyok a lebomlások szakértője. De mindenképpen az a helyes, ha mindent állítást forrásoltok: aki a jövőben fel akarja használni az információt, az tudjon az eredeti forrásra hivatkozni, ne csak a vitatott hitelességű Wikipédiára. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 12., 12:00 (CEST)

Herbert Kupferberg[szerkesztés]

Köszi, Voxfax, a javításokat, úgy értem, a helyesírási javításokat, nem néztem őket, elég volt megkeresnem a szül időpontot! :-) – Ronastudor vita 2017. augusztus 12., 11:03 (CEST)

@Ronastudor: Nem helyesírási korrekciók voltak. Én meg neked köszönöm, hogy kiegészítetted a születési adatait. (Ha az én vitalapomra írsz, nem kell külön megpingelned, mert anélkül is kapok értesítést.) Voxfax vita 2017. augusztus 12., 11:15 (CEST)
Rendben, kellemes hétvégét! :-) – Ronastudor vita 2017. augusztus 12., 11:18 (CEST)

Jim Carrey[szerkesztés]

Szia!

Ezekhez a bulvárhírekhez egyrészt komolyabb források kellenének, a szöveget kevésbé bulvárosra kellene átfogalmazni, ha képes vagy rá ("hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől", stb), másrészt szomorú, ha egy színész valami más művészeti ággal kezd foglalkozni, amihez nyilvánvalóan nem ért. Arra utalhat, hogy Jim Carrey úgy gondolja, a színészi karrierje véget ért, ezért unalmában elkezd festeni, aminek végeredménye teljesen mindegy, hogy mi lesz, az ismertsége miatt meg fogja venni néhány őrült és műveletlen milliomos (Amerikában ezekből van éppen elég).

Technikailag szükséges lenne, hogy festőnek vagy szobrásznak nevezhesd, először nyilvános kiállításon kellene bemutatnia a műveit, ezekről is van információd? Mert ha valaki csak otthon festeget, az mitől lenne festő?

Harmadrészt: a szócikkeink egy adott személyről arról szólnak, hogy az illető miről nevezetes, nem pedig a lényegtelen, harmadlagos dolgokról (pl. hogy mi a hobbija, vagy-e kutyája és mi a kedvenc étele). Ezek adják a különbséget egy enciklopédia-szócikk és egy bulvárhír között. misibacsi*üzenet 2017. augusztus 13., 07:35 (CEST)

Szia, akkor szerinted fenti sommás megállapításaid Agárdy Gáborra stb., stb. is igazak? Voxfax vita 2017. augusztus 13., 12:17 (CEST)

Igen, Agárdy Gábor nem festő, hanem színész. Az, hogy festeget valaki a szabadidejében, még nem teszi festővé. Az nem számít új forrásnak, hogy máshova raktad a cikkben ugyanazt a linket. Egyébként technikailag festeni egy majom vagy egy elefánt is tud (=megfogni az ecsetet és egy vásznon húzogatni). Keress rá a Youtube nevű szemétdombon (például elephant painting). Én ezt nem ítélem el, hogy a hiszékeny turistáknak el lehet adni pár száz dollárért egy elefánt mázolmányait, de azt tartsd észben, hogy a művészet érzéseket vagy gondolatokat akar közvetíteni.

Nem vagyok elfogult ebben a kérdésben, például Jackson Pollock műveit nem szeretem, de olvastam róla, hogy sokan megpróbálták utánozni, de ezeket az utánzókat a kritikusok nem fogadták el. Tehát végeredményben művészetkritikusoknak kell elfogadniuk bárkinek is a mázolmányait műalkotásként.

Egyes esetekben ehhez 50 év szükséges, tehát ennyi idő múlva visszatérhetünk arra, hogy Jim Carrey festő-e vagy sem. Addig ne legyen benne a cikkben ez a marhaság. Enciklopédiát próbálunk írni, nem bulvársajtót. misibacsi*üzenet 2017. augusztus 13., 20:18 (CEST)

A nevezetesség felől próbáld megérteni a dolgot. Tehát van egy személy, aki arról nevezetes elsősorban, hogy ő színész. Semmi kifogásom az ellen, ha egy "Szabadidő", vagy "Hobbi" vagy hasonló nevű szakaszban az szerepel, hogy a szabadidejében festegetni szokott. Nem megyek bele annak elemzésébe, hogy a festményei jók-e vagy se, mert ez a kérdés másodlagos, nem tartozik ide és nem vagyunk műkritikusok (legalábbis én nem vagyok az). De nem is ez a feladatunk, hanem hogy egy adott személy szócikke a nevezetessége alapján legyen megírva. Agárdy a hozzáértők szerint tehetséges ikonfestő volt (pl. http://www.magyarkurir.hu/hirek/kiallitas-nyilt-agardy-gabor-ikonjaibol-gyorben ). Állítólag Churchill is szépen festett, de őt elsősorban mint politikust tartjuk számon. Csontváryt viszont nem az igen ismert gyógyszerészek között, hanem a festők között ismerjük.

Tehát félreértesz, ha azt gondolod, hogy Jim Carrey festői tehetségét vitatom, mert nem ez a kérdés, nekem csak azzal van gondom, hogy ha valakinek a hobbija a cikk elején, kiemelt helyen van megemlítve. Gondolom itt szerinted is hobbiról van szó, nem pedig arról, hogy felhagy a színészettel és most már a festményeinek szenteli az életét. misibacsi*üzenet 2017. augusztus 14., 07:52 (CEST)

Kezdem sejteni, köszönöm. Voxfax vita 2017. augusztus 14., 09:58 (CEST)

Köszönöm megértésedet, így arányosabb lett a cikk és az infó is benne van. misibacsi*üzenet 2017. augusztus 14., 13:54 (CEST)

Fiumei Úti Sírkert[szerkesztés]

Miért nagybetű az "ú"? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 13., 14:30 (CEST)

Nem tudom, de így van. Voxfax vita 2017. augusztus 13., 14:53 (CEST)
Nem látom okát, át kéne nevezni, vagy futni egy kört a nyelvi kocsmafalon. Éjjel leszek legközelebb, ha addig nem kezdi más akkor megcsinálom. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 13., 15:15 (CEST)
Felesleges futni. El akartam kerülni, hogy bármihez is hozzászóljak a wikin, mert már nem szerkesztek a wikin, mert félig katasztrófa, félig röhej a wiki (és a wikidézetbe is csak addig nézzek be, amíg nem néznek rá rendszeresen), de...: A helyesírás eddig ésszerű volt, most észszerű lesz (index.hu. 2015. jún. 26.)
Idézet belőle: Sokkal logikusabb, hogy az eddig alapvetően ún. vegyes írásmódú mozik (Toldi mozi), vendéglők (Gundel étterem), eszpresszók, üzletek, fürdők (Rác fürdő), temetők (Farkasréti temető), lakóparkok, szállodák, panziók, termek stb. nevének minden tagja kezdhető nagybetűvel, például: Corvin Budapest Filmpalota, Rózsakert Bevásárlóközpont, Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, Fiumei Úti Sírkert, Erzsébet Szálloda, Platán Panzió, Kossuth Rádió, Csontváry Terem, Derkovits Terem. Apród vita 2017. augusztus 13., 15:22 (CEST)
http://www.e-nyelv.hu/2016-10-30/kerepesi-temeto-fiumei-uti-nemzeti-sirkert/ Voxfax vita 2017. augusztus 13., 15:28 (CEST)

Köszönöm, akkor nem bántom. Ha így a jó, akkor így a jó. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 13., 15:38 (CEST)

Egyébként most utólag olvastam el a július 9-én Dencey vitalapjára írt soraidat. A csavar az, hogy Nagybaczoni Nagy nevét a szerkesztőlapomra viszont anélkül írtam nagybetűvel aug. 29-én, hogy a soraidat elolvastam volna Dencey vitalapján. Úgyhogy nem veszítettem semmit, hogy nem olvastam el akkor, csak most utólag. Apród vita 2017. szeptember 6., 17:21 (CEST)

Userlapom szerkesztése[szerkesztés]

Szia! Légy szíves máskor ne nyúlj bele a userlapomba, egyébként köszi ezt az apró javítást! Megbocsátok. Példás a helyesírásod: ez pont odaillik, 13 éves vagyok :) – Benedetto Nuvola apps agent.svg Kérdezz-felelek! 2017. szeptember 10., 20:25 (CEST)

La Sapienza Egyetem[szerkesztés]

Szia, Maria Montessori infoboxában a LSE-re kattintva allapodra jutunk. Ha kész vagy a munkáddal, átmozgathatnád a cikkek közé. Üdv: - Tulipanos vita 2017. szeptember 12., 10:38 (CEST)

Köszönöm, erről megfeledkeztem. Voxfax vita 2017. szeptember 12., 12:59 (CEST)

Canal Grande#Útvonal[szerkesztés]

Elfogadtam a szócikket, mert tartalmilag OK, de EZ egy kicsit bénán néz ki (jövőbeni szócikkek elé/után beszúrt képek), nem lehetne ezen javítani? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. szeptember 13., 06:19 (CEST)

Sajnos ez így néz ki az eredetin is. Majd megpróbálok valamit csinálni. Most az elmaradt La Sapienza Egyetemmel kínlódok, mivel megpróbáltam a wikis fordítással kezdeni, de az csak olyan, mint egy váz, amire egy madárijesztő tagjai vannak felbiggyesztve; minden mondatot újra kell fordítani az eredeti alapján. Amit végképp nem értek benne az az, hogy a helyes belső hivatkozásokba beszúrja a magyartalan „magyarázatát” is. Nem tudom abban hogyan lehetne segíteni a ferdítőprogramba. Köszönöm észrevételed. Voxfax vita 2017. szeptember 13., 06:33 (CEST)
Megpróbáltam formázni rajta, az első pár sor így nézne ki. Ha azt gondolod ez jobb, akkor (valamelyik) éjszaka befejezem. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. szeptember 14., 16:28 (CEST)

Ez teljesen kiment a fejemből, ne haragudj. Most befejeztem, és a táblázatot visszaemeltem a szócikkbe. A cellákon belüli sortöréseken még lehetne szépíteni, illetve nem tudom, hogy a sok piros link indokolt-e (amit csak kékíteni kellett, azt megcsináltam). További jó szerkesztést :)  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 5., 21:39 (CEST)

La Sapienza Egyetem[szerkesztés]

Nagyon szép szócikk, de a Közlekedés és a Kapcsolódó szócikkek szakaszokon még kéne fényezni egy kicsit. Vagy kikommentelni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. szeptember 14., 15:39 (CEST)

Szász István (festő)[szerkesztés]

Cite button.png

Üdv! Az általad szerkesztett, létrehozott Szász István (festő) szócikk nem tartalmaz ellenőrizhető forrásokat. Arra kérlek, hogy tanulmányozd a → Tüntesd fel forrásaidat! útmutatót és annak megfelelően helyezd el a szócikkben a forrásokat, hiszen elsősorban megbízható enciklopédia építésére törekszünk, ezért fontos, hogy az információk megbízható forrásokkal alátámaszthatók és így ellenőrizhetőek legyenek. Köszönöm a figyelmed, további jó szerkesztést. – Benedetto Nuvola apps agent.svg Kérdezz-felelek! 2017. szeptember 19., 07:32 (CEST)

Köszönöm atyai intelmeid, igyexem megfontolni őket. Voxfax vita 2017. szeptember 19., 07:47 (CEST)

Korszerűsítés[szerkesztés]

Kedves Voxfax, elmondom, miért ilyen a bevezető szövegem: 1. Akkor még nem volt "és Gazdaságtudományi". 2. A rendszerváltás előtt lakást kerestem, és az egyik megnézett lakásban a tulajdonos megkérdezte: maga is a BM-en dolgozik? Mire én igennel válaszoltam, azt hívén, hogy ő a Műegyetemre gondolt, holott a kormányőrség tagja volt, ami a Belügyminisztériumhoz tartozott. Azóta lehetőleg nem rövidítek, mert néha például kiderül hogy a FIDESZ (Fiatal Demokraták Szövetsége) ma már ŐIG (Oreg Illiberálisok Gyülekezete) kellene, hogy legyen. De, ha ragaszkodsz hozzá, átírom, mert ma már elsősorban konszenzusra törexem.[:-)] Kaboldy vita 2017. szeptember 22., 14:03 (CEST)

Köszönöm, valószínűleg te vagy az első (magamat is beleértve), aki elolvasta a bemutatkozásomat.Kaboldy vita 2017. szeptember 22., 15:35 (CEST)

Dunakorzó[szerkesztés]

Szia, látom korábban volt már beszélgetés arról, hogy egybe vagy kötőjellel kell írni. Akkor különböző érvek jöttek fel, de számomra úgy tűnik nem sikerült egymást meggyőznetek arról, hogy melyik írásmód a helyes. Lett azóta valami fejlemény?

Most én csak egy 2008-as állásfoglalást találtam a témában, amely ezt írja: "... A „Duna-korzó” viszont már azért kötőjeles, mert a korzó nem tartozik a közterületnevek közé, így a 182. pont sem vonatkozik rá. (Ennek a közterületnek a hivatalos neve a különírt „Belgrád rakpart”.) A Duna-korzó egyszerűen a Dunánál lévő korzó, így az általánosabb 140. b) pont indokolja a kötőjelet." (azóta a rakpart neve már Jane Haining rakpart lett). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 2., 10:45 (CEST)

Szia, nem találom az előbbi megbeszélést, nem is emlékszem rá. Mivel van több Duna-korzó (pl. Szentendrén, Pakson) elfogadtam ezt a tulajdonnevesült formát a legismertebb Korzóra. Egyelőre így hagynám, különben egyértelműsítő lapon kellene a kötőjeleseket felsorolnom, arra meg nem vállalkoznék. Voxfax vita 2017. október 2., 15:25 (CEST)
Valóban lefelejtettem a hivatkozást, elnézést. A 2012-es megbeszélés itt volt.
Győrben (Dunakorzó Gyógyszertár) és Esztergomban (Dunakorzó Kávézó) egybeírva hivatkoznak rá, és Szentendrén is (van Dunakorzó utca). Budapesten teljesen vegyes: gyakran egybeírják, az OH szerint állítólag kötőjeles (nincs OH-m), de itt arról írnak, hogy 1992-ben a Fővárosi Önkormányzat meghatározta, hogy mely utótagok használhatóak közterületek elnevezésében, és közte volt a korzó (ez számomra azt jelentené, hogy külön kell írni mint az utca, tér, fasor utótagokat, de a cikk ennek ellenére egybeírja).
Szóval nem tudom, hogy melyik forma a helyes, és számomra a 2012-es megbeszélés kimenetele sem egyértelmű.
Amely szócikkekben a meglévő alakból csináltál linket, azokat elfogadtam, ahol változtattál az írásmódon azokat egyelőre függőben hagytam: lehet megérne még egy megbeszélést. Persze mindenképpen szükséges lenne, hogy egységesen használjuk. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 2., 23:05 (CEST)

Az OH "Duna-korzó" formában írja. misibacsi*üzenet 2017. október 3., 16:35 (CEST)

Köszönöm az előző megbeszélés citálását. Volt közte egy olyan „javaslat”, hogy az írókat kell előbb meggyőznöm. Ha az újságíró is annak számít, akkor már nem is kell.[10] Azóta megint eltelt öt év. Az ott említett „Dunakorzó sétány” tautológia, tehát nem vehetjük alapul a szentendrei példát. Hajlok a 'Duna-korzó (Budapest)', vagy egyszerűen a Korzó felé. Az OH-t nem adták ki az új szabályzat megjelenése óta. Az, hogy az azonos jelentésű sétány közterületnév a korzó meg nem, szerintem csak mulasztás a felsorolásban, hiszen utóbbi már magyar szó. Ennek alapján meg Duna korzó lenne a helyes, bár a Duna is felesleges, hiszen más korzó nevű pesti sétányról nem tudok. Voxfax vita 2017. október 3., 18:17 (CEST)

ifj. / Ifj.[szerkesztés]

Szia Voxfax! Tudsz mutatni oldalt, hol van róla szabály, hogy ez kezdő esetben nagybetűs? – Vakondka vita 2017. október 2., 22:29 (CEST)

@Vakondka: AkH. 151. és 165. Voxfax vita 2017. október 2., 23:04 (CEST)

danke schön – Vakondka vita 2017. október 3., 09:09 (CEST)

Bitte sehr :) Voxfax vita 2017. október 3., 09:14 (CEST)

Lektorálás[szerkesztés]

Ha van egy kis időd, ránéznél az olasz hátterű Giorgio Pressburger szócikkre? Biztos tudsz rajta javítani. Köszi. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 6., 02:08 (CEST)

Én csak egy gyorshír alapján csináltam meg a szócikket, de nagyon jól feljavítottátok, köszi. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 6., 14:23 (CEST)
Szívesen. Voxfax vita 2017. október 6., 14:26 (CEST)

Cikkek fordítása (Traduzione di articoli) - it:John Serry, it:Alfredo Antonini (musicista)[szerkesztés]

Ciao Voxfax - Sono un lettore della Wikipedia in inglese (Mi dispiace non parlo ungherese ma cercherò di usare Google Translate per scrivere in italiano) Ho appreso a leggere le tue traduzioni di articoli per il Progetto di Musica Classica (Ruggiero Ricci, Maria Callas, Giuseppe Di Stefano, Enrico Caruso). Quando hai tempo puoi tradurre it:John Serry & it:Alfredo Antonini (musicista) dalla Wikipedia in ungherese? Questo musicista era un fisarmonicista/ organista/compositore italiano/americano che studiava con il compositore americano it:Robert Strassburg (uno studente di Igor Stravinsky, Paul Hindemith e en:Walter Piston). Ha anche partecipato a numerosi noti musicisti internazionali tra cui: it:Alfredo Antonini (musicista) (studente di Arturo Toscanini, it:Terig Tucci (compositore di Argetnine) it:Andrej Kostelanec, en:Miguel Sandoval (composer) (Compositore Guatamala), es:Juan Arvizu (tenore messicano), es:Elsa Miranda (cantante portoricana) e it:Julius Baker (flautista sotto Leonard Bernstein alla New York Philharmonic e ha composto varie opere avanzate per la fisarmonica tra it:American Rhapsody e it:Concerto for Free Bass Accordion, forse se hai tempo per tradurre gli articoli su Serry e Antinini a beneficio dei ricercatori della Wikipedia di Hungarina. Con i migliori auguri, rispettosamente Pietro104.207.219.150 (vita) 2017. október 14., 02:09 (CEST)

Hello Voxfax - I am a reader of the English Wikipedia (Sorry I do not speak Hungarian but I will try to use Google Translate to write to you in Italian and English) I Have enjoyed reading your translations of articles for the Classical Music Project ( Ruggiero Ricci, Maria Callas Giuseppe Di Stefano) When you have time could you translate it:John Serry (& it:Alfredo Antonini (musicista)) from the Italian Wikipedia into Hungarian? This musician was an italian/american accordionist/organist/composer who studied with the American composer it:Robert Strassburg (a student of Igor Stravinsky, Paul Hindemith, and en:Walter Piston). He also perfromed with many noted international musicians including :it:Alfredo Antonini (musicista) (a student of Arturo Toscanini ), it:Terig Tucci (Argetnine composer), it:Andrej Kostelanec, en:Miguel Sandoval (composer) ) es:Juan Arvizu (Mexican tenor), es:Elsa Miranda (Puerto Rican Singer) and it:Julius Baker ( flautist under Leonard Bernstein at the New York Philharmonic. He also composed several advanced works for accordion including it:American Rhapsody and it:Concerto for Free Bass Accordion. Perhaps if you have time you could translate the articles about Serry and Antinini for the benefit of researchers on the Hungarina Wikipedia. Many thanks for your kind interest and best wishes for the continued success of your excellent work on Wikipedia. With best wishes, respectfully Peter104.207.219.150 (vita) 2017. október 14., 02:09 (CEST)

Hello Voxfax - Az angol nyelvű olvasó vagyok (Sajnálom, hogy nem magyarul beszélek, de megpróbálom használni a Google Fordítót, hogy írjak neked olaszul és angolul) Élveztem a cikkek fordításainak olvasását a klasszikus zenei projekthez (Giuseppe Di Stefano, Maria Callas, Enrico Caruso. Ha van időd lefordítani it:John Serry (& it:Alfredo Antonini (musicista)) a Olasz nyelvű magyar nyelv? Ez a zenész egy olasz/amerikai harmonikus/orgonista zeneszerző, aki az amerikai szerző str. it:Robert Strassburg egy diák (Igor Stravinsky, Paul Hindemith és en: Walter Piston). Több neves nemzetközi zenészt is bemutatkozott: it:Alfredo Antonini (musicista) (egy diák (Arturo Toscanini), it::Terig Tucci (Argetnine zeneszerző) en:Miguel Sandoval, es:Juan Arvizu (mexikói tenor), es:Elsa Miranda (Puerto Rican Singer) és it:Julius Baker a New York-i Filharmonikusok mellett a Leonard Bernstein.Számos előadói szót komponált a harmonika számára it:American Rhapsody és it:Concerto for Free Bass Accordion. Talán ha van időd, akkor lefordíthatod a Serry és Antinini cikkeket a Hungarina Wikipédia kutatói javára. Köszönjük a kedves érdeklődését és a legjobb kívánságait a nagyszerű munkájának a folytatásához a Wikipédiában A legjobb kívánságokkal tisztelettel Peter 104.207.219.150 (vita) 2017. október 14., 02:09 (CEST)

O.k. Thanks. Voxfax vita 2017. október 14., 08:57 (CEST)

Forráskérés élő személy cikkéhez - Carlo Rizzi[szerkesztés]

Üdv Voxfax! Köszönjük, hogy létrehoztad Carlo Rizzi szócikkét. Sajnos nincsenek forrásai, és az élő személyek életrajzi cikkeire vonatkozó irányelv alapján a cikkből törölnünk kell minden olyan állítást, ami nincs forrással alátámasztva. Ha fontos neked a cikk fennmaradása, akkor arra kérlek, hogy keress megbízható forrásokat a cikkhez, és tüntesd fel őket! Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, akkor keress a vitalapomon! Üdv: – Piraeus vita 2017. október 15., 22:47 (CEST)

Illetve annyival egészíteném ki, hogy elkezdtem a cikk forrásolását és megköszönöm, ha segítesz. Üdv: Piraeus vita 2017. október 15., 22:47 (CEST)
Köszönöm szépen, engedelmeddel elkezdeném feljavítani vele az eredeti olasz cikket. A folyó szövegbe való átírást szintén. Üdv. Voxfax vita 2017. október 16., 07:32 (CEST)
Hű. Le a kalappal. Nem sűrűn szoktak így reagálni a forrásolatlan cikkek szerzői... Köszi! Piraeus vita 2017. október 16., 22:53 (CEST)
Inkább én köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem, hogy az ugyanilyen hiányosságokban szenvedő olasz cikk sem volt elég wikisen megcsinálva. Voxfax vita 2017. október 17., 09:24 (CEST)

@Voxfax, Piraeus: Látom korábban már volt itt erról szó, ezért ide írok. Mivel a szócikkben kért forráskérések közül a legtöbbhöz került referencia, nem értem, hogy miért veszed ki most azokat, amelyekhez még azóta sem került. Hiszen itt megbeszéltétek már, hogy attól, mert a fordítás alapjául szolgáló szócikk nincs megfeleően forrásolva, az még nem mentesíti az élő személyekre vonatkozó szabály alól. JSoos vita 2017. november 10., 17:38 (CET)

Archiválás[szerkesztés]

Szia!

Szerintem valakivel összekeversz, csak a saját üzenőlapomat szoktam archiválni, azt is kézzel.

Leírom hogy kell, menni fog az, csak akarni kell: megnyitod azt a lapot, ahol az archív üzeneteket tárolni fogod (úgy látom, ezek a lapok már jó előre létre lettek hozva), majd megnyitod az üzenőlapodat szerkesztésre, kijelölsz benne annyit, amennyit jónak tartasz, átmásolod az archív lapodra, elmented, majd az üzenőlapodon törlöd a kijelölt üzeneteket, és azt a lapot is elmented. Ennél egyszerűbben nem tudom, én így csinálom a sajátomon. misibacsi*üzenet 2017. október 17., 18:04 (CEST)

Lehet automatikus archiválást is beállítani Atobot jóvoltából. Ez ugyanúgy működik vitalapon is, mint a kocsmafalakon, üzenőfalakon stb., az alábbi sablont kell megfelelően kitöltve bemásolnod a vitalapod fejlécébe (az első szakaszcím elé):

{{User:Cherybot/config
|archive       = <!-- Az archívumok címe, nálad Szerkesztővita:Voxfax/Archívum/Archív%(counter)02d -->
|algo        = <!-- Az archiválandó szakaszok „kora”, pl. 24h vagy 30d (csak órában vagy napban adható meg) -->
|counter       = <!-- Az aktuális archívum száma, nálad 6 vagy 7 (attól függően, hogy a hatodikba még akarsz-e pakolni) -->
|maxarchivesize   = <!-- Az archívumok maximális mérete bájtban (B), kilobájtban (K), megabájtban (M) vagy szakaszszámban (T) -->
|minthreadsleft   = <!-- A vitalapon maradó szakaszok minimális száma; alapértelmezetten 5 -->
|minthreadstoarchive = <!-- Az egyszerre archiválandó szakaszok minimális száma; alapértelmezetten 2, szerintem érdemes 1-re csökkenteni -->
}}

Ha ezt beállítod, onnantól nem kell időről időre nekiesned az archiválásnak, hanem automatikusan, folyamatosan megtörténik. – Tacsipacsi vita 2017. október 18., 00:03 (CEST)

Köszönöm szépen. Voxfax vita 2017. október 18., 07:37 (CEST)
Kicsit formáztam rajta (az algo paraméternek nem tudom, miért ilyen bonyolult a szintaxisa, de ez van, én is elfelejtettem). Arra figyelj, hogy az első „szakasz” nem fog archiválódni, mivel a szakaszcímet az első hozzászólással együtt archiváltad, a többi hozzászólás így (legalábbis a bot szemében) a fejléc részévé vált. Esetleg érdemes lehet megfontolnod a jelenlegi <div> helyett az {{Archívum}}(?) sablon használatát – a beépített {{archívumkereső}}(?) könnyebbé teszi a régi megbeszélések közötti keresést. – Tacsipacsi vita 2017. október 18., 19:32 (CEST)
Köszönöm fáradságod. Nem tudom, mi az a div, bár többféle programozást is tanultam 30-40 éve. Rád bíznám, ha nem túlzás: lennél szíves úgy beállitani, ahogy szerinted jó lesz? Köszi, még egyszer. Voxfax vita 2017. október 18., 20:08 (CEST)
Megcsináltam. Ha nem tetszik, nyugodtan vond vissza. – Tacsipacsi vita 2017. október 18., 21:34 (CEST)

Ne haragudj, hogy belenyúltam a vitalapodba, de összeraktam a kézi archiválás során szétesett szakaszt (az itt ragadt bekezdéseket átmásoltam az archív lapra). Ha mégsem jó, akkor állítsd vissza nyugodtan. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 18., 22:26 (CEST)

Alcatraz[szerkesztés]

Szia!

"Alcatraz helyesebb fordításban a szula (madár) spanyol neve." - Ehhez illene valami forrást megadnod! Kezdő szerkesztő vagy??? misibacsi*üzenet 2017. október 27., 08:17 (CEST)

Ezzel az erővel minden mondat után tehetnék forrást. Akár fenti, akár a Szulafélék spanyol megfelelőjére kattintva könnyen ellenőrizhető az állításom. Nem vagyok ornitológus, de annyit hallottam, hogy a gödény vagy pelikán tényleg rokona a szuláknak. Üdv. Voxfax vita 2017. október 27., 09:56 (CEST)

"minden mondat után tehetnék forrást" - Kezded kapiskálni a WP követelményeit. Igen, tegyél! Az infó megbízhatatlan, jobb lenne, ha visszavonnám? misibacsi*üzenet 2017. október 27., 14:35 (CEST)

Fölösleges fitogtatnod a tudásodat, és hisztizned, attól egy szócikk minősége nem javul. „Fitogtasd” úgy a tudásodat, hogy attól a szócikkek tartalma bővüljön, minőségük javuljon. Módosítottam az általad beírt infót, nézd meg hogy kell "belső link"-et alkalmazni, ezt kellett volna csinálnod, nem pedig odaírni, hogy "ez spanyolul van", amikor a hajós nemzetiségéből ez már következik. Bizonyára nem svédül vagy lengyelül fogja elnevezni a spanyol hajós a szigetet. misibacsi*üzenet 2017. október 28., 09:38 (CEST)

Ha figyelmesebben olvastad, látthattad volna, hogy én nem azt állítottam, hogy spanyolul van, mert az már benne volt, hanem azt, hogy az alcatraz nem azt jelenti, hogy pelikán, hanem azt hogy szula. Eddig higgadtabb szerkesztőnek ismertelek, az ilyesféle minősítések szokatlanok tőled. Tényleg van férfiklimax? Ezen akkor se rágódjunk tovább, pláne ebben a tónusban, annyira nem fontos! Voxfax vita 2017. október 28., 10:50 (CEST)

Fogok válaszolni[szerkesztés]

Fogok válaszolni a Takács Máriával kapcsolatos dologra, de még előtte összeszedem magam lelkileg-testileg. Erre szolgált a szerkesztőlapomon is ez a zene: Goodbye Stranger. Viszont előtte még annyit, hogy Dencey nem tehet semmiről. Apród vita 2017. november 1., 14:12 (CET)

Nem tehetek semmiről. Ezt tanúsítom az időbélyegemmel. – – –Dencey vita 2017. november 1., 18:16 (CET)
Csak adtad alá a lovat, de nem érdekes. Láthattad volna, hogy a hátam mögött panaszkodik rám. Üdv. Voxfax vita 2017. november 1., 18:23 (CET)
Nonno. Akinek saját edzett paripája van, annak nem érdemes egy kehes lovat adni, mert megbokrosodik. – – –Dencey vita 2017. november 1., 19:17 (CET)
Ejjó! :-D Voxfax vita 2017. november 1., 19:24 (CET)

Kezdjük a történetet lazán jó távolról, vagyis az elejétől. Hol vol, hol nem volt, volt két wikipédia-szerkesztő, az egyiket Voxfaxnak, a másikat Apródnak hívták. Az egyik a 2000-es évek közepén jött ide, a másik 2012 tavaszán. Első kapcsolatuk az volt, hogy Voxfax bekopogott Apród vitalapjára és ezt kérdezte: Kedves Apród, nagyon szépen írsz a Hitler szócikk vitalapján, de a Wikipédiát ékezet nélkül és kötőjellel toldalékolod. Nyugodtan belejavíthatsz saját írásodba, ha utánanéztél, mert ezzel mondandód lényegén nem változtatsz. Én nem tehetem, mert rögtön kispadra kerülök. Más. Rotschild Opát forrásold meg, légy szíves, ha tudod, mert így akárki veti fel, ignorálják. Üdv.--Voxfax 2013. május 24., 06:53

Ebből a két lényeg: Én nem tehetem, mert rögtön kispadra kerülök. és a mert így akárki veti fel, ignorálják. (Szerkesztővita:Apród/Archívum0100#toldalékolás)

Oda-vissza válaszok erre:

Kedves Voxfax! Nem értem, mely esetekre gondolsz konkrétan, úgyhogy megpróbálom idézetenként értelmezni leveledet.

Kedves Apród, nagyon szépen írsz a Hitler szócikk vitalapján, de a Wikipédiát ékezet nélkül és kötőjellel toldalékolod. Nyugodtan belejavíthatsz saját írásodba, ha utánanéztél, mert ezzel mondandód lényegén nem változtatsz. Most melyik szócikkre vagy melyik vitalapi vagy kocsmafali, törlési megbeszélési megnyilvánulásomra gondolsz konkrétan? Mert így nehéz eldöntenem, hol írtam ékezet nélküli szavakat. A Hitler szócikk vitalapján? A kötőjeles toldakolás pedig bizonyos esetekben úgy tudom megengedett (lásd részben a http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkesztő:Apród lapon azokat a lapalji sorokat, amiket Szaszicskával folytatott levelezgetésből idéztem ill. amit a mondatba beszúrt gondolat esetében vontam le tegnap Joyeline javításából Erőss Zsolt szócikke kapcsán ill. mai felvetésedre utánanéztem, mit ír a kötőjel használatáról a wikiszótár: http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Gondolatjel és az se tiltja közbevetett gondolat esetén a gondolatjel használatát.)

Rotschild Opát forrásold meg, légy szíves, ha tudod, mert így akárki veti fel, ignorálják. Most te arra a törölt részre gondolsz, amit TRKPeti írt be néhány napja Adolf Hitler szócikkébe?

Remélem, még ma el tudtad olvasni a válaszomat. Szép napot kívánok neked! Apród 2013. május 24., 13:03

Kedves Apród, bocsánat, hogy csak most válaszolok. Nem várom el, hogy miattam szombaton dolgozz, nem is fontos ma olvasnod, válaszolnod meg egyáltalán nem kell. Igen, a Hitler vitalapján találtam ezt Tőled: „Hálásan köszönöm a kijavítást, már megérte itt maradnom a Wikipedia-nál”. Annyira igényesen írsz különben, csak azért teszem szóvá, mert ez nem mozaikszó, hogy kötőjelesen toldalékoljuk. Én így írnám: Wikipédiánál. A IX. kiadásban, 1930 körül még tényleg így is lehetett, de a XI.-ben már nem, legalábbis az én olvasatom szerint. Az Opás dolgot valóban az említett szerkesztő vetette fel, de úgy gondoltam, a témában olyan jártas vagy, hogy Neked nem probléma, ami Neki az volt (mármint a forrás idézése). Elnézést, ha a megszólításban általam használt nagy kezdőbetűt már Te sem tartod elég divatosnak. Üdvözlettel:--Voxfax 2013. május 25., 10:11

Kedves Voxfax! Mégis fontosnak tartottam Neked válaszolni. A jelen esetben tényleg rosszul írtam mind a Wikipédia szót, mind a Wikipédia toldalékolását (valóban nem volt szükség a kötőjeles használatra). Viszont ami a meg nem változtatás mellett szól, hogy az ember a hibáival alkot teljes képet, legyen akár helyesírási hibáról szó. Egy szócikk esetében már bonyolultabb lenne a dolog, mert ott a "nagybetűs" művek elkészítése a tét a wikiszabályok figyelembevételével. Ott az már nem rólam szól, hanem részben a műről (szócikkről), részben pedig arról, hogy a szócikk lehetőleg minél kevésbé képezzen kísértést provokációs megnyilvánulásokra.

Én például mostani hónapokban vissza-visszatérve olvasgattam Dénes Iván Zoltán, Gergely András és Pajkossy Gábor "A magyar polgári átalakulás kérdései" 1984-es tanulmánykötetét és bár helyesírási hibák is voltak benne, mégis helyesírási hibáival tartottam szükségesnek azokból átmásolni magamnak részleteket.

Ennek ellenére írás közben most eszembe jutott, azért így utólag beírom a [sic!] jelet, ahol helytelenül írtam a Wikipédia szót. Egyébként nem volt szándékos, hogy ebben a levélben is véletlenül kisbetűvel írtam két helyen a Wikipédia szót, de mivel mégiscsak a te vitalapod, kijavítottam ezeket itt. Apród 2013. május 26., 02:02

:Köszönöm szépen! Most már tényleg nyugodtan fogok tudni aludni. :) Puszi--Voxfax 2013. május 26., 20:11 (Szerkesztővita:Voxfax/Archívum/Archív01#Nem értem, mely esetekre gondolsz konkrétan)

Nos, a két szerkesztő kapcsolata olyanm szívélyes volt - szerintem hosszú - ideig, hogy amikor az egyik admin felvetette a Kocsmafal egyében, hogy mit kezdjünk Voxfaxxal (jé és mit látnak szemeim? Voxfax meghívása nélkül, bár meghívás nélkül is észrevetted) (a felvetés lényege ez volt: Voxfax tudatosan nehezíti meg a hasznos és káros tartalmak összekeverésével a probléma kezelését, ez nem csak a rendszerességéből derül ki, hanem abból is, hogy láttam olyan üzenetét szerkesztővitán, ahol mást is erre biztat. Helyeslitek-e azt a módot, ahogy eljártam? Visszavonhatja-e a járőr az ilyen szerkesztéseket úgy, hogy a hasznos tartalom regenerálását Voxfaxra (vagy az éppen illetékes zoknijára) hagyja?, akkor Apród Voxfax védelmére kelt (a többi véleményt itt átugrom most):

Én mindig büszke leszek rá, hogy úgy sikerült beszélnem évekkel ezelőtt Voxfaxxal, hogy egyikünk se okozott a másiknak maradandó keserűséget, mert fontosnak tartottam a megszólítását és azt, hogy egy üzenetet hogyan kell befejezni, illetve hogyan kell úgy kitérni az elől, ha kellemetlen kérése van, hogy az minél kisebb fájdalmat okozzon (Hitler felmenőjéről kérdezett, de inkább egy másik, nyelvtani kérését teljesítettem, aminek eredménye az lett, hogy ezt írta: Köszönöm szépen! Most már tényleg nyugodtan fogok tudni aludni. :) Puszi). Bár a puszi szó utólag is meglep, valószínűleg nem tudta, hogy férfi vagyok, mert azt a szerkesztőlapomra nem írtam ki. Egyébként a Voxfaxxal folytatott beszélgetésünk itt van: Voxfax vitalapja: Nem értem mely esetekre gondolsz konkrétan. Voxfaxxal úgy kell beszélni, hogy az ember a tangóra gondoljon írás közben. Apród 2014. április 29., 14:48 (Wikipédia:Kocsmafal_(egyéb)/Archív169#POV-hoz és privát megjegyzésekhez kevert hasznos szerkesztések).

Szegény Apród, el is hitte, amit írt. A tangót... Azt, hogy egyikünk se okozzon a másiknak maradandó keserűséget és azt, hogy valóban kölcsönösen meg tud valósulni...

Apródról tudni kell, hogy jó ideig járőrként is jó viszonyban volt Voxfaxxal olyannyira, hogy amikor Avar István szócikkében Avart bekategórizáltad az MSZMP párttagjai közé, akkor tájékoztattalak róla, hogy ez tévedés, nem párttag és ezt már a 80-as években mgjelent Mester Ákos-riportkötetnek, a Ki ül a székbe? ikszedik oldalán is benne volt. Te akkor még hajlandó voltál ezt nekem járőrként elfogadni forrást felmutatva. Miért is fontos ez mégis így utólag? Nos, mert így utólag visszanézve, már ebből is érzékelnem kellett vagy kellett volna (már akkor érzékeltem? Vagy még nem érzékeltem akkor? Nem tudom), hogy te bizony hajlamos vagy a szócikkekbe tett adatokra úgy tekinteni, mint egy lóversenyre: teszel a Pintyőke nevű lóra, hogy az a befutó, aztán ha mégis Kincsem fut be, akkor legfeljebb nem nyert. Magyarán, hogy hajlamos vagy nem konkrét adatokra, hanem ingatag alapokra építeni egy-egy beírásodat.

Közben Apród [https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikip%C3%A9dia:Sz%C3%ADnh%C3%A1zm%C5%B1v%C3%A9szeti_m%C5%B1hely/Tagok&diff=15299816&oldid=15008205 2014. november 8-án belépett a Színházművészeti műhely tagjai közé elhunyt színházi szakembereket jelölve meg saját részterületének.

Eljött 2015 tavasza. Egy friss haláleset-sablon miatt az egyik szerkesztő lekegyeletsértőzött és magával ragadta a közösséget - én pedig felismertem, hogy ez a régi szerkesztő manipulálni tudta a közösséget és lemondtam a járőri tisztségemről (aminek az lett az eredménye, hogy az egyik szerkesztő és egyik admin azzal igyekezett megszégyeníteni, hogy én demonstrálok). Egyúttal bejelentettem, hogy öt évre wikiszabadságra megyek. Komolyan is gondoltam. Bár tettem volna ezt! Sőt nem is öt évre, hanem örökre!

Jó pár hónapig meg se mukkantam, arra gondoltam, hogy mágylyára való boszorkánynak lettem beállítva, miközben nem vagyok az. De aztán visszatértem - és 2015. június 11-én kiléptem a Színházművészeti műhely tagjai közül nem sok értelme van szerköffel). Figyeljünk! 2015. június 11-én! Akkor még nem sejtettem, hogy néhány hét múlva olyan kérdésben nyilatkozok meg egy elhunyt ember kapcsán, amely hosszú-hosszú évekre tanulságul szolgál nekem!

Aztán eljött 2015. június 26. Te Karinthy Frigyes vitalapján feltettél egy kérdést: Nem találom, vezetéknevét mióta írhatta hivatalosan y-nal. Tudja esetleg valaki? Voxfax 2015. június 26., 00:44

Én készségesen válaszoltam 01:57-kor, majd szó szót követett (Munkácsy, Görgei), egy másik megerősített szerkesztő is bekapcsolódott a beszélgetésbe és ekkor... Jó, de akkor miért hívjuk a wikin Takács Marikát Máriának, sírfeliratával is dacolva? Voxfax vita 2015. június 26., 14:30

A válasz erre a megerősített szerkesztőtől még ugyanezen a napon: Valószínűleg azon halál egyszerű ok miatt, hogy akkor nem volt konszenzus arról, hogy becenéven vagy hogy fussanak az ilyen cikkek, ilyen volt pl. Caramel is mint "Molnár Ferenc (énekes)" és még sokan mások. [Itt a megerősített szerkesztő neve szerepel] 2015. június 26., 20:44

Tőlem pedig: Kedves Voxfax, Takács Mária egyrészt nem művész volt, hanem bemondó. Ennélfogva a Takács Marika nem művésznév, hanem becenév. Másrészt akár a google-n, akár books.google-n Takács Máriaként több kötetben fordul elő, mint Takács Marikaként (úgyhogy azon állításod az átnevezés szerkesztési öszzefoglalójában, hogy "mindenhol így ismerik", nem állja meg a helyét. Sőt bár Takács Marikaként is szerepelt a Szerkesztőség a Gát utcában: Nemzeti híradó 1957-1958 kötetben, de Takács Máriaként is). Jut eszembe, erről a Takács Mária (tévébemondó)-féle átnevezésről egyeztettél valakivel, hogy nevezd át, mások is így gondolták, hogy nevezd át vagy sem? Apród 2015. június 26., 21:13

Ugyanis még ugyanaznap 14.41-kor Takács Mária szócikkét (Takács Mária szócikkének 2015. június 26., 14:41-kori változata). 14:41-kor! Vagyis 11 perrcel azután, hogy nem Takács Mária vitalapján feltettél egy kérdést Takács Máriáról, átneveztél egy szócikket egyértelmű, mindenhol így ismerik szerköffel, vagyis marhára nem forrásokra alapozva, marhára nem forrásokra hivatkozva! És mégis ne legyek így utólag is kiakadva? Ez volt az a pillanat, amikortól kezdve egyfelől szartál minden véleményemre, amit neked mondtam bármivel kapcsolatban, másrészt amikortól kezdve adták is alád lovat adminok és megerősített szerkesztők egyaránt - hogy a fenti lóhasonlatoddal éljek. Ez volt az a pillanat, amikortól kezdve olyan hozzáállások, hozzászólások mutatkoztak meg számomra, amit röviden úgy foglaltam össze magamban, hogy ezek állatorvosi lovak.

És elérkeztünk a lényeghez: a réges-régi szerkesztőhőz (aki egyébként admin is), aki a Takács Mária vitalapján kisbetűkkel ugyan, de egyetértett velem, de amikor már máshol is jelentkeztem a vitával - már elhallgatott. Pedig közben azt mondogatták, hogy mindenütt szembe lehet találkozni már a

Ellenben a másik admin folyamatosan és agresszív akadályozott technikai ürügyekkel, ez is egy wikiállatorvosi ló, hogy az ellenfelet technikai ürügyekkel akadályozzuk nagyon átlátszóan szándékosan (konkrétan: feltettem egy kérdést három névváltozatról a kocsmafalon - vagyis nyitottam egy kocsmafali szakaszt, ő pedig nem egy új alszakaszt nyitott magának a kocsmafalon a saját kérdéséről, hanem telioffolta a saját kérdéseivel az általam nyitott szakaszt, a tetejébe ő akarta meghatározni, hogy szerinte mik az off-szövegek) - miután nem voltam hajlandó elfogadni azt, hogy ő egy retróoldal linkjével akarta igazolni a Takács Marika névváltozatot. És a többi admin nem fogta le a kezét, hogy nézd, ezek a technikai ürügyek nagyon átlátszóak, hiszen nem is vagy semleges a témában, mivel a kocsmafali vitát megnyitóval ellentétes véleményen vagy, hanem szabad kezet adtak neki.

És akkor még ott voltak a sejtetgetések, hogy még én manipulálom a közösséget. Én, aki valóban konkrét forrásokat mutogattam az ingatag alapokon nyugvó megállapításokal szemben (pl. tényleg komolyan lehet azt gondolni, hogy egy sírfeliratra hivatkozva változtassuk meg egy szócikk nevét? Tényleg? Tényleg? Vagy éppenséggel önkormányzati emléktáblára hivatkozva? Nem pl. a filmlexikont vagy a Révai új lexikonát fellapozva? Vagy annak alapján, hogy milyen néven kapta a kitüntetését? És tényleg komolyan lehet gondolni, hogy filmekben is így szerepelt? Csak egyetlen filmben volt Takács Marikaként művésznév (Gyula vitéz télen-nyáron) illetve Örkény István egypercesében és A jövő század kabaréja rádiókabaréban - ha művészi alkotásokban nézzük. Az összes többi filmben, rádióalkotásban vagy Takács Mária vagy Takács Mari volt a stáblistán.)

Vagy ott volt az az admin, akinek nem minden megnyilkatkozását találom, na mindegy, aki odavetette nekem, hogy engedd el a témát. Tipikus wikiállatorvosi mondat. Tudtam ezt már akkor is és amikor most egy másik admintól egy I. Mátyás udvari bolondjával kapcsolatos ugyanezt a mondatot láttam, kettős érzésem volt: egyrészt azért, mert magával a szerkesztővel, aki I. Mátyás szócikkébe erőlteti az udvari bolond nagyon-nagyon fontosságát, nem értek egyet. Másrészt azzal sem, hogy ilyen mondatot egy admin odavet a szerkesztőnek (hahó, a tűzre öntött olaj hatásáról még nem hallottak az ilyen adminok? Mert az ilyen mondat ilyen.)

És most ugorjunk: Dencey vitalapján azt mondtad, hogy nagyon sajnálod, hogy nem szerkesztek a szócikknévtérben. Ugyanakkor a másik pillanatban panaszkodsz rám az adminnak. Összegezzük ezt: egyrészt sajnálatodat fejezed ki, másrészt rúgsz egyet. Akkor inkább ne is sajnálkozz felettem, mert ez így díszharmonikus, hogy egyszerre sajnálkozol felettem meg panaszkodsz rám.

Miattad írtam ki a szerkesztőlapomra ezt: És már nem is fog se 2017-ben, se 2018-ban új szócikket készíteni a wikipédiában, csak az unciklopédiában vagy esetleg olyan komoly jellegű online általános lexikonban, aminél garantálva látja, hogy nem ad helyt adatspekulációknak - sem szócikkcímben, sem szócikktartalomban. Te akkor is spekuláltál, amikor ez év tavaszán azt gyanítottad, hogy Zách Felicián szócikkében nem stimmel a Képes Krónika leírása - abból látszott, hogy spekuláltál, hogy előbb mondtad el az elméletedet, aztán kezdted el csak keresni, hogy de mi is van az eredeti latin nyelvű szövegben - amit ugyancsak az én segítségemmel találtál meg. Mármint a latin szöveg képes eredetijét (kezdek nehezen fogalmazni, ami 3:39-kor így is nem kis teljesítmény).

És végül: mivel nem tette fel senki a kérdést, így felteszem és megválaszolok itt magamnak még néhány kérdést.

- Ha Takács Marika szócikknevet visszaállítanák Takács Mária nevére, a Kategória:Nagy család (nagybaconi) kategóriát Kategória:Nagy család (nagybaczoni)ra a Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Nagy Vilmos (katonatiszt) megbeszélésén megbeszéltek alapján, a Geszler Hermann szócikk neve át lenne állítva Hermann Gesslerre, akkor utána mit csinálnék?

- Egyrészt mivel van még egy szerintem nem kicsi anyagom Takács Mária életéhez, azt beletenném Takács Mária életrajzába. Másrészt továbbra sem szerkesztenék szócikknévtérben. Harmadrészt viszont vitalapokon továbbra is segítek egyeseknek. Igen, egyeseknek.

- De miért nem szerkesztenék? Hiszen akkor vissza lennének állítva a szócikkek nevei.

- Igen ám, csakhogy 2015-2016-ban kitapasztaltam a szerkesztői viták során, hogy a szerkesztői kommunikáció, a a szerkesztői hozzáállások nagyon megváltoztak. Brutálisabbak lettek. Amikor idejöttem 2012-ben a wikipédiában, nem volt ilyen erős a másik szerkesztő technikai eszközökkel való vízbefojtása (függőben sablon levétele a sablont kitevő engedélye nélkül, az offok nemcsak offokra való használata, fenyegetni a szerkesztőt, hogyha nem hagyod abba a témát a vitalapon/kocsmafalon, akkor megbüntetünk, erőltetni, hogy ez és ez a téma bizony ne a kocsmafalon legyen megszavazva, hanem külön szavazólapon). Kis részben mások voltak az adminok (2014 őszén volt ugyanis egy olyan adminválasztás), amely során tényleg újak lettek választva és mára már olyan szerkesztők kerültek jobban középpontba, akik 2012-ben itt voltak ugyan, de nem voltak ennyire magukat középpontba állítva akkor még.

És már annak sem lehet útját állni, hogy a művésznév fogalma keverése a társadalmi közbeszédfordulat adta névvel ne legyen keverve a magyar wikipédiában más szócikknevek esetében, még akkor sem, ha ez a három szócikknév visszaállítódik. Innen már ugyanis egyenes az út a bulvárosodáshoz - mert igenis a művésznév fogalma keverése a társadalmi közbeszédfordulat adta névvel és a lexikonbulvárosítás egymástól nem független dolgok - mivel a társadalom bulváros része azt látja ezekből, hogy az ő szintjükre akar a wiki lemenni. És ha a társadalom azt látja, hogy a wiki az ő szintjükre megy le, akkor az ilyen hírek után persze hogy fogja magát és megírja pl. ezt az egyetlenszerkesztős szócikket 2016. dec. 31-én: Hartai Győző Sándor. Mert jó, lehet hogy nevezetes, lehet hogy nem, de mégiscsak azért lett megírva, mert a körözése miatt a 444.hu felkapta, mint érdekes körözöttet 2016. dec. 30-án: Azt hittem, megtaláltam egy nemzetközileg körözött bűnözőt, pedig csak bedőltem a trágyaszórós ügyvéd álhalálhírének. De mondhatom én ezt, úgyis az lesz rá a válasz, hogy óóó, ilyen bulvárkisértések voltak már régebben is. Szóval ahogy jó anyám mondta - amikor megkérdeztem tőle gimnazistaként, hogy a Dunánál című versben mi köze az úszó dinnyehéjnak a mosónő alakjához a Duna vízében -, minden mindennel összefügg.

És persze a humoros honismereteskedő nyelvnyújtogatások is jobban itt voltak 2012-ben, mint most (beee Esztergom, beeee Miskolc, beee Debrecen). Apród vita 2017. november 2., 04:48 (CET)

Úgyhogy goodbye Stranger. Apród vita 2017. november 2., 05:07 (CET)

Köszönöm kimerítő válaszod. Úgy látom, e kis szálkák hatalmas gerendákként támasztják alá távozási szándékod. Mégis lebeszélnélek erről. Sokkal nagyobb hasznára vagy a WP-nek kutatásaiddal, mint sokunk. Neked ez fekszik, ezt csináld! (Bocsánat, csak a „Voxfaxxal” helyes toldalékolására szerettelek volna még rádöbbenteni: Voxfaxszal Ha van időd nyugodtan átolvasni, amit írtál, találsz benne még kimazsolázni való helyesírási hibákat, amelyek nem méltók egy ilyen nagyformátumú írástudóhoz.) Welcome Friend. Voxfax vita 2017. november 2., 07:46 (CET)
Kedves Apród, legyetek barátok Voxfaxxal. Szívesen békítgetnélek benneteket. Takács Marika és a Tenkeskapitány a gyermekkori hőseim nekem. – – –Dencey vita 2017. november 2., 18:00 (CET)
Voxfaxszal, mint pár sorral feljebb linkeltem.;) Voxfax vita 2017. november 2., 19:24 (CET)
Takács Marika és a Tenkeskapitány Takács Mária, mint pár sorral feljebb említettem.:) Apród vita 2017. november 3., 01:02 (CET)
Helyesírási hibák pedig már csak azért is lehetnek, mert szó szerinti idézeteket tettem be (jó, Voxfaxszal, nem túl gyakran írok olyan szövegeket szerintem, melyben x+toldalék van) és éjféltől hajnalig írtam mindazt, amit írtam.
Neked ez fekszik, ezt csináld! Na ez is tipikus a magyar wikiben az utóbbi években, mivel ilyenkor eszembe jut, hogy az adminok is kb. így ajánlgatják egymásnak, hogy kinek mi fekszik. És marhára nem tetszik azoknak a szerkesztőknek, akiknek megmondják, hogy szerintük a másiknak mi fekszik. Úgyhogy te se akard eldönteni, mihez értek. Van Takács Máriához anyagom és marhára nem vágyok arra, hogy olyanok, akik a Takács Marikázáson kivül semmit nem adtak a szócikk tartalmához, legyenek akár adminok, megerősítettek vagy olyan megerősítetlen szerkesztő, mint te, a részemről kívánt szócikk átnevezése+gyakorlati dolog hozzáadása után kifejezetten csak azt kezdjék a szócikk címében és tartalmában kimazsolázni, hogy mindenáron a Takács Marika szócikkcím és a Takács Marika névhasználat tartalmilag érvényesülni tudjon. Mondom olyanok, akik gyakorlatilag a Takács Mária szócikkben semmit nem adtak hozzá a Takács Marikázáson kívül, ellenben a szart keverték a Takács Marika névhasználat érvényesítése mögé bújva, a másik szerkesztő megalázására használták fel gyakorlatilag a szócikket adminként, megerősített vagy éppen megerősítetlen szerkesztőként. Marhára nem a szócikk nevéről szólt nekik valójában a dolog, hanem a másik szerkesztő (aki én volnék) megalázásáról adminként, megerősített vagy éppen megerősítetlen szerkesztőként. És igen adminként.
Neked ez fekszik, ezt csináld! Bár akár meg is fordíthatjuk a dolgot, hogy el kezdem mondani, hogy te nem értesz a helyes szócikkcímek megválasztásához, tehát ne akard meghatározni azt. Ahogy a mondás tartja, a fagyi visszanyal. Apród vita 2017. november 3., 01:46 (CET)
Annyiban nem örülök, hogy beszélnem kellett minderről, hogy most a dolgot úgy fogják visszavetíteni, hogy én személyeskedek X. adminisztrátorról, mégha nem is ejtem ki a nevét, miközben ő használta fel a szócikket személyeskedésre azt, több alkalommal is belém rúgva, úgy beszélve velem többször, mint kb. ahogy a földesúr beszél a paraszttal, ha nem becsüli őt. Apród vita 2017. november 3., 01:46 (CET)
És ó, ahhoz képest hogy kis szálkák voltak ezek a megfogalmazásod szerint, amikor csendesen vissza próbáltam nevezni 2016 őszén, akkor bezzeg lecsaptak rá, hogy ó, Apród suttyomban vissza próbálja nevezni Takács Máriára a szócikket. Ennyit arról, hogy "kis" szálka volt-e vagy sem. Megaláztatásaim egy részét tehát lényegében közvetve, más szerkesztőkön át vagy közvetlenül neked, Voxfaxnak köszönhetem. És mint mondom, ezt azok után, hogy járőrként 2014-ben - tehát még a Takács Mária szócikk átnevezése előtti időszakban - rendesen bántam veled, emlékeim szerint jó pár esetben én erősítettem meg a szerkesztéseidet. Vagy talán nem? Nem? Apród vita 2017. november 3., 02:31 (CET)
Egyébként érdekes, hogy meg akartad határozni, hogy mit kellene csinálnom, mert az első hozzászólásomban mutatott videóban látott Castielnek is abból lett elege, hogy a mennyben Naomi vagy éppen a Winchester testvérek, akik démonvadászok, akarják neki megmondani, hogy mit csináljon, úgyhogy az Angyaltáblát fogta és elvitte inkább magával, nem adva oda sem Naominak, sem a Winchestereknek, hanem felszállt egy buszra és elment. Apród vita 2017. november 3., 03:00 (CET)
Szóval a halálos balesetekért nem a közlekedők helytelen sebességmegválasztása a mindenkori útviszonyokhoz, a jármű és a vezető állapotához a felelős, hanem azok, akik a porlasztó helyett az adagolót kezdték használni. Azt csinálsz, amit akarsz, de én ebben a vergődésben nem kívánok részt venni. Voxfax vita 2017. november 3., 07:05 (CET)

Te akartál a Denceyvel folytatott beszélgetésben résztvenni (legalábbis úgy értelmeztem a szöveged), nem én. A hasonlatodnak pedig se füle, se farka egy nem autós számára (momentán gyalogos vagyok ugyanis meg tömegközlekedési eszközökön utazó egyén), legfeljebb autózáshoz értő egyén tudná értelmezni, miről írtál. Apród vita 2017. november 3., 15:48 (CET)

Akart a halál! Teljesen véletlenül vettem észre, hogy a hátam mögött rólam értekezel. Ha nomen est omen, akkor megtanítalak arra, hogy úriember ilyet nem tesz, ha már felnőtt. Fenti metafora pedig azt jelenti: a buszsofőr helyett a gázolásért a buszgyártót hibáztatod. Voxfax vita 2017. november 3., 18:32 (CET)
Összegezzük: 1. Nem szereted, ha a nevedet említik máshol. 2. Nem szeretsz velem beszélni bizonyos témákról. 3. Sajnálod, hogy nem szerkesztek szócikkekben. 1+2+3 = Ez így nem fog menni.
4. Úriembernek tartod magad. Hagyjuk.
5. Egy zavaros metaforát adsz elő. Zavaros, mert te is tudod, hogy van amikor a járműben van a hiba, valamikor a sofőrben, valamikor mindkettőben. És nem akarok konkrét példát mondani rá a járműhibára, a google-n találsz rá példát. Apród vita 2017. november 4., 00:08 (CET)
Kedves Apród, legyetek barátok Voxfaxxal. Az úriembert a barátai teszik úriemberré. A barátságtalan, egymást marcangoló izgágaság az csak tét nélküli, pofonmentes, proli szomorújáték a virtuális kocsmatérben.– – –Dencey vita 2017. november 12., 11:00 (CET)
Az úriembert a barátai teszik úriemberré. Az úriembert a stílusa teszi úriemberré, nem a barátai, kedves @Dencey:. Úriember, pl. nem áll le legazemberezni egy számára annyira vadidegen embert nagy nyilvánosság előtt - már amennyire egy szócikk vitalapját nagy nyilvánosságnak -, akivel valószinű hogy sohasem találkozott. Úriember nem ugribugriz le egy másik vadidegent (ezt momentán nem Voxfax mondta, hanem te, teszem hozzá a félreértések elkerülése végett). Úriember nem kérdez rá a másikkal való dühödt vitája közben, hogy tényleg van férfiklimax, mint azt egy szakasszal feljebb tette Misibácsinál (ha tényleg ennyire érdekli van-e, akkor inkább nézzen utána a google-n, én megnéztem, ha már szóba jött). És úriember nem áll le érvelések helyett a másik fél helyesírási hibáit boncolgatni. Még írhatnám, csak most a számítógépemben egy hibát teszek helyre (mivel most még nem tudok egyik linkről a másikra ugorni rendesen, mivel zavar van a lapváltásomban). Apród vita 2017. november 12., 13:56 (CET)
Most már megint működik a lapváltó funkcióm. Egyébként elgondolkoztató számomra a kezdőlapi mondata is, hogy A Jóisten mindent tud, de mi wikipédisták mindent jobban tudunk. Ilyen gondolkodásmód mellett nehéz a másiknak bármit érvelni. Apród vita 2017. november 12., 14:03 (CET)

Másrészt továbbra sem szerkesztenék szócikknévtérben. Nos itt változott november eleje a helyzet. A szegedi témájú szócikkek - mivel nincs konkrét Szeged-műhely és sok Szegedet szerkesztő már évek óta nem szerkeszt - szegényebbek lettek néhány segítő kézzel Pataki Márta halála óta. Márpedig magas minőségű szegedi témájú szócikkek - csillaggal vagy csillag nélkül - is vannak, a linkek pedig halnak az idő múltával bennük és segíteni kell rajtuk is. Apród vita 2017. december 1., 00:09 (CET)

Mottó[szerkesztés]

Te tényleg nagyon egyenes gondolkodású ember lehetsz, ha nem veszed észre az iróniát. Eredetileg úgy szólt volna, hogy mindent jobban tudnak, de aztán finomítottam rajta. A férfiklimaxot pedig a durva, kioktató stílusra reagáltam, nem én kezdtem a bunkóskodást. Ezentúl, kérlek inkább ide írj, ha feltétlen akarsz, mert már túl hosszú a bekezdésed, nehéz kezelni. Üdvözlettelː Voxfax vita 2017. november 12., 14:27 (CET)

Nem olyan egyszerű ez. Koreai genetikusok a 19. században arra jöttek rá, hogy az emberek többsége csak akkor érti meg az iróniát, ha külön felhívják rá a figyelmét, hogy tulajdonképpen csak egy viccről van szó. Akkor azonban rendszerint a hasukat fogják a kacagástól, mint a mindent tudó wikipédisták egy koreai genetikus forrástalan állításától. – – –Dencey vita 2017. november 12., 14:56 (CET)
Most nagyon csúnyát gondolok, Hölgyek ne figyeljetek ide, mert hímsovinisztának tartanátok! ;) Voxfax vita 2017. november 12., 15:05 (CET)
Nohát erről ír Apród szerki. Békülnöd kéne, nem pedig mindenféle ironizáló zaklatásba menekülni a megnemerősített wikipédista szerkesztő felelőtlensége elől. – – –Dencey vita 2017. november 12., 15:39 (CET)
Megerősített itt én az életben nem leszek, alkatilag alkalmatlan vagyok rá. Pedig nem én szállok itt rá senkire, még ha úgy érzi is, hanem itt olyan a main stream, amit nem tudok magamévá tenni. Pl. az ilyen Beneš, Lenin, Verhofstadt stb. félék előttem nem emberek. Sajnálom. Voxfax vita 2017. november 12., 15:48 (CET)
Megértelek, bár Lenin az már csak egy múmia, Beneš pedig meghalt. Verhofstadt viszont emberlény, mert beszél. – – –Dencey vita 2017. november 12., 16:49 (CET)
De mindannyian kísértenek. Brrr! :( Voxfax vita 2017. november 12., 17:01 (CET)
Te tényleg nagyon egyenes gondolkodású ember lehetsz Jó... na jó, nem reggelt, hanem estét!
ha nem veszed észre az iróniát. Ó, csakhogy én egy olyan szerkesztőt nem érzek ebbe a mibe, aki maga is tudja magáról, hogy nem alkalmas megerősítettnek, de mégis provokatív. Mert a dédfaterező legazemberezés pl. az - hogy a legújabb példát említsem. Egy olyan szerkesztőt nem érzek ebbe a mibe, aki hasra ütve mond információkat és teszi ezt évek óta.
A férfiklimaxot pedig a durva, kioktató stílusra reagáltam, nem én kezdtem a bunkóskodást. Ó, ez pont olyan, mint amikor X. nekimegy valakinek, aztán ő is nekimegy a másiknak, azt hozza fel érvnek Y., hogy nem én kezdtem a nekimenést, hanem a másik. Egyébként pedig úgy gondolom sokkal tartozol neki, mert évek óta támogat téged.
Pedig nem én szállok itt rá senkire Nem, csak a magad szabályait követed és ezt te is tudod. És ami még sajnálatosabb, lovat is adtak alád hozzá több esetben. Apród vita 2017. november 12., 23:35 (CET)
Ebben egyébként apróbetűvel utaltam a vitánkra, mert most foglalom össze magamnak, melyik szócikknek - aminek formálásában erősebben részt vettem vagy részt vettem volna, ha nem érzek hátamban a kést és ráadásul nem aktuálpolitikai okokból vagy esetleg magam kezdtem el az illető szócikket -, egyáltalán mi a jelentősége. Még dolgozok a a több éves szerkesztői tevékenységeim összefoglalásán. Takács Máriát majd allapos és nem főnévtéri formában leszek kénytelen beletenni. Apród vita 2017. november 13., 04:42 (CET)
Hallottál már a tárgyas ragozásról? Akkor miért nem használod? Magam ezen a ponton szeretném lezárni ezt a meddő szócséplést. Útjaink itt elválnak. À Dieu. Voxfax vita 2017. november 13., 08:36 (CET)
Ezentúl, kérlek inkább ide írj, ha feltétlen akarsz Vicc ezek után hogy még te válsz sértődötté, miután szíveskedtél megengedni, hogy egyáltalán ide írjak. Egyébként egyenlőre nincs több mondanivalóm a fentieken túl. À Dieu. Apród vita 2017. november 13., 14:43 (CET)
Forgószínpad. Apród vita 2017. november 17., 02:29 (CET)

Losonczy - Bánffy[szerkesztés]

Kérlek indokold meg, mire alapozod a szerekesztéseidet, amikor a forrásokban Losonczy Bánffy névvel szerepelő személyek esetén a losonci-t nemesi előnévként átjavítod. Honnan származik az az információd, hogy itt nem a Losonci és Bánffy családok közös ágáról van szó? Köszönöm, JSoos vita 2017. november 15., 21:10 (CET)

Kérlek válaszolj a kérdésemre, vagy ha azért nem teszed, mert csak véletlenül javitottál át olyan szmélyneveket, amelyeknek nem néztél utána, hogy a név része-e, vagy nemesi előtag-e a Losonczy, akkor javítsd vissza a hibás szerkesztéseidet! JSoos vita 2017. november 16., 13:16 (CET)

Tanulmányozom a kérdést, még nem látom biztosan, hogy ez tényleg másik család, ui. sem a Pallas, sem a Magyarország nemes családai nem utal erre. Voxfax vita 2017. november 16., 13:29 (CET)

Nem vagyok a téma ismerője, de itt van egy beszélgetés Báró Bánffy Évával és Bánffy Tamással, talán segít. Számos egyéb találat is van a keresőben ([11], [12], [13], stb.). Elnézést, hogy beleszóltam, nekem amúgy mindegy, tegyetek ahogy jónak látjátok. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. november 16., 13:35 (CET)
Köszönöm szépen, megnézem. Voxfax vita 2017. november 16., 13:42 (CET)
Sajnos ezekből se nyertem elég erre vonatkozó információt, de magamat úgy korrigálom, mintha külön család lenne. Aztán majd egy hozzáértő kijavitja. Voxfax vita 2017. november 16., 14:23 (CET)

Van egy külön szakasz (Bánffy család#Az eddig ismert Losonczy-Bánffy családfa), amely ezzel a családi ággal foglalkozik. Bár nincs forrás megadva, vagy elfogadjuk az itt felsoroltak neveit mint a Losonczy-Bánfyy ág családnév tagjait, vagy előszőr ezt érdemes megvitatni, forrásolni, és csak utána átjavítani a neveiket, ha indokolt. JSoos vita 2017. november 16., 14:39 (CET)

Én azt tudom, összetett a dolog. Takács Péter történész pl. ezt írja Bánffy Miklós világa című kötetében ezt írja: A családban élö hagyomány és a genealógusok feltételezései a losonci Bánffy nemzetség eredetét - mely több ágra szakadt, s a losonci törzsböl is fakadt egy bárói és egy grófi címmel büszkélkedö hajtás - a honfoglalás „törvényben rögzített" ideje utáni hetedik-nyolcadik évtizedig, a 950-955-ös évekig vezették vissza.

Ifj. Bertényi Iván doktori disszertációjában viszont ezt írja a 7. oldalon: Losonczi Bánffy Dezső báró 1843. október 28-án született Kolozsvárott, az egyik legrégibb, de már nem különösebben vagyonos erdélyi arisztokrata családban.

Pár sorral lejjebb visszont máshogy írja a losonczi szót: A losonci Bánffy család – mely nem azonos az alsólendvai Bánffyakkal, akik a szűkebben vett Magyarországon játszottak fontos szerepet a XV-XVI. században – már a késő középkorban vezető személyiségeket adott Erdélynek, így például Bánffy István székely ispán volt 1440 körül.

Horn Ildikó akadémiai doktori értekezésében a 102. oldalon losonczi Bánffy Pált említi Albaninak a belső tanácsosokat felsoroló névsorában, a 120. oldalon viszont pedig ismét következetesen cz-t használt: A Nádasdy, Forgách, Dóczy, Homonnai Drugeth, Várday, Drágffy, Rozgonyi, Csáky, Majláth, Pekry, Thelegdy, Losonczi Bánffy és más főnemesi családok mellett számos régi, jó nevű, de már nem az elithez tartozó família adta azt a bázist, amelynek köszönhetően a Báthory család mélységesen beleívódott az ország nemesi társadalmába. Még számos helyen említette a losonczi Bánffy nevet cz-vel (összesen 17-szer), benne - épp ezért csak azt említem még meg, hogy kétszer szerepelt csak losonci Bánffyként az akadémiai doktoriban, egyszer jegyszetszerűen a 156. oldalon (Losonci Bánffy Pál magyarázkodása emiatt Beszterce város tanácsának. Politika és házasság i. m. 81.), egyszer pedig a törzsszövegben a 312. oldalon (A losonci Bánffyak 'kiterjedt családfájáról a fejedelmi korban mindössze három peregrinus ismert, de különböző okok miatt egyikük sem futott be olyan karriert, mint a pályafutásukat más módon építgető testvéreik és rokonaik.). Losonczy Bánffy, losoncy Bánffy kifejezésre 0 találat volt az akadémiai doktoriban. Apród vita 2017. november 16., 14:43 (CET)

Régi szövegek helyesírása[szerkesztés]

Az előző szakaszhoz kapcsolódva idemásolom a Manszi véleményét: „»A kötet tanulmányait formailag igyekeztünk egységesíteni, a régi szövegek átírása kapcsán azonban az egyes szerzők – a közölt művek által megkívánt – eltérő gyakorlatát tiszteletben tartottuk. A szövegközlésekben a forrásszövegek betűhűen szerepelnek, a dolgozatokban található idézetek azonban a könnyebben olvashatóság érdekében többnyire mai helyesírás szerintiek.« https://btk.ppke.hu/uploads/articles/839164/file/Regi_magyar_nepenekek_es_imadsagok.pdf 7. o. Előszó. Üdvözlettel Dede Éva www.e-nyelv.hu”

Ezt azért mutatom, hogy világosan lássuk, a szöveghű tanulmány nem azt mondja, hogy helyes pl. a nemesi előnevet cz-s stb. formában írni, csak azt, hogy akkori szerzője (és gépírója, szerkesztője, korrektora, betűszedője stb.) hogyan írták. Ezért nem mérvadóak az ilyen statisztikák a családnevek szempontjából. Voxfax vita 2017. november 16., 16:13 (CET)

Azért az jól lászik ebből, hogy ha nincs más forrásunk, vagy bizonytalan egy név eredete, akkor érdemesebb tiszteletben tartani az eredeti formát, mert a korábban publikált szövegekben keresve így lehet őket megtalálni. Ha eltorzítunk egy nevet, akkor már nem biztos, hogy a kereső motorok kiadják az eredeti találatot. Pláne nagyon régi nevek esetén szerintem esély sincs rá, hogy hitelt érdemlően bizonyítani lehessen, vajon állandósult névalakról van-e szó vagy "csak" nemesi előnévről. (Ráadásul a Bánffy családnak van egy losonci ága is, és van egy Losonczy-Bánffy ág is. Nagybaczoni Nagy Vilmos estetén is, még komoly kutatómunka után, csak annyit lehett megállapítani, hogy állítólag beadott egy névmódosítási kérelmet, de ennek nincs nyoma ma már, pedig nem annyira régen élt.) JSoos vita 2017. november 16., 16:56 (CET)

Az én idézeteim momentán nem történészek által említett régi szövegek, hanem történészek modernkori mondatai régi személyekről. Direkt törekedtem arra, hogy ne régi szövegeket idézek, hanem olyan történészek modernkori mondatait, akik rangosak a történettudományban és szándékosan doktorikat idéztem tőlük. Ha statisztikázni akartam volna, bedobtam volna egy google-találatlinket X. Y-ra.

Nagybaczoni Nagy Vilmos esetében pedig azt volt Voxfax képtelen megérteni, hogy nem egyszerűen köznemesi származású katonatiszt, hanem katonai szakíró is volt és az számít, hogy 1947-ben két kötetben is Nagybaczoni Nagy Vilmos névalakot használta (az örökletes nemesi rangok és más címek, így a vitézi cím megszüntetését és használatuk tilalmáról szóló tc. 1947 január 14-én lépett életbe, vagyis ebből is látszik, hogy a Nagybaczoni nevének használatát nem befolyásolta 1947-ben, hogy az egyik könyv címlapján ill. a másik kötet előszavában Nagybaczoni Nagy Vilmos névalakot használta, ill. a másik kötet címlapján is feltüntették némelyik köteten, mint a könyv előszavát író személyt).

Te tegyük fel, hogy megmarad Nagy Vilmos (katonatiszt)ként a szócikk neve. Akkor viszont a Nagyatádi Szabó István névalaknak sincsen értelme, mert az is felvett név, még az 1936-os Pesti Hírlap Lexikona is a Nagyatádi Szabó István szócikkalaknál Szabó István szócikknévre (l. Szabó István, így egyszerűen) irányította át az olvasót. Tehát a dolog semmiképpen se működik olyan logikusan, mint ahogy Voxfax bizonyítani próbálta. Ráadásul Nagyatádi Szabó István attól is különbözik Nagybaczoni Nagy Vilmostól, hogy nem volt szakíró. Nem tudom, követhető vagyok-e. Apród vita 2017. november 16., 23:33 (CET)

Igen, elfogadom, hogy Nagybaczoni „művésznévként” használta nemesi előnevét, mivel a Nagy családnév túl gyakori ahhoz, hogy megkülönböztető lehessen. Takács Marika viszont ezen a néven lett közismert, és igenis előadóművész is volt, amit pl. Tolnay Kláritól nem veszel zokon, holott hivatalos(kodó) helyeken nyilván ő is Klára volt. Vagy Gábor Zsazsa, aki meg eredetileg egyenesen Sári volt. Voxfax vita 2017. november 17., 04:03 (CET)

Takács Máriát majd máshol, mert azt belátom, hogy elég h...én (ide csúnya szót kell képzelni) festene, ha Régi szövegek helyesírása szakasznév alatt a Takács Mária névváltozatról írok. Apród vita 2017. november 17., 14:45 (CET)

Szerintem abban már mindketten elmondtuk a magunkét, konszenzus nem várható. Voxfax vita 2017. november 17., 14:52 (CET)

Igen, a vitában már csak akkor várható nagyobb változás, hogyha fejemre esik a tégla és alulról szagolom az ibolyát (azért, mert akkor nem marad vitapartnered ebben a témában). Apród vita 2017. november 17., 15:05 (CET)

Valóban, mert ebben mindenki más, aki megnyilatkozott, nekem adott igazat. Voxfax vita 2017. november 17., 15:13 (CET)
Nem mindenki adott neked igazat ebben a témában, sem a szócikk vitalapján, sem a nyelvi kocsmafalon. Sorolhatnám a szerkesztők nevét, de egyszerűbb visszanézni. Csak én voltam az egyedüli, aki a témát napirenden tartja.És őszintén szólva a nyelvi kocsmafali szavazásról is volt egy terjesztett hazugság, mert a többség nem a Marikát támogatta, hanem csak úgy ítélték meg egyes adminok, hogy nem szavaztak annyian a témában, hogy az elegendő szavazatszámnak minősült volna, csak a Marika névalakot támogatók közül terjesztették utólag néhányan azt, hogy a többség a Takács Marika névváltozatot támogatta, mások pedig nekik hittek. Majd valamikor nekirugaszkodok és visszanézek az akkori szavazáson hányan szavaztak erre vagy arra a nyelvi kocsmafalon valójában. Apród vita 2017. november 17., 15:18 (CET)

Azonos belső hivatkozás, azonos szövegben indokolatlan ismétlődése[szerkesztés]

Tisztelt Voxfax! Ahogy a szakszcimbeli indokodat egy szerköfben megfogalmaztad, szerinted van, hogy egy link ismétlődése indokolatlan egy szócikkben. Ennek azonban pont az ellenkezője a kívánatos szerintem, kivéve ha egy szöveg olvasása közben már zavaró a halmozódó linkek egymásutánja. Egy szócikknek szerintem minél több (releváns) belső hivatkozást kell tartalmaznia, hogy a lexikai tudásanyagot összekapcsoljuk, és ha egy-egy szakaszban egy fogalom, személy stb. többször előfordul, akkor nem hogy hiba azt ismét linkelni, hanem kívánatos is. Egy olvasónak ne kelljen szakaszokat görgetnie a böngészője ablakában, hogy megtalálja az előző vagy következő linket. A mai világban ráadásul, amikor egyre elterjedőben vannak a mobileszközök, és a megjelenítési ablakok is kisebbek, ezt a szempontot még inkább érdemes figyelembe venni.

Nem tudom te miért tartod az ismétlődést indoklatlannak, hiszen a Wikipédia útmutatójában sincs ilyesmiről szó (Wikipédia:Hivatkozások#Milyen szavakhoz helyezz hivatkozást, milyenekhez ne?):

 • "nem könnyű eldönteni: mire hivatkozz és mire ne"
 • "Egy jó szócikkben nincs sem túl sok hivatkozás, sem túl kevés. Ha túl sok a hivatkozás, akkor a cikk a sok hivatkozástól átláthatatlan lesz; ha túl kevés a hivatkozás, akkor a cikket nehéz megérteni […]". (kiemelések tőlem)
 • "Az adott fogalom első előfordulásánál csinálj hivatkozást rá. A későbbiekben ugyanazon szócikkre ne csinálj hivatkozást, legalábbis 15-25 soron belül ne.

További megbeszélésekben előforduló indokok pl.:

 • "van egy hallgatólagos megállapodás a wikin, hogy kb. képernyőoldalanként egyszer legyen linkelve ugyanaz a fogalom, előseghítve a kattintást, de hagyva egy kis fekete szöveget is.--Burumbátor Klub (szivar és konyak csak ismerősöknek) 2007. augusztus 29., 15:10 (CEST)"
 • "A szövegben ismételten előfordul, jól elképzelhető, hogy az olvasó szívesen olvasna róla. A szöveg most nincs agyonkékítve, tehát elfér benne. Nem lehet mindent szabályokkal meghatározni, ez egy kicsit érzésre megy. --Karmela posta 2012. december 20., 00:35 (CET)
 • "Nos, ezt nem könnyű szabályba foglalni. Az biztos, hogy van olyan, hogy túl sok link. Az első bekezdésben wikisíts bátrabban (például költő, város, folyó), a szöveg többi részében pedig inkább csak a szócikk szempontjából releváns dolgokat, vagy a nem mindenki számára egyértelmű (pl. maghasadás) kifejezéseket. Nézd meg nálunk a kiemelt szócikkeket vagy például a német Wikiben az ottani jobb szócikkeket és látni fogod, kb. mi az általában egészségesnek tartott arány. -- nyenyec ☎ 2005. augusztus 23., 07:26 (CEST)"
 • "A fölöslegesen sok belső hivatkozásokat ritkítani kéne (pl.: egy fejezeten belül elég egy hivatkozás Lengyelországra, stb.). […] Raziel szóbuborék 2008. február 8., 22:40 (CET)
 • stb.

Kérlek mondd el, te milyen szempontok alapján törölsz ki linkeket szövegből. Köszönöm. JSoos vita 2017. november 18., 14:32 (CET)

A WP:FORMA: „Ügyeljünk arra, hogy ne ismételjük gyakran az azonos oldalra mutató belső hivatkozásokat. Ha túl színes a szöveg, a pazarló kiemelés esetéhez hasonlóan nehezen olvashatóvá válhat.” alapján, a feleslegesen gyakran ismétlődőket. Számítva arra, hogy az olvasó az egész szócikket elolvassa, nem csak egyes szakaszait. Voxfax vita 2017. november 18., 14:44 (CET)

Ezt értem, kérlek saját szavaiddal mondd el, te mit tekintesz "gyakorinak", "túl színesnek", mikor tekinted nehezen olvashatónak a szöveget, amikor úgy döntesz, hogy kitörölsz egy linket. (Én elmondtam a konkrét szempontjaimat: olvasási ablakban egy legyen, egy szakaszon belül egy legyen, még ha másik szakaszban volt is, 15-20 soronként nem számít gyakorinak.) Szeretném megérteni, hogy pl. amikor legutóbb kitörölted az art déco hivatkozást, akkor ott pl. mi volt az konkrét zavaró körülmény, ami miatt szükségesnek érezted a link eltávolítását.JSoos vita 2017. november 18., 15:25 (CET)

Szinte ugyanabban a szövegkörnyezetben van pár sorral feljebb (14 art déco stílusú épület). Bízom abban, hogy azt is olvassák! Voxfax vita 2017. november 18., 16:50 (CET)
Az a pár sor, épen 2 szakasszal és 25 sorral feljebb található nálam, és én elég nagy ablakban olvasom. JSoos vita 2017. november 18., 17:43 (CET)

Mivel a "A Wikipédia egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy a cikkek egymásra hivatkoznak: egy cikket olvasva az ismeretlen fogalmakat azonnal meg tudja az olvasó nézni, kiválasztva a szavakat és így elolvasva a hozzájuk tartozó szócikket" ezért nyilván meg tudod fogalmazni, hogy mik azok a (szerintem) másodlagos konkrét formai szempontjaid, amik miatt fontosnak érzed linkek törlését. JSoos vita 2017. november 18., 15:37 (CET)

Nincs rá kánon. Szerinted ez, szerintem az. Ízlések és pofonok különbözőek. Maradjunk ennyiben! Voxfax vita 2017. november 18., 16:50 (CET)

Ha nem tudod, még csak meg sem, fogalmazni kb., hogy szerinted mi az az, ami zavaró számodra miközben én példákkal is illusztráltam, és fontosságát is hangsúlyoztam a formai szempotokkal szemben az ez mellett, akkor így elég nehezen lehet érvként elfogadni, hogy mindez csak ízlésbeli különbség. De ha így is lenne, akkor is tiszteletben kellene tartani szerkesztőtársaid ízlését. Ha te írsz egy szöveget, akkor tedd az az szerint, de ha más az ez alapján ír meg egy szöveget, akkor azon csupán ízésbeli vélemény alapján nem érdemes változtatni, mert ez sértő is lehet a másikra nézve, vagy akár könnyen szerkesztési háborúhoz is vezethet. Akár még arra is gondolhat, hogy csak azért módosítasz, hogy a személyét támadd. (Ugyan így érthetetlen, miért javítgatod teljesen következetlenül át a "mely" vonatkozó névmást, miközben az éppen úgy helyes, mint az amely... legfeljebb neked nem tetszik.) JSoos vita 2017. november 18., 17:43 (CET)

Szeretném mindezek után megkérdezni, hogy sérti-e az ízlésedet, ha az alábbi szempontok alapján a Rockefeller Center#A Rockefeller Center épületei szakaszban az art déco kifejezést belső linkként megjelenítem?

 • csak két szakasszal korábban szerepel hivatkozás rá (elsőként, és több nincs is a szócikkben)
 • linkek között legalább 25 sor van
 • az 5 soros bekezdésben, amiben előfordul csak 4 link van (nem lesz agyonkékítve)
 • a szócikk szempontjából releváns, nem mindenki számára egyértelmű, ritkább fogalomról van szó
 • fontosabb a szócikk közvetlen elérhetősége, mint a fenti formai szempontok

Köszönöm, JSoos vita 2017. november 18., 19:50 (CET)

Úgy tűnik hatalmas dilemma elé állítottalak :) JSoos vita 2017. november 20., 22:35 (CET)

Mely vagy amely[szerkesztés]

Engedelmeddel csak az utóbbira válaszolnék. (Majd megvédi magát a 16 hónapos szerkesztő, ha ő is fontosnak látja.) Ha az M5 kulturális tévécsatornán többször is játszott Lexikon-Édes anyanyelvünk című adásban (Pölcz Ádám nyelvész) láttad volna, bizonyára tudnád, hogy a 'mely' régies forma, attól függetlenül, hogy a bikkfanyelvű hivatalos levelekben még szinte egyeduralkodó. Gondolom előkelőnek tartják, mivel a XIX. századi művekben még igen gyakori. Voxfax vita 2017. november 18., 18:09 (CET)
(Ellent kell, hogy mondjak. A nylev él és változik. Egyre inkább terjed a mely alak, és azt nem stlílusosság használni. Itt erről többet nem, de ha nyitsz egy külön szakaszt, készséggel hozok hivatkozásokat arra, hogy teljesen elfogadott, és nem régies alak, így esetleg te is tudsz tv-műsortól kicsit komolyabb hivatkozásokat hozni.) JSoos vita 2017. november 18., 18:54 (CET))
Az e-nyelv.hu tanácsai között 2009-ben és 2014-ben az előző nyelvészgeneráció szerint is „egyenértékű a két vonatkozó névmás, de a mely választékosabb”. A fenti fiatal nyelvész viszont már nem így látja. Én sem, mivel a 'ki' is elavult az 'aki' ellenében, de várakozó álláspontra helyezkedem, s egyelőre legfeljebb fele-fele arányban fogom beállítani. Hagyjuk most már egymást dolgozni! Viszlát. Voxfax vita 2017. november 18., 19:25 (CET)

Nyilván azért nyitottál új szakaszt, mert szeretnél tovább vitázni erről, és kíváncsi vagy az én érveimre is. Hiszen te is egy új érvet hoztál, és akkor talán nekem is lehet... JSoos vita 2017. november 18., 19:50 (CET)

Szívesen megnézem érveidet, de nem szeretnék Apród-szerű, hosszas meddő vitákba bonyolódni. Különben minek köszönhetem ezt a megkülönböztető figyelmed? Régebben már sikerült egy hosszabb időre hidegre provokálnod. Most is ez a szándékod? Voxfax vita 2017. november 19., 05:31 (CET)
de nem szeretnék Apród-szerű, hosszas meddő vitákba bonyolódni. Csuklok, mert emlegetnek. Apród vita 2017. november 19., 13:34 (CET)
Még annyit, hogy a fenti kijelentésed egyértelmű személyeskedés volt, mert minősítesz valamit (vitát) valaki nevével (vagyis az én nevemmel). Most nem fordulok adminhoz, de a következő - személyemmel kapcsolatos - személyeskedő megjegyzésnél már jelezni fogom azt az adminok üzenőfalán. Apród vita 2017. november 19., 14:25 (CET)
Én se futottam árulkodni, amikor a hátam mögött áskálódtál ellenem. Felnőtt emberek meg tudják beszélni anélkül is kifejezve saját álláspontjukat, hogy a másikét el tudnák fogadni. Nem érzem dehonesztálónak fenti megjegyzésem, mivel azt okozhatta az én fafejűségem is. Ne rágódjunk már egymás ööö csontján! Voxfax vita 2017. november 19., 16:17 (CET)
Aha. Én nem úgy emlékszem, amikor a Denceyvel való beszélgetésem kapcsán számonkérted, hogy megemlítettem a neved és az egyik adminnak panaszkodtál erről. Azóta kezdtem el gyakrabban írogatni a vitalapodra.
Nem érzem dehonesztálónak fenti megjegyzésem, mivel azt okozhatta az én fafejűségem is. Nem én mondtam a fafejű szót :-). Apród vita 2017. november 20., 02:33 (CET)

Az eredeti kérdéshez visszatérve... A nyelvészek véleménye különböző a nyelvfejlődés minden elemével kapcsolatban. A nyelv változik, de hogy e változásokból mit tartunk jónak és mit nem, mit tartunk megőrzendőnek és mit nem, az nem a nyelvészektől függ. A nyelvhelyességi megfontolásaink épp úgy a közbeszéd nyelvhasználatát követik, ahogy a helyesírás is követi a nyelvi változásokat. A nyelvész jól teszi, ha ezeket a folyamatokat csak regisztrálja, de nem akar se pro, se kontra beleavatkozni. Én azért egy kis nyelvtörténettel alátámasztom, hogy miért is helyes mindkét alak, miközben egyiket se tartom se választékosabbnak, se rosszabbnak a másiknál.

A magyar nyelv első ismert állapotában nem ismerte a névelőket. A vonatkozó névmások egyszerűen ki és mi voltak, már a Halotti beszédben is előfordul: ẏſa kí nopun emdul oʒ gimilſ twl. halalnec halaláál holʒ. A mi nyilván a kérdőszóból lett határozatlan névmás, majd vonatkozó névmás, a kérdőszói eredete magyarázza a tőhangváltást és a csatlakozó mássalhangzót (mi?→mellik?→melyik?→mely?). Csakhogy a nyelvfejlődés során a távolra mutató az névmásból névelő lett, aminek rögzülése során a mutató névmások elengedhetetlen kelléke lett a névelő (az ki, az mely, bár véleményem szerint itt mutató névmásként került elé, és csak később kezdték névelőnek érzékelni), aztán a névelő szépen összeolvadt a vonatkozó névmással. Ugyanez történt más esetekben is: az kor → akkor. Ezt a 19. századi helyesírás változása mutatja jól, eleinte külön írták, majd a kiejtést követve a névelő z-je helyett csak hiányjelet raktak, végül a hiányjel is elmaradt és egybeírták. A névelői jelleg teljesen elveszett, a nyelvérzék már nem látta bele, ebből erednek olyan fogalmazások, mint az, ami. Ebből viszont az következik, hogy az amely végleges alakból a kezdő hang lemaradása nem régieskedés, hanem a régi alaktól teljesen független új nyelvi változás. Ugyanez megfigyelhető a másik vonatkozó névmásnál, csak ritkábban: kinek nem inge...

Dióhéjban ez a véleményem erről. – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. november 20., 10:19 (CET)

"Maradjunk annyiban", hogy a két alak ma nyelvtanilag teljesen egyenértékű. Azt semmilyen szabály, vagy nyelvi tanács nem állítja, hogy az egyiket jobb lenne használni, a nyelvészek ezt teljes mértékben a használójára bízzák, akár az ismétlődés elkerülése, a hangzás, a szöveg ritmusa is befolyásolhatja, ki melyiket érzi éppen előnyösebbnek. Vannak vélemények, miszerint a mely nyelvtörténeti szempontból inkább a választékosabb, irodalmi forma, de az egyik vagy másik előfordulási arányára nincsenek megbízható statisztikák. Én magam mindkettőt használom. Van, aki csak az egyiket.

(Én eddig sem javítottam át senki szerkesztését csak azért, mert az nem felelt meg az ízlésemnek. Ha viszont valaki rákérdez egy szerkesztésemre, hogy azt mi alapján tettem, azt semmi képpen sem tekintem provokációnak, sőt, ha még meg sem tudom indokolni, akkor esetleg felmerül bennem, hogy én provokálhattam azzal mást, és ha hibázok, akkor azt elismerem, és bocsánatot kérek. Nekem egyetlen célom van, hogy a Wiki szócikkek minősége javuljon, az abba bekerülő állítások mindig forrásolva legyenek, ne vélemény, ízlés alapján történjenek benne a változtatások. nb. elfogult politikai véleményt tükrözzön. Azt viszont el tudom képzelni, hogy ettől téged kiráz a hideg.) JSoos vita 2017. november 20., 11:41 (CET)

Nagyon köszönöm, s az inget úgy veszem magamra, hogy amióta a határozott névelő beolvadt a vonatkozó névmásba, az lett a köznyelvi alak, és aki elhagyja, az gondolja magát a régies forma használatával választékosabbnak. Magam elvont fogalmakra utalva használnám inkább, mivel a nyelvi logikánk ezt is sugallja. Gondoljunk pl. a halott és a holt esetére, amit hiába próbálok itt is megértetni: a holt link (vagy inkább holtlink) esetében a holtbiztosra, holtpontra, holtvágányra, holtversenyre utalva. Voxfax vita 2017. november 20., 11:46 (CET)

Én nem gondolom magamat a régies forma használójának, vagy választékosabbnak a mely haszálatatól. Szerintem sokan mások sem!!! Ilyenre forrást nem fogsz találni max. "valamelyest választékosabb" volt, amit említettél eddig. JSoos vita 2017. november 20., 13:29 (CET)

Frankel Leó[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHa így hivatalos, nincs mit tenni.

Szia! Most már komolyan érdekel, honnan szedted hogy ez utca és nem út. :) Tudnál esetleg forrást adni? Kemenymate vita 2017. november 20., 17:48 (CET)

Azért, mert a BKV nem mindig helyesen adja meg a megállóneveket, neked nem kellene csípőből visszaváltoztatnod! Voxfax vita 2017. november 20., 19:14 (CET)
Hát az – kétszer egy sáv, magas házak között, mi más lenne? ;-) 1945-ben még térképen is utca volt. – Tacsipacsi vita 2017. november 20., 18:32 (CET)
Azelőtt Zsigmond utca volt, azóta Frankel Leóba vezet?! Voxfax vita 2017. november 20., 19:15 (CET)

Jelenleg minden utcanév táblán út szerepel. Kéne forrás arra, hogy mindegyik tábla rossz. Kemenymate vita 2017. november 20., 20:26 (CET)

Lehet, hogy valamikor utca volt, de most az online térképek is mind út -ként hozzák, de a nálam fellelhető off-line példányok is :-) JSoos vita 2017. november 20., 20:36 (CET)

Én csak 1957-ig visszamenőleg néztem meg (és nem BKV anyagokban). Lehet, hogy alapvetően hibás az elnevezés, ehhez nem értek, de az biztos hogy jelenleg Frankel Leó út a hivatalos neve. Kemenymate vita 2017. november 20., 20:44 (CET)

Akkor nyilván valami főokos elszabta valahol, mert jellege azóta sem változott, hogy Zsigmond utcáról „átkeresztelték”. Tacsipacsi fenti térképén is utca, pedig már az új nevével. Legközelebb hivatalosan akkor lesz alkalom a helyesbítésre, amikor rájönnek, hogy a névadó mégis kimeríti a törvényi tilalmat. Voxfax vita 2017. november 20., 21:10 (CET)

Azért mert 1 régebbi térképen utcaként szerepel, az nem jelenti azt, hogy az a hiteles forrás. Ettől még lehet, csak önmagában ez a tény még nem jelenti azt, hogy az utca a helyes. És megint van egy olyan FELTÉTELEZÉS ebben, hogy a főokoson kívül szerinted az összes térképész, önkörmányzati tisztségviselő stb. mind hibázik azóta is... JSoos vita 2017. november 20., 21:17 (CET)
Én elhiszem, hogy a hivatalos neve út (bár nem értem, miért), csak gyorsan kerestem egy térképet, hogy ugye nem én vagyok a hülye. :-) Megbízható forrásnak szerintem csak a földrajzinév-bizottság, a földhivatal és az utcanévtáblák számítanak (ebben a sorrendben) – minthogy előbbi kettőt nem ismerjük, utóbbi pedig utat ír, egyelőre maradjunk a Frankel Leó útnál. – Tacsipacsi vita 2017. november 20., 21:41 (CET)
Lehet, hogy tévedek de szerintem ilyesmibe az FNB nem szól bele, ha pl. a XIII. kerület úgy döntene, hogy átnevezi a Lehel utcát útra, azt simán megtehetné (persze Tarlóst leszámítva :-)). JSoos vita 2017. november 20., 21:48 (CET)
Vannak ajánlások, ha úgy tetszik szabályok, amelyeket itt nem tartottak be, és ez öröklődik. Voxfax vita 2017. november 20., 22:06 (CET)
Kik állítottak fel ilyen szabályokat/ajánlásokat és kik nem tartják azokat be? Hol találhatók ilyen szabályok leírva? JSoos vita 2017. november 20., 22:12 (CET)

Kíváncsi vagyok elhangzanak-e majd itt bizonyos varázsszavak, és hogy mi lesz a sorsa a hibásan átjavított címeknek.... :-) JSoos vita 2017. november 20., 22:25 (CET)

Egyelőre csak ezeket találom, de már ezekből is látszik, hogy ez tényleg utca, az út nem illik rá, akkor se, ha ez a „hivatalos”: [14] [15] Voxfax vita 2017. november 20., 22:34 (CET)

Egyik linken sem találtam szabályt leírva. Kemenymate vita 2017. november 20., 22:45 (CET)
„út általánosságban a »szárazföldi közlekedés számára épített, nagyjában egyenletes szélességű sáv«, mely szűkebb értelemben a nagyobb, forgalmas utcákat jelöli. Az utca meghatározása pedig a következő: »Városban, falun kisebb közlekedési útvonal, melyet legalább részben házak (esetleg telkek) szegélyeznek.«” Voxfax vita 2017. november 20., 22:53 (CET)

Nem azt írja, hogy ez egy kőbevésett szabály és minden esetben így kéne eljárni. Kiemelnék egy szót: "általánosságban". A szabályok ilyen szót nem használnak. Kemenymate vita 2017. november 20., 22:54 (CET)

Én pedig ezt olvasom: Csepelen 80 év után vették észre, hogy egy utcát máshogy hívnak (utcakterek.blog.hu).Egyébként az utcakterek.blog.hu legfelső képe is érdekes, mert ott egyszerre van egy képen Báthori utca ucanévtábla, alatta Báthory utca tábla. Jó, az nem Frankel Leó, csak jól mutatja a cikk, hogy szövevényes az utcanévtáblák története, a csepeli Szilas utcát pl. azért nevezték át Szilas útra, mert a lakcímbejelentések is Szilas útra történtek, nem pedig a Szilas utcára. Úgyhogy nem mindig csak az dönt, hogy valami útnak látszódik vagy utcának, hanem az ott lakó emberek hétköznapi gyakorlata is legalább annyira meghatározó.

Ettől még Peyerk kocsmafali hozzászólásának hiszek; egyébként a Budapest Lexikon is Frankel Leó utat írt. Apród vita 2017. november 20., 23:00 (CET)

Nos a varázsszavak persze ezúttal sem jelentek meg... JSoos vita 2017. november 21., 21:49 (CET)

Melyekre gondolsz konkrétan? Kezdődik a provokáció? (Azért értelmetlen visszavonásokat ne csinálj!) Voxfax vita 2017. november 21., 21:56 (CET)
A visszavonás véletlen volt, elnézést! Azt az 1 szóközt törlésnek néztem, bocs. És valami hasonlóra gondoltam: hogy megköveted, amiért ledorongoltad @Kemenymate:t, hogy visszavonta a hibás szerkesztésedet (miközben te nem voltál elég körültekintő, vagy utána sem néztél, hogy az utca v. az út a helyes). JSoos vita 2017. november 22., 10:24 (CET)
Nekem az utca marad, nem tehetek arról, hogy az illetékes et. meghülyült valamikor azóta, mert a 70 éve készült térképen még helyesen írták. Különben mostanáig többségben volt a wikin is az utca. ;) Voxfax vita 2017. november 22., 11:08 (CET)
Igen, pontosan erről beszélek. Képtelen vagy beismerni, hogy hibáztál, vagy elnézést kérni... Ezért is fejeztem ki kíváncsiságomat, hogy vajon csak a kettőnk közötti vitáink során, vagy mással sem sikerül ez. Csak a tények kedvért: most 54 szócikk van amiben a Frankel Leó út szerepel, és a vita után 20 került átjavításra. (tehát eleve több volt az "út"). De ez egyébként sem mérvadó, hogy a wikin mi a statisztika, simán lehetett volna utcából is több, az még nem jelenti azt, hogy az a helyes. Ahogy az sem, amit már fentebb megbeszéltünk, hogy 1 régebbi térkép utcaként említi, szintén nem jelenti azt, hgogy valaha is az lett volna a helyes alak. Ez részedről mind csak FELTÉTELEZÉS, ahogy az is, hogy minden illetékes az elmúlt 70 év során hülye, "hozzánemértő", ezzel próbálod téves tudásodat igazolni. Arról nem is beszélve, hogy azt az 1 térképet sem te kerested ki, és az utca/út definíciót is más vetette fel a vita során (amely egyébként sem kötelező a névadó számára), amire megpróbálsz most úgy hivatkozni, mintha az már a szerkesztéseidet megelőzően is álláspontod lett volna. De mégha ez mind igaz is lenne, akkor sem kellene rátámadnod szerkesztőtársadra, aki meg merte kérdőjelezni, hogy az utca lenne a helyes, és azzal vádolni, hogy elhamarkodott (csípőből), csak BKV táblákra alapozza a kételyét (miközben te nyilván alaposan mérlegelted előtte, és utána néztél volna, hogy melyik alak is a helyes), pláne, hogy te a vita során egyetlen forrást sem jelöltél meg az érved alátámasztására, és nem válaszoltál arra kérdésére sem, hogy mire alapozod a véleményed, hogy az utca lenne a helyes. (Mivel minden utcatábla, és jelenlegi térkép is "út"-ként szerepelteti, ezért kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy egyszeűen csak a szócikk címéből indultál ki és azt minden további nélkül elfogadtad helyesnek, nem is gondoltad, hogy utána kellene nézni. Ami persze nem egy hatalmas tévedés, ebből csak akkor lesz kilóméteres vita, amikor más megkérdőjelezi, akkor ezt nem tudod elismerni, és annak ellenére próbálod meg igazolni tévedésed, hogy bármilyen tényt fel tudnál hozni annak alátámasztására. Most ugyan azt hozod fel, hogy a több wikitalálat miatt tévedtél, de ez már ugye egy tény, amit nagyon könnyen meg lehet cáfolni...) Természetesen "tehetsz arról", hogy általában a véleményed, feltételezések alapján szerkesztesz és ha bebizonyosodik, hogy a tények nem a te véleményedet támasztják alá, akkor úriember módjára elnézést kérhetnél, pláne, amikor sértődötten támadsz a vitapartneredre. JSoos vita 2017. november 22., 12:28 (CET)
Kezdettől nem a wikistatisztikára, hanem a logikus osztályozásra utaltam. A második hozzászóló is így látta, azért keresett rá térképet. Az utcanévtáblák meg nyilvánvalóan nem mérvadóak. Nem tudtok meggyőzni, úgyhogy legfeljebb annyit ígérhetek, hogy egyelőre tartózkodom a visszaváltoztatásoktól. Ne fáradj a megnevelésemmel, úgysem fog menni! Kocentrálj sikerrel kecsegtetőbb dolgokra! Oké?

Voxfax vita 2017. november 22., 14:24 (CET)

Olaszország egyetemei[szerkesztés]

Szia, tudom nem Te csináltad, de Te talán érted az okát, vagy van türelmed visszakeresni az olasz/angol verziókból: az Olaszország egyetemei szócikkben úgy látom fenntartók szerint vannak bontva az egyetemek: állami egyetemek, magánegyetemek, külföldi egyetemek. Viszont valamiért közé van keverve egy "műszaki egyetemek" szakasz is, ami nekem kilóg innen, mert ez egy tematika szerinti bontásba tartozna. Tudod esetleg, hogy miért csinálták ezt így? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. november 24., 00:42 (CET)

Szia, köszönöm észrevételed. Magam is meglepetéssel tapasztaltam, hogy a wikin szokatlan módon a belső hivatkozásnak látszó kék linkek az intézmények honlapjára mutatnak. Megpróbálok utánajárni, de csak a jövő héten. Üdv. Voxfax vita 2017. november 24., 07:10 (CET)

Palermói Egyetem[szerkesztés]

A Palermói Egyetem szócikkre visszaraktam az építés alatt sablont: olvasd át légy szíves még egyszer friss fejjel. Nem olvastam még végig, de már az elején látszik, hogy a fordítás során maradt benne jópár elütés (egyferences rendi), egyeztetési hiba (amelynek tanfolyamai lehetővé tette), szóismtlés (kiutasítás a jezsuitákat kiutasították), stb. Bocs, hogy így visszadobom, de ezt Te tudod a legjobban javítani. (A Rektorai szakaszt is meg kéne nézni, a demográfia sablont vagy megcsinálni vagy kikommentelni hogy ne legyen látható, stb.) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. november 24., 00:58 (CET)

Palermói Egyetem[szerkesztés]

Szia! Legyél szíves nézd már meg és javítsd az általad jónak gondoltra (én nem tudtam eldönteni, hogy melyik lenne jó, épületekben, vagy épületben). "Ez az általános orvostudományi valamint a sebészeti kar helyszíne, a tantermek a szervezeti egységekben szétszórva, illetve a kórházi osztályokon helyezkednek el, külön épületetben az elméleti képzés számára, az Új Termek nevezetű oktatási komplexumban." (A "Paolo Giaccone" egyetemi klinika szakaszban van a mondat.) Köszönettel: Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2017. november 24., 22:52 (CET)

Harangtorony vs. campanile[szerkesztés]

Nem merültem el a kérdésben, de ezt a kettőt nem kéne összevonni? Vagy ez két külön fogalom? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. november 30., 18:07 (CET)

Valóban ez ugyanaz a fogalom. Mind a kettő ugyanahhoz a nemzetközi listához is van hozzárendelve. @Satak Lord: véleményére lennék kíváncsi, hogy melyiket melyikbe dolgozzuk be, ui. az általa elkezdett szócikk laptörténete hosszabb és többen is dolgoztak rajta. Voxfax vita 2017. november 30., 18:19 (CET)
Nekem mindegy, de ha más nem szól ellene, akkor a magyar címűt kéne bővíteni, ráadásul már most is az a hosszabb, bővebb szócikk. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. november 30., 18:23 (CET)
Nekem is úgy tűnik, de még várjunk vele, esetleg az összedolgozás sablonját mindkettőre kitéve. Voxfax vita 2017. november 30., 18:32 (CET)

Hasonló fordítási galiba már történt a Valle dei Templi szócikkel... érdemes tájékozódni a huwikin, hogy nincs-e a témában már meglévő szócikk mielőtt létrehoznánk egy újat. Szerencsére most nem lesz vele akkora munka. JSoos vita 2017. november 30., 20:45 (CET)

Azzal a különbséggel, hogy itt az utóbbi sokkal bővebben tárgyalja a témát. Mivel a harangtorony pirosan virított, és az olasz szócikk simán felajánlotta a fordítást, nem gondoltam, hogy már van róla. Egyébként már azt is felturbóztam kissé. Sajnálnám mégis, ha Villanueva hiába dolgozott volna rajta! Voxfax vita 2017. november 30., 20:56 (CET)

Harangtorony[szerkesztés]

Ez, ez és ez a szakasz még kicsit szögletes, átfutnád még egyszer? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. november 30., 18:12 (CET)

Véleményszerkesztés[szerkesztés]

Szia! Szerinted az Ulmi nagytemplom valamikor protestánssá vált. Esetleg meg is tudnád mondani hogy mely években volt katolikus templom? Köszönöm JSoos vita 2017. november 30., 20:37 (CET)

1405-től 1531-ig volt katolikus, kiolvasható a szócikkből. Voxfax vita 2017. november 30., 20:42 (CET)
Tehát szerinted a városi tanács szavazásával a templom protestánssá vált. JSoos vita 2017. november 30., 21:06 (CET)
Referendummal döntött a város polgársága, hogy testületileg elhagyják a vallást. Legnagyobb templomukat miért hagyták volna meg „pápistának”? Voxfax vita 2017. november 30., 21:31 (CET)

Nyilván átalakították a templomot, ez nem vitás. Csak én szerintem nem attól válik egy templom protestánssá, hogy valaki így dönt, hanem az egyházközösség, akik a vallásukat gyakorolják benne a saját rítusuk szerint rendezik be. Gondolom, hogy ez egy folyamat volt, amíg a díszítéseket, bútorokat stb. átalakítoták. Nem tudom volt-e esetlegvalami szertartás, vagy hasonló, amikortól megfelelőnek gondolták. (nem vagyok otthon a témában). Szerinted mik azok a jellemzők, amivel meg lehet különböztetni, hogy meddig volt katolikus, és mikortól volt protestáns? Csak attól mert többé nem katolikusok látogatták akkor onnantól már a templom is egy csapásra azzá "válik"? JSoos vita 2017. november 30., 21:49 (CET)

Igen, ha a lakosság átáll a lutheránizmusra (13 évvel a reformáció hivatalos kezdete után), egy nap alatt kidobálja a „bálványokat” (szobrokat, képeket), lemeszeli a freskókat, az oltár, a keresztelőkút, a padsorok, az orgona maradhatnak. Már kezdődhet is az új vallási élet. Vagy szerinted engedélyt kértek VII. Kelemen pápától? [16] Voxfax vita 2017. november 30., 22:04 (CET)
Ok, ezek csak általánosítások részedről, hogy végbementek volna (akár egy nap allatt is) de konkrét tudásod nincs arról, hogy pontosan mikor és hogyan is vált a templom protestánssá. Annyira fontos viszont, hogy már a bevezetőben megemlítsd az átalakulást. Szerintem az emberek válnak protestánssá nem a templom, vagy ha igen, akkor azt konkrétan ismerni kellene, hogy mik azok a változások, és mikor történtek a templommal, ha ezt fontosnak tartjuk megemlíteni a szócikk első soraiban. (Amúgy érdekes, hogy a hollandok sokáig megvoltak nagyobb átalakítások nélkül is a "katolikus" templomaikban, lásd: Beeldenstorm) (amúgy örülök, hogy eljutottál a forráshoz, de ha figyelmesen elolvasod a német szócikket, akkor abban sincs ilyen, hogy a templom változott volna át, hanem az emberekről beszél) JSoos vita 2017. november 30., 22:36 (CET)
Ha megnézed első javításom, látod, hogy „Az Ulmban, Németországban felépült evangélikus templom a gótikus építészet egyik remekműve” megállapítás már benne volt a bevezetőben. Magam csak azt tettem világossá, hogy eredetileg nem annak épült, a XIV. században. A konkrét éveket te kezdted firtatni. Luther is prédikált benne, panaszkodott is a rossz akusztikájára. A szavazati joggal rendelkező lakosság 84%-a szavazott a katolikus vallás kollektív elhagyására. A városi templomot ezután nyilván az új vallásnak megfelelően záros határidőn belül átminősítették. Nem tudni, hány nap alatt történt ez, de nyilván igen hamarosan, hiszen akkor még komolyan vették az emberek azt a parancsolatot, hogy „a hetedik napot megszenteld”, vagyis istentiszteleten hetenként kötelező részt venni. Köszönöm megkülönböztetett figyelmed. Voxfax vita 2017. december 1., 07:28 (CET)

Nem volt az ott hogy evangélikus templomnak épült, ezt csak te magyarázod bele: " Németországban felépült, evangélikus templom". Lehet mondani, hogy "ma evangélikus templom" (=evangélikusok használják). De az hogy "mára evangélikussá vált" pont, hogy ez jelenti azt, hogy szép lassan átalakult, de hogy miben változott át azt nem tudjuk megmondnai (lexikonszerűen!). Én csak azért kérdeztem rá az évekre, hogy valami konkrétumot tudsz-e mondani, hátha belátod, hogy nincs ilyen, amikor a templom átalakult volna: "nyilván az [...] záros határidőn belül átminősítették", vagyis csak feltételezed, hogy van ilyen "átminősítés", ezért véleményszerkesztés. Nekem viszont az a véleményem, hogy egy templom nem változik át, az emberek használják másra. A mostani szóhasználat félrevezető, és te magad sem tudsz konkrétumokat, forrást megadni, hogy miket változtatták át a templomban, hogy meddig tekinthető katolikusnak és mikortól protestánsnak. Úgy látom nem is érted, hogy mi a problémám a megfogalmazásoddal, úgyhogy feladom. JSoos vita 2017. december 1., 10:20 (CET)

Pontosan lehet tudni, hogyan alakítják át protestánssá. Az oltárkép és a fent említett berendezési tárgyak kivételével minden képtől, szobortól, dísztől megfosztják. A szószék is maradhat. A kálvinisták még az oltárt se tűrik meg képpel együtt, úrasztalát állítanak helyette. Keresek képeket róla. Bye. Voxfax vita 2017. december 1., 13:23 (CET)

A Danapalota, mégis Dunapalota volt[szerkesztés]

A Fellner Sándor szócikkben. Apród vita 2017. december 1., 15:24 (CET)

Mi lenne a kérdés? Ugye nem a Duna Palotával tévesztjük össze? Voxfax vita 2017. december 1., 15:30 (CET)
Csak jeleztem. Te dolgozol a szócikken (lásd az építés sablont, de amúgyis is keveset szerkesztek szócikkekben). Apród vita 2017. december 1., 15:33 (CET)
Kun Béla (népbiztos) is biztos tanyázott ott (szép alliterációk?).[17] Voxfax vita 2017. december 1., 15:40 (CET)
Végre találtam valamit a szállóról: A luxus letéteményese – A Ritz végnapjai Budapesten (meselohazak.hu). A vége a legtanulságosabb: Többek között ezen évtizedek hozadéka, hogy kevesen tudják ma Pesten, hogy hajdan itt is állt egy – a névhez méltó – Hotel Ritz, a jelenlegi, vendégeit Hotel Intercontinental néven fogadó szálloda sem stílusában, sem tábla formában nem őrzi a régi Dunapalota Ritz emlékét. Nem tudom, hogy 2013 februárja óta változott-e valamit a helyzet emléktábla-ügyben.
Egyébként homályosan rémlik, hogy a budapesti Ritz-szállóról szerkesztővitában másik szócikk kapcsán mintha írt volna valaki, hogy nemcsak egy Ritz szálló létezik - ezek szerint Dunapalotából is volt hasonló helyesírású régebben (azért hasonlót és nem azonos helyesírásút írtam, mert ez hasonlít helyesírásban hozzá: BM Duna Palota, ami persze egy másik palota, nem az, amiről írtam). Apród vita 2017. december 1., 16:05 (CET)
Á, megvan: Sós Aladár szócikkben @JSoos: tegnapi szerkesztési összefoglalója. Apród vita 2017. december 1., 16:10 (CET)
Köszönöm szépen, de ez nem Dunapalota, hanem Danapalota volt több forrás szerint is. Voxfax vita 2017. december 1., 16:14 (CET)
Több forrás. Aha. Akkor ezek szerint még a Budapest Főváros Levéltára Klösz gyűjteményében található képeslapon - ami a Fortepan rendszerébe is belekerült, de szerintem elsődlegesen a levéltár része - is rosszul írják: [18]. Arra nem mernék megesküdni még, hogy külön kell-e írni - Duna Palotaként vagy Dunapalotaként -, de hogy nem Dana, az biztos. Apród vita 2017. december 1., 16:29 (CET)
A képeslapnak hiszek. A fenti kunbélás link és a Fellner-forrás [19] írta rosszul. Köszönöm szépen. Voxfax vita 2017. december 1., 16:48 (CET)

Kazinczy utca (Budapest)[szerkesztés]

Szia! Kérlek kezdj valamit a fenti cikkel, mert ez így nem maradhat(na). Ha még csinálod, kérlek tedd ki rá az építés alatt sablont. Köszönöm szépen. – Kobeat vita 2017. december 10., 19:35 (CET)

Nagyon köszönöm, hogy a francia wikin megtalált szócikk áttétele első perceiben már figyelmeztetsz. Díjazom az éberséged! Voxfax vita 2017. december 11., 07:49 (CET)

Ha el szeretnéd kerülni az ilyen figyelmeztetéseket, akkor a próbalapodon érdemes elkezdeni az új szócikket, és amikor már elfogadható minőségű, akkor átnevezed. Sokan így csinálják. Ha viszont a Főnévtérbe rakod, akkor a járőrök folyamatosan belebotlanak a kezdeményezésbe, és nem tudhatják, éppen melyik fázisban tartasz. JSoos vita 2017. december 11., 16:32 (CET)

Idegen nyelvű wiki szócikk fordítása[szerkesztés]

Szia!

Maga a fordító sajnos nem ajánlja fel ezt a lehetőséget, pedig javasoltam is nekik. Mivel a gépi fordítás elég borzasztó szövegminőséget produkál, amivel sok munka van, ezért célszerű saját allapra tenni a fordítást.

Ez technikailag úgy megy, hogy amikor kéri az elkészítendő szócikk címét, azt így add meg:

"user:Voxfax/próbalap/szócikk_címe_ez_lesz".

Nem pont ez a szintaxis, de a lényege ez. Így a nyers, lefordított szöveg próbalap-félére kerül, ahol akármeddig dolgozhat vele az ember, és nem kerül bele a Friss változások közé sem. Amikor kész a fordítás, át kell nevezni a fő névtérbe, akkor jelenik meg mint új szócikk. A próbalapon persze még nem célszerű kategóriákba rakni, legfeljebb kettősponttal kezdve. misibacsi*üzenet 2017. december 11., 18:09 (CET)

Köszönöm szépen mindkettőtöknek. Megfontolom tanácsaitokat. Sajnos vannak wikik, amelyek fordítás gyanánt az eredeti nyelvű szöveget írják be. Ennél jobb, amikor legalább valamilyen gépi fordítást ad a rendszer. Például amikor angolra szerettem volna magyarról fordítani. Voxfax vita 2017. december 11., 19:40 (CET)

Nem, nem jobb a gépi fordítást használni, hanem rosszabb. Az max a szótárazást helyettesíti és trágya minőségű szöveget állít elő (2017-ben még itt tart a gépi fordítás színvonala). Tehát: ha trágya minőségű szöveget szeretnél használni, rajta, használj gépi fordítást élesben. (a "trágya" itt nem minőségi trágyát jelent, ami táplálja a termőföldet például, hanem ami kiégeti).
Szoktál táncolni élesített kézigránáttal a kezedben úgy, hogy előtte 5 sört megittál?
Nem ajánlom.
"Sajnos vannak wikik, amelyek fordítás gyanánt az eredeti nyelvű szöveget írják be." - Mi közünk van nekünk ehhez??? Vagy ennek a gépi fordítás élesben való használatához??? (aminek alkalmazása, mellesleg, a szöveg azonnali törlését vonja maga után - erről nem hallottál?).
De ezért vagyok itt, hogy felvilágosítsalak nyilvánvaló és logikus dolgokról. Szeretném elérni, hogy ezeket megértsd és alkalmazd.
misibacsi*üzenet 2017. december 11., 21:52 (CET)

Értem és köszönöm. Ezért öt percen belül kiteszem az Építés alatt sablont. A „trágya” fordítás is használható, amikor ismeretlen nyelvről fordítok, egyéb híján. Üdvözlettel, Voxfax vita 2017. december 12., 06:51 (CET) trágya

Persze hogy használható, miután értő módon kibogarászod a szöveg értelmét és magyarosan le tudod írni. Az "Építés alatt sablont" nem 5 percen belül célszerű kitenni, hanem azonnal, ahogy nekilátsz a cikknek.
Úgy tudtam, hogy csak angolból működik a magyarra fordító, nem mindenféle nyelvből (ez számodra "ismeretlen nyelv"?). misibacsi*üzenet 2017. december 12., 17:25 (CET)
Nemcsak angolból, hanem olaszból, németből, spanyolból stb. is. Ez utóbbi volt nekem némiképp ismeretlen, amikor az óratorony cikkel próbálkoztam. Voxfax vita 2017. december 12., 19:15 (CET)

Zöldből kék[szerkesztés]

Zöldből kék: [20]. Röhög a vakbelem. Ami neked kék, nekem piros. Apród vita 2017. december 16., 00:35 (CET)

Mennyivel elegánsabb lett volna, ha szerkesztőtársad kárörvendő kiröhögése helyett segítesz annyit a közösségnek, hogy az egyszerű elütést kijavítod. Le style c'est l'homme même. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. december 16., 01:26 (CET)
Mindketten tudjuk, hogy volt már olyan visszajavításom Voxfax esetében, amit te és ő és mások ellenséges cselekedetnek tekintettek a magatok részéről. Máskülönben a konkrét hiba nem volt szembeötlő részemről, hogy ez tényleg megvan kék szócikként. Apród vita 2017. december 16., 02:26 (CET)
Sajnos éjfél körül már előfordul, hogy tableten nem a megfelelő karakter kerül be. Köszönöm figyelmetek. Voxfax vita 2017. december 16., 05:47 (CET)

Oroszország közig. egységei[szerkesztés]

Szia! Kérlek, ne írd be a cikkek bevezetőjébe, hogy "régió". Az előbb láttam és módosítottam egyet. – Vadaro vita 2017. december 23., 17:04 (CET)

Köszönöm lakonikus véleményed. Rád is bízom, hogy a hiányzó cikkeket megírd, látom, jobban értesz hozzá. Voxfax vita 2017. december 23., 17:41 (CET)
Ó, amennyit pedig te is tudsz rúgni, aanak alapján van olyan szerkesztő, akit leszoktatsz új szócikkek írásáról (mármint engemet). Úgyhogy amennyit adsz, annyit el is veszel új szócikkek szintjén. Ezen is elgondolkozhatnál némelyik napon. Apród vita 2017. december 24., 02:50 (CET)
Aamen! Nagy a WP, elférünk sokan benne, anélkül hogy folyton egymás útját kereszteznénk. Nem értem, hogy miben ártottam neked akkorát, hogy elment a kedved új szócikkek írásától. Túl érzékeny vagy, ha még mindig azt a két cikkcímet savallod, amelyekben a közösség is nekem adott igazat. Én el tudom fogadni, ha valamiben rámutatnak a hibámra. Tedd azt te is, és boldogan várd a Megváltót! Békesség veled! Voxfax vita 2017. december 24., 07:16 (CET)

Újból szia! Csak szólok, hogy Peyerk a két oroszországi szócikkbe visszaírta az általad beírt régió-t, tehát szerinte is - és nyilván szerinted is - így van jól. Leírtam a vitalapjára a véleményem és azt is, hogy ha nem értünk egyet, akkor a régió marad. – Vadaro vita 2017. december 24., 09:13 (CET)

Nem tudok állást foglalni a kérdésben, nyilván ti tudjátok jobban. Voxfax vita 2017. december 24., 09:22 (CET)
Kedves Voxfax, pont ennél a mondatnál van az egyik lényeg (amelyekben a közösség is nekem adott igazat), hogy ez nem igaz, a többség nekem adott igazat, de az adminisztrátorok abba kötöttek bele, hogy nem volt elég szavazat egyik oldalon se a nyelvi kocsmafalon (tíz támogató szavazat kell ugyanis, hogyha valaki nagyon mereven technikai szinten akarja kicselezni a többség fogalmát). A pláne az az egészben, hogy ez a Takács Mária meletti többség úgy jött létre, hogy közben Cs. admin a megfélemlítő magatartástól sem riadt vissza (kezdve onnan, hogy amikor én offba tettem olyan hozzászólásait, amelyek nem tartalmi, érvelési jellegűek voltak, hanem a szavazás technikai kérdéseire vonatkozott, az ilyeneket tisztességes admin nem keveri bele tartalmi vitába, hanem alszakaszban tárgyalja vagy olyan megfélemítő hozzászólásokat dobott be, erre ő az én hozzászólásaimat is offba akarta tenni, ami azért is felháborító, mert nem ő kezdeményezte a nyelvi kocsmafali hozzószólást és amikor ezt visszavontam, akkor visszavonta a visszavonásomat, meg hogy fordítva ülöd meg a lovat (ez is Cs. admin mondata volt), ha én ezt mondanám egy adminnak, akkor bezzeg pofátlannak tekintenének, amiért én ilyet mondok egy adminnak és persze a végén, amikor megtiltotta, hogy még egy mondatot merjek mondani, ennek ellenére én mondtam zárómondatot és hogy még érdekesebb legyen a helyzet, a zárómondatom után is érkezett támogató szavazat a Takács Mária névváltozat mellett a nyelvi kocsmafalon).

De te se voltál különb, mert a te lényegi érved a gúny volt - ha jól emlékszem, talán vitézkének is neveztél - meg helyesírási hibákkal kezdtél el foglalkozni (ez azóta is tipikus érvelési módozatod, hogyha valaki mondd valamit neked, akkor a másik helyesírási hibáiról kezdesz el beszélni érvelési alapként - viszont ha én kezdek el a te helyesírási hibáiddal foglalkozni - akkor vagy te vagy E. - aki évek óta falaz neked, ami persze nem véletlen, hiszen 2015 nyarán is ő kezdeményezte a te megerősített státuszodat - pl. T. M. szócikkével kapcsolatban is sértve érzitek magatokat, amiért belekötök egy szócikkben a helyesírási hibáidba).

T. M.-el kapcsolatban pedig továbbra is azt tudom mondani, hogy a filmek stáblistáinak többségében vagy Takács Máriaként vagy Takács Mariként szerepelt, valójában egyetlen film esetében (Gyula vitéz télen-nyáron) szerepelt stáblistán Takács Marikaként, rádiós dolgok esetében is többségében vagy Takács Mária vagy Takács Mari volt, egy kabaré esetében volt Takács Marikaként illetve szépirodalmi mű szereplőjeként is egyszer Takács Marikaként (egyébként egy mára már nem menthető döglött vagy halott NAVA-link szeerint, amikor bemutatták rádióban ezt az egypercest, ott viszont a NAVA által mutatott stáblistán ugyancsak Takács Máriaként volt szerepelve - mondjuk erre a döglött linkre már nem szivesen hivatkozok).

Akkor miért nem kezdeményezek újabb vitát nyelvi kocsmafalon? Azért mert magamat és a közösséget tekintve is érzem a szétesettség felé menést. Az hogy miért van az az érzésem, hogy a közösség szétesettség felé megy - azt nehéz megfogalmaznom. Egyes adminisztrátorok hibája? Egyes szerkesztők hibája? Egyes járőrök hibája? Nem tudom. Azért se tudom, mert máskülönben Magyarország társadalma műszaki értelemben is generációváltás felé megy. Generációváltás felé olyan értelemben, hogy amikor 2012-ben elkezdtem szerkeszteni, a személyi számítógép és a laptop menő dolognak számított, viszont mára ha nem is mondom, hogy ezek már ódivatú dolgok lennének, de egy-két éven belül már azok lesznek. Most a mobilinternet számít a menő dolognak - mindez viszont úgy, hogy - ahogy hallom - a mobilinternetezők egy részének is szokatlan a mobilinternet használata. De ezekbe a dolgokba nem látok bele, mert én a laptopnál ragadtam le. Tehát nem tudom, hogy az, hogy úgy érzem a közösség szétesettség felé megy, az mennyiben egy műszaki értelmben vett "vihar előtti csend" jelensége.

Ha viszont úgy van ahogy gondolom, hogy a közösség műszaki értelmben vett "vihar előtti csend"ben van, akkor ebben a "csend"ben nem érdemes még vitát kezdenem erről. Apród vita 2017. december 24., 16:10 (CET)

A kis vitézt nem gúnyból, hanem kedvességből írtam, hiszen a nickneved magad választottad. A Marika meg kétséget kizáróan a helyes neve, hiszen 50 felett mindenkinek Ő jut eszébe e névről. A Máriát meg magyarázni kell. M.Ch. Voxfax vita 2017. december 24., 17:40 (CET)
50 felett mindenkinek Ő jut eszébe e névről. 1. Ha pedig valaki 50 felett van és nem az jut eszébe e névről, akkor az pedig nem mindenki. 2. Egyébként ez is abszurd, mert wiki-szócikkeket nem X. korosztálynak írunk (jól is néznénk ki, ha így volna, így is már van(nak?) olyan szócikk(ek), amelyet ha gyermek ír, akkor még azt lehet mondani, hogy hagyján, mert biztos gyerek írta gyerekeknek, de egyébként felnőtt fejjel nézve borzalmas helyesírását, stílusát tekintve, főleg a cselekményrészt tekintve: Süsü, a sárkány (meseregény)#Cselekmények tartalmakban). Apród vita 2017. december 24., 17:57 (CET)
Itt is köszönöm neked és Gg.Anynak a javításokat a meseregényben. Apród vita 2017. december 24., 23:43 (CET)

Én el tudom fogadni, ha valamiben rámutatnak a hibámra. Ez se minden esetben igaz. Apród vita 2017. december 24., 17:04 (CET)

Igen, mert akkor is ők tévednek. ;) Voxfax vita 2017. december 24., 17:42 (CET)

Belső linkek[szerkesztés]

Köszi, hogy kijavítottad a linkeket, tudomásul veszem, hogy elég belőlük egy. Kérlek, javítsd át a többi kerületi lapot is, mert én csak azok mintájára egységesítettem. Üdv. – Fekist vita 2018. január 7., 20:57 (CET)

Kazinczy[szerkesztés]

Szia!

Jogsértő szövegnek elvileg úgy sem szabad szerepelnie a wikin, hogy bemásolod és átírod. Beteszem egy allapodra, de megtennéd légyszi, hogy a kész cikket majd ctr-c ctr-v-vel rakod ki névtérbe, hogy ne legyen jogsértés a laptörténetben sem? Köszi! Alensha 2018. január 8., 15:40 (CET)

itt van, nagyrészt kikommentelve addig is: Szerkesztő:Voxfax/Kazinczy utca (Budapest). Alensha 2018. január 8., 15:42 (CET)

Megnyitva megtalálod a tartalmat, azért kommenteltem ki, mert mégiscsak jogsértő anyag. Alensha 2018. január 9., 15:40 (CET)

Kurt Masur[szerkesztés]

Átfutnád mégegyszer? A "Politikai nézetek" és a "Díjak" szakasz még kicsit szögletes, a többi OK. Illetve nem vagyok benne biztos, hogy a "Tiszteletbeli Valaki" jellegű címeket magyarul tényleg nagy kezdőbetűkkel kell-e írni, lehet igen. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. január 14., 19:37 (CET)

Westinghouse[szerkesztés]

Szia, megőrültél? Egy gépi fordított lapot teszel fel élesre?? :) – Burumbátor Súgd ide! 2018. január 18., 11:50 (CET)

Türelem rózsát terem. Az automatikus fordítás után kb. 1-2 perc, amíg az Építés alatt sablont kiteszem. Voxfax vita 2018. január 18., 11:57 (CET)

Mea culpa. – Burumbátor Súgd ide! 2018. január 18., 14:27 (CET)

Azari Zsolt[szerkesztés]

Szia! Az Azari Zsolt szócikket meg tudnád írni rendesen. Elég értelmetlen mondatokat eredményezett ez a gépi fordítás. Gerry89 vita 2018. január 20., 20:56 (CET)

Re:Matematikai témájú lektorálás[szerkesztés]

Szerkesztővita:Vitorla#Matematikai_témájú_lektorálás
Köszönöm a bizalmadat, de zavartan elhárítom a felkérést!
Igaz, azt írtam a bemutatkozó lapomon, hogy magasszintű matematikai tudással rendelkezem... De én nem a matematikusokra gondoltam, hogy velük versenyre kelhetek! A matematikai ismereteimet a jogászokéhoz-bölcsészekéhez képest mertem ilyen szemérmetlenül minősíteni... Fizikus végzettségű lévén, valóban sokat tanultam felsőbb matematikát, használtam is aktív koromban egy nagyon kis részét a tanultaknak (lineáris egyenletrendszerek, differenciálegyenletek, numerikus módszerek - 29 évig dolgoztam egy helyen, egy munkaterületen) - de aztán ennyi! Ez egy.
Másrészt: nem tudok németül. Fater, mutter, engel, ja/jawohl, volk, feuer, bach - meg még néhány szó, ami a keresztrejtvényekhez kell, azután semmi. Ezért azt sem tudom megtenni, hogy a fordításaidat - mint nyelvi lektor - ellenőrizzem; még azt sem, hogy jobb-e, mint a gépi fordítás, hát még szakmai szemszögből!
A felkínált magyarnyelvű szócikkeket elolvastam. Számomra érthetők voltak. Módosítanivalót nem találtam bennük - mert én csak ennyit tudok a mai felsőbb matematikából.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2018. január 20., 23:54 (CET)

Ütközet vs. csata[szerkesztés]

Kedves Voxfax!

Oké, hogy a szinonimaszótár szerint helyettesíthetők. Hadtudományi szempontból azonban ez a - növekvő - rangsor: ütközet-csata-hadjárat. Igazatok van abban, hogy a csata szócikk átírásával kell kezdeni, ezt meg is fogom tenni.

Üdv,– Geszler916 vita 2018. február 2., 19:58 (CET)

re: Farkas Zsuzsa[szerkesztés]

Szevasz! A művésznő adatlapjáról töröltem a képet, mert sehol nem találtam adatot, hogy játszott volna az Egyetemi Színpadon. Ebben az időszakban a Veszprémi Petőfi Színház tagja volt. – Batula8649 vita 2018. február 3., 07:56 (CET) Kedves Voxfax! Ha megnézed a fortepan oldalán az eredeti képet ott, Márai Enikő és Mikó István neve szerepel.– Batula8649 vita 2018. február 3., 08:32 (CET)

Kedves Voxfax! Megpróbáltam belinkelni a képet: http://www.fortepan.hu/?lang=en&img=13797 Remélem jó lesz! – Batula8649 vita 2018. február 3., 13:14 (CET)

Kedves Voxfax! Sok sikert, jó munkát, jó szerkesztést kívánok Neked is!– Batula8649 vita 2018. február 3., 14:39 (CET)

fl.[szerkesztés]

Kedves Voxfax,

Semmi gond, hogy nem tudod.

fl. = floruit = virágzott

A történészek és levéltárosok használjuk, amikor nem tudni pontosan mikor született és mikor hunyt el valaki. Tehát ez jelzi mikor volt aktiv az illető pereskedésekben, tisztségviselései során stb.

Őszintén, itt sajnos, nem tudom hogy rövid vagy hosszú "-" kell-e, vagy ha van-e egyáltalán van-e jelentősége ennek. Ne haragudj.

szép napot! – Farkasven vita 2018. február 9., 12:02 (CET)

Stróbl Alajos[szerkesztés]

Nem kéne átnevezni Strobl Alajosra? Nem látom miért írjuk hosszú ó-val a nevét. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. február 10., 14:36 (CET)

Lehet, nem is tűnt fel. Nyugodtan írd át, én most Rókusozok. Voxfax vita 2018. február 10., 14:41 (CET)

Váci püspöki palota[szerkesztés]

Bocs, belenyúltam a cikkbe emiatt: Wikipédia-vita:Sablonműhely#LMI-kód magyarországi épületnél. Utána esett le, hogy a megadott kód egész más alakú volt, mint az LMI-kód cikkben. Lehet, hogy Hkoala tévedett? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. február 12., 15:46 (CET)

Egyelőre ezt a műemléki azonosítót találtam a Commonsban. Lehet, hogy nem jó a szintaxisa. Voxfax vita 2018. február 12., 15:56 (CET)

A LMI-kód csak a romániai műemlékekre vonatkozik. A wikidatában külön tulajdonság, és az infobox onnan kellene, hogy vegye. A magyarországiak műemlék kódot nem tudom, hogy hova kellene beírni, de ide biztosan nem. @Bináris: Azért írtam a sablonműhelybe, mert eszembe nem jutott, hogy kézzel van beírva a cikkbe, tévesen arra gondoltam, hogy az infobox hibája. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. február 12., 16:00 (CET)

Gattamelata[szerkesztés]

Szia! Megdöbbentő, hogy gépi fordítás jelent meg a Te neved alatt. Mi történhetett?--Linkoman vita 2018. február 14., 20:15 (CET)

Bocsánat, csak elméláztam a vázlaton. Igyekszem rendesen megcsinálni. ♡ Voxfax vita 2018. február 14., 20:27 (CET)
Semmi gond. Ha folytatod, van remény. --:)--Linkoman vita 2018. február 14., 20:29 (CET)

...a további gépi fordításokra. Nem annyira meglepő. Apród vita 2018. február 18., 15:37 (CET)

gépi fordítás[szerkesztés]

Itt találod. – Pagony foxhole 2018. február 17., 22:38 (CET)

A sötét az éjszakában, a hajótörött éles fényt látott a távolban a parton. Az élesbe tett visszahozatal után a mondatod így maradt. Gondolom A sötét éjszakában akart lenni. Apród vita 2018. február 18., 15:36 (CET)

Máskor nyugodtan javítsd ki, ha már megtaláltad. Köszönöm. Voxfax vita 2018. február 18., 15:40 (CET)

Szócikkeket egyre inkább nem itt szerkesztek, hanem itt: Szerkesztő:Apród/A nagyon-nagyon távoli lexikon. Apród vita 2018. február 18., 15:45 (CET)

Ugyanígy gépi még mindig a Korinthoszi-öböl, ezenkívül remélem nem felejtkezel majd arról (ami még ráér), hogy február 15 óta (létrehozás napja) Hüttl Tivadar szócikkén, február 14 óta (létrehozás napja) Kubányi Endre szócikkén tartasz építés alatt sablont. Mindezeket a holisztikus folyamatban való gondolkodás érdekében közlöm veled. Apród vita 2018. február 19., 01:08 (CET)

Bár nem sok értelme van, mert többéves tapasztalatom szerint míg a női szerkesztőkkel mindig értelmesen meg tudtam beszélni a legfontosabb aggályaimat, férfi szerkesztők esetében viszont az egyik férfi szerkesztővel igen, a másik férfi szerkesztővel nem, vagyis vegyesen. Apród vita 2018. február 19., 01:15 (CET)

Csíkos delfinek ugrás a Mexikói-öbölben képaláírás: Korinthoszi-öböl. Az igazi probléma azonban nem ez, hanem hogyha megyek az utcán és fejemre esik egy tégla, akkor ki fogja és mennyi idő múlva az ilyeneket jelezni? Most megnéztem ugyanis, hogy a vitalapodon ki szólt hozzá a legtöbbször és Voxfax után Apród neve szerepelt a legtöbbször.

Olvastam a Peadarral való vitádat, bár nem tanulmányoztam át (még), mi zajlódott le a főnévtérben. Apród vita 2018. február 21., 03:24 (CET)

Köszönöm megkülönböztetett figyelmed, statisztikáid, kommentjeid. Voxfax vita 2018. február 21., 07:09 (CET)

És most Colin Higgins szócikke következik.

Képzőművészetet és forgatókönyvírást tsnult az UCLA-n, ahol az osztálytársa volt Paul Schrader. Csinált két rövidfilmet: Opus One (1968), egy oktatófilm-szatírát, és a Retreatet, egy háborúellenes nyilatkozat. M.F.A. A tézis Harold és Maude alapja (1971)., a háború ellenes nyilatkozatot. A M. F. A., ez a dolgozat szolgál alapjául a Harold és Maude (1971) című darabjának. Mai első feladványunk, ebben a pár sorban hány mondat van elrejtve?

Érettségi után elment dolgozni egy gazdag családhoz, Los Angelesbe, részmunkaidős sofőrnek, és medence tisztítónak, ingyenes szállásért cserébe, ahol találkozott Ed Lewis producerrel. Higgins megmutatta neki a Harold és Maude tervezetét, aki aztán megmutatta Robert Evansnek, a Paramountnál. Higgins maga akarta megrenddzni a forgatókönyvet, meg is pályazott 7000 dollárt, de a Paramount nem volt ettől elragadtatva, inkább Hal Ashbyt bízták meg. Második feladványunk: hol vannak elrejtve a helyesírási hibák ebben a pár sorban?

Míg Párizsban volt, Higgins találkozott színházi rendezővel Peter Brookkal dolgozott vele mint bentlakó drámaíró a vállalat számára. Tettek egy darab arról, hegyi emberek Ugandában hívott Az Ik, amelyet Párizsban, Londonban és New Yorkban is játszottak. Harmadik feladványunk, miért hasonlít ez a néhány sor egy gépi fordításhoz?

Aki pedig további játékra vágyik, annak még néhány idézet: Az Ezüst csík sikere feljogosította Higginst, hogy a következő forgatókönyvet, az Óvakodj a törpétőlhöz (1978) megírja.

Vagy: Az 1986-ban állítólag írt egy forgatókönyvet Washingtoni lányok címmel, Jane Fonda, Lily Tomlin és Dolly Parton számára.

Vagy: Az 1986-ban létrehozott Colin Higgins Alapítvány támogatást nyújt a meleg, illetve transznemű fiatalok.

Vagy pl.:

 • First Lady - politikai szatíra, Lily Tomlin-szerepnek

És mindez azután maradt így, hogy allapról főnévtérbe lett áttéve február 22-én. Apród vita 2018. február 24., 05:53 (CET)

Egyébként pedig tudom ám, mi a te bajod, mitől lett hirtelen ez a nagyfokú figyelmetlenség az utóbbi egy hónapban. Ameddig Denceyt nem blokkolták, olyan volt neked, mint hegedűsnek a zongorista, aki mellette játszik a zongorán és te hegedűsként fél füllel követni próbálod a zongorista dallamát. Ám a zongora elhallgatott és a fül mellett nincsen olyan zongoradallam, amibe kapaszkodni tudna a fül, csak más zajok.

Ha gonosz akarnék lenni, azt is mondhatnám, hogy hehehe, ez volt az egyetlen előnye Dencey blokkjának, hogy Voxfax, a hegedűs mellől eltűnt Dencey, a zongorista. Dehát nem akarok gonosz lenni. Apród vita 2018. február 24., 06:23 (CET)

Köszönöm, hogy fölhívtad figyelmem a hibáimra. Ha látod őket, miért nem javítod ki, hiszen azért tettem közzé, hogy más is hozzáférjen? Azt továbbra sem tudom, hogy @Dencey: mivel „érdemelte ki” ezt a borzalmas és gusztustalan agyonveretését. Évtizeden át nagyon hasznos, kulturált munkát végzett itt, nekem tényleg nagyon hiányzik. Különben ráhibáztál: tényleg tanultam hegedülni 13 évig, de egy kivétellel mindig szólóban játszottam.:) Voxfax vita 2018. február 24., 08:55 (CET)

Nekem hiányzik Dencey[szerkesztés]

Szia Vovfax! Kulturált szerki volt Dencey szerki, csak akkor ütött, amikor fájt a lába, de nem volt jó úttörőnek, különben zongorázni sem tud, viszont szerinte egy kulturált virtuális hullába illetlenség belerugdosnia egy unciklopédia szerkinek a wikipédián, persze Apród papi ezt is élvezi, nem képes leszállni szegény öregasszonyról :) 2A02:AB88:50C6:4B00:6872:BF7:AB0A:BA9A (vita) 2018. február 24., 10:43 (CET)
Az meg micsoda? Unintelligens, klimaxos manusok velocipédje? :D Te különben tényleg nő vagy? Le a kalappal! Voxfax vita 2018. február 24., 10:51 (CET)

Sőt, János :) :)


R. M.
(Mint egy másik történetben, fokozott egyszerűséggel.)

Hol volt, hol nem volt,
élt egyszer egy magányos farkas.
Magányosabb az angyaloknál.

Elvetődött egyszer egy faluba,
és beleszeretett az első házba, amit meglátott.

Már a falát is megszerette,
a kőmüvesek simogatását,
de az ablak megállította.

A szobában emberek ültek.
Istenen kívül soha senki
olyan szépnek nem látta őket,
mint ez a tisztaszivü állat.

Éjszaka aztán be is ment a házba,
megállt a szoba közepén,
s nem mozdult onnan soha többé.

Nyitott szemmel állt egész éjszaka,
s reggel is, mikor agyonverték.

KISFIÚ
Ugye, mi halottak vagyunk?

176.63.21.188 (vita) 2018. február 24., 11:47 (CET)

Pilinszky és Radnóti? Ez van. Üdvözlet, Voxfax vita 2018. február 24., 12:03 (CET)

Beleírtál Dodi123 szövegébe: [21]. Abból, hogy ez az ő szövege, abból is látszik a gratuláció egyes szám első személyben fogalmazódott meg és a jegyzetben is van egyes szám első személyű alak. Mondhatod persze, hogy a jegyzetben feltüntetted a saját neved... Azért meglepő lenne, hogyha az elintézték szó nem verné ki a biztosítékot... Dencey blokkolásáról tudod a véleményem, úgyhogy e tekintetben nem szaporítom a szót. Apród vita 2018. március 1., 02:18 (CET)

Bűnbakkeresés[szerkesztés]

Ja és belegondoltam abba is, hogy milyen furcsa az élet, ugyanis az idei alapokat itt én fektetem le és pont te mondod ki az utolsó? szót rajta. Pont te, aki miatt a szócikkek készítését a wikipédián 2016-ban abbahagytam, mert nem sikerült megértetnem másokkal, hogy elbeszélsz bizonyos érveim mellett. És hogy nem írogattam volna annyit neked, ha nem azt írogatták volna nekem, hogy Voxfax szerkesztővel beszéljem meg ezt meg azt a szócikket. Erre itt "ragadtam". A mellébeszélés miatt. Dehát te is tudod, hogy melyik szócikkről írok évek óta. Apród vita 2018. március 1., 03:03 (CET)

Még sincs bűntudatom. Lehet, hogy nem vagyok olyan finom lelkű ember, mint Te, de mimózamódra itt nem lehet élni. – Voxfax vita 2018. március 3., 13:00 (CET)

Amúgy a mimóza szó egyértelműsítésre szorul, mert még nincs ilyen: Mimóza (egyértelműsítő lap) és/vagy Mimosa (egyértelműsítő lap) (Mimosa, MIMOSA, Mimóza (könyv) (Sebők Éva gyerekkönyve), Mimóza (keresztnév) stb.. Apród vita 2018. március 15., 16:52 (CET)

Gépi fordítás 2[szerkesztés]

A gépi fordítások abbahagyását viszont köszönöm. Apród vita 2018. március 1., 03:10 (CET)

Nem hagyom abba, mert váznak tudom használni. Esetleg később teszem közzé. A semminél különben az is jobb, lehet javítgatni. Kiss me, Kate – Voxfax vita 2018. március 3., 13:04 (CET)

Erre a javaslati beszélgetésre érdemes figyelned a harmadik mondata miatt: Javaslattal szeretnék élni; ha ezen szerkesztő, vagy bárki más anon, IP-cím, marslakó stb. alapjában véve nevezetes témáról ír szócikket, de az nincs forrásolva és/vagy megfelelően formázva, akkor automatikusan tegyük munkáikat a feljavítandóak közé. Még ha nem is miattad indult a javaslati beszélgetés. Apród vita 2018. március 7., 14:20 (CET)

Isztambul[szerkesztés]

Hogy egészen pontosak legyünk, mindkét változat használatos volt a török hivatalos iratokban, s az is maradt egészen az Oszmán Birodalom összeomlásáig (1923). Aztán, hogy Atatürk áthelyezte a fővárost Ankarába, 1928-től lett már kizárólagosan Isztambul. [22] De ha ezzel is ki akarsz domborítani valami feleslegeset, felőlem maradjon.Ogodej Mal 0.png vitalap 2018. március 3., 11:46 (CET)

Köszönöm a felvilágosítást. Nem felesleges szerintem az általunk használt korabeli elnevezéseket megjeleníteni. Bécsnek se mondja Wient rajtunk és a környező szláv nyelvű országokon kívül senki, mégis úgy használjuk. Nándorfehérvárt is saját nyelvünkön neveztük abban az időben, sőt még Lándofejírvárnak is.ː) – Voxfax vita 2018. március 3., 12:42 (CET)

fordítva csinálod[szerkesztés]

Szia, már nem először látom, hogy névtérben kezdel egy cikket, utána nevezed át allappá. Miért nem adod neki rögtön az allapcímet? – Pagony foxhole 2018. március 3., 20:34 (CET)

Mert így véletlenül sem kezdi el más is ugyanazt a témát. – Voxfax vita 2018. március 3., 20:46 (CET)

Elkezdheti, mert az ilyen fölösleges átirányításokat töröljük. De az ég áldjon meg, az egész Wikipédia arról szól, hogy valaki valamikor elkezd egy témát. És ez az esetek 95%-ában nem te leszel. Ez abszurd. – Pagony foxhole 2018. március 3., 20:56 (CET)

Azért remélem, hogy ilyen nagy arányban nem pont azt fogjuk párhuzamosan csinálni! A szerkesztői névtérbe nem tudom rögtön betenni, ha a wikis fordítóval kezdem. Így van esélyem, hogy hamarabb végzek, mielőtt az átirányítást törölnétek. Voxfax vita 2018. március 3., 21:04 (CET)

Károlyi[szerkesztés]

Köszi a javításokat!Carlos71 vita 2018. március 6., 18:12 (CET)

Fráter Loránd[szerkesztés]

Szia!

A címbeli szócikkben kihúztad a forráskérést a Jó estét kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok szerzőjére, pedig írtam forrást arra, hogy a dal szerzője Bognár Ignác. A Fráter Loránd szócikkben nincs forrás arra, hogy ő lenne a nótaszerző. A két szócikk így ellentmond egymásnak. Miért vetted le a forráskérést? Gyimhu vita 2018. március 7., 01:45 (CET)

Szia! Visszatettem a forráskérést, de kitettem a fenti linken általad idézett szócikkre is, ui. találtam egy harmadik forrást is. Voxfax vita 2018. március 7., 06:53 (CET)

Korrigálok, Sárosi Bálint csak a gyűjtemény szerkesztője. Voxfax vita 2018. március 7., 06:59 (CET)
Szegény elüldözött @Dencey: tette föl még 2008-ban. Voxfax vita 2018. március 7., 07:19 (CET)

Szia!

Hol a harmadik forrás?

Hol az első két forrás? Forráson az Irodalom c. fejezetet érted, azaz a Leszler könyvet? Mert a Néprajzi és Életrajzi lexikonban nincs említés a dalról.

Ha megnézed a Jó estét kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok forrását, idéztem a Sárosi könyvet: nyilván onnan vettem, hogy Bognár Ignác írta. Vagy Farkas Ferenctől. Nem emlékszem, és nem tudom megnézni, mert azóta rég visszavittem mindkét könyvet a könyvtárba. Egyébként a Leszler-könyvet is olvastam, és ha benne lett volna a nóta, feltüntettem volna forrásként. Gyimhu vita 2018. március 7., 08:46 (CET)

Bocsánat, a Te forrásodat találtam meg én is. Nincs harmadik, ha a másodikat „valaki” be nem teszi, fel lehet függeszteni. Voxfax vita 2018. március 7., 14:02 (CET)

Róma kerületei[szerkesztés]

Megcsináltam a {{Róma kerületei}} sablont, javítsd kérlek. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. március 9., 02:46 (CET)

Ahogy látom, több helyen is pontosítás, egyértelműsítés szükséges. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. március 9., 02:51 (CET)

Szakértő[szerkesztés]

Szia! Ha van egy kis időd és kedved, (ha nincs, nyugodtan ejtsd a témát) meg tudnád nézni, hogy a figyelembevétele szót egybe, vagy külön kell írni? A Kilépési munka szócikk jelölésénél láttam többször a szócikkben hol egybe, hol külön van írva. Többször külön. Én megnéztem az MTA-t, ott egybe volt írva. Írtam a szerzőnek, hogy esetleg a nyelvi kocsmafalon érdemes lenne felvetni a témát, de Te nagy helyesírási szakértő vagy, hátha van mostani "tuti" megoldásod. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. március 9., 20:54 (CET)

Köszönöm bizalmad. Nem vagyok szakértő, csak kedvelem a témát. Nekem is az egybeírás jön ki. Ellene semmi. Voxfax vita 2018. március 10., 08:21 (CET)

Köszönöm a választ. Igaz, a lentebbi dologra nagyon nem lettem volna kíváncsi, gondolom Te sem. (Én végig sem olvastam.) Ne haragudj, hogy a kérdésem miatt ilyennek lettél kitéve. :-(

@Apród: Esetleg nem gondoltál még arra, hogy kimaradj egy olyan vitalapról, esetleg levelezésből, vagy kérdésből, amit nem hozzád címeznek? Lehet, hogy nem ártana. Ha én valakihez fordulok, valamivel, annak oka van. Pl. az, hogy már többször kaptam (linkelve az adott helyesírás megoldását) helyes választ. Nem hasraütve, ahogy te állítod. És milyen jó, hogy van köztünk egy tökéletes ember, aki még soha nem tévedett. Azt most tudtodra hozom, hogy nem vagyok partner az oda-vissza értelmetlen levelezésből, vádaskodásból, szóval ne kezdj el velem is vitatkozni. Azt a kis időt, amit a wikin el tudok tölteni, hasznosan szeretném. Ez amit te csinálsz, ez nem az. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. március 10., 22:02 (CET)

Más dolgok[szerkesztés]

de Te nagy helyesírási szakértő vagy Annyira nem. Apród vita 2018. március 9., 21:09 (CET)

Kérhetnék példát, csak hogy tanuljak belőle (Széchenyi Könyvtár)?Voxfax vita 2018. március 10., 08:21 (CET)
A csudába, igazad van, elfelejtettem említeni, hogy Eritrea lett a patera szócikkbe írva, nem Eretria. És ez sokkal újabb, mint a könyvtáros példád: [23]. Ja, és nem én írtam Eritreának, hanem... Apród vita 2018. március 10., 15:20 (CET)
Az sem helyesírási hiba volt, hanem puszta tájékozatlanság, ha úgy tetszik, áthallás. Voxfax vita 2018. március 10., 17:18 (CET)
Aha. És amikor leírtad az Eritrea linket, megnézted utána a link tartalmát, hogy egy kelet-afrikai államról van benne szó? Elgondolkoztál, hogy a szó mellett szereplő Euboea - ami Rosszkornyifog jóvoltából mára már linkelve van Euboiaként - hol található? Nem. Apród vita 2018. március 10., 17:45 (CET)
Bocsánat, nem tudtam, hogy a patera szócikket te magyarítottad, azt hittem, hogy én. Szabad benne bármit javítanod, ez szabad enciklopédia. Voxfax vita 2018. március 10., 18:12 (CET)
Szabad benne bármit javítanod, ez szabad enciklopédia. Marha nagy szabadság ez a wikipédia úgy, hogyha azt nézzük, hogyha valaki valamit írásbelileg igazolni tud, a másik pedig hasraütve mondja az érveit, akkor a többiek - köztük adminok - afelé a személy irányítják azt, aki írásbelileg igazol valamit, aki hasraütve mondja az érveit, hogy a hasára ütővel próbáljon megegyezni.
Írásbelileg, hiszen egyetlen film stáblistáján, egyetlen rádiókabaréban és egy Örkény-egypercesben volt Marika, a többiben Mária vagy Mari, marhára nem véletlen, hogy mind a Filmlexikonban, mind kitüntetési névként, még a Petőfi Irodalmi Múzeum opac-nevter adatlapján (sőt utóbbi névvariánsként a Takács Marikát is mellőzi, csak a Takács Mari és Kazimir Károlyné névvariánst említi meg) is elsődleges névként a Takács Mária névalakot használják. Marhára nem. Azért, mert filmjei, rádiós szereplései alkalmával sem elsősorban Takács Marikaként szerepelt az eddigi szerepléseit megnézve.
Ja, hogy az 50 éven felüliek? Hát akkor itt muszáj elárulnom, hogy én már közelebb vagyok az 50-hez, mint a 40-hez. Ennyit az 50 éven felüliekre való hivatkozásról.
Úgyhogy ne játsszuk meg itt a nagy szabadságot, mert marhára nem véletlen, hogy 2016-ban a wikiben abbahagytam új szócikkek készítését. Apród vita 2018. március 10., 19:13 (CET)
Leszállnál már végre szegény Marikáról, akit emléktáblája is, sírköve is ezen a néven említ? Ez már nekrofília! R.I.P. Hagyd végre nyugodni, ifjú titánom! Persze így legalább nem feledkezünk meg Róla, s ezt megérdemli. Voxfax vita 2018. március 10., 20:11 (CET)
Megint mellébeszélsz. A sírkövet egyrészt nem te említetted, másrészt nem a sírkő után szokás szócikkcímet meghatározni (mi lenne, hogyha minden sírkőn, amin keresztnév+ka végződés van, szócikknévként is automatikusan így volna, mondván, így művésznév?), harmadrészt az emléktábla ugyancsak nem olyan mérvadó, mint amilyennek beálítod, mert amögött csak politikusok vannak.
És különösen álságos részedről nekrofiliáról beszélned, miután szerintem te is ismered azt, amire pár helyen már felhívtam a figyelmet: [24].
De tudod mi volt az egészben a legborzasztóbb? Hogy rá kell hogy jöjjek, hogy a magyar wikiben az a régi szerkesztők egy részénél a mellébeszélés egy elfogadható beszélési forma (beleértve tégedet is) bizonyos témáknál és akinek nem tetszik, az menjen a... Apród vita 2018. március 10., 20:47 (CET)

Suso Cecchi D'Amico[szerkesztés]

Átolvasnád majd friss szemmel? Jól le lett fordítva, de lehetne még egz kicsit gördülékenyebb a fogalmazás. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. március 12., 03:36 (CET)

Colin Higgins szintén megérne egy átolvasást. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. március 12., 03:42 (CET)