Csikós Nagy Béla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csikós Nagy Béla
Született 1915. szeptember 9.[1]
Szeged
Elhunyt 2005. május 29. (89 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar[2]
Nemzetisége magyar
Foglalkozása
Tisztség államtitkár
Sírhely Farkasréti temető (6/15 (6/A)-1-48)[3]
A Wikimédia Commons tartalmaz Csikós Nagy Béla témájú médiaállományokat.

Csikós Nagy Béla[4] (Szeged, 1915. szeptember 9.Budapest, 2005. május 28.[5]) magyar közgazdász, akadémikus. 1967–1984 között az Országos Anyag- és Árhivatal elnöke, 1990-től haláláig a Magyar Közgazdasági Társaság tiszteletbeli elnöke.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Szegeden született dr. Csikós Nagy József ügyvéd és Jedlicska Jolán – háromból – második gyermekeként. Iskoláit szülővárosában végezte, a piaristáknál. A szegedi Ferenc József Egyetemen államtudományi doktorátust szerzett. Egyetemi tanára, mentora Surányi-Unger Tivadar volt. A Collegium Hungaricum ösztöndíjával 1938/39-ben Berlinben kutatott. Teleki Pál miniszterelnök, reformtörekvéseinek egyik lépéseként létrehozta a Miniszterelnökség Gazdaságtanulmányi Osztályát. Sok más tehetség mellett Csikós Nagy is ide került, államtitkári rangban (1940–41).[6][7] 1942–45 között a Pénzügyminisztérium közgazdasági osztályán dolgozott. Mint kormánytag nyilván nem tehette meg, hogy annak idején ne lépjen be a Nyilaskeresztes Pártba, de meggyőződéses angolbarátként – állítólag – a PM-ben még ellenálló csoportot is szervezett.

A második világháború alatti kormánytisztviselői megbízatásai mellett tudományos műveket, az akkori témájuk és hivatalos megfogalmazásuk miatt a szovjet megszállás után betiltott könyveket is írt. Tevékenysége miatt – harmincévesen – háborús bűnösként internálták.

A háború után is számítottak kimagasló közgazdasági szakértelmére. Ennek köszönhetően életben maradhatott, 1946-ban Vas Zoltán a háborús bűnösök internáló táborából szabadította ki. (Miniszterét, Reményi-Schneller Lajost a népbíróság abban az évben halálra ítélte.) A megalakult Gazdasági Főtanácsban tanácsos volt. 1946-ban részt vett a stabil forint megalkotásában, az ország gazdasági-pénzügyi talpraállításában. 1948-ban a kommunisták úgy „állították” a maguk oldalára, hogy egy hétig nem hagyták aludni az Andrássy út 60.-ban. Az Országos Tervhivatal közgazdasági főosztályvezetője lett. 1952–53-ban a Helyi Ipari-, 1954–55-ben a Könnyűipari Minisztériumban miniszterhelyettes. 1955–56-ban a Budapesti Vegyesipari Tröszt vezérigazgatója. 1957-ben megalakította az Országos Árhivatalt, majd 1967-ben az Országos Anyag- és Árhivatalt, amelynek 1984-es nyugdíjba vonulásáig elnöke volt. Az új gazdasági mechanizmus kidolgozásában és elfogadtatásában, Nyers Rezső kulcsszerepet biztosított számára. Gyakran szerepelt rádió- és tévériportokban, a Magyarázzuk a mechanizmust című népszerűsítő kisfilmsorozat professzorát róla mintázták. Közel hét évtizedes pályafutása során komoly szakmai elismertséget, tekintélyt szerzett Magyarországon és külföldön egyaránt (pl. Kaliforniai Egyetem (Berkeley), 1973). 1988-ban, amikor a „létező szocializmus” időszakában Grósz Károly létrehozta az első »látható« miniszterelnöki tanácsadó testületet, annak a munkájába szinte értelemszerűen vonták be. 1990-től haláláig a Magyar Közgazdasági Társaság tiszteletbeli elnöke volt. Élete végéig dolgozott, munka közben érte a halál, 90. életévében. Felesége, dr. Kneppó Lívia, két leánya; a szintén közgazdász Katalin és a képzőművész Zsuzsanna, és három unokája gyászolta.[8]

Tudományos munkássága[szerkesztés]

Publikációit már fiatalon elkezdte: 1938-ban, huszonhárom évesen A termelékenység története címmel jelentette meg első munkáját. 1978-ban az új árforradalomról írt könyvet. A Magyar Tudományos Akadémiának 1982-től volt tagja, s több rangos külföldi tudományos intézmény is tagjai közé választotta. A Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke volt. A rendszerváltás után cikkek, tanulmányok, előadások és könyvek sora jelezte, hogy tudományos alkotóerejének teljében van. Legutóbbi, kétkötetes nagy munkája, a Közgazdaságtan a globalizáció világában 2002-ben jelent meg. A mű angol fordításának sajtó alá rendezése közben érte a halál.

Csikós Nagy Béla újabb elemzéseiben figyelmeztetett a jövő veszélyeire. A természeti erőforrások pusztulásának a gazdasági folyamatokra gyakorolt hatásait vizsgálva a következő hipotézist állította fel:

„A XXI. század első felében a környezetbarát technológiák térhódítása fogja felemészteni az árutermelés számára rendelkezésre álló pénzügyi források jelentős részét. Ugyanakkor feltételezhetjük, hogy a gyártási technológiák és a gyártmányok környezetbarát átalakulása a XXI. század közepéig végbemegy, és a gazdaságnövekedés a század második felében már az életminőség veszélyeztetése nélkül történhet. Mindezeket jelentősen módosíthatják azok a korrekciók, amelyek a természeti tőke kvantifikálása révén fognak bekövetkezni. Feltételezhető azonban, hogy ilyen korrigálás a XXI. század első felében nagyobb csökkenést fog eredményezni, mint a XX. század második felében, hiszen az életfeltételek romlása a XX. század második felében gyorsuló ütemet vett, és ez a folyamat az előttünk álló évtizedekben inkább fokozódni fog.[9]

Munkássága[szerkesztés]

Csikós Nagy Béla sírja Budapesten, a Farkasréti temetőben 6/A-1-48
 • Miniszterelnökség gazdaságtanulmányi osztálya (19401941)
 • Pénzügyminisztérium közgazdasági osztály (19421945)
 • Gazdasági Főtanács, ahol először miniszteri tanácsosként, majd főtitkár-helyettesként dolgozott (1946)
 • Országos Tervhivatal közgazdasági főosztályának vezetője (1948)
 • Helyi Ipari Minisztériumban (19521953)
 • Könnyűipari Minisztérium miniszterhelyettes 19541955
 • Budapesti Vegyesipari Tröszt igazgató (19551956)
 • Gazdaság Szakértő Bizottság tagja (1957)[10]
 • 1957-ben megszervezi az Országos Árhivatalt
 • Országos Anyag- és Árhivatal elnöke (1967-1984)
 • Nyugdíjazása után a Világbank szakértőjeként dolgozott Kínában, az UNIDO megbízása alapján pedig Algériában. Tanácsadói konzultációkat folytatott Indiában és Irakban, valamint – Gorbacsov hatalomra kerülését követően – a Szovjetunióban.

Tudományos fokozatok[szerkesztés]

Tagságok, pozíciók[szerkesztés]

 • Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1982)
 • Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja (1987)
 • MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya Pénzügytani Bizottságának elnöke
 • Közgazdaságtudományi Bizottság tagja
 • Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke
 • Osztrák Tudományos Akadémia külső levelező tagja
 • Bécsi Tudományegyetem Gazdaságpolitikai Tanszékének tiszteletbeli egyetemi tanára
 • A bécsi egyetem (Universität Wien) díszdoktora

Nemzetközi kapcsolatok[szerkesztés]

 • A milánói székhellyel működő kutatóintézet, a ’’’CESES’’’ által 1961 és 1980 között évente megrendezett kelet–nyugati „rendszer-összehasonlító” konferenciáin - szinte kivétel nélkül - részt vett.
 • Nemzetközi Közgazdasági Társaság: Hatéves megszakítással kétszer hat éven át tagja volt az NKT végrehajtó bizottságának, ebből három évet alelnök volt.
 • Aktívan közreműködött a közgazdász-világkongresszusok szervezésében, ahol előadóként vagy panelviták vezetőjeként vett részt. Magyarország számára a legnagyobb jelentőségű eredménye az volt, hogy sikerült az 1974. évi közgazdász-világkongresszust Budapestre hoznia.
 • 1991-től a brüsszeli székhelyű Európai Gazdasági Együttműködés Ligájában, a magyar tagozat elnökeként dolgozott.

Kitüntetései[szerkesztés]

 • Állami Díj II. fokozat (1970) – Az árpolitika terén végzett tudományos és gyakorlati tevékenységéért
 • Huszonegyedik Század érdemdíj
 • Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány, alapítványi fődíj (2003)
 • Az Amerikai Életrajzi Társaság azon 500 ember közé választotta, akik a legnagyobb befolyást gyakorolták a XX. századra
 • Demény Pál-díj (2005, posztumusz)

Idézetek[szerkesztés]

Halm Tamás[szerkesztés]

 • Csikós Nagy Béla egy „nagy generáció” markáns alakja volt. Sohasem volt akkora presztízse a szakmának idehaza, mint amikor e generáció szabott irányt az ország fejlődésének. Sohasem voltunk olyan büszkék magyar közgazdász mivoltunkra, mint abban a korszakban. Sohasem jelentett annyit a Magyar Közgazdasági Társaság tagjának lenni (és sohasem voltunk annyian e szervezetben), mint az ő elnökségének idején.
 • Mind a nyugati, mind a keleti országok közgazdászai kitüntették figyelmükkel, tiszteletükkel. A nyugatiak számára kiváló partner volt: jól beszélt németül és angolul, és szakmailag is egy nyelvet beszélt velük. (Ne feledjük: ő ahhoz a generációhoz tartozott, amelyik „még” nem volt marxista, és kitűnően ismerte az akkor nálunk „polgáriaknak” nevezett közgazdászok, elsősorban is a németek és az osztrákok munkásságát!) A szocialista országok közgazdászai is nagy tisztelettel viseltettek iránta, hiszen szaktudása őket is lenyűgözte, és a gyakorlat terepén, a gazdasági reformoknak köszönhetően, Magyarország mindig is élen járt.

Hitvallása[szerkesztés]

„Amíg a sors megengedi, és ehhez magamban megfelelő képességet és készséget is érzek, változatlanul folytatom azt a pályát, amelyen életem nagyobb (és számomra értékesebb részét) töltöttem. Hiszen éppen ennek köszönhetem, hogy semmiféle közéleti siker nem gyűrt hatalma alá, hogy mindenkor emberi viszonyok között tudtam élni, és nem követeltem nagyobb darabot a nép közös kenyeréből, mint ami arányban állhatott a nemzeti jóléthez való hozzájárulásommal.”

Könyvei, publikációi[szerkesztés]

Közel harminc kötete jelent meg, ebből több idegen nyelven is. Tudományos publikációinak száma meghaladja a négyszázat.
 • A termelékenység története, 1938 /Első publikációja/
 • A német honvédő gazdaság irodalma, különnyomat a Közgazdasági Szemléből. Bp., 1939 Szeged, Városi nyomda
 • A faj és a gazdaság viszonya az új német gazdaságelméleti irodalomban. Klny. Bp., 1940, Szeged, Városi ny.
 • A szovjetgazdaság három Achilles-sarka. Szeged, 1941
 • Nagytérgazdaság. Bp., 1942, Gergely
 • Kapitalizmus vagy kollektivizmus? Szeged, 1943 klny. a Délvidéki Szemléből
 • Árpolitika az átmeneti gazdaságban. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1958
 • A szocialista árképzés. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1961
 • Árpolitika a mai kapitalizmusban. Kossuth Könyvkiadó, 1964
 • Szocialista árelmélet és árpolitika. Kossuth Könyvkiadó, 1966
 • Általános és szocialista árelmélet. Kossuth Könyvkiadó, 1968
 • Bevezetés a gazdaságpolitikába. Kossuth Könyvkiadó, 1969
 • Magyar gazdaságpolitika. Kossuth Könyvkiadó, 1971
 • Szocialista árelmélet és árpolitika. Kossuth Könyvkiadó, 1974
 • Új árforradalom árnyékában. Kossuth Könyvkiadó, 1978
 • A magyar árpolitika. Az 1979/80-as árrendezés. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1980
 • Gazdaságpolitika. Kossuth Könyvkiadó, 1982
 • Az értéktörvény szerepe a szocialista gazdaságban : akadémiai székfoglaló 1982. november 8. 1984
 • Szocializmus, piac, gazdaság. Kossuth Könyvkiadó, 1987
 • Price and Power (Társszerző: P. S. Elek.) Akadémiai Kiadó, 1995
 • A XX. század magyar gazdaságpolitikája. Tanulságok az ezredforduló küszöbén. Akadémiai Kiadó, 1996
 • Közgazdaságtan a globalizáció korában. Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központ (Magyarország az ezredfordulón), 2002

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. general catalog of BnF. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
 3. 2019. szeptember 9.
 4. A név helyesírásával kapcsolatban l. a családi kripta feliratát és saját sírfeliratát
 5. http://nevpont.hu/view.php?id=4504 Hal. akv. hiv.
 6. Munkatársai voltak többek között: Notel Rudolf, aki 1945 után a Nobel-díjas, svéd Gunnar Myrdallal dolgozott együtt; Bán Imre ügyvéd és technikatörténész, akit a nyilasok gyilkoltak meg 1944-ben; Rézler Jenő szociológus, aki 1952-ben emigrált az Amerikai Egyesült Államokba és ott egyetemi professzor lett, valamint Olti Vilmos jogász, aki a Rákosi-rendszer egyik vérbírája volt.
 7. http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/szeged/szemelyi_adattar_a_szegedi_polgar_csaladok/pages/004_c.htm A Szegedi adattárból apja családi nevéről és az ő hivatali beosztásáról
 8. http://www.myheritage.hu/research?action=query&formId=1&formMode=0&qname=Name+fnmo.2+fnmsvos.1+fnmsmi.1+ln.Csik%C3%B3s%2F3Katalin+lnmo.3+lnmsdm.1+lnmsmf3.1+lnmsrs.1 Neve helyesen, ahogyan idősebb leánya, Hirschlerné Csikós Nagy Katalin is használja
 9. http://nol.hu/archivum/archiv-365097-179321 Nekrológja
 10. Vezetője Varga István

Tallózás az interneten[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]