Szerkesztővita:Szalakóta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Archív[szerkesztés]

archívum archívumA

archívum2 archívum2A

archívum3 archívum3A

archívum4 archívum4A

archívum5 archívum5A

archívum6 archívum6A

archívum7 archívum7A

archívum8 archívum8A

archívum9 archívum9A

archívum10 archívum10A

archívum11 archívum11A

archívum12 archívum12A

archívum13 archívum13A

Üdvözlet[szerkesztés]

Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Szalakóta!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Cross Hospitelier.svg Tahdita+Streit... 2008. április 6., 21:46 (CEST)[válasz]

Szóközök számoknál[szerkesztés]

Szia!

A számoknál az a nyelvtani szabály, hogy a tizedesvessző utáni részt nem tagoljuk, azaz nincs hármas felosztás, és nincs szóköz sem. Az Euler-féle szám szócikkben ezt a módosításodat visszavontam. A hármas tagolás csak az egész számokra (értékekre) vonatkozik. misibacsi*üzenet 2020. október 31., 09:06 (CET)[válasz]

Balogh Zsuzsa[szerkesztés]

Szia! Nyáron jóváhagytál egy forrástalan halálozást, amihez ma sem találok forrást. A beírt születési helyet is javítottad holott arra sem volt forrás (Budapestre van forrás, Szabadkára nincs). Kérlek mivel tapasztalt és kiváló szerkesztő vagy ilyen esetekben figyelmesen járj el. Köszönöm, Csurla vita 2020. november 11., 11:00 (CET)[válasz]

Szita Bence nevelőapja[szerkesztés]

Szia, hogy vagy ? Gondolom te is olvastad a cikket arról, hogy Szita Bence nevelőapja meghalt rákban. Ő nevelte fel Szita Bencét, és ő volt Polcz Erika férje. Gyöngyi Sándor 50 év feletti volt, ő sajnos beteg volt, így rákban halt meg szegény. Sajnos nincs róla cikk a Wikipédián, de a Halálozások 2020-ban nincs benne sajnos, de a 2017-es és a 2019-es Halálozások listáján rajta van Szita Bence gyilkosai, Polcz Erika 2017-ben halt meg, Kertész József és Bogdán József 2019-ben haltak meg, és Gyöngyi Sándor meg 2020-ban halt meg. Ha olvastad a cikket, akkor jó, mert én végig olvastam az egész cikket. További szép napot, és jó szerkesztést kívánok neked, szia! – TomFZ67 vita 2020. november 18., 17:20 (CET)[válasz]

Halálozások jóváhagyása[szerkesztés]

Szia! Ezt a szerkesztést Panigay Róbert halálozásáról te hagytad jóvá úgy, hogy a szerkesztő semmilyen forrást nem adott meg hozzá. A mai napig nem található online információ a halálozásról. Lehet, hogy igaz a hír, de ameddig nincs ellenőrizhető forrás (lásd: WP:ELL és WP:FORR) addig az ilyenekt vissza kell vonni. Üdv, Csurla vita 2020. november 22., 19:50 (CET)[válasz]

Megpróbálok jobban figyelni. Szalakóta vita 2020. november 23., 05:21 (CET)[válasz]

Szent Filoména szócikk[szerkesztés]

Szia!
Ki tudnád cserélni a Szent Filoména szócikk sablonban, a Tisztelete > Ünnepnapja alatt az "Augusztus 13." téves dátumot?
Kettő új dátumot kéne oda hozzárendelni: Augusztus 11., November 29.
Forrásul pedig ezt megadni:
(1) Ladó & Bíró: Utónévkönyv, 174. old.
(2) https://nevnap.org/Filomena/nevnap

Augusztus 11.-hez megjegyzés: Nyugati tradíció.
November 29.-hez megjegyzés: Keleti tradíció.

Szent Filoména szócikk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Filom%C3%A9na

A két dátumot lásd itt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Filom%C3%A9na

Köszönöm szépen.

Teofil
2020. november 29., 23:05

Karizmatikus szócikk[szerkesztés]

Szia!
Az ismeretlen 193.91.82.43 IP címről szerkesztőnek, a 2020 október 21/22-én a Katolikus karizmatikus megújulás című szócikkbe beírt szövegét törölni fogom. Vagy: átteszem a vitalapra.
2020 november 18-án helyesen észlelted: "vandálkodással felérő ostobaság". Szerintem enyhén fogalmaztál.
A névtelen szerkesztő több ízben a gloria.tv portálra hivatkozik forrásként. Ez a kútfő zavaros.
Ugyanis a ".tv" kiterjesztés egy óceániai szigetállamot jelöli. Neve: Tuvalu. Körülbelül tízezer polinéz lakossal rendelkezik. Ezt a domain végződét általában a televízió szó rövidítéseként használja több taktikázó csatorna; amik természetesen nem itt, nem Tuvalun vannak fizikailag. Ennyit ér a portál hitelessége.
-- Teofil, 2020. dec. 13.

Szia!
Igazad van, nem a 193.91.82.43 IP user volt.
Kiollóztam, és a vitalapra tettem.
Ide való.
-- Teofil, 2020. dec. 14.

Racionális egészfüggvény[szerkesztés]

Szia!

Látom, hogy az utóbbi napokban javítgatni kezdted a Racionális egészfüggvény cikket. A vitalapra még 2011-ben írtam egy megjegyzést; örülnék, ha azt is valahogy figyelembe vennéd a szerkesztéseid során. Minimumprogramként jó lenne rögzíteni, hogy ezek valós vagy komplex függvények-e. Nyilván egyszerűbb a dolgod, ha csak a valós esetet tárgyalod, hiszen a cikk nagy részében hallgatólagosan fel van téve, hogy itt minden valós, csak akkor persze a bevezetőben le kell szögezni, hogy az együtthatók és az értelmezési tartomány is valósak. --Malatinszky vita 2020. december 21., 23:52 (CET)[válasz]

Ünnepélyes meghajlás és gratuláció[szerkesztés]

Tíz éves csillag.png „Öreg róka” elismerés
A tízévi kitartó szerkesztői munkáért, mellyel elhivatottságodat bizonyítottad a magyar kultúra és ismeretterjesztés terén.
A Wikipédia szerkesztő-közösség nevében: --Rodrigó 2020. december 28., 14:08 (CET)[válasz]

A Szonettkoszorú szócikkbe az általam 2021 januárjában bejegyzettek jóváhagyására kérlek Téged[szerkesztés]

Kedves Szalakóta!

Azt kérem Tőled, hogy légy szíves hagyd jóvá azt az írásomat, melyet 2021. január 18-án írtam bele a Szonettkoszorú című szócikkbe. Bemásolom Neked a szócikk linkjét is: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Szonettkoszor%C3%BA&action=history Azért Téged kereslek meg ezzel a kérésemmel, mert a legutóbbi változtatást az oldalon Te hagytad jóvá, 2020. április 27-én. Ez az írásom Erdődy Ferenc költőről szól, aki a szócikkben felsorolt költőkhöz hasonlóan írt egy szonettkoszorút még 2016-ban. Ez a szonettkoszorú (amely tradicionális és klasszikus) több válogatott vers társaságában megjelent Erdődy Ferencnek a Vártam rád című verseskötetében. Ezt a könyvet 2016 szeptemberében a Püski Kiadó adatta ki. Szia, megköszönöm Neked előre is! – Olasz Sándor vita 2021. január 25., 20:13 (CET)[válasz]

„Terhességmegszakítás”[szerkesztés]

Szia!

Nem akarsz írni neki? Megint törölte a "liberalizálás"-t a cikkből. Egyébként erre, hogy liberalizálás történt, nem ártana valami forrás, mert akkor már nem lehetne törölni olyan könnyen. misibacsi*üzenet 2021. február 12., 06:05 (CET)[válasz]

Meg tudom érteni, hogy ellenérzéseid vannak a cikk témájával kapcsolatban, mert nagyon érzékeny téma.

Sejtettem, hogy valami személyes ok lehet a háttérben, de ha azt mondanám, hogy én magamat ugyanezzel diagnosztizáltam, elhinnéd? Persze elég széles a "spektrum", ahogy mondani szokták. Egy esetleges autista kilátású magzat nem ok a terhességmegszakításra. Úgy tudom, kimutatható már a terhesség alatt (de ebben nem vagyok 100%-ig biztos). Az anyára nézve nem egy életveszélyes állapot, és egy autista is el tudja látni magát bizonyos fokig.

Vannak olyan vélemények, hogy egy idő után a szülők már csak majdnem "tökéletes" gyermeket fognak vállalni, mert olyan vizsgálatok lesznek, amik egyrészt kimutatják a majdani jó vagy rossz tulajdonságokat - tehát a szülők választhatnak, hogy mit szeretnének - másrészt genetikailag bele lehet piszkálni a magzat DNS-ébe. Mindez elsősorban a szupergazdagok előtt nyitva álló lehetőség. Eléggé érzelemszegény, gépies világ lesz.

misibacsi*üzenet 2021. február 13., 21:00 (CET)[válasz]

Liter[szerkesztés]

Szia!

Az SI rendszerben a liter használható a "centi-", "deci-", "deka-" és "hekto-" előtétszavakkal.

Meg kellene említeni, hogy a fentiek közül a "deka-" szinte sehol nincs használva ("dekaliter"). Ennek utána kellene nézni. A többi három előfordul és használva van.

A kategóriáknál angolul maradtak a megnevezések, piros mindegyik, ezt javítani kellene. Gondolom csak nem volt rá idő javítani.

misibacsi*üzenet 2021. február 28., 06:15 (CET)[válasz]

Járőrözés[szerkesztés]

Szia!

Ez egy állandó dilemma, mivel senki nem ért minden témához, tehát szelektálni kell, hogy egyáltalán milyen cikket nézel meg. Én nem nézek bele olyan cikkbe (ellenőrzés szempontjából), amihez abszolút nem értek, nem érdekel a cikk témája, illetve nincs módom ellenőrizni a módosítást.

A "nyilvánvaló vandalizmus"-t nem annyira nehéz kiszűrni. Például valaki átír egy évszámot egy személy szócikkében, mondjuk a halálozási dátumát "1535"-ről "1635"-re. Lehet, hogy a korábbi adat volt jó, de az is lehet, hogy éppen most javította ki jóra. Hogy döntöd el? Ránézel a cikkben lévő többi évszámra, és megállapítod, hogy az évszámok többsége az "1500"-as években van, azaz a mostani módosítás vandalizmus, hiszen nem valószínű, hogy az illető >100 évet élt volna.

Ugyanakkor ha mondjuk egy focista szócikkében valaki átírja, hogy most éppen melyik csapatban játszik az illető, azzal nem foglalkozom, nem hagyom jóvá (de nem is vonom vissza), mert ránézésre nem tudom megállapítani, hogy helyes-e a beírás, ellenőrizni meg nem tudom. Vannak járőrök, akik sport témákhoz értenek, majd ők ránéznek.

A napokban kezdtem el nézegetni a Speciális:Elavult_ellenőrzött_lapok listát, de még nem értem a végére. Talán ismered te is. Erősen szelektálok, hogy melyik cikkbe nézzek bele. Ha a cikk témájához értek valamennyire, vagy fontosnak tartom, akkor megnézem a laptörténetben, hogy ki módosította. Ez többnyire névtelen szerkesztő szokott lenni, de lehet regisztrált szerkesztő is. Utóbbiakat bátrabban lehet ellenőrizni, mivel tartalmi kérdésben esetleg meg lehet keresni az illetőt. Előnyben részesítem a rövid módosításokat, ezeket gyorsabban lehet ellenőrizni. Sok olyan van, amikor formáz valaki, linket rak ki, vagy helyesírást javít. Ezeket is könnyű ellenőrizni.

Valóban van egy nyomás a járőrökön, hogy "minél több cikket minél gyorsabban ellenőrizni", de emiatt én nem fogok kapkodni és felületes munkát végezni. Aki regisztrált szerkesztő, az szerkesszen tovább, és majd megerősített lesz, esetleg járőr, akkor már nem kell a cikkeit másnak ellenőriznie. Jellemzően a kezdők türelmetlenkednek, mivel nem tudják, hogy az ellenőrzést kérniük kell-e, vagy úgyis észreveszi valaki. Pár embernek már írtam, hogy ennek mi a mechanizmusa. Sokszor a Google hibás működését is rajtunk kérik számon, ha a cikknek nem a megfelelő verziója jelenik meg, hanem esetleg a hibás, korábbi változata. Az emberek már csak ilyenek.

misibacsi*üzenet 2021. március 13., 07:41 (CET)[válasz]

Épp valami ilyesmi szerettem volna megfogalmazni... itt egy gyönyörű kreatív vandalizmust sikerült jóváhagyni. Amúgy nincs felesége... Fauvirt vita 2021. március 30., 19:01 (CEST)[válasz]

„Az Örökség-ciklus szereplőinek listája”[szerkesztés]

Szia!

Nyelvtanilag hibás, és értelmetlen szöveget hagytál jóvá a cikkben.

Ilyenek vannak benne:

"Elutazik Vroengard szigetére,hogy kinyissa a lelkek sírboltját,de ehez ki kell találnia a valódi nevét.Eragon az éjszaka kitálálja.Miután Eragon,Saphira és Gladr megmondja valódi nevét találnak 136szívek szívét és több száz sárkánytojást."

"Galbatorix megnöveli növését"

Ezeket hogy nem vetted észre? Csak a különbséget kell megnézni az utolsó ellenőrzött szerkesztés óta. misibacsi*üzenet 2021. április 6., 16:42 (CEST)[válasz]

Úgy látom, hogy ez a figyelmetlenség több szócikket is érint, én például Herényi Károlyéban találtam egy forrástalan beleböffentést. Mivel nem tudom visszaállítani, szeretnék segítséget kérni a rész törlésében. Drkazmer Crystal 128 penguin.png No mesélj... 2021. április 27., 16:30 (CEST)[válasz]

Kihalt állatok a holocén kategóriákban[szerkesztés]

Ha akarod nézd meg ezt [1] és szólj hozzá. Üdv. DenesFeri vita 2021. április 29., 13:02 (CEST)[válasz]

IBM System/360 vandalizmus[szerkesztés]

Kedves Szalakóta! Ehhez mit szólsz?

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=IBM_System%2F360&type=revision&diff=22857700&oldid=22045688

Úgy látom, te hagytad jóvá. Kérlek, nézd meg újra. 185.79.94.143 (vita)

Tört[szerkesztés]

Szervusz! Ellenőrzés közben bukkantam erre. Ez helyes, hagyjam jóvá, vagy vonjam vissza? Köszönöm, Whitepixels vita 2021. május 24., 13:48 (CEST)[válasz]

Franciaország hadereje - ellenőrzés[szerkesztés]

Szervusz! Most láttam hogy korábban ellenőrzöttnek jelöltél két anonim szerkesztést a szócikkben. Ezt és ezt. A két helyesírási hibát már javítottam, de a benne szereplő adatok nem visszakövethetőek. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi alapján ellenőrizted? Köszönöm! - Llz78 vita 2021. június 1., 10:21 (CEST)[válasz]


Horgolás[szerkesztés]

Szia!

Csak a nálam felgyűlt "nyersanyaggal" akartam bővíteni a szócikket. További jó mnukát hozzá!--Linkoman vita 2021. július 18., 19:01 (CEST)[válasz]

Edmondo De Amicis[szerkesztés]

Kedves Szalakóta, köszönöm szépen a német nyelvben való tájékoztatásomat. Magam a címben szereplő úrra hívnám fel becses figyelmedet, akitől bemutatkozásodban idézel. Tényleg nem froclizni akarlak. :) Voxfax vita 2021. július 18., 19:49 (CEST)[válasz]

Fordítás[szerkesztés]

Szia, a fordításból származó cikkeidben sajnos nem nagyon lehet követni, hogy pontosan melyik lapváltozatból származik. Esetleg lehetne róla szó, hogy feltünteted ezt az információt is a fordítás szakaszban? Ha gondolod, akkor segíthetek a pótlással/szerkesztéssel. - Assaiki vita 2021. július 27., 09:54 (CEST)[válasz]

Nagykötőjel[szerkesztés]

Kedves Szalakóta, a forrásnak ajánlott olvasmányaid szerzőinek neve között kotőjel helyett ajánlhatnám inkább ezt (szintén szóközök nélkül)? Voxfax vita 2021. augusztus 13., 19:01 (CEST)[válasz]

A volapük és az eszperantó kapcsolata[szerkesztés]

Szia! A "kapcsolat" beszerkesztve a Volapük szócikkbe, forrásokkal ellátva. - Gnagyrobi vita 2021. augusztus 15., 23:00 (CEST)[válasz]

Ellenőrzések[szerkesztés]

Szia!

[2] [3] Ez a kettő a te ellenőrzésed volt. Az egyikben óriás méretben volt betéve az egyik kép, a másikban meg hibásan az infoboxba betett kép. Kérlek, a járőrözés során légy kicsit körültekintőbb! Köszönöm! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2021. szeptember 17., 11:31 (CEST)[válasz]