Görbe vonalú koordináta-rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Görbe vonalú, affin és Descartes-féle koordináták

A görbe vonalú koordináta-rendszerek az euklideszi tér koordináta-rendszerei, melynek koordinátavonalai diffeomorfak a Descartes-féle koordináta-rendszer koordinátavonalaival.[1] Ez azt jelenti, hogy a megfeleltetés lokálisan egy-egyértelmű, és a megfeleltetés, valamint az inverz megfeleltetés is differenciálható. Tehát nem lehet például szakadás vagy töréspont a koordináta-vonalakon.

A leggyakrabban alkalmazott görbe vonalú koordináta-rendszerek:

A szóban forgó feladattól függően egy megfelelően választott görbe vonalú koordináta-rendszerben a számítások egyszerűbbek lehetnek, mint a Descartes-koordináta-rendszerben. Például a sugaras szimmetriájú feladatokhoz célszerűbb lehet a gömbkoordináták választása.

A következők elsősorban a háromdimenziós térre vonatkoztathatók, ám nagy részük általánosítható más dimenziókra is.

A Descartes-koordináták transzformációja[szerkesztés]

Egy -dimenziós tér egy pontjának koordinátái egy valós számokból álló -es, amely a pontot a koordináta-rendszer erejéig határozza meg.

A Descartes-féle koordináta-rendszerben az koordináták felírhatók az új koordináták folytonosan differenciálható függvényeként:

,     ,   …  

Ez egy egyenletrendszer, ami invertálható, tehát megoldható az koordinátákra:

,     ,   …  

ha az inverz funkcionáldetermináns nem nulla vagy végtelen:

.

Az inverz transzformációnak is folytonosan differenciálhatónak kell lennie.

A transzformáció reguláris azokban a pontokban, melyeknek egyértelmű a megfeleltetése. A többi pontban szinguláris. Ekkor teljesül, hogy ha egy pont adott az Descartes-koordinátákkal, akkor az inverz transzformációkkal egyértelműen kiszámíthatók a pont görbe vonalú koordinátái. A tér minden reguláris pontja egyértelműen leírható az Descartes-koordinátákkal és ekvivalensen, az görbe vonalú koordinátákkal.

Egy transzformációegyenletekre vonatkozó tétel szerint a fent leírtak alapján a Descartes-féle koordináta-rendszerrel együtt definiálható egy görbe vonalú koordináta-rendszer.

Koordinátavonalak, -felületek és tengelyek[szerkesztés]

Itt ui helyett qi: koordinátavonalak, -felületek és tengelyek (egy kiválasztott hely bázisvektorai szerint)
A gömbkoordináta-rendszer koordinátavonalai, -felületei és tengelyei. Felületek: r – gömbök, θ – kúpok, φ – félsíkok; Vonalak: r – egyenes sugarak, θ – vertikális félkörök, φ – horizontális körök; Tengelyek: r – egyenes sugarak, θ – érintők a vertikális félkörökhöz, φ – érintők a horizontális körökhöz

Ebben a szakaszban a háromdimenziós térben szemléltetjük a koordinátavonalakat, -felületeket és tengelyeket.

A koordinátafelületek megkaphatók egy koordináta rögzítésével és a többi változtatásával:

  ahol  

Minden nem szinguláris ponton át az felületsereg egy tagja halad át.

A koordinátavonalak úgy kaphatók, hogy két koordinátát rögzítünk, azaz ahol , és a harmadik koordináta fut:

  ahol  

A fenti feltétel azt jelenti a funkcionáldetermináns számára, hogy a háromdimenziós tér minden pontján át három koordinátavonalnak kell áthaladnia, különben a pont nem reguláris.

Például a gömbkoordináták esetén a -tengely pontjaiban az összes sík metszi egymást (ahol az azimut). Így a -tengely pontjainak koordinátái nem egyértelműek: , de tetszőleges.

Ha a különböző koordinátavonalak derékszögben metszik egymást, akkor a koordináta-rendszer ortogonális.

A koordinátatengelyeket a koordinátavonalak érintőiként definiáljuk. Ez a Descartes-féle koordináta-rendszertől és az affin koordináta-rendszerektől különböző koordináta-rendszerekben azt jelenti, hogy a tengelyek függnek a helytől. Emiatt helyi koordinátákról beszélünk.

Különböző bázisok[szerkesztés]

Egy vektor koordinátákkal való ábrázolásához bázisra van szükség. Ehhez egy -dimenziós térben független vektorra van szükség. Egy ilyen bázissal a tér bármely vektora előállítható lineáris kombinációként, ahol is a kombináció együtthatói a vektor koordinátái.

Csak egyenesvonalú esetben állandóak a bázisvektorok; valóban görbe vonalú koordináta-rendszer esetén a bázis, így a koordináták is függenek a helytől. Emiatt ezeket a bázisokat helyi bázisoknak nevezik. Mind a bázisvektorok, mind a koordináták helyfüggők. Egyenes vonalú koordináta-rendszerekben a bázis globális, azaz nem függ a helytől. A helytől kizárólag a koordináták függnek.

Helyi bázis előállítására két módszer létezik:

  • kovariáns bázis
  • kontravariáns bázis

A két bázis reciprok, illetve duális egymással. Holonóm bázisoknak is nevezik őket. Különböznek abban, hogyan transzformálódnak koordinátaváltáskor – a két transzformáció inverze egymásnak.

Az adott sokaság minden pontjában egyidejűleg létezik mindkét bázis. Így egy tetszőleges vektor ábrázolható egyikben vagy másikban. Az kontravariáns koordinátákat kombinálják a kovariáns bázisvektorokkal, és az kovariáns koordinátákat a kontravariáns bázisvektorokkal.

Ez a keresztbe párosítás biztosítja, hogy vektor a koordinátatranszformáció során invariáns maradjon, mivel a bázis és a koordináták inverz módon transzformálódnak, így kölcsönösen kiegyenlítik egymást. A fizikában a vektorok ezen tulajdonsága alapvető, mivel a fizika törvényeinek a koordináta-rendszer választásától függetlennek kell lenniük. Ilyen például egy részecske sebessége.

Egy vektor (koordinátavektor) kontravariáns, ha a koordináták kontravariánsak, és a bázis kovariáns. Egy vektor (koordinátavektor) kovariáns, ha a koordináták kovariánsak, és a bázis kontravariáns.

Kovariáns bázis[szerkesztés]

Egy v vektor (pirossal) • egy vektorbázisban (sárgával, balra: e1, e2, e3), érintővektorok a koordinátagörbékhez (feketével) és • egy kovektor bázisban vagy kobázisban (kékkel, jobbra: e1, e2, e3), normálvektorok a koordinátafelületekhez (szürkével) általános (nem feltétlenül ortogonális) görbe vonalú (q1, q2, q3) koordinátákban. A bázis és a kobázis nem egyezik, kivéve, ha a rendszer ortogonális[2]

A kovariáns bázis vektorai minden pontban érintőlegesek valamelyik koordinátavonalhoz.

Normált és természetes bázis[szerkesztés]

A koordinátavonalak érintő-egységvektorai bázist alkotnak, ami kovariáns bázisvektorokból áll:

Ezek az egységvektorok a helytől függően fordulnak irányba.

A skálázási tényezők definíciója:

,   így

A nem normált vektorok alkotják a természetes bázist, amiből a normálással a normált bázis nyerhető. Itt a természetes bázis vektorait jelöli, a normált bázis vektorait pedig .

Kontravariáns koordináták[szerkesztés]

Az új bázisokkal az összes vektor kifejezhető a normált kovariáns bázisban, illetve a természetes bázisban:

ahol illetve kontravariáns koordináták, melyek iránya az -koordinátavonal felé mutat; a normált, a természetes bázisban. A tenzoranalízisben a koordinátákat felső indexszel jelölik. Ez nem hatványozást jelent.

Egy vektorkoordináta hossza megfelel a normált bázisban a koordináta abszolútértékének, a természetes bázisban pedig az koordináta abszolútértékének és a vektorhossz szorzatának:

Ha a vektor fizikai mennyiséget jelöl, akkor a természetes bázis hossza tartalmazhat mértékegységet is, ami így összeszorzódik a koordinátákkal. Ez körülményes lehet. Normált bázis esetén azonban a mértékegység teljes egészében a koordinátán múlik. Ezért az koordináták fizikai koordináták, és a normált bázisvektorok fizikai bázisvektorok.

Megkülönböztetésként az koordináták holonóm koordináták, és a természetes bázisvektorok holonóm bázisvektorok.

A bázisvektorok és koordináták viselkedése a transzformáció során, Jacobi-mátrix[szerkesztés]

Helyi kovariáns bázis transzformációja általános görbe vonalú koordináták esetén

A természetes bázisvektorok definíciójából következően az koordináták transzformációja koordinátákká adódik a képlet:

A természetes bázisvektorok egyszerűen viselkednek a transzformáció során. Normált bázis esetén a skálázási tényezőkkel is számolni kell:

Egy tetszőleges vektor kifejezhető mjnd a régi, mind az új bázisban:

Így kapható a koordináták viselkedése a transzformáció során:

Míg a kovariáns vektorok esetén a Jacobi-mátrixszal végezhető, a kontravariáns koordináták transzformációjához a Jacobi-mátrix inverzét kell alkalmazni.

A tenzoranalízisben a vektorok viselkedését a fenti transzformációs viselkedéssel definiálják. Maga a helyvektor nem vektor, de a helyvektor-differenciál már igen.

A Descartes-féle koordináták transzformációjának Jacobi-mátrixa megegyezik azzal a mátrixszal, melyben a természetes bázis oszlopvektorokként szerepel:

Az inverz funkcionáldeterminánsra vonatkozó feltétel a következő kapcsolattal jellemezhető:

Ez megfelel az inhomogén lineáris egyenletrendszernek a -re. A koordinátái tartalmazzák a görbe vonalú bázisvektorok koordinátáit. Az egyenletrendszer csak akkor oldható meg egyértelműen, ha a mátrix magja nulladimenziós, azaz az oszlop- illetve sorvektorok lineárisan függetlenek. Ez ekvivalens azzal, hogy a mátrix determinánsa nullától különbözik. Ez egyértelműen meghatározza az ismeretleneket, azaz minden ponthoz egy, és csak egy bázis létezik.

A duális bázis hasonlóan megfeleltethető a fenti mátrix inverzének.

Metrikus tenzor és Gram-determináns[szerkesztés]

A természetes bázisvektorok skalárszorzatai definiálják a metrikus tenzor komponenseit:

Vegyük észre, hogy a metrikus tenzor a skaláris szorzás kommutativitás miatt szimmetrikus:

Emiatt a metrikus tenzornak független komponense van, és nem . Három dimenzióban a független elemek száma 6.

A metrikus tenzor írható, mint a Jacobi-mátrix és transzponáltjának szorzata:

A mennyiségek metrikus együtthatók, melyek segítségével kiszámítható egy vektor hossza a kontravariáns koordinátákból. Ehhez kellenek a skálázási tényezők.

A skálázási tényezőket a átlós elemek adják meg, mivel :

A metrikus tenzor determinánsa a Gram-determináns:

következménye, hogy a Jacobi-mátrix determinánsa abszolútértékének meg kell egyeznie a Gram-determináns négyzetgyökével. Másként,

,

ahol az előjel a bázis irányításától függ. A normált bázisvektorokból alkotott determináns a multilinearitás miatt adja, hogy:

A metrikus tenzor inverzére teljesül a Cramer-szabály miatt, hogy:

ahol az adjungált és a Gram-determináns. A kifejtési tételből következik, hogy:

és az inverz metrikus tenzorra:

Ortogonális koordináta-rendszerek[szerkesztés]

Ha az -dimenziós térben minden nem szinguláris pontban az koordinátavonal mindegyike merőlegesen metszi egymást, akkor a koordináta-rendszer ortogonális. Ekkor az vektorok az tér ortonormált bázist alkotnak:

,     (Kronecker-delta)

A természetes bázisvektorokra:

Így az ortogonális bázisvektorok esetén a metrikus tenzor diagonális:

Az inverz metrikus tenzor ortognális koordináták esetén:

A Gram-determináns is egyszerűbb:

A természetes, illetve normált bázisvektorok esetén a determináns:

Háromdimenziós tér[szerkesztés]

Ha az ortonormált bázis jobbkezes, akkor teljesülnek a következők:

,     (: Levi-Civita-szimbólum)

Bővebben:

Egyenes vonalú koordináta-rendszerek[szerkesztés]

Általában a görbe vonalú koordináta-rendszerekben nincs globális bázis, mivel a koordinátavonalak nem egyenesek. Globális bázis csak abban a speciális esetben létezik, hogyha a koordinátavonalak egyenesek. Ekkor a koordinátafelületek síkok, seregeik párhuzamos síkseregeket alkotnak. Ekkor a transzformációs egyenletek így alakulnak:

ahol és konstansok. A Jacobi-mátrix megfelel az transzformációs mátrixnak. Így a természetes egységvektorok alkotják az mátrix -edik oszlopát.

Duális bázis: kontravariáns bázis[szerkesztés]

A kontravariőns bázisvektorok minden pontban merőlegesek a megfelelő koordinátafelületekre. Duálisak a kovariáns bázisvektorokra. Egy vektor kontravariáns komponensei megkaphatók a kontravariáns bázisvektorokra való vetítéssel.

Ortogonális koordináták[szerkesztés]

A vektor kontraviariáns koordinátái egy ortonormált bázis számára megkaphatók vetítéssel:

Nem derékszögű koordináta-rendszerekben egy vektor egy kovariáns koordinátája megkapható a vetítéssel a megfelelő kovariáns koordinátára. Ez nem a kontravariáns koordináta, mivel nem teljesül a reláció, azaz a metrikus tenzor nem diagonális. Ehhez szükség van a duális tér és a duális bázis fogalmára.

Duális tér és duális bázis[szerkesztés]

Az érintővektorok vektorterének duális tere azokból a lineáris funkcionálokból áll, amelyek a vektorokat az alattuk levő testre képezik le: . A duális tér egy bázisát alkotják a -hez duális bázisvektorok. A duális bázisvektorokat úgy definiálják, hogy .

Definiáljuk továbbá a következő bilineáris formát: . Ez az úgynevezett duális párosítás. Így a duális bázisvektorok hatása a bázisvektorokra:

Véges dimenziós tér esetén izomorf -hez, azaz . Az euklideszi térben (ami skalárszorzattal ellátva) a duális párosítás azonosítható az

skalárszorzattal, így a duális vektorok azonosíthatók vektorokként. Itt és illetve .

Duális bázis[szerkesztés]

A duális bázist úgy definiálják, hogy a (kovariáns bázisvektorok) és a (kontravariáns bázisvektorok, jelen esetben normált bázisvektorok) skaláris szorzata:

.

legyen. Hasonlóan, a természetes bázisvektorokra és duális bázisvektoraikra:

.

A természetes bázisvektorokra és duális bázisvektoraikra mátrixjelöléssel:

Mivel a kovariáns bázisvektorokból, mint oszlopokból alkotott Jacobi-mátrix megfelel annak, hogy , azért a kontravariáns vektorokból, mint sorvektorokból alkotott mátrixnak az inverz Jacobi-mátrixnak kell lennie:

Tehát a duális bázisvektorok megkaphatók a Jacobi-mátrix invertálásával.

A kontravariáns bázisvektorok Gram-determinánsa megegyezik a kovariáns bázisvektorokból alkotott mátrix determinánsának inverzével:

Kovariáns komponensek[szerkesztés]

Az új bázisban az összes kifejezhető a (normált), illetve a természetes bázisban:

Itt illetve kovariáns vektorkomponensek, ami a illetve koordinátafelületek normálisának irányába mutat. A tenzoranalízisben indexeit alsó indexbe írják.

A koordináták mint a bázivektorokra vett vetületek[szerkesztés]

Egy vektor kontravariáns koordinátáját az bázisvektorra vett vetítéssel kaphatjuk; ez a kontravariáns bázis, a tenzoranalízisben felső indexet használva ():

Ortonormális bázisvektorok esetén a ko- és kontravariáns bázisvektorok megegyezne, így a ko- és kontravariáns koordináták is.

Általában, egy tetszőleges vektor ábrázolható ko- és kontravariáns bázisban:

Így a kontravariáns bázis a kovariáns koordinátákkal, és a kovariáns bázis a kontravariáns koordinátákkal kombinálódik. Ez a tulajdonság megőrzi a vektorokat a koordináta-rendszer megváltoztatásakor.

Mindkét oldalt megszorozva -vel kapjuk, hogy:

Így a metrikus tenzorok és inverzük segítségével az kontravariáns koordináták átvihetők a kovariáns koordinátákba és vissza. A tenzorok nyelvén: az index emelhető és süllyeszthető.

Ortogonális koordináták[szerkesztés]

Ortogonális koordináta-rendszerekben egybeesnek a bázisvektorok és a duális bázisvektorok normáltjai. Ez a természetes bázisokra azt jelenti, hogy a megfelelő bázisvektorok párhuzamosak, és egy faktorszorosa az egyik a másiknak:

Normált bázisok esetén a koordináták megegyeznek:

Három dimenzióban[szerkesztés]

Három dimenzióban a duális bázisvektorok kifejezhetők a bázisvektorok vektorszorzatát elosztva a bázisvektorok illetve vegyes szorzatával:

Kompaktabban, a normált bázisvektorokkal:

és a természetes bázisvektorokkal:

Míg a (kovariáns) bázisvektorok érintik a koordinátavonalakat, addig a (kontravariáns) duális bázis vektorai merőlegesek a koordinátafelületekre. Például, ha és része egy koordinátafelületnek, akkor erre az merőleges.

Megfordítva, a kontravariáns bázisvektorokkal hasonlóan kifejezhetők a kovariáns bázisvektorok. Tehát a vektorszorzatot elosztjuk a illetve vegyes szorzattal:

Ha a kovariáns vektorok jobbsodrású bázist alkotnak, akkor a kontravariáns bázisvektorok is jobbsodratú koordináta-rendszert alkotnak. A két determináns szorzatának ugyanis egynek kell lennie.

Tenzorok[szerkesztés]

Egy -fokú tenzor kifejezhető - vektor tenzorszorzataként:

A tenzorszorzás nem kommutatív, így a vektorok sorrendje nem cserélhető fel. Az skalárok az alaptest elemei, tehát , melyek koordinátatranszformáció során nem változtatnak értéket: . A skalárok nulladfokú, a vektorok elsőfokú tenzorok.

A vektorok kétfélék lehetnek, ko- és kontravariáns módon ábrázolhatók, ami -edfokú tenzorok számára lehetőséget biztosít. A vektorokkal történő ábrázolással a vektorok tulajdonságait a tenzorok is öröklik. Így például metrikus tenzorokkal az indexek emelhetők és süllyeszthetők, azaz a ko- és kontravariáns ábrázolások egymásba átvihetők. Az indexek emelésével és süllyesztésével egymásból kapható tenzorok egymás asszociáltjai. A tenzorok átveszik a vektorok transzformációval szembeni viselkedését, így a kovariáns részek úgy transzformálódnak, mint a kovariáns vektorok, tehát a Jacobi-mátrixszal, és a kontravariáns részek úgy, mint a kontravariáns vektorok, tehát a Jacobi-mátrix inverzével.

Másodfokú tenzorok[szerkesztés]

Egy másodfokú tenzor négyféleképpen ábrázolható:

A négy eset: (tiszta) kontravariáns, (tiszta) kovariáns, kontra-kovaráns, ko-kovariáns.

Az egységtenzor, melyet az egyenlőség definiál:

Skalárszorzat[szerkesztés]

Két vektor skalárszorzata:

Ez megfelel a másodfokú tenzor kontrakciójának egy nulladfokú tenzorra.

Harmadfokú tenzorok[szerkesztés]

Egy harmadfokú tenzor nyolcféleképpen ábrázolható:

Három dimenzióban a teljesen antiszimmetrikus tenzor adódik, mint:

Az első reláció a Descartes-féle írásmód, a következő kettő pedig a görbe vonalú tenzorverzió leírásai közül kettő.

A bázisvektorok deriváltjai[szerkesztés]

A bázisvektorok deriváltjai görbe vonalú koordináta-rendszerekben a következőképpen különböznek a Descartes-féle koordináta-rendszerekben megszokottól. Mivel általában a koordinátagörbék nem egyenesek, és a bázisvektorok függenek a helytől, a bázisvektorokat is differenciálni kell. A szorzatszabályt alkalmazva:

Illetve a természetes bázisban:

Christoffel-szimbólum[szerkesztés]

Az bázisvektor egy koordináta szerinti deriváltja kifejezhető a bázisvektorok lineáris kombinációjával:

A együtthatók másodfajú Christoffel-szimbólumok.

A mennyiségek elsőfajú Christoffel-szimbólumok. Egy természetes bázisvektor teljes differenciálja:

Egy vektor deriváltja kifejezhető Christoffel-szimbólumokkal:

Itt a második egyenlőségjelnél felcseréltük az és indexeket, mivel mindkettőre összegzünk, és felbontottuk zárójeleit.

Kovariáns derivált[szerkesztés]

Erre alapozható egy vektor kovariáns deriváltja:

Az első term az vektormező komponensének megváltozását írja le az koordinátatengely mentén, a második a mező megváltozását, amit a koordináta-rendszer változása von magával. Egyenes vonalú koordináta-rendszerekben, ahol a metrikus tenzor konstans, a Christoffel-szimbólumok eltűnnek, és a kovariáns derivált megegyezik a parciális deriválttal.

A kovariáns derivált a sokaság geometriájának további geometriai szerkezetét tárja fel, ami lehetővé teszi különböző vektorterek és érintőterek vektorainak összehasonlítását. Így a kovariáns derivált különböző vektorterek differenciálgeometriai összefüggését állítja elő. Ez ahhoz szükséges például, hogy kiszámítsák egy görbe görbületét. Ehhez a és vektorok differenciálhányadosát kell képezni, melyek különböző vektorterekben élnek.

A metrikus tenzorok kovariáns deriváltjának koordinátái eltűnnek: .

A kovariáns deriválttal általánosíthatók az irány szerinti deriváltak:

Például ha egy görbe egy Riemann-sokaság geodetikus vonala, akkor definíció szerint két pont között a legrövidebb összekötő vonal a sokaságon belül, ami kifejezhető az geodetikus differenciálegyenlettel. Ez azt jelenti, hogy az görbe sebesség-vektormezője (érintő-vektormezője) konstans a görbe mentén. Ez a definíció annak felel meg, hogy geodetikus vonalai egyenesek. A görbe görbülete így eltűnik, így az érintővektor deriváltja is nulla végig a görbe mentén. Lokális koordinátákkal a geodetikus differenciálegyenlet:

A Christoffel-szimbólumok a affin összefüggés koordinátái. Ha az együtthatók adottak, akkor megadtuk, hogy a sokaságban hogyan változnak pontról pontra a koordináta-rendszerek. Lehet, hogy több információnk van a térről és a benne levő differenciálható sokaságról, így tudjuk, hogy mit értünk kovariáns differenciáláson, így a Christoffel-szimbólumok meghatározhatók. Az utóbbi esetben be kell látni, hogy Riemann-sokaságról van szó, és a sokaság minden érintőtere skalárszorzat, így metrikát indukál, tehát van távolság.

Mivel a tekintetbe vett sokaságok (szemi)-Riemann-sokaságok (itt eltűnik a torziótenzor), azért a összefüggés egy Levi-Civita-összefüggés, vagyis torziómentes, illetve szimmetrikus, és emellett még metrikus összefüggés is. Torziómentessége miatt az antiszimmetrizált irány menti derivált megegyezik a Lie-deriválttal. Míg az irány menti derivált lineáris az iránymezőben, azért az Lie-derivált egy argumentumában sem lineáris.

A Christoffel-szimbólumok tulajdonságai[szerkesztés]

Schwarz tétele, illetve a torziómentessége miatt a Christoffel-szimbólumok szimmetrikusak két alsó indexükben:

Ez alapján a Christoffel-szimbólumok a metrikus együtthatók alapján:

Ez következik abból a relációból, hogy:

és két permutációjából, azaz -ból és -ből.

A duális bázisvektorok deriváltjára a következő összefüggést kapjuk:

Ez alapján a kovariáns komponensek kovariáns deriváltjai:

Fontos megjegyezni, hogy a Christoffel-szimbólumok három indexükkel nem írnak le harmadfokú tenzort, mivel nem mutatják a tenzoroknál megkövetelt viselkedést a transzformációkkal szemben:

A transzformációs formulában szereplő második tag miatt nincs szó tenzorról. Emiatt a Christoffel-szimbólumokat jelölik úgy is, hogy ne lehessen tenzornak nézni őket:

A transzformációval szembeni viselkedésről tett kijelentés általánosítható: Egy tenzor parciális deriváltjának indexe () úgy transzformálódik, mint egy kovariáns index (). Ezzel szemben egy második parciális derivált indexei () közül egyik sem transzformálódik tenzorindexek módjára. Kiutat a kovariáns derivált jelent: Egy tenzorkoordináta -edik kovariáns deriváltja újra tenzorkoordináta, kovariáns index módjára transzformálódik. Például ebben: és kovariáns indexek.

Görbe vonalú koordináták három dimenzióban[szerkesztés]

Vektorszorzat és alternáló tenzor[szerkesztés]

Descartes-koordinátákban a vektorszorzás az Levi-Civita szimbólummal:

Görbe vonalú koordináták esetén az

alternáló tenzor használható:

Ez levezethető abból, hogy :

A következő számításból látható, hogy tenzorként viselkedik a transzformációkkal szemben. A kovariáns verzió:

A vektorszorzat a normált bázisban:

Koordinátafelületek: belső geometria[szerkesztés]

Az általánosság megszorítás nélkül feltesszük, hogy az koordinátafelületről van szó. A felület egy nem normált normálvektora kollineáris a kontravariáns bázisvektorral:

Konvenció szerint -ben egy felületet a belső geometria következő mennyiségeivel definiálhatjuk. Azért belső geometriai jellemzők, mivel megállapíthatók a felületen belül szög- és távolságméréssel (lásd első alapforma):

Ortogonális koordinátákban , tehát .

A felület metrikus tenzora és ennek Gram-determinánsa:

A felület funkcionáldeterminánsa:

ahol a felület normált normálvektora.

Az inverz metrikus tenzor:

Koordinátafelületek: Külső geometria[szerkesztés]

A következőkben a görög betűs indexek az 1,2 értékeket veszik fel, és a felület koordinátáit és bázisvektorait jelölik.

A szerinti parciális deriváltja előállítható a felület bázisvektorainak lineáris kombinációjaként. Ez következik a normálási feltételből a deriváltból következően. Így ortogonális az felületi normálisra, ennélfogva a felületben kell lennie. Bevezetünk egy másik mennyiséget is, ami másodfokú tenzor:

A szakirodalom a tenzort másodfokú felülettenzornak, görbületi tenzornak vagy felülettenzornak nevezi. A kovariáns koordináták számítása:

ahol . Ez írható úgy is, mint:

lásd második alapforma.

A értékek kapcsolatba hozhatók a másodfajú Christoffel-szimbólumokkal. A helyettesítéssel:

Innen a Gauß-Weingarten-egyenletek:

A második alapforma függ a felület helyzetétől a körülvevő térben, és a görbületi számításokhoz szükséges. A vegyes, kontravariáns-kovariáns tenzor segítségével:

a főgörbületek ( sajátértékei), középgörbület és a Gauß-görbület is számítható.

A Riemann-féle görbületi tenzor kifejezhető a tenzorszorzattal. További integrabilitási feltételek a Mainardi-Codazzi-egyenletek.

Integrációs elemek három dimenzióban[szerkesztés]

Görbeelem[szerkesztés]

Egy vektoriális útelem vagy görbeelem kifejezhető a helyvektor teljes differenciáljaként:

Az koordinátavonalak iránya menti differenciálok azonosíthatók:

Ügyeljünk arra, hogy indexe nem jelez kovarianciát. A vektoriális útelemek segítségével ív- felület- és térfogatelemek határozhatók meg.

Ívelem[szerkesztés]

A skaláris útelem vagy hosszelem, illetve ívelem definíció szerint

Normált bázisvektorokkal:

Az ortogonális koordináták esetén:

és

Speciálisan, ha a görbe a síkban fut, akkor az első alapforma:

Felszínelem[szerkesztés]

Egy koordinátafelület felszíneleme:

Az előjelet az irányítás adja meg. A mennyiséget skaláris felszínelemnek nevezik.

Az általánosság megszorítása nélkül tekinthetjük az koordinátafelületet:

Normált bázisvektorokkal:

Ortogonális koordináták esetén:

Térfogatelem[szerkesztés]

A térfogatelem:

ahol azonosítható a funkcionáldetermináns abszolútértéke.

Normált bázisvektorokra:

Ortogonáls koordinátákban:

Differenciáloperátorok három dimenzióban[szerkesztés]

Az ortogonális koordináta-rendszerek speciális esete több különböző szempontból is fontos, például mérnökök és fizikusok számára. Többek között azért, mert a leggyakrabban használt görbe vonalú koordináta-rendszerek, például a gömbi és az elliptikus, ortogonálisak. Más szempontból azért is fontosak, mert itt nem kell foglalkozni a kovariáns, a kontravariáns, a duális, a gamma-együttható és további kapcsolódó fogalmakkal. Továbbá a bázisok mindig ortogonálisak, habár nem mindig normáltak. Ortonormált rendszert a normált bázisok alkotnak. A normált vektorokat jelöli.

Ortogonális koordináta-rendszerekben a következő differenciáloperátorokat adják meg: gradiens, divergencia, rotáció, Laplace-operátor. Egy függvény gradiense megadja a függvény legnagyobb meredekségét, a skalármező, illetve vektormező a forrás- és örvénysűrűséget jelenti. Jelentésük független a koordinátáktól.

A skalárfüggvény gradiense:

Vegyük észre, hogy nemcsak , hanem minden megnevezett mennyiség, köztük a bázisvektorok és a együtthatók is függhetnek u-tól.

Egy vektormező divergenciája:

Egy vektormező rotációja:

A Laplace-operátor:

Tehát nem elég a helyettesítést elvégezni, hanem alkalmazni kell a definíciót. A fent megadott eredményeket a gyakorlatban egyszerűbben is megkaphatjuk ha a már meglevő koordinátafüggetlen definíciókat használjuk.

Konform leképezés[szerkesztés]

Két dimenzióban több hasznos koordináta-rendszert konform leképezéssel hoztak létre. Ezek nemcsak hogy derékszögűek, hanem szögtartóak tetszőleges szögre. Ez azt is jelenti, hogy két bázisvektor hosszának aránya mindig egy, például k-tól függetlenül, különben a gömbből ellipszoid lenne.

Differenciáloperátorok általános koordináta-rendszerben[szerkesztés]

A következőkben a természetes bázist, és a tenzoranalízisben megszokott jelöléseket használjuk. Azaz a felső index kontravarianciát, az alsó index kovarianciát jelez. Legyen továbbá skalármező, és vektormező.

Továbbá az írásmód lesz, Christoffel-szimbólum, amit definiál. A kovariáns derivált . Skalár kovariáns deriváltja , és vektor kovariáns deriváltja , illetve .

Skalármező gradiense:

Tenzormező gradiense:

Egy fokú tenzor esetén két lehetőség adódik a gradiens definiálására:
  • a jobbgradiens:
  • a balgradiens:
.

A továbbiakban a jobbgradienst használjuk.

Vektormező gradiense:

Másodfokú tenzor gradiense:

Vektormező divergenciája:

Tenzormező divergenciája: Az fokú tenzorok esetén két lehetőség van a divergencia definiálására: a jobbdivergencia és a baldivergencia . A továbbiakban a jobbdivergenciát használjuk.

Másodfokú tenzor divergenciája:

Tenzormező rotációja:

Egy fokú tenzor esetén két lehetőség adódik a rotáció definiálására:
  • a jobbrotáció
  • és a balrotáció:
.

A továbbiakban a jobbrotációt használjuk:

Vektormező rotációja:

Skalármező Laplace-operátora:

Gradiens és totális differenciál[szerkesztés]

A következőkben a gradiens görbe vonalú koordináta-rendszerben vezetjük be. A helyvektor totális differenciálja előáll, mint:

Legyen most tetszőleges skalármező. Totális differenciálja a fenti ábrázolásával:

A gradiens definiálható, mint:

és azonosítható, mint:

Ortogonális koordinátákban egy kovariáns bázisvektor , és a hozzá tartozó duális kontravariáns bázisvektor . Így ortogonális koordinátákban a gradiens:

esetén a kontravariáns bázisvektor gradiensét kapjuk, tehát a koordinátafelület normálisának gradiensét:

Speciális Christoffel-szimbólumok[szerkesztés]

A divergencia kiszámításához szükség van a Christoffel-szimbólumra. Ez kifejezhető, mint a metrikus tenzor determinánsa:

ami következik abból, hogy és a következő összefüggésből:

Így a divergencia és a Laplace-operátor:

Koordinátafüggetlen divergencia[szerkesztés]

A divergencia koordinátafüggetlen ábrázolása a következő forrássűrűséget vezeti be:

ahol egy tetszőleges térfogat, és az áramot integráljuk a peremen. A következőkben ez egy infinitezimális paralelepipedon a pont környezetben, melyet az vektorok feszítenek ki az koordinátavonalak irányában. Ez azt jelenti, hogy koordinátái az intervallumba esnek. Az élek hossza , és az élek nem feltétlenül merőlegesek egymásra. A térfogat számítása:

A paralelepipedont az és az lapok határolják. Egy koordinátafelület felületeleme három dimenzióban:

és a vektormező helyi árama ezen a felületelemen keresztül:

így a felületen keresztülhaladó áram (mivel a vektoriális felületelem kifelé mutat, azért ):

és a felületen áthaladó áram:

itt az integrandust az helyen első rendben -ba fejtettük. A kettő összevetésével

A többi koordinátára hasonlóan:

így a divergencia a természetes , illetve normált koordinátákban:

Ortogonális koordinátákban:

Koordinátafüggetlen rotáció[szerkesztés]

A rotáció koordinátafüggetlen definíciója:

ahol tetszőleges felület az egységnormálissal, ahol az vonal menti integrál a felület pereme körül fut.

A továbbiakban egy felületet tekintünk. Így a bal oldal:

Legyen egy (infinitezimális) paralelogramma a pont körül, melyet a és vektorok feszítenek ki. Ennek terűlete .

Az integráció ennek a paralelogrammának az éleit járja körbe:

Ha , akkor -re és -ra, illetve -re és -re.

Az 1 és 3 út menti integrálok összefoglalva:

Ha az integrandust az helyen első rendben kifejtjük -re, akkor akkor a megközelített integrandus -től függ, tehát független -től, így az integrandus egyszerűen kiértékelhető:

Analóg módon, a 2 és a 4 út menti integrálra adódik, hogy:

Összevetve a cirkuláció -on belül a paralelogramma körül:

esetén a közelítésekből egzakt relációk lesznek. A rotáció definiáló egyenlőségét behelyettesítve, ha minden mennyiséget körül értékelünk ki.

Hasonló eredményeket kaphatunk a többi koordinátára is a koordináták ciklikus cseréjével. Így a rotáció azzal, hogy: :

A természetes kovariáns koordináta számítható a (természetes) kontravariáns -ből úgy, mint . A továbbiakban a normált koordináták illetve .

Ha a koordináták ortogonálisak, akkor miatt teljesül, hogy sowie . Az ortogonális normált koordinátákra , tehát ekkor a rotáció:

A rotáció mint antiszimmetrikus tenzor[szerkesztés]

A rotáció képletében feltűnnek a termek, melyek parciális deriváltakká egyszerűsíthetők, mivel a Christoffel-szimbólumok alsó indexükben szimmetrikusak:

Ez a mennyiség egy másodfokú antiszimmetrikus tenzort ábrázol, a vektor rotorja.

Példák görbevonalú koordináta-rendszerekre[szerkesztés]

Ortogonális koordináta-rendszerek[szerkesztés]

Nem ortogonális koordináta-rendszer[szerkesztés]

  • Alternatív elliptikus hengerkoordináták:

Differenciálgeometria[szerkesztés]

A görbe vonalú koordináták egyik hagyományos alkalmazását a differenciálgeometriában találjuk meg, speciálisan differenciálható sokaságok atlaszaiban. A következőkben összefüggéseket vezetünk le a differenciálformák kalkulusához, amelyek ezen számítások alapján koordinátafüggetlenül ábrázolhatók.

Differenciálformák[szerkesztés]

Legyen egy -dimenziós differenciálható sokaság. Egy -forma minden ponthoz hozzárendel egy sima alternáló -multilineáris formát a érintőtéren. Ez az egy valós értékű lineáris funkcionál, ami vektormező -saihoz valós számokat rendelnek:

Itt maga az érintőtér külső hatványának eleme, azaz eleme, mivel teljesül, hogy és . Az összes fölötti -forma halmaza, illetve a diszjunkt unió képezi az vektorteret. Ezekkel a képletekkel atlaszfüggetlenül lehet integrálni egy sokaságon.

A tenzoranalízisben antiszimmetrikus -fokú kovariáns tenzor. Lásd: alternáló -multilineáris forma.

Differenciálformák: ábrázolás koordinátákkal[szerkesztés]

Legyen nyílt része -nek, és helyi koordináta-rendszer az helyi koordinátákkal. Ekkor a helyen

a érintőtér helyi bázisa és

a hozzá tartozó duális bázis. A dualitást fejezi ki, tehát ez bázisa a koérintőtérnek. Ezek 1-formák a vektortéren. Ezeknek az 1-formáknak a -szoros külső szorzata, ahol asszociatív, bilineáris és antikommutatív, egy -forma, ahol

a koérintőtér fölötti külső algebra egy bázisa. Minden differenciálforma egyértelműen ábrázolható az összes térképen:

Például egy 2-forma:

ami megfelel egy másodfokú antiszimmetrikus kovariáns tenzormezőnek. Az esetben:

A skalár- és vektormezők kapcsolata a differenciálformákkal[szerkesztés]

Differenciálható skalármezők esetén teljesül az azonosság: az sima függvények identikusak a 0-formákkal:

A következő izomorfiával egy differenciálható vektormezőhöz egyértelműen hozzárendelhető egy 1-forma, ahol a skalárszorzat, és alkalmazzuk az Einstein-féle összegkonvenciót is:

A Hodge-Stern-operátorral egy skalármezőhöz hozzárendelhető egy -forma, és egy vektormezőhöz egy -forma.

Művelet érintő- és koérintővektorok[szerkesztés]

A flat, bé és sharp, kereszt zenei operátorok izomorfiákat írnak le, melyeket a Riemann-metrika indukál, és az érintővektorokat a koérintővektorokra, illetve megfordítva képezik le:

A tenzor notációban ez az indexek emelésének és süllyesztésének felel meg.

Hodge-Stern-operátor[szerkesztés]

Az dimenziós, irányított, euklideszi terekben létezik egy kanonikus izomorfizmus, ami a komplementer fokú ( és ) alternáló multilineáris formákat egymásra képezi le. Ez az úgynevezett Hodge-Stern-operátor:

Mindkét vektortér dimenziója .

Három dimenzióban, azaz esetén egy 0-formához hozzárendel egy 3-formát:

és egy 1-formához egy 2-formát

Így egy differenciálható vektormezőhöz nemcsak egy 1-forma, hanem egy 2-forma is hozzárendelhető. Egy differenciálható skalárfüggvényhez pedig hozzárendelhető egy 0-forma, illetve egy 3-forma is.

Egy -forma külső deriváltja egy -forma keletkezik. A zenei operátorokkal és a Hodge-Stern-operátorral képződik a De-Rham-komplexus. Két külső derivált láncolása identikus nullával. Ebből levezethetők a vektoranalízis integráltételei, a Stokes-tétel, Gauß integráltétele és a Green-tétel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. William M. Boothby: An Introduction to Differential Manifolds and Riemannian Geometry. 2. überarbeitete Auflage. Academic Press, 2002.
  2. Gravitation. W.H. Freeman & Co (1973). ISBN 0-7167-0344-0 

Források[szerkesztés]

  • Günter Bärwolff: Höhere Mathematik für Naturwissenschaftler und Ingenieure. 2. Auflage, 1. korrigierte Nachdruck. Spektrum Akademischer Verlag, München u. a. 2009, ISBN 978-3-8274-1688-9.
  • Wolfgang Kühnel: Differentialgeometrie. Kurven – Flächen – Mannigfaltigkeiten. 4. überarbeitete Auflage. Vieweg, Wiesbaden 2008, ISBN 978-3-8348-0411-2.
  • Siegfried Kästner: Vektoren, Tensoren, Spinoren. Eine Einführung in den Tensorkalkül unter Berücksichtigung der physikalischen Anwendung. 2. verbesserte Auflage. Akademie-Verlag, Berlin 1964.
  • Murray R. Spiegel, Dennis Spellman, Seymour Lipschutz: Vector Analysis. Schaum’s Outlines. 2. Auflage. McGraw-Hill, 2009, ISBN 978-0-07-161545-7.
  • Heinz Schade, Klaus Neemann: Tensoranalysis. 3. überarbeitete Auflage. de Gruyter, Berlin 2009, ISBN 978-3-11-020696-8.
  • Klaus Jänich: Vektoranalysis. 5. Auflage. Springer-Verlag, Berlin 2005, ISBN 978-3-540-23741-9.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Krummlinige Koordinaten című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.