Koordinátavonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egy koordináta-rendszer koordinátavonalai olyan görbék, amelyek mentén a koordináták egy kivétellel konstansok. Görbe vonalú koordináta-rendszerekben a lokális bázisvektorok érintőlegesek a koordinátavonalakhoz, és ez alapján számíthatók is. Ha ezek a bázisvektorok mind merőlegesek egymásra, akkor a koordináta-rendszer ortogonális.

Definíció R3 Descartes-féle koordináta-rendszerében[szerkesztés]

Legyen pont az térben! Ekkor ez ezen a ponton átmenő koordinátavonalak ezek a görbék:

ahol két koordináta konstans és a harmadik paraméter.

Általánosítás[szerkesztés]

A koordinátavonalak fogalma általánosítható, így rögzíthető néhány koordináta és a többi lehet paraméter. Általánosíthatók más koordináta-rendszerekre, magasabb dimenziókra és más sokaságokra. Görbe vonalú koordináta-rendszerekben koordinátavonalak elfajulhatnak koordinátaszingularitássá.

Speciális koordináta-rendszerekben[szerkesztés]

  • Descartes-féle koordináta-rendszerekben és affin koordináta-rendszerekben a koordinátavonalak a tengelyekkel párhuzamos egyenesek.
  • A polárkoordinátákkal koordinátázott síkban a koordinátavonalak az origón átmenő egyenesek, illetve az origó közepű körök. Maga az origó egy ponttá elfajult kör: , és tetszőleges, nem változtatja meg a pozíció.
  • A hengerkoordináta-rendszer koordinátavonalai a z tengelyt merőlegesen metsző egyenesek; a z tengely körüli körök és a z tengellyel párhuzamos síkokban levő körök. A z tengely pontjai elfajult körök.
  • A gömbkoordináta-rendszerben a koordinátavonalak az origón átmenő egyenesek, a pólustengely körüli körök (szélességi körök) és az origó körül futó körök közül azok, melyeket a pólustengely elfelez (hosszúsági körök). A pólustengely pontjai elfajult körök, az origó pedig többszörösen ( vagy tetszőleges).

Lokális bázisvektorok[szerkesztés]

Egyenes vonalú koordináta-rendszerekben az egész vektortérnek egységes bázisa van. Görbe vonalú koordináta-rendszerekben minden ponthoz külön bázis rendelhető. A lokális bázisvektorok párhuzamosak a helyi koordinátavonalakkal. Skalárszorzattal kiszámítható a bázisvektorok szöge. A poláris, a henger- és a gömbkoordináta-rendszerek ortogonálisak.

A lokális bázisvektorokkal meghatározható a metrikus tenzor, továbbá az integrálszámításhoz a vonal- a felület- és a térfogatelem. A tenzorszámításban a lokális bázisvektorok kovariánsak, mivel érintőlegesek a koordinátavonalakhoz. A kontravariáns bázisvektorok merőlegesek a koordinátafelületekre.

Források[szerkesztés]

  • K. Endl / W. Luh. Analysis. Akademische Verlagsgesellschaft (1973) 
  • W. Werner. Vektoren und Tensoren als universelle Sprache in Physik und Technik. Springer Vieweg 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Koordinatenlinie című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.