Koordinátaszingularitás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A földrajzi koordináta-rendszer koordinátaszingularitása az Északi- és a Déli-sarkon an

A fizikában akkor beszélünk koordinátaszingularitásról, ha egy koordináta-rendszerben annak belső tulajdonságai miatt egy jól meghatározható pontnak legalább egy koordinátája nem egyértelmű. Például a Föld koordináta-rendszerében az Északi-sark és a Déli-sark földrajzi hosszúsága nem adható meg egyértelműen, mivel minden hosszúsági kör itt metszi egymást. Eltérően a fizikai szingularitásoktól, egy megfigyelő számára semmi különös nincs ezekben a pontokban, mivel ez csak a koordináta-rendszer sajátossága. Egy másik koordináta-rendszerben vagy nem léteznek, vagy máshol bukkannak fel.

Definíció[szerkesztés]

Egy pontban koordinátaszingularitás van, ha valamelyik koordináta nem egyértelmű; ez azonban egy második koordináta-rendszerre való áttéréssel megszüntethető.[1][2]

Leírás[szerkesztés]

A koordináta-rendszerekben különböző helyzetekben léphetnek fel koordinátaszingularitások. Például, ha nem lehet egyértelmű koordinátákat rendelni az térben egy dimenziós részsokaság vagy absztrakt részsokaság pontjaihoz, ahol , akkor ezekben a pontokban koordinátaszingularitás van. A koordinátaszingularitás természete felismerhető egy alkalmas koordináta-rendszer választásával, ahol ezeknek a pontoknak egyértelmű koordinátáik vannak. Ez lehet az euklideszi térben a Descartes-féle koordináta-rendszer, sokaságok esetén egy térkép. Ekkor van egy koordinátatranszformáció, hogy

ami azonban a koordinátaszingularitás miatt nem invertálható. Ha komponensenként differenciálható, ami az általában használt koordináta-rendszerekre teljesül, akkor a

Jacobi-mátrix a koordinátaszingularitásokban szinguláris, innen a koordinátaszingularitás név.

Példák[szerkesztés]

Az polárkoordináták

Polárkoordináta-rendszerben a sík pontjait az origótól mért távolság és helyvektorának az x tengely pozitív felével bezárt szöge határozza meg, ahol az origótól mért távolság és a helyvektor szöge. Polárkoordinátákról Descartes-koordinátákra így térhetünk át:

Az origóban koordinátaszingularitás van: ha , akkor a transzformáció eredménye független a szögkoordinátától. Polárkoordinátákban az origónak nincs egyértelmű ábrázolása.

A hengerkoordináta-rendszer a polárkoordináta-rendszerből kapható háromdimenziós koordináta-rendszer. A két polárkoordinátához hozzávesszük a magasságot, -t harmadik koordinátaként. A transzformáció így bővül:

Ebben a hengerkoordináta-rendszerben az összes pontban koordinátaszingularitás van.

Az gömbkoordináták

Gömbkoordináta-rendszerben a háromdimenziós tér pontjait egy origótól mért távolság, , és két szögkoordináta, és adja meg. Az átszámítás Descartes-koordinátákba:

A transzformáció a következő koordinátaszingularitásokat mutatja meg:

  • Ha , akkor a pontok transzformációjának eredménye a pozitív z-tengelyen független a koordinátától.
  • Ha , akkor a pont transzformációjának képe a negatív z-tengelyen független a koordinátától.
  • Ha , akkor a transzformáció eredménye, az origó független a és koordinátáktól.

Emiatt gömbkoordinátákban a teljes z-tengely összes pontjának nincs egyértelmű ábrázolása.

Az rögzítéssel kapjuk a gömbi koordináta-rendszert, ami megegyezik a földrajzi koordináta-rendszerrel. Mivel az a gömbfelület két pontban, az és a pontokban metszi a z-tengelyt, azért a földrajzi koordinátákban csak a és a pontokban van koordináta-szingularitás.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hans-Jürgen Schmidt. Einsteins Arbeiten in Bezug auf die moderne Kosmologie, 2. o. (2005) 
  2. Einsteins Kosmos: Untersuchungen zur Geschichte der Kosmologie. Hilmar W. Duerbeck, Wolfgang R. Dick, 110. o. (2005) 

Források[szerkesztés]

  • Franz Embacher. Mathematische Grundlagen für das Lehramtsstudium Physik, 2. überarbeitete, Wiesbaden: Vieweg+Teubner, 167. o. (2011. április 8.) 
  • Hans Jörg Dirschmid. Tensoren und Felder, 1., Wien: Springer, 492. o. (1996. április 8.) 
  • Thomas Filk, Domenico Giulini. Am Anfang war die Ewigkeit: auf der Suche nach dem Ursprung der Zeit, 1., München: Beck, 243. o. (2004. április 8.) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Koordinatensingularität című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.