Szerkesztővita:Misibacsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Misibacsi!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a segítség lapokon, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Burumbátor társalgó 2006. szeptember 8., 09:33 (CEST)

Nuvola filesystems folder locked.png
Kapott üzeneteim archívuma

A számolás joga[szerkesztés]

Kedves Misibacsi! Köszönöm megjegyzésed, jókor jött. Olvastam a könyvet. A filmet nem láttam. Az [index] filmjegyzetéből és néhány film-előzetesből dolgoztam. Kérlek, ha tudsz, segíts! A könyv jó, de nagy falat. A film is jó lehet, de nem férek hozzá. "Kutya nehéz úgy hazudni, hogy nem ismered az igazat." Esterházy P. nyomán. Partmoso vita 2018. július 4., 22:54 (CEST)

A magyar történelmi műhely újraindítása[szerkesztés]

Szia! Érdekelne a véleményed a fentiekkel kapcsolatban itt. Üdvözlettel, – Frommer Coat of arms of the Austro-Hungarian Navy.png Fórum 2018. július 6., 14:06 (CEST)

Megerősített[szerkesztés]

Szia Misibacsi!

Támogatnád azt, hogy megerősített szerkesztői jogot kapjak? Üdv,-WikimakerXD vita 2018. július 11., 18:24 (CEST)

Köszönöm szépen. Üdv!WikimakerXD vita 2018. július 12., 21:27 (CEST)

Eltévedés[szerkesztés]

Nem vagyok eltévedve, csupán másfelől közelítek a WP-hez, mint Te. Nem képzelem magam Yoda-mesternek, a bölcs, öreg, joviális és - önön magát igen gyakran - tévedhetetlennek gondoló wikigurunak. Én megelégszem azzal, amit amott filozófiaként leírtam. Egy vagyok a sok közül, akik _közösen_ létrehoznak valamit, ami a közös tudásunk lenyomata, ami közkincs. Viszont, nem vagyok a "csapat", vagy helyesebben: a falka tagja, akik a többiek fölé helyezve magukat, beképzelik, hogy nélkülük káosz lenne. Számomra totál indifferens, hogy egy algoritmus linkje, ami lapokat indexel, konkrétan micsoda, amíg abból következtetni lehet arra, hogy az indexeléssel kigyűjtött lapokban mi a közös. Nem véletlenül vannak ezek a lap lábrészében. Ezek nem szerves részei az enciklopédiai értelemben vett szócikknek. Ugyan abba a csoportba tartozik, mint a licencek és a többi link a lap alján. A WP jobb, használhatóbb lesz attól, ha valaki a szócikkírás mellett arra is veszi a fáradtságot, hogy az ilyen és ehhez hasonló szolgáltatások linkjeit is elhelyezi a szócikkek alatt. Szóval a "köszönöm" gomb helyénvalóbb lett volna a "visszavonás"-nál... Üdv: Shakes 2018. július 22., 08:32 (CEST)

Legenda vagyok (egyértelműsítő lap)[szerkesztés]

Szia! Visszavontam a szerkesztésed a Legenda vagyok (egyértelműsítő lap) lapon. Az általad feltüntetett szócikkek nem illenek ide. Lásd: {{egyért}}(?) sablon leírása: „Ez egy egyértelműsítő lap, a hasonló nevű szócikkek közötti választást segíti elő”. Valamint: Vita:Botrány az operában (egyértelműsítő lap). A The Last Man on Earth (1964) és az Az Omega ember (1971) című film is a Legenda vagyok c. Matheson regény adaptációi, de mivel a címük nem hasonló, így nem indokolt a feltüntetésük. A regény illetve a filmfeldolgozások szócikkeiben a különböző adaptációkról meg lehet adni minden szükséges információt. Az olvasók el fognak tudni igazodni. Üdv: Viloris Üzenj! 2018. július 29., 18:46 (CEST)

Ahogy fentebb idéztem: „Ez egy egyértelműsítő lap, a hasonló nevű szócikkek közötti választást segíti elő”. Ez elég pontos megfogalmazás. Amit Te írsz, hogy a feldolgozásokat is megtalálja az olvasó, nos arra ott vannak (ahogy azt szintén írtam már) a szócikkek. Aki kíváncsi a Legenda vagyok c. regény feldolgozásaira, az felkeresi a szócikket, ahol szerencsés esetben fel vannak ezek tüntetve. Az olvasók el fognak tudni igazodni. Kezeljük felnőttként őket. De ha ott nem találja akkor keresgél tovább. És ha nem talál valamit? Na puff. És az csak a Wikipédia hibája lehet? (A nyomtatott hagyományos enciklopédiákban sem volt könnyebb eligazodni (pl. csak ABC szerint lehetett keresni stb.), aztán mégis jók voltak arra, hogy ismeretet szerezzünk. Még akkor is ha sokat kellett bennük keresgélni - néha hiába.)
Azért "kell" felsorolni két tételt, mert két hasonló című van ezzel a címmel, ha több lenne, akkor többet sorolnánk fel. (pl.: Macbeth (egyértelműsítő lap)) Ez egy ilyen műfaj. Nem tudom miért baj, hogy csak két cikk van a Legenda vagyok (egyértelműsítő lap)-on. Ha szerinted nincs rá szükség, mert megoldható a két szócikk bevezetőjében külön sablonnal (pl {{egyért2}}(?) és társai), akkor hivatkozd meg a két szócikket a másik bevezetőjében és kérd a lap törlését. Ez is egy megoldás, ezzal sincs semmi baj. Mondta valaki, hogy ezt nem lehet? Állított bárki is ilyet?
"Szerinted mire jók ezek a lapok?" Lásd az {{egyért}}(?) sablon már idézet leírását. Szerintem arra. Én ezt figyelembe véve szerkesztem az egyértelműsítő lapokat, azaz a hasonló nevű szócikkeket tüntetem fel ezekben a szócikkekben. Azt azonban nem tudom, ettől miért lenne szűk az én értelmezésem? Ha úgy érzed nem tölti be a funkcióját, nem hasznos stb. stb., akkor a tudsz javaslatot tenni a Wikipédia berkein belül. Üdv: Viloris Üzenj! 2018. július 29., 20:14 (CEST)

Mongol nevek átírása[szerkesztés]

Mert a KNMH mongol részének bevezetőjében külön kiemelik, hogy ezeket nem az útmutató szerint kell átírni, mert meghonosodott alakok. És a KNMH-t – az OH-hoz hasonlóan – a nevek írásánál alapműnek tekintünk itt, a magyar Wikipédián. - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2018. július 30., 22:31 (CEST)

Medgyessy Mária[szerkesztés]

Szia misibacsi!

Egy érdekes témába botlottam, amin talán Te tudnál segíteni.

Az Ítél a Balaton régi film, a Wikin is megtalálható Medgyesi Mária akkor még meg sem született, amikor azt forgatták, ezért a bevezetőben lévő nevet módosítottam. Az a bajom, hogy a 100 évvel ezelőtti színésznőről a gugli nem ad egy találatot se. Szerettem volna a meglevő cikkben egy más sablonnal utalni erre. – Porrimaeszmecsere 2018. augusztus 1., 16:07 (CEST)

Természetesen nem a sablonnal van gondom, hanem hogy az Ítél a Balaton főszereplőjéről nem tudok semmit. Szerintem legalább annyit oda kellene írni, hogy a másik színésznő mikor született és halt meg, hogy miért nem azonos. Én így gondolnám. – Porrimaeszmecsere 2018. augusztus 1., 19:15 (CEST)

Egyáltalán nem vagyok elszánt, meg nem is érdekel a dolog különösebben, csak a piroslink programomban éppen a "Medg" kezdetű szavakhoz értem... Köszönöm a fáradozásodat. – Porrimaeszmecsere 2018. augusztus 1., 20:38 (CEST)

festő vs festőművész egységesítés[szerkesztés]

Szia! Az archívumodban van egy zöld link amit szeretnék átírni, mert szeretném, ha minél kevesebb találat lenne alternatív egyértelműsítésre (Mednyánszky László (festőművész) vs. Mednyánszky László (festő)). Kérlek jelezd itt, ha kifogásod van ellene. Köszönöm, JSoos vita 2018. augusztus 1., 22:27 (CEST)

@JSoos: Szia!

Az átnevezés irányát nem értem, mivel a szokásos megnevezés a "festőművész" arra a személyre, aki festmények művészi igényű készítésével foglalkozik.

A "festő" szerintem egy hétköznapibb, szleng kifejezés ugyanerre (bár összemosódik a "szobafestő" foglalkozással ez a megnevezés). Kb. olyan, mintha "orvos" helyett azt mondanád: "doki". Hasonló a helyzet a "színművész" / "színész" esetében is, ott a WP közössége a formálisabb "színművész" formát preferálta. A "festőművész" esetén ez a véleménykérés kimaradt. Láttam, hogy pár szerkesztőt már megkérdeztél egyenként, de tudtommal szavazás nem volt erről a kérdésről.

Tehát a (festő) átnevezését (festőművész)-re nem tartom jónak. misibacsi*üzenet 2018. augusztus 2., 05:47 (CEST)

@Misibacsi, Pasztilla, Einstein2: Én csak az egységes megnevezést szeretném elérni. Most "csak" 20-25 átnevezést tettem, a többi (kb. 350) mind festő volt, és korábbi egységesítések is mind ebbe az irányba történtek. Kérlek nézd meg a vitalapomon is a témát. Köszönöm, JSoos vita 2018. augusztus 2., 12:06 (CEST)
Ha jól látom, eredetileg a színművész helyett is a színész volt az általános, és inkább csak a színész/színésznő egységesítése miatt választotta a közösség a "nemtelen" színművész változatot. JSoos vita 2018. augusztus 2., 12:18 (CEST)

A festő nem egyenértékű a dokival, nem bizalmaskodó. Teljesen bevett, az ÚMÉL. sem festőművészezi a festőket, az egyszerűség kedvéért korábbi megbeszélések abba az irányba haladtak, hogy a festő egyertelműsítés elégséges, annál is inkább, mert 1) ebből van több, és egységesítési szempontból kevesebb adminisztratív teherrel jár, 2) aligha követhető össze a szobafestővel, akikről lexikonszocikk csak egészen kivételes esetekben készül. Pasztilla 2018. augusztus 2., 12:50 (CEST)

Csillagok háborúja bolygók[szerkesztés]

Szia!

Miért csak a Magyar Wikipédián van rengeteg Csillagok háborúja bolygónak saját szócikke? Nem kéne ezzel valamit kezdeni? A nagy részük rossz minőségű, vagy alig tartalmaz információt. Az enwikin például az egész ilyen egyszerűen van megoldva. Üdv! WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 2., 21:36 (CEST)

Már megkértem, hogy ne hozzon létre olyan minőségű cikkeket, de nem válaszolt, (ahogy elnéztem, eddig még senki üzenetére nem reagált). Tegnap azonnalival kitöröltettem az egyik cikkét. Viszont még sok hasonló van. A nagy részük feltehetően gépi fordítással készült, ezért ezeket is lehetne törlésre jelölni (akár azonnalira is). Mit gondolsz erről? WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 3., 08:35 (CEST)

Elkezdtem a cikkeit azonnalira jelölni. Üdv! WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 3., 14:55 (CEST)

...és már abba is hagytam, mert Pagony visszavonta az összeset. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 3., 15:44 (CEST)

Egyenként? Nem lehet erről egy megbeszélést kezdeményezni? WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 3., 16:02 (CEST)

Oké. Holnap, vagy holnapután kiírom a kocsmafalra. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 3., 23:23 (CEST)

Kiírtam. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 5., 15:52 (CEST)

Azokkal nem csinálok semmitVigyor. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 5., 17:17 (CEST)

Baktérítő-Ráktérítő 2#[szerkesztés]

Szia Misibácsi!

A Baktérítő-Ráktérítő kapcsán küldött hivatkozásod teljesen korrekt, azzal a kivétellel, hogy nem csillagképekről kapták a nevüket, hanem csillagjegyekről.

A sziderikus zodiákust Babilonban definiálták az i.e. 5. században. Ezt ma már nem használjuk. Ennek van köze a csillagképekhez.

A jelenleg használt tropikus zodiákus -amelyet a csillagászatban is alkalmaznak, mint koordináta rendszer- független a csillagképek helyzetétől (a babiloni naptárszerkezet miatt vették át a görögök a tropikus hónapok csillagkép neveit).

Az általad küldött hivatkozásban ez áll:

"Földről a Rák csillagkép irányában látszik, azt a szélességi kört, ahol ezen a napon a Nap zenitben delel, Ráktérítőnek hívják." S ezután hivatkozik a precesszióra. Ez sajnos inkorrekt állítás, ugyanis a Ráktérítő a tropikus Rák-jegyről kapta a nevét, s nem a csillagképről (sziderikus). Így a precesszió irreleváns, mert a tropikus zodiákusban, mindig a Rák 0 fokra esik a szolszticium, függetlenül a csillagképektől, így a precessziótól is.

Röviden összefoglalva:

-i.e. 15-13. század: csillagképek definiálása
-i.e. 5. század: babiloni sziderikus zodiákus (amit ma már nem használunk)
-i.e. 432 Euktemon és Meton Athénban definiálják tropikus zodiákust. Ennek a keretrendszerében számolunk a mai napig is.

A tropikus zodiákusnak semmi köze nincs a csillagképekhez, a babiloni naptárszerkezet miatt -ahol a hónapok korrelációban voltak a csillagképekkel- kapták meg a tropikus naptár hónapjai a csillagképek nevét, nem pedig a lokális helyzetükből kifolyólag.

Tehát a téves állítás az, hogy a Baktérítő és Ráktérítő elnevezést a csillagképek miatt kapták. A Ráktérítő és Baktérítő elnevezést a tropikus zodiákus miatt kapták, mert a szolszticium és ekvinokcium pontjai minden évben a tropikus Rák és tropikus Bak 0 fokra esnek, függetlenül a csillagképektől.

Üdvözlettel, Csaba Rafael Csaba üzenőlapja  2018. augusztus 4., 12:36 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Zoknibáb-jelölt[szerkesztés]

Szia!

Találtam egy szerkesztőt (Szerkesztő:Florav9), aki túl jól ismeri (szerintem) a WP-t, ahhoz képest, hogy csak ma regisztrált. Itt egy szerkesztése. Lehet szerinted zoknibáb? Üdv! WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 6., 15:34 (CEST)

Oké, köszönöm a választ. Azért figyelni fogom. További jó szerkesztést! WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 6., 18:12 (CEST)

Baktérítő-Ráktérítő 3#[szerkesztés]

Azért hivatkozom a csillagjegyekre, mert a Ráktérítő és a Baktérítő a csillagjegyekről kapták a nevüket :)

A csillagjegyek koordináta rendszerét használja ma is a csillagászat. (Az asztrológia is a csillagjegyek rendszerét használja, de ez most nem releváns. Asztrológiát 1808-ban tanítottak utoljára egyetemi miliőben Erlangenben. Addig áthatotta a tudományos és a művészeti életét, azért lehet, hogy csillagjegyekről kapta a nevét a Ráktérítő és a Baktérítő. Az általad belinkelt hivatkozás is csillagjegyekről beszél, s tévesen ír csillagképeket)

Komoly hivatkozásnak írtam Dr. Robert Powell, A zodiákus története című könyvet.

Rafael Csaba– Rafael Csaba vita 2018. augusztus 9., 15:31 (CEST)

Bolygó[szerkesztés]

A Jupiterről szóló angol wikipédia szócikkben. Azt írja, 75-ször kellene nagyobbnak lennie, hogy beinduljon a fúzió. Mérete ugyanakkor alig kisebb, mint a legkisebb vörös törpe. Ke4resem a bolygó teljesebb megfogalmazását. Folytatom a Bolygó vitalapján, amiken elgondolkoztam.

Nem tudom például, hogy vsn-e saját fénysugárzása az óriásbolygóknak, vagy csak a Nap fényéből származik-e a képe. Visszavert fény? És a képeken úgy néz ki, mint egy csillag! MZ/X vita 2018. augusztus 11., 11:50 (CEST)
Csak ennyit találtam: Jupiter

"Although Jupiter would need to be about 75 times as massive to fuse hydrogen and become a star, the smallest red dwarf is only about 30 percent larger in radius than Jupiter.[37][38] Despite this, Jupiter still radiates more heat than it receives from the Sun; the amount of heat produced inside it is similar to the total solar radiation it receives.[39] This additional heat is generated by the Kelvin–Helmholtz mechanism through contraction. This process causes Jupiter to shrink by about 2 cm each year.[40] When it was first formed, Jupiter was much hotter and was about twice its current diameter.[41]"

Sajnos, a legtöbb említés könyvre vonatkozik. MZ/X vita 2018. augusztus 12., 16:38 (CEST)

@Jzana: Ennek a fordítását beleírhatod a cikkbe: "This additional heat is generated by the Kelvin–Helmholtz mechanism through contraction. This process causes Jupiter to shrink by about 2 cm each year.[40]" A forrást ne feletsd el mellékelni. misibacsi*üzenet 2018. augusztus 12., 21:44 (CEST)

Baktérítő-Ráktérítő 4#[szerkesztés]

Kedves Misibacsi,

nem értem, hogy hogyan kerül ide az asztrológia... ezt a témát Te hoztad fel.

Az ingerültségedet sem értem. Több szempontból megpróbáltam elmagyarázni, hogy a Ráktérítő és Baktérítő nem a csillagképek után kaptán a neküveket, hanem a csillagjegyek után, amelyek az égi koordináta rendszerünk alapja. Ezt használja a csillagászat is...

Mivel a csillagjegyek után kapták a nevüket, teljesen irreleváns a precesszió fogalma, mert minden évben 06.21-én van a szolsztícium, ami a Rák 0 foka, s nem csúszik változik az évek múlásával.

Kérlek ezt cáfold érvekkel. Eddig egy érvet sem írtál le.

Retorikai hibát követsz el azzal, hogy az asztrológiára hivatkozol, mert én nem hivatkoztam rá. Ez szalmabábú érvelés a részedről.

Kérlek tartsd magad a tudományos elvekhez és érvelj és cáfolj, ne szalmabábú érvelést csinálj...

Üdv, Csaba– Rafael Csaba vita 2018. augusztus 15., 15:05 (CEST)

Gemini-4[szerkesztés]

Szia!

Bocsi, de egy kicsit előrébb tartasz, mint én:) A hivatkozott szakasz szövege tíz éve, 2008 óta állt ott úgy, ahogy olvastad. Most szerkesztem át az egész szócikket és most értem el annak a fejezetnek a teljes átfogalmazásához, csak még kell némi idő, hogy elérjek a végéig. Addig is, amíg ez meg nem tud történni, a már meglévő szöveget szabdaltam szét az általam adott új alfejezetcímek mentén. Amint leérek a kérdezett alfejezetig, az egész szöveg át fog alakulni. Moonwalkr vita 2018. augusztus 16., 09:25 (CEST)

Illetve még annyit, hogy visszaállítottam a képméretet, mert amit írtál, hogy bélyegkép, vagy 800px, az téves. A 800 px-et azért tartottam fontosnak, mert ez a repülés legnagyobb teljesítménye, pillanata (és talán az egész Gemini-program egyik legnagyobb pillanata, ezért a mérettel próbáltam illusztrálni, milyen fontos ez. A bélyegkép pedig azért kell, mert akkor ír alá képaláírást. Tehát bélyegképs és 800px. Nem a véletlen műve volt, hanem tudatos szerkesztés. Moonwalkr vita 2018. augusztus 16., 10:35 (CEST)

Visszavonulás[szerkesztés]

Köszönöm a kedves szavaidat, Misibacsi, de rengeteg dolog jött közbe, pl. a betegség. Igyekszem túl lenni ezeken. A legjobakat kívánom! - Ronastudor vita 2018. augusztus 16., 11:14 (CEST)

Sci-fi portál vagy Sci-fi-portál[szerkesztés]

Szia!

@Tacsipacsi: szerint a Sci-fi-portál a helyes, de biztos hogy így a jó? Vagy a legtöbb helyen el van írva? Tudsz segíteni? Üdv! WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 17., 13:18 (CEST)

@WikimakerXD: Változott a helyesírás, az újban a AkH.12 140. pont szól erről, a régiben pedig a AkH.11 114. a) pontra találtam utalást. (Sajnos az új szabályzat szótári részében a sci-finek csak toldalékolt alakjai szerepelnek, összetételek nem, úgyhogy csak az e-mail-cím mint analóg példa lehet segítségünkre.) – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 17., 13:37 (CEST)

@Tacsipacsi: Rendben. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 17., 13:45 (CEST)

Nekem is nagyon furcsa. Elvileg amit az alábbi linken írnak írnak az lehet a helyes. AkH.12 140.. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 17., 16:52 (CEST)

Baktérítő-Ráktérítő 5#[szerkesztés]

Kedves Misibacsi,

köszönöm a baráti tanácsod, írtam már cikket ebben a témában, s jövőre jelenik meg egy könyvem, ami az első ékírásos lelettől vezeti végig az égbolt történetét, egészen a napjainkig.

Több energiát nem szeretnék elfecsérelni, láthatólag hasztalan, mert úgy néz ki, hogy el sem olvastad, amiket írtam.

Az írod, hogy "Azt ismételgeted, hogy a Baktérítő-Ráktérítő a csillagjegyekről kapták a nevüket, mintha ott lettél volna a névadásnál".. Én hoztam néhány érvet és hivatkozást a témában, amiket Te negligáltál és hozzájuk sem tudtál szólni... A "Baktérítő-Ráktérítő 2#"-ben röviden leírtam, hogy i.e. 423-től tropikus rendszerben számolunk, azaz mindent az aktuális tavaszponttól számolunk az égen, így a Baktérítő és a Ráktérítő még mindig a szolsztíciumok pontját jelöli ki, ami még mindig a Bak és a Rák 0 fok a hagyomány szerint. És az MTA szerint is…

Az MTA honlapján (Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) szintén láthatod, hogy a csillagjegyek szimbólumaival dolgoznak, mert ez a hagyomány. Ennek nincs köze az asztrológiához, sem a csillagképekhez:

http://www.konkoly.hu/~kovari/CSILLAGASZAT/tananyag/CSILLAGASZAT/04_01.html

„Az égi egyenlítő és az éggömbi ekliptika a tavaszpontban (Kos 0 fok) és az őszpontban (Mérleg 0 fok) metszi egymást. A csillag helyzetének megadásához az rektaszcenziót a tavaszponttól (forrásban itt a Kos szimbóluma van) mérjük és órákban (h,m,s) adjuk meg (360° éppen 24 órának felel meg). A deklinációt az égi egyenlítőtől mérjük fokokban, így az északi égi pólus deklinációja +90°, míg a déli pólusé -90°.”

Azért írtam neked és gépelek most is, mert ami jelenleg fenn van a wikipédián, hatalmas nagy tévedés, aki azt írta nem tudja, hogy mi a különbség a csillagkép és a 2500 éve használt ekliptikai-koordináta rendszer között (ami tradicionálisan megőrizte a csillagjegyek neveit, amit a természettudomány hajnalán adtak nekik.)

A BME-nek a honlapján van egy pdf, ami nagy vonalakban leírja a csillagászati pozíciók meghatározását:

http://www.agt.bme.hu/tantargyak/bsc/bmeeoafag09/BMEEOAFAG09_ea_04.pdf

Itt a 3. oldalon találsz egy egyenletet és láthatod, hogy a tavaszponttól mérjük az ekliptikai- koordináta rendszert, ahol a tavaszpont jele még mindig a Kos… (nézd meg kérlek).

Ez azért van, mert az ekliptikai- koordináta rendszer sarkalatos pontjait a hagyományok egy-egy csillagjegyhez kötöttik. Ez nem asztrológia, hanem hagyomány. Ha egy égi koordinátát adunk meg, akkor a fokokban mért helyzete nem a csillagképek rendszerében datálódik, hanem a tavaszponttól mért koordináta-rendszerben. Erre mit mondasz? Tisztelettel kérdezem meg, hogy érted egyáltalán, hogy ez miért fontos? Valószínűleg nem, mert, ha értenél a témához, elég lett volna annyit írnom, hogy itt nem csillagképekről van szó, hanem égi-koordináta rendszerről, s máris korrigáltad volna a hibát, ami jelenleg fent van a wikipédián.

Azt is írod, hogy "Erre sajnos nem hoztál fel bizonyítékot, egy asztrológiai könyv erre nem elég", mondd meg kérlek, hogy milyen asztrológiai könyvet hoztam fel én, mint hivatkozást? Velem folytatod ezt a levelezést, vagy vmi pszeudó személlyel? Dr. Robert Powell könyve, amire hivatkoztam a doktori disszertációjának a könyv változata. Egy doktori disszertációt neked nem elég tudományos???

Azt is írod, hogy "A csillagjegy, amire hivatkozol (ha esetleg nem tudnád) asztrológiai fogalom". Ez téves ugyanis i.e. 432-től csillagjegyekben adták meg a bolygók koordinátáit, s ha az ekliptikai koordináta rendszert használják a mai napig is így adják meg a bolygópozíciókat. Tehát vagy azt mondják, hogy Bika 20 fok, vagy azt, hogy 50 fok. Ugyan azt jelenti mind kettő. Itt a lényeg, hogy a tavaszponttól számoljuk az ekliptikai koordináta rendszert, ahol a 90 fok minden esetben a szolsztícium pontja lesz, ami a saját rendszerében nem hátrál sehonnan sehová. De ez annyira alap dolog, hogy csodálkozom, hogy ezt magyaráznom kell... Tisztelettel kérdezem meg, hogy az "epocha" fogalmát ismered? Az ekliptikai-koordináta rendszer a tavaszponthoz kötött, ezért minden évben ugyanoda esik a szolsztícium. (a 90. és a 270. fokra, ami a Rák és a Bak 0 foka a hagyomány –nem az asztrológia- szerint)

Van egy link a naptárakról:

https://www.csillagaszat.hu/csilltort/egyetemes-csillagaszattortenet/egyetemes-naptartortenet-es-kronologia/regi-magyar-kalendariumok-es-a-naptarreform-1-4/

Itt olvashatod, hogy "Ma a tropikus évet használjuk, mert az áll összhangban az évszakok váltakozásával" és az ekliptikai koordináta rendszert a tavaszponttól számoljuk, nem pedig a csillagképektől. A tavaszpontól számolva pedig mindig, minden évben a szolsztíciumoknál adott lesz a fény-árnyék viszony, még 3000 év múlva is. Tehát mindig az adott az ekliptikai koordináta rendszer 90 fokán fog visszafordulni a Nap az égi útján, ennek nincs köze a csillagképekhez. Ez a bizonyos pont pedig a Rák 0 foka, ezért Ráktérítő...

Mint mondtam, nem fogok több energiát beletenni a levelezésbe, mert mostanra felismertem, hogy az alapfogalmakat sem ismered. Ami nem baj, de akkor miért Te szerkeszted ezt a rovatot? Ne értsd félre nem akarok személyeskedni, vagy megbántani Téged, de egy kicsit elkeserít, hogy nem tudsz érdemben reagálni arra, amit leírtam, láthatólag nem is értesz a témához, s szalmababú érveléssel próbálod negligálni, amit leírtam. Most szóltam hozzá először egy wikipédia szócikkhez, de ezek szerint itt olyan szabályok vannak, mint a vallásokban, azaz hiába az észérvek, ha nem hisznek bennük :)

Jelenleg a Ráktérítő és Baktérítő szócikke alatt egy triviális hiba van, ami keveri a csillagképeket a jelenleg használt ekliptikai-koordináta rendszerrel. Az ekliptikai-koordináta rendszer sarkalatos pontjait pedig a tradíció szerint Kos, Rák, Mérleg és Bak 0 foknak nevezik- többek között- ennek nincs köze az asztrológiához, ahogy Te erre projektáltál.

Most linkeltem néhány hivatkozást bár, azaz érzésem, hogy feleslegesen :)

Üdv, Csaba – Rafael Csaba vita 2018. augusztus 18., 20:30 (CEST)


Véleményem itt: Szerkesztővita:Rafael_Csaba#Egy_vélemény – Porrimaeszmecsere 2018. augusztus 18., 23:55 (CEST)

Tudomány vitalap[szerkesztés]

Szia! Van a wiki cikkeinek egy olyan leírása, amely csak mobilon látható, de a nevét nem tudom, illetve szerkeszteni sem. Gabcsé vita 2018. augusztus 19., 17:42 (CEST)

@Misibacsi, Gabcsé: Ez a Wikidata-leírás. Ez szerkeszthető mobilon az Android-alkalmazásból, valamint minden platformon közvetlenül a Wikidatán (jelen esetben a d:Q336 lapon). Ez asztali weboldal esetén a bal oldali oldalsávból érhető el, mobilon sajnos nincs rá hivatkozás. Asztali verzióban még tudom ajánlani a segédeszközök közül „A laphoz tartozó Wikidata-címke és -leírás mutatása a szócikk címe alatt” nevűt, ami asztali változatban is megjeleníti ezt a leírást a lap címe alatt, és hivatkozik is a Wikidata-adatlapra; sajnos mobilon ez sem működik (kivéve persze, ha átváltasz az asztali megjelenésre a lap alján lévő link segítségével). – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 19., 18:58 (CEST)

Thrawn[szerkesztés]

Szia misibacsi!

Ezt - Thrawn - nem én írtam, de a Star Wars világhoz tartozik, és egy visszaeső vandál járt benne. Ha tudsz néz rá, hagyd jóvá vagy vond vissza. Üdv. DenesFeri vita 2018. augusztus 22., 09:42 (CEST)

Kategória:Cseh és Csehszlovák repülőgépek[szerkesztés]

Szia!

Igen igazad van, figyelmetlen voltam, mindjárt ki is javítom. Köszi hogy szóltál! Szerencsére (vagy inkább sajnos) egyikben sincs túl sok szócikk, megoldom kézzel. - Llz78 vita 2018. augusztus 22., 10:33 (CEST)

Magyar szinkronhangok listája[szerkesztés]

Szia, szeretném erre a lapra bevinni Both Andrást, aki hiányzik. Illetve a későbbiekben másokat is.

Köszönöm szépen előre is ha segítesz a hogyan tovább-ban! Szinkronikum.hu üzenőlapja  2018. augusztus 28., 16:29 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Fandom[szerkesztés]

Úgy hogy Fandom Wikia tudod az az angol weboldal Botuczy üzenőlapja  2018. augusztus 29., 19:11 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Elsö bűntettem[szerkesztés]

Szia misibacsi!
Meggondolatlanul mentoromnak jelentkeztél. (ja,..még nem imersz)
Megtettem az elsö lépést. Gyógyszerhatástan vitalap. Szerintem nincs gond de örülnék ha figyelnéd a kezem. Néha összetöröm a porcelánt. Pharmattila vita 2018. augusztus 30., 06:19 (CEST)

Járőrjog[szerkesztés]

Szia!

Mit gondolsz, szóba jöhet már a járőrbit? Vagy még várjak vele? Azért szeretnék járőrnek jelentkezni, mert hasznosnak tartom a munkájukat és én is szívesen segítenék ebben.

Igaz, még csak másfél hónapja vagyok megerősített szerkesztő, de úgy vélem, már elég jól ismerem a WP-t ahhoz, hogy jelentkezhessek. Támogatnál ebben? Üdv! WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. szeptember 1., 09:53 (CEST)

Nagyon szépen köszönöm a támogatást. Ebben az esetben jelentkezem. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. szeptember 1., 11:08 (CEST)
Látom, már meg is tetted helyettem Vigyor. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. szeptember 1., 11:09 (CEST)

Ez gyorsan megvolt. Még egyszer köszönöm. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. szeptember 2., 22:45 (CEST)

Re: Kínai Nemzeti Űrügynökség[szerkesztés]

Szia! Ha megnézed a szerkesztési előzményeket, akkor láthatod, hogy én csak egy infobox-szal egészítettem ki a szócikket, a mondat, amiben szerepel a "jelenleg" szó, már 2006-ban, a lap létrejöttekor is ott volt. -- Horsee (会話) 2018. szeptember 1., 20:22 (CEST)

Hawaii barlangi tücsök[szerkesztés]

Szia misibacsi!

Kérlek nézd meg ennek - Hawaii barlangi tücsök - a szócikknek a helyesírását. Persze ha van időd. A cikket nem én írtam, csak elláttam kellékekkel. Üdv. DenesFeri vita 2018. szeptember 3., 10:34 (CEST)

Nézeteltérésünk Kozmológia témában[szerkesztés]

Mások hozzászólását ne töröld (ne módosítsd, stb)! Ez nagyfokú bunkóság, másrészt a WP szabályaiba ütközik. misibacsi*üzenet 2018. szeptember 4., 18:44 (CEST)

Tisztelt Misibacsi! A saját hozzászólásom törzs-anyagban Általad közbevetett észrevétel, észrevételek hatálya és értelme megszűnt azzal, hogy a saját anyagom teljességét töröltem. Már elnézést, de személyemet érintően - meggondolatlanul - méltatlanul minősítesz.– Vörös Imre Flórián vita 2018. szeptember 4., 19:20 (CEST) – Vörös Imre Flórián vita 2018. szeptember 4., 20:02 (CEST)

A Kozmológia vitalapon az általam beírt szöveg tartalmat véglegesen töröltem. Kérlek, ne állíts vissza semmit abból.– Vörös Imre Flórián vita 2018. szeptember 5., 09:24 (CEST)

Hipnózis[szerkesztés]

Ahogy gondold... Sokszor ezek a régi műveik nagyon alaposak, és sok ismeret nem avul el bennük. vita 2018. szeptember 6., 12:54 (CEST)

Tiencsou-1[szerkesztés]

Szia! Igen, teljesen logikus, de nem találtam erre vonatkozó infót és nem akartam behasalni. Közben viszont rátaláltam a pontos dátumokra, úgyhogy be is írom. - Llz78 vita 2018. szeptember 19., 23:36 (CEST)

Iris × hollandica[szerkesztés]

Szia misibacsi!

A múltkor kértél átnézésre szócikket; hát íme egy: Iris × hollandica. Üdv. DenesFeri vita 2018. szeptember 27., 11:44 (CEST)

még 2 növény[szerkesztés]

Szia!

Ha kedved van, akkor még ezt a kettőt is átnézhetnéd: narancsszínű sásliliom és új-zélandi kender. Üdv. DenesFeri vita 2018. október 1., 14:42 (CEST)

Gyógyszerhatástan & Biokémia[szerkesztés]

Köszönöm a hozzászólásodat Misi bácsiǃ Majd felhívom Attila figyelmét, arra amit én nem írtam, de te észrevettél. A kuráre kivételével egyetértek veled. A kurárénál azért nem mivel az egy indián szó lehet és az ilyen neveket és szavakat – különösen ha meghonosulnak – kár latinosítani, vagy a közvetítő nyelv szerintire átírni. Amúgy ma is hálásan emlékszem, amikor engem segítettél. Üdv. – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2018. október 2., 16:29 (CEST)

Közben mással kellett foglalkoznom, bocsánat. Én is kuráré-re emlékeztem, de három helyen, szótárban és lexikonokban azt láttam nyomtatásbanː kuráre. Van róla sok szócikk, de nem magyarul. https://www.wikidata.org/wiki/Q138919#sitelinks-wikipedia Üdv. – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2018. október 4., 14:00 (CEST)

Agathiasz[szerkesztés]

Ne haragudj, de nem értem a problémát. Volnál szíves megvilágítani? vita 2018. október 3., 13:05 (CEST)

Így már értem! Ugyebár azt akarják mutatni, hogy mint szépirodalommal is foglalkozó személy, epigramma-szerzőként is számon tartják. Ezt írtam be az epigrammatist Wikidatájába. Jó így? vita 2018. október 4., 12:37 (CEST)

A többi kérdésed[szerkesztés]

  • Megerősített szerkesztő: az is voltam 2008-tól 10 éven át, de idén visszavonták egy sorozatos szerkesztés után.-Történetét ld: Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Visszavonás/Archív2018
  • Görög írók: javítottam, grammatikus
  • Szt. Nilus: ezt is javítottam
  • Eukleidész: érdekes a vita, de nem tudok nagyon hozzászólni. A Sain-könyvet ismerem, szeretem, de a matematikában nem vagyok annyira jártas, hogy meg tudjam ítélni: 1) mi örök érvényű Eukleidész munkásságában; 2) mi az, amit Newton, Gauss, Bolyai stb. módosítottak; illetve 3) mi az, ami Eukleidésznél is jó, de máshogy is működik (egyszerre a kettő). Talán itt lenne érdemes egy kicsit nézelődni, ezt a listát nemrég állítottam össze: Magyar tudománytörténeti művek listája.
  • Proklosz: nem tudom, melyik Eukleidészről lehet szó. Talán az angol társlap segítene. vita 2018. október 5., 13:36 (CEST)

A hosszú út hazáig[szerkesztés]

Két dolog... megváltoztattad a Londonban tartózkodás idejét, de a film úgy indul, hogy már a hajón vannak London után. A másik, amit megváltoztattál, hogy kihúztad, hogy "néven tűnik fel" a főszereplő... pedig csupán az első évadban (talán egy darabig a másodikban?) hívják így.. utána már Nordmann vezetéknéven említik... gondolom az utolsó évadban meg már Bligh lesz. Úgyhogy az, hogy erre nincs utalás, szerintem hamis. Fauvirt vita 2018. október 5., 21:51 (CEST)

Stravinsky[szerkesztés]

Hogy őszint legyek, nem nagyon értem a felháborodást. Májusban neveztem át a lapot, az akkori kocsmafali megbeszélés alapján, aminek az alapja az OH volt, ami itt szentnek számít. Ha problémád van a névalakkal, akkor tessék jelezni a kocsmafalon, és megbeszélni a dolgot. Engem különösebben nem értedekel, mi lesz a cikk címe, egyébként is megszoktam már, hogy itt a tények kevesebbet számítanak, mint a megszokás, mert hát szegény olvasó nehogy már mást kapjon, mint amit keres, még ha az helytelen is. Az én véleményem az, hogy ha emberünk latin betűkkel a fenti alakban írta a nevét, akkor ezt kell alapnak venni, és nem erőszakolni a magyaros átírást. De mint mondtam, nem engem kell meggyőzni, ebben az esetben én csak „végrehajtó” voltam, ha más lesz a cikkcím az sem zavar, de azt közösségi döntésnek kell megelőzni, nem egyes emberek egyedi vélemnyén kell alapulnia. Szóval, ha gond van, menj a kocsmafalra, én ez ügyben semmit nem fogok tenni, de nem is vállalom a bűnbak szerepét. Üdv! - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2018. október 5., 23:16 (CEST)

Ananas comosus[szerkesztés]

Szia!

Ha van időd, akkor légy szíves nézd át ezt is; Ananas comosus. Üdv. DenesFeri vita 2018. október 6., 11:37 (CEST)

Plótinosz[szerkesztés]

Szerintem nyugodtan jóváhagyhatod, ő egy újabb könyvre (Boros-féle filozófiatörténet) hivatkozik. A filozófia-szócikkek ellenőrzése ezek szerinte rajtad kívül senkit sem érdekel?... vita 2018. október 8., 12:11 (CEST)

A legfényesebb csillagok listája[szerkesztés]

Szia misibacsi!

Lényegében kész lennék a javítással, de mielőtt lecserélem, megnyugtató lenne, ha ránéznél itt. Minden adat a SIMBAD-ból származik. A főcsillag vagy összfényesség probléma akként oldódott meg, hogy a listában is, és a SIMBAD-ban is általában a főcsillag szerepel, amit a Bayer névnél alsó index jelez; erre majd egy megjegyzéssel ki szeretnék térni. Észrevételed után módosítom a cikket. – Porrimaeszmecsere 2018. október 9., 23:17 (CEST)

A saját vitalapomon válaszoltam, egyúttal a Bayer név indexeire vonatkozó kiegészítést is megtettem az allapon, így részemről kész.– Porrimaeszmecsere 2018. október 10., 11:07 (CEST)

Áttettem a szócikk névtérbe, még a vitalapját lezárom. – Porrimaeszmecsere 2018. október 10., 11:54 (CEST)

Figyelőlista mérete[szerkesztés]

Szia, nekem azt írja, hogy „A vitalapokat leszámítva 10 941 lap van a figyelőlistádon.” - ami tényleg sok, de szerintem azért rajtunk kívül is lehetnek, akiknek még ennél is több. De nem tudom. Zerind üzenőlap 2018. október 13., 20:26 (CEST)

Légiközlekedés évszámokban, "Tupolev" brrr[szerkesztés]

Derűs napot! Nos, én is javítottam már mások helyett egy-egy helyesírási hibát, vagy rosszul írt szövegrészt és nem kezdtem litániába az illető vitalapján. Javítottam és tovább léptem. Ha egy-egy betűs eltérések olykor be is csúsznak, az még bőven elfogadható. Ilyenkor az észlelő szerkesztő a "Szerkessz bátran!" irányelv alapján kijavítja és megy a dolgára. Kár néhány elgépelés, vagy hiányzó betű miatt értékes időt és energiát vesztegetni hasonló üzenetváltásokra. A nagy egészet nézve az itteni munkásságom a Wikipédia bővüléséhez járul hozzá, de ehhez természetszerűleg hozzátartozik az is, hogy időnként hibázik az ember.– Porbóllett vita 2018. október 14., 09:11 (CEST)

Billentyűváltás[szerkesztés]

Köszönöm a segítséged, de hol van a "Win" billentyű? 12akd vita 2018. október 15., 10:24 (CEST)

Manaslu[szerkesztés]

Szia!

Készítettem interjút az egyik hölggyel, megjelent a hírportálon is, ahol dolgozom. Azt lehet hiteles forrásként megnevezni?

Üdv,

Fanni – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Uborka93 (vitalap | szerkesztései) 2018. október 16., 12:39‎

Kuráré[szerkesztés]

Kedves Sepultura és Misibácsi,
Látom az élet ment tovább itt a wikin, miközben én a hurrikánunkkal voltam elfoglalva. Nem engem vitt el a szél (értem majd az ördög jön) de becsületbeli kötelességemnek tartottam segíteni egy kedves öreg barátomnak, aki a hurrikán idején korházban töltötte napjait. Visszatértem és bár még regenerálódnom kell, meg aludnom, meg a saját elmaradt ügyeimet ...de hagyjuk a fenébe a jajongást.
Szóval,...örömmel látom, hogy Misibács ("aki egyéként nem tud emberekkel bánni") sem birta ki és nosztalgiázni kezdett. Szerintem nem indiánkönyvekből jött a kuráré, hanem Molnár Gábor braziliai vadászkönyveiből, amit minden rendes fiú olvasott de nem veszünk össze ezen.
Először Sepulturanak egy nagy köszönet, hogy ismét nagytakarított utánam. De tényleg köszi!
Misibácsi,..köszi a tanácsokat. Mindig megnézem, hogy mik voltak a hibáim most is vissza fogok lapozni csak érjem utól magam. Nem kell aggódnod kis adagokban fogok irogatni, mert kicsit kevesebb az időm, mint azt október elején gondoltam. De kényszerítem magam, hogy valami kevés minden napra jusson. Sajnos rengeteg kuráréhoz hasonló szavam, szavunk lesz de amit korábban már írtam Sepulturának sok olyan szócikk is van ami átírásra szorul. Még sokszor én is alig értem, pedig évtizedekig dolgoztam azon a területen. Akkor hogy értheti azt meg egy átlag olvasó?  Én örömmel venném ha a helyesíráson kívül mindketten kicsit kritikusan olvasnátok a szövegeimet. Szóljatok, javítsatok, nem vagyok sértődős. Én olyan környezetben dolgoztam évtizedekig, ahol a kritikát nem körömollóval de fejszével faragták.
Most a gyógyszerhatástant és a biokémiát egy kicsit felfüggesztem. Több és jobb, mint volt de szerintem még csak félkész állapotban van. Később folytatom. Szeretnék már valami "keményebbet" átírni. Szeretnék végigz0ngorázni a gyógyszercsoportokon, mert az nagyobb érdeklődésre számíthat (amennyire hinni lehet a rákeresési statisztikának). Pharmattila vita 2018. október 19., 03:40 (CEST)