Szerkesztővita:Misibacsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Misibacsi!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a segítség lapokon, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Burumbátor társalgó 2006. szeptember 8., 09:33 (CEST)

Nuvola filesystems folder locked.png
Kapott üzeneteim archívuma


Mexikó: köszönöm a betűjavítást[szerkesztés]

Üdv! Köszönöm az infódobozban annak a két betűnek a javítását, valószínűleg az én hibámból kerültek oda. Van úgy többször, hogy ide-oda kattintgatok a szerkesztőablakban, elkezdek írni, de úgy látom, mintha nem írna, mivel máshol van a kurzor, és nem veszem észre. Emiatt már többször is beírtam véletlenül ilyen betűket különböző infódobozokba :( Zerind üzenőlap 2017. október 2., 20:11 (CEST)

Korreláció[szerkesztés]

A történeti irodalom a valamilyen abszolút dátummal egyeztetett lebegő dátumot korreláltnak szokta nevezni. De ha úgy gondolod, hogy nem érthető, írd át bátran. – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. október 4., 17:38 (CEST)

ODRA 1204 & LINK[szerkesztés]

Ok. Igyekszem figyelembe venni a a külső linkekkel kapcsolatos észrevételedet, de azok az öreg mérnökök matematikusok és más diplomás szakemberek, akik egyetemista korukban használták az ODRA 1204-et általában angolul is olvasnak.

Hogyan hivatkozzak egy lengyel Wikipedias lapra? Ez külső link nem belső wikis hivatkozás nem annyira megtévesztő?

Egy kérdés, a „Jegyzetek” szakaszban hogyan lehet elérni, hogy 2 azonos „ref” ne jelenjen meg kétszer a listában?

Egy észrevétel, Nem szerencsés hogy a wikis probalap-ot is indexeli a Google, ez nem magyar hanem valószínűleg globális wikis tulajdonság.

ODRA (István)

Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik[szerkesztés]

Szia! Innen: https://www.gamestar.hu/masvilag/star-wars-az-utolso-jedik-hosszusag-238099.html

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Szamóca2000 (vitalap | szerkesztései) 2017. október 6., 17:28‎

Archiválás[szerkesztés]

Kedves Misibacsi, szeretnélek megkérni, hogy alkalomadtán archiváld a vitalapom 2016 végéig. A múltkor, amikor voltál szíves megtenni, sokat kínlódtam vele, mégse ment. Úgy látszik, disarchiviás vagyok, ha van egyáltalán ilyen kifejezés. :( Köszönöm, ha bármikor megteszed. Üdv. Voxfax vita 2017. október 17., 09:36 (CEST)

Köszönöm szépen, ez működött! A „visszavonult” kedves @KeFe: Úr volt olyan szíves, hogy előkészítette az archiválásomat, rosszul emlékeztem. Voxfax vita 2017. október 17., 20:08 (CEST)

Rohingják[szerkesztés]

Szia! A g-t követő y az valójában átírás szerint magyar "j", tehát nem 'gy'. Ez azért fontos, mert a burmaiak kifejezetten jelzik a nazális hangot 'ng'. A burmai ábécében nincs 'y' hang. Kimondva r-o-h-i-n-g-j-a. Az 'ngj' mássalhangzócsoport eredeti burmai kiejtése érdekes kérdés, nekünk ehhez nincs hangzónk. Ogodej Mal 0.png vitalap 2017. október 22., 18:42 (CEST)

Még annyit, hogy nem tudom hol mondják magyaros 'gy'-nek a 'ngj' összetételt, de semmi kifogásom az ellen, hogy legyen egy átirányítás a rohingyák alakról a rohingják alakra, de a szócikk címét a helyes rohingja alakban meghagynám. Ogodej Mal 0.png vitalap 2017. október 23., 11:32 (CEST)

Igen, itt az angolos írásmódot használják. Ezért lenne jó, ha a wikin a helyes alakban szerepelne. De ha gondolod, csináljunk egy átírányítást rohingyák –>rohingják, hogy mindenki megtalálja. Ogodej Mal 0.png vitalap 2017. október 23., 12:10 (CEST)

MiG–29[szerkesztés]

Szia! Létezik, bár helyesen MiG–29 Fulcrum A lenne, de sok angol nyelvű szakirodalom így hivatkozik rá. A MiG–29B viszont helyesen MiG–29UB. – Llz78 vita 2017. október 23., 12:06 (CEST) Igen, jó a javítás! – Llz78 vita 2017. október 23., 23:36 (CEST)

illik/szabad „hivatkozni” a jegyzetek között, névvel egy személyre[szerkesztés]

Szerbusz Azt szeretném kérdezni, hogy illik/szabad „hivatkozni” a jegyzetek között, névvel egy személyre aki nem publikálta ezt a fontos aktivitását, pl. így: „Várhelyi Ferenc villamosmérnök hallgató majd a BME Számítástechnikai és Ügyvitelgépesítési Osztály munkatársa végezte az ALGOL 1204 fordítóprogram módosításait, átcímzését.”

A másik kérdésem, az ODRA 1013-as szócikk elég régen kész, és még ellenőrizetlen, mi a teendőm?

ODRA (István) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Odra (vitalap | szerkesztései) 2017. október 23., 13:52‎


Szerbusz Az ODRA 1013-as szócikknél, csak azért adtam meg 700px-es méretet, hogy kihasználjam a Tartalomjegyzék melletti üres helyet, valamint így jól látható a sok gomb és a mágnesdob memória is, a bélyeggép kinagyítás nélkül, mi a véleményed egy 450px méretről? Egyébként köszönöm minden hasznos észreveteleidet. – Odra 2017. november 3., 10:24 (CET) István

Számok csoportosítása[szerkesztés]

Kedves Misibácsi! Csak most vettem észre, hogy a Wikipédia:Formai útmutató-ból kitörölted, hogy szóközzel történik a csoportosítás a WP-n, mondván (szerköf.), nincs is ilyen szabály külön a WP-re... Pedig az, hogy nem pontot használunk hanem szóközt, az nyomatékosítva is van itt: Wikipédia:Helyesírás/A számok írása#Sok számjegyet tartalmazó számok tagolása, ("a határolójel a magyar WP-n a szóköz" / "Mikor tagoljuk ponttal a számokat? A magyar WP-n soha"). ezért nem értem miért törölted ezt az útmutatóbol. JSoos vita 2017. október 28., 03:05 (CEST)

New England[szerkesztés]

Köszi a figyelemfelhívást, de magam sem tudnám eldönteni, melyik mellett szálljak síkra. Nem szeretek ilyen nüanszokon vitatkozni, ha van átirányítás, nekem teljesen mindegy. Üdv Szilas vita 2017. október 29., 13:22 (CET)

re: Szólít a szörny[szerkesztés]

Szia!

A "reklám ki" a watchthis.hu weboldalra vonatkozott, amelyet a "további információk" szakaszból töröltem (a link nem ad hozzá semmi újat egy szócikkhez a megszokott és bevált weboldalakhoz - IMDb, Port.hu stb. - képest, inkább reklámnak tűnik). A szócikket létrehozó Hardmutant vitalapján is felmerült már, hogy inkább ne használja ezt a filmes linket, de ennek ellenére továbbra is belerakja minden szócikkébe.

A képet azért töröltem, mert egy filmről szóló szócikkben nem igazán releváns egy színész fotója (aki még csak nem is kifejezetten az "abszolút" főszereplője az adott filmnek) és első pillantásra megtévesztő is lehet. Tudom, hogy a magyar Wikipédián macerás moziplakátot vagy filmkockát feltölteni illusztrációnak, ezért sokszor sivárabbak a szócikkek, ettől függetlenül viszont színészek fotóit sem tartom szerencsés megoldásnak egy film infoboxban.

Üdv, – HG vita 2017. október 30., 11:36 (CET)

 • A színészek fotóival kapcsolatban nézd meg pl. A randiguru szócikket. Szerintem ilyen formában szerencsésebb a színészek fotóival illusztrálni egy szócikket, mint beletenni az egyik főszereplő "civil" fotóját a film infoboxba (egy moziplakát/képkocka helyére), de természetesen nem ragaszkodom ehhez a megoldáshoz. Egy másik lehetséges alternatíva (bár kicsit nehézkesebb megoldani és csak sok főszereplő esetén működőképes) a The Expendables – A feláldozhatók 2. szócikkben van, ez esetben az infoboxban. – HG vita 2017. október 30., 12:13 (CET)

Ennél a filmnél egyik javasolt grafikai megoldás sem jó, mivel itt 1 ismert színészről van szó, ő Liam Neeson. misibacsi*üzenet 2017. október 30., 12:40 (CET)

Kopaszi gát cikk módosítás[szerkesztés]

Kedves Misibacsi!

Korábban szerkesztettük a Kopaszi-gát szócikket, mivel annak tartalma rendkívül elavult, hiszen a korábbi tulajdonossal kapcsolatos információkat tartalmazza. Ezt átírtuk, szerinted mikor lehet belőle elfogadott és publikus verzió? Illetve szeretnénk érdeklődni, hogy a szócikk nevének módosítására is van-e lehetőség, mivel hivatalosan már BudaPart - Kopaszi gát a hely neve.

Köszönöm előre is a segítséget, üdv: Diarep – Diarep vita 2017. október 31., 16:21 (CET)

Linkelés más nyelvű wiki cikkre[szerkesztés]

Kedves Misibácsi! (Késve válaszolok, csak most jöttem haza.) Egyszer - bizonnyal emlékszel - erről már leveleztünk. Sok remek tanácsod mellett ezzel kivételesen nem értek egyet, mégha ez - úgymond - "nem szokásos, nem javallott" is nálunk. De hiszen nem véletlen találtatott ki. S persze csak olyankor érdemes használni, amikor nincs magyar szócikk a tárgyról, viszont érdemes lehet utánanézni azoknak, akik "kíváncsiak". S ha nem érti azon a nyelven, egy visszakattintás után visszatérhet az alapszöveghez. (Ráadásul ha jól látom: idegen nyelvre hivatkozó link más kék-árnyalattal jelenik meg, mint a többi; sőtt különböző nyelvek mintha különböző árnyalatokkal...) De ha érti, hasznára lehet. Lehet vele nyerni (tudást), de veszteni semmit (a "költség/haszon" arány jó)! S persze az idegen nyelvű hivatkozást magam is jobbára csak intézmények, személyek esetében látom értelmesnek, fogalmaknál, általános ismeretanyagnál nem.

S megismétlem: a Wikipédia:Hivatkozások cikk is hangsúlyozza, hogy "a amagyar Wikipedia nem elszigetelt internetes projekt. (...) Ezt ki is használjuk úgy, hogy az olvasók jobb tájékoztatása érdekében a cikkekbe a testvér-wikipédiák megfelelő cikkeire mutató hivatkozásokat illesztünk", s legfeljebb is csak ellenjavalja, hogy ti. "ilyen típusú hivatkozásokat nem szoktuk a cikkek szövegében használni". – Brepaga vita 2017. november 3., 15:33 (CET)

Ellenőrizheti a szerkesztést amelyet tettem The Oblongs[szerkesztés]

Szerkesztettem a The Oblongs cikket. Tud ellenőrizze ez?– Istvan993 vita 2017. november 4., 22:52 (CET)

Kevin Spacey[szerkesztés]

Elírás volt (a források alapján is kikövetkeztethető, hogy 14-et akartam írni), de javítottam. :) – HG vita 2017. november 5., 18:49 (CET)

hello, mire gondoltál egészen pontosan? Talán nem láttad még az új Star Wars filmeket? Természetesen a Force Awakens, illetve a most készülö Last jedi trilógiájára gondoltam, nyilvánvaló hogy abban szerepel a Phasma százados. Nem értem mi a gond?– Inkvizítor vita 2017. november 15., 12:42 (CET)

Járások[szerkesztés]

Szia! A járásokat többnyire a székhelyükről nevezik el. Ebből a magyar helyesírásnak megfelelően -i melléknévképzóvel képződik a járás elnevezése. Üdv, – VargaA vita 2017. november 17., 07:50 (CET)

Szerkesztő:Inkvizítor[szerkesztés]

aha, természtesen megint egy személyeskedés, miérrt nem lepődök meg? valamuiért úgy néz ki ez a megszokottt itt a wikipédián! konkrét problém,a nincs, csak személyeskedés. brávó!– Inkvizítor vita 2017. november 17., 10:19 (CET)

Civilizált viselkedés[szerkesztés]

Kedves Misibácsi! Kérlek, próbálj kulturáltan reagálni mások szerkesztéseire! Ha valaki próbálkozik, és rájön, hogy lehet a Wikipédiát szerkeszteni, akkor az ilyen típusú reakció helyett érdemesebb megajándékozni egy erre előkészített sablonnal: {{teszt}}(?). Samat üzenetrögzítő 2017. november 19., 23:30 (CET)

„Kedveskedő” @Samat:! Ezt hívják felétek politikailag korrekt hozzáállásnak? Egy seggberúgást érdemlő hülyegyerek helyett egy törzstagot oktatsz ki? Itt nem próbálkozásról, hanem pofátlan provokációról van szó, ami csak abban az értelemben számít tesztnek, hogy valaki azt próbálgatja, hogy meddig van türelme a wikipédistának eltűrni, hogy hasznos munkája mellett ilyen destruktív férgek után kell folyton takarítania. Voxfax vita 2017. november 20., 07:50 (CET)
Voxfax: az anon szerkesztését illetően nem értünk egyet, de ettől függetlenül be kell tartani a civilizált viselkedés szabályait, nem bunkózzuk, buzizzuk, kurvázzuk meg faszkalapozzuk (stb.) egymást, mert ez nem az a hely. És remélem nem is válik azzá. Samat üzenetrögzítő 2017. november 20., 09:09 (CET)
A destruktív, provokatív szerkesztést nem tudom, hogyan lehet kedvezőbben megítélni. A bunkó a legmérsékeltebb kifejezés, ami az ilyet megilleti. Az általad említett címkék sokkal dehonesztálóbbak, egészen más kategória, amit Misibacsi sosem követne el. Voxfax vita 2017. november 20., 09:32 (CET)
Egyrészt ez egyszerű tesztelgetés, nincs benne semmi különösen bunkó vagy provokatív, másrészt akkor sem írunk ilyet. A vitalap értelmes emberi kommunikációra szolgál, nem egy adatbázis, ahol csak kategóriákat tárolunk. Különösen nem írunk ilyet anonok vitalapjára. Valószínűleg még nem találkoztál ilyennel, de amikor rendszeresen használtam iskolai számítógépet, többször előfordult, hogy bejelentkezés előtt ott volt a narancssárga csík a lap tetején. Ezek az üzenetek nem nekem szóltak, de én kaptam meg őket. Elég nagy az esélye, hogy Misibacsi üzenetét is más fogja olvasni: aki éppen ezt a dinamikus IP-címet kapja. Mit gondol a Wikipédiáról az, akinek minden előzmény nélkül azt írja a szoftver, hogy üzenete érkezett, és csak annyi van a lapon, hogy „bunkó”? – Tacsipacsi vita 2017. november 20., 13:43 (CET)

agorafóbia[szerkesztés]

Az agorafóbia (tériszony) nem igazán a nyílt terektől való félelmet jelenti, hanem azt, hogy az agorafóbiás beteg minden olyan helyzettől fél, ahonnan nem tud azonnal elmenekülni. Horgász Csaba a cikkében (Szkizoid mechanizmusok a klausztrofóbiában) leírja, hogy az agorafóbia és a klausztrofóbia (ami elvileg pont az ellentéte az agorafóbiának, a klausztrofóbia a szűk, zárt helyektől való félelmet jelenti) valójában a szeparációs szorongás különböző megnyilvánulási formái.

És igen, nagyon is keverik a magasságfóbiát a tériszonnyal. Kábé mindenki tériszonyt mond a magasságfóbiára. Ha nem hiszed, járj utána. :)

Rhiannon* vita 2017. november 24., 19:07 (CET)

Re: Anonszerkesztés[szerkesztés]

Szia! Tudom jól mi ilyenkor a bevett módszer, de a komolyabb vandalizmusok kivételével ki szoktam várni a második-harmadik szerkesztését az illetőnek, mert egyszerkesztéses anonokból annyi van mint égen a csillag, átírt egy évszámot és továbbment, nekem egy kattintás volt visszaállítani, erre a történetre kár több szót pazarolni, más szerkesztése ha jól látom nem volt. Ha esetleg visszatér és megint átír vaalmit majd akkor rácsapok a kezére. :-) De egyébként köszi hogy szóltál! – XXLVenom999 vita 2017. november 25., 19:56 (CET)

Filmes cikkek, amikre gondoltam[szerkesztés]

Szia!

Még nem láttam ezt a listát, csodálkozom is rajta, mivel lépten-nyomon ezekbe a címekbe ütközöm, mikor a színészeket szerkesztem. Nagyon szívesen rövidíteném a listádat, és kékre festeném a piros linkeket (de tényleg erős kékre, nincs csonkszakasz). Ha pedig még segítenél is, nagyon boldoggá tennél :) A következő hetek szorosak lesznek egy új projekthez, úgyhogy először alkalmazkodnom kell az új bejött változóhoz (matek 1, a hallgatók nagy szerelme a matek 2 után), ha pedig sikerült (márpedig sikerül!), akkor neki is látok. Én ezekre a filmekre gondoltam első körben, sokat már láttam is: Szerkesztő: Artep123/Erős kék filmes cikkekért

– Artep123 vita 2017. november 28., 18:11 (CET)

Durr, durr és csók (Kiss Kiss Bang Bang)[szerkesztés]

Üdv Misibá! A listádról megcsináltam (mivel én is szeretem) a Durr, durr és csók című filmet, leszámítva a cselekményt. Ennek a filmnek bonyolult a cselekménye, ha gondolod megcsinálhatod én régen láttam ahhoz, hogy le tudjam írni. – Dancilynch vita 2017. november 29., 12:38 (CET)

Fakutya[szerkesztés]

Szia! Válaszoltam az örökké vigyorgó macska kérdésedre a vitalapomon. – – –Dencey vita 2017. november 30., 21:58 (CET)

re: Filmcímek egyértelműsítése[szerkesztés]

Szia, én megvárom, amíg ütközik. – Vépi vita 2017. december 4., 13:58 (CET)

Követem (többé-kevésbé) a vitát a kocsmafalon. – Vépi vita 2017. december 4., 18:12 (CET)

Over-water[szerkesztés]

Köszi a javítást, sokáig gondolkodtam azon a mondaton, ezek szerint nem jól értelmeztem. Alensha 2017. december 7., 22:00 (CET)

Aláírás[szerkesztés]

Véletlenül kétszer került bele az aláírásod, ebből az egyik a mondatod közepébe a javaslati kocsmafalon: [1]. Gondoltam, szólok, ugye nem baj? Szép estét kívánok neked! Apród vita 2017. december 8., 23:05 (CET)

Redundancia/redundáns sablon?[szerkesztés]

Halihó! Elkélne némi segedelem: létezik olyan, hogy redundáns/cia sablon, önismétlő szócikkjelzés etc., akármi? Javító szándékkal végigszenvedtem egy slendriánul írott szócikken, nagyjából ráncba szedtem - erre kiderült, hogy az "Életpályája" meg a "Zenei munkássága" nagyrészt fedik egymást, redundancia-mintapéldány. Nincs cérnám összenézni szavanként a két rovat megannyi adatát. Van erre valami figyelmeztető sablon? Kerestem, de nem találtam - terminológiailag "nem vagyok még elég képzett"... Kösz és üdv:Turokaci vita 2017. december 12., 23:25 (CET)

Az inkriminált szócikk ímhol: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szil%C3%A1gyi_%C3%81ron_(zen%C3%A9sz)

Segítségkérés módja Rendben, elnézést, tanulom a módit. És kocsmába itt még nem merészkedtem... Turokaci vita 2017. december 14., 16:45 (CET)

Nyikolaj Alekszejevics Szevercov és Francis Charles Fraser[szerkesztés]

Szia Misibacsi!

Ha van időt és kedved, akkor légy szíves néz rá erre a két szócikkre: Nyikolaj Alekszejevics Szevercov és Francis Charles Fraser. Az oroszon már igazított Sepultura kollégánk. Üdv. DenesFeri vita 2017. december 23., 12:09 (CET)

Re:Javelin[szerkesztés]

Stia! A 6-os lemaradt az évszámból. Javítottam. Üdv, VargaA vita 2017. december 25., 21:00 (CET)

Texas[szerkesztés]

Nekem is furcsa volt, de nézz bele a vitalapbaǃ – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2017. december 27., 08:22 (CET)

kempo[szerkesztés]

szia, mert másolmány volt a hivatalos oldalról. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2017. december 28., 09:29 (CET)

Ünnepélyes vállveregetés és gratuláció[szerkesztés]

Tíz éves csillag.png „Öreg róka” elismerés
A több mint tízévi kitartó szerkesztői munkáért, mellyel elhivatottságodat bizonyítottad a magyar kultúra és ismeretterjesztés terén.
A Wikipédia szerkesztő-közösség nevében: --Rodrigó 2017. december 29., 12:43 (CET)

Egy sör neked![szerkesztés]

Export hell seidel steiner.png Szia! Ida Lupino játsza Piedone1010 vita 2017. december 30., 17:18 (CET)

J-Pimp[szerkesztés]

Szia!

Ugye jól gondolom, hogy ezt a minősítést nem te nem te végezted, és a Léogâne-de-Paix nem a zoknibábod? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. január 1., 07:31 (CET)

Nem értem, mitől fura a kérdés? Ha nem te voltál, akkor valaki a nevedben értékelte a szócikket, azaz neked adta ki magát, ami viszont tilos. Ezt igyekszem/igyekeztem tisztázni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. január 1., 10:17 (CET)

Re:CAVOK Air[szerkesztés]

Szia! 2017-ben volt. Elírtam, javítottam. Üdv, – VargaA vita 2018. január 1., 20:25 (CET)

Max Q.[szerkesztés]

Szia!

Köszi a tippet. Mentségemre legyen mondva, hogy nem fizikus, mérnök, vagy hasonló, hanem humán szakember (közgazdász) és botcsinálta űrtörténész (úgyszintén humán:) vagyok. Javítottam a következőre: a rakéta mind ezt a terhelést, mind a később jelentkező maximális dinamikus rezgést (a max. Q-nak nevezett a levegő sűrűségével, és a sebességgel változó legnagyobb rezgési terhelést). Ha szerinted is jó, akkor több helyen is max q.-zok, ott is javítom. Ha nem, akkor esetleg nem bánnék javaslatot. Moonwalkr vita 2018. január 12., 10:33 (CET)

Barlangfestmény[szerkesztés]

Köszönöm szépen, hamarosan kiveszem. Szalakóta vita 2018. január 16., 18:49 (CET)

A barlangfestménnyel végeztem, a nano javítását köszönöm. Szalakóta vita 2018. január 24., 08:04 (CET)

Megnézheted az eredetit is, az angol cikkből fordítottam. Melyik napszakban foglalkozol a cikkel? Szalakóta vita 2018. január 25., 19:56 (CET)

A földrajzi neveket átírhatod, nem foglak zargatni érte. Szalakóta vita 2018. január 25., 20:08 (CET)

Ezeket majd frissebb aggyal meg fogom nézni. Szalakóta vita 2018. január 25., 20:19 (CET)

Az elavult információt kivettem, hogy a pöttyös lovak nem realisták. A feliratokról nem találtam semmit a forrásban, igaz, abban az Interneten kerestem, majd fogok még. A 100 000 év ha elírás, akkor az angol cikk elírása, ezt onnan vettem. Szalakóta vita 2018. január 26., 10:37 (CET)

Kérdések[szerkesztés]

Szia. Azt irtad hogy kerdezzek nyugodtan. Bar ezeket a temakoroket nem irtad hogy ezekben is jartas vagy, ugy gondolom itt is profi vagy. A kerdesem:

 • Mi az ember életének a célja? Miért születik erre a világra?

Lehetőleg ne azt ird, hogy ez az iranyzat ezt mondja, amaz meg azt, hanem a véleményed szerint..

A következő kérdéscsoportom:

 • Honnan ered a világegyetem, es mikor es honnan (miből) vette kezdetét?
 • Hogy tudott a semmiből kialakulni egy olyan óriási energiájú égitest, mint a Nap? Az energiamegmaradas törvénye azt mondja, hogy a vilagunkban a semmiből nem keletkezhet energia.. Akkor ez hogy egyeztethető öszze?
 • Hogy-hogy a naprendszer bolygói szabályos pályán a Nap körül keringenek, amikor ezek nem gondolkozó, élettelen tömegek?
 • Hogy jött létre a semmiből a természeti törvény, amely fenntartja a világegyetem rendjét és a földi életet?

Legyszives ide se a mai tudomány nézetét írd be. köszönöm. – Milei.vencel vita 2018. január 17., 05:09 (CET)

Re.[szerkesztés]

köszi a valaszaid, bar az utolsoval nem teljesen ertek egyet > az univerzum csillagai nemcsak úgy kószálnak az űrben, hanem rendbe, galaxisokba tömörülnek. Az univerzum pontosan azokkal a sajátságokkal rendelkezik, amelyek szükségesek az élet fennmaradásához. Németh Lajos meteorológus megfogalmazása szerint ’’ valami felsőbb erő irányítja ezt a túl szabályos univerzumot. Nem lehet véletlen, hogy ennyire szabályosan, összefüggően működik.’’ http://www.origo.hu/teve/20160205-interju-nemeth-lajos-meteorologussal-a-tv2-kepernyosevel.html

azt meg megkerdeznem, hogy ha korábban is léteztek már más világegyetemek, akkor a

 • legelső világegyetem miből alakult ki? és egyáltalán minek, mi célja volt vele..?

kerdeznek meg ha megengeded:

 • Jézus és mások hogyan hajtottak végre ún. csodákat (pl. akarat általi gyógyítás, a bénánál, a vaknál, a leprásnál stb, a halott feltámasztása, vízen járás stb.) Ilyen csodákról nem csak a Bibliaban lehet olvasni, hanem mas vallasi es nem vallasi iratokban is, szóval nem lehet azzal elintézni, hogy csak kitaláció vagy mese az egész. szóval, szerinted?
 • Miért van hogy azok az ún. szentek, akik az emberiség szolgálatának szentelik az életüket, boldogabbak és megtalálják életük beteljesedését, ellentétben a pénzmilliomosokkal és a világi hatalommal vagy sikerrel rendelkezőkkel, amelyre a legtöbb ember vágyik? (utóbbi kategóriabol nagyon sok öngyilkos is lesz.) – Milei.vencel vita 2018. január 18., 06:17 (CET)

Re2.[szerkesztés]

köszi a valaszaid, csak kivancsi voltam a velemenyedre. ha szeretsz olvasni, ajanlok a figyelmedbe ket konyvet, erdemes elolvasni:

 • Paramahansza Jogananda: Egy jógi önéletrajza
 • Szvámi Ráma: Élet a Himalája mestereivel

udv. – Milei.vencel vita 2018. január 19., 04:24 (CET)

Forrás törlése[szerkesztés]

Szia! Kérlek ne törölj forrást akkor sem, ha egy kattintással esetleg hibajelzésbe futsz! Egyébként meg épp megbeszélés van az általad a Villámlás szócikkben törölt forrásról is Partmoso vitalapján (erről persze nem tudhattál, épp ezt is kifogásoltam ott, hogy ilyenkor információk vesznek el egymás között is és a szócikkekből is), ahol (a vitalapon) Pallerti hozzászólásából kiderül, hogy épp az általad törölt linknek VAN archivált oldala(!)... Köszönöm, ha megfogadod! Fauvirt vita 2018. január 18., 16:14 (CET)

A Források és a További információk között óriási a különbség... az utóbbi lehet linkfarm, az előbbi azonban a szócikkben szereplő információk háttere, vagyis ha a forrást kitörlöd, töröld az az által forrásolt adatokat is légyszi (de minimum jelezni kéne, hogy ha nincs)... Bár sajnálatos módon a wikipédiásták közül nagyon kevesek képesek ezen összefüggések átlátására, pláne a források fontosságát (mert ez adna lehetőséget az olvasónak megnézni, hogy mennyire higgyen a szövegnek... ha kivesszük a "nem tetsző", de forrásokat, hamis képet adunk). Szóval ez esetben nem érzem jogosnak a letorkolásomat. Fauvirt vita 2018. január 18., 17:32 (CET)

Neked pedig jó lenne különbséget tenni a között, hogy törlés és hogy helyettesítés... ha annyira sok hely van (én gyors kereséssel csak a Wikipédiára hivatkozó vagy ugyanezt a szöveget későbbi időben idéző szövegeket találtam), akkor hajrá, helyettesítsd, ha pedig van másik forrás, ami tartalmazza, akkor arra van a szerk.öff, ott tájékoztathatod a többi szerkesztőt erről és nincs félreértés. Elvileg ez lenne a szerkesztői munka lényege.... sajnos borzasztó sok infó jön be gyatra forrásokból... nem értem, ha az elmondásod alapján neked van lehetőséged, akkor miért nem a forrás cseréjébe fekteted az energiát az én letorkolásom helyett... További szép estét, azt hiszem mindent elmondtunk egymásnak. Fauvirt vita 2018. január 18., 18:15 (CET)

Szia Misibácsi[szerkesztés]

Tudnál nekem segíteni? Megcsináltam ennek a cikknek a tartalmát: Insidious – Az utolsó kulcs, de sajnos megint hosszúra nyújtottam el a történetet. Tudnál segíteni rövidebbé tenni? :D :D előre is köszi szép napot. Bandee0615 vita 2018. január 20., 16:45 (CET)

Harkhebi[szerkesztés]

Szia! Szerintem a Harhebi jó lesz, a kh hangot nem nagyon szoktuk külön jelölni. Az lenne az igazi, ha látnám hieroglifával... Alensha 2018. január 20., 19:20 (CET)

Időegyenlet[szerkesztés]

Szia Misibacsi! Nagyon köszönöm, hogy korrigáltad. Teljesen igazad van! Tényleg nem is oda való. Ide kellene: "Kategória:Idő"-n belül az "Időeltolódás az UTC-től" alá vagy felé, de nekem azt valami oknál fogva nem engedi szerkeszteni. Köszönöm, hogy segítesz. berisz vita 2018. január 22., 19:49 (CET)

Szia!

Az "időegyenlet" nem "időegység", ezért a kategória beszúrását indokolatlannak tartom, visszavontam. misibacsi*üzenet 2018. január 22., 19:13 (CET)

Szia!

Az Időeltolódás az UTC-től egy szócikk, annak a végén nem lenne jó? A "Fordítás" szakasz előtt szokott lenni "Kapcsolódó szócikkek" szakasz, oda szerintem be lehetne szúrni azt, hogy időegyenlet. Mit szólsz hozzá? misibacsi*üzenet 2018. január 23., 20:30 (CET)

Szia!

Jó ötelet, meg is csináltam. Így már van rá legalább hivatkozás. Ha még majd találok alkalmas helyet neki, akkor jelzem neked. Addig is köszönöm a segítségedet! (más: Hogyan lehet/tudom megváltoztatni a saját nevem mellett levő "vita" feliratot bármi másra???) Köszi.: berisz vita 2018. január 30., 21:32 (CET)

Szia!

A "Beállítások"-nál tudod módosítani, az "A jelenlegi aláírásod:" utáni résznél.

Más: A vitalapot hibásan használod, egyrészt új téma esetén nem úgy kell megnyitni a vitalapot, mint egy szócikket, hanem az "új téma nyitása" linket kell megnyomni. Másrészt ha volt már azonos téma (mint ebben az esetben: "időegyenlet"), akkor az adott téma szakaszát kell megnyitni és oda írni az újabb üzenetet. Harmadrészt: ha mindenképpen meg akarod nyitni az egész lapot szerkesztésre (ami nem ajánlott módszer), akkor az új hozzászólásodat legalulra írd, hiszen a hozzászólások fentről lefelé időrendben vannak. Ez mások vitalapjára is vonatkozik, tehát máshol is így járj el. misibacsi*üzenet 2018. január 31., 17:05 (CET)

Szia!

Nagyon köszönöm az ismertetést, a vitalap használatáról. Remélem így már jó lesz! :) Nagyon szívesen veszem ha bármi javaslatod, vagy korrekciód van a számomra. Viszont az aláírási résznél én csak az ALÁÍRÁS megváltoztatására találtam lehetőséget, de a kis "vita" feliratot, azt nem tudom, hogy hol kell átírni. berisz vita 2018. január 31., 17:23 (CET) ... Közben megtaláltam a megoldást itt: Wikipédia:Aláírás :) Köszi! berisz vita 2018. január 31., 17:34 (CET)

Zászló[szerkesztés]

Szia!

Megállapodás, hogy az infoboxban nem szerepel zászló (régebben én is alkalmaztam ezt), aki Rómáról nem tudja megállapítani, hogy melyik országról van szó, abban a zászló szerepeltetésével nem tudunk segíteni (pláne nem annak archaikus formájával).

További szép napot! - Lacika455 vita 2018. január 26., 17:55 (CET)

Tessék! https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Szavazás/Országzászló_életrajzi_cikkekben,_2013 - Lacika455 vita 2018. január 27., 11:00 (CET)

Te pedig válassz egy emberibb hangnemet, még akkor is ha nagyon szereted a zászlókat! Üdv!- Lacika455 vita 2018. január 27., 20:36 (CET)

Nem[szerkesztés]

Nem is írtam a Pókemberben korábban csak véletlen volt😉 Zsomi2007 vita 2018. január 30., 13:26 (CET)

Kecske[szerkesztés]

A függőség kialakulása miatt a szeretethormont nem árulnák tömegesen. Depressziósok kaphatnák receptre felírva. Utánanézek majd még.

Nem áll szándékomban kiemeltté fejleszteni. Csak az angolból és németből lefordítani. Szalakóta vita 2018. február 7., 18:18 (CET)

Befejeztem a Házikecske cikk szerkesztését. Szalakóta vita 2018. február 28., 16:51 (CET)

Mars (Bolygó)[szerkesztés]

Kösz az üzenetedért. A hiba akkor történt, amikor néhány órával az eredeti szerkesztésem után arra gondoltam, hogy talán mégegyszer ellenöríznem kellene a szerkesztést és egyszerűség kedvéért a wikipédia internet üzenetén szereplő kék utalásre való klikkeléssel kerestem meg a lapot, ami az eredeti szerkesztésemhez vezetett. A szövegben találtam egy piros betűs szót, amit kijavítottam és nem vettem észre, hogy ez a te javításaid előtti hejzetre állította vissza a lapot. A jövőben remélem nem fogok ilyen mérgesítő hibát elkövetni. Helyesírási és szerkesztési utasításaidat (mindig) nagy köszönettel veszem, és remélem, hogy ezek a hibák nem okoznak nagy bosszuságot. Olykori szerkesztés értékes nekem anyanyelvem gyakorlására, amire egyébként nincs sok alkalom. Kellemes Új Évet Kivánok. LouisBB vita 2018. február 18., 22:19 (CET)

Férfi - nő[szerkesztés]

Kedves Misibacsi!

Lassan hat éve vagyok (voltam? leszek?) a magyar wikipédián és így a fontosabb női szerkesztők esetében már kiderült, hol a nevük, hol pedig pont még nálam is régebbi férfi szerkesztők utalásaiból, illetve bókjaiból. Is. Az pedig tévedés, hogy a nagyon alacsony számuk megnehezítené, sőt inkább megkönnyíti azt.

Egy nő nem lehet durva, ha felbosszantják valami hülyeséggel? De, csak a nők akkor mennek el a teljes nyílt, tehát a wikipédia lapjain való durvaságig, ha látják, hogyha X. valamiből, ami bosszantja őket, "rendszert" csinál. De ez a kérdés oly szempontból félrevisz, hogy nem ez a lényeg, hanem hogy férfiember hajlamos komoly témák esetén a teljes, nyilt mellébeszélésre.

Pl. amikor az egyik férfi adminnak - akinek pl. a vezeték és keresztnevét is tudom - ezt írtam (Most már tisztán látszik, hogy jó döntés volt 2015-ben nem törölni a nagyrévi kultúra szócikkét, mivel annak ellenére, hogy az anon azt írta, hogy a későbbiekben egy teljesen javított példányt egy másik regisztrált címről szeretnék feltölteni, abszolút nem töltött fel majdnem két év alatt semmilyen tartalmat a szócikkbe/a szócikk helyére: Nagyrévi kultúra laptörténete. A törlési megbeszélés óta csak botok voltak a szócikkben. Tanulságos. Bár azért a szócikk vitalapján feltettem a kérdést - hátha véletlenül arra jár az anon - hogy hogyan halad az új szócikk elkészülte.), akkor erre az illető admin nekem rontott, hogy jó ideje semmi hasznosat nem csinálok. Ez teljes nyílt mellébeszélés volt, amit írt válaszul. Erre válaszul női admin - még ha hasonló véleményen lett volna is - nem ezt írta volna, ha egyáltalán írt volna, hanem a szöveg tartalmához kapcsolódó választ adott volna rá.

Vagy pl. egy másik férfi szerkesztőtől - nála pl. azért tudom, hoggy férfi, mert egyszer levelet küldött nekem emailen és katonaéveiről is mesélt benne - ezt kérdeztem: A Spangár-díj szövegében azt találtam, hogy A díjat Spangár András (Nógrád, 1678. január 29. - Rozsnyó, 1744. márc. 14.) jezsuita szerzetesről nevezték el, aki elsőként foglalta enciklopédiába a magyar nyelven alkotó irodalmárokat. Ez meglepett, mert könyvtároshallgatóként nem említették ezt a nevet. Most ez így igaz állítás?

Erre válaszként majdhogynem megfordítódott a szerep, mert nem igent vagy nemet vagy nem tudomot kaptam, hanem fel lett adva nekem a feladat, mintha nem én kérdeztem volna meg: Hát, ennek utána kéne nézni alaposan. A díjról semmi nincs másutt?

Vagy pl. Denceyvel is azért szerettem jobban beszélni, mint Voxfaxxal (ami nem jelenti azt, hogy ennek ellenére is ne beszélnék vele), mert ha Denceynek jeleztem valamilyen aggályomat, akkor hajlandó megbeszélni volt azt velem, míg Voxfax esetében marhára ki lehetett tanulni, hogy bizonyos dolgokat nem szeret megbeszélni.

Pl. Voxfax 2017 'májusában bebigyesztette a Szilágyi család szócikkbe kapcsolódó szócikkének a Szilágyi – Hunyadi Liga angol szócikkének, mire ezt kérdeztem tőle, hogy A Szilágyi – Hunyadi Liga is meg lesz írva? Mert ha nem, akkor átpirosítom az en:Szilágyi – Hunyadi Liga jelzést.

Erre ez volt a válasza: Úgy vélem, eddig is főként magyar szerkesztők ügyködtek a cikken. Szeretném majd a kapcsolódó szócikkeket itt is elérhetővé tenni. Köszönöm. Utólag abból, hogy most is piros a szócikk, látom, hogy mellébeszélt csak, elterelési szándékból, hogy nehogy pirosítsam a link jelzését.

Ha Denceyvel megbeszéltem valamit, annak ennél azért gyorsabban lett foganatja.

Vagy a Vita:Óratorony esetében, mert Voxfax odabigyesztett néhány óratornyot a szócikkbe és ezek nagyon találomra odatettnek tűntek: Apród: Amúgy a kecskeméti nagytemplomban is van. Fél óra múlva: És a GYSEV pályaudvarnál is, ha igaz. Erre Voxfax válaszként nem betette ezeket a szócikkbe, hanem ezt válaszolta: Köszönöm, és még 1001 helyen. ː)

És marhára láttam a mellébeszélést Voxfaxnál Takács Mária esetében, mert sose azok az írásbeli bizonyítékaim foglalkoztatták, hogy miért Takács Máriaként akarom írni, hanem mindig azzal szembesültem, hogy ahogy Voxfax a körülötte levő világot felfogja. Valahogy olyasformán, hogyha Voxfax úgy gondol valamit, hogy... Akkor a körülötte levő világ úgy gondolja, hogy... Ha ő úgy gondolja, hogy... Akkor az 50 éven felüliek is úgy gondolják, hogy... Magyarán Voxfax világnak fogja fel magát. Lényegében ez is mellébeszélés, kezdve onnan, hogy Voxfax nem világ. Sőt még én sem vagyok világ. Egyikünk se világ, de míg én tudom magamról, hogy nem vagyok világ, addig Voxfax nem tud túllépni, hogy ő nem világ. És abban, hogy idáig nem tud eljutni, marha nagy szerepük van azoknak a férfi szerkesztőknek, köztük férfi adminoknak, akik természetesnek veszik, ha Voxfax világnak érzi, tekinti magát.

Sok szeretettel

Apród vita 2018. február 20., 17:07 (CET)

A három plakát[szerkesztés]

Szia!

Ha elkészítem a Három óriásplakát Ebbing határában című film lapját, meg tudnád írni a cselekményét? Én még nem láttam a filmet, és nem szeretem magam teljesen rábízni az angol wiki megírt cselekményére. Előre is köszönöm! Artep123 vita 2018. február 20., 21:46 (CET)

Szuper :) az alapokat már elkészítettem, még a háttértörténetről meg a kulturális hatásokról keresek anyagot, hogy szép cikk legyen (ki hitte volna, hogy mások is plakátokon fognak ezután üzengetni). A témája alapján nekem is érdekes filmnek tűnt, olvastam a rendezővel készített interjút is. A cselekményhez Creert írt egy rövid szösszenetet, hogy némi benyomást is keltsen a cikk, persze azt bővíteni kell. Még egyszer köszi! Artep123 vita

Egyértelműsítés felhasználói allapon[szerkesztés]

A Szerkesztő:Misibacsi/elkészült szócikkeim lapon kézi ellenőrzéssel módosítottam egy (vagy több) hivatkozást, amely a(z) New Orleans egyértelműsítő lapra mutatott. Szívből remélem, hogy ez megfelelt a szándékaidnak. Ha nem, akkor a gazdám nevében elnézést kérek. BinBot vita 2018. február 24., 09:25 (CET)

Geocentrikus pálya[szerkesztés]

Szia! Nem tudom, hogy ez az oldal miként jött létre, de talán át kellene mozgatni a Szerkesztő:Misibacsi/próbalap oldalra, ami pont az ilyen próbálkozásokra van kitalálva. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. február 25., 21:07 (CET)

Vita: Űrkolonizáció[szerkesztés]

Szervusz!

Jobban tetted volna, ha nem értesítesz arról, hogy letörölted a hozzászólásomat. Ha jól sejtem, adminisztrátor vagy. Nos, nem ártana, ha ti, adminisztrátorok tisztában lennétek bizonyos dolgokkal. A következőkre gondolok: nem szabadna hagynotok, hogy lehetetlen, illetve nyilvánvalóan elítélendő dolgokról szócikkek szülessenek, és a bennük leírt dolgok ugyanolyan tényként legyenek kezelve, mint amikor pl. szócikket írunk bármely más értelmes témában. Az űrkolonizáció terve, bárki is gondolkodjon rajta, teljességgel erkölcstelen. Ez olyan, mint a harmadik világ gyarmatosítása volt egészen a 20. századig, csak éppen ezt a többi égitesten tervezik végrehajtani. No meg arról sem szabad megfeledkezni, hogy eleve lehetetlen is. Bár lehet, hogy most felszisszensz, vagy azt fogod mondani magadban, hogy kiskoromban a fejemre ejtettek engem, de hidd el: ez az egész egy marhaság, ha enyhébben akarjuk kifejezni, ha pedig keményebb jelzőt keresünk, akkor egy szemét dolog az univerzummal szemben. A tudomány meg van győződve arról, hogy kizárólag ezen a bolygón van magasrendű élet, de ez tévedés, mert minden bolygó lakott és sok olyan bolygó létezik, amelyekhez képest nálunk kőkorszaki (sic!) körülmények uralkodnak, vagy ahol kizárólag az élvezeteknek élhet az ember, és nincs robot, háború, szegénység, egyéb anomáliák. Ezt persze, ha egy tudósnak mondanánk, alighanem orvoshoz küldene, avagy melegebb éghajlatra, ahogy éppen kedve tartja. De attól, hogy a ma tudósai nem látják ezeket a dolgokat, még léteznek. Tele van élettel, élőlényekkel ez az egész univerzum. És nem hiszem, hogy a Föld lakói körében tetszést aratna egy olyan terv, amelyet egy másik bolygó vezetői ötölnének ki a leigázásunkra. Ezért mi sem tervezhetünk ilyesmit. És bár ez az enciklopédia arra hivatott, hogy amennyire lehetséges, a teljes emberi tudásanyagot bemutassa már meglévő források alapján, azért néhány szekció tartalmát igazán megszűrhetnétek, és ami ilyen felháborító dolgokat tartalmaz, azt inkább ne közöljétek. Az emberek amúgy is szoktak ilyenekről beszélni, hála a kormányok és egyéb szervezetek agymosásának. Sőt, egyszer a munkahelyemen szóba került a rabszolgatartás, és az egyik kollégám azt mondta, örülne annak, ha lenne neki egy rabszolgája. Ezért mondom, nem helyes, ha részt veszünk az emberi érzésvilág mérgezésében.

Még valami, ez már nem ide kapcsolódik: van egy szócikk, a We Are X című dokumentumfilmről, amely az X Japan együttesről szól. Szeretném tudni, miért lett belőle kiemelt szócikk, miközben egy jó csomó ember nem hallott erről az együttesről. Elolvastam a kiemelt szócikkek kritériumait, nagyjából egyet is értek velük, de fenntartom azt a látszólag privát, valójában nagyon is objektív véleményemet, hogy nagyjából 75%-ban a téma ismertsége játsszon közre abban, hogy kiemelt legyen egy szócikk, és csak 25%-ot tegyen ki a többi szempont (szabatos fogalmazás, rendezettség stb). Ráadásul ez a szócikk így, hogy még kiemelt is, ellene megy az egyik elveteknek, a semlegességnek és igenis erősen "rajongó-szagúnak" tűnik. Én egy szócikket írtam eddig zenei előadóról, egy kevéssé ismertről, és óvakodtam attól, hogy akár a részletességgel, akár bármi mással a rajongás benyomását keltsem, főleg, hogy éppen csak belehallgattam a neten a műveibe. A többi szócikkem történelmi témájú, már régen elmúlt eseményeket és régen elhunyt személyeket említek bennük, ez viszonylag veszélytelen műfaj, és amúgy sem vagyok híve a pártoskodásnak, ha nem olvasom el az elveiteket, akkor sem. Maradok alázatos szolgátok: – Joseyfalmouth vita 2018. február 25., 21:26 (CET)

Elolvastam az üzenetedet. Természetesen mindenről szólnia kell egy enciklopédiának, vagy legalábbis szinte mindenről. De tényleg kiborító, ha olyan dolgokat is be akarunk mutatni, amelyek egyrészt felháborítóak, másrészt még lehetetlenek is. Az űrkolonizáció ebbe a kategóriába tartozik, ahogy például az ezen a bolygón, jelen testünkben való örök élet lehetősége is. Ezek nem léteznek, egyes emberek azonban képesek szinte tényként kezelni őket, vagy legalábbis elhinni, hogy egyszer még valóra válnak. Hát, nem fognak, és azt mondom, ennek örüljön az egész emberiség. Nem egy enciklopédia feladata dönteni erkölcsi kérdésekben? Ez igaz, de ha az a társadalmi rendszer működne, ami a "történelem előtti" idők homályába vész, és amit lelkiségen alapuló társadalomnak, röviden védikus társadalomnak neveztek, akkor az enciklopédiákra is más irányelvek vonatkoznának, annyi bizonyos. Én egyvalamiről megbizonyosodtam: nem lehetséges a teljes semlegesség, olyan nincs, hogy nem tartozunk sehová, mert akkor bajosan létezhetnénk. Ezért a legjobb az, ha olyan elvek mellett tartunk ki, amelyek időtállóak, amelyek érvényesek az emberi jó tulajdonságok erősödése idején éppúgy, mint a hanyatlásukkor. Ebben a történelmi korszakban, amelyben éppen élünk, hanyatlás zajlik, egyre silányodunk az erény terén.

A rabszolgaság bemutatásának mellőzésével egyrészt réges-régen elkéstünk, másrészt be kell mutatni, mert bár felháborító jelenség, de (sajnos) azt nem mondhatjuk, hogy egyúttal lehetetlen is. Sőt, ma is tovább él, a világ egyes részein a mindennapok része. De még ebben az országban is vannak rabszolgák, csak éppen nem túl szembeötlően. Gondoljunk csak az alföldi tanyavilágban tartott "csicskákra", akik ha beszélnének a történtekről, vagy szökéssel próbálkoznának, a halált kockáztatnák. A rendőrség számos beszámolóval szolgálhat olyanokról, akik mégis megpróbáltak kikecmeregni ebből, és aztán lebuktatták a rabtartóikat. Annyira ostoba azért nem vagyok, hogy azt mondanám: ne írjunk szócikket olyan dolgokról, amik léteznek. Te is kissé félreértettél engem.

Ha admin lennél, még megérteném, ha törlöd a hozzászólásomat. De ha nem vagy az, kérlek, ezt így, ebben a formában ne tedd. Bármennyire is csábító az adott szituációban, hogy így cselekedj, ezt nem teheted meg, sem velem, sem mással. Írd meg az illetőnek, hogy miért kellene eltávolítani a hozzászólását, és tegye meg ő maga. Ha nem teszi meg, akkor kérjél ellene adminisztrátori intézkedést. Ez a helyes eljárás. Én nem próbálnám megharagítani az embereket. A munkahelyen, ha problémánk van egy kollégával, de nem vagyunk a felettesei, inkább keressük meg a főnökét, tegye helyére ő a dolgozót, ő biztosan jogosult rá. Hidd el, vannak dolgok, amelyek az élet minden területén, minden közegében beválnak, akár itt, a Wikipédián is. És ez, amit fentebb írtam, ilyen.

A "We Are X" szócikkel kapcsolatban nem az volt a kifogásom, hogy létezik, hanem az, hogy miért lett kiemelt. A megértéshez olvasd el, kérlek, a korábbi hozzászólásomat, ott részletesen kifejtek mindent. – Joseyfalmouth vita 2018. február 25., 22:52 (CET)

A fantasyfilm érintése[szerkesztés]

Szia!

Rendben, köszönöm az észrevételt :) esetleg láttad a filmet, ki tudnál segíteni a cselekménnyel? Ha nem, az sem baj, csak akkor tudnék foglalkozni a forgatás körülményeivel. Üdv: Artep123 vita 2018. március 7., 17:31 (CET)

Szia! Mehet a cselekmény, összeraktam az alapokat. Őszintén szólva nem lettem a laptól lenyűgözve, van esetleg ötleted, mivel lehetne még feldobni? Üdv. Artep123 vita 2018. március 10., 19:33 (CET)

Forrásmegjelölés nélkül ne lehessen szócikket létrehozni?[szerkesztés]

Szia!

Nagyon furcsa ötlet, hogy minden egyes szerkesztőt büntetni akarsz Ghost Destroyer és anonjai miatt. Tipikus pótcselekvés. Azt büntetjük, aki elérhető.

Az ilyen ötletek helyett inkább egy világos FV-szabályrendszert kellene kidolgozni, amelyben világos határidők vannak és nem az lenne a fő törekvés, hogy "mindent azonnal csinálj meg a cikk elkezdésekor, különben megbüntetünk".

Sokkal kevesebb vita lenne, ha csak a nyilvánvalóan vállalhatatlan cikkek kapnák meg az azonnali sablont, míg az összes többi cikket a szubcsonknak megfelelő időbélyegzővel látnánk el. Tapasztalatom szerint ennyi idő elég lenne ahhoz, hogy eldöntsük, megmaradjon-e a cikk vagy vigyük TMB-re. Egyben meg is kellene tiltani a TMB ennél korábbi kezdeményezését. Ez az egy hét lenne a forrásolási határidő is - ennél rövidebb a tapasztalatlanabb szerkesztőket hozná hátrányos helyzetbe. De a forrás megjelölésének a megkövetelése a szöveg felküldésével egyidejűleg - túlzó követelmény. Csak akkor lehetne ezt elvárni, ha az újoncok fogadószövegében ki lenne hangsúlyozva, hogy csak forrás birtokában küldj fel bármit + hogy felküldés után térj vissza a cikkre, figyeld az "utóéletét". (Ilyen tájékoztatások messze ninncsenek az újoncok fogadószövegében, helyette mindenféle mézes-mázos hízelgés van, hogy hű de jó lesz neked, ha csatlakozol.

Elég legyen már ebből a türelmetlenségből, hogy "nem fogunk takarítani utánad". De, fogunk. Én állandóan ezt teszem és nem tudok rajta felháborodni. Aki nem akar már távozott szerkesztők után dolgozni, akiknek bottal ütheted a nyomát, az ne vállaljon szerepet a cikkek fejlesztésében. De ez a "nem fogunk utánad takarítani" megfeledkezik a Wikipédia alaptermészetéről: aki nincs eltiltva, bármit írhat, aztán meglátjuk, mi lesz azzal, amit írt.

És még valami: a szerkesztői joggal való visszaélés esetén nem megoldás a cikkekkel szembeni fellépés. Ha XY ír le valamit, az ugyanolyan, mintha ZZ. Ezért semmiféle átminősítés, retorzió stb. nem alkalmazható a cikkeken csupán abból az okból, hogy a szerkesztőjük nem megfelelően viselkedik.

Remélem, mindezzel egyet tudsz Te is érteni. Üdv.-- Linkoman vita 2018. március 7., 23:35 (CET)