Szerkesztő:Porrima

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Porrima
hu Ennek a szerkesztőnek magyar az anyanyelve.
Male.svg
Ez a szerkesztő férfi.
This user is male.
HUN Vaskút COA.jpg
Ez a szerkesztő Vaskúti.
Wikipedia Reviewer.svg
Ez a szerkesztő járőr.
(ellenőrzés)
Virgo.svg
Ez a szerkesztő Szűz jegyű.

Wikipedia-logo.png A magyar Wikipédiát ennyi napja kezdtem szerkeszteni: 3182

2001: A Space Odyssey
Ez a szerkesztő szereti a csillagászatot.
Newtons cradle animation book.gif
Ezt a szerkesztőt érdekli a fizika.
Graduation cap.png
Ez a szerkesztő imádja a tudást.
Sudoku-by-L2G-20050714.svg Ez a szerkesztő kedveli a szúdokut.


SI
Ez a szerkesztő az SI mértékegységrendszert használja és szereti.
Nuvola apps package favorite.png
Sinclair ZX81.jpg Ez a szerkesztő 1 KB-os ZX 81 géppel kezdte a számítástechnikát


Családfa minta.jpg
Ez a szerkesztő készített őseiről családfát.
34 253+ Ennek a szerkesztőnek több mint 34 253 szerkesztése van.
28 291+ …ebből több mint 28 291 a szócikknévtérben.Tudásunk sziget az ismeretlen óceánjában,
és minél nagyobbra növekszik ez a sziget,
annál hosszabb part mentén érintkezik az ismeretlennel

V.F.Weisskopf: Tudás és csoda

A számítástechnika olyan bonyolult, hogy egy felmerülő problémát
egyszerűbb és célszerűbb kikerülni, mint megoldani.

Saját tapasztalat

Allapok[szerkesztés]

Wiki adatbázis[szerkesztés]

BinBot szünetel[szerkesztés]

Szerkesztő:Itt BinBot beszél a toolserverről az űrhajózás napján (április 12-én) ünnepélytelenül beszüntette a működését. Azóta sem sikerült helyreállítani. Időközben a saját gépemen is elromlott az installáció, így sem saját gépről, sem a toolserverről nem tudok botot futtatni, és belátható időn belül nem is tudok annyi időt rászánni, ami az újratelepítéshez kellene. (Mint látható, magam is erősen csökkentett módban vagyok itt.) Ez azt is jelenti, hogy a bot szolgáltatásai (dump figyelése, napképe figyelése, májusi karbantartó kategóriák létrehozása és üres régiek törlése, archívumok tartalomjegyzéke, tatarozósablonok és másvitasablonok figyelése stb.) szünetelnek. A karbantartó kategóriákat most kézzel kéne létrehozni, tegnap lett volna esedékes.

A dolog hátterében az áll, hogy az évek óta stabilan működő keretrendszerben tavaly olyan változtatást végeztek, amit sem a fejlesztők, sem én nem tudtam lekövetni, és azóta folyamatos a tűzoltás. Miután a MediaWiki szoftver fejlesztői úgy döntöttek, hogy az SVN verziókövető rendszerről áttérnek a gitre, felmérést végeztek a többi projekt között is, és mivel egyedül a Pywikibot fejlesztői akartak SVN-en maradni, az alapítvány úgy döntött, hogy az SVN szolgáltatást megszünteti. Abból kellett választani, hogy elköltözünk az alapítványtól független külső szerverre vagy áttérünk mi is a gitre, ami sokkal bonyolultabban kezelhető, és a jelek szerint csak Linuxon működik gördülékenyen. Akkor néhány hangadó az utóbbi irányba vitte el a dolgot, ami szerintem most már láthatóan egy rossz döntés volt a projektre és a közösségre nézve, de akkor ezt nem lehetett előre látni. Én viszont még nem tudtam ehhez az új helyzethez alkalmazkodni (gyakorlatilag majdnem a nulláról kéne újrakezdenem, pedig az átállás előtt már fejlesztő voltam). Sajnos most ez van, és nem tudom, meddig.

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. április 29., 11:21 (CEST)

/huwiki

Piros linkek korrekciója[szerkesztés]

2011. október 12-én kezdtem nézegetni a magyar Wikipédia adatbázisát. Mint Wikignóm, találtam egy évekre szóló témát: a létező piros linkek szükség szerinti javítását. A piros linkeknek egy jelentéktelen hányada, de számszerűen mégsem elhanyagolható része nem azért piros, mert nincs megírva, hanem egyszerűen hibás. Mielőtt ebbe részletesebben belemennék, lássuk a helyzetet; eddig csak a tavaly októberi állapot szerint vizsgálódtam, most töltöttem le a 2012. május 24-i dumpokat. A hét hónapnál hosszabb idő alatt a magyar Wiki az alábbiak szerint változott:

2011.10.12. 2012.05.24. 2012.07.22. 2012.11.26. 2012.12.29.
Összes lap[1] 675 139 745 574 758 801 782 921 788 828
Összes lap a főnévtérben[2][3] 320 635 349 576 355 379 366 303 368 845
Összes link[4][5] 19 583 436 21 666 006 21 961 456 23 138 675 23 418 925
Összes főnévtérre hivatkozó link[5] 16 011 730 17 572 355 17 981 357 18 998 669 19 244 321
Összes főnévtérre hivatkozó különböző link - - - - 1 579 654
Összes piros link a főnévtérben[5] kb. 3,5 millió 3 902 177 3 949 843 4 075 808 4 051 629[6]
Összes különböző piros link a főnévtérben - - - - 1 259 365

A bő hét hónap alatt ábécé sorrendben a B betűig haladva kb. 200 ezer linkből 3000-3500-at korrigáltam, a következő szempontok szerint:

 1. Javítottam a hibásan írt linkeket (pl.[[álruhá]]ban, [[májusi]])
 2. Egységesítettem vagy javítottam azokat az eltérő alakokat, amelyekről már van cikk (ezekben az esetekben abból indultam ki, hogy a létező cikk címe helyes)
 3. Kis számban megszüntettem redundáns előfordulásokat
 4. Alkalomszerűen javítottam az átirányításra és egyértelműsítő lapra mutató linkeket
 5. Csak nagyon indokolt esetben készítettem a linknek megfelelő új átirányítást
 6. Soha nem módosítottam általánosabb, már létező címre

2012. május 24.–július 22. között a B-vel kezdődő piros linkeket néztem át, és a további munkához új dumpokat töltöttem le; a fenti táblázat az új adatokkal kiegészítve.

Bár nem szokás más szerkesztő allapjára írni, a jelen esetben kérem, hogy hasznos javaslatot, útmutatást, véleményt az egyszerűség kedvéért a követő Megjegyzések szakaszba írjatok, fenntartva a jogot a nem idetartozónak ítélt hozzászólások törlésére. Külön köszönöm Tambo szerkesztőtársunknak a nem régen küldött Barnstart a fenti munkáért. – Porrimaeszmecsere 2012. május 25., 23:08 (CEST)

Megjegyzések[szerkesztés]

Hasznos tudnivalók[szerkesztés]

Utótag szerinti keresés[szerkesztés]

Hogy tudnék úgy keresni, ha pl. minden olyan lapra lennék kíváncsi, aminek "nyelv" az utótagja? --eLVe hali, mizu? 2012. augusztus 20., 12:51 (CEST)

Ez a google keresőkérdés arra, hogy a címben előfordul: site:hu.wikipedia.org intitle:nyelv --Karmela posta

Köszönöm! Ez valszeg már jó lesz, csak 700 entryt ad ki. --eLVe hali, mizu? 2012. augusztus 21., 12:27 (CEST)

USA megyéinek indexe[szerkesztés]

Sajnos tényleg elég nagy az összevisszaság. Az USA megyéiről elég sok lista van az interneten. Szerintem elég hasznos az enwikin található en:Index of U.S. counties, ahonnan látható, hogy Colorado megye csak Texasban van, de Columbia megye például nyolc különböző államban is van. Remélem, ez segít. Köszönet a munkádért. Malatinszky vita 2012. augusztus 20., 17:56 (CEST)

Amerikai megyék bevezetőjének javítása[szerkesztés]

2018 júliusának végén a bevezető szövegek botos módosítása kapcsán [1] egy új kategóriába [[Kategória:Egyetlen határos egységgel rendelkező lapok]] kigyűjtésre kerültek azok a megyék (különböző más egységekkel együtt), amelyeknek csak egy szomszédja van a Wikidatában, azaz nagy valószínűséggel hiányosak. Ezeket eddig is kiegészítettem alkalomadtán, de most Rakás szerkesztőtől [2] átveszem az általa alkalmazott sokkal jobb megoldást.

Ez az angol Wikihez hasonlóan égtáj szerint sorban (északról indulva, az óramutató járásával megegyezően) sorolja fel a szomszédokat az alábbi sablon segítségével:

==Szomszédos megyék== {{Wikidata|P47|felsorolás=lista|showQualifiers=}}

@Porrima: Ha már így megkérdezted, akkor kövesd az angol cikkekben leírt sorrendet. Ha nem abban a sorrendben vannak, akkor egyszerűen csak írd fölül őket. Egyébként az irány hozzáadása se bonyolult. Minden tételnél a minősítő hozzáadásánál kell beírni a P654-et majd az irányt, (az egyszerűség kedvéért nem kell fordítani se, angolul is írhatod, megjelenik magyarul). Csak okézni kell. Akik vették arra a fáradságot, hogy beírják irány szerint, úgyis megnézték, merre vannak. – Rakás vita 2018. július 31., 18:04 (CEST)

Amerikai megyék hibás átirányító lapjai[szerkesztés]

Adams_megye_(Észal-Dakota) Alamance_megye_(Észal-Karolina) Alexander_megye_(Észal-Karolina) Alleghany_megye_(Észal-Karolina) Anson_megye_(Észal-Karolina) Ashe_megye_(Észal-Karolina) Avery_megye_(Észal-Karolina) Barnes_megye_(Észal-Dakota) Beaufort_megye_(Észal-Karolina) Benson_megye_(Észal-Dakota) Bertie_megye_(Észal-Karolina) Billings_megye_(Észal-Dakota) Bladen_megye_(Észal-Karolina) Bottineau_megye_(Észal-Dakota) Bowman_megye_(Észal-Dakota) Brunswick_megye_(Észal-Karolina) Buncombe_megye_(Észal-Karolina) Burke_megye_(Észal-Dakota) Burke_megye_(Észal-Karolina) Burleigh_megye_(Észal-Dakota) Cabarrus_megye_(Észal-Karolina) Caldwell_megye_(Észal-Karolina) Camden_megye_(Észal-Karolina) Carteret_megye_(Észal-Karolina) Cass_megye_(Észal-Dakota) Caswell_megye_(Észal-Karolina) Catawba_megye_(Észal-Karolina) Cavalier_megye_(Észal-Dakota) Chatham_megye_(Észal-Karolina) Cherokee_megye_(Észal-Karolina) Chowan_megye_(Észal-Karolina) Clay_megye_(Észal-Karolina) Cleveland_megye_(Észal-Karolina) Columbus_megye_(Észal-Karolina) Craven_megye_(Észal-Karolina) Cumberland_megye_(Észal-Karolina) Currituck_megye_(Észal-Karolina) Dare_megye_(Észal-Karolina) Davidson_megye_(Észal-Karolina) Davie_megye_(Észal-Karolina) Dickey_megye_(Észal-Dakota) Divide_megye_(Észal-Dakota) Dunn_megye_(Észal-Dakota) Duplin_megye_(Észal-Karolina) Durham_megye_(Észal-Karolina) Eddy_megye_(Észal-Dakota) Edgecombe_megye_(Észal-Karolina) Emmons_megye_(Észal-Dakota) Forsyth_megye_(Észal-Karolina) Foster_megye_(Észal-Dakota) Franklin_megye_(Észal-Karolina) Gaston_megye_(Észal-Karolina) Gates_megye_(Észal-Karolina) Golden_Valley_megye_(Észal-Dakota) Graham_megye_(Észal-Karolina) Grand_Forks_megye_(Észal-Dakota) Grant_megye_(Észal-Dakota) Granville_megye_(Észal-Karolina) Greene_megye_(Észal-Karolina) Griggs_megye_(Észal-Dakota) Guilford_megye_(Észal-Karolina) Halifax_megye_(Észal-Karolina) Harnett_megye_(Észal-Karolina) Haywood_megye_(Észal-Karolina) Hertford_megye_(Észal-Karolina) Hettinger_megye_(Észal-Dakota) Hoke_megye_(Észal-Karolina) Hyde_megye_(Észal-Karolina) Iredell_megye_(Észal-Karolina) Jackson_megye_(Észal-Karolina) Johnston_megye_(Észal-Karolina) Jones_megye_(Észal-Karolina) Kidder_megye_(Észal-Dakota) Lincoln_megye_(Észal-Karolina) McIntosh_megye_(Észal-Dakota) Mercer_megye_(Észal-Dakota) Mitchell_megye_(Észal-Karolina) Montgomery_megye_(Észal-Karolina) Moore_megye_(Észal-Karolina) Morton_megye_(Észal-Dakota) Mountrail_megye_(Észal-Dakota) Nash_megye_(Észal-Karolina) Nelson_megye_(Észal-Dakota) New_Hanover_megye_(Észal-Karolina) Northampton_megye_(Észal-Karolina) Oliver_megye_(Észal-Dakota) Onslow_megye_(Észal-Karolina) Orange_megye_(Észal-Karolina) Pamlico_megye_(Észal-Karolina) Pasquotank_megye_(Észal-Karolina) Pembina_megye_(Észal-Dakota) Pender_megye_(Észal-Karolina) Perquimans_megye_(Észal-Karolina) Person_megye_(Észal-Karolina) Pierce_megye_(Észal-Dakota) Pitt_megye_(Észal-Karolina) Ramsey_megye_(Észal-Dakota) Randolph_megye_(Észal-Karolina) Ransom_megye_(Észal-Dakota) Renville_megye_(Észal-Dakota) Richland_megye_(Észal-Dakota) Richmond_megye_(Észal-Karolina) Robeson_megye_(Észal-Karolina) Rockingham_megye_(Észal-Karolina) Rolette_megye_(Észal-Dakota) Rowan_megye_(Észal-Karolina) Rutherford_megye_(Észal-Karolina) Sampson_megye_(Észal-Karolina) Sargent_megye_(Észal-Dakota) Scotland_megye_(Észal-Karolina) Sheridan_megye_(Észal-Dakota) Sioux_megye_(Észal-Dakota) Slope_megye_(Észal-Dakota) Stanly_megye_(Észal-Karolina) Stark_megye_(Észal-Dakota) Steele_megye_(Észal-Dakota) Stokes_megye_(Észal-Karolina) Stutsman_megye_(Észal-Dakota) Surry_megye_(Észal-Karolina) Swain_megye_(Észal-Karolina) Towner_megye_(Észal-Dakota) Traill_megye_(Észal-Dakota) Transylvania_megye_(Észal-Karolina) Tyrrell_megye_(Észal-Karolina) Union_megye_(Észal-Karolina) Vance_megye_(Észal-Karolina) Wake_megye_(Észal-Karolina) Walsh_megye_(Észal-Dakota) Ward_megye_(Észal-Dakota) Warren_megye_(Észal-Karolina) Washington_megye_(Észal-Karolina) Watauga_megye_(Észal-Karolina) Wayne_megye_(Észal-Karolina) Wells_megye_(Észal-Dakota) Wilkes_megye_(Észal-Karolina) Williams_megye_(Észal-Dakota) Wilson_megye_(Észal-Karolina) Yadkin_megye_(Észal-Karolina) Yancey_megye_(Észal-Karolina)

Labdarúgó csapatok nevének írása[szerkesztés]

A labdarúgásműhely irányelve.


Wikidata használata[szerkesztés]

Újonnan írt magyar szócikk hozzáadása a Wikidatához:

 1. Tudomásul kell venni, hogy a Wikidatában való keresés hagy némi kívánnivalót maga után.
 2. Ha bármilyen más nyelven ismered a szócikk nevét, akkor legegyszerűbb, ha a keresőmezőbe beírod, ekkor az esetek jó részében kapsz találatot.
 3. Az, hogy nem kapsz, nem jelent semmit, ilyenkor részletes keresésre lehet szükség.
 4. Ehhez a bal felső lista Fogalom cím szerint menüpontját válaszd.
 5. A Wiki mezőbe írd be, például azt, hogy „cs” (cseh wiki), vagy en (enwiki), stb., majd a lap mezőbe a szócikk megfelelő idegen nevét.
 6. Ha kapsz találatot, akkor már csak hozzá kell adnod a magyar megfelelőt.
 7. Ezt a lista alján a hozzáadás gombbal teheted meg, értelem szerint töltsd ki a mezőket, majd nyomd meg a mentést.
 8. A legfelső sorban ne felejtsd el kitölteni a címkét (én itt újra a szócikk címét adom meg).
 9. Ha nincs idegen megfelelő, akkor a bal felső lista Új fogalom létrehozása menüpontját válaszd.
 10. A címke legyen a szócikk neve, a leírás nem szükséges, de megadhatod, pl. „labdarúgó”, majd nyomd meg a létrehozás gombot.
 11. Ekkor még csak a fogalmat hoztad létre, az egyes wikik szócikkeit egyenként kell hozzáadni.
 12. Nem ritkán előfordulhat, hogy duplikátumba futsz bele. Ilyen esetben először ki kell üríteni az egyiket (az adminisztrátorok a korábbit, kisebb Q-sorszámút szeretik megtartani), mert addig nem tudod kitölteni a másikat, majd törlésre jelölni az üreset.
 13. Kiürítés: a kérdéses bejegyzés mellett a [mentés] gombra kattintva megjelenik a [mentés|törlés|mégsem] lehetőség.
 14. Törlésre itt lehet jelölni. Az oldal utolsó szakaszába be kell másolni a {{subst:Rfd|1=PAGENAME|2=REASON FOR DELETION}} sablont, értelem szerint kitöltve. A sablon automatikusan létrehozza a szakaszcímet, ezért szakaszcímet nem szabad adni!

VIAF katalógus[szerkesztés]

Elolvastam ezt a bejegyzést, nagyjából érteni vélem, de nem kristálytiszta. Én a linkek ellenőrzésénél és javításánál sok cikkel találkozok, és ha valami Wikidata javítanivalót észreveszek, azt is megcsinálom. Ha látom, hogy egy írónál nincs VIAF azonosító, akkor honnan tudom azt, hogy van neki egyáltalán, és mi az? --Porrimaeszmecsere 2013. október 4., 11:33 (CEST)

Felmész a VIAF honlapjára: [3] kiválasztod Magyarországot „select index: Hungary” és a kereső mezőbe „search field” beírod az adott személy nevét és ha a Széchenyi Könyvtár katalógusában szerepel az illető akkor az ott talált azonosítót beírod a wikidatába. Az „Állítások” között hozzáadod: „hozzáadás --> tulajdonságok: VIAF --> azonosító szám”, és kész is! --Texaner vita 2013. október 4., 13:03 (CEST)

Személy infobox[szerkesztés]

(Misibacsi vitalapjára írt okosság:)

Színészek, rendezők, írók... egyszerűbben!

Szia! Korábban már mutattam Neked a Wikidatát a filmek kapcsán. Akkkor még a sok hiányzó adat miatt nagyon gyenge eredmény született, de talán érdemes lenne tenned egy újabb próbát. Mondom is, hogy mit lehet tenni!

Tegyük fel, hogy épp a kedvenc filmedről olvasol vagy épp írsz, de bosszantóan sok a piros link a szereplőknél és a készítőknél. Ekkor, ha nem akarsz nagyon belebonyolódni, de mégis egy kis alap cikket szeretnéd mondjuk egy rendezőről, akkor másold be ezt a cikk helyére:

{{személy infobox}}
'''{{PAGENAMEBASE}}''' {{szülhal}} {{Wikidata|P27|labelProperty=P1549|lang=hu}} {{wikidata|p106|felsorolás=szöveg}}.

== Rendezései ==
{{Wikidata lista
|sparql=SELECT ?item WHERE { ?item wdt:P57 wd:Qxxxxxxxx }
|sort=label
|columns=label:Film, P577:Megjelenés
|links=text
}}
{{wikidata lista vége}}

==Díjak==
{{wikidata|P166|felsorolás=lista|excludespecial=|showQualifiers=}}

==Jelölések==
{{wikidata|P1411|felsorolás=lista|excludespecial=|showQualifiers=}}

==Lásd még==

== Források ==
{{források}}

{{nemzetközi katalógusok}}
{{portál|filmművészet}}

[[Kategória:{{Wikidata|P27|{{{állampolgárság|}}}|labelProperty=P1549|lang=hu}} rendezők]]
{{születéskat}}
{{halálozáskat}}

Ezután mentsd el ezt a most még zagyva kódot, majd hozd létre a Wikidata kapcsolatot is. Ne felejtsd el a magyar címkéket pótolni a Wikidatán.

Remélhetőleg frissítés után elégedett leszel, majd a teljes szócikket cseréld le az alábbi kódra:

{{személy infobox}}
'''{{subst:PAGENAMEBASE}}''' {{szülhal}} {{subst:Wikidata|P27|labelProperty=P1549|lang=hu}} {{subst:wikidata|p106|felsorolás=szöveg}}.

== Rendezései ==
{{Wikidata lista
|sparql=SELECT ?item WHERE { ?item wdt:P57 wd:Qxxxxx }
|sort=label
|columns=label:Film, P577:Megjelenés
|links=text
}}
{{wikidata lista vége}}

==Díjak==
{{subst:wikidata|P166|felsorolás=lista|excludespecial=|showQualifiers=}}

==Jelölések==
{{subst:wikidata|P1411|felsorolás=lista|excludespecial=|showQualifiers=}}

==Lásd még==

== Források ==
{{források}}

{{nemzetközi katalógusok}}
{{portál|filmművészet}}

[[Kategória:{{subst:Wikidata|P27|labelProperty=P1549|lang=hu}} rendezők]]
{{subst:születéskat}}
{{subst:halálozáskat}}

A szövegben szereplő Qxxxxx részt cseréld le a szócikk wikidatás számára.

Egy újabb mentés és ha minden igaz, kaptál egy rövidke cikket. Kattints a wikidatás sablon frissítés gombjára. Még néhány kategória, pár kép és forrás és kész is vagy! :)

Végeredménynek valami ilyesminek kellene kijönni: Mike Figgis.

Remélem segít további jó szócikkek írásában! :) – B.Zsolt vita 2016. június 21., 00:21 (CEST)

AWB használata[szerkesztés]

Szia, az angol lehet hogy hátrány így. Talán annyiban még jó, hogy elég szavakat fordítani (akár webfordítóból is), gyakorlatilag nincsenek összefüggő mondatok. Néhány szó a használatról:

Fent az options - preferences -s site fülön a "lanugage" legyen "hu" (huwiki). A File menü, Login-ban tudsz bejelentkezni. A "rendes" felhasználót is elfogadja (vagyis Username: Porrima, és a jelszó. Nem kell botnak lennie, csak a szerk.összefoglalóban majd lesz egy "AWB" link, viszont tömeges botszerkesztéseket nem szeretik normál névvel a wikin, mert "eláraszthatja" a friss változtatásokat, stb.

Bal oldalon lent találsz egy "Make list" (listakészítés) részt, itt a "source"-ből (forrás) kell kiválasztani egy lehetőséget, pl " "Category": (Kategória) Az alatta lévő mezőbe beírsz egy kategóriát, a Make list gombot megnyomva behozza a beírt kategóriából a cikkeket alulra. (pl a "What links here" - a "Mi hivatkozik ide", stb). Az "options" fülön (nem fent, hanem lent, középen) én az advenced settings-et használom (mellette a find and replace (keresés és csere) bepipálva). Itt alul "New Rule" (új szabály), előjön egy felső és alsó mező. A felső mezőbe kell a "mit cserélünk" (Find), alulra a "mire cserélünk" (Replace with) (egyelőre ennyi, ennek vannak bonyolultabb lehetőségei is). Ha ez megvan, akkor jobb alsóban Close (bezár) gomb.

A "Bots" fülön az "auto save" (automatikus mentés) legyen üres, vagyis ne legyen kipipálva, mert úgy automatán megy és ha nem jó, akkor újra kell csinálni az egészet, vagyis rosszak lehetnek a szerkesztések.

A Start fülön a "Summary" a szerkesztési összefoglaló. Alatta a "Minor edit" jelölő az "apró változtatás", mivel a botszerkesztések általában ennek minősülnek, ez lehet állandóan bepipálva. Ha megnyomod a Start gombot, akkor a behívott listát elkezdi átnézni, és ha talál egyezést, akkor egyből látható is. A Save (Mentés) gombbal menthető. A lap méretétől függően eltarthat pár percig is, de a normál lapméretűek gyorsak azért. A Skip (átugrás) úgy hagyja a lapot, átugorja (Ha az options fülön a Skip if no replacement be van pipálva, akkor automatikusan kihagyja a lapot, ha nem talál a szabályokkal való egyezést, azaz nincs mit cserélni). A Preview (előznézet) behozza a lapot "előnézetbe", a Diff (különbség) a különbségeket mutatja. Talán egyelőre ennyi. --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. március 10., 23:50 (CET)

Példa a tegnap Jonathan Edwards-ra:
A "Make list" - Source: "What links here (All NS) (And to redirects)" - ez minden lapot behoz, ami az adott lapra hivatkozik, az átirányításokat is.
Alatta: "What links to" - "Jonathan Edwards (hármasugró)" (vagyis ami erre hivatkozik).
Options fülön - Advenced settings - New Rule
Find: [[Jonathan Edwards (hármasugró)|Jonathan Edwards]]
Replace with: [[Jonathan Edwards (atléta)|Jonathan Edwards]]
A Start fülön Default summary: "Bot: belsőhivatkozás javítása"
Start gomb, és ahol volt egyezés, ott Save.

--Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. március 10., 23:56 (CET)

A bot szerk. lapjára tedd ki a {{robot tesztüzemben}} sablont. Itt egy egyszerűbb csere, hasonló a fentiekre a Thomas Müller helyett Thomas Müller (labdarúgó) csere:
A "Make list" - Source: "What links here (All NS) (And to redirects)" - ez minden lapot behoz, ami az adott lapra hivatkozik, az átirányításokat is.
Alatta: "What links to" - "Thomas Müller" (vagyis ami erre hivatkozik). - "Make list" gomb.
Options fülön - Advanced settings - New Rule
Find: [[Thomas Müller]]
Replace with: [[Thomas Müller (labdarúgó)|Thomas Müller]]
A Start fülön Default summary: "Bot: belsőhivatkozás javítása"
Start gomb, és ahol van egyezés, ott Save.
Még néhány dolog. A szabályok sorrendben működnek, tehát először az elsőt cseréli, és utána abból cseréli a másodikat. Ha mondjuk írnál egy 2. szabály (New Rule), amelyben a "Thomas Müller (labdarúgó)"-t cserélnéd "Thomas Müller (focista)" szövegre, akkor kicserélné, hiszen az első szabály után (labdarúgó)-ként szerepel a szövegben. Ha a 2. szabályban a "[[Thomas Müller]]" helyett "[[Thomas Müller (focista)|Thomas Müller]]" lenne, akkor nem cserélne semmit, mert az 1. szabály lefutása után már nem talál [[Thomas Müller]] szöveget. Minden szabálynál találsz a jobb felsőben egy "enabled" jelölőt, ez azt jelenti, hogy alkalmazod-e a szabályt. Ha nincs bejelölve, akkor kihagyja azt a szabályt. A szövegeknek pontosan kell egyezniük, tehát a wikilink is ide tartozik, de nem kötelező kitenni, csak javasolt. A "mit" - "mire" ablakban az enterre is figyelj, hogy ne legyen ott új sor, mert az is számít, sokszor nehéz is észrevenni hogy miért nem működik a csere (nem talál semmit). Az "options" "Normal settings"-ben egyébként ugyanez van, ott egyszerű a szövegbevitel, csak én nem szoktam használni.

A "File" menü, "save settings as..." pontban el tudod menteni a szabályokat egy xml fájlba. Így ha sokszor előjön valamilyen csere, akkor elmented, később be tudod hívni a "File" - "Open settings..." pontban. --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. március 11., 16:58 (CET)

További lehetőségek[szerkesztés]

Lent középen az Options fülön van egy "apply general fixes" jelölő. Ez beépített cseréket hajt végre, ha be van jelölve, pl sor végén szóközt kitörli, vagy wikilink előtt,mögött szóköz van azt kitörli, stb. Én általában nem használom (ki van kapcsolva). A "More", Disambig, Skip füleket nem használom, nagyrészét én sem tudom hogy mire jók. A "More" fülön a Categories a kategóriacsere (replace - csere, add - hozzáadás, remove - eltávolítás), de ez intézhető az említett Advanced settings-ben is.

Ha van cserélni való, akkor a jobb oldalon előjön ugye a szerkesztőnézet, a cserélt szöveggel. Itt kézzel is be tudsz avatkozni. A jobb oldali részen csak az "Edit box" fület használom, a többit nem.--Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. március 11., 19:11 (CET)

A "File" "Login" menüpontban van egy ablak, azok a Profilok. Itt nem baj ha kettő van, én is ott vagyok a saját névvel. A lényeg, hogy az egyiket jelöld ki és a Login gombbal jelentkezik be azon a néven, amit kijelöltél. --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. március 11., 22:47 (CET)

A Mülleres eset:
1. szabály: [[Thomas Müller]] -> [[Thomas Müller (labdarúgó)|Thomas Müller]]
2. szabály: [[Thomas Müller|Müller]] -> [[Thomas Müller (labdarúgó)|Müller]]

--Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. március 12., 00:02 (CET)


Kösz, az első belépésem sikerült MZ/X vita 2014. március 13., 13:07 (CET)
Karmelától[szerkesztés]
  @Puskás Zoli: Igen, az AWB-nek van egy sor olyan funkciója, ami a cikkek valamilyen szempont való kiválogatását szolgálja, például My watchlist, Links on page, User contributions, New pages, és még sok. Néhány praktikus tanács ahhoz a funkcióhoz, amihez használni akarod:
    Ha az összeállított listával elindítod, akkor a lapokat rögtön nyitott szerkesztőablakban mutatja meg, mégpedig ha az Options→„Highlight syntax in edit box”-ot kérted, akkor szépen feltűnővé tett linkekkel, ezt ajánlom.
    Ha pedig a nyitott szerkesztőablakkal együtt a cikket is láttatni akarod, akkor azt a Options→Preferences→General→Onload→Showpreview úton állíthatod be. (Vagy ott a Preview gomb.)
    Amikor egy külső linket nem csak megnézni akarok, hanem oda is akarok ugratni, olyankor a Preview ablakban a jobbegeres menű „megnyitás új ablakban” funkciója vált be nekem. A rendes böngészőre tér át ehhez.
    Milyen böngészőt használsz? Azért kérdem, mert nem mindegyiket támogatja az AWB. Tapasztalatom szerint a Firefoxszal jól tud együttműködni, a Chrome-mal nem. Az AWB ugyan részlegesen saját maga is nyújt böngésző funkciókat, de van amihez rendes böngésző együttműködésére van szüksége.
    Még egy megjegyzés: majd látod, hogy van olyan is, hogy stand alone AWB, de az szerintem, legalábbis kezdetben, felejtős, nem érdemes kínlódni vele.

Én az AWB-t kezdettől fogva linkek javítására használom. Pár napja volt egy kérés, hogy szövegben előforduló hibát kellene javítani, valaki meg is csinálta. Én is szívesen megcsináltam volna, de nem jöttem rá, hogyan kell, mert a listából kiválasztott lehetőségek vagy semmit nem mutattak, vagy a javítandók sokszorosát. A jövőre nézve megköszönném az útmutatásodat. – Porrimaeszmecsere 2016. május 31., 18:37 (CEST)

Az AWB-ben rengeteg lehetőség rejlik, újra meg újra felfedezek benne ezt-azt. Nagyon szívesen segítek benne, de kérlek, hogy konkrétan tedd fel a kérdésedet, így általánosságban nem tudok mit mondani Porrima. (A válaszok lehet, hogy időnként csak lassan jönnek, ugyanis nem jutok folyamatosan hozzá a wikizéshez.) --Karmela posta 2016. június 1., 08:40 (CEST)

Ezt kérték: Megkérnék valakit bot-tal, hogy javítsa ki a helytelen Szövetség ‘90-t, a helyes Szövetség ’90-re az összes cikkben. A konkrét kérdésem az lenne, ha ezt meg szeretném csinálni AWB-vel, akkor hogyan tegyem? A forráshoz logikusan (?) kiválasztva a Wiki search (text)-t és beírva a Szövetség ‘90 szöveget, megjelenik 1000 lap, holott egynek sem szabadna lenni, mert kijavították. – Porrimaeszmecsere 2016. június 1., 12:57 (CEST)

  A kereséskor macskakörmök (") közé jó tenni az olyan szöveget Porrima, amiben üres hely is van. Máskülönben olyan találatot is hoz, amiben a két szó külön-külön fordul elő. Sőt, már csak a spéci felülvessző (‘) miatt is érdemes lehet macskakörmösen, tehát pontosan a megadott szöveg szerint keresni.
  Egy másik dolog, hogy a keresések azt a szöveget is találatként hozzák, amit a Wikidatából vesznek át az infoboxok. Sajnos könnyű elfelejteni, hogy ha a Wikidatában nincs valami javítva, akkor még nem vagyunk készen. Most mindenesetre kijavítottam ott két helytelen előfordulást: d:Q49766 és d:Q49766.
  Így is van 40-50 találat a "Szövetség ‘90" keresésre, de lehet, hogy csak azért, mert a Wikidatából nem rögtön hatnak a javítások az itteni szövegekre. Kicsit később újra meg kell nézni, mondjuk holnap. Hátha más baj is van, és a kétfajta aposztrófot nem különbözteti meg egymástól a keresés.
  --Karmela posta 2016. június 1., 14:24 (CEST)

Köszönöm a segítséget. Hát elég ingoványos dolog ez az egész, legalábbis az elején. Most nekem 41 oldalt jelenített meg, lehet, hogy holnapra kevesebb lesz?

Azután tettem még egy próbát. Ha beírom keresésre ezt: "harmadik gyermek", akkor a "harmadik gyermekként" szópárt már nem találja meg. Nem tudom mi a helyzet a kis és nagybetű megkülönböztetéssel, ezt nem próbáltam. – Porrimaeszmecsere 2016. június 1., 15:07 (CEST)


    Ha a végződésváltozatok is kellenek, akkor így jó keresni Porrima: harmadik+gyermek Ez megtalálja a „harmadik gyermekként” szópárt is, és csak olyasmit hoz, ahol a keresett két szó együtt van.
    Ami kisbetűs-nagybetűs megkülönböztetést illeti: azt olvasom az AWB leírásában, hogy ugyan van lehetőség erre, de akkor a forrásszövegben kell keresni, ami drága. Én még nem próbáltam, eddig nem kellett. Az AWB „Options” menüjében a „Find and replace” eleve felajánlja a „CaseSensitive” megkülönböztetést a cseréknél, ez eddig elég volt nekem.
    Megjegyzem a 41 oldal még mindig megvan, és úgy néz ki, hogy az AWB által hívott Wikipédia keresés nem tesz különbséget a különböző aposztrófok között, akár macskakörmök között van a szöveg, akár nem. Viszont figyelembe veszi az AWB az aposztrófok különbségét, ha a "Skip" menüjét használod, és azt írod, hogy hagyja ki a lapot, ha a „Text” "Doesn't contain:" és a kisablakba beírod, hogy ‘90. Ez kihagy a 41 találatból 40-et, csak a Hans-Christian Ströbele marad meg a (Bündnis ‘90) fordított aposztrófja miatt.
  Mindenesetre ronda ez az ügy az aposztrófokkal, de nem az AWB-n múlik, hanem a Wikipédia keresőjén, azt használja ennél a keresési fajtánál.
  --Karmela posta 2016. június 1., 23:48 (CEST)

További botmunka[szerkesztés]

Szia! Ha még van kedved a botmunkákhoz, akkor ajánlom figyelmedbe a Wikipédia:Ellenőrzőműhelyt, ahol rengeteg olyan hibát találsz, melyet az AWB felügyelet nélkül, automatikusan tud javítani. Csak legyen valaki, aki elindítja. :) --B.Zsolt vita 2014. március 29., 15:51 (CET)

AWB végrehajtásnál átirányítás figyelmen kívül hagyása[szerkesztés]

Tacsipacsitól

Nyelvtanilag hibás átirányítások azonnali törlése[szerkesztés]

Csurlától tanulva.

Zöld linkek sablonokban téma[szerkesztés]

Idézet a WP:REDIRből: „A szócikkekben „nem illik” átirányító lapokra hivatkozni: lehetőség szerint minden hivatkozás a nem átirányított, végleges szócikk nevére hivatkozzon.”

Vita:Franciaország közigazgatása Franciaország közigazgatása átirányítás problémakör

Átirányítások javításra jelölése sablonokkal[szerkesztés]

Sablon:Átirányítás hibás névről

Főjelentés[szerkesztés]

Főjelentésre mutató átirányítások

"Én egyébként az előző topic végén írtak alapján már nekikezdtem kigyűjteni azokat az átirányításokat, amik nem egyért lapra mutatkoznak, utána azt nézem, hogy melyikek mutatnak főjelentésre. Amíg ezt nem látjuk tételesen, addig csak egymást bosszantjuk, szerintem."

"Szerintem a Sedan (francia város) esetében valóban a törlés volt a helyes megoldás, mert az nem szabályos alak..." – Malatinszky vita 2016. május 23., 22:53 (CEST) (Kocsmafal)

Főjelentések helyes alkalmazása[szerkesztés]

A megoldást egy konkrét esettel mutatom be. 2016. május 25-én létezett a Centre (egyértelműsítő lap) a rá mutató szabályos Centre átirányítással. Az egyért lapon szerepel a Centre-Val de Loire című, Franciaország egyik régióját ismertető cikk (aminek korábbi neve Centre volt), valamint egy amerikai még meg nem írt megyeszékhely. Az elsőre tartalmilag kb. 350, a másodikra 1 belső hivatkozás van, így az érvényben lévő útmutató szerint a francia régió főjelentésnek tekinthető; az átirányítást ennek megfelelően módosítottam.

Mivel „A szócikkekben „nem illik” átirányító lapokra hivatkozni: lehetőség szerint minden hivatkozás a nem átirányított, végleges szócikk nevére hivatkozzon. (WP:REDIR)”, bottal kézi üzemmódban (minden tételt megnézve) 313 Centre hivatkozást módosítottam Centre-Val de Loire-ra a főnévtérben (az egyéb terek (vitalap, WP stb.) módosítása nem célszerű, de nem is lényeges). Így a módosítás pillanatában hibás link nincsen. Nézzük mi történik a jövőben, ha egy szerkesztő bármilyen okból nem az egyértelműsített címmel, hanem az alapalakkal hivatkozik arra, amire szeretne.

 1. A francia régióra akar hivatkozni (a jelenlegi hivatkozásokat tekintve várhatóan az esetek túlnyomó része): semmilyen probléma nem adódik, hála a főjelentésre mutató átirányításnak.
 2. Az amerikai városra akar hivatkozni: az olvasó a hibás link következtében rossz helyre jut. Ott az első sorban elhelyezett egyért sablon segítségével átmegy az egyértelműsítő lapra, és ott azt látja (pillanatnyilag), hogy az amerikai városról a magyar Wikin még nincsen cikk.

Az esetlegesen létrejövő fenti esetek további sorsa a Wiki bármelyik hibájával azonosan egy figyelmes vagy bogarászos (esetleg mániákus kékítő) szerkesztő kezében van. A Centre átirányítás Mi hivatkozik erre funkciója segítségével egyszerűen megtalálja és egyértelműsítheti az alapalakot. Kétségtelen, hogy a körülmények folyamatosan változnak: lehetséges, hogy az érdeklődés átbillen a Centre amerikai város felé. Erre lenne megoldás Tgr szerkesztő javaslata, amely szerint a főjelentéseket időnként egy robot felülvizsgálná, és szükség esetén jelezné, hogy módosításra van szükség.

Megjegyzés: a jelen példában máris felszínre került egy olyan változás, amire ugyanúgy nincsen általános megoldás, mint a nyomtatott lexikonok esetén. Mivel a Centre régió név nem régen változott Centre-Val de Loire-ra, lehetnek olyan cikkek, ahol a régi nevet kell megtartani. Egy figyelmes szerkesztőnk ennek szellemében a Franciaország közigazgatási beosztása cikkben "visszazöldítette" a linket az érintett fejezet címének módosításával egyidejűleg, és kitett egy "elavult sablont" is. Csak zárójelben jegyzem meg: annak, hogy az alapalak főjelentésre mutat vagy sem, ebben az esetben semmi jelentősége, hatása nincsen.

Átnevezés[szerkesztés]

Ha van több átnevezendő lapról címlista, akkor eléjük téve a "https://hu.wikipedia.org/wiki/Speciális:Lap_átnevezése/" kifejezést, jelentősen meggyorsítható a végrehajtás. járások nevének írása

Szerkesztéseim[szerkesztés]

Önállóan írt teljes cikkek[szerkesztés]

Csonk cikk kiegészítése[szerkesztés]

Említésre érdemes bedolgozások[szerkesztés]

Megnézni[szerkesztés]

Bár nem csillagászati témák, de fizikához kapcsolódnak: évek óta virít a Michael Faraday, a Mileva Marić, a James Clerk Maxwell és a Blaise Pascal cikkeken a lektor sablon. Esetleg rájuk tudsz nézni, hogy jogos-e? Jómagam nem vagyok valami jártas a témában. Köszi előre is! Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2011. szeptember 6., 15:35 (CEST)

Megírni[szerkesztés]

 • Déri Miksa Ipari Szakközépiskola Szeged
 • Csillagidő
 • Béta Capricorni
 • Vaskúti Székelyek Egyesülete
 • Vaskúti hírharang
 • Vaskúti hírek
 • Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészeti Obszervatóriumának Flagstaffi Megfigyelőállomása
 • Londoni szerződések 2016.07.22.

Feltöltött képek[szerkesztés]

Statisztika[szerkesztés]

Barnstar[szerkesztés]

Barnstar-astro.png Csillagászati Csűrcsillag
Porrima szerkesztőnek a csillagászati szerkesztéseiért. Csak így tovább ;) Tambo vita 2010. november 29., 07:41 (CET)
Invisible Barnstar.png A láthatatlan barnstar
A sok munkáért, amit az adatbázisos kísérletekbe fektettél. Még ha nincs is nagy látszatja, de legalább megpróbáltad. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. november 3., 10:44 (CET)


Minor Barnstar.png Apró Csűrcsillag
Porrima szerkesztőnek a sok apró javításért. Csak így tovább ;) Tambo vita 2012. május 21., 22:23 (CEST)

Források[szerkesztés]

 1. huwiki-latest-page.sql
 2. huwiki-latest-all-titles-in-ns0
 3. A {{SZÓCIKKEKSZÁMA}} (438 474) az egyértelműsítő lapokat tartalmazza, de az átirányításokat nem.
 4. huwiki-latest-pagelinks.sql
 5. a b c Egy lap linkje egyszer szerepel, akkor is, ha többször előfordul a lapon, de a különböző lapokon előfordulás mind benne van a listában, így a különböző linkek száma kevesebb.
 6. Miközben a lapok és linkek száma magától értetődően nőtt, aközben az eltelt 33 nap alatt a piros linkek száma 24 179-cel csökkent! Szúrópróba szerű vizsgálódásaim szerint ez valós csökkenés, de nem a hivatkozott cikkek kerültek tömegesen megírásra, hanem egy átfogó link rendezés történt (javítások és várhatóan megírásra soha nem kerülőek törlése).
 7. Az Asztronautikai Tájékoztató 58. száma: Űrtan évkönyv az űrkorszak ötvenedik évében. MANT, 2007

Itt jártam[szerkesztés]