Visegrád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Visegrád
A Dunakanyar, a Herkules kút, a Salamon torony és a visegrádi vár
A Dunakanyar, a Herkules kút, a Salamon torony és a visegrádi vár
Visegrád címere
Visegrád címere
Visegrád zászlaja
Visegrád zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióKözép-Magyarország
MegyePest
JárásSzentendrei
Jogállás város
Alapítás éve1009[1]
Polgármester Eöry Dénes (független)[2]
Irányítószám 2025
Körzethívószám 26
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség1841 fő (2018. jan. 1.)[3] +/-
Népsűrűség55,37 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság110 m
Terület33,27 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Visegrád (Magyarország)
Visegrád
Visegrád
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 47′ 09″, k. h. 18° 58′ 13″Koordináták: é. sz. 47° 47′ 09″, k. h. 18° 58′ 13″
Visegrád (Pest megye)
Visegrád
Visegrád
Pozíció Pest megye térképén
Visegrád weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Visegrád témájú médiaállományokat.
Visegrád a 16. században Hoefnagel szerint

Visegrád (németül: Plintenburg, szlovákul: Vyšehrad, szláv eredetű szó, jelentése: magas vár, fellegvár)[4] város a Közép-Magyarország régióban, Pest megyében, a Szentendrei járásban, a budapesti agglomerációban. Magyarország egyik legkisebb városa, népszerű kirándulóhely, kikötőváros. Vára, mely egy alsó várból és egy citadellából áll, kiemelkedő jelentőségű: a középkorban a magyar királyok egyik legfontosabb rezidenciája állt itt.

Fekvése[szerkesztés]

A Dunakanyarban, a Duna jobb partján, Budapesttől északra, légvonalban körülbelül 30 kilométerre található, a Visegrádi-hegységhez tartozó hegyek koszorújában, Nagymarossal átellenben. Határában, a kisváros központjától keletre ágazik ki a folyó főágából a Szentendrei-Duna. A település fölött emelkedő Várhegy 328 méter magas. A Budapest-Visegrád távolság közúton (a 11-es főúton) 42 kilométer. A 11-esen kívül megközelíthető a település a Szentendre északi részén kiinduló és a Visegrádi-hegység magaslatai között végigkanyargó 1116-os úton is. A területén három útszakasz számozódik még országos közútként: a Fellegvárba vezető 11 116-os, a nagymarosi kompátkelőt kiszolgáló 11 321-es és a kisoroszi révhez vezető 11 318-as út.

Története[szerkesztés]

Visegrád kedvező adottságai és kulcsfontosságú stratégiai szerepe miatt a történelem során mindig is az érdeklődés középpontjában állt. Az emberi jelenlét legkorábbi nyomai az újkőkorba vezetnek, s a bronzkortól folyamatosan lakott terület a város és térsége.

A történelmi idők során kelták, germánok, rómaiak, avarok, magyarok lakták a Dunakanyar térségét. A rómaiak Nagy Constantin idején építették a Sibrik-dombon a Ponts Novatus nevű castrumot (erődöt), mely a Duna menti limes legjelentősebb építménye volt. Emellett a város területén több helyen is láthatunk római emlékeket, így őrtorony maradványokat Szentgyörgypusztán, egy i. sz. 330 körül épülhetett erőd maradványait a Gizella-majornál.

A magyarság letelepedésekor e terület Árpád fejedelem testvérének, Kurszánnak lett szállásbirtoka. Az első, latin nyelvű oklevél 1009-ben említi Visegrádot (mely „magas vár”-at jelent). Visegrád első vára a castrumra, annak köveinek felhasználásával épült, de ez a vár a tatárjárás idején elpusztult.

A mai várrendszert IV. Béla és felesége, Mária királyné kezdte el építtetni az 1250-es években, ennek részei a 328 m magas hegyen álló Fellegvár, a Várhegy alatti dombon az Alsóvár, a Dunaparton pedig a Vízibástya. Nemzetközi jelentőségűvé a 14. században, az Anjouk idején vált a város. Károly Róbert 1320 körül kezdte el a királyi palota építését a város főutcájában, a Duna parthoz közeli területen.

Pár év alatt e központ lett a királyi székhelye, s az uralkodó kedvelt tartózkodási helye. A falak között a királyi család ellen irányuló, Zách Felicián által vezetett, sikertelen merényletről és annak véres bosszújáról szól Zách Klára híres balladája.

1335-ben történt az a híres Visegrádi királytalálkozó, melyre Károly Róbert magyar király meghívására János cseh, Nagy Kázmér lengyel király, Károly morva őrgróf, Wittelsbach Henrik bajor és Rudolf szász herceg érkezett, s oly nagy jelentőségű egyezmény született, mely biztosította az érintett országok gazdasági függetlenségét Bécstől és a nyugati kereskedőktől.

A királyi palota történelmi falai között 1991-ben a magyar, csehszlovák és lengyel miniszterelnök őseik példáját követve aláírásával létrehozta azt az együttműködést, melynek neve Visegrádi Négyek. (2006 őszén szintén itt, Visegrádon találkoztak a „visegrádi országok” miniszterelnökei, megünnepelve az együttműködés 15 éves sikerét.)

Károly Róbert halála után fiát, Nagy Lajos királyt Visegrádon kereste fel a lengyel küldöttség, s ajánlotta fel a lengyel koronát számára. A koronázási ceremónia után a magyar Szent Korona mellett a lengyel koronát is a Fellegvár kincseskamrájában őrizte a koronaőrség.

A város a következő fénykorát Mátyás király uralkodása alatt érte meg. A király nagyszabású építkezésekbe, felújításokba kezdett: kialakult a késő gótikus részletekkel gazdagított palotaegyüttes, melynek ránk maradt emlékeit múzeumi séták során tekinthetjük meg. A reneszánsz udvarban a kor jelentős személyiségei fordultak meg, s bölcselkedtek a tudományok, a filozófia, az irodalom témájában, támogatták a művészeteket, élen jártak az újításokban.

A messze földről érkezők „földi paradicsomként” írták le Visegrádot. E virágzás a török időkig tartott, amikor is az ország minden tájához hasonlóan óriási hanyatlás és pusztítás vette kezdetét. A várért és városért folytatott harcokban Visegrád szinte teljesen megsemmisült. Az életben maradt emberek elbujdostak, elhagyták a lakhatatlanná lett települést. A vár megmaradt részeit 1702-ben I. Lipót osztrák császár parancsára robbantották fel.

A település újbóli fellendülése a 19. században kezdődött: dunai gőzhajózás megindulásával, amikor is a Dunakanyar, a Pilis-Visegrádi-hegység kedvelt kirándulási célpontja lett a fővárosból induló túrázóknak. Erre az időre tehető a feltáró munkák kezdete, Viktorin József szlovák származású plébános ösztönzésére indul meg a romok feltárása és a műemlékek helyreállítása, amely munkában a kor legnevesebb régészei - köztük Schulek János – vettek részt.

Ma Visegrád a hazai és nemzetközi turizmus kedvelt célpontja, mely az ország egyik leglátogatottabb üdülőkörzetében, a Dunakanyarban fekszik. Bár lakóinak száma alig 1800 fő - az ország egyik legkisebb városa - nem kevesebb mint 300 ezer vendéget fogad évente.

Címere[szerkesztés]

HUN Visegrád Címer.svg
„Visegrád címere egy kék mezőben található ezüst városfal, közepén egy kaputoronnyal. A nyitott kapuban kék mezőben arany liliom található, a városfal felett zöld hegyen kéttornyú ezüst vár, a tornyok között palotaépülettel. A jobb oldali torony mellett álló épület homlokzatának csúcsán a kapuban lévővel megegyező méretű és megformálású arany liliom található. A város mai címere Visegrád 14. század végéről származó – 15. századi lenyomatokból ismert – kisebbik pecsétjének ábrázolása nyomán készült. A pecsétkép egy »beszélő« kép, a hegyen álló várat ábrázol, ami megfelel a »magasabb vár« jelentésű szláv »Visegrád« helynévnek, és a város ugyanilyen jelentésű 14. századi latin nevének, az »Altum Castrumnak«.”

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

 • 1990–1994: Hadházy Sándor (független)[5]
 • 1994–1998: Hadházy Sándor (független)[6]
 • 1998–2002: Hadházy Sándor (Fidesz)[7]
 • 2002–2006: Hadházy Sándor (Fidesz)[8]
 • 2006–2010: Hadházy Sándor (Fidesz-KDNP)[9]
 • 2010–2012: Abonyi Géza (független)[10]
 • 2012–2014: Félegyházi András (független)[11]
 • 2014–2019: Félegyházi András (független)[12]
 • 2019-től: Eöry Dénes (független)[2]

A településen 2012. május 6-án időközi polgármester-választást (és képviselő-testületi választást) tartottak, az előző képviselő-testület önfeloszlatása miatt.[13] A választás négy polgármesterjelöltje között a hivatalban lévő településvezető is elindult, de csak a második helyet érte el.[11]

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 85,5%-a magyarnak, 0,7% lengyelnek, 14,7% németnek, 0,3% románnak, 0,2% szlováknak mondta magát (14,3% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 56,1%, református 7,5%, evangélikus 0,9%, görögkatolikus 0,3%, felekezeten kívüli 9% (25,4% nem nyilatkozott).[14]

Önkormányzat és közigazgatás[szerkesztés]

A város polgármesterei a rendszerváltás óta a következők voltak:

Gazdaság[szerkesztés]

 • Erdőgazdálkodás, idegenforgalom.

Nevezetességei[szerkesztés]

Római erőd, Árpád-kori ispáni vár[szerkesztés]

A római korban épült Pone Navata nevű erőd maradványai a Sibrik-dombon

A Duna fölé magasodó dombon a 4. század első felében épült fel a Pone Navata nevű római erőd. A nagyjából háromszög alakú erődítményt U alakú és legyező alakú tornyok védték. A katonák kaszárnyái a falak mentén álltak. A 4. század végén a Duna felőli oldalon egy nagy, négyzetes alaprajzú torony, a "Praetorium" (parancsnokság) épülete készült el. Az 5. században a rómaiak kiürítették az erődöt, a helyükre rövid időre germánok költöztek, majd az épület lakatlanná vált. A magyar államalapítás idején a falakat kijavították, és a megyés ispán költözött ide. Ekkor kapta a vár a Visegrád nevet. A 11. század közepén épült fel a falak között az ispán kőháza. 1081 és 1083 között ebben a várban tartotta Salamon királyt őrizet alatt I. (Szent) László. A vár a 12. században elvesztette jelentőségét, majd 1242-ben, a tatárjárás idején pusztult el.

Fellegvár[szerkesztés]

A Várhegy tetején a kora vaskorban már létezett egy erődített település. Ennek a helyére a tatárjárás után IV. Béla felesége, Mária királyné építtette fel az új visegrádi várat. A háromszög alaprajzú 13. századi fellegvárat három torony védte. A 14. század első felében Károly Róbert egy külső várfalövvel bővítette ki, a belső várban pedig palotaszárnyakat emelt. Fia, I. Lajos folytatta az építkezéseket, majd 1400 körül Zsigmond király felépíttette a harmadik falövet a külső kaputoronnyal. Az ő idejében épülhetett fel a belső várban az asszonyház. Mátyás király a vár palotaszárnyait teljesen felújíttatta. Feltehetően már az Anjouk idején a visegrádi fellegvárban őrizték a magyar koronázási jelvényeket. Ezek őrzőhelye hosszabb-rövidebb megszakításokkal 1529-ig ebben a várban volt. 1490-től a fellegvár a koronaőrség kezében volt. A vár az 1540-es évek háborúiban súlyos károkat szenvedett. 1544-ben török kézre került, 1595 és 1605 között a keresztényeké, majd 1684-ig újra a törököké lett. 1684-ben a keresztény seregek visszafoglalták, de rövid idő múlva a törökök sikeresen megostromolták, ám ekkor már olyan rossz állapotban volt, hogy katonai célra alkalmatlannak ítélték, és elhagyták. Azóta rom. Régészeti feltárása és műemléki helyreállítása 1871 óta több szakaszban készült el.

Salamon-torony[szerkesztés]

A visegrádi királyi palota gótikus díszkútja a Salamon-toronyban

A fellegvárat a Dunával összekötő völgyzárófalak, valamint a falakon áthaladó egykori országutat védő kapuk és a nagy lakótorony (amit a 11. századi magyar királyról tévesen Salamon-toronynak neveznek) a 13. század közepén épült fel. Az alsóvár a fellegvárral egységes védelmi rendszert képezett. Károly Róbert korában a hatszögletű lakótornyát átépítve királyi szálláshellyé alakították. A torony köré ekkor épült ki a belső várfalöv. Miután 1490-től a fellegvár a koronaőrség kezére került, az alsóvár a királyi várnagy felügyelete alatt maradt, a lakótornyot ekkor raktárnak használták. 1540-ben I. Ferdinánd katonái rombolták le a lakótorony déli sarkát. A török hódítás után a török település az alsóvár falai közé költözött. A török háborúk után elhagyatott várrom feltárását Viktorin József kezdeményezésére 1871-ben Henszlmann Imre kezdte meg. A lakótorony helyreállítását Schulek Frigyes tervezte. Pénzhiány miatt a munka hamar félbeszakadt és csak az 1920-as években folytatódott. A torony mai formáját az 1959 és 1964 között Sedlmayr János tervei szerint végzett modernista helyreállítás során kapta. Ma a lakótoronyban a Mátyás Király Múzeum kiállításai láthatóak, a visegrádi királyi palota gótikus díszkútja, Mátyás király visegrádi szobrászműhelye és Visegrád története.[16]

Királyi palota[szerkesztés]

A visegrádi Királyi palota Herkules kútja, háttérben a palota loggiája, a kút szerepel a magyar 1000 forintos bankjegy hátoldalán

1323-ban Károly Róbert Visegrádra helyezte székhelyét és a városban egy királyi házat építtetett,[17] amelyet először az 1330-as, Záh Felicián által, a királyi család ellen megkísérelt merénylet színhelyeként említ a Képes krónika. A királyi házat I. Lajos bővítette ki több lépésben palotává. A ma romjaiban álló épület a 14. század utolsó negyedében épült, részben még I. Lajos, részben már Zsigmond király uralkodása alatt. A 123 m x 123 m-es, szabályos elrendezésű palotához észak felől kert, dél felől a Zsigmond által 1424-ben, a régebbi királyi kápolna helyén alapított ferences kolostor csatlakozott. 1405 és 1408 között Zsigmond a székhelyét Visegrádról Budára helyezte át, a visegrádi palota ettől kezdve vidéki rezidenciává vált. 1476 és 1484 között Mátyás király a palotát késő gótikus stílusban felújíttatta. Az épület egyes részein reneszánsz elemek is megjelentek, a Herkules-kút és a Múzsák-kútja, a díszudvar loggiája, a kápolna orgonakarzata és oltárai. Ezek az első emlékei az Alpokon túli Európában az itáliai reneszánsz stílusnak. A palotát az 1544-es török hódítás után elhagyták, így az épület rommá vált. Romjait a 18. században lebontották. Feltárása 1934-ben indult meg, és napjainkban is tart. Műemléki helyreállítása során az egykori királyi lakóépület és a kert helyreállítása készült el. Ma az épületben a Mátyás Király Múzeum kiállításai láthatóak, a királyi palota története és rekonstruált enteriőrjei.

Képek[szerkesztés]

Római katolikus templom[szerkesztés]

Keresztelő Szent János római katolikus templom. Épült az 1700-as évek második felében barokk stílusban. Az egyhajós, egytornyú, boltozatos belső terű templom főoltárát - a budavári Zsigmond-kápolnából származó - szép színhatású oltárkép díszíti.

Visegrád-Lepence: Zsigmondy Vilmos Gyűjtemény[szerkesztés]

A Vízkutató és Fúró Rt. lepecei telephelyén található a Zsigmondy Vilmos és Zsigmondy Béla, a magyar kútfúrás úttörői című gyűjtemény.

Strand[szerkesztés]

Visegrád-Lepencei Strandfürdő. A strand 1977-ben nyílt meg, hamar népszerű lett. Területéről nagyszerű kilátás nyílt a Dunakanyarra. Teraszosan kiépített medencéit termálvízzel töltötték fel. Jellegzetes, még ma is látható, félköríves betonelemekkel megkoronázott felső termálmedencéin kívül egy 30 méteres feszített víztükrű medence és gyermekmedence is rendelkezésre állt. Sajátos retró hangulatáért sokan keresték fel egészen a terület eladásáig. 2000-ben a Castrum Visegrád Kft. bérelte, majd vásárolta meg a területet. 2001-ben helyi népszavazást tartottak arról, hogy a strandfürdő újra önkormányzati kezelésbe kerülhessen. A népszavazáson a lakosok 30 százaléka vett részt, 84 százalékuk az eredeti állapot helyreállítása, vagyis az önkormányzati tulajdonba történő visszavétel mellett döntött. A népszavazás értelmében az önkormányzat pert indított az elidegenítés semmissé tételéért, de a pert elvesztette. A kft. 2010-ben csődöt jelentett, a CIB Bank jelzálogjogot jegyzett be a területre. A strand egykori műtárgyaiból a látványbeton-kávákon kívül semmi nem maradt.

Pálffy-kastély[szerkesztés]

Késő romantikus nyaraló, egykor a Pálffy család tulajdona. Jelenleg használaton kívül áll.

Szobrok, emlékművek[szerkesztés]

Áprily Lajos költő mellszobra a Nagy Lajos utca és a Zách Klára utca közötti kis téren. Mátyás király-emlékmű a 11-es út mellett. Turul-szobor.[18]

Híres emberek[szerkesztés]

Visegrád az irodalomban[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

 • Henszlmann, I. (1876): Magyarország ó-keresztyén, román és átmeneti stylü mű-emlékeinek rövid ismertetése, (Old-Christian, Romanesque and Transitional Style Architecture in Hungary). Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Budapest
 • Laszkovszky J. (1995): Medieval Visegrád. Dissertationes Pannonicae. Universitatis Budapestiensis de Rolando Eötvös Nominata. Budapest

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.visegrad.hu/millenniumi-ev
 2. a b Visegrád települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2020. február 20.)
 3. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2018. szeptember 3. (Hozzáférés: 2018. szeptember 4.)
 4. Fucskár Ágnes – Fucskár József Attila: Várak Magyarországon. Pécs: Alexandra. 2015. 108. o. ISBN 978-963-357-649-6  
 5. Visegrád települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Nemzeti Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 6. Visegrád települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 7. Visegrád települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. április 12.)
 8. Visegrád települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. április 12.)
 9. Visegrád települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. április 12.)
 10. Visegrád települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2020. április 12.)
 11. a b Visegrád települési időközi választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2012. május 6. (Hozzáférés: 2020. június 10.)
 12. Visegrád települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2020. február 20.)
 13. 2012. évre kitűzött időközi önkormányzati választások az időközi választás napja szerinti időrendben (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2012 (Hozzáférés: 2020. június 10.)
 14. Visegrád Helységnévtár
 15. A fideszes bölény sem mindig golyóálló (magyar nyelven). Index, 2010. október 6. (Hozzáférés: 2010. október 6.)
 16. Alsóvár / Salamon-torony
 17. Királyi palota. [2009. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 19.)
 18. Dobszay János (2012): Kis madárhatározó. HVG, 2012. december 22. 51–52. szám, 16–18.
 19. moly.hu

További információk[szerkesztés]

Magyarország HUN Nagymaros Címer.svg Nagymaros 1 km
Magyarország HUN Dömös Címer.svg Dömös 5 km

Észak
Nyugat  Magyarország HUN Visegrád Címer.svg Visegrád  Kelet
Dél

Magyarország HUN Kisoroszi Címer.svg Kisoroszi 4 km
Magyarország HUN Pilisszentlászló COA.svg Pilisszentlászló 5 km Magyarország HUN Dunabogdány Címer.svg Dunabogdány 5 km