Kisoroszi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kisoroszi
Kisoroszi, Szentgyörgypuszta felől
Kisoroszi, Szentgyörgypuszta felől
Kisoroszi címere
Kisoroszi címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Közép-Magyarország
Megye Pest
Járás Szentendrei
Jogállás község
Polgármester Nádasdy-Csontos Elek (független)[1]
Irányítószám 2024
Körzethívószám 26
Népesség
Teljes népesség 951 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 87,93 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 10,94 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Kisoroszi (Magyarország)
Kisoroszi
Kisoroszi
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 48′ 26″, k. h. 19° 00′ 43″Koordináták: é. sz. 47° 48′ 26″, k. h. 19° 00′ 43″
Kisoroszi (Pest megye)
Kisoroszi
Kisoroszi
Pozíció Pest megye térképén
Kisoroszi weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kisoroszi témájú médiaállományokat.

Kisoroszi község Pest megyében, a Szentendrei járásban.

Nevének eredete[szerkesztés]

A hagyomány szerint Kálmán király uralkodásának idején Oroszországból beköltözött emberek szállották meg ezt a helyet, akiktől a helység a nevét kapta.

Szent Imréről egykorú forrás azt jegyezte fel, hogy címe "dux Ruizorum", azaz "oroszok vezére" volt, trónörökös utódjáról, Orseolo Péterről pedig azt írták, hogy mint trónörökös, princeps exercitus regis, "a királyi sereg parancsnoka" lett. Minthogy régi magyar nyelven az oroz szónak "királyi ajtónálló, csatlós, a testőr" jelentése is volt, a bizánci császárnak pedig, ugyanúgy, mint a kijevi nagyfejedelemnek, rúsz, ill. varég (varang, varjág) testőrsége volt, a magyar királyi testőrséget az államalapítás után az a népelem alkothatta, amelynek Orosz és Varang helyneveinkben maradt emléke.

Más vélemények szerint Kisoroszi mégsem az orosz, hanem a Rosd szóhoz köthető. A falu a Rosd nemzetség ősi birtoka volt.

Neve (régi helyesírással) Kis-Oroszi, előtte Oroszfalu. Feltételezett fejlődési sorrendje: - Rosd - Rosdfalu - Rosfalu - Orosfalu - Oroszfalu - Orosz - Oroszi - Kisoroszi.

Története[szerkesztés]

Kisoroszi területe már az ókorban lakott volt, a rómaiak több őrtornyot is emeltek a betörő markomannok és más népek miatt. A középkorban falu már a Rosd honfoglaló ősnemzetségé volt, a legelső ismert írott emlék az 1394. évből van, ekkoriban Orosz néven említették a települést. A XIV. században lett a Kalászi családé, a következő évszázadban pedig Mátyás király hajdúinak letelepedési helye volt. Buda 1541-es török kézre kerülését követően török fennhatóság alá került.

A törökök kiűzését követően az Udvari Kamara irányítása alá került, 1692-ben I. Lipót király kivonta a falut a katonatartási kötelezettség alól. 1700-ban Intzia Valkard birtoka lett, ám az ág kihalásával Gundaker Thomas Starhemberggé lett. A gróf célja az volt, hogy uralma alá vonja a lakosokat, annak ellenére, hogy az 1715. évi XXXIV. tc. kimondta, hogy mint kiváltságokkal rendelkező falu, lakosai szabadon élhetnek. 1790-ben Keglevich Károly leszármazottaié lett, majd a visegrádi uradalom részévé vált.

A falu kezdetben Nógrádhoz, majd Pest vármegyéhez tartozott. A két vármegye a XVII. század utolsó évtizedében rendszeresen vitázott arról, hogy melyik közigazgatási egységhez tartozzon Kisoroszi. 1695-ben Nógrád vármegye ragadta magához a falut, és kinyilvánították azon elhatározását, miszerint a falut visszaadni nem fogják, és ha kell, katonaságot is bevetnek. A két vármegye közti ellentét a falu tárgyában továbbra is fennállt, így a kancellária döntött: Pest vármegyéhez került. A két megye közti jó viszony megteremtésére és megtartására I. Lipót 1696-ban mégis úgy rendelkezett, hogy Kisoroszi Nógrádé legyen, ám ekkor a vármegyének ez már nem volt elég, az ellentétek nem csitultak. Bulyovszki Dániel megyei követ 200 forint kártérítést követelt, a császári csapatok okozta károk megtérítésére, ám Laczkovics István kijelentette: nem fizetnek. 1704-ben már Pest megye részeként említették.

A faluban két templom található egy katolikus, illetve egy református. Ezen utóbbi neobarokk stílusú, 1803-ban épült fel. A mainál jóval magasabb volt, ám az 1900-as évek táján omlásveszély miatt lebontották. Három haranggal rendelkezik, 1992 és 1995 között felújították. A katolikus templom felszentelésérre 1719-ben került sor. 1810-ben lett a templomnak és az egyházközségnek plébánosa, 1837-től Pethő János töltötte be ezen egyházi méltóságot.

Nevezetességei[szerkesztés]

Kisoroszi Cseres tó
Kisoroszi Cseres tó
 • Kisoroszi golfpálya (18 lyukú)
 • Rózsafüzér királynője róm. kat. templom, 1719. (Oltárkép: Lepantói csata)
 • Kálvária domb (római erődítmény helyén épült kápolnával, 2013-ban felújított stációkkal)
 • Református templom (1803)
 • Cseres-tó panorámafotó
 • 2013-ig[m 1] itt volt a Baktay Ervin Indián-cowboy Múzeum (Western játékok emlékhelye)
 • Halápi Lovarda (indiántábor)
 • Kisoroszi Helytörténeti Gyűjtemény és Fotóarchívum (Művelődési Házban)
 • Szigetcsúcs Kemping és dunai szabadstrand
 • Kisoroszi, Pásztorkert - római erőd maradványai

Híres emberek[szerkesztés]

Ujváry Ignác emléktáblája Kisorosziban

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. 2013-ban Dunaharasztiba költözött.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kisoroszi települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 17.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Reinel compass rose.svg Magyarország HUN Nagymaros Címer.svg Nagymaros 2 km Magyarország HUN Kismaros Címer.svg Kismaros 1 km Magyarország HUN Verőce Címer.svg Verőce 2 km Héraldique meuble compas.svg
Magyarország HUN Visegrád Címer.svg Visegrád 2 km

Észak
Nyugat  Magyarország HUN Kisoroszi Címer.svg Kisoroszi  Kelet
Dél

Magyarország HUN Vác Címer.svg Vác 7 km
Magyarország HUN Dunabogdány Címer.svg Dunabogdány 2 km Magyarország HUN Tahitotfalu Plain Cimer.svg Tahitótfalu 5 km