Polcz Alaine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polcz Alaine
Polcz Alaine (2003)
Polcz Alaine (2003)
Született 1922. október 7.
Kolozsvár
Elhunyt 2007. szeptember 20. (84 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása író, pszichológus
Kitüntetései Déry Tibor-díj (1992)
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2001)

Dr. Polcz Alaine (Kolozsvár, 1922. október 7.Budapest, 2007. szeptember 20.) magyar pszichológus, írónő, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életre hívója, Mészöly Miklós Kossuth-díjas magyar író felesége.

Élete[szerkesztés]

19 évesen ment férjhez, de a második világháborúban megsérült, a klinikai halál állapotába került. Előtte borzalmas szenvedéseken ment keresztül szovjet katonák folyamatos, csoportos erőszaktétele, kínzása és a nélkülözés miatt.[1] A házassága is felbomlott, ez és a háború borzalmai egész életén nyomot hagyott. 1949-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán, pszichológia szakon. Ugyanebben az évben másodszor is férjhez ment Mészöly Miklós íróhoz, akivel házassága 2001-ig, Mészöly haláláig tartott. Pályája kezdetén elmebetegekkel folytatott művészeti terápiát, később játékdiagnosztikával foglalkozott. 1970-től a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinikán dolgozott, ahol a nagyon súlyos beteg és haldokló gyermekek és hozzátartozóik pszichológusa volt. 1976-ban Magyarországon elsőként hozott létre klinikai osztályon játszószobát, illetve külön szobát a szülők számára. 1991-ben hozta létre a Magyar Hospice Alapítványt.

Művei[szerkesztés]

Számos könyve foglalkozik a halál problémakörével, ezen kívül a pszichológiával, életvezetési kérdésekkel, a hozzá közel állókkal, az esszétől a regényig terjedő műfajban.

Alkotásai, találmányai[szerkesztés]

Emléktáblája,
Városmajor utca 48/a

Pszichológusok széles köre alkalmazza Polcz Alaine játékdiagnosztikai módszereit, mellyel a Világjáték szceno bábteszt alapjait fektette le. Alaine életének kettősségét mutatja, hogy míg a halál pszichológiájáról ismeri őt a szakma, addig a gyermekpszichológia területén éppen olyan nagy a munkássága. Élete egyik utolsó gyermekpszichológiai alkotása a Világjáték "folytatása", tökéletesítése - egy szceno bábteszt, amely megfelel a gyermek vizuális beállítottságának, tehát képszerű, dramatikus, jelképes, biztosítja az érzelmek kivetítését és lereagálását. Funkciójában hasonlít a Báb-, illetve Világjátékhoz, hiszen segíti a gyermek világának megismerését, megfigyelőképességét, találékonyságát. Fejleszti alkalmazkodó képességét, amikor a játékot segítő felnőttel együtt játszik, segíti a gátoltság, félénkség feloldását. A játékfigurákkal a gyermek azonosul, egy-egy figura tág lehetőséget ad az identifikációra.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Erről Asszony a fronton c. műve 181. oldalán olvashatunk.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Partitúra – Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel Singer Magdolna, Jaffa kiadó 2007 ISBN 978 963 9604 45 2
  • Alaine. Írások Polcz Alaine-ról; szerk. Baranyai László; Jelenkor, Pécs, 2007
  • A képek megszólítása. Mészöly Miklós – Polcz Alaine gyűjtemény. Kogart Ház, 2007. december 1–31.; szerk. Mészáros Zsolt; Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, Bp., 2007
  • Szávai Ilona: Polcz Alaine emlékére. 1922. október 7–2007. szeptember 20.; Pont, Bp., 2008
  • Miért éppen Polcz Alaine? Négyszemközti beszélgetések Polcz Alaine életének néhány fontos szereplőjével; Pesti Kalligram, Bp., 2009