Polcz Alaine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polcz Alaine
Polcz Alaine (2003)
Polcz Alaine (2003)
Született 1922. október 7.
Kolozsvár
Elhunyt 2007. szeptember 20. (84 évesen)
Budapest
Állampolgársága Hungary
Nemzetisége magyar
Foglalkozása író, pszichológus
Kitüntetései Déry Tibor-díj (1992)
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2001)

Dr. Polcz Alaine (Kolozsvár, 1922. október 7.Budapest, 2007. szeptember 20.) magyar pszichológus, írónő, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életre hívója, Mészöly Miklós Kossuth-díjas magyar író felesége.

Élete[szerkesztés]

19 évesen ment férjhez, de a második világháborúban megsérült, a klinikai halál állapotába került. Előtte borzalmas szenvedéseken ment keresztül szovjet katonák folyamatos, csoportos erőszaktétele, kínzása és a nélkülözés miatt.[1] A házassága is felbomlott, ez és a háború borzalmai egész életén nyomot hagyott. 1949-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán, pszichológia szakon. Ugyanebben az évben másodszor is férjhez ment Mészöly Miklós íróhoz, akivel házassága 2001-ig, Mészöly haláláig tartott. Pályája kezdetén elmebetegekkel folytatott művészeti terápiát, később játékdiagnosztikával foglalkozott. 1970-től a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinikán dolgozott, ahol a nagyon súlyos beteg és haldokló gyermekek és hozzátartozóik pszichológusa volt. 1976-ban Magyarországon elsőként hozott létre klinikai osztályon játszószobát, illetve külön szobát a szülők számára. 1991-ben hozta létre a Magyar Hospice Alapítványt.

Művei[szerkesztés]

Számos könyve foglalkozik a halál problémakörével, ezen kívül a pszichológiával, életvezetési kérdésekkel, a hozzá közel állókkal, az esszétől a regényig terjedő műfajban.

Alkotásai, találmányai[szerkesztés]

Emléktáblája,
Városmajor utca 48/a

Pszichológusok széles köre alkalmazza Polcz Alaine játékdiagnosztikai módszereit, mellyel a Világjáték szceno bábteszt alapjait fektette le. Alaine életének kettősségét mutatja, hogy míg a halál pszichológiájáról ismeri őt a szakma, addig a gyermekpszichológia területén éppen olyan nagy a munkássága. Élete egyik utolsó gyermekpszichológiai alkotása a Világjáték "folytatása", tökéletesítése - egy szceno bábteszt, amely megfelel a gyermek vizuális beállítottságának, tehát képszerű, dramatikus, jelképes, biztosítja az érzelmek kivetítését és lereagálását. Funkciójában hasonlít a Báb-, illetve Világjátékhoz, hiszen segíti a gyermek világának megismerését, megfigyelőképességét, találékonyságát. Fejleszti alkalmazkodó képességét, amikor a játékot segítő felnőttel együtt játszik, segíti a gátoltság, félénkség feloldását. A játékfigurákkal a gyermek azonosul, egy-egy figura tág lehetőséget ad az identifikációra.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Erről Asszony a fronton c. műve 181. oldalán olvashatunk.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Partitúra – Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel Singer Magdolna, Jaffa kiadó 2007 ISBN 978 963 9604 45 2
  • Alaine. Írások Polcz Alaine-ról; szerk. Baranyai László; Jelenkor, Pécs, 2007
  • A képek megszólítása. Mészöly Miklós – Polcz Alaine gyűjtemény. Kogart Ház, 2007. december 1–31.; szerk. Mészáros Zsolt; Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, Bp., 2007
  • Szávai Ilona: Polcz Alaine emlékére. 1922. október 7–2007. szeptember 20.; Pont, Bp., 2008
  • Miért éppen Polcz Alaine? Négyszemközti beszélgetések Polcz Alaine életének néhány fontos szereplőjével; Pesti Kalligram, Bp., 2009