Közép-európai idő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európa időzónái:
kék Nyugat-európai idő (UTC+0)
Nyugat-európai nyári idő (UTC+1)
világoskék Nyugat-európai idő (UTC+0)
vörös Közép-európai idő (UTC+1)
Közép-európai nyári idő (UTC+2)
arany Kelet-európai idő (UTC+2)
Kelet-európai nyári idő (UTC+3)
sárga Kalinyingrádi idő (UTC+2)
zöld Moszkvai idő (UTC+3)
A világosabb árnyalatok azokat az országokat jelölik, ahol nem használnak nyári időszámítást.

A közép-európai idő (angolul Central European Time, CET) annak az időzónának az egyik neve, amely 1 órával jár az egyezményes koordinált világidő előtt, vagyis CET = UTC + 1. Európa legnagyobb része ebbe a zónába tartozik, néhány észak-afrikai országgal együtt. A nyári időszámítás ideje alatt a CEST van érvényben helyette (CEST = UTC + 2). A köznyelvben a magyar idő szerint kifejezés ugyanezt jelöli.

Használata[szerkesztés]

A következő országokban egész évben ez van érvényben:

A következő országok nyári időszámítást is használnak, így csak október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig érvényes:

A közép-európai időzóna

Namíbia UTC + 1-et használ áprilistól októberig, az év többi részében pedig nyári időszámítást, ami az UTC + 2-nek felel meg.

A második világháború előtt Litvánia is közép-európai időt használt 192040 között. A háború alatt Németország ezt vezette be az összes általa elfoglalt területen. Franciaország, Belgium, Hollandia és Luxemburg megtartotta a háború után is. Monaco, Spanyolország, Andorra és Gibraltár a háború után vezették be.

Írországban és az Egyesült Királyságban kísérleti jelleggel bevezették a közép-európai zónaidőt 196871 között. Ez a kísérlet azonban népszerűtlennek bizonyult. Népszerűtlenségét főleg a téli reggeleken megnövekedett közúti balesetek okozták; sok esetben iskolába induló gyermekek voltak a halálos áldozatok. Portugáliában 196676, illetve 199296 között használták a közép-európai időszámítást.

Rendellenességek, érdekességek[szerkesztés]

Mivel a tisztán földrajzi szempontok mellett politikai kritériumok is közrejátszanak az időzónák megrajzolásánál, az érvényes időzónák nem illeszkednek pontosan a hosszúsági körökhöz. Ha a közép-európai időzónát tisztán földrajzi alapon jelölnék ki, akkor pontosan a 7° 30' K és 22° 30' K hosszúsági körök között húzódna. Ennek eredményeképpen vannak olyan helyek Európában, amelyek földrajzi értelemben a közép-európai időzónába tartoznának, de nem ezt az időszámítást használják; fordítva pedig vannak olyan európai helyek, amelyek földrajzi értelemben nem tartoznának ebbe az időzónába, mégis a közép-európai időt használják.

Elcsúszás a földrajzi időzónától Európában
(     –1,       0,      +1,      +2,      +3 óra)
Télen…
… és nyáron

Földrajzi rendellenességek[szerkesztés]

Spanyolország különleges esete[szerkesztés]

Spanyolország elég különleges eset. Az ország ugyan UTC + 1-et használ, de a napi élet üteme egy óra késésben van a többi UTC + 1 országhoz képest:

  • A tanítás 9:30-kor kezdődik, ami Portugáliában 8:30, és ott akkor kezdődik a tanítás.
  • Az ebéd rendszerint 14:00 órakor van, ami Portugáliában 13:00, és szintén ebédidő.
  • A munkaidő 18:00 óráig tart, ami a portugáliai 17:00 órának felel meg, és az ottani munkaidő végének.
  • A vacsorát 21:00 óra után fogyasztják, ami Portugáliában 20:00, és szintén vacsoraidő.

Másképp szólva, a spanyolok mindent ugyanakkor tesznek, mint a portugálok, vagyis életvitelükben a földrajzilag helyes időzónához igazodnak. Spanyolország tehát hivatalosan UTC + 1-et használ, de gyakorlatilag UTC-t.

Az időzóna főbb városai[szerkesztés]

Európában[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Central European Time című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.