Tunézia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tunéziai Köztársaság
الجمهورية التونسية
(El-joumhouriyya et-Tounisiyya)
République tunisienne
Tunézia zászlaja
Tunézia zászlaja
Tunézia címere
Tunézia címere
Nemzeti himnusz: Himat Al Hima
Tunisia in its region.svg

Fővárosa Tunisz
é. sz. 34°, k. h. 10°
Államforma köztársaság
Vezetők
Elnök Kaisz Szaíd
Kormányfő Hichem Mechichi
Hivatalos nyelv arab
Beszélt nyelvek francia
függetlenség Franciaországtól
kikiáltása 1956. március 20.

Tagság
Népesség
Népszámlálás szerint11 565 204 fő (2018)[1] +/-
Rangsorban80
Becsült11 565 204[2] fő (2018)
Rangsorban80
Földrajzi adatok
Terület163 610 km²
Rangsorban 89
IdőzónaCET (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Egyéb adatok
Pénznem Tunéziai dinár (TND)
Nemzetközi gépkocsijel TN
Hívószám 216
Segélyhívó telefonszám
 • 190
 • 198
 • 193
 • 197
Internet TLD.tn
Villamos hálózat 230 volt
Elektromos csatlakozó
 • Europlug
 • Type E
Közlekedés iránya jobb
A Wikimédia Commons tartalmaz Tunéziai Köztársaság témájú médiaállományokat.

térkép szerkesztése

Tunézia vagy Tunisz (arabul تونس), hivatalosan a Tunéziai Köztársaság (الجمهرية التونسية) ország Észak-Afrika mediterrán tengerpartján. Nyugatról Algéria, délkeletről Líbia határolja. Az ország területének 45%-át a Szahara homokja borítja. A megmaradó terület megművelhető. A vidék már az ókorban is fontos volt; először Karthágó városa jött létre Tunézia földjén, majd később a Római Birodalom része lett. Az ország fővárosa Tunisz.

Földrajz[szerkesztés]

Tunézia Észak-Afrikában található, Líbia és Algéria között. A Kis-Szirtisz vagy Gabeszi-öböl partján terül el.

Az ország területének fele a mediterrán tengerparti sávba sorolható (250–500 mm éves csapadékkal), míg maradék a Szahara része.

Hegyvidékeket általában északon találhatunk; ezt a részt a Tell- és a Szaharai-Atlasz láncai ágazzák be. A klíma itt mérsékelt, enyhe, esős telekkel, és forró, meleg nyarakkal. Tunézia területén mindkét hegység lealacsonyodik, de legmagasabb csúcsa még így is 1544 méter (Dzsebel Sambi). A két hegységet a Medzserda széles és jól megművelt völgye választja el egymástól. Nyáron csak öntözéssel lehet itt a földet művelni.

Az ország középső, Sousse (Szúsza) városától a Gabeszi-öböl közepéig tartó része minden tekintetben más, mint az északi rész. A széles parti síkságot fokozatosan emelkedő platószerű hegyvidék, a Szaharai-Atlasz keleti nyúlványai váltják fel. A csapadék rohamos csökkenése folytán nyoma sincs itt erdőségeknek. A legtöbb helyen még a fű is csak kínlódva nő meg. Mégsem kietlen ez a vidék, főleg nem a parti síkság, amelyet az arabok Szahelnek neveznek. Ez az ország gyümölcsöskertje. Olajfák sorakoznak sok km hosszúságban. A vidék száraz ugyan, de a talajvíz olyan magasan van, hogy az olajfák gyökerei elérik. Másik fontos termény a mandulafa.

A sűrűn lakott Dzserba-sziget egy üde pont a déli országrészben. Kútjai bőven ontják az édesvizet. Dúsan termő datolyaligetek és olajfaültetvények jellemzik.

Homoksivatag Dél-Tunéziában található. Sottok egész láncolata választja el az ország többi részétől.

Vízrajz[szerkesztés]

Jellegzetes képződmény a sott (chott). A szó olyan tavat jelöl, amelyik az év legnagyobb részében, vagy akár több éven át is száraz. A mederben földutakat is kijárhatnak az arra járók. Néha viszont jön az eső és a meder megtelik vízzel - rövid időre, míg elpárolog. Ilyen nagy, száraz tavak láncolata húzódik a Szahara északi peremén Algériától a tengerig. Legnagyobb közülük a Sott el-Dzserid. Környékén sok a források vizéből táplálkozó oázis. A legnagyobb oázis, a Tozeur.

Éghajlata[szerkesztés]

Éghajlati térkép Köppen osztályozásán. A piros trópusi sivatagi éghajlat

Meleg nyarú mediterrán, szubtrópusi sztyepp és sivatagi éghajlat a jellemző. A leghidegebb hónap középhőmérséklete 9-11 °C, a legmelegebbé 26-32 °C között változik. A hőmérséklet abszolút maximuma a sivatagos területeken meghaladja az 50 °C-ot, de másutt is 44-50 °C-ig emelkedik. A hőmérséklet abszolút minimumai mindenütt fagypont alá süllyednek, -1, -7 °C között változnak. Az évi csapadék a Földközi-tenger partvidékén 400–700 mm, az ország déli, sivatagi vidékén nem éri el a 100 mm-t. A csapadék legnagyobb része a téli félévben hull le. A nyár száraz, Tuniszban például csupán 4 mm a júliusi átlagos csapadék.[3] A Szahara északi peremén fekvő Kebili oázisban 55,0 °C-ot mértek 1931. július 7-én, amely Tunézia és egyben Afrika legmagasabb hivatalosan mért hőmérséklete.[4]

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

Tunézia északi részén, a tengerparton és az Atlasz-hegység nyúlványain paratölgy, olajfa és örökzöld pisztácia jellemezte keménylombú erdők, magasabban aleppóifenyő alkotta mediterrán tűlevelű erdők nőnek. A hegyvidék déli oldalán főníciai borókából álló száraz cserjések és alfafű alkotta gyepek vezetnek át a sivatagba. [5]

A keleti partvidék természetes növénytakaróját csaknem teljesen kiirtották, helyén száraz, cserjés, gyéren füves növényzet alakult ki. A sivatag jellemző törpecserjéi a keserűfűfélék, a karfiolcserje és a napvirág. A sós talajú területeken, a sottok vidékén sótűrő növényzet van, ballagófű, sóballa, sóvirág fajokkal. [5]

A vádikat tamariskacserjések kísérik. A sivatagot datolyapálmás oázisok szakítják meg.

Állatvilága jellegzetesen mediterrán, beszűrődő afrikai elemekkel.

Nemzeti parkjai[szerkesztés]

Dzsebel Orbata Nemzeti Park
Zembra
 • Bouhedma Nemzeti Park
 • Boukornine Nemzeti Park
 • Chambi Nemzeti Park
 • El Feidzsa Nemzeti Park
 • Ichkeul Nemzeti Park
 • Dzsebel Chitana-Cap Négro Nemzeti Park
 • Dzsebel Orbata Nemzeti Park
 • Dzsebel Serj Nemzeti Park
 • Dzsebil Nemzeti Park
 • Szidi Toui Nemzeti Park
 • Zembra és a Zembretta-szigetek Nemzeti Park

A következő parkok a bioszféra-rezervátum részei is: Bouhedma, Chambi, Ichkeul, Zembra és a Zembretta-szigetek.

Természeti világörökségei[szerkesztés]

Az UNESCO világörökséggé nyilvánította az Iskul Nemzeti Parkot 1980-ban.

Történelem[szerkesztés]

Ókor[szerkesztés]

Római amfiteátrum El Djem-ben (2016)

Tunézia első lakói a berber törzsek voltak, akik mára már csupán a lakosság töredékét képezik. A Krisztus előtti tizedik században föníciaiak telepedtek le. Karthágót a Kr. e. 8. században alapította a mai Libanon területéről érkezett nép. A vallásuk és kultúrájuk föníciai és kánaánita eredetű.

A legenda szerint Dido királynő alapította a várost. Karthágó lakói a közép-keleti isteneket tisztelték, mint például Baált és Tanitot.

A város a Kr. e. 6. században a térség központjává vált. Noha a rómaiak a településre egyszerűen csak punként vagy föníciaiként hivatkoztak, valójában világosan látható, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjének más föníciai települései függetlenek voltak Karthágótól. Az Itália elleni nevezetes inváziót a karthágói Hannibál vezette a második pun háború során. Ez kis híján megakadályozta a Római Birodalom további terjeszkedését. A várost a harmadik pun háború során Róma leigázta, az időszámításunk előtti második évszázadban. Ettől fogva Róma éléskamrája volt. Az 5. században egy időre a vandálok tartották uralmuk alatt, majd visszakerült immáron a Bizánci Birodalom kötelékébe (Afrikai Exarchátus).

Középkor[szerkesztés]

Al-Zaytuna mecsete

A 7. században arab muszlimok hódították meg Tunéziát. Ettől fogva egymást követő muszlim dinasztiák irányították az országot, amely életének nyugalmát berber lázadások zavarták meg. Az Aglabidák és Zírida-dinasztia uralkodása alatt Tunézia virágzott. A partokat ideiglenesen a szicíliai normannok tartották uralmuk alatt a 12. században. 1159-ben az országot meghódították az Almohádok. Őket a berber Hafsida-dinasztia (kb. 12301574) követte. Az ő uralkodásuk végén a part menti városokat Spanyolország szerezte meg, de a törökök hamar visszahódították. Török kori vezetői – a bejek vagy bégek – alatt Tunézia gyakorlatilag független volt.

Újkor és legújabb kor[szerkesztés]

A Husseintől származó bejek dinasztiája 1705-től 1957-ig vezette az országot. A késői 16. századtól a partvidék életében fontos szerepe volt a kalózkodásnak.

Francia protektorátus[szerkesztés]

Az 1800-as évek derekán az állam meggyengült. A bejek sorozatosan hoztak hibás döntéseket, amik a katasztrófa felé vezették Tunéziát. Franciaországban már felvetődött Tunézia meghódításának lehetősége, amikor a bej – modernizációs célokkal – hatalmas kölcsönt vett fel tőle. Nem sokkal később Tunéziából Algéria ellen portyákat indítottak, ami meggyorsította a francia döntést.

1878-ban titkos megállapodás jött létre Nagy-Britannia és Franciaország között, amely eldöntötte az afrikai állam további sorsát. Annak ellenében, hogy Franciaország belenyugodott Ciprus angol meghódításába, a brit kormány hozzájárult, hogy Tunézia francia fennhatóság alá kerüljön. Franciaország 1880-ban támadott, és Tunézia 1881. május 12-én francia protektorátus lett.

A második világháború[szerkesztés]

A második világháborúban Tunézia a Vichy-Franciaország gyarmata volt. A német és olasz csapatok felvonulási területe lett a líbiai hadjáratban. 1942-43-ban az ellentámadás során Tunéziában találkoztak az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok hadműveletei. A szövetségesek legyőzték Rommel német és olasz csapatait és kiszorították őket Tunéziából.

Függetlenség[szerkesztés]

Az ország a függetlenségét 1956-ban szerezte vissza. A bej rövid időre újfent hatalomhoz jutott, azonban Habib Bourguiba vezetésével lemondásra kényszerítették. Az új elnök (aki korábban miniszterelnök volt) mély politikai és társadalmi változásokat indított el.

Bourgiba az iszlám vallásban visszatartó erőt látott. A vallási vezetők társadalmi súlyát csökkentette, hogy eltávolította őket az oktatásból és az igazságszolgáltatásból. Felszámolták a saría bíróságokat. A templomokat és a vallási intézményeket támogató személyek vagyonát elkobozták. Ez a politika végül a vallásos lakosság zavargásait váltotta ki. 1987-ben Zín el-Ábidín ben Ali belügyminiszter kijelentette, hogy Bourguiba mentálisan alkalmatlan feladatára, és nyugdíjba vonultatta egy palotába Monasztir városon kívül.

Ben Ali gyorsan lecsendesítette az iszlám ellenzéket azzal, hogy Mekkába zarándokolt, és a Ramadán ünnepét szigorúan betartandónak rendelte el. Hirtelen megszerzett hatalmát saját pártja is ellenezte. A fő ellenzéki párt távol maradt az 1994-es parlamenti választásoktól. Így a szavazatok 1%-át kapta Ben Ali 97,7%-ával szemben. Ezzel a Nemzetgyűlésben 10 képviselői helyet szerzett az ellenzék.

Ben Ali nyugatbarát, de diktatórikus hatalma megosztotta a tunéziaiakat, míg a magas munkanélküliség és a korrupció következményeként lakossági tüntetéssorozat kezdődött, amely aztán arab tavaszként vonult be a történelembe és végigsöpört az arab világon. Ben Ali 2011. január 14-én lemondott és Tunéziában békés úton demokratikus kormány alakult.

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

Képviselők az alkotmányozó nemzetgyűlés épületében, Bardo palota, Tunisz

A 2011-es forradalom előtt[szerkesztés]

A Pénzügyminisztérium épülete Tuniszban

Zín el-Ábidín ben Ali elnök 1987 és 2011 között volt hivatalban, amikor Bourguiba visszavonulásra kényszerült. Az alkotmányt már kétszer is módosították maradásának érdekében: először kettőről három ciklusra, majd háromról öt ciklusra emelték meg az elnök újraválaszthatóságát. A kormányzó párt a Demokrata Alkotmányos Gyűlés volt, amely az egyetlen legális párt volt 25 évig.

Az elnököt ötéves ciklusra választották – gyakorlatilag erős ellenfél nélkül rendszerint Ben Ali győzött –, majd pedig az ő feladata volt a miniszterelnök és kormány kijelölése. A regionális helytartókat és helyi adminisztrátorokat szintén központilag határozták meg.

Zín el-Ábidín ben Ali volt tunéziai köztársasági elnök

Tunézia törvényhozó testülete 2005-ig egykamarás, 2005–2011 között kétkamarás volt.[6] Az alsóház 182 képviselő számára kínált helyet. Ebből húsz százalék volt az ellenzék számára fenntartva. Az utóbbi egy jelentős szerepet játszott, ha egy terület tanácskozott, soha nem indított új törvényjavaslatot, és gyakorlatilag kisebb változtatásokkal mindig elfogadta a kormányzó párt által előterjesztett javaslatokat. Hat olyan ellenzéki párt is létezett, aminek gyakorlati jelentősége nem volt. A tunéziai demokrácia legnagyobb hiányossága a szabad ellenzéki vélemény jogának hiánya volt. A más véleményen lévő embereket rutinosan gátolták: elegendő egy látogatást tenniük egy tiltott weblapon, és máris bűncselekményt követtek el. Az ország csak és kizárólag cenzúrázott internet-hozzáférést engedélyezte a lakói számára. Ez a cenzúra is az ellenzék meggátolására szolgált: a hatalommal szemben álló, vagy éppenséggel a kormányt kritizáló francia weboldalak megtekintése tiltott (akár csak a pornográf oldalaké).

1987-ben az Iszlám Irányzat Mozgalmából származó fenyegetés adta az ürügyet Zín el-Ábidín ben Ali számára, hogy egy vérontás nélküli módon kerüljön hatalomra (Lásd: Története/Legutóbbi történelem). Ettől kezdve Ben Ali igen erőszakos politikát folytatott a fundamentalistákkal szemben, de nehéz meghatározni a siker mértékét egy olyan nemzetben, ahol sok minden titkosnak tekinthető.

Ben Ali elnök vezetése alatt Tunézia hosszú távú politikájának többek közt fontos pontja volt a nyugati világgal, illetve Európával való jó kapcsolatok ápolása, és az arab valamint afrikai területi csoportosulásokban való aktív szerepvállalás.

Bourguiba volt az első arab vezető, akit felszólítottak arra, hogy ismerje el Izrael állam jogos létezését (1965-ben, egy Jerikóban elhangzott beszéd során.) Az ország az Arab Liga központja volt 1979 és 1990 között. Az ország következetesen higgadt módon vett részt a nyugodt légkörű Közép-Keletért folytatott tárgyaláson. 1993-ban Tunézia – az első arab államként – vendégül látott egy hivatalos izraeli delegációt ennek eredményeként, és az izraeli állampolgárok szabadon utazhatnak be Tunéziába (izraeli útlevéllel). Ezzel Tunézia elismerte Izraelt.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás a 2011-es forradalom után[szerkesztés]

Az arab tavasz a diktatúrát elsöpörte. A tiltakozáshullámot az váltotta ki, hogy egy utcai árus 2010-ben felgyújtotta magát. Az első szabad választásokon Moncef Marzoukit választották elnöknek. A sharián alapul jogrendet eltörölték, megteremtve ezzel a szekuláris államot. 2013-ban az egyik vezető politikust, Chokri Belaidot megölték. A szélsőségesek ezt követően több terrortámadást is elkövettek, de a demokratikus átalakulást nem tudták visszafordítani.

A választásokon minden húszéves kor feletti tunéziai állampolgár részt vehet. A polgármestereket és a települési tanácsokat helyi népszavazások útján választják. Az igazságszolgáltatás független. A hadsereg hivatásos, és politikai célokat nem szolgál.

A 2011-es első szabad választásokat követően törvényhozó hatalommal az alkotmányozó nemzetgyűlés bírt, amelynek fő feladata az új tunéziai alkotmány kidolgozása és megszavazása volt. Az alkotmány elfogadása után az alkotmányozó nemzetgyűlést 2014. október 26-án a népi közgyűlés váltotta. A Tuniszban ülésező egykamarás közgyűlésnek 217 képviselője van, akiket ötévente választanak. Tunéziában általános választójog van érvényben, minden 18. életévét betöltött tunéziai állampolgár szavazhat.[7]

A végrehajtó hatalom az alkotmány értelmében a köztársasági elnök és a kormányfő által vezetett kormány között oszlik meg. Az elnök az állam feje és az ország egységének jelképe. Az elnökök a nép ötévente közvetlenül választja meg. Az elnök határozza meg az ország kül- és védelmi politikáját és ő a hadsereg főparancsnoka. A kormányfő hatásköre Tunézia belpolitikájára terjed ki, az elnökkel együtt képviseli Tunéziát belföldön és külföldön is. Az előző elnök, Bedzsi Kaid esz-Szebszi 2019-es halála óta az ideiglenes elnök Mohamed Ennaszer,[8] a kormányfő 2016 óta Jusszef Sahíd.[7][9]

Nemzetközi kapcsolatok[szerkesztés]

Jelenleg Tunézia vitatja a líbiai felségterületet tőle elválasztó tengeri határt. Málta és Tunézia egyezkedik a tengeri területek gazdasági kihasználásának jogán, részben az ott megtalálható olaj miatt.

Politikai pártok[szerkesztés]

Tunéziában a tunéziai alkotmány értelmében többpártrendszer van.[7] A 2019-es parlamenti választáson 220 regisztrált politikai párt indult.[10] A legutóbbi választások óta a legnagyobb párt a mérsékelt iszlamista Ennahda Mozgalom (Újjászületés Mozgalom), ezt követi a Kalb Túnisz (Tunézia szíve).[11]

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Tunézia 24 kormányzóságra van osztva. Ezek az alábbiak:

Tunézia kormányzóságai
Key Kormányzóság Népesség
(2014)[12]
Terület
(km²)[13]
Népsűrűség
1 Arjána 576,088 482 1,195
2 Béja 303,032 3,740 81
3 Ben Arúsz 631,842 761 830
4 Bizerte 568,219 3,750 151
5 Gabès 374,300 7,166 52
6 Gafsza 337,331 7,807 43
7 Jendouba 401,477 3,102 129
8 Kairouan 570,559 6,712 85
9 Kasserine 439 8,260 53
10 Kebili 156,961 22,454 7
11 Kef 243,156 4,965 49
12 Mahdia 410,812 2,966 138
13 Manouba 379,518 1,137 334
14 Medenine 479,520 9,167 52
15 Monastir 548,828 1,019 538
16 Nabeul 787,920 2,788 282
17 Szfax 955,421 7,545 126
18 Sidi Bouzid 429,912 7,405 58
19 Siliana 223,087 4,642 48
20 Sousse 674,971 2,669 253
21 Tataouine 149,453 38,889 4
22 Tozeur 107,912 5,593 23
23 Tunis 1,056,247 288 3,052
24 Zaghouan 176,945 2,820 63

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Népességének változása[szerkesztés]

Tunisz éjszaka
Kairouan Nagy Mecsete

Általános adatok[szerkesztés]

 • A népesség megoszlása kor szerint (2006-os becslés):
  • 0-14 éves: 24,6% (férfi 1,29 M / nő 1,21 M)
  • 15-64 éves: 68,6% (férfi 3,5 M / nő 3,47 M)
  • 65 éves vagy idősebb: 6,7% (férfi 327 e / nő 358 e)
 • Átlag életkor:
  • Teljes népesség: 27,8 év
  • Férfi: 27,3 év
  • Nő: 28,3 év
 • Természetes szaporulat: 0,99%

Népesebb települések[szerkesztés]

Etnikai megoszlás[szerkesztés]

Tunéziai fiatalok

Habár a lakosság nagy többsége önmagát arabnak tekinti, a genetikai állomány csupán 20%-a ilyen eredetű, jelentős europid vérvonal van a tunéziaiakban. Az elmúlt évezredek során számos nép hagyta nyomát Tunézián: a berberek, a föníciaiak, a rómaiak a vandálok, az arabok, az oszmánok, a franciák, a mórok és a zsidók.

 • arab 98%
 • európai 1%
 • zsidó vagy más 1%

Nyelvi megoszlás[szerkesztés]

A hivatalos nyelv az arab, de a kereskedelemben a franciát is használják.

Vallási megoszlás[szerkesztés]

A lakosság zöme (99%) szunnita iszlám vallású.[14] Vallási eredetű háborúra, megkülönböztetésre nincs példa. A délen található Dzserba-szigeten 2000 éve megtalálható egy zsidó csoport, de ennek létszáma csökkent. Napjainkban a zsidókat főleg a fővárosban találhatjuk meg. Nem jelentős csoportot képeznek még a keresztények.

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Tunisz az ország gazdasági központja

Általános adatok[szerkesztés]

Radés kikötője a főváros közelében

Tunézia gazdasága változatos, egyaránt megtalálható benne a mezőgazdaság, a bányászat, az ipar és a szolgáltatás is. Az utóbbi időben a privatizáció növekedett, a magánszféra jelentősége nőtt. A kormányzat egyszerűsítette az adózási rendszert, és barátságosabb a hozzáállása az adósságokhoz. A szilárd gazdaságban a kereskedelem és a turizmus jelentősége nagy. 1998. március 1-jén hatályba lépett egy olyan egyezmény Tunézia és az Európai Unió között, amely értelmében az ország a következő évtizedben fokozatosan meg fogja szüntetni a kereskedelmi akadályokat közte és az EU között. A szélesebb körű privatizáció elősegíti a külföldi beruházások megjelenését. 2008-ban Tunézia az Európai Unió partnerévé válik.

Gazdasági ágazatok[szerkesztés]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Tunézia mezőgazdaságának vezető ága a földművelés, mely nagyjából fedezi az itteni szükségleteket. Legfontosabb terményei a búza, árpa, burgonya, szőlő, narancs és a zöldségfélék valamint az olajbogyó, a sivatagi oázisokban pedig a datolya. Az állattartás: a csapadékosabb területeken a szarvasmarha, míg a szárazabb területeken a juhok és a kecskék legeltetése.

Ipar[szerkesztés]

Az ország ásványkincsekben gazdag, melyek közül a foszfát világgazdasági jelentőségű, de található itt kőolaj, földgáz és vasérc is. Az itt bányászott termékek egy részét a helyi ipar használja fel, (például a műtrágya-, kénsavgyártás, kohászat, acélgyártás) míg másik részét exportálják. A feldolgozóipart főként a textilipar valamint az összeszerelő üzemek (hajógyártás, autóösszeszerelés) képviselik, de fejlődik az elektronikai és az elektrotechnikai ipara is. Emellett keresettek a hagyományos kézműipari termékei is; kerámia, bőráru, és a szőnyegek.

Kereskedelem[szerkesztés]

Főbb kereskedelmi partnerek 2012-ben[15]

 • Export: Franciaország 26,3%, Olaszország 16,0%, Németország 9,4%, Líbia 7,9%
 • Import: Franciaország 20,2%, Olaszország 16,9%, Németország 7,5%, Kína 6,1%

Turizmus[szerkesztés]

Dzserbai szálloda udvara

Tunézia az 1970-es években nyitott a turizmus előtt. Az észak-afrikai méretekben kis ország a legjelentősebb turizmussal rendelkező afrikai országok közé emelkedett.

Az idegenforgalom túlnyomó része a tengerpartra koncentrálódik. A Földközi-tenger partjainak teljes hosszában turisztikai zónákat alakítottak ki. A tömegturizmusra alapozva szállodaláncok épültek.

Közlekedés[szerkesztés]

A4-es autópálya, Tunisz-Beja
Vidéki út, Hathermine
Tunisz nemzetközi repülőtere

Közút[szerkesztés]

A tunéziai közlekedési hálózat központja a főváros, Tunisz. 2004-ben 18 997 km közúthálózat volt Tunéziában, amiből 12 310 km szilárd burkolatú volt. Az ország közúton megközelíthető Algériából, Marokkóból, Egyiptomból és Líbiából. A fontosabb városok között jó utak húzódnak.

Autópálya a főváros, Tunisz és Sousse között húzódik, továbbá ez folytatódni fog Sfaxig.

Vasút[szerkesztés]

Tunéziában összesen 2152 km vasútvonal van; ebből 468 km normál nyomtávú (1435 mm-es), valamint 1674 km keskeny nyomtávú (1000 mm-es). Az ország vasúthálózata nem jelentékeny, inkább a magyar HÉV-hez hasonló jellegű. Vasúton Algériából és Marokkóból közelíthető meg Tunézia.

A vonalakat az SNFCT, a tunéziai vasúttársaság üzemelteti.

Egyéb[szerkesztés]

Tunézia egy kiterjedt vezetékrendszerrel rendelkezik: az országban 3059 km földgázvezeték, 1203 km olajvezeték és 345 km finomított szénhidrogén vezeték húzódik.

Az ország legfontosabb kikötője Tuniszban található. Ezen kívül fontos kikötővárosok: Bizerte, Gabès, La Goulette, Sfax, Sousse és Zarzis.

A tunéziai kereskedelmi flotta 7 (legalább 1000 bruttó regisztertonnás) hajóból áll.[16]

Tunézia – a nagy turizmusnak köszönhetően – 30 repülőtérrel rendelkezik, melyek számos nemzetközi járatot is fogadnak. A legfontosabb a tuniszi Al-'Uwaynah repülőtér, de fontosak Sfax, Houmt Essouk, Monastir, Touzeur és Tabarka repterei is. A nemzeti légitársaság a TunisAir.

Kultúra[szerkesztés]

Képek a kultúráról
Népzenészek
Dzserbai zenészek
Hagyományos zene és öltözet - múzeumi kiállításon
Készül a hagyományos tunéziai kenyér
Asszony hagyományosan öltözve
Berber lány feldíszítve a 20. század elejéről
Zitouna-mecset Tuniszban
Kairouan mecsetjének belső udvara
Hagyományos tunéziai kapu
Tozeur óvárosa
Ksar Ouled Debab.JPG
Tunis Place de la Victoire.JPG
Színházépület Tuniszban
Palais de la municipalité Tuniszban
Az állami tv székháza
Bardo Nemzeti Múzeum
Dugga ókori romjai
Kuszkusz hallal tálalva
Tunéziai édesség

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Kulturális világörökség[szerkesztés]

Tunéziában az UNESCO a következő helyszíneket nyilvánította kulturális világörökséggé:

Művészetek[szerkesztés]

Sport[szerkesztés]

Tunézia 2 fontos sportja a labdarúgás és a kézilabda.

Fontosabb egyesületek: Espérance Sportive de Tunis, Club Africain, Étoile sportive du Sahel, Club sportif Sfaxien.

Kézilabda terén a férfiak 2005-ben a 4. legjobbak lettek a világon.

Labdarúgás[szerkesztés]

2004-ben az ország rendezte az afrikai kupát, amelyen aranyérmes lett.

Olimpia[szerkesztés]

Ünnepek[szerkesztés]

Munkaszüneti napok[szerkesztés]

 • Január 1: Újév
 • Január 14: A Forradalom és Ifjúság Napja
 • Február: Maulid
 • Március 20: A függetlenség napja
 • Április 9: A mártírok napja
 • Május 1: Munka ünnepe
 • Július körül: Eid ul Fitr
 • Július 25: A köztársaság napja
 • Augusztus 13: nőnap
 • Szeptember körül: Eid al-Idha
 • Október körül: Hegire (iszlám újév)
 • Október 15: Eid El Jala (1963-ra emlékezve)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Világbank-adatbázis. Világbank. (Hozzáférés: 2019. július 27.)
 2. Világbank-adatbázis
 3. Péczely György: A Föld éghajlata. 1984., 403. és 431. old.
 4. http://owww.met.hu/omsz.php?almenu_id=misc&pid=met_rekordok&pri=1&mpx=1&stt=homerseklet
 5. a b Országok lexikona A-Z, 2007
 6. Interparlamentáris Unió: Parliamentary developments. (angolul) World of Parliaments - The IPU Quarterly Review, 19. sz. (2005. nov.) arch Hozzáférés: 2019. okt. 13.
 7. a b c Tunisia’s Constitution of 2014. Az ENSZ Fejlesztési Programja és International IDEA Constitute Project (angolul) (2019. aug. 13.) (Hozzáférés: 2019. okt. 13.) (PDF) arch
 8. Tarek Amara – Lisa Barrington: Tunisia parliament speaker Ennaceur to serve as temporary president. Alison Williams (szerk.) www.reuters.com. (angolul) Reuters (2019. júl. 25.) (Hozzáférés: 2019. okt. 13.) arch
 9. Tunisian parliament approves government of Prime Minister Youssef Chahed. Agence France-Presse www.france24.com. (angolul) France 24 (2016. aug. 27.) (Hozzáférés: 2019. okt. 13.) arch
 10. Tunisia's parliamentary elections at a glance. www.aljazeera.com. (angolul) Al-Dzsazíra (2019. okt. 5.) (Hozzáférés: 2019. okt. 13.) arch
 11. Tunisia election: Preliminary results show Ennahda in the lead. www.aljazeera.com. (angolul) Al-Dzsazíra (2019. okt. 10.) (Hozzáférés: 2019. okt. 13.) arch
 12. Archivált másolat. [2015. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 22.)
 13. http://www.tunisieindustrie.nat.tn/fr/doc.asp?mcat=12&mrub=105&msrub=205 title=tunisieindustrie.nat.tn
 14. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ts.html
 15. CIA World Factbook
 16. Field listing: Merchant marine. CIA World Factbook. [2010. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 1.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Tunisia
A Wikimédia Commons tartalmaz Tunézia témájú médiaállományokat.