Mediterrán Unió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a Mediterrán Unió

A Mediterrán Unió (franciául: Union pour la Méditerranée, angolul: Mediterranean Union) 2008. július 13-án Nicolas Sarkozy kezdeményezésére jött létre. EU-s tagsága lévén Magyarország is tagja a Mediterrán Uniónak.

Székhelye: Barcelona

Törökország szintén tagja az uniónak, de nem tett le Európai Uniós csatlakozási szándékáról sem. Az ún. barcelonai folyamat kiteljesedése a Mediterrán Unió, mely hidat épít Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet között.

Története[szerkesztés]

Eredetileg az unió Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Szlovénia, Málta, Görögország és Ciprus között jött volna létre.[1]

2008. június 11-én Szíria, Egyiptom, Algéria, Mauritánia, Marokkó, és Tunézia képviselői Tripoliban találkoztak, ahol egy konferencián részben az Arab Ligával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg.

Az összes európai uniós állam tagja lett a Mediterrán Uniónak, továbbá tagja lett még Albánia, Algéria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Mauritánia, Monaco, Montenegró, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia és Törökország is.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mediterranean Union project is core of Franco-Italian Abhaber (on Google Caché) 01/06/07