Ugrás a tartalomhoz

Mediterrán Unió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mediterrán Unió
A Mediterrán Unió országai   Európai Unió tagországai   további tagok   felfüggesztett tagság   megfigyelők
A Mediterrán Unió országai
  további tagok
  felfüggesztett tagság
  megfigyelők

Egyéb nevekUnió a Mediterrán Térségért
Alapítva2008. július 13.
Típuskormányközi szervezet
SzékhelyBarcelona, Spanyolország
Nyelvekarab, angol, francia
A Mediterrán Unió weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mediterrán Unió témájú médiaállományokat.

A Mediterrán Unió (franciául: Union pour la Méditerranée, angolul: Mediterranean Union), azaz Unió a Mediterrán Térségért (UMT), egy 42 tagállamot magába foglaló kormányközi szervezet, mely célja szerint Európa és a Földközi-tenger medencéje országainak gazdasági, politikai, biztonsági, szociális és kulturális együttműködését segíti elő.[1]

A földrajzilag kontinenseken átnyúló nemzetközi regionális szervezet 2008. július 13-án Nicolas Sarkozy kezdeményezésére jött létre. A szervezet az ún. barcelonai folyamat kiteljesedése, mely hidat épít Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet között. EU-s tagsága lévén Magyarország is tagja a Mediterrán Uniónak.

Kezdeményezései hat területre összpontosítanak:

 • Vállalkozásfejlesztés és foglalkoztatás
 • Felsőoktatás és kutatás
 • Szociális és civil ügyek
 • Energiai és éghajlati ügyek
 • Közlekedés és városfejlesztés
 • Vízi és a tengeri környezet

Története[szerkesztés]

Európa és a mediterrán térség kapcsolatában jelentős előrelépés volt az 1995-ös barcelonai euro-mediterrán külügyminiszteri konferencián az akkori EU-s tagállamok, valamint 12 mediterrán ország (Marokkó, Algéria, Tunézia, Egyiptom, Szíria, Libanon, Izrael, Jordánia, a Palesztin Nemzeti Hatóság, valamint Törökország, Málta és Ciprus) által létrehozott európai-mediterrán partnerség.[2]

2007-ben a barcelónai folyamat újraélesztése mellett a Mediterrán Unió létrehozásának terve Nicolas Sarkozy, későbbi francia köztársasági elnök kezdeményezésére született, aki ezt 2007-es elnökválasztási programjában is meghirdette. Eredetileg a szervezet pusztán Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Szlovénia, Málta, Görögország és Ciprus között jött volna létre,[3] a többi mediterrán állam csak megfigyelőként vehetett volna részt. Ebben a formában való megszületését nem támogatta az összes akkori EU-s tagállam. [4] 2008. június 11-én Szíria, Egyiptom, Algéria, Mauritánia, Marokkó, és Tunézia képviselői Tripoliban találkoztak, ahol egy konferencián részben az Arab Ligával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg.

A Mediterrán Unió hivatalos alapító ülésén 2008. július 13-án Párizsban létrejött megállapodás értelmében végül az Európai Unió akkori 27 tagállama mellett Albánia, Algéria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Mauritánia, Monaco, Montenegró, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia és Törökország is tagja lett a Mediterrán Uniónak.

Mediterrán Unió vezetése[szerkesztés]

2010-ben a Mediterrán Unió székhelye Barcelonába, a spanyol királyi család egykori rezidenciájába, azaz a Palacio de Pedralbesbe került. 2010-ben hozták létre a szervezet főtitkárságát szintén Barcelonában,[5] melynek főtitkárai:[6]

 • Ahmad Masa’deh (2010 március – 2011 február)
 • Youssef Amrani (2011 július – 2012 január)
 • Fathallah Sijilmassi (2012 március-2018 február)
 • Nasser Kamel (2018 július -)

További információ[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Mediterrán Unió – Összefoglaló. Magyar Nemzeti Bank, 2015. augusztus 28. (Hozzáférés: 2020. december 27.)
 2. Ligetvári-Takács Krisztina: A barcelonai folyamat és az Euro-Mediterrán Partnerség pp. 2, 2010. március 10. (Hozzáférés: 2020. december 27.)
 3. Mediterranean Union project is core of Franco-Italian Abhaber (on Google Caché) 01/06/07
 4. Mediterrán Unió – Összefoglaló. Magyar Nemzeti Bank, 2015. augusztus 28. (Hozzáférés: 2020. december 27.)
 5. Mediterrán Unió – Összefoglaló. Magyar Nemzeti Bank, 2015. augusztus 28. (Hozzáférés: 2020. december 27.)
 6. Secretaries General of the Union for the Mediterranean. Union for the Mediterranean. (Hozzáférés: 2020. december 27.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]