Görögország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Görög Köztársaság
Ελληνική Δημοκρατία (Elinikí Dimokratía)
Görögország zászlaja
Görögország zászlaja
Görögország címere
Görögország címere
Nemzeti mottó: Ελευθερία ή θάνατος
(magyar fordításban „Szabadság vagy halál!”)
Nemzeti himnusz: Ύμνος εις την Ελευθερίαν
EU-Greece.svg

Fővárosa Athén (Αθήνα, Athína)
é. sz. 37° 58′, k. h. 23° 23′
Államforma köztársaság
Vezetők
Köztársasági elnök Ekateríni Szakellaropúlu
Miniszterelnök Kiriákosz Micotákisz
Hivatalos nyelv görög
Beszélt nyelvek angol, német, francia, albán

EU-csatlakozás 1981. január 1.
Tagság
Népesség
Népszámlálás szerint10 760 421 fő (2017)[1] +/-
Rangsorban77
Becsült11 123 034 fő (2012. december)
Rangsorban77
Népsűrűség84 fő/km²
GDP2013 (forrás:IMF)
Összes241,796 milliárd USD (43)
PPP: 277,962 milliárd
Egy főre jutó21 857 USD (N/A)
PPP: 25 126
HDI (2007) 0,942 (25) – magas
Földrajzi adatok
Terület131 990 km²
Rangsorban 96
Víz0,87%
IdőzónaEET (UTC+2)
EEST (UTC+3)
Egyéb adatok
Pénznem Euró (EUR)
Nemzetközi gépkocsijel GR
Hívószám +30
Athéni vezetékes: +30210
Segélyhívó telefonszám
 • 112
 • 100
 • 166
 • 112
Internet TLD.gr
Villamos hálózat 230 volt
Elektromos csatlakozó
 • Europlug
 • Schuko
Közlekedés iránya jobb
A Wikimédia Commons tartalmaz Görög Köztársaság témájú médiaállományokat.

Görögország (görögül Ελλάδα (Eláda) IPA: [elˈaða] vagy Ἑλλάς (Elász) IPA: [elˈas]; ógörögösen Ἑλλάς (Hellasz), IPA: [helˈlás]), hivatalos nevén Görög Köztársaság (görögül Ελληνική Δημοκρατία (Elinikí Dimokratía) IPA: [elinikˈi ðimokratˈi.a])[2] állam Európa délkeleti részén, a Balkán-félsziget déli részén. Északon Albániával, Észak-Macedóniával és Bulgáriával, keleten pedig Törökországgal határos. A kontinentális Görögország keleti és déli partjait az Égei-tenger, míg nyugati partjait a Jón-tenger mossa. Mindkettő a Földközi-tenger keleti medencéjének része, mely sok szigetnek ad helyet.

Görögország Európa, Ázsia és Afrika találkozásánál fekszik. Itt megtalálhatóak mind az ókori Görögország, a Római Birodalom, a Bizánci Birodalom,[3] valamint a török uralom négy évszázadának emlékei.[4] Görögország a demokrácia,[5] a nyugati filozófia,[6] az olimpiai játékok, a nyugati irodalom, a történettudomány, a politikatudomány, a nagyobb tudományok és a matematika alapjainak és a nyugati dráma bölcsője.[7] Utóbbinak mind a tragédia, mind a komédia ága itt kezdett kifejlődni.

Görögország fejlett ország, amely 1952 óta tagja a NATO-nak, 1961 óta a OECD-nek,[8] 1981 óta az Európai Uniónak,[9] 1995-től a szervezet megszűnéséig a Nyugat-európai Uniónak, 2001 óta az Európai Gazdasági és Monetáris Uniónak, 2005 óta pedig az Európai Űrügynökségnek.[10]

2011-ben az ország a csőd szélére került, az EU-tárgyalások megszorításokkal jártak.

Fekvése, határai[szerkesztés]

Északról Bulgária, Észak-Macedónia és Albánia határolja, keletről Törökország és az Égei-tenger, nyugatról és délről pedig a Jón-tenger és a Földközi-tenger. Legnyugatibb pontja: Korfu (Κέρκυρα: Kérkira / Kerkyra,[11]) legdélebbi Kréta (Κρήτη: Kríti / Crete), legkeletibb Kasztelórizo szigete (Καστελλόριζο). Erősen tagolt partvonal jellemzi, partvidéke 15 000 km hosszú. Dél felé a part egyre inkább csipkéződik, a szárazföld parthossza 4000 km. Csak 107 000 km² az összefüggő szárazföld, 25 000 km² sziget.

Földrajz[szerkesztés]

Földrajzi képek
Krétai táj Szfakia mellett
Szantorini, Fira
Szamariász-szurdok, Kréta
Olümposz hegye
Zákinthosz
Májusi tájkép a Peloponnészoszi-félszigeten, Stymfalia
Görögország (Görögország)


Domborzat[szerkesztés]

 • Szárazföldi részei: a Balkán-félsziget és a Peloponnészoszi-félsziget. Peloponnészoszt 6 km széles és 79 m magas földszoros választja el a szárazföldtől. A Korinthoszi-csatorna tette önálló szigetté.
 • Hegyláncai: Kb. 2/3 részt 1500–2000 m magas, kopár, karsztos hegyek borítják Görögországot. Négy, alapvetően más felépítésű láncból áll:
 • Medencéi: feltöltődéssel keletkezett termékeny síkságok a hegyek között. Legnagyobbak a Thrákiai-medence, a Thesszáliai-medence, az Epiruszi-medence és a Szaloniki-medence.
 • Görögországban sok a földrengés: Théra (Szantorini) szigete vulkánosság nyomán alakult ki. Másutt jellegzetesek az ásványvízfeltörések, gőz- és gázszivárgások. Az ország területén a mészkőhegyek miatt sok a barlang, számuk kb. 7500-ra tehető.

Vízrajz[szerkesztés]

Éghajlat[szerkesztés]

A partvidék és a szigetek éghajlata mediterrán. A zárt medencékben szárazföldi jellegűvé válik a klíma. Az országban tavasztól kora őszig rendkívül tiszta a levegő és száraz. A csapadék mennyisége általánosságban véve nyugatról kelet felé egyre csökken.

Növény- és állatvilág[szerkesztés]

A Víkosz-szurdok a Víkosz–Aóosz Nemzeti Parkban

Az ország területére jellemző keménylombú erdőket már az ókorban elkezdték kiirtani. Ma területének kevesebb mint egyharmadát (30-32%) borítja erdő.[12] Az erdők helyét részben olajfaültetvények, részben cserjések foglalják el. Az újbóli erdősítést a nyáron gyakori, öngyulladás okozta tüzek és a legeltetés akadályozzák. A tengerparti területeken jellemzők a mandulafenyő és az aleppóifenyő alkotta erdők. A belső területek maradványerdőinek állományalkotó fái a tölgyek (pl. magyaltölgy). A folyóvölgyeket platánligetek kísérik. A hegyvidékeken 2000 m tszfm.-ig a feketefenyő, a görög jegenyefenyő és a Borisz-jegenyefenyő alkot erdőket. Az erdőhatár felett havasi gyepek találhatók. [13]

Faunája jellegzetesen európai, tipikus dél-európai fajokkal: keleti sün, római vakond, mezei nyúl, erdei pele stb. A ragadozók közül él itt farkas, aranysakál, barnamedve, és jellegzetes a mediterrán tigrisgörény. [13]

A meteorák egy része

Környezetvédelem[szerkesztés]

Nemzeti parkok[szerkesztés]

Természeti világörökség[szerkesztés]

Az UNESCO világörökség listájára természeti értékei miatt is felvett tájak:

 • Athosz-hegy - kolostorok csodálatos természeti környezetben
 • Meteorák - kolostorok olyan sziklákon, amelyek magukban is roppant különlegesek

Történelem[szerkesztés]

A Balkán-félsziget déli részén fekvő Görögország kellemes éghajlatú területén már a bronzkortól egész Európa fejlődését meghatározó kultúrák alakultak ki. A virágzó hellén Birodalmat az egyre erősödő Róma hódította meg i. e. 146-ban. A Római Birodalom kettéválása után a 15. századig a Bizánci Császárság része volt, a Balkánon előrenyomuló török hódítás áldozatául esett, és az Oszmán Birodalom uralma alá került. A négy évszázados elnyomás után a görög szabadságharcban kilenc év alatt (18211830) sikerült elérni az ország függetlenségét. A londoni szerződés 1830. február 8-án ismerte el a Görög Királyság szuverenitását. Az ország 1924 és 1935 között köztársaság volt, 1936-tól pedig katonai diktatúra volt, amelyet 1941-ben a német megszállás követett. A felszabadult országban 1944-ben visszaállították a monarchiát, majd 1946 és 1949 között polgárháború dúlt. A hadsereg jobboldali elemei 1967-ben puccsal átvették a hatalmat, a király (II. Konstantin) külföldre menekült. Az országot köztársasággá nyilvánították, és 1973-ban népszavazás által a királyt megfosztották trónjától. Az ún. ezredesek rendszere 1974-ben bukott meg a ciprusi válság miatt, ekkor újabb népszavazáson a lakosság többsége a köztársaság fenntartása mellett döntött.

1981-ben elsősorban az ország politikai stabilitásának erősítése végett vették fel az Európai Unióba. A többi uniós tagállamtól eltérően az ország jelölésére nem a szabvány szerinti „GR” kódot használják, hanem a saját megnevezésük szerinti „EL”-t (Ελλάδα).

2011-ben az ország a csőd szélére került, az EU-tárgyalások megszorításokkal jártak. A 2012. június 18-án tartott előrehozott választásokon az Új Demokrácia párt nyert, így egyelőre folytatódtak a tárgyalások és volt rá remény, hogy az ország megmenekülhet a krachtól. A 2015. január 25-én tartott előrehozott választásokon a Radikális Baloldal Koalíciója (más néven Sziriza) nyert megszerezve a szavazatok kb. 39,5%-át, így a párt ígéretéhez híven akár újratárgyalhatják a görög államadósságot.

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

A parlament épülete az athéni Alkotmány (Szintagma) téren[14]

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

Parlamentáris köztársaság az 1975-ben írt, majd 1986-ban módosított alkotmány szerint. Az államfő a fegyveres erők parancsnoka, a miniszterelnök és a miniszterek kinevezője.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Az országot 13 régióra (περιφέρεια [periféria])[11] és egy autonóm államra (αυτόνομη πολιτεία [aftónomi politía])[11] osztották (zárójelben a székhely szerepel):

Görögország régiói

A régió alatti közigazgatási egység Görögországban a regionális egység. Az ország 74 regionális egységre oszlik.

Politikai pártok[szerkesztés]

Görögország hagyományosan jelentős pártjai a diktatúra 1974-es összeomlása után jöttek létre vagy alakultak újjá. A kormányzásban 2011-ig a két nagy párt, az Új Demokrácia és a PASZOK váltotta egymást. 2011-től nagykoalícióban kormányoztak, de a megszorítások miatt megerősödtek a kisebb, részben radikális pártok, így a 2012. május 6-i előrehozott választások után sem nekik, sem más pártnak nem sikerült kormányt alakítania.[15] Ugyanez év júniusában újabb választást tartottak, melyek után szintén ők, a jobboldali Új Demokrácia és a baloldali PASZOK, valamint a szintén baloldali Demokratikus Baloldal alakítottak kormányt. A magas államadósság miatt azonban újabb és újabb megszorításokat voltak kénytelenek bevezetni, amelyek a lakosságban egyre nagyobb ellenállást váltottak ki. Ezért omlott össze 2014 végén a kormány, és írtak ki 2015. január 25-re ismét előrehozott választásokat. Ekkor az alternatív baloldali Sziriza ért el történelmi győzelmet, parlamenti többséget éppen hogy nem szerezve, ezért kénytelenek voltak koalíciót kötni az alternatív jobboldali Független Görögök nevű párttal. A 21. századi Európában ekkor történt meg először, hogy kizárólag alternatív, reformista pártok tudtak egy országban kormányt alakítani. Alexis Ciprasz miniszterelnök azonban fél év alatt hiába próbált, nem tudott kiegyezni Görögország hitelezőivel, így júliusban kénytelenek voltak elfogadni a 3. mentőcsomagot. Varufakisz pénzügyminiszter ekkor lépett ki a kormányból, hogy néhány héttel később a mentőcsomagot elítélőkkel bejelentsék, lehet, hogy távoznak a kormánypártból. Alexisz Ciprasz miniszterelnök ezért 2015. augusztus 20-án lemondott tisztségéről. 2019 júniusától Kiriákosz Micotákisz lett a miniszterelnök.[16]

Név[15] Ideológia Alapítás Választási eredmény
(2012. június 17.)
Mandátumok
száma
Kormányzati
pozíció
Új Demokrácia [Nea Dimokratia] (ND) konzervatív liberális néppárt 1974 29,7% 129 Kormánypárt
Sziriza [Szinaszpizmósz Rizoszpasztikísz Ariszterász] szélsőbaloldali párt 2004 26,9% 71 Ellenzék
Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) baloldali párt 1974 12,3% 33 Kormánypárt
Független Görögök [Anexartiti Ellinesz] jobboldali párt 2012 7,5% 20 Ellenzék
Arany Hajnal [Hriszi Avgi] szélsőjobboldali, neonáci párt 1993 6,9% 18 Ellenzék
Demokratikus Baloldal [Dimokratiki Arisztera] (DIMAR) baloldali párt 2010 6,3% 17 Kormánypárt
Görögország Kommunista Pártja
[Kommunisztiko Komma Elladasz] (KKE)
kommunista párt 1974
(1918)
4,3% 12 Ellenzék

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Katonai költségvetés: 7,081 milliárd USD, a GDP 3,1%-a 2005-ben. Teljes személyi állomány: 177 600 fő, ebből 98 321 fő sorozott, (5520 nő) (2005-ben 109 000 fő). Szolgálati idő: 12-16 hónap.

Népesség[szerkesztés]

Athén, a főváros
Szaloniki, Észak-Görögország központja

Népességének változása[szerkesztés]

Népességének változása 1960 és 2017 között :

Görögország népességének változása[17][18]
Év Népesség (millióban) Népsűrűség (fő/km²)
1960 8,3 M 65
1970 8,8 M 68
1980 9,6 M 75
1990 10,1 M 79
2000 10,9 M 85
2010 11,2 M 87
2017 10,8 M 84

Legnépesebb települések[szerkesztés]

Az ország fővárosa Athén, nagyobb városai közé tartozik Szaloniki, Pátra, Iráklio, Vólosz, Joánina, Lárisza és Kavála.

Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás[szerkesztés]

Görögország nyelvi kisebbségei

A görög indoeurópai nép már az i. e. 2. évezredben is lakta ezt a földet. A mai lakosság nagy részét is ők alkotják. Az ország többi lakója nemzeti kisebbség, a thrákiai görög muzulmánokon kívül azonban az állam nem ismer el más etnikai kisebbséget a területén.

Nemzetiségek: görög 95-98% egyéb 2%: macedón, török, bolgár, albán. A külföldiek aránya az országban 4%. A legújabb adatok szerint a görög többség aránya már csak 93%. Ázsiai eredetű etnikai kisebbségek 4,5%-nyian vannak. Ebből 1,5% török nemzetiségű a szomszédos Törökországból. A török lakosság kitelepítéséig arányuk jóval magasabb volt, számottevő népcsoportnak számítottak. Mint szinte mindegyik európai országban, itt is élnek cigányok, erősen alábecsült arányuk 1,5‰. Az arab és perzsa bevándorlók aránya is 1,5%. Európai kisebbségek: a macedónok és a vlachok egyaránt 1-1%-os aránnyal. A vlachok – más néven arománoknak – kizárólag a Balkánon elterjedt kisebbségi népcsoport, nyelvük a román nyelvvel rokon. Ezenkívül albánok és kisebb népcsoportok élnek még itt 0,5%-os arányban.[19]

Az újgörög nyelv az indoeurópai nyelvcsalád tagja, a 15. század óta használják, elődje az ógörög nyelv.

Vallási megoszlás[szerkesztés]

A lakosság 98%-a görög-ortodox [18] (→ görögországi ortodox egyház)

A török megszállás után a görögök egy része áttért az iszlámra, de arányuk jelentősen csökkent a görög szabadságharc és az első világháborút követő lakosságcsere eredményeként. Hivatalos vallási kisebbségek a török nyelvű muzulmánok és a muzulmán bolgárok (pomákok).

Sokáig kötelező volt a vallásoktatás az állami iskolákban, ám 2008-ban eltörölték.[20]

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Gazdasági mutatók
GDP (nominális) 209,9 mrd $ (2019) [21]
GDP növekedési ráta - 7,9% (2020 Q4) [22]
Egy főre jutó GDP (PPP) 31 399 $ (2019) [23]
Államadósság 331 mrd € (2019) [24]
Államadóssági ráta 176,1% (2019) [25]
Infláció - 1,3% (2021. február) [26]
Foglalkoztatottsági ráta 83,7% (2020. december) [27]
Munkanélküliségi ráta 15,8% (2020. december) [28]
Minimálbér 758,3 € (2021) [29]
Bérnövekedés üteme -
Jegybanki alapkamat 0% (2021. március) [30]
SZJA 45% (2020) [31]
ÁFA (általános) 24% (2020) [32]
TAO 24% (2020) [33]
Görögország (kék) GDP-jének változása 1961–2010 között, összehasonlítva az eurózónáéval (piros)
Görögország (kék) és az eurózóna (zöld) adósságállományának változása 1999–2010 között

Általános adatok[szerkesztés]

Görögország fejlett piacgazdasággal rendelkezik, amelyben a szolgáltatások adják a GDP több mint kétharmadát. A legjelentősebb iparágak a turizmus, a hajógyártás, az élelmiszer-feldolgozás és a dohányipar. A bevándorlók teszik ki a munkaerő csaknem ötödét, főként a mezőgazdaságban és az építkezéseken dolgoznak. Görögország a bruttó hazai termék 3%-ának megfelelő támogatást kap az Európai Uniótól.

Költségvetési hiánya 2001 és 2006 között meghaladta az EU által megszabott maastrichti kritériumokat, 2007–08-ra végül sikerült teljesíteni őket, de 2009-ben a 12,7%-os deficit jóval túllépte a megengedett maximális 3%-ot. Az államadósság, az infláció és a munkanélküliség magasabb az euróövezet átlagánál.[2]

2003 és 2007 között a görög gazdaság évi 4%-os növekedést ért el, részben a 2004. évi nyári olimpiai játékokhoz köthető infrastrukturális fejlesztéseknek és a rekord méretű fogyasztásnak köszönhetően. 2009-re azonban a gazdasági világválság és a 2009. októberi választások előtti túlköltekezés következtében adósságválságba került. A gazdaság 2011-re 1993 óta a legsúlyosabb recesszióba zuhant, a működést hitelező európai bankrendszer és az euró összeomlásával fenyegetett. A kormány az euróövezeti tagság megtartása érdekében súlyos megszorításokra kényszerült.

Görögország gazdasági mutatói 2005-2018 között:[34][35]
Év GDP
(bil. euro)
GDP per fő
(euro)
GDP
növekedés
(real)
Infláció
Munkanélküliség
Államadósság
(GDP %-ban)
2005 Növekedés229.8 Növekedés20,946 Növekedés0.6% Increase Negative.svg 3.5% Decrease Positive.svg 10.0% Increase Negative.svg 107.4%
2006 Növekedés242.8 Növekedés22,061 Növekedés5.7% Increase Negative.svg 3.3% Decrease Positive.svg 9.0% Decrease Positive.svg 103.6%
2007 Növekedés250.7 Növekedés22,718 Növekedés3.3% Increase Negative.svg 3.0% Decrease Positive.svg 8.4% Decrease Positive.svg 103.1%
2008 Csökkenés249.9 Csökkenés22,591 Csökkenés−0.3% Increase Negative.svg 4.2% Decrease Positive.svg 7.8% Increase Negative.svg 109.4%
2009 Csökkenés239.1 Csökkenés21,554 Csökkenés−4.3% Növekedés 1.3% Increase Negative.svg 9.6% Increase Negative.svg 126.7%
2010 Csökkenés226.0 Csökkenés20,328 Csökkenés−5.5 % Increase Negative.svg 4.7 % Increase Negative.svg 12.7 % Increase Negative.svg 146.3 %
2011 Csökkenés205.4 Csökkenés18,465 Csökkenés−9.1 % Increase Negative.svg 3.1 % Increase Negative.svg 17.9 % Increase Negative.svg 172.1 %
2012 Csökkenés190.4 Csökkenés17,173 Csökkenés−7.3 % Növekedés 1.0 % Increase Negative.svg 24.4 % Decrease Positive.svg 159.6 %
2013 Csökkenés184.2 Csökkenés16,742 Csökkenés−3.2 % Decrease Positive.svg −0.8 % Increase Negative.svg 27.5 % Increase Negative.svg 177.4 %
2014 Növekedés185.6 Növekedés16,985 Növekedés0.7 % Decrease Positive.svg −1.4 % Decrease Positive.svg 26.5 % Increase Negative.svg 178.9 %
2015 Csökkenés185.0 Növekedés17,042 Csökkenés−0.3 % Decrease Positive.svg −1.0 % Decrease Positive.svg 24.9 % Decrease Positive.svg 175.9 %
2016 Csökkenés184.6 Növekedés17,118 Csökkenés−0.2 % Növekedés 0.0 % Decrease Positive.svg 23.6 % Increase Negative.svg 178.5 %
2017 Növekedés187.1 Növekedés17,374 Növekedés1.4 % Növekedés 1.1 % Decrease Positive.svg 21.5 % Decrease Positive.svg 176.2 %
2018 Növekedés190.9 Növekedés17,797 Növekedés2.0 % Növekedés 0.7 % Decrease Positive.svg 19.8 % Increase Negative.svg 181.1 %

Gazdasági ágazatok[szerkesztés]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

A szektor igen magas arányban részesedik a nemzeti termékből. A síkságokat részben mesterséges öntözéssel teszik a növénytermesztésre alkalmassá. Termékeny vidékei a Makedónia-síkság, Thesszáliai-síkság, Bóiótiai-síkság, Argoliszi-síkság. Mezőgazdaságának vezető ága a növénytermesztés, legfőbb terményei a szőlő illetve a mazsola, az olivabogyó, a citrusfélék, a zöldség és a gyümölcs. Juh- és kecsketenyésztése is jelentős.

Ipar[szerkesztés]

Kitermelt ásványkincsei: bauxit, vas, nikkel, réz, króm, barnakőszén, tőzeg, magnezit és lignit.

A görög ipar gerincét továbbra is az élelmiszer- és a könnyűipar képezi. Az építőipar gyorsan bővül. Jelentős a fémipara és vezető helyen áll a hajóépítésben.

Kereskedelem[szerkesztés]

Míg a 20. század első felében az ország bevételének fő forrását a mezőgazdasági termények exportja, a halászat és a külföldön élő görögök hazautalásai jelentették, a második világháborút követő fejlődést főként turizmusra alapozták. A tercier szektor súlya kiemelkedő.

Állandó külkereskedelmi deficittel küzd, melyet a turizmusból származó bevételek ellensúlyoznak. A nemzetközi bérfuvarozásból szintén jelentős bevételei származnak.

 • Kivitelének fő termékei: zöldség és gyümölcsfélék (narancs, szőlő, citrom, paradicsom, füge), valamint jelentős a textilipari és vegyipari termékek exportja is.
 • A behozatal fő termékei: gépek, közlekedési eszközök, vegyipari termékek, valamint a kőolaj és kőolajtermékek. Az Európai Unió tagjaként külkereskedelmének jelentős részét a tagállamokkal bonyolítja.

Legfontosabb partnerei 2017-ben :[36]

 • Export: Olaszország 10,6%, Németország 7,1%, Törökország 6,8%, Ciprus 6,5%, Bulgária 4,9%, Libanon 4,3%
 • Import: Németország 10,4%, Olaszország 8,2%, Oroszország 6,8%, Irak 6,3%, Dél-Korea 6,1%, Kína 5,4%, Hollandia 5,3%, Franciaország 4,3%

Turizmus[szerkesztés]

Az idegenforgalom a szolgáltatásokból származó bevételek mintegy 20%-át teszik ki. Évente körülbelül 12 millió turista látogat el ide (2010 körül), főként európai országokból (Nagy-Britanniából és Németországból). A magyar turistáknak is az egyik legkedveltebb külföldi üdülőhelye Görögország. A tengerpart, a mediterrán klíma és a csodálatos szigetvilág mellett az ókori Hellas emlékei vonzzák a legtöbb külföldi látogatót.

Közlekedés[szerkesztés]

Közút[szerkesztés]

 • Közutak hossza: 117 000 km
 • aszfaltozott: 107 406 km (2006)

Vasút[szerkesztés]

Légi közlekedés[szerkesztés]

A repülőterek száma: 66. Fontosabb nemzetközi forgalmú repterek:

Vízi közlekedés[szerkesztés]

Fő kikötők :[37]

Kultúra[szerkesztés]

A későbbi évezredek egész európai gondolkodásának, művészetének egyik legfontosabb, meghatározó alapja lett az ókori görögség kultúrája. Hatása akkora, mint a Bibliáé. A középkorban ugyan háttérbe szorult, de a reneszánszban újra a görög kultúra felé fordultak. Világszemléletük legnagyobb újdonsága „az ember felfedezése”: az a felismerés, hogy minden élőlény között leghatalmasabb az Epidaurosz: ő lett minden dolog legfőbb mércéje és végső célja.

A korai görög kultúra kötődik ugyan a régebbi keleti népek műveltségéhez, mitológiai képzeteihez, de az átvett elemekből sajátos, a keletitől elütő világképet, világszemléletet alakítottak ki.

A görög ember szabadelvű volt, a boldogságot, az örömöt kereste, sokszor teljes erkölcstelenségben élt, a gazdagok állandóan ünnepeket rendeztek. A személyes dolgok nem érdekelték őket. A filozófusaik nem azt kérdezték, hogy miért vagyok, hanem az érdekelte őket, hogy hogyan keletkezett a világ és hogyan lehetnének boldogok. A testkultúra is nagyon meghatározó volt az életükben. A küzdő szellem, küzdési vágy is jellemezte őket. Versenyeket rendeztek mind a sportban, mind az irodalomban. „Azt látjuk az ókorból, amit a kései görögök megőrzésre méltónak találtak.” A forrásoknak csupán 20%-a maradt fenn. Mindaz, amit nem másoltak, elveszett. Érdekes adalék, hogy fejlett tudományos eredményeiket Európa sötét évszázadai alatt az arabok őrizték meg az újkor számára.

Kulturális világörökség[szerkesztés]

Tholosz templomának romja Delphoiban
A Parthenón nyugati oldala

Görögország mai területén virágzott az ókori görög kultúra. A kereszténység kétezer éve is rányomta bélyegét az országra. Így itt nem az a kérdés, hogy mi kerüljön fel az UNESCO kulturális világörökséget számontartó listájára, hanem az, hol húzzák meg a határt, hogy ez a lista ne váljon parttalanná.

Sport[szerkesztés]

Az athéni Olimpiai Stadion

Történelem[szerkesztés]

Az iszthmoszi játékok az Ókori Görögországban a pánhellén játékok egyike volt, amit Korinthosz mellett tartottak minden második évben.

Az iszthmoszi játékokat a nemeai játékokkal egy évben, az olümpiai játékok előtti és utáni évben tartották – azaz az olümpiai ciklus második és negyedik évében –, Poszeidón tiszteletére. A hagyomány szerint i. e. 580-ban tartották először Küpszelosz türannosz bukásának örömére. Egy másik hagyomány szerint a játékokat Thészeusz alapította.
A játékok győztesei fenyőkoszorút kaptak jutalmul.
Titus Quinctius Flamininus az i. e. 196-os játékokat használta fel arra, hogy kihirdesse a görög államok szabadságát a makedón uralom alól. Amikor a rómaiak lerombolták Korinthoszt az i. e. 146-ban, akkor Sziküón vette át a játékok szervezését, egész addig, amíg Korinthosz vissza nem szerezte a játékok tulajdonjogát valamikor i. e. 7 és i. sz. 3 között. Az iszthmoszi játékok ezután virágoztak egészen addig, amíg I. Theodosius be nem tiltotta őket, mint pogány ritusokat.

Olimpia[szerkesztés]

Az ókori olümpiai játékok az ókori Görögországban pánhellén játékok legfontosabbika, atlétikai és vallási ünnep volt Zeusz tiszteletére az éliszi Olümpiában. A történeti források szerint a játékokat i. e. 776 és 393 között négyévente tartották, összesen 292-t. Az olümpiai játékok a pánhellén játékok részét képezték, amelyek 2-4 évente megrendezett 4 eseményből álltak, és amelyek közül az olümpiai játékok voltak a legnagyobb presztízsűek.

A modern olimpiai játékok során sikeres az ország. Két modern olimpiát, az 1896-osat és a 2004-eset rendezték itt. Eddig 30 alkalommal nyert az ország aranyérmet. A legsikeresebb sportág az atlétika.

Labdarúgás[szerkesztés]

A görög labdarúgó-válogatott eddigi legjobb eredménye a 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokságon szerzett aranyérmük volt.

Ünnepek[szerkesztés]

A Szúnion-fok Attikában, kilátással az égei szigetekre
Dátum Ünnep Görög név
és átírva
Megjegyzés
Január 1. Újév napja Πρωτοχρονιά
Protochroniá
Január 6. Vízkereszt Θεοφάνεια
Theophánia
változó Hamvazóhétfő Καθαρά Δευτέρα
Kathará Deftéra
A nagyböjt 1. napja. 2019-ben márc. 4.; 2020-ban febr. 24.
Március 25. A nemzeti forradalom kezdete (1821) Εικοστή Πέμπτη Μαρτίου
Ikostí-pémpti Martiou
változó Nagypéntek Μεγάλη Παρασκευή
Megáli Paraskeví
változó Húsvét Κυριακή του Πάσχα
Kiriakí tou Páscha
változó Húsvéthétfő Δευτέρα του Πάσχα
Δευτέρα του Πάσχα
Május 1. A munka ünnepe Εργατική Πρωτομαγιά
Ergatikí Protomagiá
változó Pünkösd Πεντηκοστή'
Pentikoszti
Húsvét utáni 50. nap, a Szentlélek eljövetelének napja
változó Pünkösdhétfő Δευτέρα Πεντηκοστής
Augusztus 15. Mária mennybemenetele Κοίμηση της Θεοτόκου
Kímisi tis Theotókou
Szűz Mária legfontosabb ünnepe
Október 28. A „NEM” napja Ημέρα του Όχι A „NEM” Mussolini ultimátumára vonatkozik; az olasz hadsereg elleni győzelem ünnepe
November 8. Kréta nemzeti ünnepe Csak regionális ünnep
December 25. Karácsony Χριστούγεννα
Khrisztoúyenna
December 26. "Isten anyjának" dicsőítése Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας
Sinaxis Yperagías Theotókou Marías
Szűz Mária ünnepe

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Világbank-adatbázis. Világbank. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
 2. a b Cia.gov gr
 3. Runciman: Fall
 4. Eb.com 2006
 5. Finley 1985
 6. Copleston: Philosophy
 7. Brockett 1991
 8. Oecd.org
 9. Europa.eu greece
 10. Esa.int 2005
 11. a b c A görög szavak átírása a Wikipédia irányelvei alapján történik; ahol szükséges, az angolos átírást dőlt betűkkel jelezzük
 12. http://www.indexmundi.com/greece/geography_profile.html
 13. a b Országok lexikona A-Z, 2007
 14. ATHÉN - Syntagma tér
 15. a b Iván András, Molnár Tamás: Ősellenségek fogtak össze a drachma ellen (magyar nyelven). Index, 2012. május 23. (Hozzáférés: 2012. május 23.)
 16. https://en.wikipedia.org/wiki/Greece#Political_parties
 17. http://www.worldometers.info/world-population/greece-population/
 18. a b http://www.livepopulation.com/country/greece.html
 19. Világ 2008
 20. Hirado.hu: Szemléletváltás
 21. https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=GR
 22. https://hu.tradingeconomics.com/greece/gdp-growth-annual
 23. https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?locations=GR&view=chart%2C
 24. https://countryeconomy.com/national-debt
 25. https://countryeconomy.com/national-debt
 26. https://hu.tradingeconomics.com/greece/inflation-cpi
 27. https://hu.tradingeconomics.com/greece/employment-rate
 28. https://hu.tradingeconomics.com/greece/unemployment-rate
 29. https://countryeconomy.com/national-minimum-wage/greece
 30. https://hu.tradingeconomics.com/greece/indicators
 31. https://hu.tradingeconomics.com/greece/indicators
 32. https://hu.tradingeconomics.com/greece/sales-tax-rate
 33. https://hu.tradingeconomics.com/greece/indicators
 34. Report for Selected Countries and Subjects (amerikai angol nyelven). www.imf.org . (Hozzáférés: 2018. szeptember 11.)
 35. Greece government-debt-to-gdp
 36. CIA World Factbook
 37. https://www.searoutes.com/country-ports/Greece[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Greece
A Wikimédia Commons tartalmaz Görögország témájú médiaállományokat.