Mauritánia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mauritániai Iszlám Köztársaság
الجمهورية الإسلامية الموريتانية
(al-Dzsumhúrija al-Iszlámíja al-Múrítáníja)
Ndenndaani lislameeri Moritani
Repiblik bu Lislaamu bu Gànnaar
République Islamique de Mauritanie
Mauritánia zászlaja
Mauritánia zászlaja
Mauritánia címere
Mauritánia címere
Nemzeti mottó: شرف إخاء عدل
Honneur, Fraternité, Justice
(arabul és franciául: Becsület, Testvériség, Igazság
Nemzeti himnusz: Mauritániai himnusz
LocationMauritania.svg

Fővárosa Nouakchott
é. sz. 18° 09′, ny. h. 15° 58′
Államforma köztársaság
Vezetők
Elnök Mohammed Úld Abd el-Azíz
Miniszterelnök Múláj Úld Mohammed Lagdaf
Hivatalos nyelv arab
Beszélt nyelvek Hasaniya, fulani, Soninke, volof, francia
függetlenség Franciaországtól
kikiáltása 1960. november 28.

Tagság
Népesség
Népszámlálás szerint4 420 184 fő (2017)[1] +/-
Rangsorban131
Becsült4 403 319[2] fő (2018)
Rangsorban131
Népsűrűség2,6 fő/km²
GDP2005
Összes6 876 millió USD (146)
Egy főre jutó2 577 USD
Földrajzi adatok
Terület1 030 700 km²
Rangsorban 28
IdőzónaGMT (UTC0)
Egyéb adatok
Pénznem Ouguiya (MRO)
Nemzetközi gépkocsijel RIM
Hívószám 222
Segélyhívó telefonszám
 • 101
 • 117
 • 118
Internet TLD.mr
Villamos hálózat 220 volt
Elektromos csatlakozó Europlug
Közlekedés iránya jobb
A Wikimédia Commons tartalmaz Mauritániai Iszlám Köztársaság témájú médiaállományokat.

térkép szerkesztése

Mauritánia állam Északnyugat-Afrikában. Nevének eredete: „maurik” más néven „mórok” földje.

Határainak hossza: 5074 km. Ebből Algériával 463 km, Malival 2 237 km, Szenegállal 813 km, Nyugat-Szaharával 1561 km a közös.

Földrajz[szerkesztés]

Domborzat[szerkesztés]

Mauritánia domborzati térképe
Kősivatag
Dromedárok – a sivatag hajói

Mauritánia területe 1 030 700 km², ezzel a világ 29. legnagyobb országa. Magyarországnál tizenegyszer nagyobb területű.

Az ország területe keleten és északon a Szahara része. Középső részén az átlagos magasság 300–500 m között van. Itt található az Adrar, a Tagant és az Affollé homokkőmagaslat. Északi részén terül el a legmagasabb hegye, a Kédia d'Idjil (917 m).

Az ország déli részét alacsony fennsík alkotja, amelynek egy részét száraz, gyér füvű területek borítják és időszakos vízfolyások tagolják. A fennsík másik része kavics- és homoksivatag.

A közel 900 km hosszú keskeny parti síkság csak délen szélesedik ki a Szenegál folyó alföldjében.

Vízrajz[szerkesztés]

Az ország legnagyobb folyója a déli határon a Szenegál. Ebbe északról, Mauritánia felől csak néhány időszakos patak folyik.

A magaslatok lábánál néha felszín közelébe kerül a talajvíz. Itt alakultak ki oázisok.

Éghajlat[szerkesztés]

Északon forró és száraz az éghajlat, délen július és október között esik némi eső. Az év többi szakában északkeleti szelek fújnak, az időjárás olyan, mint a Szaharában. Nouakchottban a januári középhőmérséklet 22 °C, a júliusi 28 °C. Az évi csapadékmennyiség 160 mm.

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

Nemzeti parkjai[szerkesztés]


Történelem[szerkesztés]

Az országban már a Kr. e. 10. évezredben is éltek emberek. A mai Mauritánia területét a föníciaiak, majd a rómaiak hódították meg. A római időkben először II. Juba, Numídia volt királya alapított Római kliensállamot Kr. e. 25-ben, amely fia, Ptolemaiosz haláláig, Kr. u. 40-ig létezett, majd a Római Birodalom provinciája lett Mauretania néven. Marokkóhoz hasonlóan, a 7. században az arab világbirodalom része lett. Távoli-nyugatnak nevezték el a területet. Az iszlám hatására beindult a kézművesipar és a kereskedelem. A 11. században Mali fennhatósága alá került.

Chinguetti városa

A 11. század elején alapították a Mór birodalmat. A birodalom a 12. században Ghánáig húzódott. Európában pedig Spanyolország jelentős része tartozott a birodalomhoz. Ez a birodalom 1147-ben omlott össze. A 15. század elején a nomád Kunta-arabok foglalták el a területet. A portugál hódítók a 15. század végén érkeztek a vidékre. Első támaszpontjukat 1543-ban alapították.

Ebben a században lett államvallás az iszlám.

A francia gyarmatosítók a 19. század végén tűntek fel Mauritániában. A franciák 1903-ban védnökséggé, 1904-ben Francia Nyugat-Afrika részévé, majd 1920-ban gyarmattá nyilvánították az országot. A Francia Közösség részeként 1958-ban autonóm köztársaság lett, majd 1960. november 28-án elnyerte függetlenségét. Ekkor lett Ould Daddah az ország atya cím birtokosa. Az egykori Spanyol Szahara déli részét elfoglalta 1976-ban, három évvel később kivonult a területről a gerillatámadások miatt. A következő időszakban több kormányváltás is volt: Mustafa Ould Salek (1978-1979), Mohamed Mahmoud Ould Louly (1979-1980) és Mohamed Khouna Ould Haidalla (1980-1984). 1991 júliusában alkotmányt kapott az ország. 1992-ben pedig szabad parlamenti és elnökválasztás volt.

A franciák betiltották a rabszolgatartást és véget vetettek a nemzetségek közötti háborúknak. A gyarmati időszakban a lakosság nomád maradt, de sok letelepedett ember, köztük olyanok, akiknek elődeit évszázadokkal ezelőtt elűzték, települt be az országba. Amikor 1960-ban az ország elnyerte függetlenségét, a fővárost (Nouakchott) egy korábbi kicsi falu, Ksar helyén alapították. Ksar lakosságának 90%-a nomád volt. A függetlenség idején nagyszámú, a Szaharától eredetileg délre élő ember (haalpulaar, szoninke, wolof népből) érkezett Mauritániába, a Szenegál folyó északi partvidékére. Mivel közülük sokan tudtak franciául és tájékozottak voltak a francia szokásokban, az újonnan érkezettek közül sokan lettek az új államban papok, katonák és tisztviselők. Ezek a tényezők, párosulva azzal, hogy a franciák elnyomták a mór északi vidékek legtovább ellenálló törzseit, megbontotta a régi hatalmi egyensúlyt és a déli lakosság és a mórok közti konfliktusok okává vált. Köztük áll a haratinok népes csoportja. Ők arabizált rabszolgák utódai, a mór társadalmon belül élnek, egyfajta alsó kasztként. A rabszolgatartás egyébként ma is közönséges dolog.

A mórok reakciója az volt a változásokra, hogy az arab nacionalizmus elterjedt az országban, egyre nagyobb a nyomás a nyelv és a jog, egyáltalán a mauritániai élet minden vonatkozásának arabizálására. Szakadás keletkezett a mórok között. Egyik fél szerint Mauritánia arab ország. Mások elismerik a nem mór népek domináns szerepét és különböző megoldásokat javasolnak az ország kulturális különbözőségeinek kiaknázására, de ezek egyikét sem tudták sikeresen alkalmazni. Az etnikai ellentétek 1989 áprilisában zavargásokká fajultak. Az etnikai feszültségek és a rabszolgaság érzékeny kérdése - a múltban és bizonyos vidékeken a jelenben is - az ország politikai vitáinak fő kérdései. Minden csoportban jelentős azok aránya, akik összetett, plurális társadalmat szeretnének.

A 2005. augusztusi csendes puccs[szerkesztés]

2005. augusztus 3-án került sor az ʿAī Walad Muḥammad Fāl ezredes vezette katonai puccsra, amely véget vetett Maaouya Ould Sid'Ahmed Taya elnök 21 éven át tartó hatalmának. A katonák – köztük az elnöki testőrség néhány tagja – kihasználták, hogy az elnök éppen Fahd szaúdi király temetésén tartózkodott és távollétében irányításuk alá vonták a főváros, Nouakchott stratégiai pontjait. A puccs emberáldozat nélkül zajlott le. A puccsisták a Katonai Bizottság az Egyenlőségért és Demokráciáért (Conseil Militaire pour la Justice et la Démocratie, CMJD) nevet adták testületüknek. A tisztek az alábbi közleményt adták ki: A nemzetbiztonsági és fegyveres erők egyöntetű döntést hoztak arról, hogy véget vetnek a bukott rendszer elnyomó tevékenységének, amelytől népünk szenvedett az évek alatt.[3]

Egy újabb közleményben Fál ezredest elnöknek és a nemzeti rendvédelmi erők vezetőjének nevezték. Fált sosem tekintették az elmozdított elnök szilárd szövetségesének, bár segédkezett a Tayát eredetileg hatalomra juttató puccsban, később pedig biztonsági főnökként is szolgált alatta. Rajta kívül tizenhat további katonatiszt lett a Bizottság tagja.

A nemzetközi közösség figyelme ellenére a puccs általánosan elfogadottá vált, miután a junta ígéretet tett választások kiírására két éven belül. A 2006. június 26-i népszavazáson a mauritániaiak túlnyomó többsége (97%) támogatta az új alkotmányt, amely korlátozta az elnöki hivatal viselésének idejét. A junta vezetője, Fál ezredes ígéretet tett a népszavazás iránti elkötelezettségére és a hatalomból való békés távozására vonatkozóan. Az ezredes vezetésének idején megalapozták a Mauritánia és Izrael közötti kapcsolatokat, bár az ellenzék széleskörben bírálta ezért, mivel az Izrael-barátságot a Taya-rendszer örökségének tartotta, ami csak a Nyugat támogatásának megnyerését szolgálja.

A 2006-os választások[szerkesztés]

2006. november 19-én és december 3-án valóban lezajlottak a parlamenti és helyhatósági választások, amelyen az ellenzék került hatalomra.

A 2007-es elnökválasztás[szerkesztés]

2007. március 11-én tartották Mauritániában az első teljesen demokratikus elnökválasztást, amellyel véget ért a hatalom átvitele a 2005-ös puccs utáni katonai vezetés kezéből a civil kézbe. 1960-as függetlenedése óta ez volt az első alkalom, hogy Mauritániában több jelölt közül választottak elnököt. Végül Sidi Ould Cheikh Abdallahi győzött a szavazás második fordulójában, a második helyet pedig Ahmed Ould Daddah szerezte meg.

A 2008. augusztusi puccs[szerkesztés]

2008. augusztus 6-án az elnöki testőrség parancsnoka átvette a hatalmat a nouakchotti elnöki palotában, egy nappal azt követően, hogy a kormányzó párt negyvennyolc képviselője lemondott az Abdallahi elnök politikája elleni tiltakozásképp. A katonaság körülvette a fő kormányzati létesítményeket, beleértve az állami televíziót is, miután az elnök menesztett magas rangú tiszteket, köztük az elnöki testőrség parancsnokát.[4] Végül Yahya Ould Ahmed al-Wákif köztársasági és miniszterelnök és Muhammad Ould Irzízim belügyminiszter letartóztatták Abdallahit. A puccsot Muhammad Ould Abdelaziz tábornok, korábbi vezérkari főnök és az elnöki testőrség parancsnoka szervezte meg. Az elnöki szóvivő, Abdallahi Mamadouba bejelentette, hogy katonatisztek letartóztatták az elnököt, a miniszterelnököt, valamint a belügyminisztert, és a fővárosi elnöki palotában tartják fogva őket.[5][6][7] Miközben sikeres és vérmentes puccsnak tűnt, az elmozdított Abdallahi elnök lánya, Amal Mint as-Saykh Abdallahi azt mondta, hogy „az elnöki biztonsági osztag (BASEP) emberei az otthonunkhoz jöttek és elvitték az apámat."[8]

A 2009. július 18-án tartott elnökválasztáson a katonai puccsot elindító Mohamed Ould Abdel Aziz a szavazatok 52,6%-ával a hivatalos győztes.

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

Mohamed Ould Abdel Aziz, az ország elnöke (2009-ben)

A katonai puccs előtt az ország iszlám elnöki köztársaság volt. A parlament 2 kamarás. Az alsóház neve „Népgyűlés” (81 fő), a felsőházé „Szenátus” (56 fő). A népgyűlés tagjait 5 évre, a szenátus tagjait 6 évre választják. A választójog 18 év felett jár.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

Elnökök[szerkesztés]

 • 1960. november 28. – 1978. július 10.: Moktar Ould Daddah
 • 1978. július 10. – 1979. június 3.: Moustapha Ould Salek ezredes:
 • 1979. június 3. – 1980. január 4. : Mohamed Mahmoud Ould Ahmed Louly ezredes
 • 1980. június 4. – 1984. december 12.: Mohamed Khouna Ould Haidalla ezredes
 • 1984. december 12. – 2005. augusztus 3.: Maaouiya Ould Sid'Ahmed Taya ezredes
 • 2005. augusztus 3. – 2007. április 19.: Ely Ould Mohamed Vall ezredes
 • 2007. április 19. - 2008. augusztus 6.: Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi
 • 2009. július 18. óta Mohamed Ould Abdel Aziz

Politikai pártok[szerkesztés]

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Az országot 12 régió és a főváros alkotja:

Mauritánia régiói
 1. Adrar
 2. Assaba
 3. Brakna
 4. Dakhlet Nouadhibou
 5. Gorgol
 6. Guidimaka
 7. Hodh Ech Chargui
 8. Hodh El Gharbi
 9. Inchiri
 10. Nouakchott
 11. Tagant
 12. Tiris Zemmour
 13. Trarza

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Képek
Nouakchott
Nouakchott nagy mecsete
Falukép, Bareina
Gyerekek
Emberek Atar városában

Általános adatok[szerkesztés]

A születéskor várható élettartam: férfiak 60, a nők 65 év (2015). A népességnövekedés 2,23%-os (2015). Városokban él a népesség 60%-a. (2015)[9]

A lakosság 4/5-e - a sivatag miatt - az ország 15%-án van összezsúfolódva.

Népességének változása[szerkesztés]

Legnépesebb települések[szerkesztés]

Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás[szerkesztés]

Az ország lakossága 3,6 millió fő (2015 júl.), melynek 82%-át a berberek és arabok keveredéséből származó, negrid jelleget is mutató fekete mórok alkotják. További etnikumok: a lakosság 7%-a volof, 5%-a tukulör, 3%-a szoninke, 1%-a fulbe, további 2%-a pedig arab. Kb. 5 000 európai él az országban.

Hivatalos nyelv az arab.

A vallást tekintve a lakosság közel 100%-a muszlim (szunnita), nagyon kevés kereszténnyel.

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Képek a gazdaságról
Halászok
Halpiac, Nouakchott
Kecskepiac
Piackép, Nouakchott
Utcai árusok a fővárosban
Utcai árusok a fővárosban
Nouakchott-i gumis műhely
Vasércszállító vonat
Egy tehervonat Nouadhibou állomásánál
Mhaïreth oázisa

Általános adatok[szerkesztés]

Az állam bevételének legfőbb tétele a vas- és rézbányászatból és -kivitelből származik. A legjelentősebb ásványkincs a zouerate-i bányában kitermelt vasérc. A hideg Kanári-tengeráramlás kedvező feltételeket nyújt a halászatnak. A legkevésbé fejlett országok egyike, jelentős élelmiszer-behozatalra és külföldi segélyekre szorul.

Néhány adat:

 • Hazai össztermék (GDP)/fő: 1700 USA dollár (2002)
 • Munkanélküliség: 21%
 • Munkaerő: 786 000 fő
 • Infláció: 3% (2002)
 • A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása:
  • mezőgazdaság 19%, ipar 30%
  • szolgáltatások 51%
Datolya eladásra Tidjikja piacán

Gazdasági ágazatok[szerkesztés]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

A mezőgazdaság a Szenegál folyó alföldjén (kukorica, rizs) összpontosul, illetve az oázisokra (datolya, köles, zöldség) korlátozódik. Szűkös megélhetést nyújt a nomád pásztorkodás. Az ország 0,2%-át művelik és 38%-án pásztorkodnak.

Ipar[szerkesztés]

Ipara fejletlen, a kézművességen túl csak néhány üzeme van.

Csak a halfeldolgozás, olajkitermelés és a bányászat (vasérc, arany, réz stb.) kiemelhető.[9] Legfontosabb terméke a vasérc, a külfejtéssel elérhető magnetit- és hematitkészlet. Adzsuzstnél rézérc kitermelés folyik. További kitermelés: gipsz, kősó, foszfát, kevés földgáz.[10] A kilencvenes években a parttól 80 km-re olajat találtak, de csak a legutóbbi időben kezdtek bele a kitermelésbe.

Kereskedelem[szerkesztés]

Az ország élelmiszerbehozatalra és külföldi segélyekre szorul.

Külkereskedelme 2014-ben:[9]

 • Exporttermékek: vasérc, hal és haltermékek, arany, réz, kőolaj
 • Főbb exportpartnerek: Kína 45,3%, Olaszország 7,6%, Spanyolország 6,1%
 • Importáruk: gépek és eszközök, vegyipari termékek, berendezések, élelmiszer, fogyasztási cikkek
 • Főbb importpartnerek: Kína 21,6%, Hollandia 9,4%, Franciaország 7,8%, Spanyolország 6%, Marokkó 5,3%, USA 4,6%

Az országra jellemző egyéb ágazatok[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

Képek a közlekedésről
Helyi közlekedési viszonyok
A főút egy képe
Tehenek vonulnak át az úttesten
Megpakolt teherautó
Benzinkút Chinguettinél
Tehervonat

Az ország közlekedését nehezíti az, hogy a terület jelentős része a Szaharában fekszik. Emiatt talán nem meglepő, hogy a fő közlekedési vonalak az ország nyugati, tengerparti sávjában összpontosulnak.

Vasúti közlekedés[szerkesztés]

Az országban 717 km-nyi vasúthálózat van, melyeken főleg a nyersanyagok szállítását végzik. A vasút Mine városától Nouadhibouig húzódik. A vonat nagyon lassú és megviseli az embert. A vasútvonal nem nagyon biztonságos, mert a homok rátelepszik a sínekre, és balesetet okoz. A vonatban is kárt tesz. A sivatagi vonat : Az ország déli bányáit egy egyvágányos vasútvonal köti össze az Atlanti-óceánnal, a Szaharán keresztül. Szinte kizárólag Mauritánia legnagyobb kincsét, vasércet szállít. Csak néhány személykocsit kapcsolnak rá. A vonalat egy állami társaság üzemelteti.

Közúti közlekedés[szerkesztés]

Az úthálózat hossza 8 100 km, ebből 1700 km aszfaltozott.

Légi és vízi közlekedés[szerkesztés]

Az országban 5 kikötő található és 10 repülőtér, melyből kettő nemzetközi forgalmat is bonyolít.

Kultúra[szerkesztés]

Egy férfi a hagyományos öltözetben

Oktatási rendszer[szerkesztés]

Az ország egyetlen egyeteme Nouakchottban van.

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Kulturális világörökség[szerkesztés]

Mauritánia területéről eddig két helyszín került fel a Világörökségi Listára:

Tudomány[szerkesztés]

Művészetek[szerkesztés]

Hagyományok, néprajz[szerkesztés]

Gasztronómia[szerkesztés]

Turizmus[szerkesztés]

A Novotel épülete a fővárosban

Sport[szerkesztés]

Olimpia[szerkesztés]

Ünnepek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Világbank-adatbázis. Világbank. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
 2. Világbank-adatbázis
 3. Mauritania officers 'seize power'”, 2005. augusztus 4. (Hozzáférés ideje: 2018. augusztus 19.) (en-GB nyelvű) 
 4. tehran times : 48 lawmakers resign from ruling party in Mauritania, 2008. december 6. (Hozzáférés: 2018. augusztus 19.)
 5. AFP: Coup in Mauritania as president, PM arrested, 2008. augusztus 9. (Hozzáférés: 2018. augusztus 19.)
 6. Troops stage coup in Mauritania”, 2008. augusztus 6. (Hozzáférés ideje: 2018. augusztus 19.) (en-GB nyelvű) 
 7. The Associated Press: Coup under way in Mauritania: president's office, 2008. augusztus 12. (Hozzáférés: 2018. augusztus 19.)
 8. Correspondent, Damien McElroy, Foreign Affairs. „Mauritania president under house arrest as army stages coup”, 2008. augusztus 6. (Hozzáférés ideje: 2018. augusztus 19.) (en-GB nyelvű) 
 9. a b c https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mr.html
 10. Magyar Nagylexikon: Országok lexikona, 2007.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Mauritania
A Wikimédia Commons tartalmaz Mauritánia témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]