Vita:Mauritánia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 3 évvel ezelőtt a(z) Alapvető történelmi tévedések témában
Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 15.

Remélem, hogy az oldal olvasásával újabb információkat szereztek Mauritániával kapcsolatban.--Dani 2006. december 2., 11:37 (CET)Válasz

Alapvető történelmi tévedések[szerkesztés]

A történelem szakaszban súlyos tárgyi tévedések vannak.

  • ,,Az országban már a Kr. e. 10. évezredben is éltek emberek. A mai Mauritánia területét a föníciaiak, majd a rómaiak hódították meg. A római időkben először II. Juba, Numídia volt királya alapított Római kliensállamot Kr. e. 25-ben, amely fia, Ptolemaiosz haláláig, Kr. u. 40-ig létezett, majd a Római Birodalom provinciája lett Mauretania néven. Marokkóhoz hasonlóan, a 7. században az arab világbirodalom része lett. Távoli-nyugatnak nevezték el a területet. Az iszlám hatására beindult a kézművesipar és a kereskedelem. A 11. században Mali fennhatósága alá került."

Ezek az információk tévesek, a terület sohasem állt föníciai uralom alatt (esetleg ismerhették a partvidékét), a Római Birodalomnak semmi köze a területhez. II.Juba valóban a hasonló nevű Mauretania nevű államalakulat uralkodója volt de az nem Mauritániában, hanem a mai Algéria és Marokkó területén helyezkedett el. Természetesen Mauritánia sosem volt római provincia. Volt arab bevándorlás, de nem lett semmilyen ,,arab világbirodalom része", a ,,távoli-nyugat" kifejezés valószínűleg nem létezik (én legalábbis nem találtam rá forrást). Nem a 11.században került a Mali Birodalom fennhatósága alá, hanem a 13.ban.
A teljes kérdéses szakaszt kitörlöm.

   A személyes véleményem
  • Könyörgöm, hogyan lehet olyan embereket hagyni szerkeszteni az enciklopédiát, akik az adott témában még az általános iskolai tananyaggal sincsenek tisztában?! A Római Birodalom határai 5.-es tananyag. Komolyan, néha a sok kidolgozott cikket látva azt hiszem a Wikipédia egy komoly oldal és akkor jön egy ilyen. Én személy szerint simán blokkot adnék ilyen szintű tudatlanságért, ha a Wikipédia valamiben jó, az az hogy egy ilyen orbitális hülyeséget elültet havonta 700, a cikkbe belenéző olvasó fejébe.

– Freewalesvita 2021. március 25., 20:34 (CET)Válasz

Névtelenül írta be valaki, "természetesen" forrás megadása nélkül, 2006 óta benne volt a cikkben. misibacsi*üzenet 2021. március 25., 21:14 (CET)Válasz