Wikipédia:Földrajzműhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 Műhely    Vitalap    Cikkértékelés    Portál  
Üdvözlünk a Földrajzműhelyben!

A magyar Wikipédiában 2010. december 20-án megalakult a Földrajzműhely. A műhely célja a földrajztudománnyal kapcsolatos szócikkek figyelése, karbantartása, bővítése, új cikkek írása illetve a Földrajzportál rendszeres frissítése. Ha részt kívánsz venni a műhely munkájában, írd fel magad a tagok közé. A műhely és a műhelytagok számára ennek a lapnak a vitalapján hagyhatsz üzenetet.

Helyzet

A földrajzi cikkek katasztrofális állapotban vannak. Nagyon sok cikk még a csonk szintet is alig éri el. A kiemelt cikkek száma alig több mint 60. A cikkek forrásolása gyenge. A cikkeken belül sok a helyesírási hiba, főleg a linkelt földrajzi nevekben, emiatt sok a piros link. Ugyanannak a földrajzi helynek több írásváltozata vagy elnevezése is lehet, emiatt is sok a piros link.

Infoboxok, navboxok hiányoznak a cikkekből.

A műhely fő feladatai tehát a fenti hibák orvosolása, valamint egy cikkértékelési rendszer bevezetése.

Irányelvek, javaslatok

Irányelv:

Javaslatok:

Ha földrajzi tárgyú cikket írsz, arra kérünk, hogy vedd figyelembe az alábbiakat:

Ha földrajzi tárgyú cikket bővítesz vagy nézel át, arra kérünk, vedd figyelembe az alábbiakat:

 • Ha nincs infobox, pótold.
 • Minden cikkre tedd ki a Földrajzportál sablonját: {{portál|Földrajz}}(?)
 • Keress navigációs sablont a cikkhez, ha van.
 • A cikkek szerzőinek szólj, hogy használják az infoboxot, portállogót.
 • Keress képeket, térképeket.

Projektek
Vége? Projekt Célja
Magyarország földrajza-projekt a magyar földrajzi cikkek fejlesztése és a hiányzók pótlása

Feladatok

Csak a szokásos. :-)

 • Helyesírási-elnevezési hibák javítása
 • Alapcikkek megírása
 • Infoboxok, navboxok készítése
 • Cikkek bővítése
 • Új cikkek írása
 • Kiemelt cikké fejlesztés

Kért, hiányzó cikkek[szerkesztés]

Bővebben lásd: Fontos hiányzó cikkek

Ide lehet írni a kért vagy valami oknál fogva hiányzó, és viszonylag sürgősen pótlandó cikkeket. Ha szeretsz célirányosan kékíteni, böngészd át a listát. További kékítési ötleteket láthatsz a Földrajzportálon is.

Kiemelésre jelölt cikkek: Paszang Dava Láma[szerkesztés]

Tájékoztatom a kedves műhelytagokat, hogy a Paszang Dava Láma cikket jelöltem jó szócikknek. Ennek alapján folyamatban van a jócikk-jelölési eljárás. Paszang Dava Láma nepáli serpa hegymászó, aki Herbert Tichy és Sepp Jöchler osztrák hegymászókkal együtt, 1954. október 9-én elsőként mászta meg a világ hatodik legmagasabb hegycsúcsát, a 8188 méter magas Cso-Ojut. Pályafutása során együtt dolgozhatott a korszak legkiválóbb hegymászóival, Tichy mellett – többek között – Eric Shiptonnal, John Hunttal és Edmund Hillaryvel, és számos hegycsúcs meghódításának tevékeny részese volt. Eredményei alapján a 20. század egyik legkiemelkedőbb serpa hegymászójaként tartják számon. A Wiki idegennyelvű oldalain minimális információ volt elérhető róla, ezért – gondoltam – némi kutatómunkával írok róla egy tisztességes cikket. :) A cikk megírásánál igyekeztem az összes fellelhető forrást feldolgozni. A cikk a 2021-es Ázsia-hónap szócikkíró versenyen elnyerte a zsűri különdíját. A jelöléssel remélem, hogy a földrajzi felfedezések témakörének jó szócikkeit tudom gyarapítani. A jelöléshez sok szeretettel várom szíves támogatásotokat, kritikai észrevételeiteket. = seba = vita 2022. szeptember 30., 20:47 (CEST)[válasz]

Kiemelt cikkekből hiányzik[szerkesztés]

A kezdőlapra kerülő cikkekben pirosan szerepelnek az alábbi cikkek.

Felsőnyék cikkből:

Európai angolna cikkből:

A Nap képe rovatból hiányzik[szerkesztés]

A 2018. novemberi/decemberi nap képeiből:

Az évfordulókból hiányzik[szerkesztés]

A Kezdőlapon szereplő Évfordulók-felsorolásból hiányzó cikkek:

Használható források

Mint minden témánál, a földrajznál is felmerül, mik a megbízható források. Gazdaságföldrajzi (és néha természetföldrajzi) vonatkozásban egy könyv minél régebbi kiadás, annál kevésbé használható, kivéve abban az esetben ha éppen arról a korszakról szól a cikk, vagy annak egy fejezete, amely korszakról az adott könyv ír.

Térképek[szerkesztés]

 • Cartographia Földrajzi Világatlasz. Lehetőleg mindig a legújabb kiadás (jelenleg a boltokban 2019-es kiadás kapható) [1]

Könyvek[szerkesztés]

Kontinensekhez[szerkesztés]

(ezen belül persze országokról is szó van a felsorolt művekben)

 • Ázsia, Ausztrália és Óceánia földrajza. Szerk. Probáld Ferenc – Horváth Gergely. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó. 1998. ISBN 963 463 161 4 Egyetemi és főiskolai tankönyv  
 • Balázs Dénes: Ausztrália, Óceánia, Antarktisz. Budapest: Gondolat. 1978. ISBN 963 280 677 8  
 • Gruber László: Ausztrália, Óceánia és az Antarktisz természeti földrajza. Budapest–Pécs: Dialóg Campus. 2004. ISBN 963 931 098 0  

Országokhoz[szerkesztés]

Általában véve a régi, "békebeli" Panoráma-útikönyv sorozatot jónak tartom, bár főként inkább településeknél használható, de jó földrajzi (természet- és gazdaságföldrajzi) leírások is vannak bennük, de arra figyelni kell, hogy már az 1960-as évekből is vannak kiadások. A mai útikönyvek inkább csak képeskönyvek, kevés érdemi tartalommal.

Egyéb[szerkesztés]

Honlapok[szerkesztés]

 • Földrajzinév-bizottság, az egyetlen magyarországi fórum, amely hivatalosan megállapítja a földrajzi neveket, azok helyesírását.

Nyomtatott sajtó[szerkesztés]

Használható sablonok, minták

Infoboxok[szerkesztés]

{{folyó infobox}}(?) • {{hegy infobox}}(?) • {{tó infobox}}(?) • {{település infobox}}(?) és alboxai • {{gleccser infobox}}(?) • {{történelmi település infobox}}(?) • {{világörökségi helyszín infobox}}(?) • {{szoros infobox}}(?) • {{sziget infobox}}(?) • {{félsziget infobox}}(?) • {{barlang infobox}}(?) • {{ország földrajz infobox}}(?) • {{menedékház infobox}}(?) • {{vízesés infobox}}(?) • {{sivatag infobox}}(?) • {{hágó infobox}}(?) • {{tenger infobox}}(?) • {{kontinens infobox}}(?) • {{síkság infobox}}(?) • {{régió infobox}}(?)

Navigációs sablonok[szerkesztés]

Lásd a Földrajzi navigációs sablonok kategóriát. Valamint lásd ezt az allapot: Szerkesztő:Kaleido1000/Földrajzi navigációs sablonok, a szerkesztő 2013-ban járt erre utoljára, háthat van valami rajta, ami aktiválható, felhasználható.

Forrássablonok[szerkesztés]

Lásd a Földrajzi forrássablonok kategóriát.

Minták[szerkesztés]


Cikkértékelés

A minőségi besorolás szintjeit lásd: Wikipédia:Cikkértékelés#A minőségi besorolás szintjei. A fontossági besorolás szintjeiről jelenleg megbeszélés folyik a vitalapon.

Földrajzi témájú szócikkeket lásd: Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Földrajzi témájú szócikkek.

Statisztika[szerkesztés]

Földrajzi témájú
szócikkek
Fontosság
Nélk. Nagyon Közepes Kevéssé Nem értékelt Összesen
Minőség Kitüntetett Kitüntetett szócikk 15 27 26 3 8 79
Színvonalas 3 5 1 4 1 14
Teljes 6 7 5 4 1 23
Jól használható 40 38 54 66 30 228
Bővítendő 231 68 106 127 145 677
Vázlatos 165 125 68 156 691 1205
Születő 76 90 202 578 1345 2291
Besorolt 536 360 462 938 2221 4517
Besorolatlan 4 1 3 13 8764 8785
Összesen 540 361 465 951 10985 13302

Kiemelt szócikkeink

Jelenlegi kiemelt szócikkek[szerkesztés]

A következő a kiemelt szócikkeink listája. A félkövérrel jelzett szócikkek már szerepeltek a kezdőlapon.
Alcatraz-sziget · Altamura · Alberobello · Amalfi · Ankara · Avas · Balkány · Bari  · Békéscsaba · Belgrád · Bitonto · Brandenburg · Bréma (település) · Carsten Borchgrevink · Cinque Terre · Csernobili atomerőmű  · Death Valley Nemzeti Park · Dorog · Duna · Edinburgh · Ernest Shackleton · Érsekújvár · Esztergom · Etna · Felsőnyék · Feröer · Fiume · Frankfurt am Main · Gouda (település) · Gúta · gyémánt · Győr · Haarlem · Hamburg · Hongkong · Húsvét-sziget · Isztambul · Kerguelen-szigetek · Kew Gardens · Kínai Köztársaság · Kolozsvár · Kőszeg · Kunhalom · Lecce · Magyarország földtana · Makó · Marosvásárhely · Matera · Mátra · Milánó · Miskolc · Molfetta · Mostar · München · Nápoly · Oulu (település) · Ózdi Kohászati Üzemek  · Pécs · Peking · Prága · Pripjaty · Puglia · Ragusa · Ravello · Rhode Island · Skandináv-hegység · Southern Cross-expedíció · Sven Hedin · Stromboli · Surtsey · Szucsou · Taranto · Temesvár · Tengermelléki határterület · Tiszaújlak  · Törökország · Tűzhányó · Ürümcsi · Vaskapu-szoros · Vezúv · Vulcano · Watzmann · Wiesbaden · Zalai-dombság  · Zalaegerszeg · Zichyújfalu · Zsolna

Kiemelt cikknek ajánlott[szerkesztés]

Ebbe a szakaszba lehet javasolni olyan cikkeket, amikből esetleg kiemelt cikk lehet valamikor a jövőben. Nem sok ilyen cikk van, és a jelenlegi állapotában egyik sem alkalmas rá, hogy a kiemelt cikkek munkapadjára kerüljön. A hossza és a jelenlegi tartalma alapján azonban talán kiemeltté lehetne tenni a következő cikkeket:

Korábbi kiemelt cikkek[szerkesztés]

Balatonfüred - Bizánci Birodalom

Tagok

Írd ide magad, ha lenne kedved csatlakozni. Ha van kedvenc területed, örökbe fogadott országod, azt is beírhatod. Jelezd, hogy megerősített szerkesztő, járőr, admin vagy-e! Ha kedved van csatlakozni, akkor (ha akarod) helyezd el ezt a sablont a szerkesztői lapodon: {{Userbox/Földrajzműhelytag}}! Mindenkit szeretettel várunk!

Név Érdeklődési kör Megjegyzés
Hujber Tünde vita 2010. december 11., 19:52 (CET)[válasz] Antarktisz (örökbe fogadtam), kategorizálás, navboxok készítése, általában véve a természetföldrajz. A földrajzportált is frissítem (besegíthetsz!). Járőr vagyok.
Burumbátor Speakers’ Corner 2010. december 11., 20:30 (CET)[válasz] Hát ha valahol, akkor itt! Egyébként adminisztrátor vagyok.
L Andráspankuš→ 2010. december 12., 00:16 (CET)[válasz] Megígérem, hogy nem leszek túl aktív tag :-), de azért mozgok a témában.
Petej vita 2010. december 12., 14:38 (CET)[válasz] Kategorizálás, ez meg az. Járőr
Einstein2 ide írj 2010. december 12., 22:06 (CET)[válasz] minden földrajzi témában szerkesztek admin
P/c vita 2010. december 12., 23:18 (CET)[válasz] iszonyatosan erős szerkesztő: természetföldrajz, földtan, növényföldrajz. Nemzeti parkok, világökörség. Madeira minden mennyiségben.
Csigabiitt a házam 2010. december 20., 11:44 (CET)[válasz] Ugye még nem késő csatlakozni?
Proki 2010. december 20., 19:05 (CET)[válasz]
misibacsi*üzenet 2010. december 28., 09:32 (CET)[válasz] Kisebb cikkek felfejlesztése, kiegészítés Járőr
Szilas vitalapom 2010. december 31., 05:56 (CET)[válasz] Főleg vizek; földtörténet Admin
Szenti Tamás vita 2011. január 24., 22:21 (CET)[válasz] Főleg a barlangok és barlangkutatók témában írok Járőr
Andrew69. vita 2011. február 5., 9:56 (CET) Elsősorban települések, de folyók és egyéb földrajzi témakörök is érdekelnek. Járőr, emiatt a szócikkek értékelésében és besorolásában is részt veszek.
Sasuke88  wikivita 2011. március 13., 23:32 (CET)[válasz] Főleg földrajzbiológiával (pl. biomok cikkeinek megírása) és településekkel fogok foglalkozni. Járőr vagyok.
Vajta itt olthatsz le 2011. május 1., 22:31 (CEST)[válasz] Főleg észak-afrikai városok Általában hosszabb-rövidebb kihagyásokkal aktívan dolgozom.
Asdpazto vita 2011. június., 15:40 (CEST) Elsősorban települések, de folyók és egyéb földrajzi témakörök is érdekelnek. Automatikusan megerősített felhasználók, szerkesztők.
Göndör Sün, 2011. június 7., 18:58 (CEST)[válasz] Magyarország, főként Nyugat-Dunántúl természetföldrajza Kezdő, frissen beiratkozott
Torini vita 2011. június 9., 23:00 (CET)[válasz] Leginkább környezetvédelem; illetve alapvető, hiányzó szócikkek bővítése ("földrajzi tennivalók") Megerősített szerkesztő
Lord Beckett ] vita 2011. július 30., 15:35 (CET)[válasz] Mindent szeretek, de leginkább Európát és azon belül is Írországot szerkesztem. Megerősített szerkesztő
w9871 vita 2012. január 21., 22:40 (CET)[válasz] Leginkább a városokat pofozgatom, valamint fordítok.
Szerkesztő:Barhács vita 2011. július 15., 12:48 Városok,országok minden mennyiségben!
Alensha (vita) 2012. június 30., 01:03 (CEST)[válasz] Települések főleg Járőr
Darinko (vita) 2013. január 1., 10:54 (CEST)[válasz] A Kárpát-medence összes települése, különösen Szlovákia és Horvátország Tulajdonképpen már kezdettől fogva nagyon intenzíven benne vagyok, úgyhogy legfőbb ideje volt.
Szerkesztő:Giovanni75 vita 2013. január 13., 12:23 (CET)[válasz] Főként afrikai helyekről írnék cikkeket. (Települések, tavak, folyók...)

De egyéb projektben is szívesen részt veszek. (Újonc vagyok, ezért minden segítség jól jön :-) )

Zerind 2013. január 29., 08:10 (CET)[válasz] Főleg  Mexikó. Egyelőre eléggé kezdő vagyok, de tanulok.
nyar94 vita 2013. február 17., 12:49 (CET)[válasz] Minden, ami  Magyarország. :-) Megerősített szerkesztő
Szerkesztő:Hoth 65 vita 2014. június 3., 20:32 (CEST)[válasz] Afrika, leginkább  Uganda Megerősített szerkesztő vagyok. 2013 végén elindítottam az Uganda-portált.
Inupiat4212Igloo 2015. január 30., 15:50 (CET)[válasz] Érdekel Alaszka, de főleg Barrow és  Thaiföld. Megerősített szerkesztő vagyok.
MrFringilla vita 2015. március 26., 20:39 (CET)[válasz] Olaszország, Kanada és az Brit-szigetek országai, ezen országok turisztikai látványosságai, történeti földtan, őslénytan Nem túl tapasztalt, de lelkes szerkesztő vagyok. Igyekezni fogok.
Lahm12 vita 2016. április.10., 17:44 (CEST) Tengerekkel kapcsolatos szócikkek, mint például részei. Lelkes, és kutakodó szerkesztő vagyok, csak megbízható forrásból írok.
Csujaírj 2016. július 5., 13:16 (CEST)[válasz] Ami épp eszembe jut, főképp természetföldrajz és települések. Legaktívabban nyáron munkálkodom és megerősített szerkesztő vagyok.
Andreas P 15 vita 2016. október. 31., 09:00 (CEST) Főleg történelmi eseményekhez kapcsolódó helyszínek szócikkeit szerkesztem (fordítok idegen nyelvről). Megerősített szerkesztő vagyok.
 Füleki vita 2017. július 14., 22:23 (CEST)[válasz] Nógráddal, Felvidékkel, Szlovákiával kapcsolatos települések, hegységek, épületek (fordítok szlovákról és csehről). Öm, Füleki vagyok, elindítottam a Fülek és a Felvidék portált.
 Wuderscher vita 2017. október 1., 17:49 (CEST)[válasz] Települések, Wikidatával egyeztetés,  Belize Automatikusan megerősített szerkesztő
EmusWikiÜzenet 2018. július 30., 12:19 (CEST)[válasz] Talajtan, Kőzettan, Ásványtan, valamint helyesírási és apró javítások Megerősített szerkesztő
Kamocsai(vita) 2019. június 1., 05:30 (CEST)[válasz] Ami épp érdekel Megerősített szerkesztő
Seba vita 2019. december 12., 22:44 (CET)[válasz] Földrajzi felfedezések, expedíciók, felfedezők, kalandorok, történelmi helyek Megerősített szerkesztő
FAdamus vita 2020. február 02., 15:09 (CET)[válasz] Országok és egyéb földrajzi képződmények
FREEWALES vita 2020. november 03., 20:03 (CET)[válasz] Függetlenségi és autonómia mozgalmak, valamint Afrika, Óceánia országaival kapcsolatos dolgok Megerősített szerkesztő
Smoothcheeks vita 2022. december 21., 21:04 (CET)[válasz] Települések, régiók Megerősített szerkesztő
UTF48kézfogó-握手会-handshake 2023. február 6., 12:06 (CET)[válasz] Japán Megerősített szerkesztő

Egyéb műhelyek
Alkalmazott tudományok

Autóműhely •  Autópálya-műhely •  Hadtudományi műhely •  Informatikai műhely •  Közlekedésműhely •  Műszaki tudományok műhelye •  Orvostudományi műhely •  Repülési műhely •  Vasútműhely

Természettudományok

Állatok műhelye •  Csillagászati műhely •  Földrajzműhely •  Kémiaműhely •  Kisbolygóműhely •  Matematikai műhely • Növények műhelye •  Térképészeti műhely

Közélet, sport, vallás

Formula–1-es műhely •  Olimpiaműhely •  Sakkműhely •  Sajtóműhely •  Sportműhely •  Teniszműhely •  Vallásműhely

Művészet, kultúra

Anime- és mangaműhely •  Filmműhely • Gasztronómiai műhely •  Irodalmi műhelyek •  Komolyzenei műhely •  Könnyűzenei műhely •  Mitológia-műhely • Operaműhely •  Sajtóműhely •  Sci-fi műhely •  Videójáték-műhely •  Zenei műhely

Társadalomtudományok

Első világháború műhely •  Középkorműhely •  Magyar történelmi műhely •  Második világháború műhely •  Ókorműhely •  Sajtóműhely •  Mitológia-műhely

Országok, tájak

Afrika-műhely •  Budapest-műhely •  Búr műhely •  Erdély-műhely •  Felvidék-műhely • Fülek-műhely •  Japán-műhely •  Kína-műhely •  Korea-műhely • Miskolc-műhely • Németország-műhely •  Olaszország-műhely •  Oroszország-műhely •  Pécs-műhely •  Természetjáró-műhely • Törökország-műhely •  Világörökség-műhely

Wikipédia

Botos cikkek műhelye •  Cikkértékelési műhely •  Ellenőrzőműhely •  Kategóriák műhelye •  Mentorműhely •  Sablonműhely •  Wikipédia-műhely

Inaktív műhelyek •  Műhelytervek