Ugrás a tartalomhoz

Cabinda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cabinda
Cabinda zászlaja
Cabinda zászlaja
Cabinda címere
Cabinda címere

FővárosaCabinda
d. sz. 4° 56′ 03″, k. h. 12° 24′ 19″Koordináták: d. sz. 4° 56′ 03″, k. h. 12° 24′ 19″
...
Hivatalos nyelvportugál
...
Népesség
Népszámlálás szerint716 076 fő (2014)[1]
Földrajzi adatok
Terület7270 km²
Időzóna
(UTC)
Egyéb adatok
Pénznem1 kwanza = 100 lwei
A Wikimédia Commons tartalmaz Cabinda témájú médiaállományokat.

Cabinda vagy Cabindai Köztársaság (a szeparatisták szerint) Angola része. Közel tizenöt éve függetlenségi harc folyik a központi kormányzat ellen.

Földrajza[szerkesztés]

Cabinda térképe

Cabinda területe a Kongói Köztársaság és a Kongói Demokratikus Köztársaság közé ékelődik be. Az Atlanti-óceán partján, közel a Kongó folyóhoz terül el. Felszínét hegyek borítják dús trópusi növényzettel (esőerdő).

Történelme[szerkesztés]

Portugál felfedezők, misszionáriusok és kereskedők a 15. század közepén érkeztek a Kongó folyó torkolatához, ahol kapcsolatba léptek a Kongói Királysággal.

Az évek során Cabindában portugálok, hollandok és angolok létesítettek kereskedelmi lerakatokat, favágó táborokat és kis pálmaolaj-ütő műhelyeket. A folyamatos kereskedelem és a növekvő európai jelenlét konfliktusokat gerjesztett a rivális gyarmati hatalmak között.

Portugália 1885-ben támasztott területi igényt Cabindára. Akkor a terület "Cabinda fejedelmeinek és kormányzóinak" kérésére lett a portugál korona védnöksége. A mai Cabinda önrendelkezési joga mellett érvelők erre a mozzanatra építik történelmi és jogi érveiket. Ezzel a szerződéssel Portugália királya és Cabinda fejedelmei között a terület portugál védnökség lett, de a szerződés elismerte a helyi fejedelmek jogait és azt, hogy a terület független Angolától. Ebben az időben Cabinda neve Portugál Kongó volt.

Az 1920-as évek közepén rögzítették Angola határait a szomszédos gyarmatosító hatalmak tárgyalásain, e folyamat közben lett Cabinda Angola része. Az 1933-as portugál alkotmány különbséget tett Angola gyarmat és Cabinda védnökség között, de 1956-ban Cabinda igazgatását átadták Angola főkormányzójának. Az 1971-es portugál alkotmány fenntartotta Cabinda és Angola jogi megkülönböztetését.

A portugál uralom idején Cabinda fontos mező- és erdőgazdasági központtá fejlődött. 1967-ben jelentős tengeri olajmezőket fedeztek fel. Cabinda tengeri fürdői népszerűek voltak az angolai portugálok körében.

1974-ben Portugáliában katonai puccs döntötte meg az évtizedek óta hatalmon lévő rezsimet. Az új kormány úgy döntött, hogy haladéktalanul megadja az összes portugál gyarmatnak a függetlenséget. 1975-ben állapodott meg a portugál kormány és a különböző, egymással is ellenséges angolai felszabadítási mozgalmak Angola függetlenségéről. E szerződés Angola részének tekintette Cabindát, ezért több cabindai politikai mozgalom elutasította, amelyek Cabinda önálló függetlenségét óhajtották. Azóta Cabinda egyrészt rendes angolai tartomány, másrészt folyamatos a politikai tiltakozás e státusz ellen. A tiltakozás időnként gerillaakciókban is megjelenik. A fegyveresek nemcsak Angolával, de a szomszédos Kongói Köztársasággal is harcban állnak.

Gazdaság[szerkesztés]

Főleg cukornádat, maniókát, kókuszt, banánt termesztenek. Jelentős a kőolaj-kitermelés.

Irodalom[szerkesztés]

  1. http://citypopulation.de/en/angola/admin/01__cabinda/, 2021. május 19.