Szomália

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szomáli Szövetségi Köztársaság
Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya
جمهورية الصومال الفدرالية
Jumhūriyyat aṣ-Ṣūmāl al-Fiderāliyya
Szomália zászlaja
Szomália zászlaja
Szomália címere
Szomália címere
Nemzeti himnusz: Qolobaa Calankeed
Somalia in its region (claimed).svg

Fővárosa Mogadishu
é. sz. 2° 04′, k. h. 45° 22′
Államforma szövetségi köztársaság
Vezetők
Elnök Mohamed Abdullahi Mohamed
Miniszterelnök Hasszan Ali Khayre
Hivatalos nyelv Szomáli
függetlenség az Egyesült Királyságtól
és Olaszországtól
Egyesítés és alapítás 1960. július 1.

Tagság ENSZ, Afrikai Unió, IMF, OIC, Arab Liga
Népesség
Népszámlálás szerint 10 495 583 fő (2013)[1]
Rangsorban 79
Becsült 10 806 000 fő (2014. július)
Rangsorban 79
Népsűrűség 13 fő/km²
GDP 2005
Összes 4 597 millió USD (157)
Egy főre jutó 600 USD
Földrajzi adatok
Terület 637 657 km²
Rangsorban 41
Víz 1,6%%
Időzóna EAT (UTC+3)
Egyéb adatok
Pénznem Szomáliai shilling (SOS)
Nemzetközi gépkocsijel SP
Hívószám 252
Internet TLD .so
Villamos hálózat 220 volt
Elektromos csatlakozó Europlug
Közlekedés iránya jobb
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szomáli Szövetségi Köztársaság témájú médiaállományokat.

Szomália egy Magyarországnál csaknem hétszer nagyobb ország Kelet-Afrikában, az úgynevezett Afrika szarván.

Neve népnevet őriz, amelynek jelentése („sötét, fekete”) a helyi lakosság bőrének színére utal.

Földrajz[szerkesztés]

Szomália domborzati térképe
Az ország műholdas képe

Területének északi részét a tengerpartról lépcsőzetesen emelkedő félsivatagos hegyvidék jellemzi. Az Indiai-óceán partját déli irányban kiszélesedő szavannás síkság kíséri. A terep járhatósága az időjárástól függ. Az év nagy részében, a száraz időszakokban az ország majdnem egész területe jó, járható. Csak az északi hegyvidék meredek lejtői és az északi partot szegélyező sziklafal jelenthet komoly akadályt. Az esős évszakban a gyalogos mozgást a folyók órákra vagy napokra korlátozhatják ugyan, de hosszabb időn át akadályt csak a Jubba és a Shabelle képeznek.[2] Földjében részben kiaknázatlan vas-, gipsz- és uránkészletek rejtőznek. Éghajlata trópusi. Legnagyobb folyója az Etiópia felől érkező Jubba, amely Mogadishu közelében ömlik az Indiai-óceánba.

Nemzeti parkok[szerkesztés]

Szomáliában korábban nemzeti parkok és természetvédelmi területek kiterjedt rendszere létezett.[3] A mai állapotról, a volt nemzeti parkok tényleges helyzetéről keveset tudni, de nem valószínű, hogy a hadviselő felek különös figyelemmel lennének a természeti értékekre.

Történelem[szerkesztés]

A gyarmatosítás előtt[szerkesztés]

Lehetséges, hogy ezen a területen feküdt az ókori egyiptomiak által Punt néven ismert vidék. Egy része a 27. században az Etiópiai Királysághoz tartozott. Az arabok a 7. században telepedtek le a partvidéken, míg a szomáliak a 9. században kezdtek a területére bevándorolni. 1200 és 1500 között virágoztak különböző szomáli városállamok és királyságok. Északnyugat-Szomáliában az Adal Szultánság (szomáliak, afarok és hararék többnemzetiségű állama) uralkodója 1520-tól kezdve meghódította Etiópia háromnegyedét, aztán vereséget szenvedett az egyesült etióp-portugál csapatoktól 1543. február 21-én. Az Ajuuraan Szultánság a 14. és a 17. század között virágzott. Adal és Ajuuraan összeomlása után a 17. században új városállamok virágoztak fel.

Gyarmati kor[szerkesztés]

A 19. században északi része brit, déli része pedig olasz közigazgatás alá került. A gyarmati időszakban is folytatódott a szomáli törzsek egymás közti küzdelme. Iszlám szekták szerveződtek, amelyek közül volt, amelyik fegyverrel harcolt a gyarmatosítók ellen, mások az erőszakmentes ellenállást választották.

A második világháborúban átmenetileg az olaszok elfoglalták egész Szomáliát, majd brit csapatok Kenyából kiindulva elfoglalták egész Olasz Kelet-Afrikát (Szomáliát és Etiópiát). Mindkét oldalon harcoltak szomáli katonák is. A háború után nem csak a brit, de az olasz gyarmati uralmat is helyreállították.

A polgárháborút megelőzően Mogadishu az "Indiai-óceán partjának drágaköve volt.".[4]

A független Szomália[szerkesztés]

Az állam 1960-ban nyerte el függetlenségét, az egykori Brit Szomáliföld és Olasz Szomáliföld egyesítéseként. 1969. október 15-én meggyilkolták Abdi Rasid Ali Sermarke köztársasági elnököt. Hat nappal később Mohamed Sziad Barre tábornok vezetésével a katonaság és a rendőrség puccsal magához ragadta a hatalmat. 1970-ben szocialista fejlődési irány és államosítások kezdődtek. Az 1974–75-ös szárazság óriási éhínségeket okozott. Az 1970-es évek közepétől 1988-ig Etiópiával véres háborút vívott (lásd: Ogadeni háború). A háborút rosszul készítették elő, Szomália nem kapott külső támogatást, míg Etiópiát a Szovjetunió és Kuba támogatta. Szomália katonai vereségét gazdasági összeomlás követte, majd a rezsim minden támogatóját elvesztve az Etiópia által támogatott különböző fegyveres ellenállási csoportok egyidejű támadása miatt megbukott.

Kanadai békefenntartók bevetésen az országban, 1992.
Fegyveresek Mogadishuban, 1992/1993.
Az Al-Shabaab iszlamista csoport zászlója

Polgárháború[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején polgárháború tört ki, északi részei (Szomáliföld, Puntföld és Jubaföld) kinyilvánították függetlenségüket (amelyet sem a központi kormány, sem az ENSZ nem ismert el), a központi hatalom széthullott, a déli területeken állandósult a belviszály. A kilencvenes években volt olyan időszak, amikor a különböző hadurak közötti határok állandósultak, viszonylagos béke állt be. De a hadurak, illetve az általuk vezetett törzsek közti mély gyűlölet és bizalmatlanság megakadályozta működőképes központi kormány szervezését. 2000-ben végül szerveztek egy ideiglenes központi szövetségi kormányt a rend helyreigazítására, az északi területek újraintegrálására, de ez még arra se volt képes, hogy a fővárost, Mogadishut birtokába vegye. Nyugatabbra, Baidoa városban rendezte be hivatalait.

A zűrzavaros körülmények kedveztek az iszlám szélsőségek térnyerésének. Az Iszlám Bíróságok Uniója (ICU) nevű szervezet milicistái 2006 elejére az ország déli részének jelentős vidékein magukhoz ragadták a tényleges kormányzást. Megromlott a viszonyuk az ideiglenes kormány mögött álló hadurakkal. A nézeteltérés a saría (iszlám jog) alkalmazása körül robbant ki. Az iszlám bíróságok megváltoztatták a társadalmi életet szabályozó törvényeket, betiltották a khat (amfetamin-szerű stimuláns anyagot tartalmazó növény) fogyasztását, a magatartás megváltoztatását követelték, szigorú erkölcsi törvényeket érvényesítettek. Betiltották a futballt, beleértve a tévéközvetítéseket is. Ez utóbbi intézkedést magában az ICU-ban sem tartották be. A hadurak megkíséreltek leszámolni az ICU-val, de vereséget szenvedtek. Csapataikat kiűzték Szomáliából, egész Dél-Szomália ICU milicistáinak kezére került 2006 júniusára. Szeptemberben, amikor a Baidoában székelő kormány utolsó kikötője is az ICU kezére került, Etiópia beavatkozott. Páncélosok és modern légierő támogatásával harcoló csapatai december 8-án elfoglalták Mogadishut. Folytatták az ICU erőinek üldözését és 2007 januárjában minden jelentősebb településről kiszorították az ICU milicistáit.

2006 és 2009 között új iszlamista militáns csoportokat szerveztek (Al-Shabaab, Jabhatul Islamiya, Hizbul Islam) és folytatták az átmeneti kormány erői és az etióp csapatok elleni harcot. Sikerült ellenőrzésük alá vonni az ország nagy részét. Mogadishuban is folytatódtak a harcok. Az átmeneti kormány továbbra is csak Mogadishut és Baidoát tartja ellenőrzése alatt.

A politikai helyzet Szomáliában továbbra is áttekinthetetlen, törzsi harcosok harcolnak a másik törzs harcosai ellen. A Siad Barre rezsimje idején szerveződött frakciók megakadályozzák, hogy szilárd kormány alakuljon. Nincs működő központi kormány Sziad Barre rezsimjének összeomlása, a késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek óta. Ennek nagy szerepe van a folyamatos káoszban és az 1989–1992-es polgárháborúban. Barre "oszd meg és uralkodj" taktikája következtében a nemzetségek között súlyos gyűlölet és bizalmatlanság alakult ki.

Politika[szerkesztés]

Államforma[szerkesztés]

Az országban nincs központi államhatalom, helyette a törzsek anarchiája érvényesül.

Szomália és környékének politikai megoszlása 2014 végén

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Szomália régiói
 1. Awdal Szomáliföld
 2. Bakool
 3. Banaadir
 4. Bari Puntföld
 5. Bay
 6. Galguduud
 7. Gedo
 8. Hiiraan
 9. Jubbada Dhexe
 10. Jubbada Hoose
 11. Mudug Puntföld
 12. Nugaal Puntföld
 13. Sanaag Szomáliföld
 14. Shabeellaha Dhexe
 15. Shabeellaha Hoose
 16. Sool Szomáliföld
 17. Togdheer Szomáliföld
 18. Woqooyi Galbeed Szomáliföld
Szomália régiói

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Szomália hadereje a szárazföldi erőkből, haditengerészetből, a légierőből valamint a légvédelemből állt 1991-ig. A szomáliai polgárháború kitörése után de facto feloszlott az ország hadserege. Ugyanakkor a kormány folyamatosan építi újra és fejleszti a hadsereget, melyért 2004 óta a védelmi minisztérium a felelős. Szomáliföld és Puntföld helyi kormányzósága a saját hadseregét felügyeli.

Népesebb települések[szerkesztés]

Szomáliak
Young Somali woman in Mogadishu.jpg
Egy kislány a fővárosból
Somgirlegyhs.jpg
Somgirharcon1.jpg
Somwomgarbshash.jpg
Nuruddin Farah.jpg
Old man in Harar.jpg
Khat 01.jpg
 • Mogadishu: 1,353,000 fő
 • Hargeisa: 1,200,000 fő
 • Boosaaso: 700 000 fő
 • Galkacio: 550 000 fő
 • Berbera: 230 000 fő.
 • Marka: 230 000 fő.
 • Jamame: 224 000 fő.
 • Kismaayo: 217 400 fő.

Népek, nyelvek, vallások[szerkesztés]

Szomália és térségének klánjai és törzsei

Nyelvek[szerkesztés]

Az országban 1972 óta a szomáli a hivatalos nyelv, de beszélik még az arabot (főleg Szomáliföldön és Puntföldön), az angolt, néhol pedig az olaszt is.

Népek[szerkesztés]

A lakosság 85%-a szomáli, 15%-a pedig egyéb népcsoporthoz tartozik.

Vallások[szerkesztés]

Szomáliában az uralkodó vallás az iszlám (ennek is szunnita ága).

Egyéb adatok[szerkesztés]

 • Városi népesség aránya: 28%.
 • Születéskor várható élettartam: férfiaknál 46 év, nőknél 49 év.
 • Népességnövekedés: 3,43%.
 • Írástudatlanság: 62,2%.

Gazdaság[szerkesztés]

Képek
Bosaso kikötője az ország északi részén
Szomáli halkonzerv
A Hormu'd távközlési cég közponja a fővárosban
Banképület Bosasoban
Bevásárlóközpont Burco városában
Földműves az ország északkeleti részén
Egy férfi kecskenyájjal közép-Szomáliában
Az Air Somalia légitársaság egy repülőgépe

Ásványkincsei (urán-, vas- és színesércek, gipsz) egyelőre még kiaknázatlanok. A lakosság nagy része nomád állattenyésztéssel (teve, juh, kecske) foglalkozik. A világ első számú tevetenyésztője.[5] Az állati termékek adják a kivitel több mint 50%-át. Földművelés (banán, cukornád, gyapot, rizs) az éghajlati adottságok miatt csak az ország töredékén folyik. Nevezetes terménye a tömjén és a mirha.

Kereskedelem[szerkesztés]

Belkereskedelem[szerkesztés]

Külkereskedelem[szerkesztés]

Kultúra[szerkesztés]

Képek
Mogadishu új egyeteme
Iskolaterem Hargeisában
Taleh erődjének romjai
Borama mecsetjének minarete
Mecset Puntföldön
Mogadishu az Isbaheysiga-mecsettel az előtérben
Magánépület Puntföldön
Szomáli lányok táncolnak
Somtradanhd7.png
Szomáli úd-zenész
Canje'lo, szomáliai kenyérféle
Tevehús rizzsel
Kókuszból készült sütemény
K’naan, szomáliai származású hiphop zenész

Közlekedés[szerkesztés]

Az országban nincs vasúthálózat. Az 1910-ben épített hálózatot a britek elbontották az 1940-es években. Nyomtávja 950 mm volt. A közúthálózat teljes hossza 22100 km, melyből 2608 km aszfaltozott. Légi közlekedése az 1989-es kormányváltást követően indult fejlődésnek. Ma mintegy 15 légitársaság több, mint 60 repülőgéppel szállít utasokat 6 nemzetközi és számos belföldi repülőtérre. Szomáliában 65 repülőtér található. A 7 aszfaltozott repülőtér közül 4-nek hosszabb a kifutópályája 3000 m-nél. A nem aszfaltozott repülőterek jellemzően 900 – 1500 m hosszúak. Bár az ország nem rendelkezik jelentős saját tengeri flottával, az ágazat azonban 1991 óta folyamatosan fejlődik. A legfontosabb kikötőkben, Bosasoban és Berberaban zajlott az összes kelet-afrikai kecskeexport 95%-a, valamint a birkaexport 52%-a 1999-ben. További fontos tengeri kikötő még Kismayo, Merka és Mogadishu.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Világbank-adatbázis
 2. http://www.kalasnyikov.hu/dokumentumok/orszagismerteto_szomalia.pdf
 3. http://www.parks.it/world/SO/Eindex.html
 4. Al J. Venter Africa Today (1975) p. 152 ISBN 0-86954-023-8
 5. Faragó Imre. Nagy képes földrajzi világatlasz, 4. kiadás (magyar nyelven), Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft., Debrecen (2008). ISBN 9789635966776 
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szomália témájú médiaállományokat.