Adzsuran Szultánság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adzsuran Szultánság
Dawladdii Ajuuraan
دولة الأجورانية
13. század17. század
Adzsuran Szultánság zászlaja
Adzsuran Szultánság zászlaja
Általános adatok
Fővárosa Mareg
Hivatalos nyelvek szomáli
arab
Vallás Iszlám
Kormányzat
Államforma monarchia
Uralkodó

I. Adzsuran Garen (első)

I. Umur Garen (utolsó)
Dinasztia Garen-ház
ElődállamUtódállam
Geledi Szultánság 
Mogadishui Szultánság 

Az Adzsuran Szultánság vagy Adzsuran Birodalom vagy csak Adzsuran (szomáli: Saldanadda Ajuuraan) középkori iszlám birodalom volt a mai Szomália területén, Afrika szarván. Erős és virágzó birodalom volt, erős központi kormányzással és nagy hadsereggel. A birodalom sikeresen ellenállt az oromó és a portugál hódításnak is. Jelentős tengeri kereskedelemmel rendelkezett. Rengeteg erődöt, nekropoliszt, várat építettek, fényűző udvart tartottak fent Maregben, Qelafóban és Mercában. A 17. században az ország hanyatlásnak indult, és egyre többször fordultak elő parasztfelkelések. Az ország összeomlott, és több utóddállama jött létre, mint például Geledi Szultánság és Mogadishui Szultánság.

Garen-ház[szerkesztés]

A Garen-ház az Adzsuran Birodalom örökletes dinasztiája volt. A dinasztia tagjai leginkább a szomáli országok és Etiópia felett uralkodtak, komoly befolyással bírtak Ogaden felett is. A család tagjai között szép számmal találunk imámokat, emíreket vagy kádikat . Az állam vallás az iszlám lett, és a saría képezte az alaptörvényt.

  1. Imám - államfő és vallási vezető
  2. Emír - katonai parancsnok
  3. Naibok[1] - Helytartók
  4. vazirek - adószedők
  5. kádik[2]- bírák

A régió kútjainak és vízforrásainak ellenőrzése révén a Garen-uralkodók gyakorlatilag monopóliumot tartottak nomád alattvalóik felett. Ma Szomália és Afrika szarvának belsejében számos romos és elhagyott város bizonyítja a középkorból származó, egykor virágzó szárazföldi kereskedelmi hálózatot.

Gazdaság[szerkesztés]

A termékeny földek miatt a terméshozam jó volt. Öntözéses földművelést alkalmaztak. Leginkább babot, kukoricát, pamutot és gabonát termesztettek. Az állam tiszteletdíjat gyűjtött a gazdálkodóktól cirok, gabona, szarvasmarha, teve és kecske formájában. Az a politikai eszköz, amelyet a Garen-uralkodók saját területükön valósítottak meg, lehetővé tette számukra, hogy olyan házasságokat hozzanak létre, amelyek érvényre juttatják a birodalom összes fontos csoportja felett fennálló hegemón uralmukat. Kereskedelem céljából az Adzsuran Birodalom saját pénznemet vert. Ezek lettek a mogadishan érmék. Mogadishan érmét találtak már az Egyesült Arab Emírségben.

Merca, Mogadishu és Barawa jelentős kikötőközpontok és jól jövedelmezőek voltak, rengeteg nyersanyagot hoztak az országba.

Jegyzetek[szerkesztés]