Föderáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A világ föderációs rendszerű államai (2006)

A föderáció vagy federáció a latin foedus (genitivusa foederis) szóból ered, egyezményt, megállapodást, társulást jelent, aminek keretében községek, községcsoportok, illetve államok kölcsönösen és az egyenlőség alapján elkötelezik magukat egymásnak egy vagy több meghatározott cél érdekében, s annak végrehajtása kizárólagosan a szövetség képviselőire hárul.

Egy állam berendezkedésében ez azt jelenti, hogy a részei egyenlőek és bizonyos fokig önállóak egymástól (pl. saját törvényhozással rendelkeznek), azonban ezek fölött áll egy központi (szövetségi) kormány is, mely az egészet összefogja és szabályozza.

A föderációk általában magukban hordozzák azon paradoxont, hogy míg egyrészről egy államszövetség részei, úgy másfelől önmagukban is államok (vagy magukban hordozzák az államiság aspektusait)

Típusai[szerkesztés]

 1. Létrejöttük alapján
  • Nagy területű országok (például USA), amely fokozatos kiterjedéssel, bővüléssel jött létre.
  • Eleve megosztott társadalmak (például Belgium), ahol megegyezés útján jött létre.
  • Történelmi indokok (például Ausztria)
 2. Összetételük alapján
  • Kongruens (az egységek között kevés az eltérés- Ausztria)
  • Inkongruens (nagyobb vallási, etnikai stb. eltérések- Belgium)
 3. Működésük alapján
  • Kooperációra épül (összehangolt döntések - Németország)
  • Kompetitív (nincs megállapodási kényszer, versengések az egységek közt - USA)

Föderációs állam[szerkesztés]

AlabamaAlaszkaArizonaArkansasKaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyÚj-MexikóNew YorkÉszak-KarolinaÉszak-DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandDél-KarolinaDél-DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonNyugat-VirginiaWisconsinWyomingDelawareMarylandNew HampshireNew JerseyMassachusettsConnecticutNyugat-VirginiaVermontRhode Island
Az Egyesült Államok térképe az ötven tagállammal

A föderációs berendezkedésű országokban (például USA, Oroszország) a tagállamok bizonyos fokig önállóak, vezetésüket legtöbbször nem a központi kormányzat intézi, hanem saját kormányuk. Viszont a föderáció több, mint államok laza szövetsége, mivel sem saját hadseregük, sem önálló külpolitikájuk sincs, így a nemzetközi jog alapján nem minősülnek szuverén államnak.

Jelenlegi föderatív államok:

Konföderációs állam[szerkesztés]

A konföderáció államszövetség. A konföderáció alapja nemzetközi szerződés. Ilyen például a Független Államok Közössége, mely az egykori Szovjetunió (szintén föderációs ország) tagköztársaságainak többségét tömöríti.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]