Föderáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A világ föderációs rendszerű államai (2006)

A föderáció vagy federáció a latin foedus (genitivusa foederis) szóból ered, egyezményt, megállapodást, társulást jelent, aminek keretében községek, községcsoportok, illetve államok kölcsönösen és az egyenlőség alapján elkötelezik magukat egymásnak egy vagy több meghatározott cél érdekében, s annak végrehajtása kizárólagosan a szövetség képviselőire hárul.

Egy állam berendezkedésében ez azt jelenti, hogy a részei egyenlőek és bizonyos fokig önállóak egymástól, (pl.: saját törvényhozással rendelkeznek) azonban ezek fölött áll egy központi (szövetségi) kormány is, mely az egészet összefogja és szabályozza.

A föderációk általában magukban hordozzák azon paradoxont, hogy míg egyrészről egy államszövetség részei, úgy másfelől önmagukban is államok (vagy magukban hordozzák az államiság aspektusait)

Típusai[szerkesztés]

 1. Létrejöttük alapján
  • Nagy területű országok (például USA), amely fokozatos kiterjedéssel, bővüléssel jött létre.
  • Eleve megosztott társadalmak (például Belgium), ahol megegyezés útján jött létre.
  • Történelmi indokok (például Ausztria)
 2. Összetételük alapján
  • Kongruens (az egységek között kevés az eltérés- Ausztria)
  • Inkongruens (nagyobb vallási, etnikai stb. eltérések- Belgium)
 3. Működésük alapján
  • Kooperációra épül (összehangolt döntések - Németország)
  • Kompetitív (nincs megállapodási kényszer, versengések az egységek közt - USA)

Föderációs állam[szerkesztés]

Alabama Alaszka Arizona Arkansas Kalifornia Colorado Connecticut Delaware Florida Georgia Hawaii Idaho Illinois Indiana Iowa Kansas Kentucky Louisiana Maine Maryland Massachusetts Michigan Minnesota Mississippi Missouri Montana Nebraska Nevada New Hampshire New Jersey Új-Mexikó New York Észak-Karolina Észak-Dakota Ohio Oklahoma Oregon Pennsylvania Rhode Island Dél-Karolina Dél-Dakota Tennessee Texas Utah Vermont Virginia Washington Nyugat-Virginia Wisconsin Wyoming Delaware Maryland New Hampshire New Jersey Massachusetts Connecticut Nyugat-Virginia Vermont Rhode Island
Az Egyesült Államok térképe az ötven tagállammal

A föderációs berendezkedésű országokban (például USA, Oroszország) a tagállamok bizonyos fokig önállóak, vezetésüket legtöbbször nem a központi kormányzat intézi, hanem saját kormányuk. Viszont a föderáció több, mint államok laza szövetsége, mivel sem saját hadseregük, sem önálló külpolitikájuk sincs, így a nemzetközi jog alapján nem minősülnek szuverén államnak.

Jelenlegi föderatív államok:

Konföderációs állam[szerkesztés]

A konföderáció államszövetség. A konföderáció alapja nemzetközi szerződés. Ilyen például a Független Államok Közössége, mely az egykori Szovjetunió (szintén föderációs ország) tagköztársaságainak többségét tömöríti.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]