Egyesült Arab Emírségek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egyesült Arab Emírségek
دولة الإمارات العربية المتحدة
Dawlat al-Imārāt al-'Arabīyah al-Muttaḥidah
Az Egyesült Arab Emírségek zászlaja
Az Egyesült Arab Emírségek zászlaja
Az Egyesült Arab Emírségek címere
Az Egyesült Arab Emírségek címere
Nemzeti himnusz: عيشي بلادي
(Īšiy Bilādī)
Sokáig éljen a nemzet!
United Arab Emirates (orthographic projection).svg

Fővárosa Abu-Dzabi
é. sz. 24° 24′, k. h. 54° 18′
Legnagyobb város Dubaj
Államforma monarchia
Vezetők
Legfőbb emír Halífa bin Zájed al-Nahján abu-dzabi emír
Miniszterelnök Mohammed bin Rásid al-Maktúm dubaji emír
A Szövetségi Nemzeti Tanács elnöke Amál al-Kubaíszí
Hivatalos nyelv arab
Beszélt nyelvek angol, hindi, újperzsa, urdu
Államalapítás 1971. december 2.
Tagság
Lista
Népesség
Népszámlálás szerint9 400 145 fő (2017)[1] +/-
Rangsorban94.
Népsűrűség99 fő/km²
Rangsorban 110.
GDP2018-as becslés
Összes400,902 milliárd dollár (28.)
PPP: 729,043 milliárd dollár
Egy főre jutó38 436 dollár (19.)
PPP: 69 896 dollár
HDI (2015) 0,840 (42.) – magas
Gini-index (2008) 36 – közepes
Földrajzi adatok
Terület83 600 km²
Rangsorban 114.
IdőzónaUTC+04:00 (UTC)
Pénznem emirátusi dirham
Nemzetközi gépkocsijel UAE
Hívószám +971
Segélyhívó telefonszám
 • 112
 • 997
 • 998
 • 999
Internet TLD
Villamos hálózat 220 volt
Elektromos csatlakozó
 • Europlug
 • AC power plugs and sockets: British and related types
 • BS 1363
Közlekedés iránya jobb
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyesült Arab Emírségek témájú médiaállományokat.

Az Egyesült Arab Emírségek (vagy Egyesült Arab Emirátusok, gyakran csak Arab Emírségek, rövidítve magyarul EAE, angolul UAE) olajban gazdag monarchia Délnyugat-Ázsiában, a Közel-Keleten, az Arab-félsziget délkeleti részén, a Perzsa-öböl délnyugati partján. Ománnal, Szaúd-Arábiával és Katarral határos. Az ország szövetségi állam, vagyis föderáció, amely hét emírségből áll. Az emírségeket emírek irányítják abszolút módon, akik közül választással kerül a szövetségi állam élére az államfő és a miniszterelnök.

Földrajz[szerkesztés]

Az Egyesült Arab Emírségek domborzati térképe
A Hadzsar-hegység sivatagos hegyvidéke az Emírségek északkeleti részén
Ernyőakáciák Fudzsejra közelében, az Ománi-öböl partján

Domborzat[szerkesztés]

Területének legnagyobb része a szaúdi sivatag folytatása. Két jelentősebb oázis található benne: Líva és az el-Buraimi. Az Ománi-öböl partján magasodó hegység – magassága miatt – valamivel hűvösebb és csapadékosabb, mint az alföld. Legmagasabb pont: Dzsabal Jibir, 1527 m.

Vízrajz[szerkesztés]

Az ország partjait a Perzsa-öböl mossa. A partvidéken kiterjedt sós mocsarak nyúlnak mélyen a szárazföldbe. A természetes kikötők partján alakultak ki a városok.

A Perzsa-öbölben sok apró sziget található. Ezek hovatartozása vitatott az Emirátusok, Katar és Irán között. A szigetek, korallzátonyok és a tengeráramlatok által épített vándorló zátonyok erősen nehezítik a part menti hajózást.

Állandó vízfolyás nincs az országban. Vádik vannak, amelyekben csak a nyaranta előforduló felhőszakadások után van víz.

Éghajlat[szerkesztés]

Sivatagi éghajlat. Májustól szeptemberig rendkívül magas páratartalmú levegő és 40 °C körüli hőmérséklet uralkodik az ország nagy részén; csak a keleti parton és a hegyekben hűvösebb az idő. Az év többi részén 25 °C körüli a hőmérséklet, ilyenkor azonban megerősödik a szél.

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

A sivatag növényzete gyér, fűfélékből és tüskés bozótból áll. Az őshonos élővilágot a kipusztulás szélére sodorta az intenzív vadászat. A függetlenség elnyerése óta szerveztek néhány vadrezervátumot, így akadályozva meg az arab bejza és a leopárd kihalását.

Történelem[szerkesztés]

A Perzsa-öböl délkeleti partvidékének emírségei a 19. század végén kerültek brit fennhatóság alá. 1971-ben a terület hét emírsége közül hat létrehozta az Arab Emírségek nevű föderatív berendezkedésű államot, amihez 1972-ben csatlakozott a hetedik emírség. A mai napig a térség egyik legstabilabb állama.

Portugálok[szerkesztés]

A 16. század elején, Vasco da Gama felfedező útja után kezdődött a portugál expanzió az Indiai-óceánon. A Perzsa-öbölben a törökökkel harcoltak. 150 évig ellenőrizték a portugálok a térséget, közben támaszpontokat létesítettek az Arab-félszigeten. Említésre méltó körülmény, hogy Vasco da Gamát a fűszerek után kutató útján ibn Madzsid segítette, egy Julpharba való arab. Julphar mai neve Rász el-Haima, és az Egyesült Arab Emirátusokban fekszik.

Hatta erődjének egy őrtornya a 18. századból

Törökök és britek[szerkesztés]

A 16. században a mai ország egy része a Török Birodalom közvetlen befolyása alá került. A britek ezt a régiót "Kalózpart" néven ismerték, mert itt volt azoknak a tengeri portyázóknak bázisa, akik veszélyeztették a térség hajózását a 17. századtól a 19. századig. 1819-ben a britek az indiai kereskedelem védelmében hadjáratot indítottak Rász el-Haima kalózai ellen. Megszállták a kalózok főhadiszállását és más parti városokat is. A következő évben békeszerződést írtak alá a parti sejkekkel. A kalózportyák mégis folytatódtak 1835-ig, amikor a sejkek beleegyeztek, hogy nem veszélyeztetik tovább a tenger nyugalmát. 1853-ban szerződést kötöttek az Egyesült Királysággal, amelyben a sejkek beleegyeztek az örökös tengeri békébe. Ezt a britek ki is kényszerítették. A sejkek egymás közötti vitáikban a britekhez fordultak közvetítésért.

Hogy gátat vessenek más európai országok térségbeli törekvéseinek, az Egyesült Királyság és a Szerződéses Sejkségek 1892-es szerződésükben szorosabbra fonták kötelékeiket. A sejkek beleegyeztek, hogy nem törekszenek megszerezni olyan területet, amely az Egyesült Királyság birtokában van és nem lépnek kapcsolatba külföldi kormánnyal az Egyesült Királyság hozzájárulása nélkül. Viszonzásképpen az Egyesült Királyság ígéretet tett, hogy megvédi őket minden tenger felől jövő támadással szemben és segítséget nyújt, ha a szárazföld felől érné őket támadás.

Az el-Fahídi erőd Dubajban az 1950-es években

Olajszövetség[szerkesztés]

Az 1960-as évek elején olajat fedeztek fel Abu-Dzabiban. Ezután gyors egymásutánban követték egymást azok az események, amelyek a sejkségek szövetségére, a mai ország megalapítására vezettek. 1967-ben Zájed bin Szultán Ál Nahján lett Abu-Dzabi uralkodója. Ugyanekkor a britek kezdték elveszíteni olajipari beruházásaikat az amerikai olajvállalatok javára szerződések révén.

Az emirátusok sejkjei úgy döntöttek, hogy egy tanácsot állítanak fel, amely összehangolja közös érdekeiket. Megalapították a Szerződéses Államok Tanácsát. A Tanács az Egyesült Arab Emirátusok megalakulásakor befejezte működését.

1968-ban az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy felszámolja szerződéses együttműködését a hét sejkséggel, valamint Bahreinnel és Katarral, továbbá megszünteti felettük védnökségét. Ez a kilenc állam alapította az Arab Emirátusok Unióját, de 1971 közepén képtelenek voltak megállapodni az unió alapszabályaiban. Közben a brit szerződéses kapcsolat lejárt azon év decemberében. Bahrein 1971 augusztusában lett független, Katar pedig szeptemberben. A védnökségi szerződés lejártakor, 1971. december 1-jén a többi állam is függetlenné vált.

Halífa bin Zájed Ál Nahján, az Egyesült Arab Emírségek államfője

Abu-Dzabi és Dubaj uralkodói úgy döntöttek, hogy unióra lépnek. Alkotmányt dolgoztak ki. A többi öt emírség uralkodóit is meghívták egy találkozóra, és felszólították őket a csatlakozásra. A két alapító uralkodó megállapodása alapján Adi al-Bítár írta az alkotmányt 1971. december 2-án. Aznap a Dubajban, a sejk vendégházában négy másik emirátus is beleegyezett, hogy megalapítsák az Egyesült Arab Emirátusokat. Rász el-Haima később csatlakozott, 1972 elején.

Az Egyesült Arab Emirátusok támogatta az Amerikai Egyesült Államokat és a koalíciós csapatokat az öbölháború, az iraki invázió (2003) és az afganisztáni invázió (2001) idején. Erre a célra rendelkezésre bocsátotta az-Zafra (ed-Dafra) légi támaszpontot Abu-Dzabiban.

2004. november 2-án meghalt az Egyesült Arab Emírségek első elnöke, Zájed bin Szultán Ál Nahján sejk. Legidősebb fia, Halífa bin Zájed Ál Nahján lett utódja Abu-Dzabi trónján. Az alkotmánynak megfelelően az Egyesült Arab Emírségek Legfelsőbb Uralkodói Tanácsa Halífát választotta elnökké.

2020. augusztus 13-án békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek Ábrahám Egyezmény néven.[1]

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

Az Egyesült Arab Emírségek egy szövetségi (föderatív) abszolút választásos monarchia. Az államszövetség hét emírségből áll, melyeknek vezetői az EAE egyes tagállamainak abszolút uralkodói.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

Az ország államfője az Elnök, akit a hét tagállam emírjei választanak meg saját maguk közül. Az Elnök helyettesét, az Alelnököt – aki egyúttal a kormány feje is – szintén maguk közül választják meg az emírek. A kormány tagjait az Elnök nevezi ki az Alelnök jelöltjei alapján.

Politikai pártok[szerkesztés]

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Hét emírséget foglal magában: Abu-Dzabit, Adzsmánt, Dubajt, el-Fudzsejrát, Rász el-Haima, Sardzsát és Umm-el-Kaiveint. 1971 előtt úgy ismerték őket, hogy „fegyverszüneti államok”, utalva a britek és néhány arab sejk közötti 19. századi fegyverszünetre.

Közigazgatási beosztás
Emírség neve Fővárosa Népesség (2008) Népesség aránya az össznépességhez képest (%) Terület négyzetkilométerben Terület aránya az összterülethez képest
Dubaj Dubaj 1 770 053 35,6% 3 885 5,0%
Abu-Dzabi Abu-Dzabi 1 548 655 31,2% 67 340 86,7%
Sardzsa Sardzsa 895 252 18,0% 2 590 3,3%
Rász el-Haima Rász el-Haima 171 903 3,4% 1 684 2,2%
el-Fudzsejira Fudzsejra 137 940 2,9% 1 165 1,5%
Umm el-Kaivein Umm el-Kaivein 69 963 1,4% 777 0,9%
Adzsmán Adzsmán 372 923 7,5% 259 0,3%
Egyesült Arab Emírségek Abu-Dzabi 9 346 129 100% 75 150 100%

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Képek
Emirátusi arabok
Abu Dzabi
Sardzsa
Zájed sejk út, Dubaj egyik főútja

Általános adatok[szerkesztés]

A népességnövekedés igen gyors. Az ország 2000-es, 3 millió fős népessége 2013-ra több mint háromszorosára, 9 millió fölé nőtt.

Népességének változása[szerkesztés]

Legnépesebb települések[szerkesztés]

Etnikai, nyelvi megoszlás[szerkesztés]

A lakosság megoszlása 2010-ben :

Csoport Népességszám Százalék
Emirátusi 947 997 11,5%
Külföldi 7 316 073 88,5%
Összesen 8 264 070 100,0%

Népcsoportok: arab és iráni (40%), dél-ázsiai (47% – pakisztáni, indiai, bangladesi, srí lankai), afrikai (1%), egyéb (12%). Az őshonos lakosok aránya 2011-es becslések szerint 10% alá esett (a bevándorlók legtöbbje dél-ázsiai), így az arab szerepe is lassan háttérbe szorul a közvetítő nyelvként használt angollal szemben.[2]

Vallási megoszlás[szerkesztés]

Vallási megoszlás 2010-ben:[3] iszlám (77% – melynek legnagyobb része szunnita), keresztény (12,5%), hindu (6,5%), buddhista (2%), egyéb (2%).

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Általános adatok[szerkesztés]

Olajfúrótorony az Arab-öbölben
Képek
Dubaji építkezés (2009.)
Al-Ain régiója egyike azon kevés helyeknek, ahol mezőgazdasági földművelés folytatható
Dzsebel Ali, Dubaj kikötője
Az 5+5 sávos Saadiyat-híd építése Abu Dhabi és egy sziget között. (2008.)
Építkezés Dubajban (2006.)
A Barakah-i atomerőmű építése (2013.)
Dubaj egy útkereszteződése

Gazdaság: olajipari ország

A hatalmas kőolajtartalékoknak köszönhetően magas színvonalú az élet az országban. A GDP 33%-a közvetlenül a kőolajtermeléshez kapcsolódik. A jelenlegi felmérések szerint a kőolaj még legalább száz évre elegendő. Az országot off-shore területként tartják számon. Abu-Dzabi és Dubaj pénzügyi központ. A GNP becsült értéke 51 milliárd USD. Az 1 főre jutó GDP értéke 70 000 USD körül mozog.[4] A kivitel 45%-át kizárólag a kőolajtermékek teszik ki. Ezek nagy részét Japánnak, Szingapúrnak adja el. Gépipari termékeket és élelmiszereket importál, főleg az USA-ból. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagja.

Gazdasági adatok[szerkesztés]

Gazdasági adatok 2010–2017 között.[5]

Év GDP
(milliárd US$ PPP)
GDP per fő
(US$ PPP)
GDP növekedés
(reál)
Infláció
Államadósság
(GDP %-ban)
2010 Növekedés466.6 Növekedés56,457 Növekedés 1.6 % Növekedés 0.9 % Decrease Positive.svg 21.9 %
2011 Növekedés506.5 Növekedés59,502 Növekedés 6.4 % Növekedés 0.9 % Decrease Positive.svg 17.5 %
2012 Növekedés542.2 Növekedés61,837 Növekedés 5.1 % Növekedés 0.7 % Decrease Positive.svg 17.0 %
2013 Növekedés582.8 Növekedés64,537 Növekedés 5.8 % Növekedés 1.1 % Decrease Positive.svg 15.7 %
2014 Növekedés612.8 Növekedés65,877 Növekedés 3.3 % Increase Negative.svg 2.3 % Decrease Positive.svg 15.5 %
2015 Növekedés643.1 Növekedés67,127 Növekedés 3.8 % Increase Negative.svg 4.1 % Increase Negative.svg 18.7 %
2016 Növekedés671.1 Növekedés68,092 Növekedés 3.0 % Növekedés 1.6 % Increase Negative.svg 20.7 %
2017 Növekedés686.8 Csökkenés67,741 Növekedés 0.5 % Növekedés 2.0 % Decrease Positive.svg 19.5 %

Gazdasági ágazatok[szerkesztés]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Az 1970-es évektől kezdve a sivatag egy részét rendszeres öntözéssel megművelik. Ezt azok az öntözőrendszerek tették lehetővé, amelyek a hatalmas tengervíz-sótalanító üzemek által előállított édesvizet használják fel. A homokdűnék között így búza-, dohány- és lucernaföldek húzódnak meg.

Dohány, zöldségfélék, citrusfélék és datolya termesztése elsősorban Al-Ain és az Al-Hádzsár hegység körzetében összpontosul.

Ipar[szerkesztés]

Fő ágazatok: kőolaj- és petrolkémiai ipar; alumínium-, cement-, műtrágyagyártás, építőipar, a kereskedelmi hajók javítása, kézműves ipar, textilipar[6]

A fő ipari központok Abu-Dzabi és Dubaj. Az ország legfőbb kikötője Jebel Ali, Dubaj közelében.

A virágzó építőiparnak köszönhetően az apró halászkikötők modern olajterminálokká, nagy hajók fogadására alkalmas kikötőkké váltak.

Külkereskedelem[szerkesztés]

 • Exporttermékek: nyersolaj (45%), földgáz, szárított hal, datolya
 • Importtermékek: műszaki és közlekedési berendezések, járművek és alkatrészek, vegyszerek, élelmiszerek.
 • Főbb kereskedelmi partnerek 2017-ben:[6]
  • Export: India 10.1%, Irán 9.9%, Japán 9.3%, Kína 5.4%, Omán 5%
  • Import: Kína 8.5%, USA 6.8%, India 6.6%

Az országra jellemző egyéb ágazatok[szerkesztés]

Jelentős a halászat és a turizmus.

Homokvihar a Dubajból Sardzsába vezető E611-es főúton

Közlekedés[szerkesztés]

 • Közutak hossza: 4835 km
 • Repülőterek száma: 38
 • Kikötők száma: 10

Kultúra[szerkesztés]

Képek

Az országot sokszínű társadalom jellemzi. Az őslakos arab lakosság helyett a 19. században az iráni, majd az 1960-as évektől a dél-ázsiai (indiai, pakisztáni, bangladesi) lakosság került túlsúlyba. A mai emirátusokbeli kultúra kialakulására leginkább az iszlám, az arab és a perzsa kultúra hatott. Egyes néptáncok , mint például az "al-habban", vagy az építészetben a szélfogó tornyok (bâdgir) perzsa eredetűek.

A mecsetek minaretjéből naponta ötször hívják imára a hívőket. A muzulmánok számára a péntek szent nap.

A valamikori kalózkodás helyébe ma teveversenyek, a solymászat és a birkózás izgalmai léptek, és népszerű sporttá vált a korcsolyázás a műjégpályákon. A teveversenyeket általában a sivatagi reggel hűvös óráiban tartják, részben kijelölt pályákon vagy rögtönzött találkozóhelyeken a sivatagban. A közönség terepjárókon követi az állatokat, míg a győztesek elő nem bukkannak a homok- és porfelhőből. A sólymokat vadászatra idomítják, bár a túzok, a fő zsákmány egyre ritkább.[7]

Világörökség[szerkesztés]

Oktatási rendszer[szerkesztés]

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Tudomány[szerkesztés]

Űrkutatás[szerkesztés]

2021. február 9-én az Emirátusok által felbocsátott űrszonda elérte a Marsot és keringési pályára állt. Az Al Amal („Remény”) nevű űrszonda feladata a felső légkör tanulmányozása.[8]

Művészetek[szerkesztés]

Hagyományok, néprajz[szerkesztés]

Gasztronómia[szerkesztés]

Turizmus[szerkesztés]

Sport[szerkesztés]

2009 óta az FIA döntése alapján ad otthont az ország Formula–1-es futamnak, amely novemberben kerül megrendezésre. Az első Abu-Dzabiban rendezett F1-es nagydíj volt a 2009-es F1-szezon zárófutama.

Az olimpiai játékokon eddig csak egyszer csendült fel az Egyesült Arab Emírségek himnusza. A 2004-es athéni olimpián férfi sportlövészetben Ahmed Al Maktoum aranyérmes lett. Ez az egyetlen érem amit az ország a játékok során nyert.

Az ország labdarúgó válogatottjának eddigi egyetlen jelentős eredménye az 1996-os Ázsia-kupa 2. helye volt.

Ünnepek[szerkesztés]

dátum név helyi név
Január 1 Újév Ra's as-Sana al-meladiah رأس السنة الميلادية
változó Éjjeli utazás Al-Isra'a wal-Mi'raj الإسراء والمعراج
változó A böjt megtörésének ünnepe Eid ul-Fitr عيد الفطر
változó Áldozati ünnep Eid ul-Adha عيد الأضحى
változó Iszlám újév Ra's as-Sana al-Hijria رأس السنة الهجرية
December 2 Nemzeti ünnep Yawm al watani اليوم الوطني

Források[szerkesztés]

 • Topográf Térképészeti Kft.: Midi világatlasz, Nyír Karta & Topográf, Nyíregyháza, 2004. ISBN 963-9516-63-5

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:الإمارات العربية المتحدة
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyesült Arab Emírségek témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]