Aposztázia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az aposztázia (görög: ἀποστασία) vagy hitehagyás valamely vallásos hit elhagyása egy másik kedvéért és az ennek nyomán előálló állapot.[1] A hitehagyó a görög eredetű szóval az aposztata, arab szóval a murtadd (مرتد).

Kereszténység[szerkesztés]

Római katolikus egyház[szerkesztés]

A római katolikus kánonjogban háromféle hitehagyást említenek meg:[2]

  • a keresztény hit elhagyása, vagy úgy hogy a megkeresztelt katolikus csatlakozik egy másik nem-keresztény valláshoz, vagy úgy ateista vagy agnosztikus lesz (apostasia a fide)
  • a felszentelt pap elhagyja az egyházi szolgálatot és visszatér a civil életbe
  • a fogadalmat tett szerzetes vagy apáca elhagyja a rendjét a visszatérés szándéka nélkül

Iszlám[szerkesztés]

Az aposztázia következményei az iszlám világban (2013):
  halálbüntetés
  börtönbüntetés
  egy muszlim áttérítése bűncselekmény
  Gyermekfelügyeleti jog / házasság megszűnése

A muszlimok szerint (hasonlóan a kereszténység nézetéhez) a saját vallásuk az egyetlen igaz vallás, ezért az iszlám hit elhagyása Isten elleni lázadásnak (ridda = visszafordulás) minősül. A hitehagyás több mint húsz iszlám többségű országban bűncselekménynek minősül,[3] és egyes országokban halállal is büntetik, ha az egyén az iszlám ellen beszél. Az al-Abbász-tól (wd) származó hadísz előírjaː "aki megváltoztatja a vallását, azt öld megǃ" [1]

Zsidó vallás[szerkesztés]

A Zsidó vallásban az aposztázia egyet jelent az erkölcstelen életstílus[4] elfogadásával. A Septuaginta fordításában az aposztázia a moréd és szored szavak fordítása, addig a rabbinikus irodalom a mumar, mesummod vagy apikóresz fogalmakat használja. Sok kitért zsidó személyről feljegyezték hogy a zsidósággal szemben hitvitákban vett részt és a zsidóság ellen cselekedett.[5] A tömeges kitérésre asszimilációként hivatkoznak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Világvallások A-Zs; 2009
  2. Egyházi Törvénykönyv 1983. 751/2.
  3. Laws Criminalizing Apostasy Archiválva 2017. október 11-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  4. Philo a Bűnbánásról (II. fejezet)"az aposztaták, mérséklet nélküliek, szemtelenek, igazságtalanok, a hamisságnak és hitszegésnek barátjai, akik készek szabadságukat a gyomor élvezeteiért eladni, testükre és lelkükre egyaránt romlást hozni."
  5. Magyar Zsidó Lexikon: Aposztázia és kitérés a zsidóságból