Emírség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az emirátus vagy emírség olyan politikai terület, melyet arab vagy iszlám dinasztia tagja, úgynevezett emír irányít. A kifejezés magára a királyságra is vonatkozik.[1]

Etimológia[szerkesztés]

Etimológiailag az „emirátus” – arabul: إمارة (imārah), többes számban arabul: إمارات (imārāt) – minőség, méltóság, hivatal vagy területi kompetencia, ami egy emírhez kapcsolódik.

Monarchiaként[szerkesztés]

Az Egyesült Arab Emírségek olyan szövetségi állam, amelyet hét szövetségi emírség alkot, melyek élén öröklés útján kinevezett emír áll. Ez a hét emír alkotja az ország elnökét és miniszterelnökét megválasztó választási kollégiumot. Mivel a legtöbb emírség már vagy eltűnt, beolvadt egy nagyobb, modern államba, vagy megváltoztatták az uralkodójuk címét (például malkra vagy szultánra), igen ritkán lehet már valódi emírséggel találkozni.

Tartományként[szerkesztés]

Ezen kívül az arabban lehet annyira általánosítani a fogalmat, hogy minden olyan tartományt érteni lehessen alatta, melyet egy uralkodói osztályból származó vezető irányít. Ilyen például Szaúd-Arábia, ahol a kormányzóságok vezetői az uralkodó házhoz tartozó emírek.

Jelenlegi emírségek listája[szerkesztés]

A Perzsa-öbölt körülvevő emirátusok, beleértve Kuvaitot, Katart és az Egyesült Arab Emírségeket
A Perzsa-öbölt körülvevő emirátusok, beleértve Kuvaitot, Katart és az Egyesült Arab Emírségeket

A jelenleg független emírségek listája:

Egykori és beolvadt emírségek listája[szerkesztés]

Ez azon emírségek listája, melyek már vagy megszűntek létezni, nem ismerik el azokat, nincs valódi hatalmuk, vagy beolvadtak egy másik államba, és most már csak „hagyományos állam”ként léteznek. Ezeket kontinensenkénti bontásban közöljük olyan sorrendben, ahogy első uralkodója felvette az emír címet.

Európa[szerkesztés]

Ibéria[szerkesztés]

Mediterrán régió[szerkesztés]

Kaukázus[szerkesztés]

Ázsia[szerkesztés]

Közel-Kelet[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. the definition of emirate. Dictionary.com