Ugrás a tartalomhoz

Észak-kaukázusi Emírség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Észak-kaukázusi Emírség
Северо-Кавказский эмират
Severo-Kavkazskij èmirat
1919. szeptember1920. március
Észak-kaukázusi Emírség címere
Észak-kaukázusi Emírség címere
Észak-kaukázusi Emírség zászlaja
Észak-kaukázusi Emírség zászlaja
Általános adatok
FővárosaVedeno
Államvallásszunnita iszlám
Pénznemrubel
Kormányzat
Államformamonarchia (emirátus)
ÁllamfőUzun Hajji Saltinsky
ElődállamUtódállam
 Orosz BirodalomHegyvidéki Szovjet Szocialista Autonóm Köztársaság 
A Wikimédia Commons tartalmaz Észak-kaukázusi Emírség témájú médiaállományokat.

Az Észak-kaukázusi Emírség (oroszul: Северо-Кавказский эмират Szevero-Kavkazszkij èmirat) a többségében kaukázusi avarok és csecsenek által lakott területen létrejött rövid életű állam volt az oroszországi polgárháború alatt. Területe a mai Csecsenföldre és Dagesztánra terjedt. Az állam fővárosa Vedeno volt, államfője Uzun Haji, Észak-Kaukázus emírje és sejkje.

1918 közepén Gyenyikin tábornok szövetkezett a kaukázusi népekkel a bolsevikok ellen. Uzun Haji egy kis csapat vezetője volt, aki elfoglalta Vedenót és elűzte Gyenyikint.

1919 szeptemberében Haj bejelentette a független emirátust, de az oszmán szultán, VI. Mehmed védelme alatt. Szoros kapcsolatokat alakítottak ki a kabardokkal és az oszétokkal, Grúzia pedig elismerte az állam önállóságát. Habár az állam területéről nem tudták maradéktalanul kiűzni a fehérek csapatait, hamarosan a Vörös Hadsereg is támadást indított az emirátus ellen.

100 rubeles bankjegy az emirátusból

1920 januárjára a gazdasági és katonai csőd szélére jutott ország vezetője kiegyezett a bolsevikokkal, hogy csatlakoznak az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársasághoz, autonómia fejében. Haji hamarosan meghalt, de a bolsevikok beváltották ígéretét és létrehozták a Hegyvidéki Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaságot.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a North Caucasian Emirate című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.