Ugrás a tartalomhoz

Szultán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Szulejmán oszmán szultán lóháton (1526)

A szultán arab eredetű uralkodói méltóságnév. Az eredetileg „hatalom-erő-tekintély” jelentéssel bíró szót az első ezredforduló táján kezdték uralkodói címként használni török eredetű dinasztiák, és a 11. században terjedt el szerte az iszlám világában. Női megfelelője a szultána.

Tudomásunk szerint elsőként a mai Afganisztán területére eső központtal Kelet-Iránban uralkodó Mahmúd al-Gazní (uralkodott 9981030 között) volt az első, aki magát szultánnak titulálta. Nem sokkal ezt követően a szultáni címmel kapcsolatban a szeldzsukok alakították ki azt a koncepciót, miszerint a kalifa – aki 1055-től szeldzsuk felügyelet alatt állt – a vallási, a szultán a világi kérdésekben gyakorol főhatalmat. Ez a tézis a Nagyszeldzsuk Birodalom rövidesen bekövetkező széthullása miatt nem sokáig volt igaz, és rövidesen több, párhuzamosan létező szultánság is kialakult (például a szeldzsukok Ikóniumi Szultánsága és a Szaladin egyiptomi szultán által alapított Ajjúbida Szultánság, vagy az egyiptomi Mamlúk és az anatóliai-balkáni Oszmán Szultánság). A későbbiekben kisebb jelentőségű dinasztiák – kalifai jóváhagyás nélkül – is alkalmazták az eredetileg valóban nagyhatalmak által használt titulust.

Manapság csak Omán, Brunei és néhány kisebb kelet-ázsiai monarchia vezetője használja ezt a címet. A szultán által kormányzott országot szultánságnak vagy szultanátusnak hívhatjuk.

Modern szultánok és szultanátusok[szerkesztés]

  • Brunei
  • Malajzia – a szultáni címet a kilenc uralkodóból hét viseli, a többi uralkodónak királyi címe van.
  • Omán – az ománi szultán egyben a háridzsita iszlám feje is.
  • Szaúd-Arábia – a szaúdi uralkodók külföldön királynak neveztetik magukat.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]