Öböl Menti Együttműködési Tanács

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács
A GCC zászlaja
A GCC zászlaja

Alapítva 1981. május 25.
Típus közös piac
Székhely Rijád
Tagság Perzsa-Öböl-menti államok
Nyelvek arab

A Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács témájú médiaállományokat.

A Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (arabul: مجلس التعاون لدول الخليج العربية, magyarosan Madzslisz at-Taávun li-Duval al-Halídzs al-Arabijja, szó szerint Az Arab Öböl Államainak Együttműködési Tanácsa) hat Perzsa-öböl menti arab olajmonarchia által létrehozott közös piac.

Tagjai[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Kuvait, Bahrein, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia 1981-ben döntöttek az európai Közös Piac integrációs sikere nyomán saját gazdasági közösségük megalkotásáról. Alakulásakor szerepet játszott az 1980-as irak–iráni háború okozta regionális sokk, illetve a biztonsági törekvések. Az integráció rendkívül lassúnak bizonyult, és csak 2007-ben született meg egy valódi közös piac, mely végső formáját az az év decemberi dohai csúcstalálkozón nyerte el.

2012. május 14-én bejelentették, hogy politikai uniót szeretnének szervezni a Tanácsból.[1]

Jellege[szerkesztés]

A dohai találkozó nyomán életbe lépett a tagállamok vámuniója, megvalósult a szabad tőkemozgás, az állampolgárok szabadon vállalhatnak munkát, letelepedhetnek, vásárolhatnak tulajdont, alapíthatnak céget, tanulhatnak és vehetnek igénybe egészségügyi szolgáltatást. Mindez azonban a 35 milliós összlakosság 40%-át (2008) kitevő külföldiekre nem vonatkozik.

Bonyodalmakat okozhat a gazdagabb tagországokba irányuló belső migráció is, ennek tudják be a Dubajban, Abu-Dzabiban, vagy Dohában 2007-ben bekövetkezett közel 20%-os ingatlanbérleti díjnövekedést is.

Valutaunió[szerkesztés]

A tanács hat tagja új, közös valutát kíván bevezetni 2013-ban, amelynek a neve halídzsi lesz. 2012-es hírek szerint elakadt a valuta bevezetésének menete.[1]

Bővítés[szerkesztés]

A szervezethez szeretne csatlakozni Jemen is, és máris részt vesz a közösségi kulturális és sportprogramokban, de belépését várhatóan még hosszú ideig gátolja relatív gazdasági elmaradottsága.

Hivatkozások[szerkesztés]

Wikihírek
Wikihírek

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Keresztes Imre: Arab közös piac - Érdekes szövetség HVG 2008-01-12.

Külső hivatkozások[szerkesztés]