Vásárlóerő-paritás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A vásárlóerő-paritás (angolul „purchasing power parity”, rövidítve PPP) egy közgazdasági módszer egy alternatív árfolyam kiszámítására két valuta között. A vásárlóerő-paritás méri, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve, ezzel figyelembe véve a különböző országokban eltérő árakat. Az említett javak (termékek és szolgáltatások) egy úgynevezett kosarat alkotnak, aminek a tartalmát megfontoltan kell összeválogatni.

A referenciavaluta általában az amerikai dollár egy adott évre.

Ezzel a módszerrel két problémán lehet felülkerekedni:

  • A valutaárfolyamok finom és durva ingadozáson eshetnek át anélkül, hogy változnának a gazdasági körülmények. Egy rövid távú nemzetközi összehasonlítás hamis eredményre jutna a piaci árfolyam használatával.
  • A szegény országok valutáit rendszerint alulértékelik a piacon a gyenge termelékenységük miatt (lásd Balassa–Samuelson-hatás).

Használata[szerkesztés]

A vásárlóerő-paritás árfolyamát mindenekelőtt nemzetközi életszínvonal-összehasonlításokra használják. A nemzetközi GDP-összehasonlítás nem veszi figyelembe, hogy egyes országokban különböznek az árak (például 2006 januárjában egy Big Macet Kínában 1 dollár 30 centnek megfelelő jüanért lehetett venni, míg Dániában 4 dollár 49 centnek megfelelő koronáért.[1]) A piaci árfolyam és a PPP árfolyam közti különbség jelentős eltérést is mutathat. Például Mexikóban a piaci árfolyamon számolt GDP per fő 6100 amerikai dollár, míg a vásárlóerő-paritás árfolyamon számolt GDP per fő 9000 dollár.

Indikátornak is használható a PPP, hogy a kérdéses valuta mennyire túl- illetve alulértékelt egy másik valutához képest a Forex devizapiacon.

Abszolút PPP[szerkesztés]

Az abszolút PPP összeköti az árfolyamokat a termékkosár árával. Így egy egységnyi valutáért, átváltás után, ugyanazt a termékkosarat lehet megvenni mindkét országban.

, ahol a PPP árfolyam és a kosár ára a  t időszakban (Csillag jelöli a kosár árát a másik országban). A PPP árfolyama a kosarak árának arányát jelenti.

Relatív PPP[szerkesztés]

A vásárlóerő-paritás változását mutatja.

, ahol a PPP árfolyam és a kosár ára a  t időszakban (Csillag jelöli a kosár árát a másik országban).

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Big Mac index. The Economist, 2006. január 12. (Hozzáférés: 2007. március 1.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • [www.worldbank.org/data/icp 2005 International Comparison Program], Világbank (angol)
  • Penn Table (a Pennsylvaniai Egyetem adattáblái 188 országra, 1950-2004-es időszakra) (angol)