Kazahsztán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kazah Köztársaság
Qazaqstan Respublikasy
(Қазақстан Республикасы)
Республика Казахстан
(Reszpublika Kazahsztan)
Kazahsztán zászlaja
Kazahsztán zászlaja
Kazahsztán címere
Kazahsztán címere
Nemzeti himnusz: Mening Qazaqstanym
Kazakhstan in its region.svg

Fővárosa Nur-Szultan
é. sz. 48°, k. h. 68°
Legnagyobb város Almati
Államforma köztársaság
Vezetők
Elnök Kaszim-Zsomart Tokajev
Miniszterelnök Aszkar Mamin
A Szenátus elnöke Mäulen Äşimbaev
A Mazsilisz elnöke Nurlan Nigamtulin
Hivatalos nyelv kazak, orosz
független Szovjetuniótól
kikiáltása 1991. december 16.
elismerése (felvétel az ENSZ-be) 1992. március 2.
Tagság
Népesség
Népszámlálás szerint18 276 500 fő (2018)[1] +/-
Rangsorban62
Becsült17 221 000 fő (2014. április)
Rangsorban62
Népsűrűség7 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület2 717 300 km²
Rangsorban 9
Időzóna (UTC+4 - +6)
Egyéb adatok
Pénznem Tenge (KZT)
Nemzetközi gépkocsijel KZ
Hívószám 7
Segélyhívó telefonszám
 • 112
 • 101
 • 102
 • 103
Internet TLD.kz
Villamos hálózat 220 volt
Elektromos csatlakozó
 • Europlug
 • Schuko
Közlekedés iránya jobb
A Wikimédia Commons tartalmaz Kazah Köztársaság témájú médiaállományokat.

Kazakhstan-CIA WFB Map.png

Kazahsztán (régiesen Kazahia) (kazakul: Qazaqstan, hivatalos nevén: Kazah Köztársaság[2]) független ország Közép-Ázsiában.[3]

A világ 9. legnagyobb területű országa és legnagyobb területű tengerpart nélküli országa.[3][4] Népsűrűsége az egyik legalacsonyabb a világon, mintegy 7 fő/km². 1997 óta a fővárosa Nur-Szultan, amely korábban Asztana néven volt ismert. Az ország az ENSZ, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), a FÁK, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO), az Eurázsiai Gazdasági Unió, CSTO, OSCE, az Iszlám Konferencia és a Türk Tanács tagja.

Földrajz[szerkesztés]

Az országot északról és nyugatról Oroszország, keletről Kína, délről Kirgizisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán, délnyugatról pedig a Föld legnagyobb tava: a Kaszpi-tenger határolja.[3]

Domborzat[szerkesztés]

Nyugat-keleti irányban a Kaszpi-tengertől az Altaj hegységig húzódik. Területét nagy kiterjedésű sztyeppeterületek és félsivatagok (Turáni-alföld, Turgaj-kapu, Kizil-kum, Kara-kum, Rin-sivatag) tarkítják, a Kaszpi-tenger mentét pedig mocsarak jellemzik. Az ország keleti részén, a Balhas-tótól északra a Kazah-hátság húzódik.

Délkeletről (Tien-san) és keletről (Altáj) magas hegységek nyúlnak be. Legmagasabb pontja a Han Tengri (7010 m)[3] a Tien-sanban található.

Az ország változatos domborzata a következő egységekre osztható [5]:

Kazahsztán (Kazahsztán)
Aral-tó
(részben száraz)
Kazahsztán domborzati térképe

Vízrajz[szerkesztés]

Az ország területének nagy részéről nincs lefolyás a tengerekbe, ezért nagy, lefolyástalan pusztai tavak alakultak ki: a Kaszpi-tenger, az Aral-tó és a Balkas-tó. Ezeknek önmagukban is tekintélyes méretű vízgyűjtő területük van. A Kaszpi-tengerbe ömlik az Urál folyó, az Aral-tóba a Szir-darja. Kazahsztán északi részéről az Irtis és mellékfolyói a Jeges-tengerbe vezetik le a vizeket.

Az Aral-tó vízszintje az utóbbi 30 évben 15 méterrel csökkent, mivel a tavat tápláló folyók vizét gyapotföldek öntözésére használták el. A kiszáradt tófenéken felhalmozódott só és hulladék ökológiai katasztrófát okozott.

Éghajlat[szerkesztés]

Éghajlati térkép Köppen osztályozásán (angol)

Kazahsztán éghajlata kontinentális,[3] illetve a magas hegységekben magashegyi. A csapadék mindenütt kevés, a Kaszpi-tenger közelében valódi sivatagok is kialakultak. Az ország északi tájain több a víz, mint a középső vidékeken, de nem a csapadék több, hanem a párolgás alacsonyabb.

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

A szocialista időkben súlyos környezeti károkat okoztak. A szűzföldek feltörése Észak-Kazahsztánban csak átmenetileg növelte a gabonatermő területet, a feltört, növénytakarótól megfosztott földeket elvitte a szél. Átgondolatlanul kezdtek nagy területeket öntözni, a következmény a talaj szikesedése lett. Az öntözésre felhasznált víz hiányzott az Aral-tóból, amelynek a vízszintje drámaian lecsökkent, területe töredékére zsugorodott, nagy városok kerültek távol a víztől. Mindez súlyos gazdasági károkat okozott.

Nemzeti parkok[szerkesztés]

Kazahsztán nemzeti természeti parkjai:[10]

 • Altyn-Emel - Kazahsztán legnagyobb nemzeti parkja. Ma holdbéli táj, de sok ókori emlék található itt.
 • Bajanaiuli Nemzeti Természetvédelmi Park - Festői táj a Pavlodari területen.
 • Burabaj Nemzeti Park - Fenyvesek és óriási sziklák.
 • Karkarali Nemzeti Természeti Park - Fenyvesek és nyírfaerdők.
 • Katon-Karagay Nemzeti Park - Hófödte csúcsok között a selyemút maradványai.
 • Kokshetau - Hegyi erdők.
 • Sairam-Ugarnsky - Jégformálta táj.

Történelem[szerkesztés]

A 10. században a szeldzsuk török birodalom területe elérte egészen a mai Kazahsztán déli részét, majd a 13. században Dzsingisz kán birodalma alá tartozott. Területén a 15. században alakult meg a Kazah Kánság. A kalmükökkel harcoltak, ezért orosz protektorátust kértek, mely 1730-tól 1750-ig volt érvényben. A 19. század közepétől került orosz uralom alá. 1920-ban csatlakozott Kirgiz ASZSZK néven Szovjet-Oroszországhoz. Nevét 1925-ben változtatták Kazah ASZSZK-ra. 1936-tól a Szovjetunió tagköztársasága volt 1991-ig. A függetlenség kikiáltása után csatlakozott a FÁK-hoz.

Kazah Kánság[szerkesztés]

Kazahsztán a kőkor óta lakott: éghajlata és domborzata a nomád állattartás számára a legkedvezőbb. Lehetséges, hogy az itteni tágas sztyeppéken háziasították a lovat. Ősi városai hosszú ideig a keletet nyugattal összekötő Selyemút fontos megállóhelyei voltak. Tartósabb állam csak a 13. század eleji mongol hódítással keletkezett. A Mongol Birodalomban közigazgatási egységet szerveztek itt, ebből fejlődött ki a Kazah Kánság.

Történelmi periódusokon keresztül a hagyományos nomád élet, az állattenyésztésen nyugvó gazdaság dominált a sztyeppen. A 15. századtól kezdve alakult ki a török törzsek között a különálló kazah öntudat. A folyamat a 16. század közepére különálló kazak nyelvet, kultúrát és gazdaságot eredményezett. A régióban folyamatos volt az összeütközés a bennszülött kazah emírek és a délről szomszédos perzsa nyelvű népek között. A korai 17. századra a Kazah Kánság a törzsi vetélkedés színtere lett, és gyakorlatilag felosztották a népet Nagy, Középső és Kis Hordára (jüz). Politikai széttagolódás, törzsi vetélkedés, az országon átvezető nyugat-keleti kereskedelmi utak jelentőségének csökkenése meggyengítette a Kazah Kánságot.

A 17. században a kazahok az ojrátokkal, a nyugati mongol törzsek szövetségével harcoltak, akik a dzsungárokkal együtt egyre agresszívebbek lettek. A 18. század elején ért a Kazah Kánság hatalmának csúcsára. Ebben az időszakban a Kis Horda részt vett a Dzsungár Kánság elleni 1723-1730-as győztes háborúban. Ezt a dzsungárok "nagy katasztrófának" nevezett, a kazah területekre történt betörése előzte meg. A kazahok ugyanakkor folyamatosan szenvedtek a volgai kalmükök portyáitól.

Orosz Birodalom[szerkesztés]

A 19. században az Orosz Birodalom terjeszkedése közben behatolt Közép-Ázsiába. A cár uralma alá hajtotta a mai Kazah Köztársaság területét. Oroszország kiépítette közigazgatását, katonai helyőrségeket, laktanyákat épített, hogy megerősítse jelenlétét Közép-Ázsiában. Az első orosz támaszpont, Orszk 1735-ben épült. Oroszország az orosz nyelv használatát erőltette minden iskolában és kormányzati szervezetben. Az orosz törekvések rendkívüli ellenszenvet váltottak ki a kazah népben, és az 1860-as években sok kazah ellenállt az orosz megszállásnak, leginkább azért, mert az a hagyományos nomád életmód és az állattenyésztésen alapuló gazdaság megszűnését jelentette, melynek nyomán a kazah törzsek egy részét nagyon gyorsan elérte az éhínség. Az 1800-as évek végén kialakuló kazah nemzeti mozgalom a hazai nyelv és identitás megőrzéséért harcolt, ellenállt az Orosz Birodalom asszimiláló törekvéseinek.

Az 1890-es évektől nagyszámú szláv telepes telepedett be a mai Kazahsztán területére. A telepesek száma különösen gyorsan nőtt azután, hogy átadták 1906-ban az Orenburgból Taskentbe vezető vasutat. A földért és a vízért az újonnan érkezők és a kazahok versenyeztek egymással. Ez a kazahok körében erős ellenszenvet váltott ki a gyarmati uralommal szemben a cári rendszer utolsó éveiben. 1916-ban sorozatos felkelések törtek ki. A kazahok orosz és kozák falvakat támadtak meg, válogatás nélkül ölték az ott találtakat. Az oroszok könyörtelenül visszavágtak. A katonák 300 000 kazahot űztek a hegyek közé vagy Kínába. Amikor a következő évben nagyjából 80 000 visszatért közülük, sokakat lemészároltak a cári erők. Az 1921-22-es éhínség idején milliónyi kazah halt éhen.

Szovjetunió[szerkesztés]

Kazahsztán területe a Szovjetunióban
Nurszultan Abisuli Nazarbajev 1991-től 2019-ig az ország elnöke

Az Orosz Birodalom összeomlását követő polgárháborút követően Kazahsztán területén is szovjethatalom létesült. A szovjetek elnyomták a hagyományos elitet, az 1920-as évek végén és az 1930-as években erőszakkal kollektivizáltak, tömeges éhezést és nyugtalanságot váltva ki ezzel. 1926 és 1939 között a kazah lakosság 22%-kal csökkent az éhezés, az erőszak és a kivándorlás miatt. Az 1930-as években sok kazah értelmiségit végeztek ki, részint az általános elnyomás részeként, részint a kazah öntudat és kultúra módszeres elnyomása céljából. A szovjet uralom megszilárdulása után a kommunista apparátus folyamatosan dolgozott Kazahsztán teljes betagolásán a szovjet rendszerbe. 1936-ban Kazahsztán szovjet köztársaság lett.

Az 1930-as és 1940-es években Kazahsztánból képzett emberek milliói távoztak a Szovjetunió más részébe. Sokakat erővel telepítettek át Szibériába vagy Kazahsztán más vidékére, hogy megfosszák őket etnikai örökségüktől és hitüktől. Áldozatai is bőven voltak ennek az áttelepítésnek. Azok is sokan voltak, akiket helyben internáltak a legnagyobb szovjet munkatáborokba. A Kazah Szovjet Szocialista Köztársaság öt nemzetiségi hadosztály felállításával vett részt a Szovjetunió második világháborús erőfeszítésében. Közben a háborús erőfeszítések támogatására erőteljes iparosítás indult, és bányákat nyitottak. Amikor Sztálin meghalt, Kazahsztán gazdasága még a mezőgazdaságon alapult. 1953-ban Nyikita Hruscsov nagyratörő „szűzföld”-programjának célja a nomádok legelőiből a Szovjetunió fő gabonatermő vidékének kialakítása volt. Vegyes eredménnyel zárult. A későbbiekben a Leonyid Brezsnyev idején folyt modernizáció felgyorsította a mezőgazdaság fejlődését, de Kazahsztán lakosságának nagy része még mindig állattenyésztésből élt. 1959-ben a lakosság 30%-a kazah, 43%-a viszont orosz volt.

A szovjet társadalomban fokozódó feszültségek az 1980-as években politikai és gazdasági reformokat kényszerítettek ki. Kazahsztánban nagyon fontos tényező volt Lavrentyij Berija döntése 1949-ben, hogy Kazahsztán területén, Szemipalatyinszkban (ma Szemej) telepítik az atomkísérleti telepet. Ennek generációkkal később is katasztrofális környezeti és biológiai hatásai voltak, ami fokozta a kazahok dühét a szovjet rendszerrel szemben. 1986 decemberében fiatal kazahok tömegtüntetésen tiltakoztak a Kazah Kommunista Párt kazah nemzetiségű első titkára leváltása ellen. Helyére orosz nemzetiségű, Oroszországból érkezett titkárt állítottak. A kormány erői elnyomták a nyugtalanságot, néhány embert megöltek, sok tüntetőt bebörtönöztek. A szovjet uralom utolsó napjaiban az elégedetlenség fokozódott, és ki is fejeződhetett Mihail Gorbacsov glasznoszty politikája miatt.

Függetlenség[szerkesztés]

Kazahsztán 1990. október 25-én szuverén köztársasággá nyilvánította magát a Szovjetunión belül. Függetlenségét 1991. december 16-án kiáltotta ki.[3]

A függetlenség utáni első években jelentős reformokat hajtottak végre, de fennmaradt a szovjet stílusú gazdaság és az egypártrendszer. Nurszultan Nazarbajev 1989-ben lett a Kazah Kommunista Párt feje, 1991-ben köztársasági elnökké választották. Jelentős lépéseket tett a piacgazdaság bevezetése irányába. 2000 óta jelentős gazdasági növekedés zajlik az országban. Nagy kőolaj-, földgáz-, ásványkincs-készletet tártak fel.

A demokrácia kialakítása azonban nem sikerült. 2007 júniusában a kazah parlament törvénybe iktatta, hogy Nazarbajev élete végéig gyakorolhatja a köztársasági elnök minden jogosítványát, joga van kijelölni utódját, mentelmi joga van és befolyása alatt áll a bel- és külpolitika. Nazarbajev cenzúrázta a sajtót a személyiségi jog védelmének önkényes értelmezésével, blokkoltatta az ellenzéki weboldalakat, betiltotta a vahhábita szektát. Tartományi kormányzóit személyesen nevezi ki. Az Amnesty International kritikája szerint Kazahsztánban elterjedt gyakorlat a statáriális tárgyalás, a halálos ítélet és rendkívül rossz körülmények uralkodnak a büntetés-végrehajtási intézményekben. Az európai országok ez okból nem teljesítik az elnöknek a kéréseit, amelyekben politikai ellenfelei kiadatását szeretné elérni. Kivéve Magyarországot, amelynek jelenlegi vezetése jó kapcsolatot tart fenn egyes diktatúrákkal. A baráti kapcsolat keretében 2017. július 23-án kiszolgáltatták Nazarbajev egyik ellenfelét, egy Jerzan Kadesov nevű üzletembert.[11][12]

2021. január 2-án eltörölték a halálbüntetést.[13]

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

A parlament épületei, Nur-Szultan (az egykori Asztana).

Államforma, törvényhozás, végrehajtás[szerkesztés]

Az ország államformája köztársaság, kormányformája elnöki rendszerű, szerkezetét tekintve unitárius állam. [14][15]

Az elnök az államfő, egyszersmind a hadsereg feje, és vétójoga van a parlamenti törvényhozásban. Az elnököt közvetlenül választják, megbízatása öt évre szól.

 • Nurszultan Abisuli Nazarbajev, az ország első elnöke: 1990–2019. március 19., ekkor váratlanul bejelentette lemondását. Egy hónappal korábban menesztette a teljes kormányt és kormányfőnek az addigi miniszterelnök-helyettest, Aszkar Uzakpajevics Mamint nevezte ki.[16][17] Lemondását bejelentő televíziós beszédében hozzátette, hogy megtartja pártelnöki tisztségét a kormányzó Nur Otan pártban, és továbbra is a biztonsági tanács elnöke marad, (utóbbit törvény írja elő). Szintén a törvény értelmében élete végéig a Nemzet Vezetője (Елбасы) marad, ami számára széles jogköröket biztosít. Lánya, Dariga Nazarbajev a szenátus elnöke lett.
 • Az ország második elnöke: Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev, 2019. március 20-ától. Megválasztása előtt hosszú időn át a szenátus elnöke volt.[18] Április 9-én bejelentette, hogy az országban június 9-én előrehozott elnökválasztást tartanak. A hivatalban lévő elnök mandátuma egyébként 2020 tavaszáig tartott volna.[19] A június 10-én közzétett végeredmény szerint a választáson a szavazatok 70,96%-ával elnökké választották. 2019. június 11-én letette a hivatali esküt és ezzel hivatalosan is – nem csupán átmeneti időre – Kazahsztán elnöke lett. Megbízatása öt évre szól.[20]

A miniszterelnök, Kazahsztán kormányfője elnököl a miniszteri kabinetben. A kabinetben három miniszterelnök-helyettes és 16 miniszter van. A miniszterelnök:

 • 2007. január 10-étől hosszú ideig: Karim Maszimov.
 • 2019. február 21-étől: Aszkar Uzakpajevics Mamin, őt Nazarbajev elnök lemondása elött egy hónappal nevezte ki (elődje Bakitzsán Szagintajev).

Kazahsztánnak kétkamarás parlamentje van, amelyet az alsóház (Madzslísz) és a felsőház (Szenátus) alkot. A Madzslísz 77, a Szenátus 39 tagú.

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Az országban 14 terület (oblıs többes szám: oblıstar és 2 területi jogú város (Almati és Asztana) található. Az Oroszország által bérelt Bajkonur (Bajkongir) különleges státusszal rendelkezik.

Kazakhstan provinces and province capitals.svg
Kazahsztán területei
Terület Székhely
Akmolai terület Köksetau (Kökşetaw)
Aktöbei terület Aktöbe (Aqtöbe)
Almati terület Taldikorgan (Taldıqorğan)
Atiraui terület Atirau (Atıraw)
Nyugat-kazahsztáni terület Oral (Oral)
Zsambili terület Taraz (Taraz)
Karagandi terület Karagandi (Qarağand)
Kosztanaji terület Kosztanaj (Qostanay)
Kizilordai terület Kizilorda (Qızılorda)
Manggisztaui terület Aktau (Aqtaw)
Dél-kazahsztáni terület Simkent (Şımkent)
Pavlodari terület Pavlodar (Pavlodar)
Észak-kazahsztáni terület Petropavl (Petropavl)
Kelet-kazahsztáni terület Öszkemen (Öskemen)

Politikai pártok[szerkesztés]

A legnagyobb párt a Nur Otan, a Haza Fénysugara pártja, amelyet az elnök Nazarbajev vezet. Két másik, az elnökkel szimpatizánsnak tekinthető párt van, az agrár-ipari blokkot képező AIST és az ASAR párt, amelyet Nazarbajev lánya alapított. Az ellenzéki pártok mindösszesen egyetlen parlamenti helyet értek el,[mikor?] a választások az EBESZ szerint nem feleltek meg a nemzetközi standardoknak.

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Almati, a legnépesebb város egy útja
Nur-Szultan, az egykori Asztana belvárosa
Petropavl mecsete

Általános adatok[szerkesztés]

 • Népesség: 18,4 millió fő (2019. áprilisi becslés)
 • Népsűrűség: 7 fő/km²
 • Születéskor várható átlagos élettartam: férfiak 61 év, nők 72 év (év)
 • Életkor szerinti megoszlás: 0-14 éves 23%, 15-64 éves 68,8%, 65 év feletti 8,2% [mikor?]
 • Városi lakosság aránya: 61% [mikor?]
 • Írástudatlanság: 1,6%

Népességének változása[szerkesztés]

Legnépesebb városok[szerkesztés]

Nyelvi megoszlás[szerkesztés]

Etnikai megoszlás[szerkesztés]

2018-ban az etnikai kazakok teszik ki a lakosság 67,5%-át, a kazahsztáni oroszok pedig 19,8 %-át.[21] Egyéb jelentős csoportok közé tartoznak az ukránok (2,1%), üzbégek (2,8%), tatárok (1,3%), fehéroroszok, ujgurok (1,4%), azeriek, csuvasok, lengyelek, németek, a litvánok.[22] Néhány etnikai kisebbséget, például az ukránokat, koreaiakat, volgai németeket (1,1%), csecseneket és a rezsim orosz politikai ellenfeleit az 1930-as és 40-es években Sztálin deportálta Kazahsztánba. A legnagyobb szovjet munkatáborok (gulag) egy része Kazahsztán területén létezett.[23]

A Szovjetunió felbomlása óta a kazahok aránya a népességen belül növekedett, míg a betelepült oroszok és ukránok száma csökkent. Legjelentősebb az orosz nemzetiségűek visszaszorulása. Míg az 1990-es évek elején a lakosság 36%-a volt orosz nemzetiségű, addig napjainkra arányuk 20% alá csökkent a nagyarányú, Oroszországba való visszatelepülés miatt.

Vallási megoszlás[szerkesztés]

A 2009-es népszámlálás szerint a lakosság 70 %-a muszlim, 24 %-a orosz ortodox, 2%-a protestáns, a maradék egyéb, illetve vallástalan.[24]

Egyes adatok azt mutatják, hogy a muszlimokon belül az irányzatokon kívüliek alkotják a többséget,[25] míg mások azt jelzik, hogy az országban a legtöbb muszlim szunnita, a Hanafi-iskolát követve.[26] Ide tartoznak az etnikai kazahok, akik a lakosság több mint 60%-át alkotják, valamint az üzbégek, az ujgurok és a tatárok.[27]

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

A nemzeti olaj- és gázvállalat, a KazMunajGaz székháza, Asztana
Gyárépület, Balkas
A bajkonuri űrrepülőtéren egy Szojuz TMA-16 űrhajót szállítanak a kilövőhelyre

Általános adatok[szerkesztés]

Kazahsztán gazdasága Közép-Ázsia legnagyobb és legerősebb gazdasága. Az olaj- és a gázkitermelés a vezető gazdasági ágazat. Hatalmas területe lévén jelentős mezőgazdasági potenciállal is rendelkezik, beleértve az állattenyésztést és a gabonatermelést.

Kazahsztán volt az első egykori szovjet köztársaság, amely teljes adósságát visszafizette az IMF-nek.[28]

2010. nyarától vámuniót alkot Oroszországgal és Fehéroroszországgal.[29] 2015-ben csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).[30]

Gazdasági ágazatok[szerkesztés]

Kazahsztán a világ vezető országa az uránkitermelés terén, a globális termelés 35 %-ával,[31] és Ausztrália után a világ második legnagyobb uránkészletével rendelkezik.[32]

Kazahsztán a világ egyik fontos olajkitermelő országa. Olajkitermelése a 19. század végén kezdődött, jóval korábban, mint Iránban, Kuvaitban, Mexikóban, Norvégiában vagy Szaúd-Arábiában. A 2010-es években az olaj- és gázipar Kazahsztán GDP-jének negyedét adja.[33]

 • Növénytermesztés: gyapot, búza, zab, árpa, napraforgó, szőlő, zöldség, dinnye stb.

A 2010-es években a mezőgazdaság adja az ország GDP-jének körülbelül 5%-át.[34]

Gabonatermesztését tekintve Oroszország és Ukrajna után a harmadik helyen áll a FÁK-ban. A búzakivitel az egyik fő devizabevétel-forrás az ország gazdaságában.

 • Ipar: kőolaj-finomítás, színesfém-kohászat, textilipar

Kazahsztán a világ egyik legnagyobb finomított réz gyártója és exportőre.

Külkereskedelem[szerkesztés]

Export
[35]
 • Fő exportcikkek: olaj és olajtermékek, földgáz, fémek, vegyi anyagok, gépek, gabona, gyapjú, hús, szén.
 • Fő exportpartnerek (2015):  Kína 15,1%,  Oroszország 12,3% ,  Franciaország 9,3%,  Németország 7,9%, Olaszország 6,7%, Görögország 4,1%
Import
[35]
 • Fő importcikkek: gépek és eszközök, fémtermékek, élelmiszerek
 • Fő importpartnerek (2015):  Oroszország 32,9%,  Kína 25,9%,  Németország 4,2%

Űrtevékenység Bajkonurból[szerkesztés]

Kazahsztán területén volt az egykori Szovjetunió legnagyobb űrbázisa, a Bajkonuri űrrepülőtér. Az Oroszországgal fönnálló jó gazdasági kapcsolatok egyik ágazata az űrkutatási, mert Kazahsztán függetlenné válása óta Oroszország Bajkonurt Kazahsztántól bérli. Jelenleg is innen indulnak a fontosabb orosz űrprogramok. Ilyenek a Nemzetközi Űrállomásra induló program szerinti és űrturista fölbocsátások (Progressz, Szojuz). Farkas Bertalan 1980-as útjára és Charles Simonyi magyar-amerikai űrhajós elmúlt években sorra került két űrturista útjára is innen indult.

Közlekedés[szerkesztés]

Almati autóbuszállomása (Szajran)
Almati egyik útja
Villamos Pavlodarban

Közút[szerkesztés]

2002-ben a közúthálózat hossza 189 000 km, ebből burkolt: 108 000 km.[36]

A kazahsztáni autópálya-hálózat meglehetősen fejletlen, főleg az ország alacsony népsűrűsége miatt, hogy nagy távolságon nincs szükség szélesebb utakra.

Öt nemzetközi útvonal halad át Kazahsztánon, ezek:

 • M-32-es út: Shymkent - Aktobe - Oral (tovább Szamaráig)
 • M-36-os út: Almaty - Nur-Sultan - Kostanay (tovább Cseljabinszkig )
 • M-38-as út: Almaty - Semey - Pavlodar (tovább Omszkig)
 • M-39-es út: Almaty - Shymkent (tovább Taskentig)
 • M-51-es út: Petropavl

Vasút[szerkesztés]

Kazahsztánban 13 601 km hosszú a vasúthálózat.

Vízi közlekedés[szerkesztés]

Fő kikötők:

Légi közlekedés[szerkesztés]

96 repülőtér van az országban, ebből 33 burkolatlan kifutópályájú (2002).[35]

Az ország hatalmas területe a légi közlekedést a belföldi utazások nagyon fontos elemévé teszik.

2009-ben az Európai Bizottság az összes kazah légi fuvarozót feketelistára tette, az Air Astana kivételével.[37] Azóta Kazahsztán következetesen intézkedéseket tett a repülésbiztonság korszerűsítésére és átalakítására. 2016-ban az európai repülésbiztonsági hatóságok eltávolították az összes kazah légitársaságot a feketelistáról, és a Kazakh Airlines és a Polgári Repülési Bizottság "elegendő bizonyítékot szolgáltatott a nemzetközi előírások betartására".[38]

Kultúra[szerkesztés]

Jogi- és bölcsészettudományi egyetem épülete, Asztana
Lovasok a nemzeti öltözetben

Világörökség[szerkesztés]

Oktatási rendszer[szerkesztés]

Az általános iskolák 10-11 évesek, és ezután lehet főiskolába jelentkezni. A főiskolák fizetősek, 120 000-150 000 Tenge (180000-225000Ft) tanévenként.[mikor?]

Tudomány[szerkesztés]

Bajkonur (kazahul Байқоңыр, oroszul Байконур) város mellett található a világ egyik legnagyobb rakétaindító komplexuma, a Bajkonuri űrrepülőtér, amelynek 6000 km²-es körzetét 1995-ben húsz évre Oroszország vette bérbe. Az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács 2004. június 8-án ratifikálta a Bajkonur 2050-ig történő további bérléséről szóló megállapodást.[39]

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Német színjátszás[szerkesztés]

Kazahsztán ázsiai ország, ám számos európai eredetű kisebbség lakóhelye is. A második világháború elején felszámolt Volgai Német Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság lakóinak többségét a szovjet hatóságok ide deportálták (a többiek Nyugat-Szibériába, ill. az Altáj vidékére kerültek). Ma az ország északi területén becslés szerint mintegy 250 000 német él, közülük mintegy 3000 a régi fővárosban Alma-Atában. Hivatásos színházuk a Deutsches Schauspielhaus (Német Színház), Alma-Atában.

A színház előzménye az Engelsben, a Volgai Német Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosában 1930-ban létesített színház, melyet amatőrökkel alapítottak, ám a továbbiakban hivatásos körülmények között működött. Erwin Piscator, aki filmforgatás miatt utazott ide, rendkívül lesújtóan nyilatkozott a szakmai és a nyelvi színvonalról. 1936-ban az egész társulatot a moszkvai Malij Tyeatrba rendelték fel továbbképzésre. A színház 1941-ig működött, mikor a volgai német autonómiát felszámolták, lakosait (köztük éppúgy a színház dolgozóit, mint közönségét) Kazahsztánba, és más ázsiai köztársaságokba deportálták.

A németek színháza itt 1980-ban jöhetett ismét létre, ezúttal már hivatásos, a moszkvai Scsepkin Akadémián végzett (szakmai gyakorlatukat a moszkvai Malij Tyeatr-ban végezték) kisebbségi színészekkel, ekkor a Karaganda melletti Temirtauban alapították Republikanisches Deutsches Schauspieltheater (Köztársasági Német Játékszín) néven, innen 1990-ben költözött át az intézmény Alma-Atába. Temirtaui nyitódarabja Alexander Reimgen „Die Ersten” („Az elsők”) c. műve volt. 1987-től kapott engedélyt a társulat kelet-németországi kapcsolatfelvételre, első nyugat-németországi turnéjukat 1989-ben engedélyezték. 1990-ben került sor első ízben nyugati társulat vendégjátékára Alma-Atában (Residenztheater, München), ami a feljegyzések szerint katartikus hatást okozott, nem is csupán az esztétikai élmény okán.

Ma a színház egy 100 férőhelyes belvárosi volt moziépületben játszik (ez komoly vívmánynak számít a korábbi alkalmatlan külvárosi épület után), repertoárján elsősorban német és orosz klasszikusok, de kortárs darabok, sőt helyi német szerzők művei is szerepelnek, ezek mellett folklórműsorok is (Brauchtumspflege). Ma a színháznak 20 színésze van, akik közül egyik sem anyanyelvű. Az utóbbi évadok jellemző ea voltak: "Lady Milford aus Almaty", "Deutsch, als Fremd", "Kalifornisches Pferdchen", "Macbeth". A színház kivándorló színészek rajait bocsátotta ki, innen „származtak el” a Russland-deutsches Theater, Niederstetten (Baden-Württemberg) és az atheater, Münster tagjai is.

A német színház első növendékeit még a moszkvai Scsepkin Színművészeti Főiskola képezte, 1975-ben és 1976-ban indítottak itt egymás után két német kisebbségi osztályt, összesen 40 hallgatóval, képzésük azonban orosz nyelven zajlott, a helyzetet súlyosbította, hogy a növendékek dialektust (sőt egymástól eltérő dialektusokat) beszéltek. Ma képzésük Alma-Atában, a Deutsche Theaterakademieben zajlik, mely 1992-ben egyesületi körülmények között létrejött intézmény, a 2000-es évek elején 25 hallgatója volt.

A németországi "ifa” és más szervek támogatása nélkül működésképtelen lenne. Az első végzett osztály valamennyi tagja kivándorolt. (Nem minden évben indul új évfolyam.) Az akadémia növendékei ma már zömmel nem németek, sőt nyelvtudásuk is hiányos.

Művészetek[szerkesztés]

Kazah jurta

Zene[szerkesztés]

Modern zenei irányvonal az egyik legfontosabb ágazattá nőtte ki magát az országban. A világ egyik leghíresebb, 6 oktávot éneklő pop sztárja Dimash Qudaibergen. Kazahsztán folyamatosan szerepel a tehetségkuktató rendezvényeken, nem is csak egy, hanem több szereplővel. Új, feltörekvő csillaga a pop zenei műfajnak Daneliya Tuleshova és Erzhan Maxim.[forrás?]

2015-ben a kazahok létrehozták a Q-pop műfaját, melyre nagy hatással volt a koreai K-pop.[40][41][42]

Hagyományok[szerkesztés]

Madjar törzs[szerkesztés]

Az ország északkeleti részén (saját legendáik szerint közel 1500 éve) él a madjarok törzse. A szétszórt, laza településformákon kb. 2000 család tartja magát madjarnak, bár nyelvük már kazah. Az utóbbi évtizedeket leszámítva nem tudtak arról, hogy rokon népeik lehetnek. A 90-es években (magyar kutatók közreműködésével) elvégzett genetikai vizsgálatok szerint a génmarkerek kontrollcsoportokkal történt összehasonlító vizsgálatai alapján az alföldi magyarsággal állnak legközelebbi genetikai kapcsolatban.

2007. július 4-8-ig rendezték meg Arkalikban a Kurultajt (madjar törzsi gyűlés), amelyen Magyarország meghívottai is részt vettek. Ezt követően, július 10-én a madjar vezetők és a magyarországi résztvevők megállapodást kötöttek a hagyományok és népi kulturális értékek kölcsönös megőrzéséről.[43]

A korábbi kapcsolatfelvétel folytatása a 2008. augusztus 8-ától augusztus 10-éig megrendezésre kerülő magyarországi (Kunszentmiklós, Bösztörpuszta) Kurultaj, amelyen számos hagyományőrző csoport mellett Kazahsztán madjar törzsének képviselői is részt vesznek.[44]

Gasztronómia[szerkesztés]

Képek a kultúráról[szerkesztés]

Sport[szerkesztés]

Ökölvívás[szerkesztés]

A kazah ökölvívók az amatőr ökölvívó-világbajnokságokon több aranyérmet is szereztek.

Világbajnokok:

Kerékpározás[szerkesztés]

Kazahsztáni orosz Alekszandr Vinokurov profi országúti kerékpáros, a Pro Team Astana versenyzője.

Olimpia[szerkesztés]

Kazahsztán sportolói 2012-ig 16 aranyérmet szereztek a nyári olimpiai játékokon – ebből 6-ot ökölvívásban, és 3 alkalommal nekik ítélték a legtechnikásabb ökölvívónak járó Val Barker-díjat is – és 1-et a téli olimpiákon.

olimpiai bajnokai:

Vlagyimir Mihajlovics Szmirnov 1994. évi olimpiai bajnok képe egy bélyegen

Ünnepek[szerkesztés]

Date név helyi név megjegyzés
Jan 1-2 Újév Жаңа жыл
Новый Год
Jan 7 Ortodox karácsony Рождество Христово
Hiv. ünnep 2007 óta
Mar 8 Nemzetközi nőnap Халықаралық әйелдер күні
Международный женский день
Mar 21-23 Novruz Наурыз мейрамы Eredetileg a perzsa újév , hagyományosan egy tavaszi ünnep, amely egy új év kezdetét jelöli.
Máj 1 Kazahsztáni népi egység napja Қазақстан халқының бірлігі мерекесі
Máj 7 A Haza megvédésének napja Отан Қорғаушы күні
День Защитника Отечества
2013 óta ünnep
Máj 9 A Győzelem Napja Жеңіс күні
День Победы
A volt SZU nagy részében ünnep
Júl 6 A Főváros Napja Астана күні
День столицы
Az ország első elnökének születésnapja
Aug 30 Az alkotmány napja Қазақстан Республикасының Конституциясы күні
День Конституции Республики Казахстан
A Mekkai zarándoklat utolsó napja Íd al-Adháa Құрбан айт
Курбан айт
2007 óta hiv. ünnep
Dec 1 Az első elnök napja Тұңғыш Президент күні
День Первого Президента
2013 óta ünnep
Dec 16-17 A Függetlenség Napja Тәуелсіздік күні
День независимости
Függetlenség a Szovjetuniótól
Egyéb vallási ünnepek:
 • Corban Fesztivál
Az arab "cordan" szó "áldozat bemutatás"-t jelent. Mikor elérkezik ez a nap, a kazahok ökrök vagy birkát ölnek áldozatként, szórakoztatják vendégeiket, és megajándékozzák barátaikat, rokonaikat.
 • Böjt-végi Fesztivál a muszlimok szent hónapjának, a Ramadánnak utolsó napja. Az iszlám szokások szerint ekkor (iszlám naptár szerint) minden felnőtt kazahnak tartózkodnia kell az evéstől és ivástól napkeltétől napnyugtáig. Ezen hónap kezdete és vége attól függ, mikor jelenik meg az újhold. Mikor a böjt véget ér, vidám ünnepség veszi kezdetét.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Világbank-adatbázis. Világbank. (Hozzáférés: 2020. március 28.)
 2. Kazahsztán (magyar nyelven). Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége. [2014. december 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 31.)
 3. a b c d e f Általános információk (magyar nyelven). Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége. [2015. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 31.)
 4. Faragó Imre. Nagy képes földrajzi világatlasz, 4. kiadás (magyar nyelven), Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft., Debrecen (2008). ISBN 9789635966776 
 5. a b c d e f Országok lexikona A-Z, 2007
 6. Látványos műholdképek mutatják a kőolajtermelés hatásait – Origo.hu, 2012. április 23.
 7. pogoda.ru
 8. NOAA
 9. http://www.svali.ru/catalog~42~38111~index.htm
 10. http://www.kazakhstan.orexca.com/kazakhstan_nature_parks.shtml
 11. https://index.hu/belfold/2017/08/10/visszaadtuk_kazahsztan_diktatoranak_a_rabot_akivel_leszamolna/
 12. https://index.hu/kulfold/2017/07/26/nazarbajev_abljazov_kiadatas_magyarorszag_kazahsztan_baltas_gyilkos_ketto/
 13. Kazakhstan abolishes the death penalty: www.france24.news (2021. jan. 2.) (Hozzáférés: 2021. jan. 2.) nincs elsődleges cím,[halott link]
 14. Yes, Kazakhstan should change its name. This map shows why.. Washington Post . [2017. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 11.)
 15. Kazakh leader resigns after three decades”, 2019. március 19.. [2019. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2019. március 19.) (brit angol nyelvű) 
 16. Kazah nép teljes kormánya menni levesbe (Index.hu, 2019-02-21)
 17. Lemondott Közép-Ázsia Kádár Jánosa (Index.hu, 2019-03-19)
 18. Токаев вступил в должность президента Казахстана (Kommersant.ru, 2019-03-20)
 19. Выберем пятилетку досрочно (Kommersant.ru, 2019-04-10)
 20. Токаев принял присягу и вступил в должность президента Казахстана (Kommersant.ru, 2019-06-12)
 21. Lillis, Joanna: Dark Shadows: Inside the Secret World of Kazakhstan, 2019. március 20. [2019. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 25.)
 22. Collins, Cheryl: Kazakhstan's 'forgotten Poles' long to return. Cdi.org, 2003. január 2. [2007. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 1.)
 23. Clarey, Christopher: Politics, economics and time bury memories of the Kazakh gulag. International Herald Tribune, 2007. január 1. [2007. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 9.)
 24. The results of the national population census in 2009. Agency of Statistics of the Republic of Kazakhstan, 2010. november 12. [2011. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 21.)
 25. Pew Forum on Religious & Public life, Chapter 1: Religious Affiliation, 2012. augusztus 9. [2016. december 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 27.)
 26. Kazakhstan. Bradt Travel Guides; Third edition, 23. o. (2018. szeptember 7.). ISBN 978-1-78477-092-1 
 27. Kazakhstan – International Religious Freedom Report 2008 Archiválva 2017. október 2-i dátummal a Wayback Machine-ben. U.S. Department of State. Retrieved 7 September 2009.
 28. Kazakhstan profile. State.gov . US State Department. [2019. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 14.)
 29. Vámunió
 30. WTO: Kazakhstan. WTO.org. (Hozzáférés: 2021. május 28.)
 31. Uranium in Kazakhstan – Nuclear Power in Kazakhstan. world-nuclear.org
 32. Uranium Supplies: Supply of Uranium. world-nuclear.org
 33. Нефтегазовая отрасль обеспечивает 25% ВВП РК (oroszul)
 34. CIA World Factbook
 35. a b c https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kz.html
 36. http://www.nationsencyclopedia.com/Asia-and-Oceania/Kazakhstan-TRANSPORTATION.html
 37. Anonymous: Aviation Safety: Commission updates EU air safety list – Iran and Africa make progress (angol nyelven). Mobility and Transport - European Commission , 2016. szeptember 22. (Hozzáférés: 2021. január 5.)
 38. Sustained safety effort pulled Kazakhstan off EU blacklist. www.flightglobal.com . [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva].
 39. Bajkonur – a következő ötven év – Úrvilág cikk
 40. Hip Hop around the World: An Encyclopedia [2 volumes] (en nyelven). ABC-CLIO (2018. december 31.). ISBN 9780313357596 
 41. Laruelle, Marlene. The Nazarbayev Generation: Youth in Kazakhstan (en nyelven). Rowman & Littlefield (2019. augusztus 30.). ISBN 9781793609144 
 42. March 2016, Zhanna Shayakhmetova in Culture on 26: Kazakh Pop Music Experiencing Heyday. The Astana Times , 2016. március 26. (Hozzáférés: 2019. október 9.)
 43. Forrás: Magyarok Világszövetsége, sajtótájékoztató
 44. Forrás: www.kurultaj.hu

További információk[szerkesztés]