Kirgizisztán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kirgiz Köztársaság
Кыргыз Республикасы (kirgiz)
Кыргызская республика (orosz)
Kirgizisztán zászlaja
Kirgizisztán zászlaja
Kirgizisztán címere
Kirgizisztán címere
Nemzeti himnusz: Ак мөңгүлүү аска (Ak möñgülüü aska)
Kyrgyzstan (orthographic projection).svg

Fővárosa Biskek
é. sz. 42° 52′, k. h. 74° 36′
Legnagyobb város Biskek
Államforma köztársaság
Vezetők
Államfő Szooronbaj Dzseenbekov
Miniszterelnök Szadir Dzsaparov[1]
Hivatalos nyelv kirgiz, orosz
Függetlenség Szovjetuniótól
Kikiáltása 1991. augusztus 31.
Elismerése 1991. december 25.

Tagság
Lista
Népesség
Népszámlálás szerint6 201 500 fő (2017)[2] +/-
Rangsorban112
Becsült5 824 000[3] fő (2014. június)
Rangsorban112
Népsűrűség27,4 fő/km²
GDP2010 (forrás: IMF)
Összes5,122 milliárd USD
PPP: 12,746 milliárd dollár
Egy főre jutó940,9 USD
PPP: 2341,2 dollár
HDI (2009) 0,710 (120) – közepes
Földrajzi adatok
Terület199 951 km²
Rangsorban 86
Víz4,08%
IdőzónaKirgiz zónaidő (UTC+6)
Egyéb adatok
Pénznem Kirgiz szom (KGS)
Nemzetközi gépkocsijel KS
Hívószám 996
Segélyhívó telefonszám
 • 101
 • 102
 • 103
 • 161
Internet TLD.kg
Villamos hálózat 220 volt
Elektromos csatlakozó
 • Europlug
 • Schuko
Közlekedés iránya jobb
A Wikimédia Commons tartalmaz Kirgiz Köztársaság témájú médiaállományokat.

Kirgizisztán (régiesen Kirgizia) közép-ázsiai ország. 1990 óta független, korábban a Szovjetunió egyik tagállama volt. Az országot Ázsia Svájcának is nevezik gyönyörű hegyvidékei miatt.

Földrajz[szerkesztés]

Fekvése[szerkesztés]

Délkeleten Kína, délnyugaton Tádzsikisztán, nyugaton Üzbegisztán, északon Kazahsztán határolja. A kazahsztáni határt 215 kilométer hosszan a Chu folyó képezi. Területébe beékelődik a Ferganai-medence, amelynek nagyobb része Üzbegisztánhoz tartozik, de a völgy felső része Kirgizisztán területe. Itt az országhatár igen bonyolult futású, több enklávé és exklávé alakult ki.

Domborzat[szerkesztés]

Kirgizisztán teljes területe hegyvidék. Északon a Kirgiz-hegység, középen és keleten a Tien-san, délen a Turkesztáni-hegység, illetve az Alaj-hegység vonulatai foglalják el az ország területét. Az ország legmagasabb pontja a Győzelem-csúcs, 7439 méter.

Vízrajz[szerkesztés]

Legjelentősebb folyója a Narin, fő tava az Iszik-köl. Jó közelítéssel mondható, hogy Kirgizisztán területe lefolyástalan, vagyis vizei nem jutnak el a tengerbe. Az Iszik-köl maga is lefolyástalan tó, a Narin pedig a Szir-darja felső folyása, így vízvidéke az Aral-tó vízgyűjtő területéhez tartozik.

Térképen[szerkesztés]

Kirgizisztán (Kirgizisztán)
Os
Kirgizisztán domborzati térképe


Éghajlat[szerkesztés]

Ezen a hegyvidéken is nagyban függ az éghajlat a tengerszint feletti magasságtól. A Fergana-völgy éghajlata szubtrópusi, nyáron forró. Efölött a hegyek lejtőinek éghajlata száraz kontinentális, a magas hegyeké pedig magashegyi.

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

Kirgizisztánban is kiépültek a természetvédelem intézményei.[4]

Tájkép vadlovakkal
Tájkép vadlovakkal

Nemzeti park[szerkesztés]

Képek
Ala-Arcsa Nemzeti Park egy része
Barskoön-vízesés, Issyk Kul tartomány
Wait for the HDR ones! (3976719470).jpg
Karakol-völgy, Tien San
 • Ala-Arcsa Nemzeti Park - a főváros, Biskek közelében egy magashegyi kanyon.

Történelem[szerkesztés]

A középkori város, Balaszagun egy maradványa a Burana torony.

Korai történet[szerkesztés]

A legújabb történelmi felfedezések szerint a kirgizek történetét i.e. 201-ig lehet visszavezetni. A régi kirgizek Szibéria központjában a Jenyiszej felső völgyében éltek. 7-12. századi kínai és muszlim források a kirgizeket vörös, sőt szőke hajú népként írják le zöld vagy kék szemmel.

A kirgiz állam legnagyobb kiterjedését akkor érte el, amikor 840-ben leverte az ujgur kánságot. Ezután a kirgizek gyors ütemben a Tien-san hegységhez vándoroltak, ahol a következő kétszáz évben is fenntartották dominanciájukat. A 12. században a kirgiz dominancia területe az Altajra és a Szajánra korlátozódott a mongol terjeszkedés következtében. Amikor a 13. században kialakult a Mongol Birodalom, a kirgizek délre vonultak.

Az orosz befolyás kora[szerkesztés]

A 19. század elején a mai Kirgizisztán déli része a Kokandi Kánság része volt. Ennek területét, amit a oroszok Kirgíziának neveztek, 1876-ban csatolták az Orosz Birodalomhoz. Az oroszoknak számos, a cári hatalom ellen irányuló lázadással kellett szembenézni és sok kirgiz inkább elvonult a Pamírba és Afganisztánba. Az 1916-os közép-ázsiai felkelés leverése után sokan Kínába menekültek. Mivel a régió etnikai csoportjait akkor (és ma is) megosztják az országhatárok, továbbá akkoriban a határok könnyen átjárhatóak és kevéssé szabályozottak voltak, megszokott dolognak számított, hogy az emberek ide-oda mozogtak a hegyeken át, attól függően, hogy éppen hol volt könnyebb az élet; hol esett több eső a legelőkre vagy a kormányzat elnyomása hol volt elviselhetőbb.

Szovjet időszak[szerkesztés]

A szovjethatalmat 1919-ben vezették be a régióban. A terület kezdetben az Turkesztáni Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság része volt. Ennek megszüntetésekor, 1924. október 14-én alakították meg a Kara-Kirgiz Autonóm Területet a mai Kirgizisztánéval megegyező területen. Az autonóm terület elnevezése 1925. május 25-én Kirgiz autonóm terület lett, 1926. február elsején pedig autonómiájának kiterjesztésével átszervezték Kirgiz Autonóm Szovjet Szocialista Köztársasággá. Az 1936. december 5-én elfogadott új ("sztálini") alkotmány alapján az autonóm köztársaság kivált Oroszországból, és a Szovjetunió önálló szövetségi tagköztársasága lett Kirgiz Szovjet Szocialista Köztársaság néven.

A húszas években Kirgizisztánban jelentékeny mértékben fejlődött a kultúra, a közoktatás és a társadalmi élet. Az írástudás kiterjedt, kialakították a standardizált kirgiz irodalmi nyelvet, a 30-as években azonban a szovjet rendszeren belüli nagyorosz nacionalizmus erősödésével az önálló kulturális fejlődés folyamata lelassult. A Sztálin halála utáni évtizedekben a nemzeti fejlődés tovább folytatódott, és a Szovjetunió széthullásakor Kirgizia nemzetállamként vált önállóvá, bár a kirgizek mellett jelentős kisebbségek is lakták.

A glasznoszty kezdeti évei kevéssé hatottak Kirgizisztánban. Azonban a köztársasági sajtó mégis valamivel liberálisabb hangot ütött meg. A nem hivatalos politikai csoportok tiltottak maradtak.

1990 júniusában az Osi területen etnikai összetűzés robbant ki az üzbégek és a tádzsikok között. A tömeges erőszak nyomán rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat hirdettek. A rend nem állt helyre augusztusig.

Az 1990-es évek elején jelentős változások következtek be Kirgizisztánban. A Kirgizisztáni Demokratikus Mozgalom számottevő politikai erővé vált a parlamentben. A Kirgiz Tudományos Akadémia liberális elnökét, Aszkar Akajevet 1990 októberében beválasztották az elnökségbe. A következő év januárjában Akajev új kormányzati struktúrát vezetett be, ennek részeként fiatalabb, reformpárti politikusokat nevezett ki a kormányzat posztjaira.

1990 decemberében a Legfelsőbb Tanács megszavazta, hogy a köztársaság új neve Kirgizisztán Köztársaság legyen. (1993-ban Kirgiz Köztársaság lett.) 1991 februárjában a köztársaság fővárosa, Frunze, visszakapta forradalom előtti nevét Biskek. E kozmetikai változások ellenére a gazdasági realitás a Szovjetuniótól való elszakadás ellen szólt. A Szovjetunió fennmaradásáról szóló népszavazáson 1991 márciusában a szavazók 88,7%-a egy megújított Szovjetunió fenntartására szavazott.

1991. augusztus 19-én, amikor Moszkvában az Állam Megmentésének Bizottsága vette át a hatalmat, Akajevet leváltották posztjáról Kirgizisztánban. Amikor a puccs a következő héten összeomlott, Akajev és German Kuznyecov alelnök bejelentette kilépését a Szovjetunió Kommunista Pártjából. Ezt követően a Kirgiz Legfelsőbb Tanács 1991. augusztus 31-én kikiáltotta a Szovjetuniótól való függetlenséget.

Függetlenség[szerkesztés]

1991 októberében Akajevet ellenjelölt nélkül, a szavazatok 95%-ával választották meg köztársasági elnökké. December 21-én Kirgizisztán négy másik közép-ázsiai köztársasággal együtt belépett az újonnan alapított Független Államok Közösségébe. 1992-ben Kirgizisztán tagja lett az Egyesült Nemzetek Szervezetének és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek.

A 2005 márciusi tulipános forradalom után Akajev elnök kénytelen volt lemondani április 4-én. Ellenzéki vezetők koalíciója alakított kormányt, a köztársasági elnök Kurmanbek Bakijev lett, a miniszterelnök Feliksz Kulov. A fővárosban fosztogattak a szavazás idején.

Azóta is hiányzik a politikai stabilitás. A politikai irányzatok egy része a szervezett bűnözéssel szövetkezett a hatalom megszerzése érdekében. A 75 tagú parlament 2005 márciusában megválasztott tagjai közül hármat meggyilkoltak, egy további tagot 2006 május 10-én gyilkoltak meg, röviddel azután hogy meggyilkolt testvére halála miatt tartott időközi választáson győzött. Mind a négy embert úgy tartották számon, mint aki szoros kapcsolatokat tart illegális üzleti vállalkozásokkal.

Kirgizisztán előtt álló jelenlegi feladatok: az állami tulajdonú vállalatok magánosítása, a demokrácia és a politikai szabadságjogok kiterjesztése, az etnikumok közötti viszony javítása, a terrorizmus elleni harc.

2007 decemberi választások[szerkesztés]

2007 során Kurmanbek Bakijev elnök az ország alkotmányát sorozatosan módosította. December 16-ra előrehozott választásokat íratott ki, feltehetőleg hatalmának megszilárdítása reményében. Politológusok a választásokat megelőzően arra számítottak, hogy az államfő pártja, az Ak Zsol szerzi meg a legtöbb szavazatot. Több jel utalt arra, hogy a választások nem demokratikusan folytak: a választást megelőző két hétben a kirgiz központi választási bizottság a mérsékelt ellenzéki szociáldemokrata párt két vezető tagját törölte a jelöltek listájáról. A korábbi kirgizisztáni választásokat nemzetközi megfigyelők nem ismerték el demokratikusnak.[5] Az ellenzék a választások során úgy fogalmazott, hogy „Tömegméretűek a szabálytalanságok”; mindkét ellenzéki párt azt állította, hogy több vidéki aktivistájukat megverték a szavazás előtt.[6]

2010 áprilisi zavargások[szerkesztés]

2010. április 6-án súlyos kormányellenes tüntetések kezdődtek Talasz városában, ahol a tömeg elfoglalta a tartományi kormányzói hivatalt.[7] A zavargások később több városra, köztük Biskekre is átterjedtek, és halálos áldozatokat követelő véres összecsapásokká fajultak. Április 7-én a zavargások során a kormány több tagját, így a belügyminisztert és az első miniszterelnök-helyettest is túszul ejtették és megverték; a kormányzat és a média számos épületét elfoglalták.[8] Ugyanezen a napon Danyijar Uszenov kormányfő rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat rendelt el az ország egész területére.[9] A nap folyamán a tüntetők a fővárosban feldúlták a parlament épületét, és felgyújtották a főügyészség és az adóhatóság épületeit. Estére a kormány lemondott, az államfő – az előzetes, zavaros hírek szerint – repülőn hagyta el Biskeket, az ellenzék pedig koalíciós kormányt alakított. Április 8-án reggelre azonban kiderült, hogy Bakijev elnök Dzsalalabad városába menekült. A zavargások során 89 ember vesztette életét, a sebesültek száma pedig meghaladta az 500-at.[10]

Bakijev még április folyamán elhagyta az országot és előbb Kazahsztánba, majd Fehéroroszországba menekült. Az év folyamán júniusban újabb etnikai alapú zavargások törtek ki az ország déli részén fekvő Osban a kirgizek és az üzbég, valamint tádzsik kisebbség között. Az Ideiglenes Nemzeti Kormány katonai erővel állította helyre a rendet, a konfliktusnak 893 halálos áldozata volt és több ezren menekültek el a környékről a szomszédos Üzbegisztánba.

Szooronbaj Dzseenbekov, az ország államfője

A 2010-es év folyamán az Ideiglenes Nemzeti Kormány új alkotmánytervezetet dolgozott ki, melynek elfogadása után Kirgizisztán parlamentáris köztársasággá alakult. A 2011. októberében tartott elnökválasztáson Almazbek Atambajevet választották meg, így ő az első kirgiz államfő, aki békés úton vette át a hatalmat, az ország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta.

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

Politikai pártok[szerkesztés]

 • Kirgiz Demokratikus Mozgalom
 • Kirgiz Szociáldemokrata Párt

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Az ország 7 tartományból és 1 fővárosi területből áll.

Kirgizisztán tartományai
 1. Biskek
 2. Batken
 3. Csüi
 4. Dzsalalabad
 5. Narin
 6. Os
 7. Talasz
 8. Iszik-köl

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Képek
Régi és új házak a fővárosban, Biskekben
Os város
Jurtában élő család az Iszik-köl (Iszik-tó) közelében
Kirgiz lány
Kirgiz férfiak
Modern mecset, Milyanfan

Általános adatok[szerkesztés]

 • Népességnövekedés: 1,32% (2006 becslés)
 • Születéskor várható átlagos élettartam: férfiak 64 év, nők 72 év (2006 becslés)

Népességének változása[szerkesztés]

Legnépesebb városok[szerkesztés]

Etnikai, nyelvi megoszlás[szerkesztés]

 • Hivatalos nyelv: kirgiz, orosz
 • Írásrendszer: cirill ábécé
 • Népek: kirgiz 70,9%, üzbég 14,3%, orosz 7,7%, egyéb (dungan, ujgur, tádzsik, török, kazah, tatár, ukrán, koreai, német) (2009-es becslés [11])

Vallási megoszlás[szerkesztés]

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Az Os-bazár egy része, Biskek
Képek
A Toktogul vízerőmű
Útszéli étkezde valutaváltóval, Biskek
Kereskedők autói parkolnak a konténerekben működő bazárüzletek mögött
Birkák legelnek Szong-Kul sztyeppéin
Út Aksy körzetében

Általános adatok[szerkesztés]

A hegyvidéki ország gazdasági életét a mezőgazdaság (gyapot termesztés, nomád pásztorkodás) határozza meg. Jelentéktelen ipara is van (arany-, higany-, illetve urán-ércet bányásznak).

A kivitel fő mezőgazdasági terméke a gyapot, a gyapjú és a hús. A kibányászott ércek szinte teljes része exportra kerül. Az import energia-hordozókból, gépipari termékekből és élelmiszerekből áll.

Az elmúlt évtizedekben megnőtt az illegális kábítószer-termelés is.

Gazdasági ágazatok[szerkesztés]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Fő termények: gyapot, burgonya, zöldség, szőlő, gyümölcsök. [11]

Ipar[szerkesztés]

Főbb iparágak: textilipar, élelmiszer-feldolgozás, cementgyártás, cipőgyártás, fűrészáru, hűtőszekrények, bútorok, elektromos motorok gyártása. [11]

Bányászat: arany, ritkaföldfémek [11]

Külkereskedelem[szerkesztés]

Legfőbb kereskedelmi partnerek a 2016-os adatok alapján [11]:

Az országra jellemző egyéb ágazatok[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

Kultúra[szerkesztés]

Képek

Kulturális világörökség[szerkesztés]

Oktatási rendszer[szerkesztés]

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Tudomány[szerkesztés]

Művészetek[szerkesztés]

Kirgizisztán kiterjedt kulturális és művészeti élettel rendelkezik, melynek elsődleges formája a népi kultúra és hagyományápolás, igen kiváló kapcsolatot ápol több magyarországi néptánccsoporttal, Erről tesz tanúbizonyságot az is, hogy 2018 nyarán a szekszárdi Bartina néptáncegyüttes is látogatást tesz az országban.

Írók, költők[szerkesztés]

Hagyományok, néprajz[szerkesztés]

Gasztronómia[szerkesztés]

Turizmus[szerkesztés]

Isszik-Ata üdülőhely hőforrásainak egy medencéje
 • Altyn Arasan hőforrás,
 • Ala kul - tengerszem,
 • Karakoltól délre fantasztikus kirándulóhelyek

Sport[szerkesztés]

Olimpia[szerkesztés]

Ünnepnapok[szerkesztés]

dátum magyar név kirgiz név megjegyzés
Jan 1 Újév Жаңы жыл
Jan 7 ortodox karácsony Иса пайгамбардын туулган күнү az ortodox keresztények ünneplik
Feb 23 A Vörös hadsereg Napja Мекенди коргоочунун күнү 1918.
Mar 1 emléknap emléknap azon tüntetőkre, akiket megöltek a kormányellenes tüntetések alatt 2002-ben
Mar 3 A Zászló Napja
Mar 8 Nemzetközi nőnap Эл аралык аялдар күнү
Mar 21–23 Perzsa újév Нооруз
Mar 24 A nemzeti forradalom napja [12] 2005
Apr 7 Az áprilisi forradalom napja Элдик Апрель революциясы күнү 2010 - második kirgiz forradalom
Maj 1 A munka ünnepe Эмгек күнү
Maj 5 Az alkotmány napja Кыргыз Республикасынын конституция күнү
Maj 9 A győzelem napja Жеңиш күнү A Nagy Honvédő Háború, a fasizmus elleni győzelem napja
Maj 29 A fegyeveres erők napja Куралдуу күчтөрүнүн күнү 1992.
Aug 31 A függetlenség napja Эгемендүүлүк күнү 1991.
Nov 7 Nagy októberi szocialista forradalom napja Улуу Октябрь Социалисттик революциясынын күнү mára felváltotta a День примирения и согласия (a megbékélés ünnepének napja)
változó Orozo Ait Орозо айт muszlim ünnep
70 nappal
az Orozo Ait után
Kurman Ait Курман айт muszlim ünnep

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. [1]
 2. Világbank-adatbázis. Világbank. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
 3. hivatalos (becslés)
 4. http://www.advantour.com/kyrgyzstan/national-parks.htm
 5. Előre hozott választások Kirgizisztánban Magyar Nemzet Online, 2007. december 16. 14:20 [2]
 6. Parlamenti választások Kirgizisztánban Stop.hu, 2007. december 16. 13:46 [3] Archiválva 2007. december 17-i dátummal a Wayback Machine-ben
 7. Kirgiz tüntetők elfoglaltak egy tartományi kormányhivatalt index.hu, 2010. április 6.
 8. 17 halott a kirgiz zavargásokban index.hu, 2010. április 7.
 9. Rendkívüli állapotot hirdettek ki egész Kirgizisztánban - véres összecsapások Archiválva 2013. május 15-i dátummal a Wayback Machine-ben inforadio.hu, 2010. április 7.
 10. Kormányt alakított a kirgiz ellenzék index.hu, 2010. április 7.
 11. a b c d e https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kg.html
 12. Kyrgyz Popular Revolution Recognized As Public Holiday”, 2016. április 4. (Hozzáférés ideje: 2016. április 5.) (English nyelvű) 

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kyrgyzstan
A Wikimédia Commons tartalmaz Kirgizisztán témájú médiaállományokat.