Ferganai-medence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ferganai-medence
Ferganadall (Satellitebild).jpg
Elhelyezkedése
Fergánai-medence (Ázsia)
Fergánai-medence
Fergánai-medence
Pozíció Ázsia térképén
é. sz. 40° 54′ 03″, k. h. 71° 45′ 28″Koordináták: é. sz. 40° 54′ 03″, k. h. 71° 45′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Fergánai-medence témájú médiaállományokat.
A Ferganai-medence térképe
A Narin és a Kara-darja találkozása az űrből, a folyók mentén öntözött mezőgazdasági területek (színezett fotó)

A Fergánai-medence vagy Fergána-völgy (üzbégül: Farg‘ona vodiysi, kirgizül: Фергана өрөөнү, tádzsikul: водии Фaрғонa, oroszul: Ферганская долина, perzsául: دشت فرغانه [Dašt-e Farġâne]) régió Közép-Ázsiában, amelynek területe Üzbegisztánra, Kirgizisztánra és Tádzsikisztánra terjed ki.

Közép-Ázsia legtermékenyebb és legsűrűbben lakott régiója.

Földrajza[szerkesztés]

Legfontosabb része egy 400–500 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő, délnyugati irányba nyíló völgy. Termékenységét a völgy a Narin és a Kara-darja folyóknak köszönheti, amelyek itt találkoznak, Namangan közelében. létrehozva a Szir-darja folyót. A patakok nagy mennyiségű homokot hordanak le a hegyekből és ezt a folyók, különösen a Szir-darja szétteríti folyása mentén.

Éghajlata[szerkesztés]

A völgy éghajlata száraz és meleg. Márciusban a hőmérséklet eléri a 20 °C-ot, majd a nyári hónapokra 35 °C-ra kúszik fel. Az áprilist követő öt hónapban nem esik az eső és csak októberben van újra csapadék. Decemberben és januárban havazik és fagy és a hőmérséklet -20 °C-ig süllyedhet.

Történelme[szerkesztés]

Valószínűleg görög katonát ábrázol az Ürümcsiben őrzött, a Kr. e. 32. században készült sampuli falszőnyegnek ez a részlete

Kr. e. 329-ben Nagy Sándor Alexandria Eszkháte („a legtávolabbi Alexandria”) néven alapított várost a Fergánai-völgy délnyugati részén, a Szir-darja partján, a mai Hudzsand városnál.

250 után a városnak valószínűleg kapcsolatai voltak a baktriai központú Görög-Baktriai Királysággal, különösen miután I. Euthüdémosz görög-baktriai király kiterjesztette hatalmát a Szogdföldre is. Kr. e. 220 környékéig a görög-baktriai seregek a xinjiang|hszincsiangi Kasgarig és Ürümcsiig hatolhattak. Ha így volt, ez volt a nyugati kultúra és Kína első ismert érintkezése. A Tien-san hegységtől északra, Kína határvidékén görög katonák számos korabeli ábrázolására bukkantak, ezeket ma Ürümcsi múzeuma őrzi.

Források[szerkesztés]

  • Encyclopedia Britannica

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fergana Valley című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.