Os (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Os
Osh city 2016.png
Os címere
Os címere
Os zászlaja
Os zászlaja
Közigazgatás
Ország Kirgizisztán
Irányítószám 723500
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség 251 000 fő (2017)[1]
Földrajzi adatok
Os (Kirgizisztán)
Os
Os
Pozíció Kirgizisztán térképén
é. sz. 40° 32′, k. h. 72° 47′Koordináták: é. sz. 40° 32′, k. h. 72° 47′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Os témájú médiaállományokat.
Os látképe a Szulajman-hegyről
Lenin szobra Os egyik központi terén
Vasárnapi bazár

Os (kirgizül: Ош) Kirgizisztán második legnagyobb városa, az ország déli részében, a Ferganai-medencében helyezkedik el, gyakran "Déli főváros"-nak is nevezik.

1939 óta Os tartomány adminisztratív központja. A város lakossága 2003-ban 200 000 fő volt, etnikailag kirgizek, üzbégek, tádzsikok és oroszok élnek a városban.

Os nyüzsgő város, itt található Közép-Ázsia egyik legnagyobb szabadtéri bazára is. A város ipari kapacitása, amelyet a Szovjetunió idején hoztak létre, az unió felbomlása után gyakorlatilag elpusztult, és csak lassan indul újra a termelés. Az üzbég határ közelsége, valamint az a tény, hogy a határ sok esetben településeket, közösségeket vág el egymástól, elválasztja Ost az igen fontos agrárhátországtól, megnehezíti a kereskedelmet és az integráns gazdasági fejlődést. Os – és rajta keresztül a déli országrész – napi több légi járattal kapcsolódik Biskekhez, és az ország északi feléhez. a közelmúltban felújított mintegy 650 km-es hegyi szerpentinekkel tarkított autóút megnyitása is tovább fokozta a két országrész közötti kommunikáció fejlődését.

A városban számos emlékmű található, köztük a kirgiz "déli királynő", Kurmandzsan Datka szobra, és természetesen, Közép-Ázsia szinte minden településéhez hasonlóan, itt is van egy hatalmas Lenin-szobor. A Szovjetunió felbomlása után újra megnyílt az orosz ortodox templom, és itt van az ország legnagyobb mecsetje is, közvetlenül a bazár mellett. A 16. század óta működik itt a Rabat Abdul Kán mecset. A város közepén magasodó Szulajman-hegyről gyönyörű kilátás nyílik Osra, de tiszta időben a Fergana-völgyet övező hegyek is gyönyörűen látszanak. A hegyben található barlangban múzeum helyezkedik el, ahol régészeti, geológiai és történelmi ereklyéket őriznek.

Története[szerkesztés]

A város Közép-Ázsia egyik legrégebben lakott települése. Os már a 8. században jól ismert volt a selyemút mentén elhelyezkedő selyemgyártási központként.

Bábur, az indiai császárok Mogul Birodalom megalapítója, Timur Lenk leszármazottja a Ferganai-medence egy közeli városában, Andizsánban született (ma Üzbegisztán), és innen indult hódító útjaira Észak-India irányába. Egyszer a Szulajman-hegyen tudakolta sorsát, és úgy látta, hogy a Fergana-völgy lekorlátozza életét, tönkreteszi törekvését, hogy híres hódító elődei nyomába léphessen. Így írt a városról:

"Sokan említik Os csodálatosságát. Os erődjének délkeleti oldalán található a szép, arányos Bara-Koh-hegy, amelynek csúcsán Mahmud Kán szultán egy pavilont épített. Ugyanazon hegy ösvényén lejjebb én építtettem egy kis kunyhót, 902-ben (1496-7)"[2]

Az Orosz Birodalom 1876-ban meghódította és bekebelezte a várost, amikor az oroszok leigázták a közép-ázsiai kánságokat az úgy nevezett Nagy Játszma idején – a közép-ázsiai térség fölötti befolyás megszerzésének britorosz harca során.

1990-ben, a szovjet hatalom vége előtt nem sokkal, Osban és környékén véres etnikai konfliktusok sora alakult ki a kirgizek és az üzbégek között; az összetűzéseknek több ezer halálos áldozata volt.

Testvérvárosok[szerkesztés]

Híres lakói[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://stat.kg/images/stories/Chislennost%20nalichnogo%20naseleniya%20v%202015.pdf
  2. The Babur-nama Ed. & trans. Wheeler M. Thackston (New York) 2002 pp4-5
  3. Klág, Dávid: Ukrajna nyerte az Eurovíziót, Freddie 19. lett. Index.hu. (Hozzáférés: 2016. május 15.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Os (település) témájú médiaállományokat.