I. e. 220

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es évek

Évek: i. e. 225i. e. 224i. e. 223i. e. 222i. e. 221i. e. 220i. e. 219i. e. 218i. e. 217i. e. 216i. e. 215

Események[szerkesztés]

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • A makedónok által dominált Hellén Szövetség egész Görögországot uralja, az Aitóliai Szövetség kivételével. Aitólia megtámadja Messzéniát, hogy megakadályozza annak a Hellén Szövetséghez való csatlakozását, de a támadás kiváltja Messzénia segítségkérését. Kitör a szövetséges-háború, ahol Aitólia, Spárta és Élisz áll szemben a Hellén Szövetséggel.
  • III. Antiokhosz szeleukida király félbehagyja az egyiptomi háború előkészületeit és személyesen indul a lázadó Molón ellen, aki már Médiát és Mezopotámiát is uralja. Antiokhosz a Tigris folyónál legyőzi a felkelőket, majd Médiában elfoglalja Atropaténé városát.
  • Antiokhosz főminisztere, Hermeiasz megvádolja az anatóliai régió hadvezérét, Akhaioszt, hogy lázadásra készül. Akhaiosz nem lát más kiutat a hamis vádak alól, mint hogy tényleg fellázad és uralma alá vonja Anatóliát.
  • Megszületik Antiokhosz első fia és Hermeiasz arra készül, hogy megmérgezze a királyt, hogy a csecsemő nevében régensként uralkodhasson. Terve Antiokhosz fülébe jut, aki meggyilkoltatja Hermeiaszt.
  • Az egyiptomi IV. Ptolemaiosz feleségül veszi nővárát, Arszinoét.
  • Pharoszi Démétriosz és Szkerdilaidasz illír hadvezér nagy flottát gyűjtenek és - megszegve az első római-illír háború megállapodását - fosztogatni kezdik a római protektorátus alatti illír városokat, majd kihasználva a görögországi háborút, a görög partvidéket és szigeteket is.

Róma[szerkesztés]

  • Marcus Valerius Laevinust és Quintus Mucius Scaevolát választják consulnak. A választást szabálytalanság miatt meg kell ismételni, az új consulok Quintus Lutatius Catulus és Lucius Veturius Philo.
  • Caius Flaminius censor megépítteti a Via Flaminiát, amely Rómát és Ariminumot köti össze.

Kína[szerkesztés]

  • Az új császár, Csin Si Huang-ti elkezdi egy új útrendszer kiépítését, egyesíti az északi barbárok elleni védőfalakat (a Nagy Fal elődjét) és egységesíti az írásrendszert.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 220 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.