Ugrás a tartalomhoz

I. e. 216

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as évek

Évek: i. e. 221i. e. 220i. e. 219i. e. 218i. e. 217i. e. 216i. e. 215i. e. 214i. e. 213i. e. 212i. e. 211

Események[szerkesztés]

  • Caius Terentius Varrót és Lucius Aemilius Paullust választják consulnak. A consulválasztást elkeseredett politikai csatározás előzte meg, a plebeius Varrót a szenátus ellenére szavazták meg, amely vele szemben vitte át Paullus megválasztását. Jelentősen, mintegy másfélszeresére megnövelik a hadsereg létszámát, így a két consuli sereg kétharmadát újoncok teszik ki.
  • II. Hierón szürakuszai király gabonát és katonákat szállíttat Rómába, hogy segítse a Karthágó elleni harcot.
  • Hannibal, hogy élelmiszerhez jusson, délre, Apuliába vonul. A két consul itt éri utol, de nem értenek egyet abban, hogy támadjanak-e vagy folytassák Q. Fabius előző évi kifárasztó stratégiáját. Hannibal megpróbál cselt vetni nekik és üresen hagyja a táborát, de két rabszolga elárulja a rómaiaknak, hogy a dombok mögött a punok lesben állnak.
  • Hannibal az Aufidus folyónál, Cannae mellett táborozik le. Lovasságának zaklatásával eléri, hogy a támadó kedvű Varro consul kiálljon nyílt ütközetre. Augusztus 2-án a cannaei csatában a római hadsereg legnagyobb vereségét szenvedi el, a források szerint közel 50 ezren esnek el, 18 ezren pedig fogságba esnek. Paullus, valamint több, consuli hivatalt viselt római is meghal.
  • A katasztrofális vereség hatására számos - sok esetben korábban fegyverrel meghódított - régió (Campania, Apulia, Samnium, a déli görög városok, az északi gallok) átáll Hannibal oldalára. Capua is megnyitja kapuit és a punok itt telelnek át.
  • A csatából menekülő katonákat Marcus Claudius Marcellus fogja össze és megmentik Nola városát és Dél-Campaniát a pun megszállástól.
  • Hispaniában Hasdrubal leveri a tartesiusok lázadását. Karthágó utasítja, hogy vonuljon Itáliába és csatlakozzon Hannibalhoz.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • V. Philipposz makedón király támadást intéz Illíria ellen, hogy kivonja a régiót Róma befolyása alól, de nem jár sikerrel.
  • Egyiptomban IV. Ptolemaiosz lever egy parasztfelkelést.

Halálozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 216 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.