I. e. 211

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as évek

Évek: i. e. 216i. e. 215i. e. 214i. e. 213i. e. 212i. e. 211i. e. 210i. e. 209i. e. 208i. e. 207i. e. 206

Események[szerkesztés]

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • III. Antiokhosz szeleukida király birtokba veszi és két tartományra osztja az örmény Xerxész (akihez nővére feleségül ment és meggyilkoltatott) országát.
  • Görögországban az Aitóliai Szövetség szövetkezik a rómaiakkal V. Philipposz makedón király ellen. A szerződés értelmében a rómaiak a tengeren nyújtanak segítséget és övék a zsákmány és a foglyul ejtett rabszolgák, az aitóliaiak pedig az elfoglalt területeket tarthatják meg.

Karthágó[szerkesztés]

Itália[szerkesztés]

  • Rómában Cnaeus Fulvius Centumalus Maximust és Publius Sulpicius Galba Maximust választják consulnak.
  • A rómaiak ostrom alá veszik és elfoglalják a Hannibal pártjára álló Capuát. A nemességet legyilkolják, a lakosság elveszti polgárjogát, földjeiket pedig állami birtokká nyilvánítják.
  • Hannibal Rómához vonul hogy elvonja a Capuát ostromló erőket, de seregei nem elégségesek az ostromhoz.
  • Rómát magas élelmiszerárak sújtják és éhínség fenyegeti, mert a háború miatt nem tudják megművelni a földeket. Egyiptomban sikerül elegendő gabonát vásárolniuk, ám a szokásosnál háromszor magasabb áron.
  • Rómában pénzreformot hajtanak végre és bevezetik a denarius ezüstpénzt.

Parthia[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 211 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.