Lucius Aemilius Paullus (consul)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Lucius Aemilius Paullus
The Death of Paulus Aemilius at the Battle of Cannae (Yale University Art Gallery scan).jpg
Született i. e. 3. század
Róma
Elhunyt i. e. 216
Cannae
Állampolgársága római
Gyermekei
SzüleiMarco Emilio Paulo
Foglalkozása
Tisztség
Halál okaCsatában elesés
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lucius Aemilius Paullus témájú médiaállományokat.

Lucius Aemilius Paullus (†Cannae, Kr. e. 216. augusztus 2.) római politikus és hadvezér volt, consul Kr. e. 219-ben, majd 216-ban, a cannaei csata vesztese és áldozata. A legidősebb az azonos néven ismert római politikusok közül.

Első ízben Marcus Livius Salinatorral együtt volt consul. Ugyanebben az évben a második római–illír háborúban legyőzte Pharoszi Démétrioszt, aki V. Philipposz makedón király udvarába menekült. Rómába visszatérve Paullust sikeréért diadalmenettel jutalmazták. Ezután azonban hadvezértársával együtt megvádolták, hogy tisztességtelenül osztották el a zsákmányt, de felmentették a vádak alól.

A második pun háború idején másodjára is consullá választották, ezúttal Gaius Terentius Varróval együtt. A két consul együttesen vezette a római sereget Hannibál ellen a Cannaei csatában. A csatát annak példájaként szokták emlegetni, hová vezet, ha a hadvezérek nem tudnak együttműködni. Varro Paullus tanácsa ellenére vezette ütközetbe embereit, a csata pedig óriási vereséghez vezetett. Paullus holtan maradt a csatatéren (Varro megmenekült).

Lucius Aemilius Paullus a püdnai csatában győztes Lucius Aemilius Paullus Macedonicus apja volt, illetve az ő lánya volt Aemilia Taria is, a Hannibált végül legyőző Scipio Africanus felesége.