Szir-darja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szir-darja
Syr Darya river.jpg
Országok Kazahsztán
Földrajzi adatok
Hossz2212 km
Vízgyűjtő terület219 000 km²
Torkolat North Aral Sea
é. sz. 40° 54′ 03″, k. h. 71° 45′ 27″Koordináták: é. sz. 40° 54′ 03″, k. h. 71° 45′ 27″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szir-darja témájú médiaállományokat.
Az Aral-tó medencéjének országai (sárgával), középen a Szir-darja (Syr Darya) folyó.

A Szir-darja (az ókori Iaxartész [Ἰαξάρτης], kazak: Сырдария; tádzsik: Сирдарё; üzbég: Sirdaryo; perzsa: سيردريا, Szirdarja vagy Szirdarjo) egyike Közép-Ázsia két leghosszabb folyójának, a vele szinte párhuzamosan futó Amu-darjával együtt.

Kirgizisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kazahsztán folyója.

Leírása[szerkesztés]

A Tiensan hegységben eredő folyók, a Narin és a Kara-darja találkozásával jön létre a Ferganai-medence keleti részében. Ha felső folyásának tekintjük a Narin folyót, a Szir-darja Közép-Ázsiában a leghosszabb, mintegy 3019 kilométer – a Narin nélkül 2212 kilométer – de kevesebb vizet szállít az Amu-darjánál (a torkolat közelében átlagos vízhozama 1180 m³/másodperc). A Ferganai-medencében több mellékfolyójának a vize az intenzív öntözés miatt ma már nem éri el a Szir-darját. Vízgyűjtő területének nagysága nem pontosan felmért, felső folyása 462 000 km²-es terület folyója.[1] A teljes vízgyűjtő mintegy 800 000 km², kilenc magyarországnyi terület lehet, de ennek nem több, mint negyedéből jut valóban víz a folyóba.

A Narin Kirgizisztánban, a Kara-darja Üzbegisztán keleti részében ered, a két folyó Üzbegisztánban találkozik (40,9° É 71,75° K). A Szir-darja nyugat, illetve északnyugati irányban halad az Aral-tó felé, amelynek keleti oldalába ömlik.

Neve[szerkesztés]

Ókori görög neve Jaxartész. A középkori iszlám források Szajhun névvel említik, mint a bibliai Édenkert négy nagy folyójának egyikét.

Mai nemzetközi nevét keleten régóta használják, másutt azonban csak a 20. század elejétől terjedt el, korábban ókori görög neve különböző változatain ismerték.

A Szir-darja Hudzsandnál.

A történelemben[szerkesztés]

A Szir-darja volt keleten a makedón Nagy Sándor hódításainak északi határa. Sok történész szerint itt alapította Kr. e. 329-ben állandó helyőrségi székhelynek Alexandria Eszkháte városát, a mai tádzsik Hudzsand elődjét.[2] Valójában csak új nevet adott a Nagy Kürosz perzsa uralkodó által két évszázaddal korábban alapított Küropolisznak, és talán hozzá is építtetett a városhoz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Encyclopedia Britannica online, Syr Darya
  2. Kertész István: Ázsia ura (História, 2001). [2008. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 7.)

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Syr Darya
A Wikimédia Commons tartalmaz Szir-darja témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Syr Darya című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.