Kazak nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
kazak nyelv
Beszélik Kazahsztán,
 Kína,
 Mongólia,
 Oroszország,
 Üzbegisztán,
 Kirgizisztán,
 Irán,
 Afganisztán,
 Törökország
Nyelvcsaládtörök nyelvek
   köztörök nyelvek
    kipcsak nyelvek
     déli kipcsak
      kazak nyelv
Írásrendszer
Hivatalos állapot
Hivatalos Kazahsztán
Nyelvkódok
ISO 639-1kk
ISO 639-2kaz
ISO 639-3kaz
  a kazak uralkodó nyelv   jelentős kisebbségi nyelv
  a kazak uralkodó nyelv
  jelentős kisebbségi nyelv
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kazak nyelv témájú médiaállományokat.

A kazak (қазақша, қазақ тілі) vagy oroszosan kazah nyelv az altaji nyelvcsalád török ágán belül a köztörök nyelvek kipcsak csoportjába tartozik.

Kazahsztán hivatalos nyelve és jelentős kisebbségi nyelv Kína Hszincsiang-Ujgur autonóm területének Ili Kazah nevű prefektúrájában és Mongólia legnyugatibb megyéjében (Bajan-Ölgij). Sokan beszélik még az egykori Szovjetunió utódállamaiban, Afganisztánban, Iránban, Törökországban, továbbá Németországban is.

Mint a többi török nyelv, a kazak is agglutináló nyelv, magánhangzó-harmóniával. Közeli rokonai a kirgiz, a tatár, a baskír és a kihalt besenyő és kun nyelvek.

Írásrendszer[szerkesztés]

Kazahsztánban a mai kazak nyelv cirill betűs írást használ. Afganisztánban, Iránban és a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen az arab írást is használják. A törökországi és európai diaszpórák a török ábécét használják.

Kazahsztánban Nurszultan Abisuli Nazarbajev elnök 2017-ben elrendelte, hogy az országukban 2025-ig a latin ábécével váltsák fel a cirill írást.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kazakh language című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
Wikipedia
Tekintsd meg a Wikipédia
kazak nyelvű változatát!