Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet
EBESZ/OSCE
IMG 0169 - Wien - Hofburg.JPG
OSCE members and partners.svg

Alapítva 1975, Helsinki
Székhely Bécs, Ausztria
Tagság
  57 EBESZ részt vevő állam
  11 Partnerállam
Vezetők - ITA Lamberto Zannier (Főtitkár)
- UKR Leonid Kozhara (soros elnök)
- SLO Janez Lenarčič (a varsói székhelyű Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) vezetője)
- BIH Dunja Mijatović (sajtószabadságért felelős képviselő)
- NOR Knut Vollebaek (Hágában székelő nemzeti kisebbségi főbiztos)
- ITA Riccardo Migliori (a Parlamenti Közgyűlés elnöke)

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet
EBESZ/OSCE weboldala
Commons

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (röviden EBESZ, angolul Organization for Security and Co-operation in Europe, OSCE) a világ legnagyobb biztonsági szervezete, amely Európa, Észak-Amerika és Közép-Ázsia 57 részt vevő államát fogja össze. Eredetileg 1975-ben értekezletként hozták létre, annak érdekében, hogy a Helsinki Záróokmány értelmében alkalmi fórumot teremtsenek a többoldalú, de főképp a kelet-nyugati párbeszédnek. 1992-ben alakították állandó intézménnyé, az 1994-es budapesti konferencián vette fel a jelenlegi nevét. A bécsi székhelyű szervezet célja a korai figyelmeztetés, a válságmegelőzés, a válságkezelés, a válság utáni rehabilitáció.

A legátfogóbb páneurópai biztonsági szervezet, 57 résztvevő + 11 partner állammal. Az EBESZ ENSZ Alapokmány VIII. fejezete által meghatározott regionális szervezet. Az európai biztonság és stabilitás megőrzése érdekében gyakorolt Fő funkciói: a korai előrejelzés, a konfliktusmegelőzés, a válságkezelés és a válságok megoldását követő rehabilitáció, A biztonságot átfogó és kooperatív módon kezeli, mivel a biztonság minden szektorával egységesen foglalkozik. Hivatalos nyelvei: angol, francia, német, orosz, spanyol, olasz.

Az 1970-es évek: enyhülés légköre 1973, Helsinki, Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) – 1975: Albániát kivéve az összes európai állam és USA és Kanada aláírta záróokmányát. 10 alapelv (dekalóg): szuverenitás, emberi jogok, viták békés rendezése >> „boldog békeidők percepcionálása”

Az Alapokmányban megfogalmazott ajánlásokat három csoportra, „kosárra” osztották: • első kosár a biztonság politikai-katonai aspektusival foglalkozott! • második kosár az államok együttműködésével kapcsolatos kérdéseket tárgyalta a gazdaság, a tudomány, a technológia és a környezetvédelem terén. • harmadik kosár a humanitárius és egyéb területeken való együttműködéssel, az információ szabad áramlásával, valamint a kulturális és oktatási együttműködéssel foglalkozott.

1990 párizsi csúcstalálkozó --- Párizsi Charta --- EBEÉ intézményesülésének fontos állomása; 1994 vége --- Budapesti csúcstalálkozó --- EBEÉ – EBESZ névváltozás.

Az 1996-os Lisszaboni Csúcstalálkozón döntés született az Európai Biztonsági Charta kidolgozásáról, melyet a következő csúcstalálkozón, 1999. novemberében, Isztambulban fogadtak el. A charta tovább fejlesztette a szervezet képességeit a válsághelyzetekre való reagálás terén és elmélyítette a résztvevő országok együttműködését. 2008 Az orosz-grúz háború válságba sodorta a szervezetet. 2009 Kazahsztán elnökletével ismét magára talált.


Külső hivatkozások[szerkesztés]