Kelet-ukrajnai háború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kelet-ukrajnai háború
A 2014-es ukrajnai oroszbarát zavargások része
A konfliktus térképe
A konfliktus térképe
Dátum 2014. április 6. óta
Helyszín  Ukrajna, Donecki és Luhanszki terület
Eredmény

Folyamatban

Harcoló felek
 Novorosszija  Oroszország (Oroszország tagadja)[1]  Ukrajna
Parancsnokok
Donyecki Népköztársaság Alekszandr Zaharcsenko[1]
Donyecki NépköztársaságOroszország Vlagyimir Antufejev
Donyecki NépköztársaságOroszország Alekszandr Borodaj
Donyecki Népköztársaság Denisz Pusilin
Donyecki NépköztársaságOroszország Igor Girkin
Donyecki Népköztársaság Vlagyimir Kononov
Donyecki Népköztársaság Pavel Gubarev
Luhanszki Népköztársaság Valerij Bolotov 
Luhanszki Népköztársaság Igor Plotnickij
Donyecki Népköztársaság Igor Kakidzjanov
Oroszország Vlagyimir Putyin
Oroszország Szergej Sojgu
Oroszország Valerij Geraszimov
Ukrajna Petro Porosenko
Ukrajna Arszenyij Jacenyuk
Ukrajna Olekszandr Turcsinov
Ukrajna Arszen Avakov
Ukrajna Valerij Heletej
Ukrajna Viktor Muzsenko
Ukrajna Mihajlo Kucin
Ukrajna Andrij Parubij
Ukrajna Valentin Nalivajcsenko
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kelet-ukrajnai háború témájú médiaállományokat.

A kelet-ukrajnai háború egy 2014. március elején kirobbant fegyveres konfliktus Ukrajna keleti részén. 2014-es ukrán forradalom és az Euromaidan mozgalom tevékenysége nyomán oroszbarát és kormányellenes csoportok tüntetéseivel kezdődött a Donecki és a Luhanszki területen. Ezek a demonstrációk egy szélesebb kelet- és dél-ukrajnai oroszbarát tiltakozó hullám részei voltak, és fegyveres konfliktussá eszkalálódtak a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság szeparatista erői és az ukrán kormány között. A felső vezetés augusztusi lecserélése előtt a szeparatistákat nagyrészt orosz állampolgárok vezették. A különböző jelentések szerint a felkelők 15–80%-a orosz paramilitáris alakulatokból áll.

Augusztus 22. és 25. között a jelentések szerint orosz tüzérség, személyzet és egy humanitárius konvoj lépett be ukrán területre az ukrán kormány engedélye nélkül. Ezekre a határátlépésekre részben az oroszbarát fegyveresek által ellenőrzött területeken, részben azon kívül (például a Donecki terület délkeleti részén, Novoazovszk mellett) került sor. Az ezt megelőző hónap folyamán az ukrán állásokat a jelentések szerint orosz területről érte tüzérségi támadás. Valentin Nalivajcsenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője szerint Ukrajna az augusztus 22-i eseményeket „Ukrajna elleni közvetlen orosz inváziónak” tekinti. Nyugati és ukrán hivatalnokok ezeket az eseményeket Ukrajna elleni orosz „lopakodó invázióként” írták le.

Történelem[szerkesztés]

Augusztusi oroszbarát ellentámadás[szerkesztés]

2014 augusztusában az oroszbarát szeparatisták ellentámadást indítottak, melynek során elfoglalták többek között Novoazovszk városát. Petro Porosenko ukrán elnök szerint Oroszország inváziót indított Délkelet-Ukrajnában. Ezt – első orosz forrásként – Ella Poljakova, Vlagyimir Putyin orosz államfő tanácsadó testületnek tagja is megerősítette, a szeparatisták és a hivatalos orosz álláspont azonban tagadja: orosz álláspont szerint tíz eltévedt határőr katonán kívül nincsenek orosz csapatok Kelet-Ukrajnában, míg Alekszandr Zaharcsenko szerint mintegy 4000, szabadságát töltő orosz katona harcol önkéntesként a felkelők oldalán.[1]

Szeptemberi tűzszüneti megállapodás[szerkesztés]

Kiújuló harcok 2015 elején[szerkesztés]

Februári tűzszüneti megállapodás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b c d Orosz beismerés: kitört a háború (bővített) (magyar nyelven). Napi.hu, 2014. augusztus 28. (Hozzáférés: 2014. szeptember 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a War in Donbass című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.