Hosztomeli repülőtéri csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csata a hosztomeli repülőtéren
Légifelvétel a Hosztomeli repülőtérről
Légifelvétel a Hosztomeli repülőtérről

Konfliktus2022-es orosz invázió Ukrajna ellen
Időpont2022 február 24-25
HelyszínHosztomeli repülőtér
Eredményorosz győzelem
Szemben álló felek
 Oroszország

Csecsenföld

  • 141. számú gépesített ezred
 Ukrajna
  • Ukrán Fegyveres Erők
  • Ukrán Légierő
    • 40. számú taktikai légi dandár
  • Ukrán Nemzeti Gárda
    • 4. számú gyorsreagálású hadtest
  • Ukrán Légi Támadó Erők
  • Ukrán Biztonsági Szolgálat
  • Parancsnokok
    * Szergej Sojgu
  • Andrej Szerdjukov
  • Denisz Sisov
  • * Valerij Zaluzsnij
  • Szergej Saptala
  • Valerij Csibinejev †
  • Szemben álló erők
    Első hullám:
  • 20-34 helikopter
  • Száz, esetleg több száz légideszantos
  • Legalább 2 Szu-25
  • Második hullám:

    • 200 helikopter (orosz forrás szerint)
    • Számos tank és más páncélozott harci jármű
    • Ismeretlen számú gyalogos
    * Ismeretlen számú gyalogos és tank
  • Számos BM–21 Grad (orosz forrás szerint)
  • Legalább 2 Szu-24
  • Számos Mig-29-es
  • Legalább 2 Mi-24
  • Veszteségek
    Orosz forrás szerint:
  • első hullám: nem közölték
  • második hullám: nem volt áldozat
  • Ukrán forrás szerint:

    • Számos lelőtt helikopter

    Nyugati források szerint:

    • Ismeretlen számú halott és kilőtt harcjármú, „súlyos veszteségek"
    Orosz forrás szerint:
  • 200 halott
  • Ukrán forrás szerint:

    • A Nemzeti Gárda számos tagja orosz fogságba esett
    Térkép
    Csata a hosztomeli repülőtéren (Ukrajna)
    Csata a hosztomeli repülőtéren
    Csata a hosztomeli repülőtéren
    Pozíció Ukrajna térképén
    é. sz. 50° 36′ 13″, k. h. 30° 11′ 31″Koordináták: é. sz. 50° 36′ 13″, k. h. 30° 11′ 31″
    A Wikimédia Commons tartalmaz Csata a hosztomeli repülőtéren témájú médiaállományokat.

    A hosztomeli repülőtérért vívott csata (más néven Antonov repülőtéri csata) az orosz hadsereg 2022-es Ukrajna elleni inváziójának egyik összecsapása volt. Az oroszok a kijevi offenzíva részeként a háború első napján, február 24-én indítottak támadást a stratégiai jelentőségű repülőtér ellen, a harcok február 25-éig tartottak, ekkor az orosz csapatok teljesen átvették az ellenőrzést a komplexum felett.

    Előzmények[szerkesztés]

    2022 február 24-én hajnali 5 órakor Vlagyimir Putyin bejelentette Ukrajna megtámadását, ezzel egyidőben az orosz hadsereg megkezdte a katonai jelentőségű ukrán repterek és támaszpontok bombázását és rakétákkal lövését országszerte. Az egyik legfontosabb cél, Kijev bekerítése már a háború első napján elkezdődött, orosz csapatok lépték át a fehérorosz-ukrán határt és elfoglalták Csernobilt. A Hosztomeltől 2 km-re, Kijev városközpontjától pedig 25 km-re fekvő teherforgalmi repülőtér elfoglalása kulcsfontosságú volt az invázió kezdeti szakaszában, hogy a oroszok légihidat hozhassanak létre.

    Az orosz támadás Kijev ellen

    A csata lefolyása[szerkesztés]

    Első hullám[szerkesztés]

    Február 24-én reggel 8 órakor egy 34 orosz harci helikopterből álló támadó egység lépte át a fehérorosz-ukrán határt és egyenesen a Hosztomeli repülőtérhez repült. A Mi-8 típusú csapatszállítók a becslések szerint legalább 300 légi deszantost szállítottak, a 11. számú gárda deszant-roham dandárjának elit katonáit. A csapatszállítók védelmét Ka-52 Alligatorok biztosították. A hadművelet közvetlen célja az volt, hogy mélyen az ellenséges ukrán vonalak mögött egy meglepetésszerű rohammal elfoglalják a kifutópályát és megtartsák azt a légi deszantosok következő hullámának megérkezéséig.

    A Dnyeper mentén repülő alakzatot azonnal össztűz alá vették az ukránok, akik föld-levegő rakétákkal, kézifegyverekkel és gépágyúkkal lőtték a helikoptereket. Az orosz pilóták infracsapdákat szórtak ki, hogy megtévesszék a hőkövető rakétákat, de két Alligator helikoptert így is találat ért, az egyik gép a folyóba csapódott, egy második pedig kényszerleszállást hajtott végre. Ukrán állítás szerint egy harmadik gépet is lelőttek, de ezt nem erősíti meg videófelvétel. Ezt követően az orosz deszantosok sikeresen landoltak a repülőtéren és elfoglalták a komplexumot.[1][2][3]

    Az orosz stratégák nem számoltak jelentős ellenállással és úgy gondolták, hogy az ukránok túl szervezetlenek ahhoz, hogy gyors választ adjanak. A várakozásokkal ellentétben az ukrán Nemzeti Gárda 4. számú gyorsreagálású hadteste hamar a helyszínre érkezett. Az ukrán gyalogság, valamint a gárda T-64BV típusú tankjai körbevették a repülőteret és megtámadták az oroszokat. A deszantosok nem rendelkeztek nehéztüzérséggel, így kénytelenek voltak az orosz légierő támogatására hagyatkozni, azonban ez sem jelentett állandó támogatást, ugyanis az ukrán légierő a korai pusztító támadások ellenére sem semmisült meg teljesen és hatékonyan lefoglalta az orosz vadászgéppilótákat.[4] Az ukrán Szu-24-esek a csata során még bombázták is a kifutópályát.

    24-én estére az orosz védelem összeomlott és az ukrán hadsereg visszafoglalta az Antonov repteret.[5] Az életben maradt deszantosok a környező erdőkbe vonultak vissza, ahol tovább üldözték őket.[6] Az ukránok időszakos győzelmüket arra használták ki, hogy használhatatlanná tették a repülőtér kifutópályáját, biztosítva, hogy az orosz hadsereg a jövőben nem használhatja bázisként azt a Kijev elleni támadás során.[7][8]

    Második hullám[szerkesztés]

    Ezzel egyidőben a csernobili csatában az ukrán hadsereg vereséget szenvedett, majd az ivankivi csatában is győztek a megszálló csapatok, így az orosz páncélosok számára megnyílt az út Hosztomel felé. Amikor a tankok február 25-én elérték a repülőteret, egy újabb, a korábbinál sokkal nagyobb támadást intéztek a létesítmény ellen, amelyben a páncélosok mellett az orosz állítás szerint 200 helikopter is részt vett, valamint az orosz oldalon harcoló csecsenek alakulatai, összesen több száz harcossal. Az összecsapás során meghalt a csecsenek egyik hírhedt tábornoka, a Kadirov gárda 141. számú gépesített ezredének parancsnoka, Magomed Tusajev.[9] Az ukrán csapatok egyik parancsnoka, Valerij Csibinejev is életét vesztette a csata során.[10] A nap folyamán az oroszok ismét elfoglalták a kifutópályát és tovább nyomultak a főváros felé.

    Következmények[szerkesztés]

    Az An-225 roncsai a csata után

    Ugyan az ukrán győzelem az Antonov repülőtér visszafoglalásával tiszavirág-életűnek bizonyult, az oroszok nem érték el legfőbb céljukat, nem tudtak egy stabil légi utánpótlási bázist kiépíteni, így a kijevi offenzíva során a továbbiakban kénytelenek voltak a hosszúra nyúló, sérülékeny szárazföldi utánpótlási vonalakra támaszkodni és ez hosszú távon valószínűleg jelentősen lelassította az inváziós hadsereg előrenyomulását. A csatában résztvevő felek pontos veszteségei ismeretlenek, valószínűsíthető, hogy mind az orosz deszantosok és az oldalukon harcoló csecsenek, mind az ukrán nemzeti gárdisták súlyos veszteségeket szenvedtek. Az orosz állítás szerint 200 ukrán katonát öltek meg a támadás során, ez valószínűleg túlzó adat. Az Insider orosz újságírója, Timur Olevszkij nyilatkozata szerint mindkét oldal több száz katonát veszíthetett.[11] Az összecsapás során egy orosz bombázásban megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe, az An-225 is.[12][13]

    Amikor az orosz erők vereséget szenvedtek a Kijev környéki harcokban, visszavonultak a területről és harc nélkül feladták a repülőteret is, amely 34 napig tartó megszállás után március 31-én került ismét ukrán irányítás alá. Az oroszok egészen a fehérorosz határig vonultak vissza, feladva az addig elfoglalt területeket észak-Ukrajnában.[14]

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. Súlyos harcok árán elfoglalták az oroszok a Kijev melletti Hosztomel repteret (magyar nyelven). Portfolio.hu. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
    2. Willis, Haley, Masha. „Russian helicopters attack an airport near Kyiv.”, The New York Times, 2022. február 24. (Hozzáférés ideje: 2022. március 24.) (amerikai angol nyelvű) 
    3. Airport in Gostomel taken under control - Arestovich (amerikai angol nyelven). Perild, 2022. február 24. [2022. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 24.)
    4. Nagyon durva légicsata dúl Kijev körül (magyar nyelven). Portfolio.hu. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
    5. Russian Heliborne Assault on Antonov / Hostomel Airport seems to have Failed (brit angol nyelven). The Aviation Geek Club, 2022. február 25. (Hozzáférés: 2022. március 24.)
    6. Bloody Day In Ukraine Ends With Russian Advances, Setbacks | Aviation Week Network. aviationweek.com. (Hozzáférés: 2022. március 24.)
    7. Roblin, Sebastien: Pictures: In Battle for Hostomel, Ukraine Drove Back Russia’s Attack Helicopters and Elite Paratroopers (amerikai angol nyelven). 19FortyFive, 2022. február 25. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
    8. Shull, Abbie: Ukrainian and Russian forces have been fighting for hours over a critical airfield just outside Kyiv (amerikai angol nyelven). Business Insider. (Hozzáférés: 2022. március 24.)
    9. Megölték Ukrajnában a hírhedt csecsen tábornokot (magyar nyelven). hirado.hu. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
    10. Під час бою за Гостомель загинув герой України Валерій Чибінєєв (uk-UA nyelven). APNEWS.COM.UA, 2022. március 4. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
    11. Kiehart, Christopher Miller, Isobel Koshiw, Pete: Stories Of Ukrainian Heroism Are Emerging And Giving The Country Hope (angol nyelven). BuzzFeed News. (Hozzáférés: 2022. március 24.)
    12. Az orosz híradóban bemutatták, hatalmas károkat szenvedett a világ legnagyobb repülője, az An-225 Mrija (magyar nyelven). telex, 2022. március 4. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
    13. Tabahriti, Sam: World's largest cargo aircraft was destroyed during a Russian attack on an airfield, Ukrainian minister says (amerikai angol nyelven). Business Insider. (Hozzáférés: 2022. március 24.)
    14. Díaz (diazpez), Pablo: Hostomel Airport, Antonov An-225's destruction site, is abandoned by Russian forces (spanyol nyelven). Aviacionline.com, 2022. március 31. (Hozzáférés: 2022. április 16.)

    További információk[szerkesztés]

    Videófelvételek